Evropljanka - deo III

ivanajocicb92 RSS / 05.12.2008. u 13:24

Evropljanka-Ruskinja je nekada bila model hladne ruske, tako visoke otmenosti i učenosti, bila je Puškinova i Čehovljeva junakinja koja živi da bi dočekala svog oficira iz Petrovgrada. Ruskinja je ona koja nam obično obeleži gimnazijsko doba čitajući o Karenjini ili Onjeginju. Ona je u kočijama, sa diskretnim nakitom oko vrata, belom šubarom na ’’rusko’’ plavoj kosi i mufom na rukama. Krvno povezana sa Romanovima. Nalet komunizma doneće joj sve što je doneo buržujima posle rata. Postaće tako jednostavna i surovo siromašna. Čekaće u redu, ruke će joj biti hladne od oštre ruske zime, one neće biti više u skupim kožnim rukavicama. Šubara je zamenjena za veknu svežeg hleba, a poreklo se krije. Pravoslavlje neće dugo pominjati, a svuda oko sebe videće crveno. Krupna i slovenski lepa, čistog tena i plavih očiju ostace kao ikona na oronulom zidu. Ovaj profil pripada svima onima koje su preživele uvrede i u toku i posle ratova, pripada svakoj pripadnici lepšeg pola srednje i istočne Evrope, svakoj koja je naučila da trpi i zna kako je imati ništa. Apsolutno ništa.

Danas, posle svega, srećemo jednu drugu Ruskinju, amerikanizovanu i u trendu. Na festivalima Ruskinja peva na engleskom bez imalo stida. Gubitak indentiteta je skoro apsolutni. Dakle, osnovni njen tip je promenjen, a životni ciljevi drugačiji od ciljeva njenih female predaka. Evropski film je upravo pratio sve ono sto se dešavalo poslednja dva veka u njenom životu. Ne treba da čudi što hladna i uzdržana Greta glumila Ruskinju u Karenjini.  Sličnost karaktera je očigledan i poklapa se, Gretino geograsfsko poreklo ledeno, baš kao i njen pogled ili prosečna ruska zima.

Španjolka je uglavnom oslikavana bojama krvnog spektra. U oku Almodovara, ona odaje utisak prilično nervozne žene sa prošlošću koja je krajnje intrigantna. Muškarci koji je okružuju imaju u svom telu vrelinu i nemir juga Evrope, crnu kosu i jake noge ubica bikova. Oni samo upotpunjuju već dovoljno konfuznu sliku uzavrelog Madrida.

Španjolka je zvezda posebnog stila koji svaki novi film ove zemlje lako pruža, gde se slike i događaji nižu nenormalnom brzinom, stvarajući posebnu atmosferu i tako uvlače publiku u svoj specifičan svet vreline. Ona ima tu draž da u sebi ima i kraljevsko držanje, jake crte, oštre pokrete, negovanu crnu grivu, ali i prostotu i erotizam juga.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana