Gradjanske inicijative| Politika

OTKUD SAD OVO MINISTARSTVO?!

Srecko Sekeljic RSS / 20.08.2007. u 02:02

 

Ključni političari naše zemlje su u aprilu i maju mesecu ove godine bili usred pregovora o formiranju nove vlade, ali su međusobno komunicirali inkognito ili putem posrednika, a kao što znamo, ti posrednici su neretko bili i novinari sa senzacionalističkim rukopisom. Sve je izgledalo kao vrlo čudna partija pokera sa prevelikim ulogom - čudna partija, jer se njeni protagonisti nalaze u različitim sobama i nemaju direktan kontakt jedan sa drugim. U svakom slučaju, partija kartaške igre sa previše blefiranja.

Čaršiji je, međutim, uglavnom promaklo da su se istovremeno sa ovim napetim igrarijama, predsednici i predstavnici podmladaka stranaka (DS, DSS, G17+, LDP, SDU, LSV i SPO) viđali redovno i javno. Doduše, nisu baš odlučivali o sudbini zemlje i naroda...

Prve postave stranačkih juniora dogovarale su se tada o zajedničkom pristupu unapređenju položaja mladih u Srbiji i to na serijalu sastanaka  sa omladinskim NVO (Koalicija mladih Srbije, Razvojni fond za mlade, Forum SYD Balkan, Inicijativa mladih za ljudska prava, Savez studenata Beograda, Udruženje studenata sa hendikepom, Evropski pokret Srbije, Grupa "Hajde da..." i dr.). Prosečnog posmatrača je mogao da začudi ton ovih razgovora, koji je bio iznenađujuće uljudan u odnosu na tada aktuelna javna natezanja o na-život-i-smrt važnim pitanjima formiranja izvršne vlasti. Kada se sve sabere, jedva da je bilo dva-tri parolaška ispada.

Prvaci stranačkih podmladaka zapravo su se odazvali na poziv omladinskih NVO, da se sa svoje strane pridruže naporima za formiranje vladinog tela koje će biti matično za bavljenje mladima. Svima je bilo jasno da bi se Srbija ostvarenjem ove inicijative konačno pridružila naprednijim evropskim zemljama, makar samo u segmentu brige o omladini.

Iako je naša zemlja do 2000. godine imala Ministarstvo sporta i omladine, ono se isključivo bavilo sportom. Sport je tih nesrećnih devedesetih bio jedina društvena aktivnost na koju su mladi bili podsticani od strane države. Međutim nije jasno zašto Sektor za omladinu nije oživeo nakon demokratskih promena, i ne samo to - nije jasno zašto je ovaj Sektor tada u potpunosti ukinut.

Ipak, poslednjih godina je postojalo nekoliko sistematskih pokušaja osnivanja odgovarajućeg republičkog tela zaduženog za omladinu. U novembru 2003. godine, pred same parlamentarne izbore, Ministarstvo prosvete i sporta je započelo formiranje jednog takvog nacionalnog tela, ali nakon pada vlade Zorana Živkovića ova inicijativa nije nastavljena. Podmladak DS-a je 2004. godine obavilo mini istraživanje nakon čega je sastavio nacrt strategije za mlade i predlog formiranja Agencije za mlade. Godinu i po dana kasnije, u decembru 2005, snažan doprinos vidljivosti ovog problema dala je Koalicija mladih Srbije (koju danas čini pet organizacija sa lokalnim podružnicama: Građanske inicijative, Omladina JAZAS-a, Savez izviđača Srbije, Omladinski informativni centar i Mladi istraživači Srbije). KMS je te godine organizovala veliku konferenciju kojoj su prisustvovali predstavnici 165 omladinskih organizacija i na kojoj je formulisan zahtev za formiranje Uprave za mlade pri Ministarstvu za nauku i životnu sredinu. U 2006. godini su u organizovanoj akciji telefonskim pozivima i pismima zatrpavali nadležne institucije zahtevom za formiranjem jednog ovakvog tela. Iste godine se Kabinet potpredsednika vlade Miroljuba Labusa, a kasnije Ivane Dulić-Marković, pripremao za osnivanje Kancelarije za mlade, koja bi direktno odgovarala vladi. Međutim, ova inicijativa je propala usled oročenosti vladinog mandata, odnosno zbog ostavki koje su ministri iz reda G17 Plus podneli nakon prekida pregovora sa EU.

Da se ne bi i treći put za redom čekao sam kraj mandata vlade za započinjanje osnivanja ovog tela, Savez studenata Beograda je odmah nakon ovogodišnjih izbora svim narodnim poslanicima uputio pismo kojim ih poziva da formiraju Ministarstvo za mlade ili Kancelariju za mlade, odnosno da se založe za donošenje odgovarajuće strategije omladinske politike. Tada je nevladin sektor uspostavio i kontakt sa podmladcima političkih stranaka tražeći da se svi okupe oko zajedničkog predloga i to, ukoliko je moguće, pre završetka pregovora o formiranju vlade. Omladina G17 Plus je, odgovarajući na ovu inicijativu, početkom aprila organizovala sastanak podmladaka stranaka i omladinskih NVO. Tom prilikom, prvi put su za istim stolom sedeli predstavnici parlamentarnih stranaka i NVO na zvaničnim konsultacijama posvećenim isključivo potrebama mladih u Srbiji. Postignut je dogovor da sve zainteresovane omladinske i političke organizacije formiraju Radnu grupu koja će pripremiti sveobuhvatan predlog osnivanja odgovarajućih republičkih tela za stratešku brigu o mladima. Usledila je serija javnih sastanaka i okruglih stolova u prostorijama DS-a, DSS-a, Saveza studenata, Media centra...

Predsednici omladina su o rezultatima ovih razgovora redovno izveštavali predsednike svojih stranaka. Nakon što su čelnici DS, DSS i G17 Plus konačno zakopali svoje ratne sekire, zajednički predlog omladinaca postao je deo koalicionog dogovora i ušao u program novoformirane vlade. Kada su se svi čipovi pregovarača našli na gomili i kada je svako od njih otkrio sve karte u svojim rukama, Ministarstvo omladine i sporta je povereno kadrovima G17 Plus.

Eto odgovora na pitanja o tome otkud u Koštuničinom ekspozeu poseban resor za mlade.

Možda podmladci stranaka ne bi ovako uljudno sarađivali da su i sami imali veći ulog u odmeravanju snaga oko formiranja vlade. Ipak, svojim racionalnim i odgovornim pristupom, zajedno sa omladinskim NVO, dali su pozitivan primer svojim starijim kolegama i nadređenima. Jednako je bitno i to što je dijalog u potpunosti urodio plodom - mladi su izvojevali svoju prvu bitku u borbi protiv domaćih vetrenjača.

Naravno, ovo nije srećan kraj jedne priče, već pre njen početak. Pred mladima je, sasvim očekivano, osvanuo vidik sa čitavim nizom novih izazova i otvorenih pitanja: Kako će to Ministarstvo funkcionisati? Čime će se konkretno baviti? Na koji način će Ministarstvo sarađivati sa omladincima? Da li će imati širu podršku društva? Škripa vetrenjača još uvek vreba...

Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milandez milandez 13:28 20.08.2007

Vetrenjaca

mladi su izvojevali svoju prvu bitku u borbi protiv domaćih vetrenjača

Škripa vetrenjača još uvek vreba...

Da li u tom ministarstvu ima nekoga iz SPO-a? Mozda bi, saznavsi imena delatnika tog ministarstva, mogli da cujemo "Škripu vetrenjača i ko još uvek vreba..."
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 14:25 20.08.2007

Re: Vetrenjaca

Znam da je bivši funkcioner SPO-a, Vlajko Senić, državni sekretar zadužen za sport u tom ministarstvu.
zero zero 09:16 21.08.2007

racionalan i odgovoran pristup...

svojim racionalnim i odgovornim pristupom, zajedno sa omladinskim NVO, dali su pozitivan primer svojim starijim kolegama i nadređenima. Jednako je bitno i to što je dijalog u potpunosti urodio plodom - mladi su izvojevali svoju prvu bitku u borbi protiv domaćih vetrenjača.


posebno mladi iz dss- mogu da zamislim kako se racionalno i odgovorno ponasaju...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana