PDV - PareDajVamo

uniceps RSS / 03.01.2009. u 14:44

Shimshir
Shimshir
Reakcija na vest od danas: Povećanje PDV-a krajnja mera", 3. januar 2009. | 11:48

Ma da, kako da ne. Kaznite one koji uredno placaju PDV, a onih 13.000.000.000RSD (slovima: trinaest milijardi dinara) koje su u prosloj godini isparile, oprostite onima koji PDV ne placaju. Mozda eventualno da im se dodele plakete za uspesno eskiviranje obaveze prema drzavi, tzv. UEOPD.

Ovu pricu sa krpljenjem budzeta smo vec imali u ozloglasenim devedesetima, kada je tadasnja vlas' izmislila porez na luksuz zivota i rada u Beogradu, u iznosu od 3%, na vec postojeci porez na promet. Dajte bar budite originalni i sa vise smisla za humor. Mozete, recimo, da uvedete: porez na glupost, porez na bezobrazluk, porez na DelBoj-izam I na kraju krajeva - porez na neplacanje poreza, zasto da ne!?

Evo, primera radi, Dr. Milovangele se i dalje setka po Beogradu, druska se sa krstiteljem svojim -  Iznogudom primorskim, idu zajedno na solo koncerte gde je ora' veci od samog instrumenta, a cisto sumnjam da mu je iko ikada zaiskao onih 500.000.000RSD koje duguje drzavi vec nekoliko godina. Kamate? Casio jos nije izbacio model sa tolikim ekranom. Ako ga vec Bog cuva, ne treba da ga cuva i drzava. Mnogo je, kume.

Kod nas je i dalje moderno "ad hoc" preganjanje sa sopstvenim repom: umesto da se drzava pobrine da svim raspolozivim sredstvima sprovede zakon, radije sprovodi igra "macke i misa" sa manje postenim entitetima, jer je valjda tako lakse ili je samo u pitanju burazersko-kumovska-politicka varijanta...dinaroidnog tipa, naravno. U praksi to znaci da je bolje dodatno finansijski osakatiti redom sve koji i inace placaju, a one koji izbegavaju tu slatku obavezu nikako ne dirati jer oni ionako ni pre nisu bili raspolozeni da plate, pa od njih nikakve vajde. Potpuno im je svejedno da li je porez 5, 10, 20, 30 ili 50% - njih to jednostavno ne kaci! Pa jes', deluje logicno... "ali ne u mojoj kuci", sto kaze Rodja Petrovic.

Samo vi udrite, SPC (Srpski Poslovni Covek), iliti Homo Serbus Biznicus, je endemska vrsta koja je prezivela "one pre", a velika je sansa da ce tako ostati i u buduce.

Nasa vlada/drzava ima fenomenalne ideje kako da obeuti svoje podanike. Jedan od drskijih primera je ideja da se temperatura grejanja spusti u okvire licemernih 20 stepeni plus-minus 1-2 stepena, sto u praksi znaci 19 stepeni , a onda da nam za Novu Godinu posalje cestitku sa povecanjem cene tog istog grejanja - da se smrznes!

Ili, recimo, u slucaju Telekoma: otpustanje zaposlenih, uz povecanje cena usluga. Kakav poslovni genije! Kojih usluga?..zivo me zanima, u svetu gde je 100mbit/s postalo dostupno za mesecnu naknadu u visini od cca. 30 EUR. Izgleda da je od nas Markoni i dalje paradigma visoke tehnologije, a internet bespotreban luksuz, koji treba naplatiti kao da je kakva kazna u pitanju, a ne tekovina novog milenijuma. U tom smislu, predlazem da Telekom uvede novi korporativni slogan: ‘Alo Pozega!

"Ministarka je rekla da očekuje da neke cene u 2009. godini budu snižene, pre svega cene energenata, što može doprineti lančanom pojeftinjenju i ostvarivanju planirane inflacije."

U kakvoj su vezi cene energenata sa:

1. Alavoscu uvoznika i trgovaca
2. "Ostvarivanjem planirane inflacije"?!

1.Lancano pojeftinjenje se nece desiti, a ako se desi, to ce biti samo na individualnom nivou i to pre zarad ekonomske krize, nego altruizma domach monopolista.
2. CCCC, gospodjo ministarka, zar vi ne znate da je rec "inflacija" u Srbiji, ozloglasenija nego rec "inkvizicija" u Spaniji, doduse, par stotina godina pre. No, no.

Ja se nista ne brinem za nas dokle god Vlada (koji god da je) ne stedi na voznom parku i sveobuhvatnoj ugradnji svojih uposlenika no, moram da kazem i ovo:

Skoro sam ostao, malo je reci, (iznova) sokiran kada sam video ministra kulture kako izlazi iz novog A6. Nisam uspeo da vidim koji paket opreme je u pitanju ali je sigurno "za sve pare". I to mu malo, nego zakukava za pare za kulturu. Kakva crna kultura, u crnim vremenima..,u crnom Audiju!?

Bravo Mirko, ako si mu rekao - nece oni tebe da rade!

P.S.
Uostalom, zasto nas niko nije pitao u kojim kolima treba da se voze ministri?! Ja sam, recimo, pre za Beogradsko Motorno Wozilo, i to u M varijanti pa kad je bal, nek' je Ma5kenbal.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana