Četiri stara, dobra (ne)prijatelja

Glas Amerike RSS / 09.01.2009. u 22:08

Piše: Đorđe Putić

 Bivši američki predsednik, Džordž Buš stariji, nedavno je rekao za svog bivšeg kolegu, Bila Klintona, da je „bozo" i da njegova kuja Mili zna više o spoljnoj politici nego Klinton. Bil nije bio ništa blaži prema jednom i drugom Bušu, dok je treći bivši predsednik, Džimi Karter, izjavio jednom prilikom da je predsednikovanje Buša mlađeg „najgore u istoriji."

Uprkos tim uzajamnim ruženjima, njih trojica - plus novoizabrani predsednik Barak Obama - sastali su se ranije ove nedelje na ručku u Beloj kući. Posle toga pozirali su za novinare, nasmejani i razdragani, kao dobri drugari iz detinjstva koji su održali svoje prijateljstvo.

„Svi ovi džentlmeni shvataju i pritiske (kojima ste izloženi) i mogućnosti (koje vam stoje na raspolaganju) na ovom položaju," rekao je Obama. (Objašnjenja u zagradama su moja - Đ.P.)

Kakve pouke bismo mogli da izvučemo iz ove skaske? Kao prvo: političar vodi politiku i kada je u penziji. Drugo: političari imaju kožu pokrivenu teflonom - ništa ne prianja uz nju. Treće: predizboirne kampanje su jedno, a privatni odnosi nešto sasvim drugo. Četvrto: moćnici su na kraju uvek solidarni jedni s drugima. Peto: itd.
Ali postoji još nešto: da su hteli, gospoda predsednici su mogli da se nađu i privatno, van očiju javnosti. To što su odlučili da se sastanu javno šalje jasnu poruku običnim Amerikancima. Zemlja je u krizi, potrebno nam je jedinstvo, zajednički napor da se nekako iščupamo. Ako mi možemo da pružimo jedni drugima ruku, treba i vi to da učinite. Da li će Amerikanci shvatiti poruku videćemo kroz koji mesec.

 



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:16 09.01.2009

Eh

Bivši američki predsednik, Džordž Buš stariji, nedavno je rekao za svog bivšeg kolegu, Bila Klintona, da je „bozo" i da njegova kuja Mili zna više o spoljnoj politici nego Klinton.


Ma Bus samo pokazuje ljubomoru prema mnogo uspesniijem kolegi. Evo procitasmo na tvom prethodnom blogu da je Bus cak i porno-indusriju doveo na rub propasti. A u vreme Bila Klintona i Monike Levinski je ta industrija bila u punom cvatu ...:)))
Time Bandit Time Bandit 22:23 09.01.2009

Ima i kraca predistorija

ovakvih okupljanja, a koja se desavala bas za vreme mandata mladjeg busha koji je vidjen u javnosti kao neka vrsta "ujedinitelja" i koji je sastavio svoga oca sa predhodnikom a prilikom humanitarnog apela naciji tokom otklanjanja posledica Katrine.

Podsecanje na zadnji siri skup bivsih predsednika tokom osamdesetih, kao i objasnjavanje uloge busha mladjeg bi uzeli mozda jos dva-tri pasusa, ali bi ipak bolje objasnili ovaj lokalno-istorijski dogadjaj u SAD.

mara92 mara92 22:44 09.01.2009

...

Сусрет симболично представља доказ функционисања институција и система. Роберт Гејтс ће тако остати на челу министарства одбране (које је највећи буџетски корисник) иако је именован од стране републиканске администрације...
Јединство им је никад потребније, јер колико јуче је објављено да је потрошња и даље у паду (предпразничне распродаје нису успеле да извуку компаније из минуса, па тако велики трговински ланци од Нордстрома, Мејсиза до најјефтинијег Волмарта бележе губитке, неки чак и двоцифрене). Видећемо, страх је све већи, а Вол стрит и даље на низбрдици...
Blade Runner Blade Runner 15:36 10.01.2009

Kakav skup, strasan skup

Bivši američki predsednik, Džordž Buš stariji, nedavno je rekao za svog bivšeg kolegu, Bila Klintona, da je „bozo" i da njegova kuja Mili zna više o spoljnoj politici nego Klinton. Bil nije bio ništa blaži prema jednom i drugom Bušu, dok je treći bivši predsednik, Džimi Karter, izjavio jednom prilikom da je predsednikovanje Buša mlađeg „najgore u istoriji."

Bolje da se ne okupljaju. Ovako nas podsecaju ko sve moze da postane "vodja slobodnog sveta".
gordanac gordanac 16:22 10.01.2009

pitanja i odgovori

Kao prvo: političar vodi politiku i kada je u penziji.

Tačno.
To je posao 24/7, for lifetime
Drugo: političari imaju kožu pokrivenu teflonom - ništa ne prianja uz nju.

Netačno.
Samo znaju da od "prikazivanja emocija" mogu imati štete i oni i procesi čiji su deo (mislim na profesionalce i znalce, ne na amatere - a ima obeju vrsta). Samokontrola se uči i deo je posla.
Treće: predizboirne kampanje su jedno, a privatni odnosi nešto sasvim drugo.

Netačno.
Privatni odnosi su DEO predizbornih kampanja, najčešće
Četvrto: moćnici su na kraju uvek solidarni jedni s drugima.

Netačno.
Na mestima istinske moći nema apsolutno NIKAKVE solidarnosti, niti je sme biti.
Zemlja je u krizi, potrebno nam je jedinstvo, zajednički napor da se nekako iščupamo. Ako mi možemo da pružimo jedni drugima ruku, treba i vi to da učinite. Da li će Amerikanci shvatiti poruku videćemo kroz koji mesec.

Hoće, shvatiće poruku, nema nikakve sumnje.
Dva su razloga za to:
1) nemaju drugog izbora
2) procena o tome je napravljena pre susreta
mara92 mara92 16:59 12.01.2009

Re: pitanja i odgovori

хехехехехехе...
Горданац то лепо по тачкама, па ти види...
Потписујем све што си написала ("тко зна - зна"

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:30 13.01.2009

?

A čime je VoA zasluzio da ima VIP status?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana