Interes mocnih: neprijatelj demokratije No.1

dali76 RSS / 03.01.2009. u 20:27

 

  Krajem dvadesetih godina proslog vijeka GM,("General Mottors"  tad    mlada automobilska kompanija u povoju , tajno je pocela kupovati  konkurente u oblasti transporta odnosno sisteme gradskog prevoza sirom Sjedinjenih Americkih Drzava.  GM je koristila  brojne "front  corporacije " koje su kupovale cijele sisteme gradskog prevoza vecinom su to bili tramvaji.  Na ovaj nacin GM je postao vlasnik gradskog prevoza u Tulsa (Oklahoma),Montgomery (Alabama), , Cedar Rapids (Iowa), I El Paso (Texas);  istog kupca dobili su tramvaji u gradovima kao sto su  Baltimore, Chicago, Los Angeles , I New York city.  Preko stotinu sistema gradskog prevoza sirom SAD doslo je u vlasnistvo  General Mottors-ai svi odreda su dozivjeli istu sudbinu : totalno razmontiranje!!  Toliko o slobodnom trzistu I zdravoj konkurenciji.  Nakon razmontiranja pruga I rusenja elektricnih vodova neke su linije gradskog prevoza dobile svoje prve autobuse koje je poceo praviti a ko bi drugi no GM. Automobilska industrija uspijela je ubjediti proizvodjace guma,naftne kompanije da im financijski pomogne u ovoj  nezakonitoj raboti  ciji   trosak  kupovine tolikog plena kakav je bio sistem tramvajskog prevoza nije bio ni malo jeftin.

1947 GM skupa sa kompanijom Firestone and  Standard Oil of California izaci se pred federalni sud u Cikagu.  Novinar Jonathan Kwitny zapisat ce da je ovo klasican primjer sta se desava kad stvari od javnog innteresa  nezasticene od vlade izgube bitku s interesima mocnih korporacija.

Sudija William J. Campbell ipak nije bio toliko ljut kao doticni novinar I kompaanije su morale platiti smijesnu cifru od 5000 dolara. 

Nesto vise od deceniju posle tadasnji odlazeci predsednik Eisenhower upozorit ce svoje sugradjane na slicnu doduse mnogo ozbiljniju opasnost koja "preti da ozbiljno narusi nas politicki system". 

Stotinu najvecih kontraktora za proizvodnju naoruzanja I opreme zaposljavalo je 1400 penzionisanih oficira americke vojske ukljucujuci 261 bivseg generala. U svom zadnjem govoru  17 januara 1961predsednik Eisenhower upozorit ce na ogroman uticaj koji vojna industrija sve vise ima unutar same vlade. Po prvi put bice spomenut "military industrial complex"koji ce u godinama koje dolaze biti nebrojeno puta citiran I upotrebljen.  Iako je SAD imala vise nego dovoljno naoruzanja za svijet koji je polako I sigurno ulazio u prvu dekadu hladnoratovskog perioda , zahtjevi za nove ugovore I nove milione nisu prestajali vec naprotiv bili sve izrazeniji.  Eisenhower svijestan moci pojedinaca ciji je licni interes bio vazniji od interesa drzave upozorio je svoje sugradjane na ovu opasnost.

Italijanski ffilozof nikola Makavijeli  poznatt po svom beskompromisnom realizmu I frazi "cilj opravdava sredstvo"  iz svoje knjige "vladar", napisat ce I nastavak ove knjige  koja ipak nece uspijeti "srusiti" njegovu negativnu reputaciju.

Naime Makavijeli u knjizi "discourses" ce se zalagati za republiku kao politicki system gdje ce predsednik imati  tkzv "emergency power " da u slucaju kriza uspije napraviti balans izmedju interesa pojedinca I drustva u cjelini pogotovo kad ovaj prvi interes nadvlada drugi. Nazalost malo je ljudi koji to mogu I sasvim je llogicno mocnim americkimm korporacijama takvi ljudi(predsjednici)  najmanje trebaju. Predsjednik Lindon Johnson je jedan od takvih koji je usprkos milionskom lobiranju AMA(American  Medical Asociation)  sezdesetih godina proslog vijeka uspio izgurati zakone kao sto su Medicare I Medicaid koji  su  bili pomoc starijim amerikancima ali prijetnja      profitu clanovima AMA.    Ne treba zaboraviti da  AMA   slovi decenijama kao organizacija koja ima najacu  lobisticku grupu unutar kongresa. S druge strane mnogi ce reci da usprkos svojoj sposobnosti Predsjednik Johnson se nije uspio oduprijeti upravo onima  na koje je upozoravao Eisenhower sto ce rezultirati hororom Vijetnama.   Holivud tacnije receno Oliver stone ce snimiti film    "JFK"   koji prikazuje "military industrial complex " kao jedan od razloga  za atentat na kenedija  no sasvim je jasno da je ovaj film,  unatoc kontraverzijama , ipak samo fikcija.

Kad je George W Bush postao  predsjednik americkim  korporocijama je svanulo.  Odlazeci americki predsednik sem smisla za humor nije posjedovao nista drugo pa cak ni  elokvenciju koja se valda ocekuje od covijeka na ovakvoj poziciji.  Dok je  interesima bogati pojedinaca svanjivalo demokratiji je sve vise smrkavalo.   Jos jednom ce se pokazati da kad politika postane cisti biznis demokracija postaje obicna dekoracija. Profesor Garsia  s teksaskog univerziteta Saint Thomas pricat ce o kidnapovanju demokratije od strane realista koji u demokratiju ne vjeruju koliko komunisti u boga.  Doduse teroristicki napad 11  septembra ce umnogome promjeniti svijet I pitanje je kako bi bilo tko drugi reagovao.  No ovo nije niti moze biti nikakav izgovor za odlazeceg predsjednika koga ce zasigurno dugo pratiti reputacija kakvu ima I sad.

Demokratija nije nikakav zavrseni product davno  otkriven od  starih grka kojeg  je samo potrebno primjeniti vec je to konstantan process s svojim padovima I uspijesima.  Nema sumnje da je demokratija kidnapovana a hoce li nova americka  administracija uspijeti da je  istrgne iz ruku  mocnika ostaje da se vidi.Jedno je sigurno interes mocnih postao je neprijatelj demokratije No.1!!



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maya.sangoma maya.sangoma 22:12 03.01.2009

'ajd na pos'o sad

Dali , Sve si ovo analiticki lepo napisao - morala sam da ti dam preporuku , naravno , ali jos uvek je praznik , jos se blog nije rastreznio , pa se plasim da ce ovakav tvoj pametan tekst proci nezapazeno . U nadi da nisam u pravu , pozdravljam te ,
Maya the zabrinuta zbog (ne ) edukacije blogera
dali76 dali76 09:53 04.01.2009

Re: 'ajd na pos'o sad

Hvala na zabrinutosti Maya, nAa obostrano zadovoljstvo ,ako e vjerovati statistikama citanosti, dobro si e nadala , nit je tekst ostao nezamjecen nit su blogeri kako ti rece "(ne)edukovani"
zamolio bih te da se manes pausalnih ocjena o edukaciji il ne edukaciji bilo koga vec ako zelis dobrosidosla da diskusiji doprineses i svojim komentarima....
hvala
maya.sangoma maya.sangoma 18:14 04.01.2009

Re: 'ajd na pos'o sad

Dali , neko mora i da se sali . Imala bih ja da kazem puno ( tvoji drugi gosti ce to bolje ) ali ko bi meni ovako neozbiljnoj verovao ? Ja nisam rekla da su blogeri needukovani , nego ce propustiti priliku za samoedukaciju koja nam je svakodnevna briga , jelte - ako ne budu citali tvoj ovaj blog . ( Tebi samo ostade da kazes hvala na komplimentu meni ) .
Maya the uvek pogresno shvacena .
milosib92 milosib92 22:13 03.01.2009

Iluzija

Demokratija nije nikakav zavrseni product davno otkriven od starih grka kojeg je samo potrebno primjeniti vec je to konstantan process s svojim padovima I uspijesima. Nema sumnje da je demokratija kidnapovana a hoce li nova americka administracija uspijeti da je istrgne iz ruku mocnika ostaje da se vidi.Jedno je sigurno interes mocnih postao je neprijatelj demokratije No.1!!

Imenovanje Hilari vam valjda dovoljno govori o tome koliko će nova USA administracija da menja kurs. Koliko beše ona i muž imaju para i moći. Ova ekipa će učiniti sve da sačuva svoju moć, a deluju mi ratobornije od prethodnika. Ne bih se iznenadio da SEKA bude iskorišćena i za ubijanje demokratije, a ne samo za kidnapovanje.

P.S.Zaista dobro napisan tekst na ovakvu temu. Preporuka
constrictoria92 constrictoria92 22:16 03.01.2009

Lepo sroceno i receno

Demokratija nije nikakav zavrseni product davno otkriven od starih grka kojeg je samo potrebno primjeniti vec je to konstantan process s svojim padovima I uspijesima. Nema sumnje da je demokratija kidnapovana a hoce li nova americka administracija uspijeti da je istrgne iz ruku mocnika ostaje da se vidi.Jedno je sigurno interes mocnih postao je neprijatelj demokratije No.1!!

Nema samo USA ovaj problem. Problem je globalne prirode.
Kako dodje koja vlada ovde, kod nas, postavim isto pitanje kao i ti... I uvek dobijem nezadovoljavajuc odgovor...
dali76 dali76 09:47 04.01.2009

Re: Lepo sroceno i receno

mislim da srpski tajkuni su druga prica....Mozes li ti otici na interneti vidjeti koliko para e Miskovic dao naprimjer DS?il mozda SRS?
mayo1 mayo1 22:17 03.01.2009

Teško je naći ravnotežu

Veliki je to kolač - puno love, radnih mjesta,napredak tehnologije, istraživanje...


milosib92 milosib92 22:28 03.01.2009

Re: Teško je naći ravnotežu

Ekonomski najzdraviji deo privrede ex YU je bio vojna industrija, a tehnološki apsolutno superiorna. O broju radnih mesta i platama ne vredi trošiti reči. Nije lako demokratiji u takvom okruženju. Korupcija tu ima opravdanja koliko hoćete, tipa sve je to za javnu dobrobit.
mayo1 mayo1 23:05 03.01.2009

Re: Teško je naći ravnotežu

Vojna potrošnja potiče proizvodnju, proizvodnja daje radna mjesta - uz stalno istraživanje i tehnološki napredak vojne industrije koja opet traži stručnu radnu snagu, što opet potiče školovanje, a što sve skupa ima uticaj i na civilni sektor: primjena tehnoloških dostignuća u svakodnevnom životu, njihova široka proizvodnja itd.
O kakvim za nas nezamislivim brojkama se radi evo projekcije američkog budžeta za 2009:
pogledajte odnos troškova obrane i ostalih zahtjeva



Na rat u Iraku i Afganistanu je do sada potrošeno 872 milijarde dolara.
Na jedan sat troše 17 milijuna dolara. U sekundi 4745 dolara.
Najveći dio tog iznosa je opet završio u Americi. "Dobar posao" što bi se reklo.

Što znači demokratska kontrola i da li to netko u Americi uopće želi?

PS: interesantni podaci - http://www.armscontrolcenter.org/policy/securityspending/articles/gwot_spending_burn_rate/]
a.andjelkovic a.andjelkovic 02:20 04.01.2009

Re: Teško je naći ravnotežu

Da,ali u SFRJ,pod kontrolom SDPR-a,a sada Sutanovca optuzuju da je preko njih pravio izvozne
projekte,na nasu stetu.Sve je isto,samo njega nema.
dali76 dali76 04:10 04.01.2009

Re: Teško je naći ravnotežu

dobrodosli ako se ne varam ovdje ste po rvi put...Nego sta znaci skracenica SDPR ?
niccolo niccolo 09:34 04.01.2009

Re: Teško je naći ravnotežu

Nego sta znaci skracenica SDPR ?


Svezna direkcija za promet i rezerve proizvoda sa posebnom namenom. a.andjelkovic je mislio na Yugoimport SDPR, koji je javno preduzece zaduzeno za izvoz vojne opreme u inostranstvo.
dali76 dali76 23:14 03.01.2009

signali

Nije ovo prvi put da je demokratija na udaru a cinjenica das u postojali ljudi kao sto su FDR ili Lyndonn Johnson ipak daje nadu.
Da, mnogi misled a izabir bivs prve dame na mjesto secretary of state I nije dobar signal;
Da posjetim za vreme Klintonove administracije gospodja Clinton imala je zadatak da napravi plan zakona za zdravstveno osiguranje na federalnom nivou.
Kao predsednicki kandidat Demokrata on ace se,doduse ne toliko zustro, zalagati za drzavno zdravstveno osiguranje.
Mnogi ce biti sokirani kad je Michael Moore objavio u svom dokumentarcu “sicko”da je senatorka Clinton druga na spisku primanja financijske pomoci upravo od AMA kojima nije nista potrositi milione dolara upravo da do toga ne doddje.
Ono sto mene brine jeste cinjenica da je prosla neopazeno ,za mnoge skandalozna izjava Mr. Pulson/a koji je inace secretary of treasury.
Na pitanje novinara kako se potrosilo 360 milijardi dolara (od ukupno 700 kojeje vlada odobrila) je izjavio da “nismo imali vremena da kontrolisemo gdje su pare otisle.
Za to isto vreme vrtjela se prica o guverneru Blagojevicu koji je optuzen da je POKUSAO iskoristiti svoj polozaj za finacijsku dobit.
Pazite :pokusao”!!
Covek u belom Covek u belom 01:46 04.01.2009

Re: signali

dali76
Nije ovo prvi put da je demokratija na udaru a cinjenica das u postojali ljudi kao sto su FDR ili Lyndonn Johnson ipak daje nadu.
Jel to onaj sto se vrti u svim teorijama zavere kao glavni organizator ubistva JFK-a, sto je promenio sve zakone koje je JFK potpisao a ticu se rata u Vijetnamu, vojne industrije, civilne kontrole, CIA i sta sve ne??? Koja crna nada, pa LBJ je naneo ovom svetu stete skoro kao Bush mladji ako ne i vise...
dali76 dali76 03:16 04.01.2009

Re: signali

teorija zavere mi slabo ide moram priznati...Filmove i nekad i Holivud gledam ali volim drugacije stvari...LBJ je prvi predsjednik s juga kome e uspijelo ekonomski ujediniti jug s sjeverom , to e covijek koji jeste neizmjerno volio vlast ali isto tako netko ko je izjavio da mu ne pada na pamet da e kandiduje posle terora u Vijetnamu..Bush nije pokazao ni blizu odgovornost...
dali76 dali76 04:14 04.01.2009

Re: signali

no rado cu ucestvovati u diskusiji o LBJ...Nisam citao valospijeve niti no sto esam citao je sveto pismo....
nista mi ne znace rcenice: jel onaj kog pominju u zavjerama...
Covek u belom Covek u belom 05:17 04.01.2009

Re: signali

dali76
no rado cu ucestvovati u diskusiji o LBJ...Nisam citao valospijeve niti no sto esam citao je sveto pismo....
nista mi ne znace rcenice: jel onaj kog pominju u zavjerama...
LBJ je vise ljudi, bliskih saradnika i poznanika optuzilo da je glavni organizator ubistva JFK. Barr McClellan je 2003 objavio knjigu "Krv, novac i moc, kako je LBJ ubio JFK" i uzburkao javnost, cak je i jedna epizoda serijala na History Channel-u bila posvecena tome. E. Howard Hunt je priznao na samrtnickoj postelji da je bio koordinator u ubistvu JFK i dao je kompletnu semu organizacije ubistva na cijem je celu stajao LBJ.
Madeleine D. Brown ljubavnica LBJ ga je takodje optuzila da je glavni organizator ubistva JFK.
Sto se tice onoga sto je LBJ uradio, on je direktno kriv sto je SAD zaglibio u rat u Vijetnamu. Promenio je dokumente pripremljene od strane Kenedija koji je nameravao da SAD kompletno izvuce iz Vijetnama do kraja mandata 1964. i odobrio slanje novih trupa. Time je u potpunosti opravdao cuvenu recenicu koju je izgovorio na bozicnom prijemu 1963. godine kada je rekao "izaberite me ponovo i dacu vam rat".
Takodje je promenio neke uredbe kojima je Kenedi obustavio finansiranje tzv. crnih operacija u okviru CIA.
S druge strane jeste tacno da je uveo mnoge zakone koji su poboljsali stanje ljudskih prava u SAD i tzv. "civilno drustvo", ali je da bi dobio podrsku za te zakone morao da povladjuje mocnicima iz vojno-industrijskog kompleksa koji su ga upravo zbog toga i postavili.
Govoriti o tome da je LBJ bio protivnik Vijetnama i da se borio da ga spreci je skroz licemerno jer je situacija u stvarnosti bila upravo suprotna.
S jedne strane covek jeste poboljsao situaciju za obicne ljude u SAD, ali je s druge strane direktno odgovoran jer je omogucio razbuktavanje rata koji je odneo na milione zivota i sto se toga tice on je daleko blizi Bush-u nego Ruzveltu.
dragoljub92 dragoljub92 13:13 05.01.2009

Re: signali

Govoriti o tome da je LBJ bio protivnik Vijetnama i da se borio da ga spreci je skroz licemerno jer je situacija u stvarnosti bila upravo suprotna.

on u svojim memoarima kaže da je dobijo potpuno pogrešne instrukcije od svojih savetnika,nisam do kraja čitao ,,ali koliko sam razumeo savetovali su ga da upotrebi što jaču silu,bombing i ostlo,ako hoće da što pre završi rat.tako da se samo još više zaglibio.ne tvrdim da je ovo što on kaže i tačno.pošto u momentu kad sam memoare dobio na poklon,ovaj naš vijetnam je bio u pojačanom razvoju pa .......
dali76 dali76 23:32 03.01.2009

brojke velike ekonomija dole?

Hvala Mayo1na ovim brojkama koje jesu fascinantne , no hajmo pogledati ekonomsko stanje u SAD danas?
Do prije mjesec dana gorivo je otislo I do tri puta !!!
Pogledajte koliko je na primjer Obama potrosio dolara za kampanju :600 miliona!!!
Cim imamo toliku kolicinu novca u izborima netko je tu “placen”?

Ili je mozda ipak sav novac dosao od “naroda” kojemu je bilo dosta !!

Zamislite Saru Palin koje je to idealno rijesenje za mocne interese?
mayo1 mayo1 00:22 04.01.2009

Re: brojke velike ekonomija dole?

dali, ne kažem da nema korupcije i prljavih igara.
I da se "veliki" ne bore za fotelje, jer to znači biti u business.
Ako je netko iskeširao 600 milijuna da Obama (ili McCain svejedno) dođe u Bijelu kuću, jasno da očekuje da mu se to vrati i još malo više zaradi.
Zato sam i naveo one velike brojke.
Velike brojke - velika zarada.

Zato mislim da establishmentu i nije do neke demokratske kontrole, jer to znači smanjenje troškova a time i zarade, a "raju" to baš ozbiljno i ne zanima, sve dok imaju radna mjesta.
A radna mjesta vezana za vojnu proizvodnju će se posljednja ukidati.
dali76 dali76 00:30 04.01.2009

Re: brojke velike ekonomija dole?

ali upravo je problem sto je sve losije u Americii kako izgleda,ljude i te kako zanima sto jeste nada da se mozemo izvuci iz ove beskrupulozne oligarhije...
mayo1 mayo1 00:47 04.01.2009

Re: brojke velike ekonomija dole?

Iskreno, ne vjerujem da može doći do promjena, osim kozmetičkih.
Ti si sada na izvoru i svakako znaš bolje, ali mislim da sama priroda američke države nije solidarnost građana u smislu koju smo mi nekada imali ili što je imaju neke evropske zemlje.
Ako bankrotiraš, sam si kriv i nema pomoći. I to se smatra normalno.
Osim ako bankrot ne udari na sam opstanak države, pa i onda nema pomoći baš uvijek.

Bojim se samo da "oporavak" ne krene u smislu velike (vojne) potrošnje.
Recimo Iran.
Što mi se čini zapravo neizbježno.
dali76 dali76 02:49 04.01.2009

Re: brojke velike ekonomija dole?

Mnogi ljudi misle tj imaju takav image o nedostatku solidarnosti barem one koju ima Evropa. Necu da sporim da je evropa umnogome vise socialdemokratska cak bi rekao I socijalisticka zemlja u odnosu na ameriku .
Ne treba zaboraviti niti smetnuti s uma da je veci deo budzeta koji se odvaja za SSI (nesto slicn o socijalnoj pomoci) I penzije veci,pazite veci nego sto je novac za vojsku.
S druge strane koliko god bili skepticni ili cinicni(amerikanci su mozda cak I skepticniji od Evropljana) demokratija pogotovo snaga izbora ima I te kakvu tezinu.
Ono sto Obami moze pomoci (posebno prvu godinu) jeste broj glasova koje je osvojio I revolt gradjana na sve ovo sto se desava.
Ljudima je dosta Irana,Iraka ….kad postaje vidljivo da zivotni standard opada.
Postoje ciklusi u americkoj historiji gdje su ,nekad mocni ljudi,presli liniju I njihov interes isao je direktno protiv interesa drustva.
Pitanje balansa izmedju interesa pojedinca I interesa drzave je staro koliko I teorija demokratije.
Postoje ljudi politicari izuzetne sposobnosti koji su u stanju da vrate balans , koji su sposobni pokrenuti mase I dobiti podrsku gradjana.
Ako predsjednik ima vidljivu podrsku sanse da je dobije u kongresu su vece I u tome je snaga demokratije u Americi.
Ima li Obama tu moc …ne znam..sudicemo o tome…Kao sto mnogi misle signali nisu ohrabrujuci..


topcat topcat 05:23 04.01.2009

Re: brojke velike ekonomija dole?

Ima li Obama tu moc …ne znam..sudicemo o tome…Kao sto mnogi misle signali nisu ohrabrujuci..


Nema. Osim ako nije madjionicar.
Prema nekim predvidjanjima Ameriku bi vec do proljeca mogao zadesiti barem blagi shock, posto nece bas sve biti kako su se nadali. Zivi bili pa vidjeli...

Zanimljiv tekst. Vise od mene sutra.
dali76 dali76 23:18 05.01.2009

Re: brojke velike ekonomija dole?

hvala, no pa gdje si?Sutra stiglo !!!
Unfuckable Unfuckable 00:33 04.01.2009

...

Odlazeci americki predsednik sem smisla za humor nije posjedovao nista drugo pa cak ni elokvenciju koja se valda ocekuje od covijeka na ovakvoj poziciji.

pa da - ali je posedovao frapantnoo prakteecnost i lepljive prste
ali, Budimatz bi to bolje objasnio - o poslovima Bush family
dali76 dali76 02:52 04.01.2009

Re: ...

Mnogo lepljivije prste od gosn predsjednika imali su ljudi kojima je ovako slab predjsednik i odgovarao.
Sara Palin bi bila jos "bolja"i dakako mnogo ljepsi podpredsjednik(predsjednik)
radojicic92 radojicic92 11:19 04.01.2009

Re: ...

dali76
Mnogo lepljivije prste od gosn predsjednika imali su ljudi kojima je ovako slab predjsednik i odgovarao.
Sara Palin bi bila jos "bolja"i dakako mnogo ljepsi podpredsjednik(predsjednik)

ima ih okolo svakako, ali Bush family su majstori zanata vec generacijama. Ovaj se sad jos i malo vise nego sto je pozeljno istakao svojom moronstvom.
No Bush i Bin Ladin familije i dalje ostaju najbolji prijatelji, za nijh krize nema
Ima mnogo filmova na tu temu, ovaj sam sad pronasao

Bush Family Fortunes

pozdrav Mr. Dali
dali76 dali76 18:52 05.01.2009

Re: ...

postoji knjiga "stupid white man"koja je usprkos problemima s cenzurom izasla i to u nezgodno vreme posle teroristickog napada...
hvala sto ste svratili i pozdrav za vas ...PS Mr. ispred dali ne treba
dali76 dali76 09:43 04.01.2009

covek u belom



Covek u belom Vec mi se vise svvidja vas komentar….. kad pricamo o imenima ….Howard Huntje isto toliko pouzdan izvor informacija bas kao I ljubavnica LBJ I zaista iz mog ugla zvuci naivno da bi LBJ takve stvari pricao bas svojoj ljubavnici.
Sin gospodia Hunt naravno ima zelju da napravi pare a u tkzv ispovjesti doticni hunt nigdje ne kaze :LBJje ubio JFK…
Mislim ovako nesto jeste dobra prica za Holivud ali ne I za real politiku.
Nadalje LBJ je imao mnogo nacina da se dokopa mjesta predsjednika I nije tajna da je o tome godinama razmisljao I da je prihvatio mjesto predsjednika kako bi I dosao do mjesta prvog covijeka ..3 Jula 1963Kenedy ce se suociti s mogucnoscu velikog skandala koji bi mogao zapecatiti njegovu karijeru.
Naime pocele su price da je Kennedy dok je bio senator a I poslje imao aferu s Ellen Rometsch atraktivnom crnkom iz Njemacke gjde je postojala mogucnost da je istocnonjemacki spijun.
Ne zaboravite da je radi slicnog skandala Britanski premijer Macmillanu Oktobru 1963izgubio posao..
Znajuci “netrepeljive”odnose”izmedju CIAi FBIkoliko je tesko zakljuciti da je CIA mogla “unistiti” karijeru Kenedija pogotovo kad je vijest izasla u javnost..
Nadalje u svojoj knjizi “unfinished lif of JFK “poznati istoricar allen Dulles otkrice po prvi put da je Kenedy bio smrtno bolestan I da nije bio ubijen drugi termin tesko da bi prezivio. Jel bi se isplatilo LBJ DAtoliko rizikuje.
Nadalje pred kraj svog mandata LBJje organizirao tajne pregovore u Parizu pokusavajuci ubjediti saveznike u Vijetnamu da private kompromis. Covijek koji je minirao ove pregovore obecavajuci Seulu bolje uslove bio je buduci predsjednik Nixon.
Najkrvavije kampanje bombardovanja bile su upravo tokom Nixonove administracije koji ce dobiti nadimak I mad man zbog totalne destrukcije I unistavanja stanovnistva.
Ja ne zelim da kazem da LBJ nije odgovoran .
Bice poznat po tome sto je na izborima 1964izjavio “ja necu slati americke momke u azijski rat” da bi samo par mjeseci posle inuoguracije poceo s slanjem brojnijih trupa u Vijetnam.
Treba naglasiti da je SAD usla ,dodusse prvo s Instruktorima , u rat u Vijetnamu jos za vreme Ajzehowera da bi stanje nasljedili kako JFK tako I LBJ.
Nije tajna da je JFK smjenio CIA rukovodstvo poslje propasti “kubanske operacije “ ali ne treba zaboraviti da je odgovornost preuzeo na sebe.
Iako 75%amerikanaca vjeruje u konnspiraciju oko ubistva (neki optuzuju kastra , neki sovjete,a drugi LBJ)stvari I neke gore navedene cinjenice govore drugcije.

Covek u belom Covek u belom 17:52 04.01.2009

Re: covek u belom

dali76
Howard Huntje isto toliko pouzdan izvor informacija bas kao I ljubavnica LBJ I zaista iz mog ugla zvuci naivno da bi LBJ takve stvari pricao bas svojoj ljubavnici.
Sin gospodia Hunt naravno ima zelju da napravi pare a u tkzv ispovjesti doticni hunt nigdje ne kaze :LBJje ubio JFK…
Sin je samo prodao trake (koje su inace snimljene ranije) Rolingstonu, inace ispovest je snimljena na trakama koje su potvrdjene kao autenticne. Takodje i dijagram ogranizacije koji je nacrtao je potvrdjen kao original a na vrhu tog crteza stoji LBJ (iako se naravno otvoreno ne kaze da je LBJ ubio JFK).
Knjiga koju sam pomenuo je takodje malo ozbiljnije stivo i nisu bas sve gluposti bez smisla tu nabrojane. Ima tu jos dosta detalja od toga ko je promenio putanju povorke, ko je doneo naredjenje da telohranitelji ne trce pored limunzine, zasto je pola "tajne sluzbe" koji su bili zaduzeni za bezbednost sklonjeno, pa gomila dokaza o 4. metku ima toga na tone, da ne ulazimo sad u to.
A sto se tice teorija zavere, logicno je da vise od jedne ne moze biti istinito. Ali to sto postoji toliko teorija zavere ni malo ne pojacava argument da je osnovna prica servirana za javnost istina (solo atentator LHO). Naravno tesko je bilo koju od teorija zavere potkrepiti materijalnim dokazima (recimo LBJ je licno po atentantu naredio da se predsednicka limunzina temeljno opere i ocisti, cime su uklonjeni svi dokazi koji bi direkno mogli da pobiju teoriju o fantomskom metku), i sve sto postoji su raznorazna svedocenja. To sto je o necemu snimljen film u Holivudu takodje nije argument koji to diskredituje.

Nadalje LBJ je imao mnogo nacina da se dokopa mjesta predsjednika I nije tajna da je o tome godinama razmisljao I da je prihvatio mjesto predsjednika kako bi I dosao do mjesta prvog covijeka
U to tek nisam hteo da ulazim, a samo po tome je LBJ bruka, jer primer menjanja zakona (vidi tzv. Lyndon's Law) je samo jos Sloba radio (i Milo jos uvek radi).

3 Jula 1963Kenedy ce se suociti s mogucnoscu velikog skandala koji bi mogao zapecatiti njegovu karijeru.
Naime pocele su price da je Kennedy dok je bio senator a I poslje imao aferu s Ellen Rometsch atraktivnom crnkom iz Njemacke gjde je postojala mogucnost da je istocnonjemacki spijun.
Ne zaboravite da je radi slicnog skandala Britanski premijer Macmillanu Oktobru 1963izgubio posao..
Znajuci “netrepeljive”odnose”izmedju CIAi FBIkoliko je tesko zakljuciti da je CIA mogla “unistiti” karijeru Kenedija pogotovo kad je vijest izasla u javnost..
Nadalje u svojoj knjizi “unfinished lif of JFK “poznati istoricar allen Dulles otkrice po prvi put da je Kenedy bio smrtno bolestan I da nije bio ubijen drugi termin tesko da bi prezivio. Jel bi se isplatilo LBJ DAtoliko rizikuje.
Vecina ovoga su price za Holivud kako bi ti rekao, koje su manje potkrepljene dokazima od najfantasticnijih teorija zavere vezanih za ubistvo JFK. Sto se tice ljubavnih afera JFK-a njih je bilo ihahaj, i to je dobro poznato, cak je i najverovatnija "zvezda" cuvenog porno filma sa Merlin Monro gde mu je lik zatamnjen, a original jos uvek poseduje FBI. JFK je bio poprilicno popularan, pogotovu 1963. i nema sumnje da bi dobio naredni mandat (sva relevanta istrazivanja govore od tome) i tesko da bi bilo sta servirano od strane CIA ili FBI uspelo da ga osujeti u tome. Ali cak i da nije prosao u 2. mandat, JFK je bio resen da povuce trupe iz Vijetnama do kraja svog mandata, sto je direktno islo na stetu vojno-industrijskom kompleksu i tu nema dileme. Rat u Vijetnamu je kostao nezabelezeno u istoriji do tada i sve su se te pare slile u dzepove ljudi iz vojno-industrijskog kompleksa, tako da je postavljanje pitanja koliku bi potencijalnu stetu pretrpeli da je JFK ostao ziv da sprovodi svoju dotadasnju politiku skroz nepotrebno.

Nadalje pred kraj svog mandata LBJje organizirao tajne pregovore u Parizu pokusavajuci ubjediti saveznike u Vijetnamu da private kompromis. Covijek koji je minirao ove pregovore obecavajuci Seulu bolje uslove bio je buduci predsjednik Nixon.
Jeste LBJ bio za izvlacenje iz Vijetnama na kraju mandata ali to ga tesko moze izvaditi za kompromise (ovo je najblaza kvalifikacija koju mu mogu dati) koje je pravio tokom predsednicke karijere. To sto je Nikson bio jos gori, ni malo ne opravdava samog LBJ.
Jelena Milić Jelena Milić 09:59 05.01.2009

to dali i cub

samo vas citam

i uzivam
dali76 dali76 00:42 06.01.2009

Re: to dali i cub

bilo bi ljepo da nam se i pridruzite ?
dunja73 dunja73 15:20 04.01.2009

amerika zemlja velika

Oligarhija je svuda u svetu .Kada se uortaci sa nacionalizmom postaje opasnost i za svoju drzavu i za okolinu.
Od Amerike mi svi zavisimo,slozili se ili ne,ako u Americi bude lose bice i nama u Evropi .
jeremija92 jeremija92 17:42 04.01.2009

Prijatelji

Interes većine i poštovanje procedure: prijatelji demokratije No1 i No2.
U sukobu interesa većine i interesa moćne manjine, a koji se sprovodi tokom izbora, po pravilu lošije prođe većina, a da to i ne zna.
dali76 dali76 18:56 04.01.2009

Re: Prijatelji

ali Jeremija ako se balans izmedju interesa mocne manjine i vecine ugrozi na strb ovih drugih onda vecina o ne samo da zna vec osjeti na vojoj kozi kao sto je slucaj danas..
milosib92 milosib92 22:13 04.01.2009

Re: Prijatelji

dali76
ali Jeremija ako se balans izmedju interesa mocne manjine i vecine ugrozi na strb ovih drugih onda vecina o ne samo da zna vec osjeti na vojoj kozi kao sto je slucaj danas..

Tada joj se lepo preko medija objasni da je sve to činjeno u njihovom većinskom interesu, npr. da su dobri bankari žarko želeli da svaki Amer ima svoju kuću etc. i da sada treba solidarno da podnesu gubitke. Ponovite to dovoljno puta i svi će da veruju i budu mirni. Ako svetionik demokratije i slobodnog sveta kaže da je to tako onda mu se mora verovati.Ono malo izuzetaka, ma koga briga za njih, a i dobro posluže za privid demokratskog uređenja.

Ona zarada koja je strpana u bankarske džepove nikada neće biti dovedena u pitanje. Kako objasni ministar Dinkić svojevremeno, nije bitno kako su došli do para važno je da sada poštuju nove procedure. Moralu nema mesta u velikim poslovima. Jednostavna moderna istina. Važi za sve bez izuzetka.



dali76 dali76 18:40 04.01.2009

conspiracy always sounds better

Ne znam a koje tacno podatke mislite das u “fantastika “ ali eto preporucujem vam knjigu istoricara kog sam pomenuo. Dokumentacija I izvori o bolesti JFK je uredno predstavljena.
Nisam ni mislio da to sto je Nixon bio I gori od LBJ da to njega opravdava nego sam spomenuo taj njegov pokusaj da se izvuce iz Vijetnama kao zanimlljivu informaciju svih onih koji tvrde da je LBJ ubio JFK Vijetnama radi.

Zasto gospodin hunt nije na svojoj postelji jasno I glasno rekao da je JFK ubijen od strane LBJ?
Covijek na samrti moze reci ono sto ga toboze tisti godinama ali ne on od vece fame pravi vecu famu?
Njegov sin je koliko znam bas poznat po svom crime records no ne zelim ovo stavljati kao argument
Ali je zanimljivo.
Professor Curry koji predaje honor courses na period koji se odnosi na ubistvo JFK proveo je sate pricajuci o raznoraznim podacima koji dopustaju mogucnost zavere , o doticnom Edward hunt nije spomenuo niti jedne jedine rijeci…
Jan am das u teorije zavjere uvijek zanimljivije od real politike ali ….
Covek u belom Covek u belom 20:34 04.01.2009

Re: conspiracy always sounds better

dali76
Ne znam a koje tacno podatke mislite das u “fantastika “ ali eto preporucujem vam knjigu istoricara kog sam pomenuo. Dokumentacija I izvori o bolesti JFK je uredno predstavljena.
Daleko od toga da je Delekova knjiga fantastika ali kao sto rekoh ima maltene podjednako tacaka u kojima se materijal u njoj moze osporiti kao i materijal u knizi od Barr McClellan-a (koja je, iako naravno ima dosta spornih detalja, krajnje interesantno stivo i ne toliko fantasticno koliko se okorelim protivnicima svih teorija zavere moze uciniti na prvi pogled). Inace Delek govori u svojoj knjizi o tome da je JFK bio cesto pod koktelima pilula, ali da zbog toga ne bi bio u stanju da izgura 2. mandat (a pogotovu govoriti da je smrtno bolestan) su ciste spekulacije, koje su mnogo vise fantastika nego realnost. Takodje Delek u knjizi spekulise u prilog tezi da mu ni brojne ljubavne afere i naruseno zdravlje ne bi ugrozile mandat, bas suprotno od onog sto si ti gore napisao.

Nisam ni mislio da to sto je Nixon bio I gori od LBJ da to njega opravdava nego sam spomenuo taj njegov pokusaj da se izvuce iz Vijetnama kao zanimlljivu informaciju svih onih koji tvrde da je LBJ ubio JFK Vijetnama radi.
Nije problem sa tim da li je ili ne LBJ ubio JFK jer to dokazati bio bi djavolski tezak posao. Fora sa svim teorijama zavere je da se dobar broj njih pusta u etar od strane same sluzbe (CIA) ne bi li postigle efekat da se "od sume ne vidi drvo". Znaci, nebitno je da li jeste ili nije LBJ ucestvovao na bilo koji nacin u ubistvu JFK. Bitno je da je LBJ posluzio direktno vojno-industrijskom kompleksu kao neko pogodan ko ce Ameriku povesti u do tada najskuplji rat i kao neko ko je direktno izmenio dotadasnju spoljnu politiku koju je kreirao Kenedi, tacnije vratio ju je na stare staze.
Jedini predsednik SAD u novijoj istoriji koji nije radio kako je vojno-industrijsko-obavestajna klika svirala (ni u vezi sa Kubom, ni u vezi sa Vijetnamom) bio je JFK. I to samo po sebi ostavlja dovoljno sumnje da je zbog toga ubijen. Pogotovu sto je pred sobom imao vrlo verovatno jos jedan mandat (iliti ukupno 5 godina).
dali76 dali76 18:52 04.01.2009

slobo vs LBJ

Reci da je Johnson gori I od Slobe zvuci malcice cudno?
Jeli Slobodan Milosevic poslje izgubljenih ratova I bezbroj zrtava I kolona izbjeglica na kongresu SPS izjavio:
Ja necu traziti ni prihvatiti kandidaturu svoje stranke za sljedece izbore?
Ono sto je na domacem planu uradio LBJ za svoje stanovnistvo moglo bi se ladno sprovesti pod socijalizam u odnosu na ono sto je Slobo uradio svom stanovnistvu….
Covek u belom Covek u belom 20:48 04.01.2009

Re: slobo vs LBJ

dali76
Reci da je Johnson gori I od Slobe zvuci malcice cudno?
Daleko bilo, nisam ja to nigde ni tvrdio. Ja sam samo rekao u vezi famoznog Lyndon's Law-a koji je LBJ doneo (izmenio je dotadasnji teksaski zakon) ne bi li samom sebi omogucio da se u isto vreme kandiduje za potpredsednika i da zadrzi senatorsko mesto sto je bio do tada nezabelezen presedan, da su Sloba i Milo manjali zakon na slican nacin kako im se cefnulo, ne bi li sto duze ostali na vlasti.
mashha mashha 21:41 04.01.2009

...

libkonz libkonz 23:38 04.01.2009

Jedna vest

Bivši američki predsednik Džordž Buš stariji izjavio je da bi voleo da jednog dana na mestu predsednika vidi i svog drugog sina Džeba, prenosi Rojters.
dali76 dali76 23:52 04.01.2009

Re: Jedna vest

smo nam jos to fali....
libkonz libkonz 23:57 04.01.2009

Re: Jedna vest

NIje mi cilj da reklamiram svoj blog, ali ovo nije loše pogledati, čisto radi razbibrige:
http://blog.b92.net/text/6180/The%20One%20And%20The%20Only/
dali76 dali76 23:54 04.01.2009

jfk

Mozemo se sloziti da istorija pa cak ako govorimo o periodu prije samo nekoliko decenija se uvijek moze gledati kao spekulacija.
God can’t alter the past , but historians can…..
Kenedy kako ce nam Dallec otkriti u svojoj knjizi preko medicinske dokumentaacije patio je od bolesti koja se cini mi se zove Addison disease . Isto tako sad znamo da operacije nisu pomogle. Naravno da je tvrditi da li bi covijek umro u pet ili dve godine spekulacija ali postoje valda neki podatci o toj bolesti I cinjenica u kojoj je fazi te iste bolesti JFK bio.
Jas am koliko se I sjecam rekao da je LBJ volio vlast ali jel to dokaz da je bio spreman na tako,priznacete velik korak, da bi se iste docepao.
Vi zasigurno znate kako je JFK dosao do vlasti uz pomoc para I konekcija svog oca.
Ako se ne varam Truman ce izjaviti jednom u svezi pitanja tj strahovanja radi toga sto je Kennedy katolik:
‘ne brine mene papa (vatikan) mene brine “papa” engl sleng za oca…
I am not worry about pope , but papa is one that I am worrying about…
Na konvenciji Demokrata 1956JFK ce biti izabran da najavljuje candidate za mjesto potpredsjednika..
Kako ce poslje izjaviti Stevenson (covijek koji je bio kandidat te godine) kenedy ce ga nazvati na telefon trazeci uslugu: tj da njega (kenedija) Stevenson) predlozi za mjesto potpredsjednika….
Toliko o ljubavi prema vlasti o postovanju zakona ili ja bi rekao procedure.
Dvije nedelje prije inoguracije I govora novog predsednika JFK, Hruscov ce izjaviti kako vise ista ne moze biti na putu socijalizma I kako ce USSR podrzati “wars for liberation”gdje god je potrebno.
Mnogi vjeruju d ace ovakav nastup Hruscova umnogome imati uticaj na poznati govor JFK na inoguraciji 1961.
No ono sto je zanimljivo za nasu diskusiju jeste
Samo dve nedelje poslje inoguracije JFK ce na listu prioreteeta staviti “rat za slobodu”
Oovo nece ostati slovo na papiru ako se zna da da je u periodu odkad je izabran za predsjednika do njegove smrti vojni budzet uvecan za 20%(
Priznacete 20% zas tri godine nije malo brojki radi radi se o uveccanju za gotovo 10 miljardi dolara I govorimo o periodu 60 godina proslog vijeka.
Da stvar bude zanimljivija JFK koji se u predsednickoj kampanji 1960 zalagao za povecanje vojnog budzeta optuzujuci proslu administraciju (republikance)da je dopustila da USSR vojno nadmasi SADi stvori tkzv gap izmedju dve supersile, saznao je od CIA da gap uopste ne postoji I nije mu to smetalo da odobri uvecanje vojnog kolaca za cjelih deset milijardi dolara!!!
Na kraju zar bi Republikanci propustili pricu o demokratama koji se medjusobno ubijaju radi vlasti ?
Pa slucaj Watergate zvuci kao djecja igra prema konspiraciji za ubistvo JFK od strane LBJ pa su jedva docekali ovi “drugi”da to izvuku u javnost…

Covek u belom Covek u belom 00:34 05.01.2009

Re: jfk

dali76
Kenedy kako ce nam Dallec otkriti u svojoj knjizi preko medicinske dokumentaacije patio je od bolesti koja se cini mi se zove Addison disease . Isto tako sad znamo da operacije nisu pomogle. Naravno da je tvrditi da li bi covijek umro u pet ili dve godine spekulacija ali postoje valda neki podatci o toj bolesti I cinjenica u kojoj je fazi te iste bolesti JFK bio.
Daleko od toga da je Kenedi bio cvecka, ali u odnosu na Niksona koji mu je bio protivkandidat 1960. je bio andjeo.
Vezano za Kenedijevu bolest, jeste patio je Adisonove bolesti, i to je bilo zataskavano, iako je izvrsena jedna hirurska intervencija (vezano za ledja od kojih je patio). Adisonova bolest je nedostatak adrenalina, kortizonskih hormona, kad nadburbrezne zlezde ne luce dovoljno i leci se terapijom steroidima. U principu nije nista smrtonosno ako se redovno leci. Fora je sto se kod ljudi koji pate od nje ne smeju vrsiti hirurske intervencije pod potpunom anestezijom (kao i kod pacijenata sa slabim srcem) jer postoji velika opasnost da pacijent ne prezivi operaciju. Naravno o tome koliko takva bolest moze da utice na rasudjivanje moze se raspravljati. Ono sto je mnogo veci problem bio kod JFK-a je da je on bio poprilicno dugo na anfiteminima koji su u pricipu opijat i koriste se kao zamena za drogu. Ovo za Adisonovu bolest znalo se vec sa sigurnoscu posle autopsije.
No kao sto rekoh ne postoji validni medicinski dokazi koji bi ukazali da JFK ne bi izdrzao jos 5 godina bez vecih problema. Zato sam i rekao da su te price o smrtonosnoj bolesti u principu spekulacije.

20% uvecanja budzeta nije zanemarljivo ali treba imati u vidu okolnosti koje su bile, a to je najveca kriza u toku hladnog rata koja je pogodila svet. Vojni budzet SAD-a je inace povecavan za mnogo nevaznije stvari.

Na kraju zar bi Republikanci propustili pricu o demokratama koji se medjusobno ubijaju radi vlasti ?
Pa slucaj Watergate zvuci kao djecja igra prema konspiraciji za ubistvo JFK od strane LBJ pa su jedva docekali ovi “drugi”da to izvuku u javnost…
Kad su u pitanju interesni mocnickih grupa u SAD, tu ne postoje republikanci i demokrati, i jedni i drugi se finansiraju iz istih izvora, ko sto rekoh gore, u sukobu LBJ-JFK (ako je postojao) ne postoji element licnog ili partijskog. I jedan i drugi su eksponenti bogatih interesnih grupa i imali su zadatak da americku spoljnu politiku vode kako je zacrtano. Na osnovu toga kakvu je politiku vodio, JFK je imao zasigurno imao odredjene protivnike u vojno-industrijsko-obavestajnim krugovima moci ili znatno vise nego LBJ, i oni su verovatno smatrali da im je LBJ pogodnije sto je on kasnijim svojim postupcima i potvrdio.
Inace kad kazem krugovi moci u SAD tu pre svega mislim na vojnu industriju, naftnu industriju, banke koje pripadaju Federalnim rezervama i obavestajne krugove (CIA, NSA). Gorepomenuta AMA je tu sitna riba.
dali76 dali76 01:05 05.01.2009

Re: jfk

Meni samo zvuci suvise “filmski”da bi LBJ prihvatio ulogu ubojstva covijeka uz pomoc Vojno industrijskog kompleksa covijeka koji je dao extra 10milijardi dolara u tri godine svoje vladavine.
Slazem se da licni animozitet nije bitan iako se zna dag a je I te kako bilo izmedju JFK I LBJ.
Dva covijeka koja su trebala jedan drugom iz totalno razlicitih miljea.
Bez LBJ JFK nije imao sanse na jugu a I LBJ kao covijek s juga nije imao sanse biti na pobjednickom tiketu.
Slazem se da centri moci imaju samo jednu ideologiju a to je ideologija novca ali prljavi ves se I te kako iznosi na sunce ako su u pitanju politicke borbe oko dvije pomenute partije.
Sto se tice rute kojom je isao JFK ,lokalne novine u Daallasu su cak sedam dana ranije objavile ovu putanju tako da je ama bas svatko mogao znati pravac kretanja predsjednikove povorke tako da bilo kakva konspiracija u svezi ovog jednostavno ne stoji...
Ne sjecam se da sam ja u proslom komentaru uporedjivao Niksona s JFK ;pricao sam o ljubavi prema vlasti koja je valda prirodna onima sto dodju na korak do iste.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:31 05.01.2009

Re: jfk

God can’t alter the past , but historians can….

Odakle je ovo, Dali?
dali76 dali76 16:17 05.01.2009

Re: jfk

God can’t alter the past , but historians can… bog ne moze promjeniti proslost al istoricari mogu…
Ovu cu recenicu prvi put cuti na jednom predavanju radi se o “20 century USA”
Zapisat cu da je autor Samuel Butler , ali niti je professor govorio o autoru vec o samoj izjavi niti sam ja ili iko drugi pitao….
Samuel Butler je prilicno cesto ime u engl govornom podrucju no mislim da se radi o novelisti I satiricaru iz 19 vijeka…
Eto odatle ta izjava ako se pitanje odnosilo na to…
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:28 05.01.2009

Re: jfk

dali76
God can’t alter the past , but historians can… bog ne moze promjeniti proslost al istoricari mogu…
Ovu cu recenicu prvi put cuti na jednom predavanju radi se o “20 century USA”
Zapisat cu da je autor Samuel Butler , ali niti je professor govorio o autoru vec o samoj izjavi niti sam ja ili iko drugi pitao….
Samuel Butler je prilicno cesto ime u engl govornom podrucju no mislim da se radi o novelisti I satiricaru iz 19 vijeka…
Eto odatle ta izjava ako se pitanje odnosilo na to…

Jeste. Hvala ti.
dali76 dali76 01:20 05.01.2009

evo

Zustro je JFK napadao administraciju ajzenhouera jer je dopustila da USAzaostane u trci naoruzanja.
JFK bit ce iznenadjen kad je dobio prvi izvjestaj CIAkoji je pokazivao da takozvani “missal gap” uopste ne postoji.
Dakle JFK je sigurno znao da je prica kako su Rusi “ostavili” SADiza u nuklaernom oruzju obicna laz!!
CIA je toboze do ovakih podataka dosla zbog losih predpostavki baziranih na satelitskim snimcima ali, nije se mnogo trudila demantovati …iz jednostavnog razloga kako bi se enormna potrosnja mogla uspijesno pravdati..
Usprkos tome sto je sve to jako dobro znao JFK se ponasao I sto je jos vaznije radio je kao da ustvari spomenuti gap(jaz) ustvari I postoji.
Supstancijalno povecanje IBM (intercontinental ballistic missiles)
Ovo je pratilo povecanje u nuklearnim podmornicama i b52vojnim bombarderima…
Kako ce izjaviti visoki duznosnik pentagona ovo je bio “triad” kojeg je vojska zeljela I kojeg je dobila pod administracijom Johna Kennedija.
Isad je to covijek koga c vojno industrijski kompleks uz pomoc LBJ likvidirati I u to ,kako ste I sami rekli veoma vrucem periodu hladnog rata?
vjerujem
sedma sedma 01:45 05.01.2009

Demokratija


Izreka:

Be nice to America or We will bring Democracy to Your country.

Daleko je ovaj svet od Demokratije kakvu su je zamisljali stari Grci.
Nisam sigurna da mi uopste mozemo da razumemo sta je Demokratija.
za tekst
dali76 dali76 00:49 06.01.2009

Re: Demokratija

Ja mislim da usprkos oscilacijama demokratija ima svoj “overall” uzlazni karakter I da je napredovala od vremena starih Grka po mnogo cemu….
Pravo glasa naprimjer ? da ne pricam o nekim drugim pravima…
Treba biti isto tako realan I uvidjeti da demokratija grckog polisa od nekoliko desetina hiljada ljudi mora se razlikoovati od demokratije koja treba da funkcionise u zemlji od 300 miliona ljudi na primjer ?
To sto je rijec toliko ishabana I zloupotrebljena ne umanjuje vrednost demokratije kao sistema…
Mozda ja jesam suvise naivan ali vjerujem u moc izbora ..
dali76 dali76 01:05 06.01.2009

Re: Demokratija

demokratija je i to sto sam ja unatoc tome sto slabije vidim dobio mogucnost i podrsku drzave da zavrsim faks , ne znam kako bi prosao u staroj Grckoj?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:49 06.01.2009

Re: Demokratija

dali76
demokratija je i to sto sam ja unatoc tome sto slabije vidim dobio mogucnost i podrsku drzave da zavrsim faks , ne znam kako bi prosao u staroj Grckoj

Ako nisi Homer, lose... ;-)

Ali, neozbiljnost na stranu, ta odvratna, grozna i mrska Amerika je i mojoj prijateljci, sa slicnom nedacom, pruzila isto sto i tebi. Evo je sada dosla u Srbiju kao konsultatant Svetske banke ili tako nesto.

Lice i nalicje...
dali76 dali76 08:22 06.01.2009

Re: Demokratija

Ovo za Homera je stvarno super  da imam mogucnosti dao bi vam tri preporuke..no salu na stranu kao sto kazete.
Ako neko misli da je amerika raj gdje nema stereotipa I predrasuda eto zovite mene spreman sam svjedociti suprotno.
No, ovddje ja imam sansu boriti se za nesto…mogu dobiti a i ne moram , ali ono sto je bitno toliko toga ovisi I o meni I to jeste demokratija….
Ono kako se meni cini da ljudi kod nas gledaju jeste brkanje sanse I garancije..uzivotu nista nije garantovano….
dali76 dali76 07:19 05.01.2009

razlika

Veceras sam se nasao s jednim prijateljem I kolegom koji je na moje pitanje o tome sta ocekuje od nove americke administracije izjavio :jedina razlika izmedju Obame I sadasnjeg predsjednika je ta sto Obama igra kosarku!
Iako sam se nasmijao I ne slazem se nisam izdrzao da ovo ne prenesem ovdje…
malasneki malasneki 01:32 06.01.2009

Lepo kaze nasa izreka

"Para vrti gde burgija nece"
Sve ostalo je trla baba lan...
Sve sam ubedjenija da samo novac vlada svetom jer ocigledno svako pre ili kasnije da svoju cenu.
dali76 dali76 03:16 06.01.2009

ako si malasneki

Ako si ti u pravu I sve je trla baba lan onda se ja mala sneki osjecam kao velika budala pisuci o ovome?

malasneki malasneki 02:26 08.01.2009

Re: ako si malasneki

nisi budala, da ih ima vise koji tako razmisljaju, ali oni koji odlucuju, bilo bi puno drugacije.
dali76 dali76 03:20 06.01.2009

JFKi Vietnam

Predsjednik Eisenhower donjet ce novu vojnu strategiju koja ce imati naziv “Massive Retaliation” ili kako bi to po srpski bilo masovna odmazda ..
Uslucaju lokalnih konflikata I ratova USA,po ovoj strategiji , ce izbjegavati ovakve konvencionalne ratove vec se svim raspolozivim nuklearnim arsenalom napasti srce neprijatelja tj Moskvu.
Kao sto znamo ova strategija nije nikad bila upotrebljena ali je posluzila kao dobar razlog za ulaganje u nuklaerno oruzje dok je konvencialno oruzje stavljeno po stranu.
Ovoj strategiji ce se suprostaviti general Taylor koji ce iz protesta podnjeti ostavku na svoju poziciju u vojsci.
Taylor je zagovarao “flexible respond policy”drzeci da je od interesa razvijanje kako nuklearne tako I konvencionalne moci americke vojske.
To je covijek koji ce postati glavni vojni savjetnik predsednika Kenedija.
Taylor na zahtjev predsjednika skupa s jos jednim sluzbenikom state department odlazi u Vijetnam . Rezultat ove posjete bice tkzv taylor roscow report u kome se trazi odlucna podrska za Vijetnam.
U narednih 15 mjeseci broj americkih vojnika porast ce od 500 na 10000….
Po prvi put ce americki vojnici dobiti dozvolu da direktno ucestvuju u borbenim operacijama.
Prije nego sto ce poslati svog vojnog savjetnika generala Taylor/a Kennedy ce u Vijetnam poslati LBJ/a .
Maja 26 Kennedy u svom obracanju kongresu predstavice ce sukob u Vijetnamu kao bitku izmedju slobode I tiranije.
1963( iste godine kad ce biti izvrsen atentat ) Kennedy ce dovesti vise od 16000novih vojnika dok ce se podrska juzno vijetnamskoj vladi utrostruciti!!!

Sve ovo govori,maker meni, da su price o konspiraciji I umjesanosti MIC I LBJ ipak samo zanimljivo stivo…
dali76 dali76 03:22 06.01.2009

JFK and Oil corporations

U razgovoru s kongresmenom Martom W. Griffiths iz Michigan/aKenedi ce izjaviti I ovo:
Ti lopovi.. Doci ce dan kad ce I kongres I predsjednik biti finansirani od vlade a ne od korporacija kakva je naftna industrija I bit ce to nesto najbolje sto se ikad desilo..
Those robbing bastards !!!"The day's gonna come when we're gonna have the Congress and the President financed by the government" rather than corporations like the oil companies, . "And
it'll be the best thing that ever happened.!!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana