Neophodan nam je, bar, još jedan SUD ČASTI!

Branislav Kovačević Cole RSS / 19.12.2008. u 12:00

     Od kako smo krenuli putem tranzicije, polako se navikavamo na standarde i institucije demokratske civilizacije i moderno uredjenih država. Ni po jada što je to tako, da sve ne završava i ne počinje samo njihovim formalnim osnivanjem, da bi se, već na prvom koraku, država sa svoje strane baš „potrudila“ da na svaki način oteža „porodjajne muke“ Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja, Saveta za borbu protiv korupcije.....

Elem, poslednjih godina, kako se krenulo sa otkrivanjem raznoraznih mafija, strukovne prirode, specijalizovanih za zdravstvo, gradjevinarstvo, obrazovanje, javne nabavke....tako su poput pečuraka krenuli da se osnivaju ili aktiviraju Sudovi časti u zdravstvu, vojsci, komorama (privredenim, advokatskim....) sa širokim ovlašćenjima, petostepenim, trostepenim kaznenim merama, do uzimanja licenci.....i šta sve ne?

Rekao bi čovek svaka čast i vreme je bilo, ali časti, sve manje i manje. Pri tom mislim na onu profesionalnu, onu čast za koju se neko školovao, završio najviše škole, obavezao  pred Ustavom i zakonom – zakleo  pred državom ili Bogom!

A onda se krenulo, ne časeći ni časa, sa izvrgavanjem još jedne od mogućih demokratskih tekovina. Na sve strane se krše, pored zakona, profesionalne norme: umiru pacijenti, operišu se pogrešne noge, ubijaju se vojnici, zida kako ko hoće i gde hoće, prodaju se „stanovi u izgradnji“....moglo bi se nabrajati do stojedan i nazad i nikom NIŠTA!

Nekako me Sudovi časti sve više podsećaju na  čuveni zakon o lustraciji, još uvek formalno važeći, koji se više nikoga ne tiče!

         Pitam se (naravno i znam!) ko je sve u ovoj državi iznad ili izvan zakona, ko je dužan da sprovodi zakone, pa i da li postoji odgovornost kod institucija i odgovornih lica za njihovo ne - sprovodjenje?

Miloševića smo „ganjali“ jer je bio iznad ustava i zakona, ali sad Miloševića više nema, ili je to samo iluzija? Iluzija koja je trajala kratko, taman onoliko da naivni poveruju da smo rešili da postanemo država sa svim njenim demokratskim atributima. Danas kada je sklopljen pakt izmedju „nas i njih“, nazvan Pomirenjem, čini se da je još teže nego onih 90-tih! Sad svako ima po nekog svog na jednoj ili obe strane, tako da doći do pravde, utvrdjivanja nečije odgovornosti (o krivičnoj da i ne govorim) je ravno naučnoj fantastici.

Džabe?
Džabe?
 

Nema te sile koja će ugroziti našu političku Nirvanu!

Medjunarodna zajednica, na drugoj strani, šta god to znači, je presrećna jer se Srbija politički stabilizovala, pa makar i uz pomoć „recikliranih“ radikala ili tek i samo privremeno „obezglavljenih“ SPS-ovaca. Šta njih briga šta je ko i kad radio, ne žive oni sa njima! Ko danas pomene njihovu odgovornost, za bilo šta, direktno ugrožava „stabilnost“ Srbije, jer bi nam se možda, uskoro, mogao vratiti Šešelj!? Ne znam kako će dotični političar optužen u Hagu, proći na sudu, ali da se primenjuje zakon o lustraciji, moglo bi mu se, bar po toj osnovi, zabraniti javno delovanje za odredjeni vremenski period.

Ali ko to da uradi?

Zakon o lustraciji se ne primenjuje, jer bi onda bar pola Vlade moralo da „ode u anonimnost“. Krivičnu odgovornost V.Šešelja ovde niko ne spominje, pa nam ostaje kao rešenje, još samo Sud časti političkih organizacija!Osećam, nekako, da će V.Šešelj ukoliko stigne na taj Sud, izgovoriti:"Priznajem samo Sud svoje partije!"

Ha, pa to je onda  pravo rešenje, zar ne?

Elem zbog toga predlažem osnivanje još jednog Suda časti,  koji bi se bavio političarima i njima izricao zaštitne mere. Predsednik Suda časti mogao bi biti....i tu zastajem ostavljajući čitaocima Bloga da sami po svom nahodjenju ili prema osećaju za izneverenost i prevaru, predlože kandidate.

Lista je duga!

Bolje ikad...?
Bolje ikad...?
 

 

*Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt.

Nije da se ne usuđujemo jer je teško, već je teško jer se ne usuđujemo.

Seneka

Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 12:32 19.12.2008

Pozdrav

cim stignem od posla i procitacu :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:33 19.12.2008

Re: Pozdrav

malasneki
cim stignem od posla i procitacu :)



Ma opste poznato....ne zuri, nista neces propustiti...
poz
bkc
aguero aguero 12:33 19.12.2008

Sud za Sud casti

Onda nam treba i jos jedan novi sud - Sud za Sud(ove) (bes)casti!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:34 19.12.2008

Re: Sud za Sud casti

aguero
Onda nam treba i jos jedan novi sud - Sud za Sud(ove) (bes)casti!



Hm, dobra ideja....ulozite amandman!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:54 19.12.2008

da samo podsetim..

bez iluzija. samo uz pitanje: Da li su novim budzetom previdjena sredstva za rad komisije, kako zakon nalaze?

IV ORGANI ZA ISPITIVANJE ODGOVORNOSTI ZA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA
Komisija
Član 22.
(1) Komisija za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava osniva se ovim zakonom.
(2) Komisija je samostalan i nezavisan organ koji vodi postupak lustracije protiv lica određenih ovim zakonom, utvrđuje kršenja ljudskih prava na način određen ovim zakonom i izriče mere određene ovim zakonom.
(3) Sedište Komisije je u Beogradu.
(4) Sredstva za rad Komisije obezbeđuju se u Budžetu Republike.
(3) Ovaj zakon se primenjuje 10 godina od dana stupanja na snagu.

Zakon je usvojen 30. maja 2003.godine
Sastav komisije: Narodna skupština Srbije izabrala je osam od predviđenih devet članova Komisije za ispitivanje odgovornosti za kršenja ljudskih prava. Iz redova sudija Vrhovnog suda Srbije izabrani su Sonja Manojlović, Vera Pešić i Vladimir Tamaš, iz redova istaknutih pravnih stručnjaka: prof. dr Vesna Rakić-Vodinelić, prof. dr Dobrosav M. Mitrović i dr Tamaš Korhec, iz redova zamenika republičkog javnog tužioca izabran je Bogdan Stanković, a od poslanika Sima Radulović sa liste DOS-a.

drug.clan drug.clan 14:06 19.12.2008

sudstvo

treba nama bilo kakav sud samo da sudi po zakonu i po pravdi - svima jednako!

lose pravosudje je uzrok 80% nasih problema i glavni razlog sto ne mozemo na zelenu granu ali politicari zato stalno reformisu obrazovanje i zdravstvo jer su pre reformi bili zadovoljavajuci i ne pada im na pamet da reformisu pravosudje (sem oslobadjanja nekih zgrada da bi mogli da ih prodaju)!
solskjaer solskjaer 16:14 19.12.2008

Evo Cole,

Najbolje bi bilo da Vi budete predsednik tog novog, moralno superiornog suda casti posto ste jedini kvalifikovani da obavljate tu funkciju.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:46 19.12.2008

Re: Evo Cole,

solskjaer
Najbolje bi bilo da Vi budete predsednik tog novog, moralno superiornog suda casti posto ste jedini kvalifikovani da obavljate tu funkciju.



Hvala Vam na predlogu.cak i da ste to ozbiljno mislili - nisam pravnik, pa samim tim nemam ni pravosudni ispit...a nisam ni poslanik, tako da ne ispunjavam ni jedan kriterijum, sto ne znaci da oni koji ispunjavaju, a izabrani su, RADE SVOJ POSAO. Pri tom ne mislim da je to moralni superiorni sud casti, vec bi morao biti ona vrsta suda koji bi za politicke greske, sa teskim posledcam po drzavu i njene gradjane , izricala presude zabrane javnog delovanja.Ako ne znate sta pise u tom zakonu o odgovornosti za krsenje ljudskih prava, potrazite ga na sajtu Skupstine Srbije, pod datumom 30.05 2003.
Ja sam tada bio poslanik i naravno glasao za njegovo usvajanje!
mariopan mariopan 18:53 19.12.2008

Re: Evo Cole,

Mislim da tu nista ne pomaze , mozda samo Grcki scenario.
Nikad da svane 6. oktobar, noc je nad Srbijom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:56 19.12.2008

Institut

nacionalnog sećanja bi bio majka.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:18 20.12.2008

Re: Institut

Jelica Greganović
nacionalnog sećanja bi bio majka.



Kao i uvek...slazem se....Institut stalnog PODSECANJA!!!
POZ
BKC
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:50 20.12.2008

Re: Institut

Zapravo institut nezaboravljanja.
solskjaer solskjaer 19:29 20.12.2008

Re: Evo Cole,

Hmmm...politicke greske sa teskim posledicama po drzavu i gradjane ...je, cini mi se (mada sam naravno laik za pravo), pravno nejasna kategorija podlozna vrlo slobodnom tumacenju. Krsenje ljudskih prava je nesto sasvim drugo i vrlo je jasno definisana kategorija. A sama cinjenica da je vecina gradjana ove zemlje iz ovih ili onih razloga (a uglavnom zato sto se ovde stalno bira izmedju veceg i manjeg zla), glasala za te greske od kada postoje visteranacki izbori kod nas, vas predlog cini potpuno besmislenim, ako je on uospte produkt nekog ozbiljnog razmisljanja. Osim, naravno, ako ne mislite da ste Vi ili eventualno Ceda Jovanovic, taj bastion moralnih skrupula u zemlji Srbiji, pozvani da predsedavate "Sudom Casti" ili cime vec i izricete zabrane javnog delovanja.

Branislav Kovačević Cole

solskjaerNajbolje bi bilo da Vi budete predsednik tog novog, moralno superiornog suda casti posto ste jedini kvalifikovani da obavljate tu funkciju. Hvala Vam na predlogu.cak i da ste to ozbiljno mislili - nisam pravnik, pa samim tim nemam ni pravosudni ispit...a nisam ni poslanik, tako da ne ispunjavam ni jedan kriterijum, sto ne znaci da oni koji ispunjavaju, a izabrani su, RADE SVOJ POSAO. Pri tom ne mislim da je to moralni superiorni sud casti, vec bi morao biti ona vrsta suda koji bi za politicke greske, sa teskim posledcam po drzavu i njene gradjane , izricala presude zabrane javnog delovanja.Ako ne znate sta pise u tom zakonu o odgovornosti za krsenje ljudskih prava, potrazite ga na sajtu Skupstine Srbije, pod datumom 30.05 2003. Ja sam tada bio poslanik i naravno glasao za njegovo usvajanje!

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:17 21.12.2008

Re: Evo Cole,

solskjaer
Hmmm...politicke greske sa teskim posledicama po drzavu i gradjane ...je, cini mi se (mada sam naravno laik za pravo), pravno nejasna kategorija podlozna vrlo slobodnom tumacenju. Krsenje ljudskih prava je nesto sasvim drugo i vrlo je jasno definisana kategorija. A sama cinjenica da je vecina gradjana ove zemlje iz ovih ili onih razloga (a uglavnom zato sto se ovde stalno bira izmedju veceg i manjeg zla), glasala za te greske od kada postoje visteranacki izbori kod nas, vas predlog cini potpuno besmislenim, ako je on uospte produkt nekog ozbiljnog razmisljanja. Osim, naravno, ako ne mislite da ste Vi ili eventualno Ceda Jovanovic, taj bastion moralnih skrupula u zemlji Srbiji, pozvani da predsedavate "Sudom Casti" ili cime vec i izricete zabrane javnog delovanja.



Tesko je nekom ko unapred ima odgovor dati ili objasniti da postoji drugaciji odgovor. Ako pod politickim greskama po drzavu i njene gradjane niste u stanju da razumete sta sam hteo da kazem, ja sam Vas uputio da procitate navedeni zakon, gde je sve vrlo konkretno definisano....Ne znam kako ste doveli mene i Cedu u vezu na ovu temu, ali to je vec Vas problem, jer se ovde ne radi ni o Cedi, a ni o meni, jer bi mozda, ko zna, kako bar Vi mislite, obojica mogli da se nadjemo pod udarom tog zakona...a vidite, bar ja, se toga ne bojim...Naprotiv!
solskjaer solskjaer 12:41 21.12.2008

Re: Evo Cole,

Branislav Kovačević Cole

solskjaerHmmm...politicke greske sa teskim posledicama po drzavu i gradjane ...je, cini mi se (mada sam naravno laik za pravo), pravno nejasna kategorija podlozna vrlo slobodnom tumacenju. Krsenje ljudskih prava je nesto sasvim drugo i vrlo je jasno definisana kategorija. A sama cinjenica da je vecina gradjana ove zemlje iz ovih ili onih razloga (a uglavnom zato sto se ovde stalno bira izmedju veceg i manjeg zla), glasala za te greske od kada postoje visteranacki izbori kod nas, vas predlog cini potpuno besmislenim, ako je on uospte produkt nekog ozbiljnog razmisljanja. Osim, naravno, ako ne mislite da ste Vi ili eventualno Ceda Jovanovic, taj bastion moralnih skrupula u zemlji Srbiji, pozvani da predsedavate "Sudom Casti" ili cime vec i izricete zabrane javnog delovanja. Tesko je nekom ko unapred ima odgovor dati ili objasniti da postoji drugaciji odgovor. Ako pod politickim greskama po drzavu i njene gradjane niste u stanju da razumete sta sam hteo da kazem, ja sam Vas uputio da procitate navedeni zakon, gde je sve vrlo konkretno definisano....Ne znam kako ste doveli mene i Cedu u vezu na ovu temu, ali to je vec Vas problem, jer se ovde ne radi ni o Cedi, a ni o meni, jer bi mozda, ko zna, kako bar Vi mislite, obojica mogli da se nadjemo pod udarom tog zakona...a vidite, bar ja, se toga ne bojim...Naprotiv!


Odlicno sam razumeo sta ste hteli da kazete pod politickim greskama sa teskim posledicama po drzavu i gradjane. Ono sto ja vama govorim, a Vi ne cujete ili ne zelite da cujete je: da ne verujem da su za spovodjenje lustracije moralno kvalifikovani ljudi koji su pod plastom lazne i neiskrene borbe za evropsku Srbiju nastavili sa pljackom i laganjem naroda i drzave tamo gde su Milosevicevi puleni stali. To ukljucuje kako sve partije na nasoj politickoj sceni tako i razne "NVO" ekipe koju vode deca komunizma. To, nazalost, znaci da ce proces moralnog ozdravljenja ove nesrecne zemlje trajati jako dugo ali to je neizbezno. Kancer se ne leci za jedan dan a lustracija kakvu vi predlazete svojstvena je autokratskim drustvima i jako je slicna Milosevicevim metodama obracunavanja sa opozicijom. Pozdrav.
Branislav Kovačević Cole



solskjaerHmmm...politicke greske sa teskim posledicama po drzavu i gradjane ...je, cini mi se (mada sam naravno laik za pravo), pravno nejasna kategorija podlozna vrlo slobodnom tumacenju. Krsenje ljudskih prava je nesto sasvim drugo i vrlo je jasno definisana kategorija. A sama cinjenica da je vecina gradjana ove zemlje iz ovih ili onih razloga (a uglavnom zato sto se ovde stalno bira izmedju veceg i manjeg zla), glasala za te greske od kada postoje visteranacki izbori kod nas, vas predlog cini potpuno besmislenim, ako je on uospte produkt nekog ozbiljnog razmisljanja. Osim, naravno, ako ne mislite da ste Vi ili eventualno Ceda Jovanovic, taj bastion moralnih skrupula u zemlji Srbiji, pozvani da predsedavate "Sudom Casti" ili cime vec i izricete zabrane javnog delovanja. Tesko je nekom ko unapred ima odgovor dati ili objasniti da postoji drugaciji odgovor. Ako pod politickim greskama po drzavu i njene gradjane niste u stanju da razumete sta sam hteo da kazem, ja sam Vas uputio da procitate navedeni zakon, gde je sve vrlo konkretno definisano....Ne znam kako ste doveli mene i Cedu u vezu na ovu temu, ali to je vec Vas problem, jer se ovde ne radi ni o Cedi, a ni o meni, jer bi mozda, ko zna, kako bar Vi mislite, obojica mogli da se nadjemo pod udarom tog zakona...a vidite, bar ja, se toga ne bojim...Naprotiv!

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:54 22.12.2008

Re: Evo Cole,

solskjaer
Branislav Kovačević Cole

!


Odlicno sam razumeo sta ste hteli da kazete pod politickim greskama sa teskim posledicama po drzavu i gradjane. Ono sto ja vama govorim, a Vi ne cujete ili ne zelite da cujete je: da ne verujem da su za spovodjenje lustracije moralno kvalifikovani ljudi koji su pod plastom lazne i neiskrene borbe za evropsku Srbiju nastavili sa pljackom i laganjem naroda i drzave tamo gde su Milosevicevi puleni stali. To ukljucuje kako sve partije na nasoj politickoj sceni tako i razne "NVO" ekipe koju vode deca komunizma. To, nazalost, znaci da ce proces moralnog ozdravljenja ove nesrecne zemlje trajati jako dugo ali to je neizbezno. Kancer se ne leci za jedan dan a lustracija kakvu vi predlazete svojstvena je autokratskim drustvima i jako je slicna Milosevicevim metodama obracunavanja sa opozicijom. Pozdrav.
Branislav Kovačević Cole



Prvo nisam Vama odgovorio da smo se razumeli, vec nick-u LIBRO, pazljivije citajte, bez zaslepljivanja! Cini mi se da su tada, 2003god, izabrani prilicno moralni ljudi u Komisiju, pa da je to i bio problem jer bi radili u skladu sa zakonom, a tada bar ova Vlada ne bi bila moguca u ovom sastavu....Ako govorite o "deci komunizma" to zaista sada vec deluje kao floskula, jer je u medjuvremenu toliko vremena proslo da bi se vasim vokabularom pre moglo reci "pra -unuci komunizma"....Iskustvo nam govori da je lustracija upravo suprotno od onoga sto tvrdite i da se primenjivala u drustvima koja su se oslobadjala diktatorskih rezima.....itd.
sentinel26 sentinel26 00:01 20.12.2008

Gnjevni sud - na svim sudovima

"Maximum remedium irae mora est .". Seneca, De ira, 3,39

Najjači lijek za gnjev je odlaganje !


Znači i taj "Sud gnjeva" ne bi bio ažuran.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:19 20.12.2008

Re: Gnjevni sud - na svim sudovima

sentinel26
"Maximum remedium irae mora est .". Seneca, De ira, 3,39

Najjači lijek za gnjev je odlaganje !


Znači i taj "Sud gnjeva" ne bi bio ažuran.



Nije pitanje gneva, vec vredjanja pameti, onolicko koliko je imam-o! Neverovatno je koliko lako prastamo onima koji su nas uveli u krizu koja je ugrozila i sam opstanak drzave i njenih gradjana, a sa koliko zzuci (ne mislim na Senitenl26) ili ignorisanja reagujemo na nekog ko samo podseca da je zakon na snazi i to zakon koji bi "samo" iz naseg politickog zivota izbacio, na jedan vremenski period, sve one koji su bili na visokim funkcijama u vreme vladavine Slobodana Milosevica, ili cemo jednoga dana i njega rehabilitovati...samo jer je Srbin??Pa se onda cudimo...!!!
sentinel26 sentinel26 11:47 20.12.2008

Re: Gnjevni sud - na svim sudovima

Branislav Kovačević Cole
sentinel26
"Maximum remedium irae mora est .". Seneca, De ira, 3,39
Najjači lijek za gnjev je odlaganje !
Znači i taj "Sud gnjeva" ne bi bio ažuran.
Nije pitanje gneva, vec vredjanja pameti, onolicko koliko je imam-o! Neverovatno je koliko lako prastamo onima koji su nas uveli u krizu koja je ugrozila i sam opstanak drzave i njenih gradjana, a sa koliko zzuci (ne mislim na Senitenl26) ili ignorisanja reagujemo na nekog ko samo podseca da je zakon na snazi i to zakon koji bi "samo" iz naseg politickog zivota izbacio, na jedan vremenski period, sve one koji su bili na visokim funkcijama u vreme vladavine Slobodana Milosevica, ili cemo jednoga dana i njega rehabilitovati...samo jer je Srbin??Pa se onda cudimo...!!!
Slažem se, ali to nije jedini zakon koji se ne primjenjuje.
Pravo i jedino vrijeme za njegovu primjenu bilo je 2001-2002.godine - "gvoždje se kuje dok je vruće".

Sada je broj onih koji i spominju taj zakon tako mali da je to začudjujuće. Pitam se je li ovaj narod stvarno želio te promjene?

Ovo što se sada dogadjalo posljednjih nekoliko mjeseci, potvrdjuje da su partije na vlasti taj zakon potpuno izbrisale iz "spiska" važećih zakona i pod plaštom "pomirenja" svega i svačega, svih sa svima i zbog svačega, a sve u cilju navodne bolje budućnosti, uz očigledno brisanje prošlosti, radi masti i radi vlasti.
Sve je očigledno.

libro libro 10:36 20.12.2008

"MILOŠEVIĆA VIŠE NEMA.."

Ipak je G-Dja Mira bila pametna kada je prkosno govorila, "Milošević je u svakom od nas...!"

Izgleda da je pitanje samo U kojoj meri je u svakom od nas?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:44 20.12.2008

Re: "MILOŠEVIĆA VIŠE NEMA.."

libro
Ipak je G-Dja Mira bila pametna kada je prkosno govorila, "Milošević je u svakom od nas...!"

Izgleda da je pitanje samo U kojoj meri je u svakom od nas?


Svako neka odgovori za sebe...ako zeli, ali zakon je zakon..bar na papiru!
libro libro 14:52 20.12.2008

NISMO SE RAZUMELI

G-dine Kovačeviću,
Nismo se razumeli.
Rakoh da je Milošević u svakom od nas iz razloga što svako od nas želi biti iznad ili mimo zakona, jer svako od nas i traži veze i vezice i traži rupe u zakonu...Stvar je u tome što je neko u mogućnosti da bude više a neko manje iiznad zakona. Zašto su se nekada ljudi učlanjivali u Kom-partiju? Da li da bi od sebe dali puniji doprinos životu i radu ili da za sebe uzmu malo više i bolje i manje više budu iznad zakona? Ta tendencija je nastavljena.
Osvrnuo sam se na reči G-dje Mire jer je to uistinu rekla.
Hteo sam biti malo šaljiv a malo sarkastičan.
Povod mi je bila Vaša rečenica: "Miloševića smo "ganjali" jer je bio iznad ustava i zakona, ali sad Miloševića više nema, ili je to bila iluzija?" Shvatam da ste se pitali da li je ganjanja Miloševića bilo iluzija - mada to nije mogla biti iluzija jer smo ga stvarno ganjali. Otuda sam zaključio da ste ipak možda mislili da je iluzija da njega više nema.
No, objašnjenje je nebitno već jedino to da otvorena spoljašna borba najčešće znači "Sjaši Miško da uzjaši Veljo."
Moje razumevanje kaže da se sva zla i nedaće ovoga sveta pobede onda i samo onda ako u sebi samima u ličnom Svetom Ratu pobedimo sve ono što nije vrlina.
Goli intelektualističko pravni napori nikada neće dati preporoda nijednom podneblju ili zajednici. Taj preporod se odvija u svakom čoveku. Da bi se stvarno nešto pomerilo sa negativne crte neophodno je aktivno delovati na dva fronta. Jedan je da se podigne društveni moral a drugi je da se podstaknu pojedinci da uzdignu ličnu etiku. Ta lična etika je duhovna vrlina. Kažem duhovna a ne religijska. Ta unutarnja etika ne pada čak i onda kada društveni moral posrne na svim poljima. Unutarnja etika pojedinca je rezultat njegove mogućnosti ili kapaciteta da istinski voli život i ljude nezavisno od bilo kakvih podela i granica.
Svakako, svestan sam da ljudi ne vole zalaziti u ovu tematiku niti obožavaju takve promene jer iziskuju veliko samoodricanje.
solskjaer solskjaer 19:32 20.12.2008

Re: NISMO SE RAZUMELI

libro
G-dine Kovačeviću,Nismo se razumeli.Rakoh da je Milošević u svakom od nas iz razloga što svako od nas želi biti iznad ili mimo zakona, jer svako od nas i traži veze i vezice i traži rupe u zakonu...Stvar je u tome što je neko u mogućnosti da bude više a neko manje iiznad zakona. Zašto su se nekada ljudi učlanjivali u Kom-partiju? Da li da bi od sebe dali puniji doprinos životu i radu ili da za sebe uzmu malo više i bolje i manje više budu iznad zakona? Ta tendencija je nastavljena.Osvrnuo sam se na reči G-dje Mire jer je to uistinu rekla.Hteo sam biti malo šaljiv a malo sarkastičan.Povod mi je bila Vaša rečenica: "Miloševića smo "ganjali" jer je bio iznad ustava i zakona, ali sad Miloševića više nema, ili je to bila iluzija?" Shvatam da ste se pitali da li je ganjanja Miloševića bilo iluzija - mada to nije mogla biti iluzija jer smo ga stvarno ganjali. Otuda sam zaključio da ste ipak možda mislili da je iluzija da njega više nema.No, objašnjenje je nebitno već jedino to da otvorena spoljašna borba najčešće znači "Sjaši Miško da uzjaši Veljo." Moje razumevanje kaže da se sva zla i nedaće ovoga sveta pobede onda i samo onda ako u sebi samima u ličnom Svetom Ratu pobedimo sve ono što nije vrlina.Goli intelektualističko pravni napori nikada neće dati preporoda nijednom podneblju ili zajednici. Taj preporod se odvija u svakom čoveku. Da bi se stvarno nešto pomerilo sa negativne crte neophodno je aktivno delovati na dva fronta. Jedan je da se podigne društveni moral a drugi je da se podstaknu pojedinci da uzdignu ličnu etiku. Ta lična etika je duhovna vrlina. Kažem duhovna a ne religijska. Ta unutarnja etika ne pada čak i onda kada društveni moral posrne na svim poljima. Unutarnja etika pojedinca je rezultat njegove mogućnosti ili kapaciteta da istinski voli život i ljude nezavisno od bilo kakvih podela i granica.Svakako, svestan sam da ljudi ne vole zalaziti u ovu tematiku niti obožavaju takve promene jer iziskuju veliko samoodricanje.


Potpis.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:12 21.12.2008

Re: NISMO SE RAZUMELI

libro
G-dine Kovačeviću,
Nismo se razumeli.
Taj preporod se odvija u svakom čoveku. Da bi se stvarno nešto pomerilo sa negativne crte neophodno je aktivno delovati na dva fronta. Jedan je da se podigne društveni moral a drugi je da se podstaknu pojedinci da uzdignu ličnu etiku. Ta lična etika je duhovna vrlina. Kažem duhovna a ne religijska. Ta unutarnja etika ne pada čak i onda kada društveni moral posrne na svim poljima. Unutarnja etika pojedinca je rezultat njegove mogućnosti ili kapaciteta da istinski voli život i ljude nezavisno od bilo kakvih podela i granica.
Svakako, svestan sam da ljudi ne vole zalaziti u ovu tematiku niti obožavaju takve promene jer iziskuju veliko samoodricanje.


Nema nicega u Vasem tekstu sto ne bih podrzao, osim da se nismo razumeli....Jesmo., samo iste stvari vidimo iz razlicitih uglova...Dakle pored svega sto Vi navodite, a ja sam saglasan, potrebno je i sprovoditi zakone, jer se svest nece promeniti tek tako...U tom smislu sam mislio da bi nam sprovodjenje lustracije, pa i sa zakasnjenjem dobro doslo! Nemam sta drugo da dodam...
poz
BKC
dzudi dzudi 23:57 21.12.2008

:(

Kada čujem ili pročitam reči Sud časti, setim se onih komunističkih sudova časti...i Žanke Stokić...i svih onih ljudi koji su posle rata ubijeni jer nisu bili komunisti.

Ne želim da se vratimo u doba komunizma i kobajagi socijalizma...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:46 22.12.2008

Re: :(

dzudi
Kada čujem ili pročitam reči Sud časti, setim se onih komunističkih sudova časti...i Žanke Stokić...i svih onih ljudi koji su posle rata ubijeni jer nisu bili komunisti.

Ne želim da se vratimo u doba komunizma i kobajagi socijalizma...



Zanimljivo poredjenje Suda casti sa lustracijom....??? Nesto sam svojevremeno pisao o Sudu casti, streljanju dvoje glumaca, pa i zatvoru u kome je bila Zanka Stokic, pa i poticem iz glumacke porodice, pa drzim da znam ponesto!...Ne vidim nikakve slicnosti ni analogije izmedju ta dva....Kao kada bi poredili tzv. Preke sudove iz II rata i danasnje sudove...Lustracija je nesto sasvim drugo, ili bi bar trebala da bude. ali svako ima pravo na svojke misljenje...pa i o lustraciji?
dzudi dzudi 22:42 25.12.2008

Re: :(

Izvinjavam se, ukoliko sam pogrešno shvatila tekst.
Učinilo mi se da je ovde reč o Sudu časti, a da je lustracija sporedna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana