"Nasi kuckini sinovi"

dali76 RSS / 13.01.2009. u 10:48

 

1952 bila je godina u kojoj  ce bivsi general I heroj II svjetskog rata Eisenhower biti izabran za predsjednika.  U komsiluku odnosno u zemljama latinske Amerike vladat ce neki drugaciji generali I vecinom nizerazredni officiri  kojima ce brutalnost  I diktatura  biti zajednicke osobine.    Ulice Bogote 1948 bit ce popriste   demonstracija koje ce gurnuti Kolumbiju u  period poznat kao "la vilencia" period zestokih okrsaja izmedju razlicitih vojnih frakcija koje ce trajati dve pune decenije.  Posebno brutalan bit ce dictator Dominikanske republike Rafael Trujillo Molina  cija ce strahovlada trajati od 1930 pa sve do 1961.  Ako je vjerovati historicarima jedan sluzbenik  americki  administracije zgranut onim sto je video u Dominikanskoj republici reci ce predsjedniku Ruzveltu: za ime bozije kako mozemo podrzavati tog covijeka pa on je pravi kuckin sin", aludirajuci na vec pomenutog diktatora  iz Dominikanske republike.

Predsjednik Ruzvvelt ce odvratiti mnogo smirenije"mozda on I jeste kuckin sin ali je nas kuckin sin".(he may be son of a bitch ,but he is our son of a bitsch.)  Dok su tako razno razni kuckini sinovi  vladali siromasnim zemljama latinske amerike   na samom kraju  pedesetih godina proslog vijeka cinilo se da ipak jedna zemlja ide ka nekom boljem pravcu.

Kuba karipska ostrvska zemlja jedna od zadnjih koja  je  dobila nezavisnost od Spanije , ccinilo se  pise svoje zadnje dane istorije brutalne vojne diktature. Nista  manje brutalan  od svojih "kolega" po nacinu vladanja u   komsiluku Batista se ipak razlikovao od vecine ostalih. Podrska  SAD  sve je vise visila o koncu dok na kraju nije bilo jasno da je vise  I nema.    Izmedju nekoliko vaznijih ljudi  gerile koja se borila protiv diktatorskog rezima gennnerala Bataste  istaknuce se se Fidel  Castro.  Uz puno srece  nesumnjivo harizmatican Fidel Castro postace pravi junak gerile koja se borila  za slobodu a protiv vec  pomenutog diktatora  .Paradoksalno ili ne veliku ulogu u sticanju ovakvog imidza imat ce americka stampa tacnije jedan novinar; Herbert Mathew  iskusni novinar New York times-a ce u februaru 1957 posjetiti planine "sierra Maestra" odakle ce po prvi put u svijet otici prica o borcima za slobodu I pravdu."   Bit ce to za Fidela pravi covijek u pravo vreme.  "Njihov program jeste dosta   nedorecen I generelan ali radikalan I demokratski te stoga u svojoj sustini antikomunisticki,pisat ce o Fidelu I njegovim saborcima New York times iz pera svog uglednog novinara tog 24 februara 1957. Te iste godine  kubanski komunisti osudit ce pokret koji je vodio Castro nazivajuci ga burzoaskim avanturistom. Zbog svega  ovog nije ni cudo sto ovaj  ugledni novinar nece biti usamljen u ovakvim izjavama. Dvije godine poslje Fidel ce  posjetiti SAD  kao premijer gdje ce imati razgovor s tadasnjim potpredsjednikom Niksonom I odrzati govor pred odborom kongresa.  Frenk Bender, tada sluzbenik CIA, izjavit ce poslje razgovora s   kubanskim liderom da Kastro ne samo da nije  komunista vec je I, kako ga  on vidi, I veliki   antikomunista.

Inace nije bilo bitno sto je samo mjesec dana prije toga sirom  Kube bila izvrsena masovna I javna egzekucija bivsih oficira tad vec svrgnutog diktatora Batiste. Do 25 juna 1959Kubu je napustilo 20000ljudi. Polako ali sigurno prvi saborci pokreta koji su  se protivili novom teroru I sve vecem uticaju komunista bit ce il nestali( mladi I popularni  gerile officer Camilio)ili osudjeni na dugogodisnje robije (jedan od lidera gerile Herbert Matos).  ASve se ovo desavalo tokom 1959 i dalje je Fidel Castro bio    valda " our son of a bitch"?!

I ko zna koliko dugo bi I ostao nas da nije tog 29 januara 1960 uzeo rafinerije nafte I poceo process nacionalizacije privatne imovine kako  gradjana Kube a bogami I gradjana tj korporacija iz SAD.

Amerika a posebno na stotine hiljada proteranih Kubanaca koji su u  medjuvremenu svojim aktivnim glasanjem na Floridi postali  znacajan  factor u odredjivanju politike prema Kubi mu to nece oprostiti do dana  danasnjeg.



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dali76 dali76 11:20 13.01.2009

pitanje

Dobio sam prijateljski savjet iliti kritiku da ovakvi tekstovi nisu za blog jer su prepuni cinjenica ne vode diskusiji a samim tim nemaju bas neku svrhu.
Sad kako to biva kritika je dosla kad sam tekst vec objavio
Da ga brisem ispast ce cenzura.
No eto mogu vas da zamolim za stav kako bi izbjegao slicne greske ubuduce….
mayo1 mayo1 12:46 13.01.2009

Re: pitanje

Ha,ha onda si trebao napisati nešto tipa Hrvati/Srbi, religija, USA/Rusija i sl, pa da vidiš demokratskih rasprava!

Tema ti nije loša.
Za zlo po Južnoj i Srednjoj Americi, Africi i dalje često optužuju Amerikance. Naravno da i oni imaju prste u tome, ali ako gledamo činjenice najviše zla svom narodu čine - pripadnici istog naroda.
Trenutno je to posebno izraženo u Zimbabweu, Sudanu, Somaliji...
constrictoria92 constrictoria92 13:59 13.01.2009

Re: pitanje

Mozda je moje misljenje iskrivljeno iliti netachno, al' ja mislim da je diskusija bitna za forum, a ne za blog.
Pored konstruktivnih diskusija, blog sluzi i za informisanje...
Ako posmatramo tvoj blog kao informativan, onda je pun pogodak. 'ocu reci, nisam bas bila upoznata sa cinjenicama koje si ti izneo.
Naucio si me necemu novom, tako da mislim da je ovaj blog vise nego uspesan (moj ugao vidjenja).

Jelena Milić Jelena Milić 14:03 13.01.2009

Re: pitanje

neka, o cinjenicama treba uvek pisati.

mozda nedeostaje neki lead zasto ste o ovome pisali, ili neki zakljucak,
ali blog nadam se citaju i mladji u ciji klasicni skolski sistem uzasno sumnjam ( recimo generacije te opsti strajk nastavnika, te nato, te opsti strajk nastavnika...) pa je svaki alternativni izvor informacija dobrodosao.

Covek u belom Covek u belom 17:06 13.01.2009

Re: pitanje

Ma samo pisi. Ima kome su tekstovi interesantni. A cinjenica uvek manjka. Kao dodatak mozda malo vise insajdeskih informacija o motivima. Ko je americkoj administraciji i zasto podrzavao Kastra, zasto je Kastro oslucio da okrene ledja? Kako je CIA dozvolila da se sve odigra i sl?
mashha mashha 17:37 13.01.2009

Re: pitanje

Dali, drago mi je što nisi obrisao tekst, evo ja na pr. nisam čula za ovu Ruzveltovu izjavu... Blog je ipak prvobitno zamišljen kao nekakav lični dnevnik, tako da imaš pravo da pišeš o čemu god želiš...
Pozdrav.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:06 13.01.2009

Re: pitanje

dali76
Dobio sam prijateljski savjet iliti kritiku da ovakvi tekstovi nisu za blog...

Neko voli popa, a neko popadiju... Tako da se nemoj obazirati sta ko kaze: pisi o onome sta ti je blisko, a ako je to americka istorija, onda i o njoj. Neko ce ovakve tekstove voleti, dok ce drugima draze biti da citaju licne ispovesti autora.

O svemu se moze zanimljivo pisati...
milosib92 milosib92 19:24 13.01.2009

Re: pitanje

Nsarski održi na blogu predavanje, a čisto sumnjam da neko ima išta protiv toga. Meni ovo odgovara, zato ste u mojoj vip listi, pa prema tome samo napred. Od mene preporuka.

P.S. Za veću raspravu morate izneti svoj stav i to što kategoričnije to bolje. Dovoljno je nekoliko blogova, a posle ljudi dolaze po inerciji.
dali76 dali76 05:01 15.01.2009

Re: pitanje

Hvala vam na sugestijama…Ne znam koliko mladji citaju ovakve blogove.. za moje komsinice koje bogami spadaju u taj red mladjih znam da citaju…..
dunja73 dunja73 15:48 13.01.2009

ostrvo

Amerika a posebno na stotine hiljada proteranih Kubanaca koji su u medjuvremenu svojim aktivnim glasanjem na Floridi postali znacajan factor u odredjivanju politike prema Kubi mu to nece oprostiti do dana danasnjeg


Pa znas sta ,nije lako oprostiti .Tu je zalosno zbog tog tamo naroda koji pati vec godinama .
Ja Fidela nikad necu razumeti i tu njegovu borbu. Ustvari ,pocetak svega toga razumem ,ali kasnije ....Videla sam sve tamo sta je i kako je ,mislim no coment..

Strasno je to sa Kubom ,sa onom bozijom lepotom od drzave i sa onim narodom sta se radi.

p.s. tekst je super
natasavb natasavb 17:03 13.01.2009

tekst je dobar,

ali meni se, moram da priznam, mnogo vise svidjaju price koje su vezane za tvoj zivot i uopste zivot i tvoja razmisljanja.
sad, verovatno nisi mislio na to kad si pitao ostale za misljenje, ali ja mislim da o temama kao sto je ova moze dosta njih da pise, a o zivotnim, vec teze. a tebi to dosta dobro polazi za rukom.
dali76 dali76 17:41 13.01.2009

....

Hvala vam na komentarima .Zelio sam izzbjeci moje stajaliste ovdje mada smatram da sam ga izabirom naslova I mozda negdje I proturio. Mislio sam da cu cinjenicama (il barem onome kako sam ja ucio)stvoriti mapu svakome od vas da zakljucke donose sam.
Sad jesam li uspio hm drugo je pitanje.
Sto se tice vrste tekstova I konstatacije da ovakve tekstove moze svako da pise ja sam svoju odluku da pisem I ovakve tekstove donio jer nisam cesto sretao slicne tekstove (naravno ne mogu stici svuda).
natasavb natasavb 18:27 13.01.2009

Re: ....

nesto imam osecaj da si pogresno shvatio moj komentar. zao mi je ako je tako. a vidim i brajovic spominje licne ispovesti. kad sam rekla da mi se svidja kako pises o zivotu i da bih volela da o tome pises, nisam htela da zalazim u tvoju privatnost. na mene je jako ostavio utisak blog "covek je coveku vuk" ili onaj u kome govoris o predrasudama.
sto se tice vrste teksta, nisam rekla da svako moze da pise ovakve tekstove vec "da o temama kao sto je ova moze dosta njih da pise."
naravno da trebas da pises o onome sto tebi odgovara, ono su bile samo moje zelje. nista lose nisam mislila, zato izvini jos jednom ako sam te necim nenamerno uvredila.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:27 14.01.2009

Re: ....

natasavb
nesto imam osecaj da si pogresno shvatio moj komentar. zao mi je ako je tako. a vidim i brajovic spominje licne ispovesti.

Nadam se, Natasa, da ti nisi moj.
dali76 dali76 20:13 13.01.2009

natasa

Ja se odista izvinjavam draga Natasa ako je ispalo da se ljutim.Ma da se ljutim ne bi ni trazio misljenje.Pisem I ssam ono sto volim svijestan da nemoze svima biti sve dobro. Dobra drugarica mi je skrenula paznju na svrhsishodnost ovakvih tekstova na blogu stoga sam I postavio ovo pitanje.

dali76 dali76 21:07 13.01.2009

fidel

Jeli Fidel odista ikad bio komunista? Ili je u tome video sansu za vlast neogranicenu I zastitu USSR u periodu hladnog rata?
CIAje imala fakticki I prakticki svezene ruke kad je americka medija proglasila Castra za liberala.Casto je ocigledno dobro iskoristio pravila koja vrede u demokratskim drustvima u pogledu javnog mijenja.Uskoro ce se potruditi da se tog istog javnog mijenja rijesi kod svoje kuce.
Meni je fascinantno jer sankcije I dalje stoje prema komunistickoj Kubi dok nam ne smeta roba iz komunisticke Kine. No ono o cemu mozda je trebalo pisati je ogroman anti Castro stav medju americkim Kubancima na Floridi.Oni su ipak najglasniji glas protiv ukidanja sankcija bivsoj domovini.
milosib92 milosib92 21:33 13.01.2009

Re: fidel

dali76
No ono o cemu mozda je trebalo pisati je ogroman anti Castro stav medju americkim Kubancima na Floridi.Oni su ipak najglasniji glas protiv ukidanja sankcija bivsoj domovini.

Izgleda da je lako tražiti produžetak sankcija rođenoj zemlji kada zarađuješ US$. Što li mi zvuči to poznato. Jedino što su ovi naši bili u Srbiji kao razne NGO. Sećam se kako su bili nesrećni zbog ukidanja sankcija i koliko su godina posle kukali nad zlom sudbinom i popustljivim zapadom.
dali76 dali76 22:45 13.01.2009

Re: fidel

Ja ne volim stvari gledati kroz prizmustranih placenika I petokolonasa svijestan da amerika bas kao nijedna zemlja nije diznilend gdje je sve javno cisto I pravedno.
Pokusajmo vidjeti situaciju.
Castro je isterao 250000 svojih sugradjana dozvolivsi da uzmu samo sto u torbe stane. Jel trebao neko placati te ljude da ne vole Kastra?
Kubanci tradiconalno su bili glasaci za Demokrate bas kao sto su crnci nekad glasali za Republikance.
Dolazi totalan fijasko Kenedijeve administracije u svezi pokusaja svrgavanja Kastra. Kenedi odbija upotrebiti vecu silu od one sto je CIA trenirala emigrante iz Kube u Gvatemali.
Naravno je d ace ovo Republikanci jedva docekati I privuci glasace sebi nema tu nista konspiritivno.
Ne zaboravi da je to period kad je imati crvene zastore na kuci maltene bilo greh a kamoli se suprostaviti odboru kongresa za protivljene sankcija jednoj kubi.
Florida ce vec dugo postati glavni teren gdje se odlucuju izbori za predsednika.Izlaznost medju Kubancima je preko 90%
Svaki pokusaj Demokrata da pricaju o skidanju sankcija moze biti poguban za tu stranku koja bas kao I ova druga zeli naravno vlast.
Zakoni kao koliko para mozes slati u Kubu prolaze ali I to nekako s mukom.
Nema tu price o dolarima placenicima mada sam svijestan da takve price jesu zanimljivije.

milosib92 milosib92 22:54 13.01.2009

Re: fidel

Sve što ste napisali stoji, a problem je u tome što sam ja na malo neozbiljan način tretirao stvar. Želeo sam reći da je lako nekom ko ne oseća sankcije da podržava iste. Pođimo čak od pretpostavke da su sankcije opravdane u smislu svrgavanja režima. To ne menja na stvari da ne ispašta režim već narod i toga moraju biti svi svesni. Ne znam da li je ijedan proterani Kubanac svestan da su i oni koji su ostali na Kubi na neki način žrtve, a oni traže da se još više kazne.

Analogija sa nekim našim NVO koje su finansirane spolja, pa ih sa te strane ne dotiče previše kriza usled sankcija, a zahtevali su produženje istih se sama nameće.
malasneki malasneki 23:35 13.01.2009

Re: fidel

kako bi nastao Scareface da nije bilo proterivanja sa Kube
ivana23 ivana23 22:41 13.01.2009

Sjajan tekst...

Bas danas procitah izjavu Uga Caveza koja uvijeno kazuje da je Fidel na samrti...

Mozda je ovo malo neprikladna slika ako je Cavezova izjava korektno preneta, ali mi u stvari malo znamo o Kastru.

dali76 dali76 22:49 13.01.2009

Re: Sjajan tekst...

ja sam jedan cjeli semester radio kubansku revoluciju i naisao na odlicne njige ..... da o smrti kastra se vec dugo govori pitanje je oce li o sto promeniti ?
Dr M Dr M 23:26 13.01.2009

Re: Sjajan tekst...

da o smrti kastra se vec dugo govori pitanje je oce li o sto promeniti ?


Mislim da situacija mora da se promeni, ne zbog smrti Kastra nego zato sto je primitivni komunizam ekonomski neodrziv.

Beda je najgori tiranin.
dali76 dali76 23:37 13.01.2009

Re: Sjajan tekst...

a navika na istu? jos gore?
natasavb natasavb 23:40 13.01.2009

Re: Sjajan tekst...

Beda je najgori tiranin.

pa ne verujem da ce zbog toga da se promeni, jer da je tako odavno bi se to desilo.
mislim da je pre u pitanju to da nekima ne odgovara da se promeni situacija, tj USA. da nije tako ,odavno bi to promenili.
dali76 dali76 23:56 13.01.2009

Re: Sjajan tekst...

Kuba se zadnjih godina otvorila ka svijetu cak su I neke hotele poceli prodavati (zalud su zahtjevi USA) da se to prekine dok se ne rijesi situacija oko imovine.
Cini mi se ,uz svatanje uticaja koji USA, sigurno ima da je ovdje USAi samo izgovor za “status quo “?
Kuba je postala zemlja s najvise doktora po glavi stanovnika…. Nivo pismennosti je visok ( mada I 78% pismenosti) prije Kastra nije malo)Zasto nema inicijative unutar same Kube?
Ili je mozda I ima samo je slabo vidljiva.
Ja za to ne bih optuzivao USA .

dunja73 dunja73 03:20 14.01.2009

Re: Sjajan tekst...

Kuba je postala zemlja s najvise doktora po glavi stanovnika



Da.Na Kubi treba posetiti apoteku .Ovako .Police ,police ,drvene ,ostarele ,premazane nekom masnom farbom .Svuda su male braon bocice ,svaka ista ..Ja sam pomislila da sam mozda u nekoj poljoprivrednoj apoteci ...
Sapun-jedna vrsta ,sampon-isto ,ulozaka -nema .
,,Kako nema,,? Bila sam iznervirana .,,ima,, rekose mi ,,tu kod jednog ,ispod ruke ,ima i vata,,

Kad smo polazili kuci ,samo sam ponela ono bas sto mi je trebalo .Sve sam ostavila i moji prijatelji ,personalu i nekoj zeni sto smo je upoznali .
A to kad smo davali toj zeni ,ona je rekla da se sakrijemo da nas neki covek ne vidi tuda sto spijunira.


dunja73 dunja73 03:38 14.01.2009

Re: Sjajan tekst...

Kuba je postala zemlja s najvise doktora po glavi stanovnika



Da ,ali oni dugo volontiraju ,ne primaju platu naravno .I imaju jako dobro radno vreme .Cini mi se 15 dana rade pa valjda isto tako odmaraju ..zaboravila sam tacno


quote]Zasto nema inicijative unutar same Kube?

Ja sam dugo razmisljla o ovome ? Mislim da je razlog strah .Ipak je to ostrvo ,nema se gde u slucaju neke revolucije ..A i navikli su se ,sto je najgore..
ivana23 ivana23 10:14 14.01.2009

Re: Sjajan tekst...

Da.Na Kubi treba posetiti apoteku .Ovako .Police ,police ,drvene ,ostarele ,premazane nekom masnom farbom .Svuda su male braon bocice ,svaka ista ..Ja sam pomislila da sam mozda u nekoj poljoprivrednoj apoteci ...


Stara apoteka u Havani
dali76 dali76 18:40 14.01.2009

Ivana,Dunja , Kuba

Hvala Ivana na docaravanju onog o cemu Dunja prica.
Koje si godine bila na Kubi Dunja?
Ja sam bio nemalo iznenadjen kad sam saznao da se legalno na Kubu ne moze otici s US pasosom !!!

dunja73 dunja73 18:45 14.01.2009

Re: Ivana,Dunja , Kuba

Pa pre 4 godine ,ovde je to agencija zavrsila .
ivana23 ivana23 21:30 14.01.2009

Re: Ivana,Dunja , Kuba

dali76
Hvala Ivana na docaravanju onog o cemu Dunja prica.

Pa nije bas kao sto Dunja prica, zato sam i stavila tu sliku.
I ovo je jedna od prekrasnih apoteka, ima ih jos u Havani:


Old style pharmacy
dunja73 dunja73 23:48 14.01.2009

Re: Ivana,Dunja , Kuba

ha,ha ti bas imas slike super,ali nisu verodostojne ,meni si navodno stavila sliku moga grada ,a to je bio Lübeck ili vec neki drugi grad ,fula totalna ..

Ne mozes glavni grad jedne drzave porediti sa ostatkom iste , nije ni Havana merilo Kube.

I jasno se vidi da su medikamenti ,,spravljani ,,
ivana23 ivana23 01:07 15.01.2009

Re: Ivana,Dunja , Kuba

meni si navodno stavila sliku moga grada ,a to je bio Lübeck ili vec neki drugi grad ,fula totalna ..


Izvini dali, molim te, ali dunja me zaista optuzuje na veoma nizak nacin, pa moram da odgovorim.

- Dunja, hoces reci da ovo nije Ulm? Sama si bila iznenadjena kada si videla sliku, zasto tada nisi reagovala? Ima ovde jos blogera koji zive u Nemackoj, pa mozemo da pitamo koji je ovo grad.

OVDE
dunja73 dunja73 01:28 15.01.2009

Re: Ivana,Dunja , Kuba




Ne ,nije ,apsolutno ,ne tvojom krivicom vec greskom nekoga ko je postavio foto .





Izvini dali, molim te, ali dunja me zaista optuzuje na veoma nizak nacin, pa moram da odgovorim. Pogotovo sto je svoj blog o Ulmu objavila bas kod tebe.



Ni ovo nije tacno .

Ja se izvinjavam Daliju ,sa Kubom sam ranije bila fascinirana ,i uzivam uopste kad se o toj zemlji diskutuje .
Goran Vučković Goran Vučković 01:49 15.01.2009

Re: Ivana,Dunja , Kuba


- Dunja, hoces reci da ovo nije Ulm? Sama si bila iznenadjena kada si videla sliku, zasto tada nisi reagovala? Ima ovde jos blogera koji zive u Nemackoj, pa mozemo da pitamo koji je ovo grad.

Ivana, izgleda da to nije Ulm - vidi Ulm na google mapama. Nema uopšte tog rečnog ostrva...
libkonz libkonz 00:02 15.01.2009

Добар текст

Хипотетички... чак и да Амери постану власници свих фирми на Куби након Кастрове смрти, да се Куба скроз окрене САД-у, колико би се Кубанаца из Флориде вратило на Кубу?
dali76 dali76 01:38 15.01.2009

kuba

Da se Kuba okrene demokratizaciji jedan od problema s kojim racunaju ovdje u SAD je koliko bi ljudi napustilo Kubu koji to sad ne mogu uciniti.
Koliko se sjecam CNF (Cuban National Federation) je jedna od tri organizacije Amerikanaca kubanskog porijekla koje djeluju medju ,kako se procjenjuje 600000 ljudi koji su porijeklom s Kube.
CNF se zalaze za stroge sankcije prema rezimu a s druge strane pomoc kubanskom narodu mada mnogi misle daje ovo fakticki I prakticki neizvodivo tj da ne mozes naskoditi rezimu a da to ne osjete ljudi ili obratno da pomognes narodu a da od toga koristi nema vlast.
Castro je uspio izvuci Kubu iz zagrljaja SAD(macehinskog) I uvesti je u jos gori zagrljaj SSR I sovijetskog bloka.
Kuba je svoju ekonomiju decinijama stvarala s istocnim blokom I vise na ideoloskim osnovama nego necijim drugim. Posljedice pada istog bloka po Kubu bile su katastrofalne.
Pragmatican kakav jeste Castro je popustio dopustivsi private vlasnistvo I strae investicije koje su u sektorima kao sto je turizam presle cak 49% kapitala u privatnom citaj strannom vlasnistvu.
S druge strane politicka represija prema disidentima se zaostrila.
Ove ekonomske promjene bile su neophodne da Kuba prezivi devedesete.
Zannimljivo je da je u ovom vremenu ustav promenjen I liberlizacijom vjerskih sloboda netipicnnom za Marksiste ili komunisticke drzave
Ovo je vreme kad ce se izvesti I decenterlizacija vlasti I vece ovlasti prenjeti na lokalne organe vlasti tek kad ce pola clanova politbiroa CPC ( komunisticka paartija Kube) biti zamjenjena mladjim kadrovima .
Ono sto je postalo trend je okretannje vlasti Kubanskom nacionalizmu I koristenje nacionalnih kubanskih simbola kao nacina homogenizacije drustva za razliku od vremena kad su parole “socijalizam ili smrt” dominirale ili bolje reci bile nametane drustvu.
Ne treba zaboraviti da je prvih godina na desetine hiljada kubanaca bjezalo iz kube , da bi onda Castro nacinnio jedan ,po njegovu vladavinu ispostavice ce se veoma strateski dobar potez :
Svima koji zele napustiti ostrvo odredio je dan I mjesto s koga mogu poci.
Ovo ce rezultirati masovnim egzodusom upravo onih koji se s Kastrovom politikom nnisu slagali (srednja klasa ).
Zaniimljivo je to das u vlasti u Havani medju hiljade sugradjana koji su napustali Kubu staviti I okorjele kriminalce I ubice gotovo ocistili svoje zatvore.
Kako ce ovo uticati na stopu kriminaliteta na Floridi predpostavljate sami.
No, sve ovo gore navedeno mozda objasnjava zasto eto nema dovoljno vidljive inicijative medju samim Kubancima.
dunja73 dunja73 02:40 15.01.2009

Re: kuba

Ono sto je postalo trend je okretannje vlasti Kubanskom nacionalizmu I koristenje nacionalnih kubanskih simbola kao nacina homogenizacije drustva za razliku od vremena kad su parole “socijalizam ili smrt” dominirale ili bolje reci bile nametane drustvu.


Mislim da Kubanci ,,izmedju sebe,,nisu nacionalni ,iako su razlicitih boja koze i porekla . Ja bih zbog toga ,,pozdravila ,,socijalizam .
dali76 dali76 04:14 15.01.2009

Ivana,dunja, svadja, i kuba of course

Ja stvarno ne znam mnogo o spomenutom Njemackom gradicu. Molio bih Dunju I Ivanu da zaista nema potrebe za ovakve vrste razgovora.
Mislim Dunja ljudi grijese pa ako jeste I Ivana pogrijesila nije ni prva ni zadnja medju nama.

Kad sam rekao trend nationalizma nisam mislio na sindrom slican balkanskom iz 90 tih godina proslog vijeka vec trend da se kubanska istorija I identitete istakne ispred dotadasnjih trendova internacionalnog komunizma ili socijalizma.(mozda slicno mda dosta uspjesnije od ideje jugoslavenstva )
Ne treba smentnuti s uma I pozitivne tekovine (ovo zvuci socijalisticki ha) vladavine Fidela Kastra;
Izuzetni napredak drustva sto se tice ravnopravnosti razlicitih zajednica (boja koze) kao I napredak u pravima zena.
Naravno besplatno skolovanje te zdravstveno osiguranje…
Sve ovo ne spominjem da bih opravdao bilo sto nego eto iz zelje da pogledamo I svijetliju strannu ili pozitivne efekte koje Kuba jeste dostigla.
Zanimljivo da su preduslovi za bilo kakav razgovor oko sankcija Kubi bili:
Prekid odnosa sa USSR I istocnim blokom
Povlacenje trupa (ili kubanskih vojnih instruktora( iz Africkih zemalja
Prestanak pokusaja “izvoza” slicne revolucije u susjedne zemlje latinske Amerike …
Zbog poznatih okolnosti 90godina proslog vijeka ( raspad USSR I istocnnog bloka)Kuba je ove preduslove ispunila ,ali ubrzo su iz Washingtona stigli I drugi koji su se odnosili na slobodne izbore I visepartijski system.
dunja73 dunja73 17:26 15.01.2009

Re: Ivana,dunja, svadja, i kuba of course

Kad sam rekao trend nationalizma nisam mislio na sindrom slican balkanskom iz 90 tih godina


Razumela sam ,ja apsolutno sta si hteo reci ,nego bas to sam i htela istaci , da se nesto ,,pozitivno,, tamo moze pozdraviti .

Ja sam ,,u mladosti,,bila fan Kube ,tako da se izrazim Puna kuca nekih bedzeva i privezaka CheGevara ,revolucija ,kubanska muzika ,cigare .Ranije Havana Club -to se nigde nije moglo naci i ako ima ,divca bude ,a i danas danji mislim ,al hajde .Beli pesak ,skoljke ,Karibik... merenge ,marake,ples i ostalo..

I odem ja tamo ,hotel vrh-od ptice mleka.. Takva kakva sam ,sa ovim mojim prijateljima ,krenemo mi redom...

Hocu nesto da napisem ,malo nema veze za temom .Ja tamo vise nikad necu otici -to znam ,dok se nesto kod njih ne promeni .Malo mi je mazohisticki ,,a ceo svet to radi ,, lezanje na belom pesku ,uzivanje u alles inclisive ,a na 10 m imate to sto imate ...Tako isto i za Dominikansku mislim.

Bila sam i u fabrici najboljeg ruma ,i tamo gde motaju cigare ,,one naj,, videla uslove rada i raspitala se o ceni rada....

To je divna zemlja ,sa prijatnim ljudima ,ali nisam Hemingvej ..

dali76 dali76 18:38 15.01.2009

Re: Ivana,dunja, svadja, i kuba of course

Da, meni je zanimljivo to sto po americkim univerzititema mozes sresti studente s majicama na kojima je lik “cege vare “
Simbol bunta I otpora vise nego stvar ideologije ja mislim.
Ja, zbog zakonskih problema, na Kubu legalno ne mogu iako mi je ,uporedjujuci tebe, ta zemlja u bliskom komsiluku.
Meni je zvucala nevjerovatno saznanje da SADne dozvoljava svojim gradjanima posjetu Kubi I da je ovaj prekrsaj papreno naplacivan onima za koje se sazna da su otisli.
Javna je tajna da mnogi traze od Kubanskih carinika d im ne udaraju stambilje u pasose sto ovi rado I cine.

dunja73 dunja73 20:33 15.01.2009

Re: Ivana,dunja, svadja, i kuba of course

Simbol bunta I otpora vise nego stvar ideologije ja mislim.



Da ,a tamo ces videti kackete i bluze sa americkom zastavom, doduse ne previse .

Nadam se da ces uspeti da otputujes ,i to uskoro .Jedna slicica za tebe.

dali76 dali76 01:10 16.01.2009

ostaje da se vidi

Bit ce to I lakmus test za novog amrickog predsjednika I sekratarku Clinton.
Vidjet cemo jeli postoji volja da se nesto promjeni ?
Bar sto se putovanja tice.
Tvrditi kako nema ukidanja sankcija komunistickoj Kubi dok sun am prodavnice preplavljenje robom iz jedne daleko vece komunisticke zemlje ne djeluje nimalo ubjedljivo.
Odobravanje putovanja gradjanima SAD na Kubu bio bi mali korak I snazan signal , no jeli ipak moguc ostaje nam da cekamo.
dali76 dali76 03:04 16.01.2009

obama :moguce promene :kozmetika ili

Proslog novembra samo dan nakon predsjednickih izbora u SAD lokalne novine “Miami herarld” su objavile clanak pod naslovom:
Obama najavljuje moguce promjene u odnosima s kubom?
Carlos Lazo postao je glavni promoter Demokrata medju svojim sunarodnjacima koji vec decenijama podrzavaju Republikance od kojih traze bezkompromisan odnos prema rezimu Fidela Kastra.
Naime Carlos Lazo vetearan iz Iraka postao je poznat javnosti kad je zbog poostravanja rezima putovanja u Kubu od strane Busove administracije onemogucen da posjeti svoju djecu na kubi. Prethodna administracija poostrila je I rezim putovanja iz porodicnih razloga gdje je posjeta ovom karibskom ostrvu ukoliko vam tamo zzive uzi clanovi porodice ogranicena na jednu posjetu u tri godine.
Novoizabrani predsjednik Obama obecao je u svojoj kampanji ne samo da ce maknuti restrikcije s porodicnog putovanja vec I zakonska ogranicenja u svezi koliko dolara legalno se moze poslati rodbini na kubu.
Obama je isto tako izrazio spremnost da se susretne s Raulom Kastrom (bratom fidela Kastra) novim predsjednikom Kube.Ovo je naravno izazvalo buru negodovanja od kriticara koji optuzuju Obamu za naivnost glede vanjske politike.No, Obama je isto tako jasno rekao da ukidanje ekonomskih sankcija zahtjeva ispunjavannje nekih uslova. Konzervativna komentatorka s Floride Ninoska Pérez smatra da je ovo Obama izjavio samo kako bi pridobio glasove kubanske zajednice na Floridi drzavi tako vaznoj za predsednicke izbore.( Obama ce,prognozira , Ninoska Pérez,maknuti sve restrikcije putovanja I kako ona tvrdi na taj nacin obezbjediti pobjedu rezimu na Kubi I sto je vaznije financijsku poddrsku rezimu koju ce ukidanje restrikcije donjeti.
Obama misli da moze sjesti s jednim diktatorom I ubjediti ga da postane demokrata ,kaze gospodja Pérez poznata po svojoj snaznoj podrsci bivsem kandidatu Republikanaca John Meccain-u
Sdruge strane gospodin Sanchez savjetnik novog predsjednika za latinoamericku politiku je izjavio da je ukidanje zakonskih ogranicenja I porodicnih putovanja na Kubu sasvim izvjesno dok je o ostalom suvise rano da se govori.
“kao sto je Obama rekao trebalo nam je 50 godina da dodjemo tu gdje smo ne ocekujte da se sve promjeni u pet dana” izjavio je Sanchez.
Vicki Huddleston bivsa sefica diplomatske misije u Havani podrzava najavljene promjene nove administracije isticuci nekoliko pozitivnih efekata ; Mogucnost putovanjaimace uticaj na biznis na Floridi dok ce ukidanje zakonskog ogranicenja na slanje novca uticati na vecu financijsku nezavisnost samih Kubanaca koji ciji zivoti toliko zavise od vlade u Havani.(
Andy Gomez director instituta za Kubu na Univerzitetu u Majamiju ima opet svoj stav; ukidanje restrikcije putovanja moze inicirati kapislu pravog imigracijskog buma kad jednom Kubanci spoznaju kako im zivi rodbina na Floridi I ka dim ta ista rodbina pocne pomagati da ih izvuku iz Kube.
Vec pominjana sefica misije u Hvani kaze kako je vladi u Havani vise odgovarao McCain I da imaju razloga strahovati zbog novog predsjednika …
dunja73 dunja73 16:08 16.01.2009

Re: obama :moguce promene :kozmetika ili

Obama misli da moze sjesti s jednim diktatorom I ubjediti ga da postane demokrata



nadajmo se ...puno se ocekuje od novog predsednika .Sad kad se iz Nemacke putuje za Ameriku mora se jedan online formular ispuniti ....jooj ..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana