Eksperimenti u blogovanju

[04] NIGDE CVETA, SAMO TRNJE

bojan ljubomir jugovic RSS / 05.01.2009. u 13:40

Andrej je Leni poklonio stabljiku ruže za 8. mart.

Nigde cveta, samo trnje, kapiraš? Našao odbačen deo pored tezge i odneo joj. Kakav je to samo lik. “Kriza je.” – veli. “Šta će ti cvet, draga? Možeš ti njega i da zamisliš. Ali, ako dopustiš, ljubavi, mogu ja to da učinim za tebe.” A onda je, kune mi se suseda Koviljka koja se tu po običaju slučajno našla, on umesto nje u razmeri 1:1 zamislio

jednu tek ubranu crvenu ružu umivenu jutarnjom rosom
i to ne u tri već u četiri dimenzije.
 

[navodno je uključio i vreme – jasno se videlo kako ruža ubrzano vene].
-“Čudo neviđeno.” – tvrdi Koviljka i dodaje, citiram, “Potpuno neukapirljivo, ludnica!” a tačno znam odakle je maznula rečenicu. [Dr sci. Med. Jovan Bukelić „Droga - mit ili bolest“, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Beograd, 1988.]

"I to je verovatno najlepša ruža ikad poklonjena jednoj ženi za 8. mart. Doduše, ne baš 8. marta već 14. maja, dakle više od dva meseca zakašnjenja ali kriza je, dosetio se kralj da spoji Lenin rođendan i praznik žena, a ti sama znaš kakvu taj maštu ima... I to je bilo tako originalno. Strahazjakobajno!", zaključuje Koviljka ali ovaj put ne znam odakle je preuzela reč.

Zbog krize, priča mi u poverenju jer ona zna, u stanu su već isključili gotovo sve osim par uređaja. Zamrzivač naravno nisu ali su prestali da prete jedno drugom da će se zamrziti, i to je kapiram okej, bila bi baš gnjavaža sa mesom. I tako, štede struju a naveče ne pale svetla nego večeraju pod svećama i Lena joj sama priznaje da im se romantika ponovo uvukla u njihovo bračno gnezdo, ne može biti ništa drugo, čak su uhvatili sebe kako su počeli da troše ljubav a štede na seksu. Pogotovo sa ljubavnicima.

On ne razmišlja više o svim tim skupocenim parfemima, luksuznom donjem rublju.
Odrekao se bičeva.

A ona, ona je otkačila oba ljubavnika. Da, jeste, i onog brkatog barbu, dubrovčanina od letos što je zbog nje odlučio da nauči srpski sve sa “bre“, “batice“, “kapiraš“, “zajebi“ i „majke ti ga nabijem“.

“Lepotice moja, bre, majke ti ga nabijem...“, medi joj barba u porukama ali džaba mu sve - dok kriza ne prođe – odlučili su oboje - nema ni sms porukica.

Ali imaju sad više vremena za dete. Počeli su aktivno i da mu pomažu oko domaćih zadataka, neretko zajedno pišu i sastave, samo, učiteljica ima te svoje kriterijume, zamisli, iz prirode i društva njih sve troje dobilo dvojku.

Možda je to zato što štede na svemu, pa čak i na rečima. Oh, no, no. Nema više naširoko
i nadugačko, darling. Nema digresija kao pre da se odnekud, van konteksta, pojavi
deda.gif i počne da frflja gluposti dok mu ne pukne štap...

I sad samo pričaju o lepim stvarima. Kad malo bolje razmisliš, stvarno nema potrebe da svaki dan jedno drugo troše, gnjave i smaraju pričama kako su ih drugi gnjavili i smarali na poslu pričama kako su njih, te druge koji su ih smarali, neki treći smarali i gnjavili pričama kako... U skladu sa trenutnom svetskom ekonomskom krizom - štede jedno drugo. “ 'Ej, majke ti, poštedi me više tih priča!“ – kaže ona kad vidi da kući dolazi nadrndan a on, umesto da ljutito reaguje kao ranije sad se samo nasmeje. Pametna žena, veli, pa kriza je.

Ni na blogu više nisu tako opširni.
Čitam poslednji Andrejev, ispisan je samo naslov „NEVIDLJIVA PRIČA“ i posle sedamdeset, kunem se, potpuno praznih redova, stoji mala zagrada u kojoj piše kraj. Nigde teksta, samo naslov i kraj, kapiraš? Kakav je to lik!

Ali, kad sve saberem, kladim se u gigabajt da razmišlja:
 
“Kriza je. Šta će vam priča, dragi moji?
Možete vi i sami da ju zamislite.

Ali, ako dopustite, drugari,
mogu ja to da učinim za vas.”
 
 


Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana