Prosvjedi

mayo1 RSS / 08.01.2009. u 13:15

Blagdanski dani, svih "vrsta", kakotkovećšto slavi, nisu naravno spriječili ljude da ubijaju, uništavaju i otežavaju život jedni drugima diljem nam jedine planete.

Kada bih htio nabrojiti sva mjesta i sve države gdje se ratuje i puca, teško bi mi to uspjelo i sigurno bi se našao netko/negdje "zakinut". Uz već klasični  Irak i Afganistan i najnoviju eksploziju u Gazi, tu su Kašmir, Sri Lanka, Somalija...i ono što nas trenutno najviše žulja - opskrba plinom.

Neću pisati konkretno o ovim sukobima i problemima, tko je u pravu, tko nije (svako od nas to, ionako, naravno, "zna")  , nego o pratećoj pojavi svih ovih nesreća: protestima.

Dizati glas i buniti se  protiv ljudske nesreće, ubijanja, nepravdi i ratova je u ljudskoj prirodi. U cijelom svijetu  imamo prosvjede protiv onoga ili ovoga. Od onih "državnih", organiziranih, do onih spontanih, neorganiziranih, sve u zavisnosti od režima koji vlada u određenoj zemlji.

I ovdje na blogu  imamo  nekoliko tema oko kojih su se žestoko lomila (lome) koplja: položaj žena u Islamu, vjernici/ateisti, Gaza, opskrba plinom.

Koliko su zapravo ti prosvjedi rezultat želje za pravdom i promjenom, a koliko služe za reklamiranje svojih ideja i  pogleda, a određeni događaji su samo prikladan paravan?

Slike ubijenih žena i djece iz Gaze su obišle svijet. Muslimani sa svih strana su se digli na prosvjede, osuđujući Izrael zbog ubijanja civila. Nekako u isto vrijeme u Bagdadu se žena-samoubojica digla u zrak usred grupe hodočasnika i ubila više od četrdeset ljudi. Isto muslimana. Nema prosvjeda, nema osude, iako se dobro zna tko stoji iza takvih napada, a koji su svakodnevni i u njima muslimani ubijaju muslimane.

Gdje su ti prosvjednici dok se svakodnevno ugnjetavaju žene - muslimanke u nekim islamskim zemljama?

U Beogradu je također održan protest protiv Izraela, uz učešće određenih  stranaka. Gdje su bile te stranke kada je Rusija razvaljivala Čečeniju? I tamo žive muslimani, i tamo su ubijane žene i djeca.

I u Mostaru je  održan skup podrške Palestincima. Osuđivan je Izrael i stavljan znak jednakosti između Židova i - ustaša?!

Ovakvih primjera ima bezbroj.

Očito je da je velikoj većini tih "prosvjednika" do žrtava i prosvjeda stalo samo ukoliko mogu optužiti određenu stranu i promovirati svoju ideju i svoju stranu kao jedinu pravu

Ima naravno onih koji dižu svoj glas iz idealizma i humanizma, ali i oni zapravo ne doprinose, jer idealistički gledaju na probleme. Takvi prosvjedi više služe za smirivanje vlastite savjesti i iluzije - "nešto sam učinio".

Uz opravdano prosvjedovanje protiv nasilja i nepravde, potrebno je predložiti neko realno rješenje. Prijedlozi tipa "ukinuti vojsku" lijepo izgledaju, ali su potpuno nemogući i neprovedivi u današnjem svijetu i vode uglavnom samouništenju.

Napisao sam par komentara na blogu Jasmine Tešanović o Pismima (tekstovi JT su me prije par godina i navukli na B92 blog) - pokušavajući ukazati na jednostranost i isključivost pristupa i ne znam koliko sam dobro shvaćen. I tu se na neki način, kroz komentare, pokazala anti-pripadnost i mržnja koja ne može donijeti nikakvo rješenje.

Najvjerodostojniji su oni prosvjednici koji imaju snage i hrabrosti dići glas u svojoj sredini protiv "svojih" koji čine zločine i nepravdu. 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 15:16 08.01.2009

Paralela

I tu se na neki način, kroz komentare, pokazala anti-pripadnost

baš sam jučer razgovarala s jednim kolegom blogerom oko zajdničkog utiska da se na Blogu mnogo češće pronalaze ustrajavanja na anti-pripadnosti, na tome da su ljudi protiv nečega. Daleko, daleko rjeđe možemo čitati za što su ljudi, za šta se zalažu, koje su pozitivne formulacije njihovog identiteta ili vrijednosti?

To me sada podsjeti na jednu moju staru procjenu hrvatskog nacionalizma:
Umjesto da svoj identitet formuliramo afirmativno, ono što jesmo i zašto jesmo, mi se trošimo na dokazivanjima u kojim se sve aspektima i parametrima razlikujemo od Srba i na tome gradimo svoj nacionalni identitet.

I ono pojedinačno i ovo kolektivno mnogo govori o nama svima.

I svom snagom se slažem:
Najvjerodostojniji su oni prosvjednici koji imaju snage i hrabrosti dići glas u svojoj sredini protiv "svojih" koji čine zločine i nepravdu.
mayo1 mayo1 17:22 08.01.2009

Re: Paralela

mi se trošimo na dokazivanjima u kojim se sve aspektima i parametrima razlikujemo od Srba

Da, to je klasična hrvatska bolest.
Bila neka dobra ili loša vijest, odmah ide "osvrt" i usporedba sa Srbijom.
Gledam sada ove priče oko plina... imamo neke zalihice za 10-20 dana, što je bila prva vijest. Druga, ah sreće, Srbija nema nikakve zalihe!
Nema veze što uopće ne bismo trebali uvoziti plin i što ćemo za kratko vrijeme i sami doći u gabulu - who cares - he,he Srbi nemaju zaliha!
dunjica dunjica 18:32 08.01.2009

Re: Paralela

Što bi naši virtualni domaćini rekli (misleći da imaju copyright na to, a mi svesrdno dokazujemo da smo isti): samo da komšiji crkne krava!
dunjica dunjica 15:22 08.01.2009

Paralela 2

Uz opravdano prosvjedovanje protiv nasilja i nepravde, potrebno je predložiti neko realno rješenje. Prijedlozi tipa "ukinuti vojsku" lijepo izgledaju, ali su potpuno nemogući i neprovedivi u današnjem svijetu i vode uglavnom samouništenju.


Sjećam se dugog niza blogova ovdje na Blogu koji su se - opravdano - bavili pitanjem Kosova. Nisam učestvovala u diskusijama, ali sam nekoliko puta postavila blogerskoj zajednici pitanje:
Neka zamisle da Kosovo ostaje unutar Republike Srbije i da nema opasnosti od etničkih nemira, te da izlože svoje ideje za oporavak Kosova. Drugim riječima: koji bi bili vaši prioriteti kada bi Kosovo ostalo u Srbiji i ne bi postojala izravna opasnost od etničkih sukoba? Što bi trebali biti prioriteti razvoja? (investicije, izgradnja infrastrukture, oporavak pravnog / bankarskog / socijalnog / ... sustava)

Ni jednom, ni od koga, nisam dobila odgovor. Diskusija se vrtila oko povijesno-emotivne osi. Točka.
mayo1 mayo1 17:32 08.01.2009

Re: Paralela 2

Sjećam se dugog niza blogova ovdje na Blogu koji su se - opravdano - bavili pitanjem Kosova. Nisam učestvovala u diskusijama


I ja izbjegavam učestvovati u raspravama oko Kosova ili nekih čisto unutarpolitičkih tema iz Srbije.
Uvijek bi se našao netko tko bi krivo shvatio motive i otišli bismo ondje gdje onda obično stvari završavaju - u Jasenovac.
Možda izbjegavanje tema nije dobro, jer često onaj sa strane, nezainteresiran, lakše vidi rješenje.

No, ovdje su emocije uvijek u prvom planu.
dunjica dunjica 18:33 08.01.2009

Re: Paralela 2

Da, slažem se sa svim.
dali76 dali76 18:57 08.01.2009

Re: Paralela 2

Upolitici I diskusijama politickim ne volim “ajde da zamislimo”
Iako prica o investicijama izgleda veoma bitna ona nema smisla dok se ne rijesi neko politicko pitanje.
Hrvatska ni poslje rijesavanja situacije oko Krajine je tek onda mogla razmisljati o tome sto I kako dalje.
To sto je jedina strategija bila ne dozvoliti u prvim godinama masovniji povratak (dok vrijeme ne ucini svoje) I doseliti sto vise bosanskih Hrvata govori da I tad politicki razlozi su bili ispred ekonomskih.
Sto se tice protesta oni su uvijek politicki ili interesno obojeni. Naravno da netko ima negdje neki interes.
Dupli arsini I standardi se I te kako vide I rezultat su ovakvih protesta.
Slovenija priznavajuci Kosovo objasnjavala je Srbiji da nisu bitne teritorije jerk ad jednom zapadni Balkan udje u EU”svi cemo biti familija gdje ce granice biti nebitne.
Zasto Slovenci blokiraju ulaz Hr u EU zbog radi 100 KM kvadratnih kad su granice ne bitne I kad cemo biti svi jedna familija?
Radi se zaboga o sto puta manjoj teritoriji nego sto je Kosovo?
mayo1 mayo1 20:46 08.01.2009

Re: Paralela 2

Zasto Slovenci blokiraju ulaz Hr u EU zbog radi 100 KM kvadratnih kad su granice ne bitne I kad cemo biti svi jedna familija?
Radi se zaboga o sto puta manjoj teritoriji nego sto je Kosovo?


U slučaju Slovenije se radi o ekonomskom interesu.
Ako granica ide sredinom Piranskog zaljeva, Slovenija nema izlaz na otvoreno more,a time i određena prava na morske resurse. Hrvatska je upravo iz tih razloga svojevremeno spriječena da proglasi gospodarski pojas (što ga imaju gotovo sve primorske zemlje) jer bi time postali bespredmetni slovenski zahtjevi i mogli bi npr. ribariti ili bušiti plin isključivo uz hrvatsku ili talijansku koncesiju.
Hrvatska iz svojih bušotina plina vuče gotovo kompletnu hrvatsku potrošnju, jer onoliko koliko uvozimo iz Rusije, isto toliko prodajemo (po ugovori iz 1990) Talijanima.
Tu je naravno i talijanski interes, koji sada mogu bez naknade loviti ribu i u hrvatskom dijelu, obzirom na svoju razvijenu ribarsku flotu.

Krajina i Kosovo su ipak drugačija pitanja.
Krajina je presijecala Hrvatsku i potpuno onemogućavala saobraćaj i bilo kakav ozbiljan gospodarski razvoj, dok je istovremeno sama bila "razbacana", bez međusobnih dodira raznih dijelova. Odlazak iz npr. Belog Manastira u Baranji ili Vukovara u "glavni grad" Knin je bio moguć isključivo preko Srbije i BiH. O nekakvoj gospodarskoj održivosti "RSK" mislim da ne moramo raspravljati.
Operacije HV su u prvom redu omogućile normalnu komunikaciju u Hrvatskoj, jer onakvo stanje je vodilo u propast - sve.
Razlika je i u stanovništvu - Srbi su bili samo u malom dijelu i samo na određenim područjima "RSK" u većini i zapravo nisu mogli ozbiljno ugrožavati hrvatsku državu.
Izbori 1990. to potvrđuju.
Zato su i neki Tuđmanovi potezi bili glupi i nepotrebni i u konačnici štetili samoj državi.

Kosovo je (geografski i gospodarski) cjelina - "na repu" Srbije i bez njega Srbija može normalno funkcionirati i funkcionira kao što se vidi. Čak štoviše, ekonomski bi Kosovo teško opteretilo srbijanski proračun.
O učešću albanskog stanovništva u nekom izbornom procesu u Srbiji i njihov utjecaj na samu srpsku državu (samo Kosovo je jasno) bi bila vrlo interesantna.

Naravno, to je pogled bez emocija, sa strane.


darkonduty darkonduty 21:08 08.01.2009

Re: Paralela 2

mayo1

I ja izbjegavam učestvovati u raspravama oko Kosova ili nekih čisto unutarpolitičkih tema iz Srbije.
Uvijek bi se našao netko tko bi krivo shvatio motive i otišli bismo ondje gdje onda obično stvari završavaju - u Jasenovac.

Nažalost, koliko vidim i bez političke diskusije lako završavamo na prebrojavanju krvnih zrnaca i nametanju kompleksa krivnje.
Mayo slažem se sa tobom u svemu što si obrazložio.
Isto tako shvaćam i emocije ljudi, ali nerazumnost i etnocentrizam oduvijek su mi bile strane kategorije.
dali76 dali76 09:50 09.01.2009

....

Ja ne znam jesu li moji komentari imali za cilj prebrojavanje krvnih zrnaca?
Mislim da s tim veze nemaju..
Jas am o Kosovu I Krajini govorio u kontekstu price da zasto uvek pricamo o politici pre ngo o ekonomiji aludirajuci na nerealnost termina “hajde da zamislimo”.
Sto se tice poredbe Slovenije I Kosova ovaj primjer jeste posluzio kao pokazatelj “duplih arsine”
Vas interes je uvijek veci zato sto je vas a zavisi od vase ekonomsko politicke snage .
Nadalje ja se slazem s razlikama koje ste naveli u svezi Kosova I podrucja Krajine ali bi se zabavio vasom tvrdnjom koju iznosite u svezi rezultata prvih izbora u RH.
Oni nisu nikakav odraz brojnosti ili ne brojnosti Srba vec pokazatelj das u se Srbi radije opredjelili za SDPi tek ce postizbornim pretrcavanjem SDS”ukrasti”mnogobrojne lokalne mandate koje je osvojio Racanov SDP.
Po meni to govori da Tudjmanu nisu trebali umjereni Srbi vec naprotiv …
Jas am davnnih dana naucio pisati misljenja I komentare bez emocija a sto se tice subjektivnosti s tim se borim kao I svaki covijek.
Kao sto sam onomad I zapisao u profilu: rodjen sam u najljepsem mjestu na svijetu I jedino u toj izjavi me ne brine vlastita subjektivnost ….
Bez osporavanja srpske uloge u saucesnistvu u zlocinu protiv srpskog naroda u RHne bih se usudio samo neke poteze Tudjmana iznositi kao pogresne kad imam u vidu da je u konacnici njegove politike bila etnicki homogena Hrvatska sto se na kraju I osttvarilo.
Jel je to nna dobro il a lose ko ce znati ..Sklon sam vjerovati da zlo ne donosi dobro…
Ni zlocini protiv Hrvata na podrucju tkzv RSK nisu Krajini donjeli nista dobro….
Ne vjerujem u podjelu na zlocine tipa prvi pocinise zlocin drugi se svetili….
mayo1 mayo1 10:03 09.01.2009

Re: ....

Oni nisu nikakav odraz brojnosti ili ne brojnosti Srba vec pokazatelj da su se Srbi radije opredjelili za SDPi tek ce postizbornim pretrcavanjem SDS”ukrasti”mnogobrojne lokalne mandate koje je osvojio Racanov SDP.

Slažem se, naravno. Primjer sam naveo, možda nespretno i neprikladno, samo da bih pokazao razliku između "RSK" i Kosova u smislu mogućnosti rješavanja stvari na izborima i u skladu s tim utjecaja Srba i Albanaca na državnu politiku Hrvatske i Srbije.
Ne vjerujem u podjelu na zlocine tipa prvi pocinise zlocin drugi se svetili….

Slažem se. Zločin je zločin.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana