Zimske carolije i lagarije (iz dijaspore)

jednatanja RSS / 08.12.2008. u 13:53

Santa-Clause-Waving.jpg

Ove godine imamo dosta veliki problem.  Pre svega, jer je troipogodisnji sin poceo da postavlja pitanja tipa "kako, zasto", krenulo dete u aktivno pronalazenje istine.  Mi ga bodrimo, objasnjavamo, do sada ga nismo lagali.  Ali ove zime, masta nam radi tek tako....Prava umetnost.  Da se razumemo, sa ocem prica engleski.  Sa majkom (i sam sa sobom), zna se.  Sa svima ostalima, nemacki.

Prebrodismo Svetog Martina (slavi se 11.novembra u Zapadnoj Evropi, kod katolika i evangelista, iako ovi zadnji nemaju svece, ali ovde prave iznimak) i Thanksgiving (americki Dan Zahvalnosti, slavi se zadnjeg cetvrtka u novembru).  Nema problema, jednom guska -trebalo, no dovoljno jedna pticurina za mesec dana pomislila, i odlucila se za curku na Thanksgiving.  E, tu je bio kraj harmoniji a pocetak praznicnih rebusa.   Prekjuce, 6-og decembra po gregorijanskom kalendaru slavio se Sveti Nikola....Tata navalio, hoce da natrpa sinu u carapu slatkise i dzindzamindze.  Ja tu, lupnula nogom o pod (figurativno) i saopstila:

"Nema nista do 19-tog decembra, da ne zbunjujemo dete"

Jos da nam nije porodicna slava, ali ovako, ni pod razno, sveta je Slava u Srba!  Pretvaram se prekjuce da je normalan dan, nista specijalno kad odjednom, zvono na vratima.  Pred vratima paketic napisano „!Für Nikola!"  Znak uzvika na pocetku mi kazuje da se moja komsinica Spanjolka nakratko preobrazila u Svetog Nikolu i darivala dete.  Ja sinu objasnim:

„Svratio Sv.Nikola, sad ti doneo samo nesto malo, a za koju nedelju mozda nesto vise, ako budes dobar"

Vikend se zavrsi sa samo 2 incidenta: poklon od komsinice i ipak jedna cokoladica dok smo gurali nogicu u desnu cipelu (tu se nasmejem, sta mi drugo preostalo).  Ne lezi vraze, jutros mi rekose u vrticu da ce navratiti Sankt Nikolaus.  Okrenem se i kazem sinu:

„Mozda ce Sveti Nikola doci u vrtic i doneti nesto, a ako budes jaaaako dobar donece ti nesto veliko kasnije..." (sad sam vec u neplaniranom trosku)

To je najbolje sto sam mogla da smislim na brzinu, a baska sto je isti argument od juce.  Sin gleda i trepce, veruje mi.  Za sada.

Sad ce neko pomisliti, pa dolazi katolicki Bozic 24-tog decembra, i nas, 7-og januara, opet cemo zbuniti dete....no, verujte nije toliko vazno kada dolazi, vec KO dolazi.  Prosle godine sam napravila gresku i spomenula kumi mog deteta 2 reci: Deda Mraz....posle toga usledila je lavina-predavanje od nase najomiljenije ali ortodoksne kume o tome da je Deda Mraz komunisticki naziv, i da je sedi starac ustvari Sveti Nikola koga je Coca-Cola obukla u crveno odelo i prozvala Santa Claus.  Rekoh, da se posavetujem sa svojom najpametnijom majkom, kad ona, uvede u jednacinu trecu nepoznatu, Bozic Batu.  Komunisti, kapitalisti, bake, dede, meni svejedno, majka sam sada ja, i bice Deda Mraz, i ja sam odrasla sa njegovim imenom na usnama!  Kao znak sa neba na ovu odluku, sin je  prosle nedelje otpevao pesmicu „Deda Mraze, Deda Mraze ne skreci sa staze......" prvi put u tonalitetu, a majka obrisala znoj sa cela kad je cula da sin ima sluha, za razliku od oca.  Dobro, bice Deda Mraz, to jest, Santa Claus na engleskom, to jest, Weihnachtsmann na nemackom (mada je tu i Christkind, lici na andjela i ostavlja poklone isto na Bozic).  Da se preslisam, znaci Deda Mraz nije Sveti Nikola, on donosi JOS VECE poklone od Svetog Nikole za onog ko je bio jako, jako, ali jako dobar.

E sad onaj manji problem, datum...tata (a ni ja) nece izdrzati da ne dariva dete 24-tog...pokloni vec kupljeni, imamo slobodno par dana, pa sto da ne iskoristimo da sastavimo gusarski brod kojeg smo dobili u delovima.  Ko ce li ga cekati do 6-og ili 7-og?  Tada cemo ionako biti zauzeti badnjacima, crkvom, sarmom, i krompir salatama.  No, kad dodje taj sedmi, bude mi zao (ovo iz iskustva).  Verovatno cu poturiti nesto pod jelku, kao sto je tata izvrsio diverzantsku akciju sa cokoladom juce.  Na kraju krajeva, kaze se, daj Boze zdravlja, mira i porodicne srece, a istinu i logiku cemo ostaviti za ostatak godine.  Hoce li nam sin poverovati?  Za sada smo optimisti.  Happy holidays!



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 14:01 08.12.2008

...

Predlažem da ga dodatno sludite pevanjem stare srpske "evo ide Božić Bata, to je Deda Mrazov tata"?
Pa da vidimo šta će se desi?
jednatanja jednatanja 14:40 08.12.2008

Re: ...


Nikad cula, ali verujem ti!
aleksandarz92 aleksandarz92 15:11 08.12.2008

Kad je brod

vec u delovima, mozete svaki dan da stavljate po neki deo pod jelku, i taman zavrsite do 07.01.

Šalu na stranu, ne sekiraj se za dete. Njemu je jasno da će dobiti poklone, i to je sve što ga zanima. Nama odraslima ništa nije jasno.
omega68 omega68 18:15 08.12.2008

Re: Kad je brod

Šalu na stranu, ne sekiraj se za dete. Njemu je jasno da će dobiti poklone, i to je sve što ga zanima. Nama odraslima ništa nije jasno.

Lepo je detetu dok je malo, ali kako će da prebrodi zbunjenost kad poraste.
Tanja, nemoj pogrešno da me shvatiš( ali stvarno nemoj), nikada se ne bih oženio ženom druge vere ili kulture.Uopšte nisam šovinista, jednostavno, ja mislim da je lakše.Nikad se ne zna kad će nešto da se kaže i da zaboli.Lakše je možda u inostranstvu, samo mislim da ni to, tamo, nije večna kategorija.
jednatanja jednatanja 20:15 08.12.2008

Re: Kad je brod

Hvala Aleksandre, u pravu si!

Omega, to stoji, da je lakse, jednostavnije pogotovo za decu. No nista nije idealno, naravno najlepse i opet najlakse bi bilo ziveti u Srbiji (nikako da naucim da se svadjam na nemackom), itd, itd. Bilo je mnogo rasprava na ovom i drugim forumima, blogovima o mesanim brakovima, neki su za, neki protiv, ok. Ja se trudim koliko mogu da mi deca odrastaju sa srpskom tradicijom, verom i jezikom, pa sta bude, bice. Imas i u Srbiji mesanih brakova, ili jedan iz sela, drugi iz grada, ili jedan sa severa, drugi sa juga pa ima tu sukoba licnih i drugih shvatanja, ali ako su bracni drugovi pametni ne moraju da isticu te razlike vec da ih neguju i postuju. Hvala sto si svratio!
jeremija92 jeremija92 23:01 08.12.2008

u tonalitetu

jednatanja jednatanja 09:56 09.12.2008

Re: u tonalitetu

Hvala Jeremija, samo neravnopravno, 10-tak decaka junaka i milion devojcica...
Sinu se u zadnje vreme jako svidja i ovo:
aguero aguero 12:43 09.12.2008

Pitanja i odgovori

Po prirodi stvari,deca primaju mnogo informacija i treba ih pustiti da ih sama razvrstavaju.Naravno,odgovoriti kada postavljaju pitanja,direktno i bez brige da ce ih nesto zbuniti.Ako tako i bude,postavice novo pitanje....treba se truditi da njihove dileme ne otklnja previse ljudi,jer u tom slucaju moze doci do problema.
U svakom slucaju,vazno je sa detetom provesti sto vise vremena.
Sto se tice mesovitih brakova,mislim da to moze da bude samo prednost za decu - nauce od malena bar dva jezika i uzivaju bogatstvo vise kultura.
jednatanja jednatanja 14:11 09.12.2008

Re: Pitanja i odgovori

U svakom slucaju,vazno je sa detetom provesti sto vise vremena


Pa to, upravo to!
aguero aguero 15:33 09.12.2008

Re: Pitanja i odgovori

Deca tako brzo odrastu (i porastu) da covek prekasno shvati koliko im je vremena "ukrao" druzeci se i radeci sa ljudima koji im i nisu bili toliko vazni.
Medjutim,kada covek uleti u svakodnevnu kolotecinu,cini mu se da za sopstvenu decu uvek ima vremena.Ali,nazalost,svako vreme neprovedeno sa decom izgubljeno je bespovratno.A lepo je i kada se u njihovom drustvu samo cuti!
Naravno,ja sam daleko od idealnog,mozda cak i dobrog(po tom pitanju),roditelja,ali nadam se da sam bar pristojan!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana