Poštovanje ljudskih prava-put ka pravednijem društvu

pazarac-novinar RSS / 10.12.2008. u 15:27

Semiha Kačar
Semiha Kačar
     Medjunarodni dan ljudskih prava je prilika da se srbijanskoj javnosti ponovo skrene pažnja na značaj i važnost ljudskih prava. Posebno, imajući u vidu činjenicu da je Srbija još uvijek nedovršeno i nekonsolidovano demokratsko društvo, što u velikoj mjeri utiče primjenu i zaštitu ljudskih prava, kako pojedinačnih prava gradjana, tako i kolektivnih prava pripadnika različitih zajednica.

     Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara konstatovao je da se ljudskim pravima u Srbiji još uvijek ne pridaje onakav značaj kakav ona zaslužuju. "To je, jednim dijelom, posljedica nepravladane, naslijedjene autoritarne političke kulture, a drugim dijelom, nespremnosti političke elite da se na odlučan način distancira od politika i idelologija koje su u proteklom periodu bile obilježene najgrubljim kršenjem ljudskih prava", piše u saopštenju Sandzačkog odbora.

     Dalje se dodaje da su ljudska prava, nakon priznanja Kosova u februaru prošle godine, skinuta sa liste političkih prioriteta Srbije. "Ona su, može se reći, potpuno marginalizovana jer država ne preduzima ništa da ih zaštiti", tvrdi ova organizacija.

     Sandžački odbor je podsetio na brojne napade na predstavnike NVO, posebno na branioce ljudskih prava, prostorije nekih stranaka, novinare, napade na gradjane nesrpske nacionalnosti, kao i napade na ambasade, širenje govora mržnje, ali i na neke primjere kršenja ljudskih prava kao što je nedavni prijedlog Ministarstva sporta za potpisivanje izjave o lojalnosti Republici Srbiji pripadnika druge nacionalnosti (Albanaca sa Kosova) za ostvarivanje prava na nacionalnu sportsku penziju.

     "Skandalozno je hapšenje Elvira Todića zbog neodazivanja vojnom pozivu. On je državljanin Crne Gore a živi u Novom Pazaru, gdje je i uhapsen. On je nadljeznim organima u Novom Pazaru dostavio uvjerenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rodjenih iz kojih se jasno vidi da je rodjen u Beranama, a oni su još jednom pokazali nepovjerenje u sve ono što nam dolazi iz susedne države. I pored toga što se radi o državljaninu druge države postupak nije obustavljen a Todić je iz niškog zatvora pušten uz kauciju od 5 hiljada evra", ističe predsjednica Sandžačkog odbora Semiha Kačar.

     Sanžački odbor je izrazio najdublje uvjerenje da se samo preko poštovanja ljudskih prava Srbija može svrstati u red uredjenih i demokratskih evropskih država i pozvao je sve državne organe, političke i civilne aktere da učine dodatne napore kako bi ljudska prava postala funkcionalan i djelotvoran koncept.

     Pridružujući se obilježavanju 60. jubilarnog Dana ljudskih prava, Sandžački odbor još jednom je izrazio svoju privrženost ljudskim pravima u nadi da time daje svoj skroman doprinos stvaranju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva.

 Anel Grbović



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana