Zeleni, zeleni Maroko

constrictoria92 RSS / 22.12.2008. u 11:03

 

Imam veliko zadovoljstvo & čast da ugostim, a vama predstavim blogokolegu i blogodrugara Zeks92. Nadam se da ćete uživati u ovom putopisu:

 

 Crvena pustinja, zemlja...crveno nebo na Zapadu,na zalasku Sunca...seoske bele kuce sa ravnim krovovima, crnomanjasti do pasa goli decaci koji trce sa kozama i ovcama...veliki gradovi sa bulevarima i drvoredima palmi...okean, penusavi talasi i osvezavajuci vetar...drevne gradske Medine, zidane na bregu, urbanizovane uskim sokacima, bazarima, arapskom muzikom i polumrakom ... Visoke planine na Istoku, plantaze konoplje, sverc, krijumcarski kanali i velike pogace masnog hasisa ...

Pre obilaska marokanskih gradova i putovanja vozom,na relaciji Tanger-Rabat-Casablanca-Marackesh, u Afriku presli smo iz Spanije, trajektom iz Algesirasa. Nas dvojica, sa gomilom ostalih turista, svi sa rancevima i inter-rail kartama, zeljni avantura i dobrog duvanja, prebacili smo se u Tanger. U luci nas je docekala gomila prevejanih decaka: mali, crni vodici u nepoznat svet, nudili su nam sve robe i usluge ... drogu i prostitutke ... Pravi, pravcati vacarosi: privodili su naivne negde u stranu, gde je zaseda, pa ih pljackali skroz ...Ceo grad, svaki sokak, bio je u kriminalu. Mi sa Balkana znamo sta je prevara, poznat nam je mentalitet sibicara sa autobuskih stanica,pa Pedja i ja nismo naseli; udruzeni sa cetvoro Svajcaraca, izbegli smo sve zamke te kriminalne jazbine i prvim vozom, zajedno, otputovali smo u Rabat.

Pucina i luka,brodovi i kranovi,prestonica i sa Medinom i sa sirokim ulicama ... Kolone starih modela Pezoa i Renoa, francuski uticaj, gostoljubiv narod, pravi vodici i jedan dobar prijatelj ... U Rabatu upoznali smo Hasana ...Imao je gitaru,sviruckao je rock, vodio nas je po gradu i nabavljao nam je odlican zeleni hasis, zero-zero...Tog leta 1983-ce, bilo je vreme Ramazana, velikog posta.. Gradski top oznacavao je suton,kada muslimani mogu da jedu i piju, a preko dana, po zakonu, Marokanci nisu smeli nista uzimati u usta. Stranci mogu - al na svoju sramotu! Restorani za turiste,uredno su radili...Hasan nije mario za te propise, jeo je sa nama krisom,a ogovarao je grabezljive mule i glupe zakone. Zalio se na stroge obicaje koji ga onemogucavaju da ima devojku i teraju da ako pozeli da se ozeni, kupuje suprugu. Tamo su ljudi i ostro, statusno podeljeni: mali broj ekstremno bogatih i masa sirotinje...Luksuzne palate, kao iz hiljadu i jedne noci u jednom bogatom kvartu i prostranstvo kucica ,favela.Tu je stanovao i nas Hasan,ideolog i kriticar... Svi smo ga zavoleli.Svajcarci i nas dvojica...

Kada smo se rastali,Pedja i ja otisli smo u Kazablanku, gde smo lagano pusili komadinu hasisa, odmarali se u sobi,u poznatom hostelu sa rege - kafeom i Marlijevim pesamama u pozadini ... Mm...Poznati zvuk i poznati miris...Hasis je u Maroku tradicionalan, ali i zabranjen, kazne za strance su vise meseci zatvora, uz folklorno batinanje tabana. ..ali bilo je mesta, gde se duvanje tolerise.To su bili taj hostel i taj bar. A u hostelu nas pedeset i tamnoputi domorodci dole u baru, dobra muzika i vise vrsta kanabisa ... Jeli smo kolace iz stare francuske patiserije i pili marokanski 100% oranz-djus.Posetili smo i Marakes...Spavali smo u ulici koja se zvala Jugoslovenska....

U povratku svratili smo u Rabat i posetili Hasana u njegovoj faveli,maloj, urednoj i cistoj, gde je ziveo sa majkom...Taj covek bio je zivotni fenomen: umeo je da pliva kao boranijica, malo je krupnih lovaca. Motocikl, gitara i struja zivota ... Uradili smo po komad hasisa od njega ... Isecenog na gram, smotali smo ga staniolom, i zalili spremljenim,pcelinjim voskom. Pravili smo kuglice,koje smo gutali. Zbog njih, tri dana nismo jeli, pili smo samo jogurt ... Iskenjao sam ih, posle dve granice, Marokanske i Spanske, u Francuskoj u super brzom i super tacnom vozu, u cistom toaletu, nad velikim novinama...Oprao sam dragocene smotuljke, pa smotao spravu u praznom vagonu, i proslavio "uspesno sranje" sa Pedjom i novim drugarima,dvojicom Nemaca koji su se opljackani,vracali iz Maroka.

Svi putovali smo za Amsterdam....

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 11:07 22.12.2008

Ev' me

ja prva i cmokic oboma!
constrictoria92 constrictoria92 11:09 22.12.2008

Re: Ev' me

Dobrodosla, bolje nas nasla.


zeks92 zeks92 11:09 22.12.2008

prvo pa ministarka....

... ljubichic i tebi
malasneki malasneki 11:16 22.12.2008

Re: prvo pa ministarka....

sto dokazuje da svako pravilo ima izuzetke, u ovom slucaju pravilo je: slag dolazi na kraju
constrictoria92 constrictoria92 11:16 22.12.2008

Zeks,

lepo si sve opisao, al' se ne slazem sa tobom samo u jednom:
moglo je malo vise opisa kulture, gradjevina, itd, a malo manje opojnih supstanci.

Constrictoria The BoracProtivuNarkotika&Alkohola (u preteranim kolicinama)
zeks92 zeks92 11:24 22.12.2008

Re: Zeks,

malo manje opojnih supstanci.



slazem se. ne zelim da propagiram narkotike,samo sam opisao svoje dozivljaje...TRAVA UNISTAVA MOZDANE CELIJE!... dokazano
Kazezoze Kazezoze 13:20 22.12.2008

Re: Zeks,

constrictoria92
lepo si sve opisao, al' se ne slazem sa tobom samo u jednom:
moglo je malo vise opisa kulture, gradjevina, itd, a malo manje opojnih supstanci.

Constrictoria The BoracProtivuNarkotika&Alkohola (u preteranim kolicinama)

ma kakvi, sastav je odlichan. zeks je napisao bash ono shto je dozhiveo.
o gradjevinama mozhesh da se informishesh u turistichkim vodichima ili vikipediji...
margos margos 14:16 22.12.2008

Re: Zeks,

moglo je malo vise opisa kulture, gradjevina, itd,

Davno sam bila i bila sam klinka i od svih građevina, jedino sam ovu Zapamtila - Mauzolej Muhameda V, ali sada gledajući slike, vidim da one ne pokazuju ono što sam ja ponela odatle.

Sećam se kad smo sa vrelog sunca ušli unutram na terasu sa koje se posmatra sarkofag od blještavog belog mermera, na podu koji je od cernog sjajnog mermera - da mi se činilo kao da sarkofag pluta po vodi. Bilo je vreme Ramazana, te je u uglu na skarletnom plišanom jastuku, optočenim pozlaćenim gajtanima, sedeo čovek i čitao (pevao) sure iz Kurana.

Sećam se i komentara jednog profesora muzike iz Novog Sada kad je rekao 'Jao, ovo je kao da slušam Čajkovskog'. Meni je tada njegovo poređenje bilo šašavo, iako sam znala da je to za njega očigledno maksimum doživljaja lepote.

Nadam se da će nam doći Vladimir Petrović sa podacima o kulturi i narodu. :)))
zeks92 zeks92 15:28 22.12.2008

Re: Zeks,

sastav je odlichan


Hvala Kaz ...
najbolje upoznas neku zemlju putujuci vozom i gradskim prevozom
zeks92 zeks92 15:30 22.12.2008

Re: Zeks,

margos
Davno sam bila i bila sam klinka i od svih građevina, jedino sam ovu Zapamtila - Mauzolej Muhameda V, ali sada gledajući slike, vidim da one ne pokazuju ono što sam ja ponela odatle.Sećam se kad smo sa vrelog sunca ušli unutram na terasu sa koje se posmatra sarkofag od blještavog belog mermera, na podu koji je od cernog sjajnog mermera - da mi se činilo kao da sarkofag pluta po vodi. Bilo je vreme Ramazana, te je u uglu na skarletnom plišanom jastuku, optočenim pozlaćenim gajtanima, sedeo čovek i čitao (pevao) sure iz Kurana.Sećam se i komentara jednog profesora muzike iz Novog Sada kad je rekao 'Jao, ovo je kao da slušam Čajkovskog'. Meni je tada njegovo poređenje bilo šašavo, iako sam znala da je to za njega očigledno maksimum doživljaja lepote. Nadam se da će nam doći Vladimir Petrović sa podacima o kulturi i narodu. :)))


Eto spomenika!

lepi podravi margos
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:17 22.12.2008

Re: Zeks,

Margos
Nadam se da će nam doći Vladimir Petrović sa podacima o kulturi i narodu. :)))


Hm. Zapamtila si da sam jednom, my big mouth, rekao da sam neko vreme ziveo u Maroku...

Bio je to veoma lep period mog zivota, tako da ja ne mogu da budem nepristrasan kada govorim o Maroku, pogotovu ako treba kratko da se izjasnjavam.

U nacelu, pored Rabata (koji je divan, omanji ali sredjen grad za zivot i studiranje) najlepsi su Marakes i Fes, a najruzniji ili bar najmanje lepi su velika Kazablanka i turisticki Agadir. Turisticki su zanimljive i dva preostale spanske enklave na marokanskom tlu, gradovi Seuta (Ceuta) i Melilja (Melilla) na marokanskoj strani Mediterana. Tamo rado odlaze oni koji zive u Maroku (i radi dobrog sopinga, pored ostalog), ali je potrebna 'sengenska' viza (koja se lako dobija u Ambasadi Spanije u Rabatu).

Tanger je zanimljiv lucki grad, kada je suncan dan odatle se vidi Spanija, jer je tu Gibraltar sirok samo 13 km.
To Maroko, koji je inace najzapadnija arapska zemlja, cini da bude najblizi Evropi (od svih arapskih zemalja on ima najrazvijenije odnose sa EU i pretenduje da jednog dana postane njen clan).

P. S. Maroko se od ostalih arapskih zemalja razlikuje i po tome sto su minareta na dzamijama cetvrtastog (a ne uobicajeno okruglog) oblika. Tako je u Kazablanci, na obali Atlantika, izgradjena grandiozna dzamija, druga po velicini u svetu (najveca je, naravno, u Meki, u Saudijskoj Arabiji), moze da primi 25.000 vernika, i jos 80.000 vernika u dvoristu dzamije, s tim sto je njeno (cetvrtasto) minare - najvise na svetu (210 metara). Dzamiju je podigao kralj Hasan II (po kome nosi i ime: Hassan II Mosque, Casablanca), otac sadasnjeg kralja Muhameda VI (Maroko slovi za jednu od najstarijih monarhija na svetu).

margos margos 21:19 22.12.2008

Re: Zeks,

Hm. Zapamtila si da sam jednom, my big mouth, rekao da sam neko vreme ziveo u Maroku...

Da, i jedva sam čekala da dođeš i napišeš koju reč.:))

Ja sam obišla Seutu, Fes, Marakeš, Kazablanku, Tanger i Rabat i slažem se da su Fes i Marakeš najlepši, posebno sukovi i neke stare prodavnice tepiha pod zemljom, u kojima služe hladan čaj od mente. Miris mi je i dalje u nozdrvama, kad god pomislim.

Hasan II je bio blizak s Titom, pa je dosta naših lekara bilo tamo kao njegovi lični lekari, a mi, gde god bismo rekli da smo iz Jugoslavije, posebno smo bili tretirani, ne kao obični turisti.

Kada sam čula kako naši ljudi koji žive u Francuskoj pričaju o Marokancima - nisam mogla da povežem sa sopstvenim doživljajem njih iz Maroka. Biće da si mi ti sad lepo razjasnio da ta razlika postoji, i zašto. Hvala VP:))
jeremija92 jeremija92 11:26 22.12.2008

Sem

Da li je Sem još uvek za klavirom?

zeks92 zeks92 11:34 22.12.2008

Sem

Casablanca je divna... nisam bio u tom baru, posetio sam jedan sa arapskom muzikom ... gde decaci sviraju i igraju ... folklor im je fantastican.... zaboravio sam kako zove ta muzika ...
nsarski nsarski 11:38 22.12.2008

Re: Sem

Casablanca je divna... nisam bio u tom baru

Tamo postoji Cafe Americain??? (Film je snimljen u Kaliforniji, btw.)
zeks92 zeks92 11:41 22.12.2008

Ne znam...

davno bese...a i nisam bio zainteresovan ... iako volim taj film ...
zeks92 zeks92 11:47 22.12.2008

Re: Ne znam...

Film je snimljen u Kaliforniji, btw



hehehe... pravi odgovor....i mislim da je sniman '43

Nsarski ti si bre ... kao kvisko
(na blogu smo na ti...)
jeremija92 jeremija92 12:06 22.12.2008

Re: Sem

nsarski
Casablanca je divna... nisam bio u tom baruTamo postoji Cafe Americain??? (Film je snimljen u Kaliforniji, btw.)

Kad sve zanaš, nsarski, da li je Sem ono odsvirao još jednom?
nsarski nsarski 12:14 22.12.2008

Re: Sem

Kad sve zanaš, nsarski, da li je Sem ono odsvirao još jednom?

Ne znam sve, naravno, ali o ovom filmu znam dosta:)
Prvo ona mu nije rekla "Play it again, Sam" - to je Vudi Alen malo izokrenuo. Rekla mu je "Play it once, Sam. For old times' sake", i odmah zatim "Play it, Sam. Play As Time Goes By." I Sem je tada poceo da svira, dolazi Rick i kaze "Sam, I thought I told you never to play-.." i tu se oni srecu ponovo, zaplet nastaje...Eto tako je bilo, maramice su se obilato upotrebljavale..
nsarski nsarski 12:16 22.12.2008

Re: Ne znam...

na blogu smo na ti...

Ja sam manje vise sa svima na ti - da ne komplikujem zivot, covece.
mirelarado mirelarado 15:05 22.12.2008

Re: Sem

Casablanca je divna... nisam bio u tom baru
Tamo postoji Cafe Americain??? (Film je snimljen u Kaliforniji, btw.)


Što se mene tiče, badava se trudiš da nam razbiješ iluzije. Rikov kafe je u Kazablanki, kakva Kalifornija! Samo u vrelom Magrebu može postojati takvo božanstveno dekadentno mesto, gde se okupljaju i krivi i pravi, i dobri i zli, gde se okončavaju velike ljubavi i otpočinju lepa prijateljstva...
Šalim se, lep post, bilo bi divno posetiti Maroko. Biće valjda prilika...
vracarac92 vracarac92 13:17 22.12.2008

Eh taj Maroko...

...nisam bio ali želim. Zaljubljen sam u Afriku i stvarno bih želeo da je celu obiđem. Nadam se da ću uspeti.
Lap tekst.
Hvala
zeks92 zeks92 15:36 22.12.2008

Re: Eh taj Maroko...

vracarac92
...nisam bio ali želim. Zaljubljen sam u Afriku i stvarno bih želeo da je celu obiđem. Nadam se da ću uspeti.Lap tekst.Hvala


Hvala i tebi...i meni je put kroz Afriku san... Bice i toga jednoga dana...
Anjale Anjale 15:51 22.12.2008

Re: Eh taj Maroko...

Lap tekst.



Samo da potvrdim
Pozz
dunja73 dunja73 15:23 22.12.2008

dzidza i ramazan

Znam jednog Marokeza ,radio je u Rabatu u opstini..On je ozenjen i zivi u Nemackoj.Kad je mesec Ramazana kod njih traje dan duze i on ne posti kao neki drugi muslimani ,da danju ne jede ,a nocu da,vec on NISTA ne jede ceo mesec.Kaze da popije uvece jedam multivitamin sumeci i to je to i pije samo vodu. I stvarno,on svuce 20 kila samo tako ,ostane fotrola od njega,Ali svaku noc popusi po jednu cigaricu dzi-dzi , kaze posti . .
zeks92 zeks92 15:34 22.12.2008

Re: dzidza i ramazan

dunja73
Znam jednog Marokeza ,radio je u Rabatu u opstini..On je ozenjen i zivi u Nemackoj.Kad je mesec Ramazana kod njih traje dan duze i on ne posti kao neki drugi muslimani ,da danju ne jede ,a nocu da,vec on NISTA ne jede ceo mesec.Kaze da popije uvece jedam multivitamin sumeci i to je to i pije samo vodu. I stvarno,on svuce 20 kila samo tako ,ostane fotrola od njega,Ali svaku noc popusi po jednu cigaricu dzi-dzi , kaze posti . .



Kako da od dzide ne ogladni?

Svaka mu cast!

dunja73 dunja73 15:53 22.12.2008

Re: dzidza i ramazan

Kako da od dzide ne ogladni?



Ne znam , cudila sam se i ja ,on uvek kaze za njegov Maroko da tamo smes sve ,samo ne uzimaj Kralja usta .
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:27 22.12.2008

Re: dzidza i ramazan

Znam jednog Marokeza ,radio je u Rabatu u opstini..On je ozenjen i zivi u Nemackoj.Kad je mesec Ramazana kod njih traje dan duze i on ne posti kao neki drugi muslimani ,da danju ne jede ,a nocu da,vec on NISTA ne jede ceo mesec


Ovo je zanimljivo za Marokance. Oni su najbrojniji (arapski) strani radnici u Evropi, od susedne Spanije do Holandije i Danske. Mislim da ih je preko dva miliona.
Vec postoji treca generacija Marokanaca, rodjenih u Evropi (deca dece gastarbajtera).
Oni povremeno prave probleme. Naime, Marokanci su miroljubiv narod, nisu zadrti u veri, ali kada su u inostranstvu, onda olako postaju islamski fundamentalisti, pa cesto i teroristi (ima ih dosta u Gvantanamu, americkom zatvoru na Kubi). To je drugo lice Marokanaca: Marokanac u Maroku i Marokanac u inostranstvu su dva razlicita Marokanca. Znam, ima razlika i kod drugih, ali kod njih je to, cini se, prilicno izrazenije.
zeks92 zeks92 17:36 22.12.2008

samo da dodam...

...da im je post u vreme ramazana propisan zakonom......(bar je tako bilo osamdeset i neke)... i da ima fanatika
( ne mnogo) koji te vrbuju na ulici ko Jehovini svedoci. Jedan nas je pratio i ubedjivao citava 2 sata, jedva smo ga otkacili... ali vernici su posteni, u Maroku ima kriminala, ali pravi muslimani nikom nece nauditi... Tako je bar bilo osamdeset i neke kada fundamentalizam nije bio toliko aktuelan......
Kazezoze Kazezoze 18:03 22.12.2008

Re: dzidza i ramazan

ima ih dosta u Gvantanamu, americkom zatvoru na Kub

gvantanamo nije nikakav zatvor nego koncentracioni logor fashistichke amerike i u njemu su zatvoreni neduzhni ljudi. obama je obecao da ce zatvoriti taj logor.
za religioznost marokanaca u evropi si moguce u pravu jer sam i ja chuo da su marokanci u maroku manje fundamentalistichki orijentisani, mada im se u evropi medijski prebrojavaju krvna zrnca od 9/11 kao i ostalim arapskim narodima, tako da izrazhen fundamentalizam evropskih marokanaca mozhe biti samo prividno tachan.
ja poznajem nekoliko marokanaca, ali o religiji nismo nikada razgovarali tako da ne mogu oceniti njihov odnos prema istoj.
sentinel26 sentinel26 15:36 22.12.2008

Zeleni se ...

Zeleni se naša lepa Preduzetko
Zeleni se Zeksu zeleni Maroko

Zelene se Zeki kuglice zelene
Hašiša i trave voskom zalivene

Kroz Francusku Zeka žuri
Deževeom tuda juri

Niz zadnjicu kugla gmiže
U Amsterdam on pristiže.

zeks92 zeks92 15:38 22.12.2008

hahahaha...

Zelena je travica,
vesela mi glavica
filvas filvas 15:59 22.12.2008

Re: hahahaha...

ljubich, vutrich, dopich, dado topich
edi-va edi-va 17:31 22.12.2008

Zeks

ako kazem da sam ovo vec citala kod tebe je li strasno?

mogu li i komentar da kopipejstujem?
zeks92 zeks92 17:42 22.12.2008

Daaa....

Ma ja konkurisao za putopis, Cons videla pa mi ponudila naslovnicu...tako eto mene medju VIP-ovcima...

..a jel' to ono kad' si bila blajhana plavusa pa su marokezi 'teli da trampe kamilu za tebe ?
edi-va edi-va 17:45 22.12.2008

Re: Daaa....

zeks92
Ma ja konkurisao za putopis, Cons videla pa mi ponudila naslovnicu...tako eto mene medju VIP-ovcima...

..a jel' to ono kad' si bila blajhana plavusa pa su marokezi 'teli da trampe kamilu za tebe ?


aham ...

40 belih, pa ti vidi, to ni malo nije losha ponuda
NNN NNN 18:39 22.12.2008

Tipično

Ko o čemu baba - o uštipcima
(a frekventni uživalac opojnih sredstava - o drozi )
zeks92 zeks92 18:45 22.12.2008

Hm...ipak je putovanje centar price...

... a ja nisam vise ni frekventan, ni sporadican...heh
NNN NNN 18:52 22.12.2008

Re: Hm...ipak je putovanje centar price...

Godine
zeks92 zeks92 18:55 22.12.2008

sto jes' jes' ....

...a tada osamdeset i neke ... hasis je bio glavna turisticka atrakcija Maroka...i moja omiljena destinacija!
NNN NNN 19:31 22.12.2008

Re: sto jes' jes' ....

Neka bolja vremena...
AlexDunja AlexDunja 21:11 22.12.2008

ola, zex:)

vec dva dana
samo po malkice imam net:)
ne postizavam,
resio sbb da me skine cold turkey:)
sad tek videh
i klknuh! hug,
zeks92 zeks92 21:56 22.12.2008

osmeh i pozdrav

...za tebe Dunjice...
trener92 trener92 04:25 23.12.2008

Re: osmeh i pozdrav

Odličan, tekst, ali...
zaboravio sam da te pitam, da li je bilo i ... nešto ovako?

zeks92 zeks92 08:48 23.12.2008

Re: osmeh i pozdrav

trener92
Odličan, tekst, ali...zaboravio sam da te pitam, da li je bilo i ... nešto ovako?


muzika bas takva ... ali igrali su decaci....
dunja73 dunja73 13:42 23.12.2008

brat od mog poznanika

E od tog tipa sto posti sa dzidzom,brat je dole doktor i ima 3 zene legalne.Ja sam sve sto je moglo da se ispita ispitala po tom pitanju jer me zivo interesovalo kako to sve funkcionise.Nista normalno,ali koliko je kapiram dole kod njih specijalno,,Marokanaca,, zeni za svaku ,,uslugicu,,placate ,,nepisano pravilo,,tako da je jedno vreme kod Italijana bila moda da se zene masovno sa Marokankama ,,pa kad su se presabrali,,??
I na kraju ga zamolim da mi donese sliku od brata da ga vidim tu silu sa 3 zene i 7-8 dece ,ja sam bila zatecena taj covek je imao u sebi bar cirka + - 300 kg ,,ogradjujem se i izvinjavam,, ,,ukusi su razliciti,,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana