Ekologija| Putovanja| Životinjski svet

U POTRAZI ZA TOPLIM LETOM

albicilla RSS / 25.12.2008. u 14:49

GOVORI: Svetozar Zrilić

TEKST: albicilla

Naš brod je bio ledolomac od 86 metara, M/V Polar Star, sa duplim koritom i maksimalnom brzinom od 14 čvorova. Star je oko 20 godina i dugo je za švedske vlasti lomio led po Baltiku, a posle ga je kupila kanadska kompanija koja se bavi eko-turizmom. Kada je na Severnoj polulopti leto, on obilazi Arktik, Beringov moreuz, itd., a kada tamo dolazi jesen, oglase na sajtu ture od po 10, 12, 15 dana gde se gosti smenjuju sve dok ne stignu do Ušuaje.

Kada je na Južnoj hemisferi leto on tamo odradi određen broj tura za Antarktik. Recimo tura na koju sam ja išao, obilazak Antarktičkog poluostrva, najsevernijeg dela Antarktika, ili se ide do ostrva Južna Džordžija... Imaju 5-6 različitih tura koje u tom području rade.

 

Generalno je cena za sedam dana na brodu u dvokrevetnoj kabini oko 4000 USD po osobi. Ja sam se odlučio za ovu jer je tura bila oko katoličkog Božića pa nije bilo previše interesovanja i ponudili su veliki popust, 600 USD zato što nisu imali pun brod. Oko 95% gostiju su bili Amerikanci (od dece do penzionera).

Do Ušuaje se stiže lokalnim letom iz Buenos Airesa, oko 5 sati. Bio je početak decembra, južno leto i bilo je strašno toplo, kratki rukavi i bujno zelenilo oko ušća La Plate. Onda se tokom leta zelenilo gubi, zamenjuju ga smeđi i sivi tonovi. Kada sletite u Ušuaju, okolne planine su pokrivene snegom a sa Antarktika duva ledeni vetar.  Krajnje neprijatno, stalno fijuče.

I odatle je sve u nekim sivom tonovima, mi smo samo jedan dan imali sunce, ostalo vreme je nekako poluvidljivo, sivi tonovi dominiraju... Dosta čudno vreme, nema ni izrazite granice izmedju dana i noći. Tu je neki poludan, sve vreme. Čudno izgleda ta siva boja, ni more nije onoliko plavo.

U Ušuaji smo se ukrcali i prvo što na brodu radite je dril u slučaju napuštanja broda! Krajnje ozbiljno. U svakoj kabini postoje pojasevi za spasavanje vidno okačeni na vrata. Nismo ni isplovili a kapetan nas je odmah skupio i dao znak za uzbunu. Mi smo odjurili u kabine, oblačili sve što treba i jurili na svoje zborno mesto. Čamci za spasavanje su kompletno zatvoreni, k'o ljuska od oraha, i vi plutate dok vas neko ne pokupi. Južni okean je poznat po lošem vremenu, velikim talasima, i to mora da bude kompletno zatvoreno. A male su šanse da vas neko nađe jer plovni putevi ne idu tim delom sveta, mada u sezoni ima par turističkih brodova.  

Obilazak Antarktičkog poluostrva zovu ekspedicijom a ne turom, iako tu nema nekog fizičkog napora. Ako možete da podnesete more sa jednom pilulom dnevno, vi nemate nikakvih problema. A more je stvarno čudovišno. Brod ima lekara, koji je najviše posla imao oko morske bolesti. Kuhinja je fenomenalna, kabine su sasvim komforne, kao normalne hotelske sobe. Po čitav dan vam donose tople napitke, sokove i kolače.

Put od Južnoameričkog kopna do Antarktičkog poluostrva traje oko dva dana, i za to vreme vas pripremaju za sve sa čim ćete se sresti. Imali smo 7-8 vodiča koji su u brodskom salonu držali predavanja, o geomorfologiji, postanku Antarktika i odvajanju kontinenata; potom o biljnom svetu, pa o okeanu, planktonu i krilu kao osnovi lanca ishrane. Jedna doktorka sa Novog Zelanda je ispitivala orke i pričala o krupnim sisarima i pticama, pingvinima i albatrosima, onda jedan vodič o istoriji istraživanja Antarktika i trci za Južni pol, o Amundsenu i Skotu, Šekltonu.

Jedan, koji je već 5-6 zima proveo u nekoj bazi na Južnoj Džordžiji je pričao o životu na Antarktiku, sve u stilu: probudimo se ujutru, radimo, radimo, i onda je došao Božić i onda smo se toliko napili... i probudio se u takvom i takvom stanju. Sve priče su takve.  

Albatrosi recimo non-stop prate brod. U salonu smo imali knjigu sa svim vrstama alabatrosa i tu smo proveravali koji je koji. Stvori se neka atmosfera, da kažem ekspediciona ili radna, nema one da svako ima svoju koncepciju, ovde svi sede u salonu, tu su fotoaparati i dvogledi, čitamo pripremljene materijale... Neko pomene kako se nešto napolju može videti, još to nije ni izgovorio, već svi skaču na noge, u vazduhu repetiraju fotoaparate, trče na palubu da to vide i snime. Kitove sam jedino želeo a nisam uspeo da vidim. Ipak, dosta je dobar duh u celoj priči.  

Na gornjoj palubi su gumeni čamci sa velikim motorima. Svaki vodič vozi po jedan od tih čamaca, to su ljudu koji su imali po minimum 20 takvih tura za sobom. Recimo, najave da je za 15 minuta iskrcavanje u Paradise zalivu i svi trče u kabine, oblače skijaške pantalone i gumene čizme jer svaki put zagazite u more kad izlazite iz čamca. Većina iskrcavanja uključuje gaženje ledene vode.

Postoji Antarktička povelja o zaštiti biljnog i životinjskog sveta (Protocol on Environmental Protection), potpisana u Madridu 1991, i uvek se, recimo, pri iskrcavanju prolazi kroz neku dezinfekcionu tečnost da nešto ne unesemo na sedmi kontinent, i onda pri ukrcavanju ponovo. Upozoravaju vas da ništa ne ponesete, jedino što smete da ponesete su fotografije, sve ostalo nije dozvoljeno da se pomera. Svo vreme nas skiper štiklira na listi, ko se iskrcao i da li se svako ponovo ukrcao u čamac.

Prvo iskrcavanje je bilo poseta jednoj ukrajinskoj bazi na poluostrvu. Posada broji možda desetak ljudi, a preko zime ostaje troje-četvoro. Lepo su nas dočekali i proveli. Imaju i "Najjužniju prodavnicu suvenira na Zemlji". Ma, samo videti ljude koji su tamo ne znam koliko meseci... 

U stvari je to bila stara engleska baza Faradej koju su Englezi hteli da napuste. Po zakonu, ako se napušta baza, sve što se donelo mora se sa Antarktika i odneti. Posto je to bilo mnogo skupo, a Ukrajinci su hteli bazu, Englezi su je prodali za jedan dolar.

Posle smo se iskrcavali na više mesta, zavisno od vremenskih prilika. Iako je leto, duva strašan vetar. Generalno, temperatura je oko nule, međutim, zbog vetra je mnogo hladnije, baš muški hladno. U zavisnosti od talasa, vođa ekspedicije bira lokaciju gde ćemo se iskrcati. Par puta smo hteli da se iskrcamo, ali su bili toliki talasi da je šef ekpedicije rekao da se iskrcavanje odlaže.

Tako smo se iskrcavali i u tri noću jer u toku dana nismo mogli, a pošto traje polarni dan, u polusumraku smo se iskrcali među neke pingvine. To je bilo lepo iskustvo...

Najlepše iskrcavanje je bilo u Paradise zalivu, to je ugašeno vulkansko grotlo u koje je prodrlo more, vidi se ‘prozor' kuda je more ušlo. Tu je i stara baza kitolovaca, napusteni silosi za topljenja ulja, stare kuće, rezervoari... Vidi se da je vilkanskog porekla, crna neka zemlja.

Vodiči su tu organizovali kupanje, jednostavno uzeli lopate i na 10 m od obale iskopali veliku rupu koja se brzo napunila vrućom vodom i ljudi su se skidali, kupali se tu. Moj cimer se prvo tu kupao pa onda skočio u okean! Ja gledam, ne mogu da verujem: ako tu pokvasim glavu, do broda ću dobiti zapaljenje mozga!

Imali smo jedan dan sunca, čutav dan, koji je završen roštiljem na palubi. Tada nam je kapetan demonstrirao kako se lomi led. Kad je udario, na jedno 500 m ispred nas je pukao led, otvorio se. Plovili smo kao kroz mleko, a pingvini nas gledaju...

I taj osećaj da ste na kraju sveta. De fakto, u toj zoni su u tom trenutku bila četiri broda uključujući i naš, ali mi te druge nismo videli, u celoj toj ogromnoj zoni nema nikoga.

Onda mi je strašno upečatljiva bila ta siva boja, sve je sivo, ceo dan i celu noc, pa kad naglo izbije sunce, onda su veoma lepe boje...

I te sante koje plutaju, ogromne bele ploče, boja tih santi je fantastična. Divni plavi odsjaji mora na santama... Čak smo jednom naišli na santu koja u sredini ima prirodni žljeb gde se pingvini sankaju! Popnu se gore i gledali smo ih kako se klizaju i padaju u vodu!

Najlepša je priča o pingvinima, oni su toliko miroljubivi i toliko ne obraćaju pažnju... Mi smo bili kada ima dosta mladih. Sednete i umirite se i posle nekog vremena oni prolaze ispred vas, iza vas, uopšte vas ne registruju, kao da niste tu. Nikakav strah. To je doživljaj za sebe. Mi smo sedeli po 3-4 sata, nikada vam nije dosadno, posebno ono njihovo izlaženje iz mora, kao katapultirani iskoče iz vode...

Dosije: Antarktik

Površina: 14,25 miliona km2

Stanovništvo: tokom zime ostaje oko 1.200 istraživača po raznim bazama.

Vizni režim: pošto ni jedna zemlja ne poseduje Antarktik, viza vam nije potrebna.

Kada se tamo ide

Posete tokom zime (sredinom godine) su nemoguće jer led okuje Južni okean u krugu od preko 1.000 km od obala. Decembar i januar su vrhunac južnog leta, kada je vreme znatno toplije a dan traje po 20 sati. U to vreme se izležu mladi pingvini a odrasli su zauzeti hraneći ih. Pozno leto (februar - mart) nudi dobre prilike za posmatranje kitova.

Koliko to košta

Cene tura variraju između 3.000 i 5.000 USD, a trajanje od jedne do dve nedelje.

Šta se tamo radi

Većina posetilaca šeta po plažama, posmatra kolonije pingvina ili obilazi istraživačke baze. No, sve je više operatera koji nude duge pešačke ture na skijama, sa kampovanjem, potom alpinističke uspone, a odnedavna je u ponudi ronjenje, uključujući i noćno (naravno, za goste sa prethodnim iskustvom i odgovarajućim kvalifikacijama).

Priroda Anarktika

Ono što su za Afriku slon i lav, za Antarktik su pingvini i kitovi. Južni okean vrvi od života i redovno se viđa osam vrsta kitova i isto toliko vrsta albatrosa. U istom području se gnezdi oko 45 vrsta ptica, pretežno pingvini, burnice i pomornici. Od početka XX veka pa do sredine 1960-ih u ovim vodama je izlovljeno preko 170.000 kitova. I danas japanski kitolovci koji zaobilaze svetski moratorijum na lov ulove 300, dok na dugim parangalima sa više stotina udica mamce umesto riba godišnje proguta 40.000 ugroženih albatrosa.

Kako se tamo stiže

Broj gostiju po brodu varira od 40 do 400, a ture isplovljavaju iz sledećih gradova: Ušuaja (Argentina), Punta Arenas (Čile), Stanley (Foklandska ostrva), Kejp Taun (Južna Afrika), Hobart (Australija) i Christchurch (Novi Zeland). Najbliže je od Ušuaje preko Drejkovog moreuza do Antarktičkog poluostrva, dva dana, a od svih drugih polazišta se plovi tri do četiri dana.

Ponašanje

Po rezultatima skorašnjih istraživanja, duga izolacija istraživačkog osoblja ostavlja tragove koji se mogu porediti sa traumama ratnih zarobljenika. Osnovna uljudnost pri posećivanju baze je da nigde ne uđete ukoliko niste izričito pozvani, da se po ulasku izujete kako osoblje ne bi moralo da čisti blatnjave tragove svojih 100 gostiju, te da pre iskrcavanja upotrebite toalet na brodu kako ne biste bili prisiljeni koristiti one u bazama. I ako niste u bazi, ali vam se po iskrcavanju ide u toalet, mahnite posadi da po vas pošalje čamac: Antarktik nije i ne sme postati WC. Ovde se ništa ne ostavlja za sobom, niti se išta odnosi sa sobom. 

Šta nudi Internet

- bukirajte obilazak preko Cheeseman's Ecology Safaris sa kojom je Zrilić išao, vidite presek broda Polar star i planove paluba, kao i program tura za Foklande, Južnu Džordžiju i Anatarktičko poulostrvo: http://www.cheesemans.com/polarstar.html

- druge turoperatere potražite na: http://www.70south.com/resources/antarctictours

http://www.antarcticatours.com/birds.shtml

- sve o pingvinima: http://www.70south.com/resources/animals/penguins

- sve o fokama: http://www.70south.com/resources/animals/seals

- sve o kitovima: http://www.70south.com/resources/animals/whales

- da bi priroda ostala zaštićena, turističke propise reguliše IAATO (International Association of Antarctic Tour Operators): http://www.iaato.org/

o ekološkim problemima sa kojima se Antarktik suočava: http://www.environmentalaction.net/antarctica/albatross/index.html

Dosije X

Nije lako podneti duge zimske mesece sa svega par ljudi i stalnim hukom vetra. Tokom jedne ekspedicije početkom XX veka, radio operater je doživeo nervni slom i u svet slao lažne poruke. Doktor jedne argentinske baze je namerno izazvao požar, kako bi bio evakuisan. U bazi Casey, deo osoblja se pobunio i, pijani od brlje koju su sami pravili, terorisao ostatak tima. Američke vlasti su u bazu McMurdo slale FBI agente da istraže napad čekićem na dva kuvara. U bazi Wilkes, mehaničar je pomahnitao vitlajući nožem, te je narednih pet meseci, do dolaska prvog broda, proveo u improvizovanoj samici. Posle svađe oko partije šaha, jedan ruski naučnik je kolegu ubio sekirom.

Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

albicilla albicilla 14:53 25.12.2008

izvinjenje

citaocima se izvinjavam sto verovatno necu biti u prilici da odgovorim na komentare
ssvetlana92 ssvetlana92 15:15 25.12.2008

Divna priča

Mnogo puta sam gledala dokumentarce o svemu tome...ali nisu uspeli ovako da mi dočaraju lepotu Antarktika, pingvina..vremena, broda...lepote. Hvala za ovaj prekrasni tekst. Imam osećaj kad da sam sve to i sama doživela.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:59 25.12.2008

Lepo

Lepo napisano, ali za one koji imaju snage i zivaca da tako nesto vole.
Ja se divim autoru, ali nisam u mogucnosti da kazem da bih voleo da budem na njegovom mestu.

Kao dete, ziveo sam sa roditeljima u Africi. Ostalo mi je u secanju da su crnci, oni obicni ljudi koje smo sretali svakodnevno, imali najmanje razumevanja za dve stvari koje su primetili kod nas Evropljana:

1. Nisu voleli violinu kao muzicki instrument. To cviljenje im je naprosto islo na nerve, cak i muzikalnim tipovima, jer su svoj muzicki ukus formirali na udaraljkama (tam-tam).
2. Nisu razumeli, poor souls, kako neko moze da nalazi zadovoljstvo u tome da bude, ono sto mi zovemo - alpinista. Da se pentra po kamenitim stranama planina, uz veliki rizik da zivot izgubi. Cemu to, pitali su se sve vreme. (Ovo pominjem jer je u to vreme sa nama bio jedan Svajcarac, koji je strasno voleo da se pentra po planini, makoliko ta planina nije bila ni nalik onim pravim himalajskim planinama koje su izazov za alpiniste).

Ovo sam pomenuo zato sto i ja, kao crnci medju kojima sam rastao, nemam razumevanja za cari i lepotu koje neki ljudi, za skupe pare, dozivljavaju obilazeci ono sto se zove - veciti led i sneg, iliti Antarktik.

Ne zamerite, Albicilla, sto sam bio slobodan da iznesem ovo svoje misljenje. Uostalom, verujem da ste vi na ovakva (ignorantska) misljenja vec nailazili...

Da vas Bog ogreje!
ssvetlana92 ssvetlana92 17:38 25.12.2008

Re: Lepo

Nisam provalila da je autor terao na silu, odlazak na Antarktik!
Ok. pročitaću ponovo
albicilla albicilla 17:57 25.12.2008

Re: Lepo

da pojasnim, nisam antarktizirao ja (ma koliko zeleo), vec zrilic, koji mi je "u pero" diktirao svoja iskustva
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:11 25.12.2008

Re: Lepo

Albicilla
...da pojasnim, nisam antarktizirao ja (ma koliko zeleo), vec zrilic, koji mi je "u pero" diktirao svoja iskustva


Hvala na pojasnjenju, ali to ne menja stvar. Uostalom na samom pocetku je receno da prica S. Zrilic...

Prica je lepa na svoj nacin. Ali, samo za one koji se pale na tako nesto... To ne moze svako, sto ne znaci da je zadovoljstvo koje ljudi Zrilicevog soja osete - manje... Mozda je, cak, i vece...

Ja, i pored toga sto ne bih bio navucen na jednu takvu ekspediciju, imam sluha za lepotu koju je Zrilic doziveo.
Da nije tako, ja uopste ne bih bio slao svoj prethodan skromni komentar...

Have a nice day!
ssvetlana92 ssvetlana92 18:13 25.12.2008

Re: Lepo

albicilla
da pojasnim, nisam antarktizirao ja (ma koliko zeleo), vec zrilic, koji mi je "u pero" diktirao svoja iskustva

Ja se zahvaljujem na ovim divnim informacijama...dobro je znati sve te detalje, pa ko može i voli može da razmišlja o ovakvoj avanturi. Ja bih prva otišla i to bez pardona. Ne samo da volim vožnju brodom, nego sam opsednuta prirodom i životinjama skoro svih vrsta. Pingvini su fascinantni i zamišljam ih kako prolaze pored mene i prave se ludi, kao da me nema. Sivilo me ne bi demoralisalo za tako kratko vreme, naprotiv.
Mogu samo da se zahvalim na ovakvim informacijama i pomalo da zavidim svima koji imaju mogućnosti da sebi tako nešto priušte!
albicilla albicilla 20:38 25.12.2008

Re: Lepo

nekada se mislilo da pingvini ne reaguju na prisustvo ljudi. danas se polazi sa drugacijeg stanovista: u nedostatku kopnenih grabljivaca, tokom evolucije prosto nisu razvili refleks da napadnu i brane se, ili da beze, pa tako naizgled ne reaguju, ali se misli da prilaz preblizu (nejasno je sta je "preblizu" ) predstavlja veliki fizioloski stres, posebno za ptice-roditelje

ne secam se sada, cini mi se da se preporucuje posetiocima da se drze 6 m od ptica (mozda i vise, nisam sad siguran), no mnogi vodici ne insistiraju na tome, da posetiocima ne kvare dozivljaj (kao nasi lovocuvari sto ne zele da stranim lovcima objasnjavaju da ima i zasticenih vrsta, da im ne kvare zadovoljstvo)
ssvetlana92 ssvetlana92 21:29 25.12.2008

Re: Lepo

Verujem da nije preporučljivo prilaziti im previše blizu. Praviti nagle pokrete i tome slično. Samo mislim da je to osećaj koji ne može da se prepriča. Sedeti mirno na "kraju" sveta u sivilu i hladnoći, i Gledati ih, mora da je prekrasno. Letos sam sedela na plaži u Egiptu i ispred mene je prošlo jato delfina. Srce umalo da mi nije iskočilo iz grudi od sreće..što sam mogla to da vidim. Ne u bazenu, gde su dresirani...nego slobodni i veseli na 10 metara od mene!
dolybell92 dolybell92 23:56 25.12.2008

Re: Lepo

dunjica dunjica 17:57 25.12.2008

Jako zanimljiv tekst

i uzbudljivi detalji. Hvala mnogo!

Nisam nikada prije o tome razmišljala, ali sada mi je jasno da čovjek lako "prolupa" u toj bjelini. Doduše, mislim da bi mene prije ubilo sivilo mora i neba koje na početku pominje autor.

dolybell92 dolybell92 21:37 25.12.2008

Jako lepo

ispričano sećanje... šteta što nije bilo i autentičnih fotografija,
koje pretpostavljam, imate u svojoj arhivi... ali nema veze,
ima ih drugde...
Nateraste me da malo "progooglujem" ... baš lepo od vas

Da li je bilo ovako - nekako ?



(naravno da sam sličice maznula..)


albicilla albicilla 21:42 25.12.2008

Re: Jako lepo

rekoh vec, ovog puta prenosim tudja iskustva, ne svoja... a slike, imao nekad, vremenom se pogubile, ali jesu tako izgledale
ssvetlana92 ssvetlana92 22:13 25.12.2008

Re: Jako lepo

Kakve divne fotke..sad nešto mislim, da ima stvari na ovom svetu za koje vredi živeti, da vidiš, doživiš. Pa posle neka bude, šta bude! :))
albicilla albicilla 22:43 25.12.2008

Re: Jako lepo

doduse, kad bolje razmislim, na zrilicevim slikama se more nije bas toliko naginjalo...
dolybell92 dolybell92 23:48 25.12.2008

Re: Jako lepo

...verovatno da nije ni lako slikati kad tako brod "tiltuje" ?



Albatros

dolybell92 dolybell92 00:02 26.12.2008

Re: Jako lepo

albicilla
doduse, kad bolje razmislim, na zrilicevim slikama se more nije bas toliko naginjalo...


Izgleda da ne mora ... kad se stigne
Ulazak u Lemaire channel


albicilla albicilla 18:56 27.12.2008

Re: Jako lepo

albatrosa sam "posmatrao" samo u muzeju, prepariranog :(
zamislite da ovaj na slici ima telo velicine guske i raspon krila od 3 m, i blizu ste :)
dolybell92 dolybell92 23:58 25.12.2008

Antarctica



i u bojama...

ssvetlana92 ssvetlana92 01:48 26.12.2008

Re: Antarctica

Od ovih fotkica mi sve igra u stomaku...valjda zov divljine! Samo da se raspitam, kad je sledeća tura za onih 600$ pa se kreće! :))
dolybell92 dolybell92 02:43 26.12.2008

Re: Antarctica

ssvetlana92
Od ovih fotkica mi sve igra u stomaku...valjda zov divljine! Samo da se raspitam, kad je sledeća tura za onih 600$ pa se kreće! :))


Photoshopnews
albicilla albicilla 18:58 27.12.2008

Re: Antarctica

hmm... ili sam ja nesto pogresno napisao, ili si prebrzo citala: tura je 4000$, a zrilic je iskoristio popust od 600$ u vreme bozica, kada brod nije bio popunjen
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:06 27.12.2008

Re: Antarctica

Kad neko hoce nekog da smiri (verovatno ste to culi) on kaze:

LAY BACK AND THINK ANTARCTICA!

I covek postane miran i spokojan. Kao da je hipnotisan.
ssvetlana92 ssvetlana92 18:07 28.12.2008

Re: Antarctica

albicilla
hmm... ili sam ja nesto pogresno napisao, ili si prebrzo citala: tura je 4000$, a zrilic je iskoristio popust od 600$ u vreme bozica, kada brod nije bio popunjen

Ja sam upravo tako i shvatila...da iskoristim neki popust, kad brod nije dovoljno pun. A znam da to june neće da me mune...pa ću da isplaniram takav put u sledećem životu!
albicilla albicilla 12:32 29.12.2008

Re: Antarctica

ta cena vazi za dve nedelje ili koliko vec, ali tek od usuaje i natrag. dodaj na to i avion do juzne amerike....

oddly enough, zrilic nije cak bio ni prvi srbin na toj turi, vec su ga pretekli bili neki americki srbi
ssvetlana92 ssvetlana92 17:30 29.12.2008

Re: Antarctica

albicilla
ta cena vazi za dve nedelje ili koliko vec, ali tek od usuaje i natrag. dodaj na to i avion do juzne amerike....

oddly enough, zrilic nije cak bio ni prvi srbin na toj turi, vec su ga pretekli bili neki americki srbi

Na moju žalost, sve sam skontala. Znam šta mi sve treba pa još i onih 4000$, bilo bi mi malo muka. Za sada ću se zadovoljiti gledanjem u slike i svojom čudesnom maštom. Da mi nema nje!!!
albicilla albicilla 22:21 29.12.2008

Re: Antarctica

Borges davno zapisa: ...ZNAO JE DA JE ZEMLJA CARSTVO LUDILA I DA JE JEDINA SLOBODA ODOBRENA COVEKU NJEGOVA MASTA.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana