шаљиво подводје

Черевићан RSS / 16.08.2007. u 14:51

 

Састав на тему вулканолошку

 

октобарје 1831.

главнокомандујући енглеске морнарице ленгерисане узмалту испловијо  парном лађом у дневни обилазак морске парохие околне док му жена неспреми палату те припреми обилан договорени касни ланч. и возајусе тако, шушка мооре о пловило. Гракћу галебови, идила, одмакли одобала малте етоје  и пантелериа ускорона видику , кад унекоје ће дежурни палубе

-         сер ,острво непознато пред нама, десно од прамца гледајући здурбином

-         ‘сти луд, како непознато, чуди се полудремован Претпостављени срчући чај срумом (тјст обрнуто) ,те прихвати пруженому очно увећало

-         ‘боте, стварно, полако приђи па нека се спусти чамац и погледај лично учем је интрига, изда Битан наредбу, а и понеси нашу заставу па је убоди тамо засваки случај, нека се зна приоритет,те се прихвати секстанта да лоцираш и уцртај у карту од морасињег новонастали феномен

-         схватих ,салутира матроз Подређени

касније, у повратку у харбура подно валете прибележи Важан у броцком дневнику да је (спочетка поменутог датума) у рутинском обиласку мора откријо ново острво,додуше малко смрдљиво, пушеће и без вегетацие сво црно и стеновито и да му је доделио , у име круне, назив Graham Island.

 

но и прекомора одмалте, на сицилии, било је млативода помору околном па се њином једном Морепловцу иста фатаморгана причинила тих давних дана, те и Овај понови поступак и убоде заставу у каменито смрдљиво тло и у име својега личног краља Фердинанда број 2 назва новонастали невелики оток Ferdinandea Island .

 

гледамо ево акварел тадањег сицилијанског артиста Benedeta Marzolle где нацрта  . . оно што угледа . . .

gr_aham.jpg

 

елем, малко након тих догађања похвали се Главнокомандујући заморе окомалте,енглез, пријатељима у валети на шта набаса ономад и ови га салетеше да им то Чудо покаже ,но од новембра се уквари метролошки угођај ,развалише кише те ветрина умало неодува малту са локације ,па је и посета одлагана за неки сунчанији дан . . и би ,крај јануара 1832, ко да је лето почело, па се једне недеље укрца весело друштво налађу и правац Graham Isl. Да се малко по њему шетају а и маренду обаве ,а кад тамо . . . на обележеној локацији . . ништа . . само вода.

Позва Главнокомандујући (оног истог) дежурног палубе да му појасни учемје збуњитис, а и овај, ко сом набућкало изненађен, оста без речи тумачења.избрука се Главни, паде шала од стране поднапитог друштва и . . све паде у заборав. наравски дежурни палубе доби софорт премештај наобалу да се преиспита радећи у магацину на запримању и лиферовању робе. Мудро.

 

Нико тада не повеза оток био па га нема са активности несташног Стромболиа , вулкана у суседству . . .

25 је новембар 2002.

у близини отока пантелерие љуљасе јахтица асањом идвое младих.живе деца живота, злопатећисе по медитеранским јет-сет сакупљалиштима.велиму она

   - стално обећаваш да ћеш ми поклонити нешто велико, љубав, прстен за вечност или . . шта друго да очекујем, у дилемисам, веруј

   - паааа, биће нешто невиђено, уздај се у речми , узвраћа насмејан јој партнер.

Утом . . .на очиглед ово двое младих, недалеко од јахтице из медитерана уз поприличну хуку

    - поче да израња гозила, било је прво што помислисмо ,рекоше касније новинарима

призор је био . . феноменалан. У кратком року изводе изрони стенска маса,црна, пушећа , километра у обиму и око 60 м у висину , аветињска

-         евоти мојега поклона, снађе се младић, па сада кажи да нисам ор’гиналан

-         фала, него да ми палимо одавде насуво . . што даље ,узврати му лепотица

наравски, овај феномен забележише и сеизмолошке станице ту у комшилуку на Сицилији, полетеше авијони, хеликоптери, поче фотошкљоцање у феномена, на теве раи изјави сеизмолог Enzo Boshi

-         све је указивало  да ће се ово десити,обзиром да је то острво већ било на светлу дана пре . . . . 171  новембра.

И тако потсети на причицу о Graham / Ferdinandea Islandu . У наредних два дана острво се  спуштало испод нивоа мора, па дизало изнад, да би Трећег дана   . . наново потонуло . . до . . . .козна када . . .

 

Вазда докон, размишљам нешто да  ние тако било иса Атлантидом, јер је задњих  година све чешће  лоцирају овде у медитерану .чак веле да је малта делић поменуте ( теве раи2 ) па ми се , маштовитом, кад се пивканом на ову оморину усвирам уладу лежаљке у бекјарду смештајами те ме хаос снова слуди ,причини да . . . давно, изтаме подморја изрони Острво и набасаше нањега Атланти,народ на бродовима кои је тражио уточишта и како беху паметни и радни од набасаног отока направише убрзо рај на земљи и назваше га Атлантида и . . трајаше и . . .онда,једног дана,деси се немир уподводју, избрчкашесе небо и вода и . . потону Она . . .са свим нањој . . уочина.



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sashaNS sashaNS 15:04 16.08.2007

:)))

Uocina,bas!
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:14 16.08.2007

a, onaj dezurni sa palube

u magacin !!!
Mozda mu se tamo jos nesto pricinjavalo dok je liferovao robu, te se tako "preispitan" konacno oporavio i kao imucan covek i skoncao... ?
Черевићан Черевићан 16:27 16.08.2007

Re: a, onaj dezurni sa palube

па чујте г ,randjelovicu, узимајући за пример случај из наше скорашње историје када је магационер бивао прецедник републике ,када смо сведоци да ко год се бавио депоновањем робе ,сада ,ако којим случајем ние већ попио бајбокану, незна штаће словом, небих онда изузео ни поменутог с' Палубе да се ние снашао . . насувом . . . утим временима бившим
GajaR GajaR 15:23 16.08.2007

атлантида!

ако ниси приметио Чер, атлантида је управо испливала и то на твојему блогу
нама је дража овако виртуелна. може се на иљаду начина промишљати ))

Черевићан Черевићан 23:25 16.08.2007

Re: атлантида!

било је г. GajоR и пре мене малтеза које је жуљала атлантида . . . . .
Под куполом ротонде у мости ,трећој по величини у свету ,копији римског пантеона, вечни санак сни њен градитељ архитекта George Grognet de Vasse, писац студије Epilogo dell’Atlantide (1854) укојоје за ондашње време револуционарној, недвосмислено тврдио да је малта стварни остатак атлантиде смештене кадгод у повећем медитерановом заливу испред обала либије . . .
kuki kuki 15:40 16.08.2007

Saljivo nadvodje

Черевићан Черевићан 16:33 16.08.2007

Re: Saljivo nadvodje

млого бре смешно ово са светијоником г . kuki ,ал ,које савршен ?
skyspoter skyspoter 15:46 16.08.2007

ma super tekst

ali kako "grakcu galbovi" ? zar gavranovi ne grakcu a galebovi placu ( cries of the seagull)
Черевићан Черевићан 16:12 16.08.2007

Re: ma super tekst

овде, намалти, уочих да је одомаћено screaming , г.skyspoter . коднас би се казало кричање, крештање.
Emir Halilovic Emir Halilovic 09:59 17.08.2007

Re: ma super tekst

Nego sta nego super :)

Inace, galebovi kreste (cry moze da se prevede i kao krik) ali im sve u svemu graktanje pristaje, jer obavljaju isti posao na moru kao vrane i gavranovi na suvom--jedu smece i crkotine, kradu pticad drugih vrsta iz gnezda, maznjavaju jaja i tako. Svaka propalica je, medjutim, simpaticnija kad se obuce u belo, pa je stoga i taj galeb ljudima miliji i drazi od njegove crne suvozemne sabrace...

Черевићан Черевићан 14:33 17.08.2007

Re: ma super tekst

г.halilovicu , ма састави оливер песмицу . . сам таку ,за свагда да трае , а и клапа уме да каанта ,ние да не. хвалавам на прилогу. а и коментару , посебно оно за тичју гардеробу . . ха,ха . в. смишљено.
d j o l e d j o l e 20:26 16.08.2007

Good sports

Bas su ispali good sports, bar kada se radi o osvajanju tudje teritorije :)
Черевићан Черевићан 23:41 16.08.2007

Re: Good sports

г. d j o l e , у првом случају да, док удругом случају радило се о њиховој, тјст талијанској сопственој , воденој, територији.мислим њин стромболи па и избљувак његов је . . њин.
AlexDunja AlexDunja 22:58 16.08.2007

below the ocean - the spirit of atlantis

Черевићан Черевићан 23:47 16.08.2007

Re: below the ocean - the spirit of atlantis

г. AlexDunja , маштовитвам овај видео колаж (не) могућег јер може нас са друштвом у глави . . да понесе уистину. хвала .
Pape Pape 00:53 17.08.2007

faktografija

Ferdinandea

Kad bi potonuo svaki komad zemlje oko kojeg bi se ljudi potukli, uskoro ne bi bilo zemlje...mada bi se sudeći po onom nesretnom filmu i dalje preganjali oko saksija na splavovima.
Черевићан Черевићан 14:21 17.08.2007

Re: faktografija

г. pape , хвала на одистинском прилогу о биојету . .немага отоку медитеранском
dracena dracena 05:23 17.08.2007

Čer i Platon k'o rodjena braća

Izgleda da od Platona do danas nismo napravili mnogo veliki korak. Ista pitanja zbog kojih je on ispričao priču o Atlantidi postavljaju se i danas u vezi sa ovim "fantomskim" ostrvom: Šta raditi sa istinom? Kako je izložiti tako da niko ne može da je ismeje, omalovai, izokrene ili pretvori u poluistinu? Koji su rizici iznošenja istine? Da li istinoljubiv čovek uopšte treba da iznosi istinu u javnosti?
I dalje: Da li pravedan čovek treba da se bavi javnim poslovima, naročito politikom? Ceni li naša javnost istinu? Kako razlikujemo istinu od laži?

Baš sam dosadna, jel' da Čer?
Šta da radim, tema ti ima jako mnogo sličnosti sa legendom o Atlantidi, i samog te je podsetila. A i naša politička situacija donekle liči na atinsku nakon Peloponeskih ratova. Zato mi se čini da je i tebi zlehuda sudbina dodelila sličnu ulogu kao Platonu.
Ah, ti idealisti! :)
Черевићан Черевићан 13:41 17.08.2007

Re: Čer i Platon k'o rodjena braća

ми, платон, драга драцено, не назресмо ни трунке досаде у твојем коментару.чак шта више исти усмерава да се на постављене упите замисли.одозбиљно.
што се тиче праведног човека свакако треба да се бави политиком али ако притом има неузнемирен живчани склоп те ако уме да од силине лажи која га окружује издиференцира истину те је у форми лажног обећања понуди популацији трудећисе да потом само на истини своју политичку делатност базира.такав има да траје у више мандата,гарант.
што се пак тиче атлантиде инфицирах себе њезиним вирусом пре више од тридесет августа упокушају да подморјем санторинија роњавом набасам јој (безуспешно) кровове и . . . зараза траје ,додуше као и приповетка платонова , намерена да склоне сумњи, у неверицу, вековима нагони.
и кад би се мене питало вазда бих пре фаворизовао бунарење по (лажљивој) историји него ,неидеалиста,бијо пророк за времена која (нам) претстоје
Kazezoze Kazezoze 14:50 17.08.2007

genijalan si cher:-)

те ако уме да од силине лажи која га окружује издиференцира истину те је у форми лажног обећања понуди популацији трудећисе да потом само на истини своју политичку делатност базира. такав има да траје у више мандата,гарант.

pored prelepe priche o neobichnom vulkanskom ostrvu koji se povremeno pojavljuje kao opomena ljudskoj pohlepi, ovaj odgovor draceni dodje kao shlag tvoje mudrosti. neizmerno se radujem shto mogu da te chitam.
hvala ti!
Черевићан Черевићан 19:39 17.08.2007

Re: genijalan si cher:-)

ех мудрости, г Kazezoze, него . . кренулами тастатура . . . . тога пута. а то, што Вам је задовољство читати мое саставе, хвала, само суету моју сремачку . . . . распирива
AlexDunja AlexDunja 22:15 17.08.2007

Re: genijalan si cher:-)

i jos vise puta:))) oce da krene tastatura, sve od nje zavisi:))))))
gordanac gordanac 15:08 17.08.2007

šala iz japana - Yonaguni monument



The Yonaguni monument, sometimes incorrectly called a pyramid, lies in about thirty meters of water, south of the Japanese island of Yonaguni.The monument, 150 meters in length, looks like a multi-layered platform, with all kinds of connecting "staircases", that seems to have some ceremonial purpose; around it are many other, smaller constructions that look equally artificial.

Черевићан Черевићан 19:46 17.08.2007

Re: šala iz japana - Yonaguni monument

јесте видли гђо gordanac , те јапанце.ја пак све мислим дасуим ронијоци били овде умедитерану ,усликали нашу атлантиду па потом на компјутерски одабраном локалитету скуцали реплику, јер то кодњи . . очас иде . отудим Yonaguni - ја дасе фале.
Olga Medenica Olga Medenica 16:13 17.08.2007

Cero

ti pises, ja uzivam.
Sta da ti kazem....
Черевићан Черевићан 19:30 17.08.2007

Re: Cero

хвала ,уз искрену опаску . . .Ви пишете ,олга драга,а ја се само трудим . . примаћисе том циљу
Olga Medenica Olga Medenica 11:53 19.08.2007

Re: Cero

Ih, ka'cu ja do knjige dobaciti?
A kamo li dve!
Черевићан Черевићан 22:24 19.08.2007

Re: Cero

драга Олга,а не калкулишете у коликој сте предности са ж. годинама ,стога ако материјала има и књига биће . . .
MuadDib MuadDib 23:08 17.08.2007

Nije da nas nema sa društvom u glavi

јер може нас са друштвом у глави . . да понесе

...а када понесе, онда машта смишља свашта, да препустим паметнијима од себе:

...The great Egyptian age is but a remnant of The Atlantian culture.
The antediluvian kings colonised the world
All the Gods who play in the mythological dramas
In all legends from all lands were from fair Atlantis.
Knowing her fate, Atlantis sent out ships to all corners of the Earth.
On board were the Twelve:
[i]The poet, the physician, the farmer, the scientist,
The magician and the other so-called Gods of our legends.
Though Gods they were -
And as the elders of our time choose to remain blind
Let us rejoice and let us sing and dance and ring in the new
Hail Atlantis!
Way down below the ocean where I wanna be she may be...[/i]

Thanks, Donovan, thanks Cher
Черевићан Черевићан 23:45 17.08.2007

Re: Nije da nas nema sa društvom u glavi

овде је г. MuadDib -е било какав коментар . . тањушан , стога . . .штали рећи ,ил боље ћутати, те пустити шализбиљу крај нас да смушеност вртложно изравна ,док се санак сам . . . уживо машта
Dejde Dejde 21:06 19.08.2007

Re: saljivo podvodje

Zaista zanimljiv tekst, gos'n Cer! Tek sada sam se registrovala ali vec duze vremena pratim vase pisanje. Jednom recju - SJAJNO! Nastavite samo tako - pisanje mora da je vas glavni adut u zivotu (ako ima jos ponesto - pa, vi ste genijalni!)!
Черевићан Черевићан 22:12 19.08.2007

Re: saljivo podvodje

мрс Dejde , на речима хвале, хвала, а писање ми баш и ние главни животни адут .има ту још . . понечег.
па, читамосе , добро дошла.
MMMila MMMila 22:56 19.08.2007

Re: saljivo podvodje

Dejde
pisanje mora da je vas glavni adut u zivotu (ako ima jos ponesto - pa, vi ste genijalni!)!

Uf, uf, uf.... Dejde!!!

:)

Izvinjavam se, al morali bi da naucite sta su glavni aduti u zivotu svakog muskarca:)

:)
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 16:56 21.08.2007

pozdrav

dragi zemljak neobičan si ...
Черевићан Черевићан 17:07 21.08.2007

Re: pozdrav

г Павловић, драго ми је да сте иВи присутни на блогу Б92, биће ми драги Ваши коментари .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana