Društvo| Na današnji dan| Planeta| Porodica| Sex| Zdravlje| Život

Prvi decembar

Srđan Mitrović RSS / 01.12.2008. u 12:41

red_ribbon.jpg

 
1000 godina pre nove ere

Upotreba kondoma tj. neke forme kondoma, može se pratiti i nekoliko hiljada godina unazad kroz istoriju. Poznato je da su još drevni Egipćani oko 1000 godina pre Hrista koristili lanenu tkaninu u formi sličnoj kondomu radi zaštite od prenosa bolesti.

100 – 200 godina nove ere

Najraniji dokazi upotrebe kondoma u Evropi dolaze sa prikaza na pećinskim crtežima u Combarelles u Francuskoj.

1500 godina nove ere – XVI vek

Prvi poznati objavljeni zapis, tačnije opis i istraživanje upotrebe kondoma kao profilaktičkog sredstva, zabeležen je u italiji. Gabrijel Falopius (Gabrielle Fallopius) je tvrdio da je pronalazač lanenog zaštitnog prekrivača za penis i izvršio istraživanje na 1100 muškaraca koji su tu zaštitu koristili; nijedan od 1100 muškaraca se nije inficirao sifilisom. Pošto je korisnost kondoma priznata u zaštiti od infekcija, tek je nešto kasnije shvaćena njegova kontraceptivna uloga tj prevencija trudnoće.

Dalje u XVI veku su učinjena i prva poboljšanja kondoma kada je lanena tkanina prvo bivala natopljena u hemijski rastvor i sušena pre upotrebe – to su bili prvi spremicidi na kondomima.

XVIII vek

Kondomi napravljeni od životinjskog creva pojavili su se u upotrebi. Ipak, oni su bili prilično skupi što je za nesrećnu posledicu imalo njihovu višekratnu upotrebu – jedan kondom se koristio po nekoliko puta. Ova vrsta kondoma je u to vreme opisivana kao ‘oklop protiv zadovoljstva a paukova mreža protiv infekcije’.

1844. godina

Goodyear i Hancock su otpočeli masovnu proizvodnju kondoma napravljenog od vulkanizovane gume. Vulkanizacija je proces koji prevodi sirovu gumu u jak i elastičan materijal.

1861. godina

Pojavio se prvi oglas o kondomima u američkim novinama kada je The New York Times objavio oglas za ‘Dr. Pauverove francuske zaštitnike’ (u originalu - Dr. Power’s French Preventatives).

1873. godina

Usvojen je Komstokov zakon nazvan po Antoniju Komstoku (Anthony Comstock). Ovaj zakon je učinio nelegalnim bilo kakvo reklamiranje bilo koje vrste kontraceptivnoh sredstva a takođe je dozvolio poštanskoj službi da konfiskuje kondome koji su se prodavali i slali poštom.

1880-te godine

Proizveden je prvi kondom od lateksa mada su ovakvi kodnomi postali široko dostupni tek tridesetih godina XX veka. Do 1935 1.5 miliona kondoma se proizvodilo svakog dana u Sjedinjenim Državama. Lateks se pravi od soka is drveta koje uglavnom raste u Aziji i Brazilu.

80-te i 90-te godine XX veka

80-ih godina, kondome je prozvodilo tek nekoliko proizvođača mahom iz Sjedinjenih Američkih Država. 1987. japanski brend Kimono je postao dostupan potrošačima. Ovi kondomi su bili tanji i dobro lubrikovani a u reklami su naglašavali i zadovoljstvo a ne samo zaštitu.

90-tih je počela masovna proizvodnja najrazličitijih vrsta kondoma a takođe je tih godina prizveden i prvi poliuretanski kondom.

Do 1993 godišnja proizvodnja prirodnih lateks kondoma dostigla je cifru od 8.5 milijardi.


Upotreba kondoma, tipovi i veličine kondoma


Zašto je potrebno da koristim kondom?


view_image.php?id=86&cache=sr
 

Kondomi su za sada jedini oblik zaštite od virusa kao što je HIV i prenosa ostalih seksualno prenosivih bolesti ali su i odlično kontraceptivno sredstvo tj. sprečavaju neželjenu trudnoću.

Priprema. Odabir adekvatnog kondoma.


Danas je dostupan veliki broj različitih vrsta kondoma. Ono što se generalno podrazumeva pod kondomom je 'muški' kondom koji odgovara penisu muškarca i zatvoren je na jednom svom kraju.

Danas takođe postoji i ženski kondom ili vaginalna torbica koju žene koriste i koja odgovara unutrašnjosti vagine. Ostatak ove strane je o muškom kondomu.

Od čega su kondomi napravljeni i kakvi sve oblici postoje?


Kondomi su najčešće napravljeni ili od lateksa ili od poliuretana. Ako je moguće, trebalo bi da koristite kondome od lateksa jer su oni najefikasniji u zaštiti od virusa kao što je HIV a i u najvećem broju zemalja njih je najlakše pronaći i kupiti.

Kondomi se proizvode u različitim oblicima. Većina na vrhu ima mali rezervoar mada postoje i oni koji ga nemaju. Kondomi mogu biti regularnog oblika (sa pravim stranama), anatomski prilagođeni (zaobljeni tik ispod glansa ili glave penisa) ili mogu biti komotniji u predelu glansa penisa.

Tzv. nazubljeni kondomi su sa spoljne strane teksturisani malim naborima ili izbočinama što može povećati zadovoljstvo za vreme odnosa. Kondomi takođe dolaze i u različitim bojama.

Kondomi koji su prošli odgovarajuće testove moraju to imati naznačeno ili na kutiji ili na samoj kesici u kojoj se kondom nalazi. Tada će pisati – Elektronski testiran.

Lubrikant na kondomu je takođe varijabilan. Neki kondomi ga uopšte nemaju i tada su potpuno suvi, neki su lubrikovani (podmazani) silikonskom substancom a neki imaju lubrikant napravljen na vodenoj osnovi. Važno je znati da ukoliko se koristi dodatni lubrikant, on mora biti na vodenoj osnovi jer samo takvi lubrikanti ne oštećuju kondom. Lubrikacija kondoma služi da ga učini lakšim za stavljanje i prijatnijim za upotrebu. Neki lubrikovani kondomi sadrže i spermicidnu supstancu (nonoksinol 9) dodatu u lubrikant. Takav kondom pruža i dodatni nivo zaštite u slučaju da neka količina sperme procuri iz kondoma. Spermicidna supstanca tada ubija spermatozoide pri kontaktu i smanjuje mogućnost neželjene trudnoće. Ipak, u koliko se nonoksinol koristi suviše često, može doći do alergijskih reakcija koje se manifestuju kao mali ojedi koji u stvari mogu olakšati prenos HIV infekcije. Nonoksinol je spermicid namenjen samo ženama koje su HIV negativne a u niskom riziku za izloženost HIV-u ili drugim seksualno prenosivim infekcijama i samo za vaginalni seks.

Koji oblik da koristim? Zašto neki kondomi imaju ukus?


view_image.php?id=87&cache=sr
 

Potpuno je na tebi odluka o tome koji oblik da koristiš. Sve te razlike u oblicima su dizajnirane da odgovaraju različitim ličnim preferencama i da povećaju užitak. Važno je komunicirati sa svojim partnerom da bismo bili sigurni da izbor kondoma odgovara oboma.

Neki kondomi imaju različite ukuse da bi učinili oralni sex interesantnijim i lepšim.

Šta je sa veličinom kondoma?


Kondomi se prave u različitim dužinama i širinama i različiti proizvođači prave različite veličine.

Ne postoji standardna dužina kondoma mada će se oni napravljeni od prirodne gume (lateksa) ako treba, uvek dodatno rastegnuti da pasuju muškom penisu u erekciji.

Širina kondoma takođe može da varira. Neki kondomi imaju malo manju širinu da bi potpuno prijanjali dok su neki drugi kondomi malo širi. Proizvođači kondoma su shvatili da su različite dužine i širine potrebne i sve više proširuju svoje lepeze veličina.

Dakle, kada koristiti kondom?


Neophodno je koristiti kondom pri SVAKOM seksualnom odnosu! Nikada nemoj uptrebljavati isti kondom 2 puta. Kondom stavi kada je penis postigao erekciju a pre bilo kakvog kontakta penisa i partnerovog tela. Ako sa analnog odnosa prelaziš na vaginalni, trebalo bi da promeniš kondom.

Kako se koristi kondom?


Kondomi se oštećuju ako se ne čuvaju pravilno Na njih mogu uticati i svetlost i toplota. Najbolje je ne koristiti kondom koji ti je bio u zadnjem džepu, novčaniku ili u pregradi u kolima.

Pre otvaranja potisni kondom u jednu stranu kesice a drugu, sada praznu, pažljivo otvori cepajući joj ivicu. Nikada ne otvaraj kondom zubima! Treba paziti da se kondom ne ošteti noktima ili previše žustrim postupanjem. Proveri da su kesica i kondom u dobrom stanju i obrati pažnju na rok trajanja koji mora pisati na kesici. Ako je rok prošao, nemoj koristiti taj kondom.

Prisloni kondom na vrh penisa u erekciji i ako kondom nema rezervoar lagano uhvati vrh kondoma tako da ostaviš malo prostora za spermu da se u njemu sakupi. Ako nisi obrezan povuci kožicu unazad pre navlačenja kondoma.
Istisni vazduh iz vrha kondoma jednom rukom a kondom navuci drugom rukom. Navuci kondom skroz do same baze penisa i izgladi (istisni) i najmanju kojičinu vazduha koja je ostala između kondoma i penisa jer taj vazduh može usled trenja izazvati pucanje kondoma.

Ako želiš da koristiš dodatni lubrikant, stavi ga na spoljašnju stranu kondoma i uvek koristi one lubrikante koji su na vodenoj osnovi jer će uljani lubrikanti oštetiti lateks.

Muškarac koji nosi kondom ne mora uvek i da ga sam sebi stavlja – to može biti zanimljiva i prijatna stvar da je uradi njegov partner u okviru predigre.

Šta učiniti ako kondom neće da se odvije (navuče)?


Kondom bi trebalo da se odvije lako i bez problema od okrugle ivice ka spolja. Ako moraš da se mučiš ili ako to potraje više od nekoliko sekundi to verovatno znači da pokušavaš da ga staviš naopako. Da bi skinuo kondom, ne pokušavaj da ga namotaš nazad. Drži ga uz ivicu (obruč) i svuci ga. Počni ispočetka sa novim kondomom.

Kada skinuti kondom?


Izvuci penis pre nego što omekša držeći kondom uz koren penisa pri izvlačenju da se sperma ne bi prosula i da kondom ne bi ostao u partneru. Zatim pažljivo skini kondom, zaveži čvor i baci ga u đubre. Nije dobro bacati ga u wc šolju – kondomi su štetni po životnu sredinu.

Šta učiniti ako kondom pukne?


Ako kondom pukne u toku seksualnog odnosa, brzo izvuci penis i zameni kondom. Za vreme odnosa proveri kondom s’vremena na vreme da budeš siguran da nije pukao ili spao. Ako je kondom pukao i ti misliš da je sperma izašla iz kondoma za vreme odnosa, trebalo bi da odmah konsultuješ lekara ginekologa i razmisliš o urgentnoj kontracepciji kao što je pilula ‘jutro posle’.

Kakve kondome treba koristiti za analni odnos?


Pri analnom odnosu, veća sila se prenosi na kondom pa je zato pametno koristiti jače kondome i dosta lubrikanta. Ako ne možeš da pronađeš jači kondom, običan kondom je uvek bolji nego nikakav.

Da li je korišćenje kondoma efikasna zaštita?


Ako se pravilno koristi, kondom je vrlo efikasna zaštita od HIV-a i drugih seksualno prenosivih infekcija za vreme seksualnog odnosa. Kondom takođe štiti i od neželjene trudnoće.

Poliuretanski kondomi?


Poliuretanski kondomi su tanji od kondoma od lateksa. Oni nekim ljudima povećevaju osetljivost i pružaju bolji komfor. Takođe, od pomoći su onom malom broju ljudi koji je alergičan na lateks. Njihova mana je u tome što imaju malo veće šanse da puknu i često su skuplji od regularnih kondoma.

Kako da ubedim partnera da koristimo kondom?


Može biti teško razgovarati o korišćenju kondoma. Ne treba da dopustiš da neprijatnost postane tvoj zdravstveni rizik. Osoba sa kojom želiš da imaš seksualni odnos može da se odmah ne složi sa predlogom o upotrebi kondoma. Evo nekih komentara koji mogu biti dati i odgovora koje možeš da upotrebiš.

Da li su kodnomi efikasni? Da li kondomi nekada zakažu?


Da li su kondomi efikasna zaštita od infekcije HIV-om?


view_image.php?id=88&cache=sr
 

Jesu! Mnoge studije su pokazale da ako se kondom od lateksa upotrebljava na pravilan način pri SVAKOM seksualnom odnosu, onda je on visoko efektivan u zaštiti od HIV-a (virusa koji uzrokuje sidu)

Dokaz za ovakve tvrdnje je najasniji u studijama parova u kojima je jedna osoba zaražena HIV-om a druga nije. U jednoj takvoj studiji u Evropi, među 123 para koji su izjavili da stalno koriste kondom, niti jedan od neinficiranih partnera se nije inficirao (*1). Na suprot tome, među 122 para koji nisu stalno koristili kondom, 12 neinficiranih partnera se inficiralo HIV-om.

Koliko često kondomi zakažu?


Na ovo pitanje nema konkretnog odgovora jer različita istraživanja daju različite razultate. Mnoge studije o efikasnosti kondoma su izbrojale koliko često žene ostanu trudne kada su njihovi partneri koristili kondome kao kontraceptivno sredstvo. Ova stopa neefikasnosti kondoma uključuje i slučajeve u kojima par nije koristio kondom pri svakom odnosu ili nije upotrebio kondom na ispravan način. Neke studije su uključile i one slučajeve akcidentnog cepanja kondoma od strane ljudi koji su ih koristili. Sve sagledavši, zaista nije lako dati tačan odgovor na ovo pitanje.

Koliko često kondomi pucaju?


U Sjedinjenim Državama je naveći broj istraživanja na ovu temu pokazao da pucanja kondoma usled defekta na samom kondomu čine ispod 2 na svakih 100 kondoma tj verovatno i manje od 1 na 100 kondoma. Studije u drugim zemljama su došle do podataka o stopi pucanja kondoma koji variraju između 0 i 7%.

Kako se kondomi testiraju?


Eventualno postojanje rupa ili drugih defekata na kondomu se testiraju elektronskim putem. Treba voditi računa da je ovo naznačeno ili na kesici u kojo je kondom upakovan ili na njegovoj kutiji. Ako podatka o elektronskoj testiranosti kondoma nema, nije preporučljivo koristiti takav kondom.

Takođe, iz svake palete kondoma se slučajno izabira određena količina koja se zatim dodatno testira.

Ovi testovi uključuju ‘vodenu probu’ test kojim se pronalaze rupice kao i ‘vazdušno opterećenje’ kojim se ispituje izdržljivost datogkondoma.

*1 De Vincenzi I. Longitudinalna studija transmisije humanog imunodeficijentnog virusa među heteroseksualnim partnerima. New England Journal of Medicine 1994;331:341-346

Ženski kondom


Šta je to ženski kondom?


view_image.php?id=89&cache=sr
 

Ženski kondom (često poznat kao Femidom) je poliuretanska opna tj torbica oko 15 cm dugačka koju nosi žena tokom seksa i koja joj u potpunosti oblaže unutrašnjost vagine štiteći ženu od seksualno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Na oba kraja kondoma nalazi se fleksibilan prsten. Na zatvorenom kraju kondoma, savitljivi prsten se umeće u vaginu da drži ženski kondom na mestu. Na drugom, otvorenom kraju, prsten ostaje van vagine na njenom samom ulazu. Ovaj prsten služi kao vodič u toku penetracije a takođe i sprečava kondom da skroz upadne tj. bude uguran u unutrašnjost vagine.

Na unutrašnjosti kondoma nalazi se lubrikant na bazi silikona a dodatni lubrikant se može koristiti po želji. Kondom ne sadrži spermicide i ne bi trebalo da se koristi u isto vreme kada i muški kondom od lateksa.

Ženski kondom se prvi put pojavio 1992. Od tada se širom sveta prodalo više od 18 miliona komada. Može se pronaći pod imenima FC i Femidom.

Kako se ženski kondom upotrebljava?


view_image.php?id=94&cache=sr
 

Izvadite kondom iz pakovanja i lagano istrljajte spoljašnji deo da bi osigurali ravnomernu raspoređenost lubrikanta. Proverite da je unutrašnji prsten na donjem zatvorenom delu kondoma i držite kondom tako da otvoreni kraj visi nadole.

Palcem i srednjim prstom stegnite unutrašnji prsten i lagano gurnite unutrašnji prsten i kondom kroz otvor vagine a kažiprstom gurajte unutrašnji prsten i kondom u vaginu. (Zbog toga što je ženski kondom lubrikovan on je klizav pa ovo treba raditi lagano i pažljivo) Vodite rašuna da je kondom postavljen pravo u vagini i da nije uvrnut. Spoljašnji prsten i oko santimetar ipo kondoma se sada nalaze izvan vagine. Treba paziti da penis uđe u kondom a ne da sklizne u vaginu pored kondoma.

Ako kondom u toku odnosa ispadne ili uđe skroz u vaginu, treba momentalno prekinuti odnos i izvaditi kondom napolje. Zatim treba staviti novi kondom i dodati ekstra lubrikanta na njegov otvor ili na penis.

Nakon odnosa, uvrnite spoljašnji prsten i lagano izvucite kondom pazeći da seprma ostane u kondomu. Bacite kondom isto kao što biste to učinili i sa muškim kondomom. Ženski kondom ne treba koristiti više od jednog puta!

Koje su prednosti i mane ženskog kondoma?


view_image.php?id=95&cache=sr
 

Prednosti uključuju činjenicu da je to jedino kontraceptivno sredstvo za žene koje u isto vreme pruža i zaštitu od HIV-a. Takođe, ne postoje neželjeni efekti i ovaj kondom mogu koristiti i one osobe koje si alergične na lateks.

Mane uljučuju i činjenicu da je ovaj kondom skuplji od muškog kondoma. Ženski kondom može proizvoditi određeni nivo buke prilikom korišćenja a takođe može u određenoj meri smanjiti osetljivost. Takođe, spoljašnji prsten je nekad potrebno držati na mestu kako ne bi skliznuo u vaginu.

 

 

Tekst je preuzet sa sajta http://www.jazas.org.yu

 

 



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:51 01.12.2008

*

ivana23 ivana23 12:53 01.12.2008

Re: *

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:11 01.12.2008

Re: *

Jelica Greganović

jel te to beneton plaća? ;-)
4krofnica 4krofnica 13:02 01.12.2008

da

jako interesantno.
skracenu verziju treba da ima svaki tinejdzer.
nosi kondom
preporuka
ivana23 ivana23 13:11 01.12.2008

***

margos margos 13:26 01.12.2008

Re: ***

Черевићан Черевићан 13:14 01.12.2008

како угодити

апотека
1 рнпалија од 2 м тражи од апотекарке највећи број кондома јер му нормални бројеви сви одреда пуцају. она му одабира једну кутију а он пита јел може да проба.мало неуобичајен захтев но оде у нуспросторију и враћа се убрзо уз примедбу
- ха,и овај је пукао
уто 1 мој исписник из реда иза рнпалије
- лепо вам ја гђо апотекарка кажем да нису квалитетни, мени опет стално спадају
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:58 01.12.2008

Re: како угодити

Možda ovako nešto?...

antioksidant antioksidant 15:14 01.12.2008

Re: како угодити

kupuj bred pit kondom a prodavacica ga pita:

za ovde ili za poneti?
chobanica chobanica 13:56 01.12.2008

razumem jazas


oni imaju mission statement, a to je borba protiv HIV-a, i svaka im cast na poslu koji obavljaju. Problem je sto ne postoji ni institucija ni organizacija koja bi upoznala ljude sa ostalim polno prenosivim infekcijama, i onda kada Jazas kaze nesto kao


Ako se pravilno koristi, kondom je vrlo efikasna zaštita od HIV-a i drugih seksualno prenosivih infekcija za vreme seksualnog odnosa.


ljudi misle ok, super, znaci koristiti kondom i nema problema. I onda se nadju u cudu kada zakace kondilome ili herpes (kondom pruza oko 70% zastite od ovih virusa - da li biste vi rekli da je to "vrlo efikasno"? da li biste metod kontracepcije cija je stopa efikasnosti 70% smatrali "vrlo efikasnim"?)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:10 01.12.2008

Re: razumem jazas

razumem jazas

ja ih uopšte ne razumem. verovatno primaju ne male pare, a ono što rade se uopšte ne vidi. npr. sajt im uopšte nije apdejtovan. o njihovim akcijama i da ne govorimo.
ali ovog puta nisu tema oni...

Re: razumem jazas

da dodam da kondomi ne stite od HPV koji izazivaju karcinom grlica materice
4krofnica 4krofnica 14:42 01.12.2008

Re: razumem jazas

pitanje je zasto uvek pustaju rave na svojim izlascima na ulicu? da li je to upuceno samo toj populaciji ili sta
margos margos 14:44 01.12.2008

Re: razumem jazas

Neophodno je koristiti kondom pri SVAKOM seksualnom odnosu!

Ni ovo nije ok, netačno je, ali budući da su ciljna grupa adolescenti - onda je u redu.
sin_m sin_m 14:13 01.12.2008

O 1. decembru


Ja totalno prevideo da je 1. decembar Dan borbe protiv side.

Prva misao mi je bila: Dan ujedinjenja.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 15:16 01.12.2008

01.12.2008

darkonduty darkonduty 15:27 01.12.2008

Kondomi


Imam i ja jedan 'za svaki slučaj'. Pravi filmofilski.
Službeni prezervativ Motovun film festa. Od ove godine.
Nisam odoljela ambalaži - upakiran je u narančastu kutijicu sa slikom dva zeca 'u akciji'.

Nije ni potrebno spomenuti da je cijela edicija razgrabljena.

Evo članak o njima sa dotičnom slikom: www.net.hr/seks-i-veze/page/2008/07/17/0225006.html
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:48 01.12.2008

Re: Kondomi

sa dotičnom slikom:

evo slike da malo oplemeni post>

Re: Kondomi

darkonduty
Imam i ja jedan 'za svaki slučaj'. Pravi filmofilski. Službeni prezervativ Motovun film festa. Od ove godine.Nisam odoljela ambalaži - upakiran je u narančastu kutijicu sa slikom dva zeca 'u akciji'.Nije ni potrebno spomenuti da je cijela edicija razgrabljena.Evo članak o njima sa dotičnom slikom: www.net.hr/seks-i-veze/page/2008/07/17/0225006.html

dolazim na festival sledece godine
darkonduty darkonduty 21:21 01.12.2008

Re: Kondomi

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron

dolazim na festival sledece godine


Samo dođi .
Al ne idi na spavanje u kamp.
Oni šatori su pravi rasadnici AIDSa.

Re: Kondomi

matora sam ja za sator
tttomaz tttomaz 15:38 01.12.2008

Ma



koji crni kondom. Jedna je i najbolja askeza!
darkonduty darkonduty 15:45 01.12.2008

Re: Ma

tttomaz


koji crni kondom. Jedna je i najbolja askeza!


Da, da potpuna apstinencija.....samo nije mi poznat način kako da se na tako nešto prislim.
Tu mi snaga volje redovito zakaže.
tttomaz tttomaz 15:48 01.12.2008

Re: Ma

darkonduty
tttomaz


koji crni kondom. Jedna je i najbolja askeza!


Da, da potpuna apstinencija.....samo nije mi poznat način kako da se na tako nešto prislim.
Tu mi snaga volje redovito zakaže.

darkonduty
tttomaz


koji crni kondom. Jedna je i najbolja askeza!


Da, da potpuna apstinencija.....samo nije mi poznat način kako da se na tako nešto prislim.
Tu mi snaga volje redovito zakaže.



Molitvama i postom prema uputstvima svetih otaca hriscanske crkve!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:48 01.12.2008

Re: Ma

Molitvama i postom prema uputstvima svetih otaca hriscanske crkve!

mislisTIHOVANJE?
tttomaz tttomaz 15:52 01.12.2008

Re: Ma

Srđan Mitrović
Molitvama i postom prema uputstvima svetih otaca hriscanske crkve!

mislisTIHOVANJE?



Moze se i tako reci. Mada ja nisam isihasta tako da je meni crkveno slovenski vokabular prilicno stran.
darkonduty darkonduty 16:50 01.12.2008

Re: Ma

tttomaz

Molitvama i postom prema uputstvima svetih otaca hriscanske crkve!


Postom......na dobrom si putu. Glad definitivno ubija želju za seksom. A i za životom.
A što se molitvi tiče...to je samo wishful thinking....
tttomaz tttomaz 21:33 01.12.2008

Re: Ma

darkonduty
tttomaz

Molitvama i postom prema uputstvima svetih otaca hriscanske crkve!


Postom......na dobrom si putu. Glad definitivno ubija želju za seksom. A i za životom.
A što se molitvi tiče...to je samo wishful thinking....



Mislim da nisi shvatio sustinu hriscanske askeze. Post ima za zadatak da nas ocisti od strasti a ne
od zelje za zivotom. Za razliku od Hinduista i Budista koji slave nistavilo i mrtvilo duha zvano nirvana. Hriscani
postom i molitvama dolaze do stanja smirenosti, ozarenosti, blagosti. To je i tek kako zivot za razliko od paklene
praznine koja ostaje nakon sto se neko sasvim prepusti svojim strastima.
darkonduty darkonduty 21:42 01.12.2008

Re: Ma

tttomaz

Mislim da nisi shvatio sustinu hriscanske askeze. Post ima za zadatak da nas ocisti od strasti a ne
od zelje za zivotom. Za razliku od Hinduista i Budista koji slave nistavilo i mrtvilo duha zvano nirvana. Hriscani
postom i molitvama dolaze do stanja smirenosti, ozarenosti, blagosti. To je i tek kako zivot za razliko od paklene
praznine koja ostaje nakon sto se neko sasvim prepusti svojim strastima.


Shvatila sam dobro.
Samo ti nisi shvatio da se ja šalim.
tttomaz tttomaz 21:50 01.12.2008

Re: Ma

darkonduty
tttomaz

Mislim da nisi shvatio sustinu hriscanske askeze. Post ima za zadatak da nas ocisti od strasti a ne
od zelje za zivotom. Za razliku od Hinduista i Budista koji slave nistavilo i mrtvilo duha zvano nirvana. Hriscani
postom i molitvama dolaze do stanja smirenosti, ozarenosti, blagosti. To je i tek kako zivot za razliko od paklene
praznine koja ostaje nakon sto se neko sasvim prepusti svojim strastima.


Shvatila sam dobro.
Samo ti nisi shvatio da se ja šalim.



Dobro. Sorry. Ali nije na odmet da kazem, svakako svi vole da se zakace oko takvih tema :)))
49 41 49 41 16:07 01.12.2008

Spray Condom

Tecna guma u spreju - kao kondom.

Ever been in the middle of an intimate rendezvous and wish you didn’t have to fumble with the noisy hard to open packaging condoms come wrapped in? Well how about getting rid of the packaging all together and just spraying on a condom? That’s right, a spray-on condom!

A German inventor, Jan Vinzenz Krause, has invented a spray-on condom that allows men of all sizes to have safe sex. The spray-on condom prototype measures a man’s size (really big, big, average, small, really small) and then covers his penis in liquid latex providing him with a proper fitting condom. With this innovation men would no longer have to feel discriminated against by condom companies who tend to only sale condoms for the average sized Joe.

How does the spray-on condom work exactly? A man places his penis in a chamber. He then presses a button and a pump squirts out liquid latex through some nozzles onto the man’s penis in about 20 seconds. If 20 seconds seems like a long time to wait the good news is that the inventor is working on shortening the time to about 10 seconds.

How does the condom come off? The rubber dries on quickly after it is sprayed on and is then ready to use. When no longer in use the spray-on condom can be easily rolled off and thrown away just like a regular condom.

Sounds like a miracle right? Well, it all depends on your point of view and what it takes to ruin the mood for you. It isn’t exactly the most romantic thing to bring into the bedroom. In fact although this invention would help do away with having to deal with condom packaging there would still be a machine involved and the machine isn’t exactly quiet. It hisses.

Some people may like the hissing sound. Others may not. How about you? What do you think of the spray on condom? Is it too impersonal? Will it kill the mood? Share your thoughts below.

If you are interested in the video for the spray on condom, you can see it here .

Via Spiegel Online


dragoljub92 dragoljub92 20:40 01.12.2008

!?

ма јок бре свеје то масонсака завера против срба.оће да изумремокаква сида бре,ракија љута штити од све.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:47 01.12.2008

http://www.healthclips.eu/theme_en.cfm?the

scabies scabies 21:10 01.12.2008

???

Za vreme odnosa proveri kondom s’vremena na vreme da budeš siguran da nije pukao ili spao.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana