Život

Masline – vreme uživanja [3]

Budimac RSS / 05.12.2008. u 22:25

Masline u svežem stanju nisu jestive zbog gorčine. Postoji (urbana) legenda da su i toksične, koja je samo to – legenda. Da je istina naše dvorište bi bilo puno mrtvih komšijskih kokošaka, koje u sezoni maslina migriraju u naše dvorište ne bi li se gostile onim maslinama koje su nam promakle prilikom skupljanja.

Kad sam već kod kokošaka, to su ovde poludivlje životinje koje ne daju ni pet para za teritorijalni integritet privatnog vlasništva, te "ispašu" obavljaju tamo gde im trenutno najviše prija. Što reče komšinica Ajše hanum (da, sad već znate, žena Sulejmana Katara, onog od preko puta) pričajući sa nama preko suvog zida (ovde nema taraba, što kokoškama olakšava kretanje), – Pitam ja vas je li to pravda da tuđe kokoške dolaze u moje dvorište? – izgovarajući to dobrano povišenim glasom okrenuta više ka svojim prvim komšijama takođe Katarima, ali onim od Sulejmana – Fidedžija, nego nama. Hmmm, šta drugo reći nego se složiti da je to još jedna u nizu svetskih nepravdi.

Kako je ljudima palo na pamet da cede ulje iz maslina nije misterija – stisneš zrelu maslinu i eto ti ulja po prstima. Međutim, svaka čast onome ko je provalio kako ih napraviti jestivima. Pretpostavljam da je to bilo slučajno – plodovi su popadali u more vremenom izgubili gorčinu i postali prijatni za jelo.

Procesa odgorčavanja maslina (ako postoji zagorčavanje valjda postoji i odgorčavanje) ima raznih, ali ja ću se ograničiti na detaljnijem opisu jednog, ovde najuobičajenijeg, načina. Sredstvo odgorčavanja, odnosno fermentacije, je obična voda. To da je samo jedan u pitanju ne znači da ne postoje varijante, jer na isti način se obrađuju zelene "razbijene" kamenom (te se beru sa drveta još u oktobru), zelene (a zrele) i crne.

Da bi se pospešio i ubrzao proces masline se ili "razbiju" kamenom ili se uzduž zaseku do koštice na tri mesta, a zatim se naslažu u teglu kojoj se posle doda voda do vrha. Obična akva bunarika. Ta voda se menja jednom u sedam do deset dana i već treće nedelje je moguće probati masline, da li se mogu jesti, a da ne ostane gorak ukus u ustima ceo dan. Obično je tri-četiri nedelje dovoljno da izbace gorčinu. Onda se obična voda zamenjuje slanom vodom. Zasićenje rastvora soli se najbolje meri jajetom – kada jaje propliva dovoljno je soli. Na zidove tegle se ovog puta stave režnjevi limuna. Posle nedelju dana ovako preipremljene masline su više nego prijatne za jelo.

Međutim, one nisu konzervirane i trajnost u tom stanju im je ograničena na svega par meseci. Zato se u teglama koje bi da sačuvate na duži period (posle nedelju-dve-tri, kaj god) slana voda zameni maslinovim uljem i na taj način su konzervisane za barem godinu dana ako ne i više.

Ulje

Ono što mi je palo na pamet (ponovo) prilikom odlaska u uljaru kod Mr Ajhana je Bizmark (doduše taj citat spada u disputed) o zakonima i kobasicama – što manje znate o načinu na koji se prave više ćete ih ceniti. Što se tiče ulja to se ne odnosi na čistoću prostorije i postrojenja, one se cakle, nego isključivo na proces. No, mislim se, to je prilično opšte pravilo što se tiče prehrambenih proizvoda osim ako se ne hranite isključivo neobrađenim povrćem i voćem.

Moram odmah razočarati sladokusce – na južnom Egeju nema (više) "hladnih" uljara u tradicionalnom smislu. Nikad nisam dobio potpuno razumljiv odgovor na pitanje zašto, ali prva uljara "al fresco" se može naći tek nekih 200 km severnije, a u Trakiji su uobičajene.

Mi idemo u uljaru u Čomlekči, selo jedno 10-tak km od našeg. To je selo u kome žive starosedeoci (dakle ne Yöruci), tako da se oni em bolje razumeju u masline, em postoji tradicija proizvodnje ulja. Uljar, pomenuti Ajhan, kod koga idemo je četvrta generacija. Pretprošle godine, kad smo bili prvi put, se upravo ponovio novim kompjuterizovanim mašinama.

ajhan.4807.jpgMasline se ubacuju u "rupu" iz koje ih pokretna traka vodi kroz mašinu za pranje i oduvavanje eventualnog lišća i grančica. Odatle ulaze u mašinu koja ih melje, ta mašina ima četiri odvojene komore, tako da se mogu uslužiti četiri mušterije istovremeno a da dobiju ulje od svojih maslina. Kada se izmelju masline prelaze u drugu komoru gde se pasta zagreva (do 27º C, ulje obrađeno do te temperature se može zvati "na hladno"ceđeno) i meša kako bi se kapljice ulja lakše izdvojile iz mase. Taj proces traje oko 20 minuta, a zatim se pasta pušta u centrifugalni separator. Na jednu cev iz tog separatora izlazi ulje, na drugu koja vodi u dvorište, čvrsti ostaci. Mašina automatski odvaja ušur (10%) te se on ni ne pojavljuje na vagi na kojoj je posuda u koju ulje dolazi. Dakle, ceo proces traje jedno pola sata.

ulje.4810.jpgSveže ulje može biti gorko jer koliko god da je separacija dobra mikroskopski delovi čvrstih čestica ipak ostaju u ulju i bolje je početi ga koristiti barem dva tri dana kasnije kad one počnu da se talože.

Pomalo mi je smešno da je ovaj serijal tako pompezno produžen u tri nastavka kad pogledam rezultat naše ovogodišnje berbe, no težak je paorski život. Naime, dobili smo patetičnih 8 litara ulja. Nadali smo se, po pretprošlogodišnjem iskustvu odokativnog merenja koliko maslina ide u ide u litru, da će biti 12. Te pretprošle godine, kad su rodile na svim stablima dobili smo 75 litara (da su stabla u savršenom stanju mogli bi očekivati duplo). No, ovo je zaista slaba godina.

Prekjuče sam otčučao malo čaprac divana sa Hasanom (lonely donkey rider) na međi između naših njiva. Ovde kad nemaš stolicu čučiš, ali ne kao što mi čučimo na vrhovima prstiju nego punim stopalom. Dakle, tako čučećki, mi se požali Hasan da je i njima jako slabo ove godine svega 250 litara. Nisu još sve pokupili možda, veliko možda, bude još toliko. Kad na brzaka izračunam odnos ovogodišnjih i pretprošlogodišnjih berbi zaključujem da mi i nismo tako loše prošli – Hasan je pre dve godine dobio 6 tona ulja. Pita me koliko smo mi dobili. Čuvši moj odgovor, kaže, – Olsun (u ovom slučaju nešto na liniji let it be). Kad potrošite kod nas za vas uvek ima, a sopstveno je naravno najbolje.

Ne najbolje, nego priceless rekao bih i završio pisanije o maslinama.

===================================

Beleške na margini

Od tih 75 litara otprilike pola je razdeljeno rođacima i prijateljima, ostatak smo mi potrošili tokom dve godine. Nemojte me pitati kako je putovati sa bidonom od 5 litara ulja u ručnom prtljagu prolazeći čeking na dva aerodroma (bodrumski i istambulski), sva sreća da su Turci opušteni pa kad počnem priču na lomljenom turskom o maslinama i ulju, mahnu po sistemu "idi s bogom". Ove godine sam već telefonski razočarao sve koji su se nadali da će (sad za devet dana) dobiti domaćeg maslinovog ulja.

Da skoro zaboravih, negde sam napisao da ću reći kako godi maslinovo drvo... Ono ne pucketa na vatri, ono šušti. Šušti zato što vlaga iz njega isparava, a plamen je plavičast. Teško ga je zapaliti ali kad je zapaljeno gori dugo. S druge strane maslinove grančice lišćem gore strašno brzo i zvuk gorenja je kao plamenik švajs aparata

Maslinovo ulje je jedan od retkih produkata na svetskom tržištu čija ponuda ne pokriva potražnju i nema šanse da se to uskoro desi, jer na tržistu, prema ovom sajtu, fali 400 hiljada tona.

Turska je (prema vikipediji) na petom mestu po proizvodnji ulja sa svega 5%. Ako pogledate tu uporednu tabelu proizvodnja i potrošnja uočićete da Italija (inače na drugom mestu iza Španije) troši više nego što proizvodi. Od koga uvozi tu razliku? Od Turske i to tako da flašira to ulje kao svoje (dakle, može vam se desiti kad kupite italijansko da je to zapravo tursko ulje).

Jedan od problema Turske u izvozu maslinovog ulja je da nije uspela da napravi svetski poznatu robnu marku iliti brend. Ovde najstarije i najpoznatije je Komili, a zatim Tariš (Tariş).

Atačmenti



Komentari (289)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 22:26 05.12.2008

hej

najzad !
Budimac Budimac 22:27 05.12.2008

Re: hej

Unfuckable
najzad !

Kad pre...
Unfuckable Unfuckable 22:31 05.12.2008

Re: hej

pa, kako da ti rečem.....čitah neku knjigu kod marca de... "Never Stay Home on Friday Nights for Idiots" , i tako....
ono o zakonima i kobajama važi i za paštete

Unfuckable The Gledao
ivana23 ivana23 22:33 05.12.2008

***

Budimac Budimac 22:38 05.12.2008

Re: hej

pa, kako da ti rečem.....čitah neku knjigu kod marca de... "Never Stay Home on Friday Nights for Idiots" , i tako....

Ju danas stvarno već petak!!!
Budimac Budimac 22:39 05.12.2008

Re: ***

ivana23

ivana23 ivana23 22:41 05.12.2008

Re: ***

Unfuckable Unfuckable 22:43 05.12.2008

Re: hej

brzo je prošla ova nedelja bremenita raznolikim događajima.
Btw, gospođa Ajše je biser, tačno mogu da je zamislim....
Budimac Budimac 23:16 05.12.2008

Re: hej

Btw, gospođa Ajše je biser, tačno mogu da je zamislim....

Biće još njenih bisera... Jedan dosta morbidan u dolazećem tekstu o Kurban bajramu (to je ono kad kolju, ove godine pada 8. decembra)...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 22:42 05.12.2008

.

podsetio me je tekst na to kada sam pre jedno godinu dana jeo zelene, masline vrlo neukusne u grckoj, od kojih su mi se usta skupila i obojila. potpuno drugaciji ukus od onih na koje smo navikli
Budimac Budimac 22:45 05.12.2008

Re: .

Velimir Mladenovic
podsetio me je tekst na to kada sam pre jedno godinu dana jeo zelene, masline vrlo neukusne u grckoj, od kojih su mi se usta skupila i obojila. potpuno drugaciji ukus od onih na koje smo navikli

Žao mi je što danas na pijaci nisam imao fotoaparat da slikam koliko vrsta prave i prodaju, moram priznat da još nisam ni probao sve...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 22:47 05.12.2008

Re: .

jnisam ni ja, osim te koju sam ubrao
gordanac gordanac 22:44 05.12.2008

---


...samo da ga ima - dovoljno... :))
sjajna priča
Unfuckable Unfuckable 22:45 05.12.2008

Re: ---

ima tu jedan catch oko tih maslina, ali kasnije ću da pojasnim

ivana23 ivana23 22:46 05.12.2008

Re: ---

Budimac Budimac 22:52 05.12.2008

Re: ---

...samo da ga ima - dovoljno... :))
sjajna priča

Mi imamo Hasana (zaista predivan komšija) tako da će biti :)
Hvala Gordana(c)

EDIT: Ali u svetu fali 400 hiljada tona... Ko bi rekao...
gordanac gordanac 23:01 05.12.2008

Re: ---

Setila sam se o`ma još jednog mesta gde ima maslinovog ulja...

Dalmacija, Oliver&Hari



i ne sasvim i baš Dalmacija, ali da starih i dobrih maslina i odličnog ulja ima - ima!



ssvetlana92 ssvetlana92 23:22 05.12.2008

Re: ---

i ne sasvim i baš Dalmacija, ali da starih i dobrih maslina i odličnog ulja ima - ima!


Jel' ovo Vela Luka ili mi se pričinjava?
ssvetlana92 ssvetlana92 23:33 05.12.2008

Re: ---

gordanac
Kotor

Hvala!
gordanac gordanac 23:56 05.12.2008

Re: ---

Hobotnica na salad sa maslinovim uljem

Očišćenu hobotnicu koja je stajala u zamrzivaču nekoliko dana, (kako bi omekšala), skuvati u vodi, dok ne postane potpuno mekana. Ipak, paziti da se ne raskuva. Izrezati joj krakove i telo na skladne komade i začiniti maslinovim uljem, po volji i s malo sirćeta ili limunovog soka, biberom (sveže mlevenim, mešanim) i seckanim peršunom. Salatu od hobotnice služiti sa dodatim kaparima i nekoliko celih maslina, kao ukrasom. Jela od hobotnice uglavnom se ne sole, jer sadržavaju sopstvenu so.

nsarski nsarski 00:01 06.12.2008

Re: ---

Hobotnica na salad sa maslinovim uljem

Neces verovati, ali upravo sam konstruisao jednu takvu salatu. U pitanju su baby hobotnice, meke ko dusa...

Evo recepta Baby Octopus Salad
gordanac gordanac 00:50 06.12.2008

:)

...voila!

Budimac Budimac 01:53 06.12.2008

Re: ---

Unfuckable
ima tu jedan catch oko tih maslina, ali kasnije ću da pojasnim


Čekamo... Evo već nekoliko sati...
iris.davidovich iris.davidovich 03:06 06.12.2008

Re: ---

ima tu jedan catch oko tih maslina, ali kasnije ću da pojasnim

koji si ti car sa tim vraticu se, cekajte me
dolybell92 dolybell92 04:06 06.12.2008

Re: ---

Baby Octopus Salad with baby olives....

Unfuckable Unfuckable 04:41 06.12.2008

Re: ---

pa : čekajte, štadavirečem ?
AlexDunja AlexDunja 22:44 05.12.2008

:))

cek da se snadjem:)
tekst o-dli-can. bas!
Budimac Budimac 22:50 05.12.2008

Re: :))

AlexDunja
cek da se snadjem:)
tekst o-dli-can. bas!

Da sam bio malo manje napet ovih dana mogao je biti bolji, jedva sam ga uvezao na kraju. U svakom slučaju drago mi je da ti se dopada.
ivana23 ivana23 22:51 05.12.2008

Re: :))

vishnja92 vishnja92 22:45 05.12.2008

:)

kad bude rodna godina i bude potrebna pomoc - ti kazi.
e sto bih da sam ti, nemas pojma :)

mnogo lepo, sve ovo

(ps - promenio si avatar )
Unfuckable Unfuckable 22:46 05.12.2008

Re: :)

(ps - promenio si avatar )

sad je k'o Šejn
ivana23 ivana23 22:47 05.12.2008

Re: :)

Budimac Budimac 22:48 05.12.2008

Re: :)

sad je k'o Šejn

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 22:49 05.12.2008

Re: :)

ivana23

poput nektara-pice bogova
Budimac Budimac 23:10 05.12.2008

Re: :)

vishnja92
kad bude rodna godina i bude potrebna pomoc - ti kazi.
e sto bih da sam ti, nemas pojma :)

mnogo lepo, sve ovo

(ps - promenio si avatar )

Višnja i bez pomoći si dobro došla. Samo moram da pitam jedno pitanje. Nisi, nadam se alergična na mačke?
margos margos 23:29 05.12.2008

Re: :)

poput nektara-pice bogova

Joj, ljudi.... pa sve ste rekli... a Ivana sve pokrila slikama... + otvarate apetit u ovaj kasni sat....
Ostaje mi samo da kukam:)))

Meni su masline i maslinovo ulje esencija zdravlja, pa kad klopam, ja zamišljam kako unosim zdravlje u tibu i ceo organizam... moj mini ritual.
Goran Vučković Goran Vučković 23:38 05.12.2008

Re: :)

poput nektara-pice bogova

A meze - loj?
ivana23 ivana23 23:48 05.12.2008

Re: :)

vishnja92 vishnja92 00:01 06.12.2008

Re: :)

Nisi, nadam se alergična na mačke?

ne :)
hvala - al jednog dana ako prosirite posede i bude rodna godina i zafali nekoliko ruku....
najozbiljnije
aguero aguero 01:01 06.12.2008

Re: :)

kad bude rodna godina i bude potrebna pomoc

Al' prvo moramo da dodjemo u goste,da se psihicki pripremimo i da osmotrimo teren.
Kakve su cene zemlje i kuca tamo,klima je odlicna....mozda je dobro za zivot kad se ode u penziju.Moze li stranac da bude vlasnik zemlje (i maslinjaka)?
Budimac Budimac 01:24 06.12.2008

Re: :)

Kakve su cene zemlje i kuca tamo

Zavisi gde su i sada više nisam toliko verziran naročito u cene kuća. Cene idu gore bez obzira što i nema neke potražnje (apsurd ali je tako). Mi smo drugi "stranci" u našem selu koje nije na moru (8 km zapadno nam je jedno more, a 15km južno drugo), prvi koji je došao ("stranac" Turčin povratnik iz Nemačke sa ženom Nemicom) je platio 1000 novih lira po dunumu (1500 kvadratnih metara), to je odmah dupliralo cene pa smo mi platili (godinu dana kasnije, kraj 2005.) 3000 novih lira po dunumu (5 dunuma), sada čujem da niko ne bi dao ispod 15000 po dunumu (trenutno je lira grubo pola evra).

Moze li stranac da bude vlasnik zemlje (i maslinjaka)?

U principu može, mada stalno nešto muljaju sa tim zakonom o nekretninama i strancima. Jedno vreme ove godine su obustavili prodaju strancima, sada mislim da je ta obustava prekinuta. U svakom slučaju treba imati jaaaako dobrog advokata (no to je slučaj i kad Turci kupuju), svakakve malverzacije se dešavaju...
jednatanja jednatanja 22:48 05.12.2008

Malo o cedjenju

Budimac, da li je vase ulje Extra virgine ili virgine po ovoj proceduri hladnog cedjenja? Koliko ja razumem "virgine" se dobija kad se vec iscedjene masline jos jednom cede...(?) Takodje me interesuje da li vam je proizvodnja organska ili su masline dosta trpeljive na stetocine....?
Budimac Budimac 23:01 05.12.2008

Re: Malo o cedjenju

jednatanja
Budimac, da li je vase ulje Extra virgine ili virgine po ovoj proceduri hladnog cedjenja? Koliko ja razumem "virgine" se dobija kad se vec iscedjene masline jos jednom cede...(?) Takodje me interesuje da li vam je proizvodnja organska ili su masline dosta trpeljive na stetocine....?

Pa devičanstvo ulja se, koliko ja znam (a ne znam baš sve), određuje u procentu kiseline. Sve ispod 0.7% kiseline je Virgin ili devičansko. Ne znam procenat za extra. Mi ove godine nismo merili. Ajhan kaz'o nema lakmusa, verovatno mu se nije trošilo na 8 litara, a pretprošle smo imali izuzetno dobro ulje (0.5) -- zato su svi razočarani kad sam javio da ove godine nema...

Ovde je bila (ako se to tako može nazvati) epidemija maslinove mušice koja izgleda polako prolazi. Nemoguće je sve zaštiti, jer su u okolini planine i brda i doline pod maslinama (morala bi država nešto da uradi, poljoprivrednom avijacijom ili sl.) tako da slabo ko upotrebljava bilo kakvu zaštitu, tako da se slobodno može reći da su organske. Mi ih nismo prskali (prska se plavi kamen i još nešto ne znam šta).
jednatanja jednatanja 23:21 05.12.2008

Re: Malo o cedjenju

Bolje za vas da niste prskali. Pitala sam jer nekako nisam mogla da zamislim da ono zilavo, stogodisnje stablo masline moze da ima neprijatelja u insektu ili saprofitu. A ovo za kiselost, nisam znala. Sad znam. :)
dolybell92 dolybell92 02:17 06.12.2008

Re: Malo o cedjenju

zato su svi razočarani kad sam javio da ove godine nema...


Nešto mi se čini - biće ona: " Pa ako nisi imao svoje, mogao si da mi kupiš
bar za mene - znaš ti šta je praavo ulje... dao bi' ti lovu..."




Budimac Budimac 02:27 06.12.2008

Re: Malo o cedjenju


Nešto mi se čini - biće ona: " Pa ako nisi imao svoje, mogao si da mi kupiš
bar za mene - znaš ti šta je praavo ulje... dao bi' ti lovu..."

Pošto su rođaci i prijatelji u pitanju onda nije taj fazon, fazon je da je od našeg ulja... Prihvatili su (valjda)... Ovog puta samo začini i rahatluk...
dolybell92 dolybell92 04:15 06.12.2008

Re: Malo o cedjenju

Nemoj da zaboraviš halvu ni pod razno..!

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:55 05.12.2008

Чучањ или чучавац?

Budimac
Prekjuče sam otčučao malo čaprac divana sa Hasanom (lonely donkey rider) na međi između naših njiva. Ovde kad nemaš stolicu čučiš, ali ne kao što mi čučimo na vrhovima prstiju nego punim stopalom.

А моји, богуми, другачије и не знају да чуче. Ми, већ вековима, само тако... А који су се одродили, шта да радиш.
Budimac Budimac 23:32 05.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

Predrag Brajovic
Budimac
Prekjuče sam otčučao malo čaprac divana sa Hasanom (lonely donkey rider) na međi između naših njiva. Ovde kad nemaš stolicu čučiš, ali ne kao što mi čučimo na vrhovima prstiju nego punim stopalom.
А моји, богуми, другачије и не знају да чуче. Ми, већ вековима, само тако... А који су се одродили, шта да радиш.

A tako punim stopalom je zapravo mnogo udobnije nego balansirati na prstima, znaju tvoji, a i ovi šta je čuč. Ja naučio i navik'o...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:35 05.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

A tako punim stopalom je zapravo mnogo udobnije nego balansirati na prstima,

Cekajte, ljudi, pa jel' vi znate za sta sluze oni "rogcici" na opancima nasih starih ?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:40 05.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

Ninoslav Randjelovic
Cekajte, ljudi, pa jel' vi znate za sta sluze oni "rogcici" na opancima nasih starih ?

Да одменим домаћина, док ухвати дах куцкајући, ја ћу да питам: Чему?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:47 05.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

Чему?

Pa, za pridrzavanje, eto za sta. Covek cucne i tako cuci sa tabanima na zemlji, normalno. Nema balansiranja. Ruke prekrstene ili se njima mase ili sta vec. U svakom slucaju, ako se ko i umori, uhvati se za rogice i malo se tako odmori, a i dalje cuceci... Nema balansiranja.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:51 05.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

Ninoslav Randjelovic
Чему?
Pa, za pridrzavanje, eto za sta. Covek cucne i tako cuci sa tabanima na zemlji, normalno. Nema balansiranja. Ruke prekrstene ili se njima mase ili sta vec. U svakom slucaju, ako se ko i umori, uhvati se za rogice i malo se tako odmori, a i dalje cuceci... Nema balansiranja.

Ето, зато се каже да су Црногорци неконформисти. Они тај турбо-држач немају, него све на технику, к'о Дејо Савићевић.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:57 05.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

Они тај турбо-држач немају, него све на технику, к'о Дејо Савићевић.

Lako je njemu, on je Bog, a plus i Crnogorac !


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:29 06.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

Него, Нинославе, да завршимо овај екскурз о опаначким рошчићима:

Шапућу ми, овде, како је стари краљев официр, коњички пуковник Сава М., који је и свом покојном краљу на сахрани носио круну – а иначе је и био у души аристократа, мада и за...кх-кх-кх...ебант – говорио како дотични рожчићи служе српском сељаку да се придржава док с..е, како се, јелте, не би опоганио.

Ето, детиње доба слободе без политичке коректности (у народним демократијама то се звало društveno politička podobnost), допуштало је и овакве шале, а нама, тужним сирацима без иђе икога, остало је, данас, само да се довијамо.

Елем, простите, браћо, ако сам когод увредио, али ја овде само причам историју...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:36 06.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

говорио како дотични рожчићи служе српском сељаку да се придржава док с..е, како се, јелте, не би опоганио.

Tako sam i ja od dede cuo...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:49 06.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

Ninoslav Randjelovic
говорио како дотични рожчићи служе српском сељаку да се придржава док с..е, како се, јелте, не би опоганио.

Tako sam i ja od dede cuo...

Па што не рече ти, брате Нинославе, него мене пусти да се ушљискам?
Unfuckable Unfuckable 00:50 06.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

a ja sam bio ubeđen da to služi, da tokom pimplovanja dadne lopti rotaciju...

Unfuckable The Gracko Dijete
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:04 06.12.2008

Re: Чучањ или чучавац?

Па што не рече ти, брате Нинославе, него мене пусти да се ушљискам?

Pa, snebivao sam se i onda rekoh ono na svoj nacin, neki...
Ali, obradovalo me kad tu golu gocijatu istinu ti jasno kaza.

aguero aguero 22:57 05.12.2008

crno i zeleno (a nije FK Celik iz Zenice)

Pricao mi jedan kolega sa Kipra da ima velike maslinjake,ali da gaji samo crne masline.Cak mi se ucinilo da je sa prezrenjem govorio o zelenim."Samo su crne masline ono pravo!" - njegove su reci.Crne su,valjda,mnogo skuplje....
Kakav je odnos crnih i zelenih maslina,uopste,i sta je karakteristika (kvalitet) jednih i drugih?
ivana23 ivana23 22:59 05.12.2008

***

aguero aguero 23:05 05.12.2008

Re: ***

pa,ti si cudo,ivana 23!!!
Budimac Budimac 23:07 05.12.2008

Re: crno i zeleno (a nije FK Celik iz Zenice)

aguero
Pricao mi jedan kolega sa Kipra da ima velike maslinjake,ali da gaji samo crne masline.Cak mi se ucinilo da je sa prezrenjem govorio o zelenim."Samo su crne masline ono pravo!" - njegove su reci.Crne su,valjda,mnogo skuplje....
Kakav je odnos crnih i zelenih maslina,uopste,i sta je karakteristika (kvalitet) jednih i drugih?

Molim???
Zelene masline su samo nedozrele crne masline, naime ako ih pustiš one će sve jednom pocrneti. Naime, zrelina maslina je u tom smislu širok pojam. Recimo zelene (nedozrele, tvrđe) se beru u oktobru, a onda u novembru na stablu imaš maslina svih nijansi od zelenih do crnih. Tako da se može govoriti i o zrelim zelenim, ali one nisu posebna vrsta. Vrste su druga priča sitne, krupne, za ulje, stone itd...
ivana23 ivana23 23:07 05.12.2008

Re: ***

aguero aguero 23:31 05.12.2008

Re: crno i zeleno (a nije FK Celik iz Zenice)

pa,i ja sam tako mislio,ali je taj ludi Grk tako nadahnuto pricao o crnim da sam bio pokoleban,pa rekoh - bolje da pitam.
jos jedno glupo pitanje - A zasto sve,na kraju zrenja,onda nisu crne?
Budimac Budimac 23:38 05.12.2008

Re: crno i zeleno (a nije FK Celik iz Zenice)

jos jedno glupo pitanje - A zasto sve,na kraju zrenja,onda nisu crne?

Ja mislim da bi bile ako se puste, možda ne podjednako. Mislim da se radi samo o različitim stepenima zrelosti, koliko su izložene suncu i to, ali da bi na kraju sve pocrnele. Berba se obavlja kad većina postane zrela, pa se onda otresu sve pa to bude šareniš...
dolybell92 dolybell92 02:20 06.12.2008

Re: crno i zeleno (a nije FK Celik iz Zenice)

Berba se obavlja kad većina postane zrela, pa se onda otresu sve pa to bude šareniš...



ssvetlana92 ssvetlana92 23:07 05.12.2008

Prijateljsko ubedjivanje

Baš danas razgovaram sa jednim prijateljem i ubedjujem ga da dodje na blog, da ima sjajnih tema. On me pita, kojih...a pošto njega ne bi zanimali porodjaji, ko se sa kim muva po blogu...ja se setim Maslina. Eto...jedna od najubedljivijih tema i krenem da meljem, sve iz onih nastavaka...dok ne dodjosmo do prerade. E, tu sam stala. Rekoh, čekaj ovih dana ima da ti nastavim ili se registruj na blog pa saznaj sam!
Ne šalim se...baš sam se obradovala ovom nastavku! Divota! :)
Budimac Budimac 23:17 05.12.2008

Re: Prijateljsko ubedjivanje

ssvetlana92
Baš danas razgovaram sa jednim prijateljem i ubedjujem ga da dodje na blog, da ima sjajnih tema. On me pita, kojih...a pošto njega ne bi zanimali porodjaji, ko se sa kim muva po blogu...ja se setim Maslina. Eto...jedna od najubedljivijih tema i krenem da meljem, sve iz onih nastavaka...dok ne dodjosmo do prerade. E, tu sam stala. Rekoh, čekaj ovih dana ima da ti nastavim ili se registruj na blog pa saznaj sam!
Ne šalim se...baš sam se obradovala ovom nastavku! Divota! :)

Hvala.
brooklyn.masala brooklyn.masala 23:17 05.12.2008

;)

sa uzivanjem citala
ivana23 ivana23 23:19 05.12.2008

Re: ;)

jeremija92 jeremija92 23:19 05.12.2008

Oj, Srbijo, među maslinama

Ovih dana vidim po Srbiji ljudi na sve strane seku šljivike, pitam zašto, odgovaraju - sadiće masline.

Umesto po šljivama, idućih godina Srbija će postati poznata po maslinama, umesto šljivovice po maslinovom ulju extra vergine.

A zašto?
Pa, zbog Budimčevog serijala o maslinama i uživanju.

Neće Srbi više da uživaju u šljivovici, oće u ulju, onom nevinom, netaknutom.

Srbija će poželeti šljive, ali šljive nigde biti neće.
Budimac Budimac 23:23 05.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

Pa, zbog Budimčevog serijala o maslinama i uživanju.

Idi bre Džeremaja Odnosno dobrodošao.
jednatanja jednatanja 23:26 05.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

nema sanse, ne prija nam laka hrana...
ivana23 ivana23 23:46 05.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

topcat topcat 00:14 06.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

na ovom 'pjaticu' jos samo fali malo ovcjeg sira, komadic toplog kruha ispod peke, a pored naravno casa vina.

Miris & okus Mediterana...



ivana23 ivana23 00:19 06.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

tyson tyson 00:21 06.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

jeremija92
Ovih dana vidim po Srbiji ljudi na sve strane seku šljivike, pitam zašto, odgovaraju - sadiće masline.

Hehe, nije im još niko objasnio da maslina rađa tek 20 godina po sađenju.



topcat topcat 00:28 06.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

Stigao i "bonus" - bosiljak.

(p.s. jesu li te vec prozvali munja? slike stizu zapanjujucom brzinom i lakocom)
Budimac Budimac 00:52 06.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

Hehe, nije im još niko objasnio da maslina rađa tek 20 godina po sađenju.

Danas postoje sorte koje rađaju već posle treće godine i za razliku od ovdašnjih starih maslina koje rađaju svake druge, rađaju svake godine.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:42 06.12.2008

Кратак предах на гозби: време читања


Кад су у Србији расле маслине

Вероватно никада нисте чули за Руританију. А требало би. Јер то је земља у којој живимо. Барем тако каже британска књижевност.

Руританија је, наиме, назив измишљене живописне земље из једног романа деветнаестовековног британског писца Антонија Хоупа, у којој се одиграва необична замена идентитета: један незнатни енглески аристократа, захваљујући физичкој сличности, одмењује тамошњег краља на трону током политичке кризе, при чему се овај поданик британске круне доказује као успешнији владар и удварач. Иако се у Руританији говори немачки, а оскудне географске одреднице говоре да би се она могла налазити негде у близини Чешке, ова бајковита и помпезна државица брзо је у Енглеској постала готово непогрешиви симбол целог Балкана. Јер Хоупов роман, на жалост, био је бестселер, те је просечни британски грађанин стварао о Балкану слику коју му је управо оваква литература нудила.

Историја те нама нерадо блиске Руританије не почиње са поменутим писцем. Још од Бајрона па све до данашњих дана већина енглеских писаца – али и новинара, политичара, и обичних грађана – посматрала је балканске народе кроз стереотипе и предрасуде стваране још од почетка 19. века; они су се с временом понешто мењали, али не у толикој мери да основна црта њиховог приступа, британска културна и цивилизацијска надмоћ, икада буде доведена у питање. Разматрањем представа које је о Балкану стварала модерна енглеска књижевност управо се бави књига Измишљање Руританије: империјализам маште, коју је написала Весна Голдсворди. Исходи тог истраживања нису нимало умирујући. Уз премало изузетака готово увек се понављају исте поставке: Балкан није целина која се уклапа у британски свет и цивилизацију, Балканци су нешто друго, инфериорни припадници људске врсте, понајвише налик неразумној деци која живе у прирођеном хаосу и варварству, тек живописна сценографија за какву романсу, егзотичну причу или комедију са хигијенски запуштеним народима – за она многобројна литерарна дела из којих неминовно избија острвска супериорност. При свему овоме махом преовлађује понекад чак увесељавајућа необавештеност и незнање о пределима и народима о којима се пише. Тако је један викторијански писац у узлету маште угледао у околини Београда маслине, што ипак престаје да буде забавно када 124 године касније истоврсну омашку – овај пут маслине су се указале на обронцима крај Сарајева – понови при свом прозном покушају објављеном у Дејли Телеграфу Даглас Херд, тадашњи британски министар иностраних послова и један од важнијих политичара за разрешење босанског сукоба. Други пример, овај пут намерног незнања, јесте из романа Бели орлови над Србијом Лоренса Дарела. Овде је главни јунак шпијун кога на тајном задатку довозе у неку нашу недођију, савршено прерушеног за ту прилику: у народној ношњи, са штапом за пецање, компасом, књигом народних песама под мишком, наоружан пиштољем и одличним знањем српског језика, овај се дични британски муж протејски надмоћно преображава у српског сељака. Занимљиво је да је Лоренс Дарел неко време боравио као дипломата у комунистичкој Југославији, али то му није помогло да нас сагледава икако другачије него као Руританце.

У ствари, осим усамљених изузетака, представе о Балкану у енглеској књижевности јесу тек прерушене форме испољавања једне врсте расизма, нешто безболније када остају у литерарној сфери, али неизрециво опасне ако из ње изађу. И сама Весна Голдсворди, рекло би се, склона је оваквом закључку; данашња идеја европејства, како каже, „понекад се користи да изрази осећања која би другачије била неприхватљива, да понуди расизму ‚политички коректан’ израз”. А иза европејства, то јест британства, дâ се наслутити из њене књиге, стоји оно што западњачки дошљаци у Руританију јесу, а њени становници нису нити ће то икада бити. Јер, једноставно, Балкан је Европи потребан: ако се он потре, ишчезнуће и добар део њеног идентитета, или ће се, у шта пре треба поверовати, брзо пронаћи неки нови Балкан на коме ће се моћи вежбати западњачка морална и цивилизацијска супериорност.

И зато… И зато нам је можда решење да засадимо маслине.

ivana23 ivana23 01:46 06.12.2008

Re: Кратак предах од маслина: време читања

gordanac gordanac 02:00 06.12.2008

---

..e, zaslužio si za ovu priču malko "slebainaleba"




..i uzvraćam pričom:
Dolina jorgovana

EDIT:
i malko opširnije:
Kad zamirišu jorgovani...
nsarski nsarski 02:56 06.12.2008

Re: Кратак предах на гозби: време читања

Још од Бајрона па све до данашњих дана већина енглеских писаца – али и новинара, политичара, и обичних грађана – посматрала је балканске народе кроз стереотипе и предрасуде стваране још од почетка 19. века; они су се с временом понешто мењали, али не у толикој мери да основна црта њиховог приступа, британска културна и цивилизацијска надмоћ, икада буде доведена у питањ

Ja mislim da je ovaj odnos Britanaca prema VOG-ovima najbolje opisao Andric u pripoveci "Bajron u Sintri" (znam, znam, nije Balkan/Orijent, ali u ono vreme to je bio nerazvijeni deo kontinenta). Njih Balkan ipak intrigira na poseban nacin - setimo se Agate Kristi, pa i jednog od prvih Dzmes Bondova koji se muvaju po Orijentu. Na jednom mestu u ovoj pripoveci, Andric za tu devojku iz Sintre kaze da je "vegetabilna" - rec koju ce kasnije upotrebiti u "Travnickoj hronici", u drugom kontekstu. Valjda je na masline mislio.

(Ovaj tekst je bio mnogo duzi, ali sam se predomislio:)))
gordanac gordanac 09:08 06.12.2008

portugal

Olive Oil From the Alentejo Region in Portugal

"...The region known as Alentejo Interior has very particular climatic conditions, that create an ideal and privileged environment for the olive tree growth. There is a wide variety of soil types, but all of them are rich in calcium and potassium, which have a strong influence on the trees size and production.

The Azeites do Alentejo Interior are obtained by mechanical processes from fruits of the varieties Galega Vulgar, at a minimum of 60 %, Cordovil de Serpa and/or Cobrancosa, at a most of 40%...."


Galega olive Portugal brand

Olive oil museum Alentejo region

橄榄油在中国的家 :: The House of Olive Oil in China :: 橄欖油在中國的家
jeremija92 jeremija92 14:10 06.12.2008

Re: Budimčevo vreme tek nastupa

Predrag Brajovic
И зато… И зато нам је можда решење да засадимо маслине.

Ne možda, nego sigurno, Predraže.
A Budimca da stavimo za ministra poljoprivrede.
Meni se čini, ustvari, da sve ovo o vremenu uživanja i jeste bila Budimčeva politička kampanja.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:43 06.12.2008

Re: Кратак предах на гозби: време читања

nsarski
(Ovaj tekst je bio mnogo duzi, ali sam se predomislio:)))

Штета. Знаш како кажу она руска изрека и Достојевски: "С умным человеком и поговорить любопытно." ;-)

Ионако смо се, пре тога, најели, напили и наразговарали, и већ је било време да се друштво са трпезе распореди по кружоцима, па ко се с ким и шта домунђава у којем му драго углу. Јер наш би добри домаћин, кад трпи све оне живуљке у кући, истрпео и нас.

А мамне и вегеталне усне Андрићеве девојке из Синтре још су једно испољавање мучне чулности његовог света, где се светлост и тамa пожуде помешани. Као што то бива, уосталом, на Оријенту/Балкану.

Где би сад, овде, дошле маслине, чорт би га знао?
Budimac Budimac 16:10 06.12.2008

Re: Budimčevo vreme tek nastupa

Meni se čini, ustvari, da sve ovo o vremenu uživanja i jeste bila Budimčeva politička kampanja

Pročitao si me Džeremaja
jeremija92 jeremija92 18:12 06.12.2008

Re: Budimčevo vreme tek nastupa

Budimac
Meni se čini, ustvari, da sve ovo o vremenu uživanja i jeste bila Budimčeva politička kampanja

Pročitao si me Džeremaja

sve uz tursku kafu.
dolybell92 dolybell92 16:19 07.12.2008

Re: Oj, Srbijo, među maslinama

jeremija92
Ovih dana vidim po Srbiji ljudi na sve strane seku šljivike, pitam zašto, odgovaraju - sadiće masline.
Umesto po šljivama, idućih godina Srbija će postati poznata po maslinama, umesto šljivovice po maslinovom ulju extra vergine.
A zašto?
Pa, zbog Budimčevog serijala o maslinama i uživanju.
Neće Srbi više da uživaju u šljivovici, oće u ulju, onom nevinom, netaknutom.
Srbija će poželeti šljive, ali šljive nigde biti neće.


Ne treba sumnjati kad su masline u pitanju - treba samo zaračunati
globalno zatopljenje - i eto nama maslina...... za početak:
mala crna čačanka:


iris.davidovich iris.davidovich 23:22 05.12.2008

Tvoje price

o maslinama - moje vreme uzivanja!
p.s. ovo s preporukama izgleda ne radi danaske, ali molicu da se zavede da sam kliknula na ...

gde?

gde se bese odrzava ono takmicenje u rvanju kad se muskarci skroz naulje maslinovim uljem?
...i kad ce vec jednom post o turskom kupatilu?
Budimac Budimac 23:50 05.12.2008

Re: gde?

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
gde se bese odrzava ono takmicenje u rvanju kad se muskarci skroz naulje maslinovim uljem?
...i kad ce vec jednom post o turskom kupatilu?

Ti rvači se zovu pelivani i to je tursko rvanje. Sada "tradicionalno" već treću godinu se jedna rvačka smotra održava u Čomlekčiju (tom selu gde smo cedili ulje).

Hamam, evo ovako... U četvrtak idem u Istanbul i otići ću do mog omiljenog Čemberlitaš hamama, da osvežim sećanje da skinu štroku sa mene i da mi onom neverovatnom kostolomnom masažom izdefinišu mišiće. Pošto ću biti zauzet u Istanbulu, tekst ću pisati u avionu JAT-a u nedelju koji me vozi za BG. Kad ću ga objaviti ne znam zavisi kako se snađem za internet u Novom Sadu. Svakako će biti, dakle, pre Nove godine.
nsarski nsarski 23:35 05.12.2008

Oj-hoj, samo poskakujem

i vec mi se pitanja vrzmaju:
1. kakva je razlika izmedju "rafinisanog" i "nerafinisanog" ulja? Mislim, znam da to nerafinisano ima jaci ukus - neki ga vredjaju pa kazu "neprijatan" - koji se meni dopada.
2. jedan drugar, koji se razume, kaze mi da kvalitetno ulje ne moze da uzegne nikad (ili za 1000 godina, sto je isto). Da li je to tacno?
3. Cuo sam da su komercijalna Talijanska ulja u USA, uglavnom mesanci svega i svacega, i ne mogu se racunati u dobra ulja. Tacno, ili ne?
4. Koja je tacka paljenja dobrog maslinovog ulja?
5. Da li su Kalamata ulja najbolje (kako pricaju), ili je to stvar ukusa?
6. Postoji li "maslinogorje" (po uzoru na vinogorje) koje je na posebnoj ceni?
7. Trosio sam neka ulja iz Argentine, i ona mi najvise prijaju (imaju ukus kao dalmatinska). Ima li nekog razloga da je tako?
8. Ulja se razlikuju po boji - od svetlo zute do tamno zelene. Neka su pogodna za umakanje (dobrog hleba), druga nisu. U cemu je razlika?

Seticu se jos. Za sada ovoliko...:)))

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:48 05.12.2008

Re: Oj-hoj, samo poskakujem

nsarski
i vec mi se pitanja vrzmaju: 1...2...3...4...5...6...7...8... Seticu se jos. Za sada ovoliko...:)))

Алооо, бре, људи, Будимац је сликар, а не 1000 зашто - 1000 зато едиција!

Погибе одговарајући.

Узгред, Будимац, кад сам се већ огласио, које тло више одговaра маслини: кисело или базно?
ivana23 ivana23 23:51 05.12.2008

***

mirelarado mirelarado 23:54 05.12.2008

Re: Oj-hoj, samo poskakujem

Cuo sam da su komercijalna Talijanska ulja u USA, uglavnom mesanci svega i svacega, i ne mogu se racunati u dobra ulja. Tacno, ili ne?


Evo, da i ja pomognem Budimcu. Ako je verovati ono što i sami Italijani priznaju, jeste tačno. važi i za ulja koja su na tržištu u Italiji, ne samo u SAD.
Budimac Budimac 23:55 05.12.2008

Re: Oj-hoj, samo poskakujem

Узгред, Будимац, кад сам се већ огласио, које тло више одговра маслини: кисело или базно?

Krečnjak je šta? Bazan ili kiseo?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:00 06.12.2008

Re: Oj-hoj, samo poskakujem

Budimac
Узгред, Будимац, кад сам се већ огласио, које тло више одговра маслини: кисело или базно?
Krečnjak je šta? Bazan ili kiseo?

Не важе одговори преко реда... Прво мораш nsarskom да одговориш на његових осам питања, a тек онда ја долазим на ред.

Ја увек испоштујем старије. И не може преко штеле...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana