Sgt. vs Abbey Road

Dule Nedeljković RSS / 02.06.2007. u 07:43

200px-Pepper%27s.jpg Jedna od najstarijih teorija zavere u pop-svetu tvrdi da su The Beatlesi izgubili jednog člana puno pre nego što je Mark Chapman u decembru 1980. ispalio kobne hice u Johna Lennona. Sve je počelo 12. septembra 1969. kad je Russ Gibb, DJ radio stanice WKNR-FM iz Detroita, primio neobičan telefonski poziv od osobe koja se predstavila kao 'Tom' rekavši kako neki albumi grupe sadrže skrivene tragove direktno upucujući na smrt Paula McCartneyja. Dakle, šta se dogodilo u 'paralelnoj istoriji'?

Napustivši studio, 9. novembra, Paul je seo u beli sportski Aston Martin i ne obraćajući pažnju na svetla semafora, te srijede u 5 sati ujutro doživeo saobracajnu nesreću (kažu da je sleteo sa puta i razbio se o stene na dnu provalije) koju nije preživeo zbog teških povreda glave. Drugacija verzija iste priče pominje i autostoperku Ritu zbog čijih je pokreta glavom (blow job) za vreme vožnje, Paul McCartney bukvalno izgubio glavu.

Pojedinosti nesreće nikad nisu bile javno objavljene, jer u tom trenutku nikom nije odgovaralo da se "beatle-manija" zavrsi, zbog toga je održana audicija za Paulovog dvojnika, čiji pobjednik nikad nije javno proglasen. A pobednik je bio je izvesni William Campbell, kanadski glumac gotovo savršeni dvojnik pokojnika. Manji detalji (nos i brada) ispravljeni su plastičnom operacijom, ali William je imao ožiljak iznad gornje usne koji se nikako nije moglo ukloniti i upravo taj ožiljak je znak raspoznavanja između Paula i njegovog dvojnika. Show se morao nastaviti…

Naravno, poznato je da su The Beatles upravo 1966. odustali od predviđene turneje, vjerojatno iz razloga što dvojnik još nije bio spreman, te bi, kao takav, bio vrlo brzo raskrinkan. Jos zanimljivija je odluka članova benda o promeni imidža: Pustili su brade kako bi neprimetno uvođenje Paulovog dvojnika (brada i brkovi su fantastično prekrili sporni ožiljak) proteklo što bezbolnije i bez negativnog publiciteta.

Iako se Paulov dvojnik skrivao iza brkova i brade, savest je mučila Lennona, Harrisona i Starra, pa su na omotima svojih ploča i u tekstovima svojih pesama posredno uveravali publiku u ono što javno nikad nisu smeli da priznaju.

Prvi, ujedno i najveći trag jeste antologijski omot albuma "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", prvog albuma snimljenog nakon Paulove nesreće, a objavljenog na danasnji dan 1967. Dakle, pre punih 40. godina. Album prikazuje članove benda odevene u vojnime uniforme kako stoje pored bubnja s naslovom albuma, okruženi gomilom poznatih lica.

U desnom uglu albuma, žutim cvećem, odmah ispod imena grupe formiran je oblik bas gitare, Paulovog instrumenta. Međutim, iako bas gitara ima četiri žice, ova ima samo tri, jasno sugerisući na broj preživelih članova. Dalje, to isto žuto cveće formirano je da pravi reč PAUL? upucujuci na dilemu oko Paulovog postojanja.

Sad obratite pažnju na lutku desno odevenu u prugastu majicu s natpisom 'Welcome The Rolling Stones'. Model autića u njezinom krilu identičan je stvarnom modelu u kome je poginuo McCartneyja (autić je i usmjeren prema crveno-krvavoj napisanoj reči 'Stones'), a na lutku je naslonjena vozačka rukavica. Dalje, ispod lutkine leve noge nalazi se bela vazna sa žutim cvećem, ali ako znate da onde mozete videti beli auto kako pada u ambis sa zadnijim delom u plamenu, sa figurom čoveka koja iz kola ispada, videćete upravo to.

Ispod slova T u riječi imenu grupe nalazi se figurica Šive, Razaratelja, hinduističkog boga smrti (Šivu nije tako jednostavno opisati, tako da ovo 'bog smrti' uzmete s rezervom), čija ruka direktno pokazuje na Paula, a kad smo se već dotakli religije, otvoreni dlan iznad nečije glave u nekim kulturama simbolizuje smrt, a upravo je iznad Paulove glave otvoren dlan komičara Issyja Bona.

Obratite pažnju i na same članove benda, ne izgleda li Paul McCartney nekako dvodimenzionalno u odnosu na druge? Kao da je napravljen od kartona? I zašto on jedini drži crni instrument u ruci?

A ako vam ovo nije bilo dosta, pokušajte sledece: Uzmite ogledalo, postavite ga horizontalno po sredini bubnja, tačno po sredini reči LONELY HEARTS tako da odražava gornju polovinu bubnja, onu gdje piše PEPPERS. Ako spojite tekst sa omota i njegov odraz u ogledalu, dobićete ovaj tekst: I ONE IX HE DIE… 'I ONE IX' je 11/9, datum Paulove smrti (9. novembra) kao što kaže ostatak teksta ('HE DIE', između ove dvije reči je strelica koja pokazuje upravo na Paula).

Idući trag nalazi se na zadnjoj strani omota albuma. Naime, "Sgt. Peppers…" bio je prvi album koji se pojavio s otisnutim stihovima pjesama. Onde vidimo njih četvoricu i tu je Paul je jedini koji je leđima okrenut kameri, a interesantno je da Harrisonov palac pokazuje prema uvodnom stihu pjesme "She's Leaving Now", koji kaže: "Wednesday morning at five o'clock as the day begins…" Upravo tačan dan i tačno vreme Paulove smrti.

I mada su članovi grupe bili otprilike iste visine, Paul se na poleđini omota cini višim od ostalih što se tumači njegovim 'uzdizanjem' u zagrobni život, a primetite reči pesme koje prekrivaju Paulovu glavu: Pjesma je "Within You, Without You", a stihovi su "Without You".

Takođe, ako obratite pažnju na prste članova benda, videćete jednu neobičnost: Harrison (u crvenom) drži prste u obliku slova L, Lennon (u zelenom) drži obe ruke u dzepovima u stilu Ala Bundyja praveći tako slovo V, a Starrovi (u ružičastom) prsti su isprepleteni u obliku slova E. Paul (u plavom) okrenut je, kao što smo rekli, leđima, ali nije teško zaključiti da nedostaje slovo O u riječi L-O-V-E.

Znate li da su stihovi pesama otisnuti na ploči u tri vertikalna reda i da ih na tako i treba čitati. Ali, ako stihove sa "Sgt. Peppers…" albuma čitamo vodoravno s leva na desno dobićemo sledeću rečenicu: "Neko te zove, ti odgovaraš prilično sporo - u sredu u pet ujutro dok počinje dan - život teče u tebi, ali bez tebe - sam si na ulici". A', da, jedna od pesama na ovom albumu zove se "Lovely Rita", tako se zvala, navodna, autostoperka.?

I za kraj ovog albuma - fotografija na košuljici ploče prikazuje četvorku s pogledom u kameru. Na Paulovom lijevom ramenu je oznaka OPP (Ontario Provincial Police). Ontario je pokrajina u Kanadi, a William Campbell navodno je neko vreme bio zaposlen kao policajac. Ali OPP oznaka snimljena je pod takvim uglom da pravi inicijale OPD, što je kanadska oznaka: Officially Pronounced Dead.

***DODATAK

200px-Beatles_-_

Kad je svima postalo jasno da su The Beatles pred razlazom, ultimativni trag ostavljen je na omotu albuma "Abbey Road" iz 1969. Čuvena fotografija Iana MacMillana prikazuje četvorku kako prelaze pešački prelaz ispred studija u kome su snimali. Na čelu kolone je Lennon, odeven u belo i sa dugom bradom, iza njega Starr odeven u crno odelo, a posljednji je Harrison, odeven u plavo radničko odelo. Između Starra i Harrisona zatvorenih očiju, bos i u raskoraku s ostalima korača McCartney držeći cigaretu u desnoj ruci.

Fotografija predstavlja, pogrebnu povorku: Lennon je svestenik (neko kaže i bog), Starr je ili ožalošćena rodbina, ili pogrebnik, McCartney je mrtvac (zatvorene oči i bez cipela), a Harrison je grobar. Nekome je ovo ključna fotografija koja pokazuje da je McCartneyjevo mesto zauzeo dvojnik. Naime, McCartney je levoruk, a ovde cigaretu drži u desnoj ruci.

Sa leve strane ulice parkirana je bela 'buba' (engl. Beatle) s registaracijom: LMW 28IF. LMW se tumači kao Linda McCartney Weeps, a 28IF je broj godina koje bi Paul imao da je (IF) još uvek živ. Iza 'bube' nalazi se još jedan auto koji kao da "gadja" u Paulovu glavu, a s desne strane parkirano je crno vozilo - može da bude taksi, a može da bude i pogrebno vozilo.
Eto!

 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Mirko Kontic Mirko Kontic 14:39 02.06.2007

Hvala

ali ne verujem u to.
no ne bi me cudilo ...ni sekspir nije sekspir i u toj engleskoj od kada im se desio John Dee, niko nije onaj koji se slovi imenom Meni se dogodilo da mi covek prica o nekome ( necu reci to ime ) da bih na kraju shvatio da prica o meni iako pojma nije imao da me ne zna po imenu kojim me oslovljavaju ljudi iz jedne ekipe.
Mene te stvari stvarno zasmejavaju.
fixer fixer 16:22 02.06.2007

moje pesme vs moji snovi..

u mom životu, jedinu revoluciju, a da je valjala, proizveli su bitlsi.. naše pokolenjce se naviklo na blizinu te dionizijske ekstaze
koju je rok utkao u našu oveštalu kulturu.. preostali bitlsi su davno postali deo establišmenta protiv koga su se borili,
i mi se više ne čudimo kada vidimo pola makartnija pored kraljice ili putina (nink*).. ali svaki put kad krenu, svima, ali svima poznate note,
magija čarobnog zvuka nas prenosi u drugu dimenziju, u koju može da dospe saamo preobražena duuša.. to nije nostalgija za prohujalom
mladošću, zbog koje volimo pesme iz detinjstva.. to je čččeeežžžnja za sasvim drugačijim, PRAVILNIM SVETOM..
u njemu caaaarruuuje druugarstvo.. u njemu postoji i život..ŽIVOT,a nema prozaičnosti, postoje praznici a nema sranja.. postoji i smrt
ali nema starosti.. bitlsi su nas zarazili zavišću prema svetu u kome su nam utuvili u mozak, da sve što nam treba jeste ljuuuuubbav

angie angie 19:30 02.06.2007

Re: moje pesme vs moji snovi..

al' to je tachno- to za love!
Svetlana S. Svetlana S. 20:12 02.06.2007

Hi!

(proba)
Spiridon Spiridon 20:59 05.06.2007

Re: Hi!

(proba)


Hi, radi
TIMELESS TIMELESS 00:39 06.06.2007

Re: Hi!

vidim da se ovde proba pa ko velim... izgleda da radi i kod mene
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:58 02.06.2007

sto volim teorije zavere!

ovo je super! zanimljivo mi je kako su uspeli bas da pronadju tipa koji toliko lici na 'pravog' pola, ali ajd sto lici, nego je i talentovan toliko da je nastavio Vrlo uspesnu karijeru i posle raspada benda (a gura i danas, svidjalo nam se to ili ne)
cirkus!

e dule, ovakve postove i one o panku i slicnim takvim stvarima jednom nedeljno, bas bi bilo lepo
Olga Medenica Olga Medenica 02:02 03.06.2007

Oh NE!

Ovaj prelaz se nalazi vrlo blizu moje kuce.
Tacka "tromboze".
Milijardu Japanaca i svih ostalih turista svakodnevno na njemu "poziraju", slikaju se, stoje na sred ulice, zastaju.
To je jedan od onih bez semafora, gde stajes ako vidis pesaka.
Dakle, gde god da krenem odajem postu Beatlesima, minutom (barem) stajanja u njihovu cast, cekajuci turiste da se maknu sa sredine ulice.
Zid od dvorista studija se svakih par dana puni grafitima, porukama, izjavama ljubavi bendu (nikad nije bio moj omiljeni bend) i onda se svakih par dana religiozno kreci da omoguci "platno" za horde narednih fanova.
Mada, sve u svemu, simpaticno.
dracena dracena 14:39 03.06.2007

Priča o muzici, a bez muzike?

Zar čemo dozvoliti?




Stare univerzalne teme se mogu preraditi na mnogo načina. Bitlsi, kao i ostale najbolje grupe su svoj stil izgradili iz klasične muzike. Poštovali sva njena pravila i iskustva, izgradili svoj muzički ukus, veštinu i stil, prilagodili se trenutku i postigli planetarni uspeh. To je recept za uspeh u pop muzici: klasični uzori, mnogo rada i prilagodjavanje.
TOWERBGD TOWERBGD 22:11 03.06.2007

Proba



Beatles-yesterday



Zvonko Drazevic
Spiridon Spiridon 20:58 05.06.2007

Proba



proba =]
Svetlana S. Svetlana S. 22:17 05.06.2007

Re: Proba

Spiridone ne zezaj :) nego daj neku muziku...
ekipasaBanjice ekipasaBanjice 21:07 05.06.2007

?

radi li?
jadac jadac 22:25 05.06.2007

Re: ?ziv je!!!!

pozdravio te graskica.))))
Zvonko Drazevic Zvonko Drazevic 00:05 06.06.2007

:))

Proradio blog! :)
TOWERBGD TOWERBGD 00:23 06.06.2007

Seljober!!

Nisam mogao da ne postavim link, kada sam citao nisam mogao da poverujem a sada sam se uverio.

Palma, Betoven i Sopen

Zvonko Drazevic
Milena Mitic Milena Mitic 08:51 06.06.2007

Zanimljivo :)

ali bar je danas lako utvrditi ko ziv, ko mrtav (ko u cijem grobu...) :)
Spiridon Spiridon 14:34 06.06.2007

Re: Zanimljivo :)

Milena Mitic
ali bar je danas lako utvrditi ko ziv, ko mrtav (ko u cijem grobu...) :)



MayJAH MayJAH 12:20 10.06.2007

Nar'dnik Bibercheec;) --> *The Beatles*: vala/voila;) ljuto neprevodivo!

Dule,
hvala za setnju niz "memory lane"! Hteo bi samo da te ispravim: kada pominjes "bube": ispustas iz vida da je
"beatles/The Beatles" igra reci. Kao sto verovatno znas >> buba<< se pise >> beetle<< - a Lennonova dosetka: *beat_les* je mnogima zvucala neubedljivo, chuck trivialno - ali jedinstven, do tada ne_vidjen uspeh Liverpool cetvorke je "izbrisao" rane sumnje, & od >>unhip/cewl not<< naziva; dobismo legendarnu shifriztu/kod koji prevazilazi samu *BEAT* eru!
Inace, >>Macca doppelganger<< teorija mi zvuci neubedljivo, sami znamo da bi prevara takvih razmera bila izvedena bez amaterskih gliceva.
Eto tebi i pohvale za blog tajming: na godisnjicu, a i za suvisli post.
Odhajam uz misao o muzici, mumlajuci: No9...No 9... No9... da, *White album* za *Y Trash RawBut*-a

"True music must repeat the thought and inspirations of the people and the time. My people are Sintidunum people & my time is today."
Thus spaketh Y Trash RawBut/TakO toLKA BeLO robot sMEce! --> http://blog.myspace.com/duduah http://blog.myspace.com/duduah

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana