ENGLEZIZACIJA PLANETE

milutin_bre RSS / 03.01.2009. u 22:47

Да ли сте чули за фрапантан податак, мада што се мене тиче то је више занимљива информација, да сваке недеље у свету изумре један од језика, а шокирао ме је податак да тренутно у свету постоји око 6000 хиљада врста језичких наречја и дијалеката i t.d.

Математички гледано, годишње у свету изумре око 50 врста језика, или ти око 500 језика за једну деценију...дакле, за сто година ако се овим темпом буде укидали један по један језик, негде 2108 године у свету ће остати мање од хиљаду врста језика.

Иако нашем језику не прети умирање као такво, нама прети једна друга ствар, да нам се језик изквари убациваљем разних туђица, разних помодарских речи о којима сам већ писао овде... чије речи ама баш ништа не значи, а масовно се користи у медијима и јавном говору.

Лично мислим, да српском језику прети једна врста ЕНГЛЕзизације, у чему предњаче многе персоне и персони.

Нашем језику прети и нешто друго, то јест да се сваке године смањује број људи који се служе српским језиком. А зна се како се један језик изопштава из јавне употребе, то се дешава кад се број људи који њиме комуницирају се толико смањи, да више немате са ким да исти користите...

Специфичност нашег језика је и та, што наш народ користи два писма, Ћирилицу и Латиницу...оно што се зна број оних који користе Ћирилицу у Србији врло је мали, иако је то званично писмо државе Србије.

Да се вратимо теми из наслова, по мом суду трагикомично делују сви вапаји , све жалопојке народа, нација, мањина посвуда у свету, који се плаше да ће им се језик самоукинути...сви језици на планети земљи морају сами да се самоукидају ако њихов језик користи мање од милион Комуникатора, то јест корисника истог.

Шта сад, није ваљда да треба неко да говори 6000 хиљада језика , да би човек могао да комуницира са целим светом без преводиоца.

Како сам и сам израчунао за сто и нешто година, у Свету ће остати око 1000 врста језика, и то је много, то никоме не треба, све те језике који се самоукидају услед немања људи који ће га користити, треба само ставити у какву Енциклопедеију, Диск и то користити као богаство светске језичке баштине, а не за било коју комуникацију-дакле, те језике ставити у Музеј и лагеровати их.

Колико знам, Енглеским, Руским, Немачким,, Француским, Шпанским, Кинеским, Јапанским и Индијским говори више од пола планете землје... ту треба додати још стотинак језика, све остале државе које мисле да су паметне треба да поведу кампаљу и политику да се саме определе за прелазак на неки од већинских језика, а ако неће нека свој језик мажу на 'леба.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana