VENERIN BREG ili MESEČEVE LIVADE (pitanje vlasništva)

melanyelf RSS / 08.01.2009. u 00:41

Kraj minule godine i početak ove Nove 2009. obeležile su mi vesti od Majke Rusije. One ne prestaju da pomućuju moju pažnju:

Najpre me je stavio na muke, onaj fini gospodin Abramovič sa kupovinom mesečevih livada svojoj nesuđenoj nevesti, za izvinjenje što je neće venčati u godini recesije. Kada sam to čula bila sam potpuno posvećena tom problemu. Celo veče sam telefonirala  članicama  Intelektualne Laboratorije. Njegova investicija na Mesecu nas je potpuno uveseljavala.  Smejale smo se kao lude: „Šta će joj Livade na Mesecu“,  kada već poseduje Venerin Breg na Zemlji, kada će tamo da ide, šta će sa njima da radi, i tako sve glupa ovozemaljska pitanja...

Ipak, u drugoj fazi razmatranja, problemu smo prišle studiozno: Od koga je kupio te livade na Mesecu? Ko je vlasnik planeta u našoj galaksiji? Kako se i ko ih prodaje? Kako se uknjižava ta imovina? Odgovori su bili teži nego pitanja, ili ih nije bilo. Odmah sam predložila urednici ozbiljne emisije  o investicijama, da se ozbiljno pozabavi ovom temom.

Smeh je utihnuo, a misli su navirale kao lude. Šta bih ja sa Livadama na Mesecu, i kada bi mi muž kupio? Ne mogu da se opterećujem tolikom imovinom. Imamo mi ovde u Srbiji dovoljno vlasništva – i vlasnica sam besplatnih akcija u javnim preduzećima, i vlasnica sam (doduše samo nekog malog dela) Javnog servisa RTS. Skoro svako veče nam sa ovog servisa poručuju da je to vlasništvo gradjana Srbije. Samo mi fale još livade na Mesecu! Dodje mi da jednog dana baš obiđem tu imovinu. Tu je u centru grada, svaki dan prolazim pored nje, ali nikako da svratim.

Zaista, mislim da imovina ili vlasništvo samo opterećuje ljude. I dok su u robovlasništvu robovi bili predmet vlasništva, sada je obrnuto: svi smo postali robovi vlasništva. I to je otišlo daleko, čak do Meseca.

No, kako kaže naš narod, jutro je pametnije od večeri. Probudila sam se opet sa Abramovičem u mislima. Mislim, nije to za toliko cerekanje Melany! Mućni malo glavom, pa te su baćuške pametni frajeri uvek bili. Ne može Abramovič da razmišlja preko tvog računa! On je sigurno čovek koji ima viziju za potomstvo i verovatno je potpuno društveno odgovoran.

Tako se moj pogled na ovu investiciju se s jutrom potpuno promenio.

Investicija  je sa  mojom hladnom pameću i vremenskom distancom u budućnost sasvim na mestu. Možda će moji potomci za dve stotine godina reći: "Kako je bila glupa naša baba Melany, što nije investirala u neku livadicu na Mesecu! Nemamo gde da živimo na ovoj Zemlji. Sve su zeznuli... "

Iako, ne verujem da ću za potomke uspeti da uradim bilo šta više od besplatnih akcija i ostale navedene virtuelne imovine, bar sam mentalno napredovala: da se ne smejem čoveku što može da kupi nešto što ja ne mogu. Makar mu  i ne trebalo. Ili njegovoj nesudjenoj verenici, koja je  Venerinim Bregom stigla do Mesečevih Livada. Kakvo putovanje. A imovina je i jedno i drugo.

Članice Intelektualne Laboratorije, pametnice jedne! Shvatate li kako se putuje, investira i stiče imovina, izvinjava za  neobavljena venčanja, uknjižava... I sve se to dešava na ovoj našoj planeti -Čudesnoj Šumi - na kojoj je  rastinje najrazličitije. Samo treba imati razumevanja za sve biljke...

 le-dormeur.5319.jpg

Tako i ovaj vlasnik svoje imovine, koga je uslikao moj prijatelj Vasa na Kalemegdanu, najbolje ilustruje ovu priču o (ne)robovanju vlasništvu. I briga ga za Mesečeve Livade. On je potpuno različita biljka od one na početku teksta.

 

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana