Na danšnji dan - PRVACI SVETA

vracarac92 RSS / 08.12.2008. u 07:51

ŠAMPIONI!!!
ŠAMPIONI!!!
Od 8. decembra 1991. godine Nacionalni olimpijski stadion u Tokiju ostaje zapamćen kao mesto najvećeg uspeha srpskog klupskog fudbala. Fudbaleri beogradske Crvene zvezde su pobedom (3:0) nad klupskim šampionom Južne Amerike, čileanskom ekipom Kolo Kolo, osvojili Interkontinentalni "Tojota kup" i postali nezvanični prvaci sveta.
Trijumfom u Tokiju beogradski klub je zaključio najuspešniju godinu u svojoj istoriji. Podsetimo, 29. maja iste godine Crvena zvezda je u italijanskom primorskom gradiću Bariju, posle dramatične penal-serije, savladala francuski Olimpik iz Marselja u finalu Kupa evropskih šampiona, zaključivši tako na najuspešniji način svoj superiorni hod fudbalskom Evropom.
Crvena zvezda je meč odigrala u stilu kojim je prethodno osvojila titulu najboljeg evropskog tima. Tehnička superiornost i prepoznatljiva maštovitost u igri urodili su plodom već u 19. minutu utakmice. Vladimir Jugović je, posle odlične asistencije Dejana Savićevića načeo mrežu Čileanaca. Savićević, koji je prvo poluvreme odigrao za fudbalske udžbenike, odgovorio je u 44. minutu na jednu provokaciju protivničkog igrača pa je zbog crvenog kartona morao ranije da napusti igru.
Sa strepnjom su pristalice beogradskog tima očekivale početak drugog dela, jer je Kolo Kolo imao brojčanu prednost na terenu i sigurno bio odlučan u nameri da u nastavku utakmice ide na sve ili ništa. Međutim, Jugović je svojim drugim golom u 59. minutu utakmice nagovestio rešenje rezultatske dileme. Tačku na odličnu igru i istorijsku pobedu stavio je, tada, prvi strelac Evrope, Darko Pančev golom u 72. minutu utakmice, nakon bega po desnoj strani i centaršuta Siniše Mihajlovića.
Pehar je posle meča primio Ilija Najdoski a za najboljeg igrača utakmice proglašen je Vladimir Jugović.
Godine su prošle, ali ostalo je i dalje živo sećanje na generaciju Crvene zvezde i njen trijumfalni pohod na fudbalski krov sveta.

Tokio, 8. decembar 1991. godine. Stadion: Nacionalni olimpijski. Gledalaca: 62.064. Strelci: Vladimir Jugović (19, 59) i Darko Pančev (72) za Crvenu zvezdu.
CRVENA ZVEZDA: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović. Trener: Vladica Popović.

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maya.sangoma maya.sangoma 08:00 08.12.2008

ako !

Pojma nemam o fudbalu ,ali posto sam budna dok drugi spavaju otvoricu ti ovu seriju (dinastiju ) komentara . Vidim da se lepis na fucu strasno . Ako . To je bas sexi .
vracarac92 vracarac92 08:34 08.12.2008

Re: ako !

Ne mnogo...
MilutinM MilutinM 10:11 08.12.2008

Eh, kakva sećanja...

Sećam se dobro utakmice i odlaska na Konja posle nje. U Bariju sam bio ali za Tokijo se, nažalost, nije moglo. Rat, malo dete...

Bio je to kraj jedne čudne godine. Kakva god zaista bila, meni je možda najspešnija u životu:
- Porodično: dobio sam kćerku
- Poslovno: aktivnos smo se vraćali u Svetsku organizaciju
- Lično: Zvezda šampion sveta.

Šta ćeš više?
vracarac92 vracarac92 10:42 08.12.2008

Re: Eh, kakva sećanja...

MilutinM
Sećam se dobro utakmice i odlaska na Konja posle nje. U Bariju sam bio ali za Tokijo se, nažalost, nije moglo. Rat, malo dete...Bio je to kraj jedne čudne godine. Kakva god zaista bila, meni je možda najspešnija u životu:- Porodično: dobio sam kćerku- Poslovno: aktivnos smo se vraćali u Svetsku organizaciju- Lično: Zvezda šampion sveta.Šta ćeš više?
Ja sam bio u Tokiju i to mi je jedino putovanje koje mi je klub kompletno platio (te sezone se putovalo uglavnom agencijom "Maja" Sa zvezdom do kraja -agencija Maja). Šta da ti kažem, bilo je nestvarno. Zezanje i dobra atmosfera nas nisu napuštali ni jednog trenutka. Gomila čudne kolope i interesantnog pića i mnogo simpatičnih i znatiželjnih Japanaca koji su nas vukli za rukave za fotografisanje. I u gradu i na stadionu. A posle utakmice prekid filma znam samo da smo se do rane zore onako euforični (i pijani) jurili po tokijskoj četvrti "crvenih fenjera" sa većim brojem kosookih "drugarica" koje su nas verno pratile. U povratku na relaciji Tokijo-Frankfurt smo bili toliko nemogući i glasni da su pretili da će negde prizemljiti avion i izbaciti nas. Naravno, mi nismo postali "fini" a ni avion nije sleteo pre vremena...U ostalom, znaš kako to izgleda.
Eh, kad se samo setim kako je dobro bilo, dođe mi da zaplačem. Nadam sa da će se ponoviti. (mada ne znam na čemu zasnivam svoju nadu).

P.S.
Malo podsećanje na put do Tokija.

NNN NNN 03:17 09.12.2008

Re: Eh, kakva sećanja...

Znao sam da ćeš da napišeš tekst o usponu na svetski vrh (onda odem kod tebe, a ono božićna jelka, protrljam oči...i vidim ZVEZDU).
Šta god da se desi, ovo neće nikad da se zaboravi!
vracarac92 vracarac92 07:51 09.12.2008

Re: Eh, kakva sećanja...

Znao sam da ćeš da napišeš tekst o usponu na svetski vrh (onda odem kod tebe, a ono božićna jelka, protrljam oči...i vidim ZVEZDU).

Zar si mogao i da posumnjaš da ću promašiti jedan takav jubilej.
margos margos 17:40 09.12.2008

Vračarac,

Moram da uzurpiram tvoj blog da se izvinim Aleksandru Stošiću što sam ga prozvala za nepojavljivanje na jednom blogu u vreme kad on nije blogovao.
Koristim tvoj prostor - računajući da će svratiti zbog zajedničke ljubavi prema Zvezdi, a pre 15 minuta je njegov blog zaključan za komentare. Hvala ti unapred.

Aleksandre, IZVINI, molim te. Zaista sam ispustila iz vida da si tad pauzirao.
MilutinM MilutinM 18:28 09.12.2008

Re: Vračarac,

Margos, nije mi jasno zašto očekuješ da neko bude stalno na blogu i komentariše tekstove. Blog je dnevna igračka. Barem bi to trebalo da bude. Svako od nas ima svoj život, porodični, lični, profesionalni ... i bilo bi pogrešno očekivati a posebno prozivati nekoga zbog toga što ne stigne da pročita i prokomentariše neki tekst.

Znam da ti to nije bila namera, ali nekako mi zvuči...
margos margos 20:49 09.12.2008

Re: Vračarac,

Margos, nije mi jasno zašto očekuješ da neko bude stalno na blogu i komentariše tekstove

Milutine, obratila sam se Vračarcu za uzurpiranje prostora, a Aleksandru uputila izvinjenje jer je njegov blog zaključan za komentare. Smatrala sam da sam na neki način dužna da Vračarcu objasnim zbog čega, mada verujem da bi skapirao i bez objašnjenja.

Nemam takva očekivanja, niti sam koga prozivala na ovom mestu, To sam uradila na Aleksandrovom blogu u skladu s temom i raspravom u kojoj sam učestvovala.

I ne kapiram otkud ti u ovoj priči odjednom? :)))
MilutinM MilutinM 20:54 09.12.2008

Re: Vračarac,

I ne kapiram otkud ti u ovoj priči odjednom? :)))

Isto kao i Aleksandar, ne mogu baš mnogo lako da propustim blog o Zvezdi.

A što se mog komentara tiče, pomalo mi se čini da je "obaveza" da se neki ljudi jedni drugima javljaju komentarom, što mi je strano.

Izvini ako sam pogrešno razumeo.
margos margos 21:10 09.12.2008

Re: Vračarac,

Isto kao i Aleksandar, ne mogu baš mnogo lako da propustim blog o Zvezdi.

Zato sam mu poruku ostavila ovde, među 'zvezdašima'.)))
Mislim da si pogrešno skapirao - ali verujem da oni koji treba da skapiraju ispravno - hoće, ili već jesu.
Fala za cvetić:))))
vracarac92 vracarac92 07:41 10.12.2008

Re: Vračarac,

samo napred, nema nikakvih problema.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana