Virtuelne kletve i ucene

Dragan Jakovljević. RSS / 07.01.2009. u 14:29

Сигурно се сећате како смо, као деца, добијали нека срцепарајућа писма од познатих и непознатих, уз молбе да их одмах умножимо у што више примерака и  проследимо даље. Испод су обично следила упозорења шта ће нам се десити, ако не поступимо према приложеном упутству. И сва су била поткрепљена најцрњим примерима. Из њих је произилазило да је мало ко, од оних који су писмо бацили у смеће, остао у животу.

Наравно да никоме од нас није падало на памет да проверава да ли је нека Памела са Флориде због тога заиста пала у бунар и је ли сироту Самараху из Бомбаја прегазио сопствени слон, како је тамо стајало. За сваки случај смо брзо преписивали садржај писма у неколико примерака и слали их пријатељима и познаницима.

Рок је увек био врло кратак. Обично само три дана, па нас је оног трећег већ хватала паника - шта ако не стигнемо на пошту до краја радног времена. Бунара и слонова није било близини, али су шахте, клизавице и коре од банана, вребале са свих страна. Ризик се никако не би исплатио, а много касније дошло ми је у главу, да би он за пошту био права пропаст. Не сећам се колико су тада коштали коверти и маркице, али када се све стави на папир, испада да је то био један од најнаивнијих и најуноснијих послова за домаћу и светске поште.

Како ничија није горела до зоре, тако је и класична пошта морала временом да устукне пред најездом електронике, а мејлови и СМС поруке скоро потпуно заменили папирнату преписку.

Једна од ретких измишљотина коју су интернет оператери и власници мрежа мобилне телефоније преузели од њихових претходника, јесте досетка коју ти споменух. Кад промет почне да опада, лансирају поруке са горњим садржајем и сигурним крајњим ефектом - ловааааааааа!

Принцип је исти, само су сурове клетве за непослушне из времена старе споровозне поште сада мало суптилније. Колику ћеш количину среће да заслужиш зависи од броја особа којима пошаљеш поруку, што ће рећи - од промета који направиш оператерима. У једној, коју сам јуче добио, каже се овако: до 4 адресе - твој живот ће се побољшавати лагано; од 5 до 9 адреса - твој живот ће се побољшавати по твом укусу; од 9 до 14 адреса - доживећеш најмање пет изненађења у следеће три недеље; 15 и више адреса - твој живот ће се побољшати из темеља и све твоје жеље постаће стварност.

И сад сам на муци, шта одабрати?

http://www.dragan-jakovljevic.com/

Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 14:33 07.01.2009

Bezveze

уз молбе да их одмах умножимо у што више примерака и проследимо даље


Jao, kakvi su smorovi takvi mejlovi ...nikada ih nisam prosleđivao
simkke simkke 15:26 07.01.2009

dal je moguce

da si se, cak i kao klinac, primao na te fore?

p.s. ej, aj mi uplati 100 evra na racun, u roku od tri dana molim te, u suprotnom pasce mi biokarbolarni sistem, pa da vidis kataklizmu
mariopan mariopan 15:52 07.01.2009

Re: dal je moguce

Nismo mi to dobijali samo kao deca, to se vrtelo do skoro a da vidis kako se na to navlace babe iz mog komsiluka...idu ulicom i ubacuju u sanducice, kao prosledile su samo da ih ne opali maler

A ja sam redovno morala da otrpim predavanje o tome kakva ce sve cuda da me snadju sto u to ic ne verujem i bacam odmah , naocigled prestravljene komsinice, jer , tako je videla da njena poruka nije primljena (dakle nije prosledjena) pa ce deo nesrece i nju da pogodi

A jedna me je pozvala konspirativno da samo eni kaze da ce se obogatiti pa da i ja isto uradim. Naime , besplatno se dobije talisman, samo se neka sitnica plati kao postarina 20 evra i onda taj talisman nosis pored srca a bogata postajes tako sto uzmes karticu od neke banke i uzimas para koliko ti treba. Vidim juce joj urucuju poziv za sud, ima bar 5 banki koje je tuze...usrecila se. Ja bih tuzila one koji u novinama na dve strane objavljuju tu ociglednu prevaru ali to izgleda nema ko da uradi.
mariopan mariopan 15:55 07.01.2009

Re: dal je moguce

Izvini na duplom komentaru, obrisi molim te, evo mi kuce u krilu i otima se za paznju, igra po tastaturi i gura me ne mogu ni da pisem od njega, pola je on napisao a pola ja
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 17:19 07.01.2009

Re: dal je moguce

I ja imam jedno slicno kucence, ali ono za razliku od tvog jos nije naucilo da pise blog. Mozda zato sto sam i ja od skora ovde.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 17:20 07.01.2009

Re: dal je moguce

Cim resim onu dilemu iz teksta, prelazim na tvoj slucaj. Ala ste navalili...
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 17:23 07.01.2009

Re: dal je moguce

Evo, ja ih tuzio kod vas, za pocetak
mariopan mariopan 18:12 07.01.2009

Re: dal je moguce

Dragan Jakovljević.
I ja imam jedno slicno kucence, ali ono za razliku od tvog jos nije naucilo da pise blog. Mozda zato sto sam i ja od skora ovde.

Naucice i tvoj samo mu daj priliku
Ovaj moj mrzi komp iz dna duse , oduzima mu ono vreme koje bih ja garantovano provela otimajuci se sa njim za zeku ili mazenju do padanja iz krila..priznaces u pravu je , pile moje malo
Jaril Jaril 16:49 07.01.2009

Несрећа од старта!

У једној, коју сам јуче добио, каже се овако: до 4 адресе - твој живот ће се побољшавати лагано; од 5 до 9 адреса - твој живот ће се побољшавати по твом укусу; од 9 до 14 адреса - доживећеш најмање пет изненађења у следеће три недеље; 15 и више адреса - твој живот ће се побољшати из темеља и све твоје жеље постаће стварност.


Шта да изабереш? Мислиш које зло је мање? Ако узмеш прву опцију, шта ти значи "лагано"? Па сутра може срце ти откаже... и ништа... док прође лагано, џаба. Други избор - ко каже да твој укус теби одговара. Укус се формира, најчешће неусклађено са човековим потребама. Трећи избор - каквих пет изненађења? Мислим, да не буде: изненаде те лопови док гледаш серију? А последњи избор је најгори, нарочито ако имаш неке ласцивне жеље са три заносне плавуше, до изнемоглости.

Ја гласам да их одмах тужиш за претпрљену душевну бол што ти баксузирају живот. Тако ћеш најлакше да се бар мало обезбедиш. Што је сигурно, сигурно је.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 17:15 07.01.2009

Re: Несрећа од старта!

Onda dogovoreno!
Delimo obestecenje!
dzudi dzudi 17:22 07.01.2009

:)

Препорука и за овај пост. На основу наслова помислила сам да желиш да отвориш једно друго питање, али, добро је...видим да су у питању само безазлене мејл и СМС поруке.

Да, и ја сам као клинка слала та писма " ланце среће ". Добијам СМС поруке исте садржине. Не прослеђујем даље.

Можда зато баш немам среће у животу ?

Шалим се. СМС поруке и мејлови такве садржине не могу да нам мењају живот.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 17:27 07.01.2009

Re: :)

Dzudi, mislim da je u tvom slucaju jos rano za svodjenje racuna o sreci. Mir Jam ceka da se kroz tebe ponovi!
dunja73 dunja73 17:31 07.01.2009

Re: :)

A tek fore sa nagradnim igrama ,jooj...Ja sam to isto slala kad sam bila dete ,pa u one plave koverte ..
Jaril Jaril 17:34 07.01.2009

Re: :)

A tek fore sa nagradnim igrama ,jooj...
Подсети ме на филм "Реквијем за један сан" када је једној баби стигло писмо да ће бити на ТеВе-у, да испуни неки формулар и да га врати на неку адресу. И да чека одговор. Она чекала и чекала, у међувремену се дијетом спремала за ТеВе, и чекала и завршила у лудници под електрошоковима.
marija_cvetic marija_cvetic 17:28 07.01.2009

:)

Ah jedan primer koji sam juce primila:
"Reci ovo polako ISUSE VOLIM TE DODJI SADA U MOJE SRCE!Posalji ovo petoro dragim ljudima i veceras cekaj cudo. P.S.ne ignorisi molim te poruka je od srca".
Identicno potpuno...a najgore je sto mi isti ljudi to salju iznova i iznova iako sam ih ljubazno zamolila da to ne cine .Ocigledno misle da je meni sreca najvise potrebna,ili da sam toliko izgubljen slucaj da ce me samo cudo spasiti
Jaril Jaril 17:31 07.01.2009

Re: :)

jedan primer
Овај пример је још и пристојан. Мени је једном стигла порука, пише свашта нешто и на крају "ако ово не пошаљеш на 10 бројева умреће ти дете!". Најежио сам се. Добро, ја немам децу, али замисли да је то неко (а јесте сигурно) послао некоме ко има. Језиво.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 17:43 07.01.2009

Re: :)

No comment, zaista. Zaboravio sam da spomenem onu najfrekventniju sms poruku u kojoj pise da je "osvestana u manastiru Ostrog".
U principu znam da sve to odgovara pojedinim kompanijama, ali sam mislio da oni imaju skolovane ekipe za sofisticiranije mamce od ovih.
Pozdrav
Time Bandit Time Bandit 18:52 07.01.2009

send it on


Hello, my name is TB

and I suffer from guilt for not forwarding 50 billion fucking chain letters sent to me by people who actually believe, if you send them on, a poor six-year-old girl in Scotland with a breast on her forehead will be able to raise enough money to have it removed before her redneck parents sell her to a travelling freak show.
Healer Healer 20:03 07.01.2009

Re: send it on

Hello TB

I can see your guilt. It is, oh... so strong. I can see... I see also a woman... six or seven years old... she's froooom... S country? Maybeeee, Scotland... yes, that's right! Scotland. So much red in my vision... She has some problems with her health, yeah? That's right. Oh, my God... she has... some, how to say, well... her breast is also... she has also a huge...

connection closed
....

BEEEEEEEP

The time is up.
Thank You for choosing Mighty Nora's clairvoyance site.
For more clairvoyance information, please enter your card number below.
The cost is only 25$ per minute.
Time Bandit Time Bandit 20:49 07.01.2009

Re: send it on

nije to neka anomalija @ all, mada je za konzervativni ukus na pogresnom mestu izniklo, mozda je nasledno




Healer Healer 20:51 07.01.2009

Re: send it on

Time Bandit
nije to neka anomalija @ all, mada je za konzervativni ukus na pogresnom mestu izniklo, mozda je nasledno

Idi bre
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:57 07.01.2009

Re: send it on

Ja više ne mogu, dozlogrdilo mi, jedno vreme su me vatali na sujeverje, a onda mi puko film i počela sam da satirem sve vrste takvih poruka...i tako mi svi govore da sam veštica, e pa da i od tog vidim neku korist.
Time Bandit Time Bandit 21:06 07.01.2009

Re: send it on

polako sestro slatka,parkirajte se prvo pa da na miru cujemo u cemu je problem

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:39 07.01.2009

Re: send it on

Polako, mozda ces da se predomislis kad budu pocele da stizu poruke osvestane u Hilandaru. Zasad spominju samo Ostrog.
Time Bandit Time Bandit 22:12 07.01.2009

Re: send it on

nemam iskustva sa religioznim sadrzajima, ali me zato zatrpavaju sa ovakvim slikama i traze da ih saljem dalje




Jelica Greganović Jelica Greganović 00:50 08.01.2009

Re: send it on

Ne fermam...dosta mi je sujevernog saterivanja u ćoške.
dona_ungarica dona_ungarica 10:14 14.01.2009

?

Zar je moguće da su se i dečaci primali na takva pisma? Mislila sam da je to rezervisano samo za osobe ženskog pola... Hm, svakog dana saznaš po nešto novo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana