Zene ravnopravne? Al zamalo

lidiaz RSS / 20.08.2007. u 22:16

Jucerasnja [url=http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=08&dd=19&nav_category=12&nav_id=259804]vest[/url] na b92 govori o majci kojoj je koalicija sud-centar za socijalni rad oduzela dete. Odnosno, kako zvanicno saopstavaju:

Sudija je tretirao da ona nije uredno pozvana na ročište i to nije održano, ali je nakon tog neodržanog ročišta od strane specijalnog veća usvojena privremena mera kojom je dete privremeno do okončanja sudskog postupka ili drugačije odluke suda dodeljeno ocu, a uređen je način kontaktiranja sa majkom.

 

A onda je otac dete odveo u Belgiju, odnosno van domasaja naseg suda. Vest dalje navodi da je:

 

Sud u obrazloženju privremene odluke da se majci oduzme beba i dodeli ocu navodi da je Centar za socijalni rad utvrdio da je majka pripadnik Jehovinih svedoka, a da je "jedna od normi te organizacije zabrana transfuzije krvi", što može da "ugrozi vitalne interese deteta". 

Pozadina te price je jos strasnija. Prema pisanju [url=http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=10774]Blica[/url] (i [url=http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=10668]ovde[/url]) otac je dobio dete posto on zaradjuje iako je brak razveden posto je on svoju zenu zlostavljao:

Pristala sam na razvod jer me je suprug maltretirao, udarao glavu u zid, pretio da će me gurnuti niz stepenice, zbog čega sam u Belgiji protiv njega podnela prijavu za nasilje. Planjanski centar za socijalni rad preporučio je da dete pripadne ocu na osnovu njegove lažne izjave da sam, navodno, Jehovin svedok.

Postoji i oceva prica u [url=http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/avgust/18/V-09-18082007.shtml]Kuriru[/url] gde on potvrdjuje da je dete oduzeto jer je majka pripadnik Jehovinih svedoka?! Posle ocevog “objasnjenja” kako je eto on dobar pravoslavac koji je krstio dete, a majka sam djavolji izaslanik - nije sedela u kuci, vec odlazila napolje, zelela skupe stvari, eto i celo selo zna da je to djavoljska rabota, sad ce sve biti u redu.

Posto je zena, ako nije dobra i smerna domacica koja svog dragog muza pita za sve, verovatno kurva, a ako nije, onda je u najmanju ruku clan sekte. Ako nije udata, onda je ili kurva ili nedojebana kucka (mada to moze da bude i ako je udata). Najtuznije je sto takvo misljenje cesto dolazi i od samih zena. U ovom konkretnom slucaju od socijalne radnice, koja je odusevljena tim pozrtvovanim ocem, koji joj donese i koji poklincic kad svrati, doneti svoje misljenje da je majka losa zato sto je clan Jehovinih svedoka, mada ima i druge mane.

Ono sto je tuzna istina u danasnjem svetu, gde se ni “civilizovani” zapad ne razlikuje previse, je da je skoro svaka zena makar jednom u svom zivotu bila izlozena ili diskriminaciji ili verbalnom maltretiranju. Tu si i istrazivanja koja pokazuju kako zena za isti posao dobije samo 2/3 novca, kako se teze zaposljavaju (ako su neudate ili bez dece zato sto mogu da ih dobiju, ako su udate i(li) sa decom zato sto ce odsustvovati sa posla zbog dece).

Drustvene norme koje propisuju da je zeni karijera porodica, pa onda neke od njih ostanu zakopane u losem braku posto ih ON izdrzava. Ili istrazivanja koja pokazuju da bi Vesna Pesic ili Hilari Klinton losije prosle na izboru od nekog muskarca. Ili drustveno misljenje da je ona kurva ukoliko ima vise od jednog do dva razlicita partnera (i to ne istovremeno), dok je on bogom obdareni pastuv.

 

PS Izvinjavam se zbog nepreglednog teksta, ali nece da saradjuje :(

 

PSS Ovo za linkove je pokvareno :( 



Komentari (106)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vucko vucko 22:33 20.08.2007

Ledo,

vidim da si nešto kivna na nas muške, ali moram malo da te gnjavim izvini: imaj malo milosti prema nama, čitaocima - prelomi neki pasus, sredi ove linkove - ovo je baš naporno za čitanje...
MMMila MMMila 22:37 20.08.2007

ENTER, ENTER, ENTER

Ovo kao da je fobija od entera! Sve cesce su postovi ovakvi! Ili to mozda ima veze sa necim drugim:(

vucko vucko 22:45 20.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Jao, nemojte, molim vas, sad neka ženska tuča da izbije. Mila, daj malo kredita Ledi, videćeš da je vedelo izloženosti kreditnom riziku.
MMMila MMMila 22:51 20.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Otkud ti ideja o zenskoj tuci?? Il bi ti to voleo da vidish??? Sto ste bre svi ratoborni ovde.

Kazem, kada se ponovi nekoliko puta da se pojavljuju ovakvi postovi, mora da postoji nesto! Mozda softver ne radi kako treba, a? Ili mi ne radimo kako treba, a?

A bre Vucko, pa nisam rascerupala ni one koje bi mozda trebalo, a cu Lidi(j)uZ, koja josh posteno napisa... DOduse, procitala sam samo na preskok, ali ima pravo.

lidiaz lidiaz 23:46 20.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Tekst me bojkotuje. Znam da koristim Enter :<:
MMMila MMMila 23:48 20.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

To sam i pretpostavila... znaci ipak je softver:( Znaci, bunimo se!

lidiaz lidiaz 23:50 20.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Ja ne koristim Windows a sve je izgleda podeseno za to :(
MMMila MMMila 23:54 20.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Mnja:( Eto josh jedne vrste diskriminacije:(
zarkov zarkov 00:38 21.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

MMMila
...mora da postoji nesto! Mozda softver ne radi kako treba, a? Ili mi ne radimo kako treba, a?...


bice da je softver, tagovi su joj u redu.

A sto se tice teme, nista cudno...da imamo sud i policiju revolucija bi vec bila gotova, a da smo ih imali 90-tih ne bi ni imali revoluciju. Mislim da u ovom slucaju nije rec toliko o polnoj diskriminaciji koliko o ocevoj deviznoj plati, meni se tako javlja.
lidiaz lidiaz 01:03 21.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Mislim da nisi potpuno u pravu. Oceva devizna plata moze da bude samo deo price.
Ostatak je odnos drustva prema zeni koji je muz napustio (ili ona njega, za drustvo to nije bitno, ona je kriva).
Sto se tice devizne plate, prema zakonu zemlje u kojoj zaradjuje tu platu, deo bi morao da salje zeni. Ali nesto se i te zemlje ne trude previse kad nisu njihove drzavljanke u pitanju.
Olga Medenica Olga Medenica 10:35 21.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Tekst se jako tesko uredjuje.
Potpuno je kapriciozan, jedno izlazi u "prozurcicu" drugo u "pregledu" a trece se objavi.
Enter cesto pravi prevelike razmake, kad sam napisala predprosli post, da bi na nesto licio, gledala sam objavljen rezultat na jednom kompjuteru a popravljala pomicu "izmeni tekst" na drugom.
Vrlo zametno. Vrlo zeznut softver.
MMMila MMMila 10:43 21.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Pa ja se ne slazem....makar ne sasvim. Svako sa malo iskustva na recimo forumima ili nekim slicnim mestima gde se koriste scripte ipak se snalazi. Malo paznje, pregledanja sta svaka alatka radi, i to je to!

Navika je izgleda cudo...

Ima mana, ali ne tako uzasnih da sad moramo da kazemo da SVE ne valja.

I dodatak, vecina ovakvih programa se pise za jednu platformu, i eventualno prilagodi da "podnosljivo" radi na nekoj drugoj.
yu1bcd yu1bcd 18:29 22.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

lidiaz
Ja ne koristim Windows a sve je izgleda podeseno za to :(

Naravno, Windows je samo deo sveopste muske zavere za porobljavanje zena!

Veoma gorak tekst mlade naucnice iz USA. Valjda se tako pocinju pisati blogovi?

Nigde niste spomenuli uspehe feministki u proslom milenijumu. Slobodu izbora radjanja koja je dovela do negativnog nataliteta na Zapadu.

Valjda ce vec jednom proraditi CERN pa da malo ganjate bosome


lidiaz lidiaz 19:13 22.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Prvo jedno izvinjenje zbog ne javljanja (guzva, Tevatron radi).

Tekst je gorak zato sto postoji primer u mom bliskom okruzenju. Tekst je gorak jer se secam komentara da to sto ona radi moze svaka kafe kuvarica (upucen koleginici na cetvrtoj godini fakulteta). Tekst je gorak iz mnogo razloga.

Sta znaci da je sloboda radjanja dovela do negativnog nataliteta? Jel' zene treba da budu masine za radjanje dece?
Feministkinje su doprinele da mi ostale sada imamo veca prava nego nase bake (hvala im). Jel' mislite da im je bilo lako? Da si to radile iz hira?
nikson nikson 19:31 22.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

a jel masine treba da radjaju decu?

protivljenje radjanju je sebicnost.
dunjica dunjica 22:29 22.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

radjanje i podizanje djece nije samo odgovornost zene.
lidiaz lidiaz 23:31 22.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

nikson

I koliko zena treba da rodi dece da ne bi bila sebicna?
nikson nikson 04:43 23.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

dunjica
radjanje i podizanje djece nije samo odgovornost zene.


dunjice od tebe nisam ocekivao ovakav komentar, pa naravno da nije


lidiaz
nikson

I koliko zena treba da rodi dece da ne bi bila sebicna?


izmedju tri i cetiri stotine
dunjica dunjica 08:14 23.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

Nikson,
to je bio direktan odgovor na to da je protivljenje radjanju sebicnost. Za mene je ta izjava, na zalost, najcrnji mrak.

A ako ti i ja mislimo da odgovornost podizanja djece nije samo zenski posao, ne vjerujes valjda da tako misle svi? Meni se cini da i previse muskaraca misle kako je briga o djeci i njihov odgoj zenski posao (majke, bake, dadilje,...). To se bar prakticno vidi svuda oko nas, negdje vise negdje manje.
yu1bcd yu1bcd 13:28 23.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

lidiaz
niksonI koliko zena treba da rodi dece da ne bi bila sebicna?

Egzaktan odgovor glasi 2,1 Drustvene promene idu puno sporije od tehnickih nauka. Sa time je povezan i polozaj zena u drustvu. Samo protestantska religija im daje malu podrsku.
nikson nikson 15:44 23.08.2007

Re: ENTER, ENTER, ENTER

dunjice, verujem da i sama znas nekog ko je skoro dobio dete i pretpostavljam da mu to nije bio najcrnji mrak vec srecan trenutak u zivotu. izvini, ako je nekome vaznija sminka, pa zato nema dete ja to ne mogu drugacije da nazovem nego sebicnost, ali postujem da svako bira svoj put.

ja uopste ne mislim da je za podizanje deteta odgovorna samo zena, potpuno mi je nenormalan stav da samo zena treba da brine o detetu, pa cak i za vreme trudnoce. na primer: muskarac koji bi odbio da zeni spremi rucak za vreme trudnoce ne da je nesposoban, nego je isto i sebican. muskarac koji bi nervirao zenu bilo kad, a posebno za vreme trudnoce je konj
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:34 20.08.2007

brak i ono

" Ako nije udata, onda je ili kurva ili nedojebana kucka (mada to moze da bude i ako je udata). Najtuznije je sto takvo misljenje cesto dolazi i od samih zena."

Molim Vas da jos malo ovo pojasnite. Ako nije problem ?
lidiaz lidiaz 23:48 20.08.2007

Re: brak i ono

Vrlo licni primer. Pomenula sam prijateljici kako gledam Sex i grad, a ona je prokomentarisala kako su one sve kurve.
Ili napadi na uspesne zene. Uvek imaju veze sa seksom, ili previse ili premalo.

Jel' treba jos neko objasnjenje.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:56 20.08.2007

Re: brak i ono

Hvala na odgovoru ! Ne bih Vas gnjavio za dodatna objasnjenja.
Licni primeri jesu najvaznija stvar u takvom zakljucivanju o kome pisete.
Svakako, i ta doza neodredjene kolicine (previse/premalo) meni cini Vasu konstataciju jasnom.
Kao dan.
Pozdrav !!!!
bauer bauer 22:54 20.08.2007

Zene ravnopravne?

Ili tri faze u zivotu muskarca:

Muskarac pre braka,


U braku,


I posle razvoda...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:59 20.08.2007

Re: Zene ravnopravne?

Jel' ovo trece - lav ili lavica ?
bauer bauer 23:08 20.08.2007

Re: Zene ravnopravne?

Laf bre, vidis mu grivu?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:10 20.08.2007

Re: Zene ravnopravne?

Aha ! Vidim sada.
Znaci, tako.
Ja mislio to lavica, a da je laf otis'o da se negde zeza....
Posle razvoda.
lidiaz lidiaz 23:49 20.08.2007

Re: Zene ravnopravne?

bauer
Ili tri faze u zivotu muskarca:

Muskarac pre braka,


U braku,


I posle razvoda...

Ma svakako. I zato su sigune kuce pune ugrozenih muskih :<:
bauer bauer 07:57 21.08.2007

Re: Zene ravnopravne?

znas, lidiaz, ja nisam ni pretendovao da ponudim resenje, oni lavovi su bili vise kao stos, i mi, muskarci se ponekad osecamo ugrozenima.

bilo je vise diskusija po temi ugrozenosti zena, na blogu, a i sire, pa nismo dosli do nekog smislenog odgovora. ako mene pitas, resenje za pitanje polozaja zena je u kombinaciji drustvenog uredjenja i opsteg obrazovanja svih strana u procesu. srbija u oba polja zaostaje, ali, primetices, da se pojave zlostavljanja zena desavaju i u razvijenijem svetu, kao poslesica neobrazovanja i ekonomske ne-perspektive, pre svega?

ono sto se meni cini zapostavljenim je pitanje polozaja zena u islamskom svetu. izgleda da se u svetlu 'liberalizacije iraka', niko mnogo ne trza da potegne to pitanje? nije politicki korektno?
lidiaz lidiaz 14:33 21.08.2007

Re: Zene ravnopravne?

bauer


bilo je vise diskusija po temi ugrozenosti zena, na blogu, a i sire, pa nismo dosli do nekog smislenog odgovora. ako mene pitas, resenje za pitanje polozaja zena je u kombinaciji drustvenog uredjenja i opsteg obrazovanja svih strana u procesu. srbija u oba polja zaostaje, ali, primetices, da se pojave zlostavljanja zena desavaju i u razvijenijem svetu, kao poslesica neobrazovanja i ekonomske ne-perspektive, pre svega?

Nazalost zlostavljanje zena nije uvek i samo posledica neobrazovanja i ekonomske neperspektive. Ima jako mnogo obrazovanih, imucnih koji maltretiraju svoje zene, koleginice na poslu, koriste uvredljive izraze...

ono sto se meni cini zapostavljenim je pitanje polozaja zena u islamskom svetu. izgleda da se u svetlu 'liberalizacije iraka', niko mnogo ne trza da potegne to pitanje? nije politicki korektno?

Polozaj zena u islamskom svetu, prema onome sto mi sa strane vidimo jeste los. Neke stvari u islamskom svetu su kao osinje gnezdo. I skoro niko ne zeli da se bavi time, cesto cak ni sami muslimani. Tako da pitanje polozaja zena u muslimanskom svetu ide zajedno sa resavanjem drugih problema u muslimanskom svetu.

nsarski nsarski 23:55 20.08.2007

Lidiaz,

prica je, naravno, strasna, ali nadam se da ne implicira da se to samo kod nas dogadja.
Evo bas danas je zavrsena drama sa jednom Meksikankom koja je nasla azil u nekoj crkvi u Cikagu. Ona ima dete koje je rodjeno u usa i, prema americkim zakonima, je drzavljanin Amerike. Majka, medjutim, nema uredne papire, i sada je administracija odlucila da zasuce rukave i "rascisti situaciju". Nesrecna zena se sklonila u jednu crkvu sa bebom da je ne bi deportovali i odvojili od bebe.
Pre neki dan (na godisnjicu dogadjaja) je izasla iz crkve i posla u Vasington da trazi pravdu. U tome ju je uhapsilo i deportovalo. Kraj.
lidiaz lidiaz 00:03 21.08.2007

Re: Lidiaz,

Da znam da nije mnogo bolje.
Ovde se prilicno uporno preko medija propagira* da zena treba da vodi racuna o kuci. A ako vec resi da juri karijeru, to je njena stvar.

*Ako pod propagandom shvatimo TV.
nsarski nsarski 00:07 21.08.2007

Re: Lidiaz,

Evo bas sad je gledam na TV. Elvira Arellano - sve sto ume da kaze je: Aj lov dis kontri, end maj son.
Neki pametnjakovic na TV tvrdi "we did not split this family up - she did!".
lidiaz lidiaz 00:12 21.08.2007

Re: Lidiaz,

nsarski

Neki pametnjakovic na TV tvrdi "we did not split this family up - she did!".

Kako, time sto se porodila u Americi?
Licemeri najobicniji.
bauer bauer 08:27 21.08.2007

OK! nsarski

zar je to slika polozaja zena? mislim da ce pre biti prica o americkoj imigracionoj politici, koja je, BTW, jedna od liberalnijih u svetu. u celoj prici o deportovanoj zeni postoji i missing link, muz, koji je takodje u ilegalnom statusu? ako nije, imao bi legalnih nacina da zadrzi porodicu u zemlji? dete, koje rodjenjem dobija americko drzavljanstvo, ispravi me ako gresim, gde se to u evropi, rodjenjem dobija drzavljanstvo? u belorusiji? neka hvala. i koja to zemlja bez ogranicenja prima imigrante?

cini mi se da bi ih u, recimo nemackoj, sve sutnuli nazad odakle su dosli, kao albance sa kosova. ne kazem da je to pravedno, nikako, ali daleko gore od onoga sto se radi u americi.
apatrid apatrid 10:41 21.08.2007

Re: OK! nsarski

zar je to slika polozaja zena? mislim da ce pre biti prica o americkoj imigracionoj politici, koja je, BTW, jedna od liberalnijih u svetu.


Da, da, diže se ovaj liberalni zid, duž granice.

cini mi se da bi ih u, recimo nemackoj, sve sutnuli nazad odakle su dosli, kao albance sa kosova. ne kazem da je to pravedno, nikako, ali daleko gore od onoga sto se radi u americi.


Naravno, u tim amerikama je uvek sve najbolje.
bauer bauer 18:27 21.08.2007

Re: OK! nsarski

Naravno, u tim amerikama je uvek sve najbolje.

ti se prijatelju lepo vrati odakle si dosao, tamo je sigurno bolje.
nsarski nsarski 20:24 21.08.2007

Re: OK! nsarski

Ako sam dobro razumeo dogadjaj u Srbiji, majci su oduzeli dete jer je Jehovin Svedok. U usa su majku odvojili od deteta (prakticno oduzeli joj ga) jer je Meksikanka bez papira. Rezultat je isti: majka odvojena od deteta zbog nepodobnosti.
I to NE bioloske i vaspitne nepodobnosti. (Mislim, covek moze da nadje opravdanje kad je majka mentalno nesposobna da se brine o detetu).
bauer bauer 20:47 21.08.2007

Re: OK! nsarski

Mislim da dogadjaj u USA nisi dobro razumeo. Njoj ce biti dozvoljeno da zivi sa svojim detetom, ali u Meksiku. Po vazecim zakonima, dete ce moci da joj 'napravi papire' kada bude napunilo 21 godinu. Nije mnogo pravedno, al bar je nesto. A mozda se ona vec vozi u nekom kargo venu, peticom, od San Diega ka LA, dok mi ovo pisemo.
apatrid apatrid 08:32 22.08.2007

Re: OK! nsarski

bauer
Naravno, u tim amerikama je uvek sve najbolje.


ti se prijatelju lepo vrati odakle si dosao, tamo je sigurno bolje.



Samo posle tebe, "prijatelju".
gordanac gordanac 00:35 21.08.2007

većinska manjina

Ono sto je tuzna istina u danasnjem svetu, gde se ni “civilizovani” zapad ne razlikuje previse, je da je skoro svaka zena makar jednom u svom zivotu bila izlozena ili diskriminaciji ili verbalnom maltretiranju. Tu si i istrazivanja koja pokazuju kako zena za isti posao dobije samo 2/3 novca, kako se teze zaposljavaju (ako su neudate ili bez dece zato sto mogu da ih dobiju, ako su udate i(li) sa decom zato sto ce odsustvovati sa posla zbog dece).


Tačno.
Istraživanja u Srbiji daju podatke o tome da je svaka treća žena izložena nekoj vrsti nasilja, svaki deseti muškarac i svako drugo dete.
O ženi koja radi ili želi da napreduje u poslovnoj karijeri često se govori kao o "kvalitetnoj" kao da je u pitanju roba, a ne osoba. Koliko puta ređe se čuje taj pridev za muškarca? Ne, on je "sposoban", a žena je "kvalitetna". Ili nije. Kao loša roba - suptilna indirektna diskriminacija govornog i pisanog jezika.
I bez obzira na dobre odredbe u Porodičnom zakonu žene su češća meta selektivne primene zakona ili povlačenja u ćutanje u strahu od stigme okoline ako su žrtve nasilja, u braku ili nakon razvoda.
Proteći će verovatno vremena još prilično dok populacijska većina na planeti ne prestane da bude tretirana kao manjina koja mora da predlaže posebne mehanizme da bi bila ono što je prirodno da bude - ravnopravna.
lidiaz lidiaz 01:14 21.08.2007

Re: većinska manjina

Sama cinjenica da zemlje koje sebe tretiraju kao napredne imaju kvote pri zaposljavanju zena i zakone protiv diskriminacije govori koliko je problem veliki.
Sta ce meni zakon i pravilo da je XXX "equal employer" ukoliko necu biti diskriminisana bez toga. Drustvo ce postati pravedno onda kad vecina pojedinaca bude imala svest da su zene ravnopravne. (Evo sad sam i ja napisala isto :)).

Bila sam jos tinejdzerka kad sam morala da se zestoko borim da budem prihvacena na mestima koja su se smatrala muskima. Ako je bio basket u pitanju, pre bi primili muskarca sa dve leve noge nego devojku u ekipu.

Ovde smo zimus igrali odbojku i ekipe su bile sa minimum dve zene. Inace bi nas kompletno izbacili. Kad se pojavila mogucnost da donijemo jos termina, jedan od muskih, koji je bio gori od pola zena, predlozio je da se napravi prava, cisto muska, liga. Ja sam tad rekla mom muzu i jednoj dugarici da vidim tu silu koja ce me spreciti da igram u toj ligi. :<:
Drugarica je prokomentarisala da nazalost nisu svi kao ja :(.
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 09:13 21.08.2007

Re: većinska manjina

Poštovana gospođo,
Potpuno se slažem i podržavam ukidanje diskriminacije polova (kako ženskih-tako i muških), manjiskih zajednica, grupa sa posebnim potrebama itd. Pogotovo kada je u pitanju intelektualni rad i slično. Međutim, Vaše mišlje smatram da nije ispravno jer predstavlja pokušaj izjednačavanja polova "na silu", pri čemu se po svaku cenu dokazuje ravnopravnost u situacijama gde ona po samim biološkim (fiziološkim) karakteristikama jednostavno ne stoji, i čini najveću štetu samim ženama. Da li je muskulatura prosečnog muškaraca jača od prosečne žene? Dokazano jeste. Da li je onda ova moja izjava koja je bazirana na činjeničnom stanju diskriminacija žena? Mislim da nije. Takođe, smatram da dokazivanje ravnopravnosti po svaku cenu izaziva revolt i neprilagođene reakcije, na zalost , većinskog dela muške populacije u Srbiji. Zaista insistiranje u Vašem primeru da se ukjučite u rekreativni, neobavezni basket u krugu porodice i prijatelja je ok. Ali, u slučaju ozbiljnije igre dve muške ekipe 3 na 3 gde bi Vi bili u jednoj, smatram neravnopravnim u odnosu na tim u kojem biste bili, nepriličnim i opasnim po Vas. Lično sam bio u takvoj situaciji sa drugaricom koja se profesionalno bavila košarkom i koja je redovno igrala sa nama. Iako smo svi navikli na nju i uvek vodili računa kako igramo odbranu na njoj (hmmm. da li smo vršili diskriminaciju ovim postupcima jer je nismo tretirali ravnopravno?) u jednom zajedničkom skoku za loptu jedan od momaka (svi imaju preko 105kg) je pri doskoku pao na nju i slomio joj ruku, ugruvao je itd. Naravno, da je moglo to da se desi i da je skučio momak na mene, ali sa mnogo manjim stepenom izvesnostI. U muškim (pogotovo kontaktnim) sportovima postoje kategorije (težinske, starosne itd) pa se ne govori o diskriminaciji, nego o normalnom sledu stvari. Takođe sam siguran da brojni teški fizički poslovi ili sportovi, poput, rudarstva, metalurgije, boksa i ultimat fajta jesu zaista nespojivi sa ženskom fizionomijom. Iako volim boks, smatram da je ženski boks ružan i štetan prvenstveno za zdravlje tih žena i da ga treba marginalizovati i strogo kontrolisati. Mislim da me zbog ovakvog mišljenja ne možete smatrati za muškog šovinistu.
gordanac gordanac 09:52 21.08.2007

sličnosti i razlike

Mislim da me zbog ovakvog mišljenja ne možete smatrati za muškog šovinistu.

Taman posla! Daleko je ovo što Vi pišete od zagovaranja diskriminacije :))
Možda samo imate - premalo informacija, a u ukupnom okruženju (verovatno, kao i većina) dovoljno volje za stereotipima i predrasudama.
Vaše mišlje smatram da nije ispravno jer predstavlja pokušaj izjednačavanja polova "na silu", pri čemu se po svaku cenu dokazuje ravnopravnost u situacijama gde ona po samim biološkim (fiziološkim) karakteristikama jednostavno ne stoji, i čini najveću štetu samim ženama.

Razlike o kojima govorite su PO POLU. Pol ne biramo rođenjem, ali ja govorim o DISKRIMINACIJI PO RODU. A rod, rodne uloge, status roda - određuje društvo, društvena pravila, društvena volja, zakoni, predrasude, stigma, ono što zovemo "privremenom kulturom tradicionalne uloge žene u nekom društvu". Zašto kažem - privremene? Zato što su takve "kulture" podložne promenama na osnovu društvene volje, pokreta, ideje, uviđanja da se neke nepravde, diskriminacija mogu ukloniti.
Primer: moja baba,rođena 1892 i ja, rođena 1958. imamo sasvim različit kvalitet ženskog života - ona nije mogla da ide u školu, da se zaposli, da ima ili nasleđuje imovinu, da glasa ili bude birana.....ja sve to mogu, a da ni ona ni ja nismo ništa uradile (osim što smo obe žene) da "pripadamo nekoj kulturi uloge ili položaja žene".
Društvo je menjalo pravila, zato što su neke hrabre žene početkom XX veka rekle "Alo? Ovako dalje ne ide!"

Takođe, smatram da dokazivanje ravnopravnosti po svaku cenu izaziva revolt i neprilagođene reakcije, na zalost , većinskog dela muške populacije u Srbiji.

Razmislite - zašto uopšte postoji potreba da žene DOKAZUJU ravnopravnost? Dokazuje se samo nešto za čega postoji "opravdana sumnja" da uopšte - postoji (da se malo poigramo rečima :))
Neprilagođene reakcije? Pa, naravno da će biti - "neprilagođene"! Uvek su takve, radilo se o ženama kao "većinskoj manjini" ili pravim manjinama poput crnaca u USA šezdesetih godina XX veka okupljenim u Pokretu za građanska prava ili današnjim etničkim manjinama čija prava na jezik, političku zastupljenost, druga prava - morate definisati zakonima, ili osobama sa hendikepom koje su praktično često "nevidljive" za svoje okruženje....uvek rečenica "hoću prava i hoću podelu odgovornosti za kvalitet svog života" izaziva - neprilagođene reakcije. O kojima moramo JAKO voditi računa ako nam je cilj da naše ćerke i sinovi žive bolje nego mi.

Takođe sam siguran da brojni teški fizički poslovi ili sportovi, poput, rudarstva, metalurgije, boksa i ultimat fajta jesu zaista nespojivi sa ženskom fizionomijom. Iako volim boks, smatram da je ženski boks ružan i štetan prvenstveno za zdravlje tih žena i da ga treba marginalizovati i strogo kontrolisat

Radi se o PRAVU NA IZBOR, koje može, a ne mora imati veze sa polnim predispozicijama sa obavljanje nekog posla ili bavljenje nekim sportom. Ne mora da bude nijedne žene u oblastima o kojima govorite, ali NE SME nijednoj da bude "zabranjeno" diskriminacijom da se nekim poslom ili sportom bavi. To je onda ravnopravnost.

Da smo pre samo pedeset godina tvrdili da će Nemačka imati kancelarku ili Francuska kandidatkinju za predsednicu države, da će u USA biti (možda) takođe kandidatkinja, da će crnci redovno ići na koledže, da će biti ukinut aparthejd u Južnoafričkoj republici, da će "pasti kolnijalizam", da će žene trčati 100m 11sec. i da će biti na svim sportovima na Olimpijadi, da će....(ređajte dalje sami) em bi izazivali "neprilagođene" reakcije, em ogorman podsmeh. A danas sve to uzimamo "zdravo za gotovo".
Ja se nadam da ćemo tako (jednog dana) "uzimati" i ravnopravnost. Bez potrebe za dokazima ili borbom.
jesen jesen 10:50 21.08.2007

Re: sličnosti i razlike, Gordana,

...vi ste mozda jedina zena ovde na blogu koja je vec dugo godina u "politici" pa bih vam predlozila da u vezi rodne ravnopravnosti "precesljate" malo "porodicni zakon"....Ovaj najnoviji (zakon) bolji je za nijansu od predhodnog ali i dalje ima velikih "rupa" koje muski rod moze obilato da koristi na stetu zena..Skoro je bio clanak u nekim novinama o "neplacanju" alimentacije za decu....radi se o hiljadama sudskih predmeta koji godinama cekaju po sudovima na resavanje...e sad, dok te godine prolaze majke tu decu moraju da hrane, oblace, skoluju....Muskom rodu u tim slucajevima vrlo odgovara da je zena zaposlena a narocito da ima i karijeru...Jednoj mladoj zeni koju poznajem sudija je jednom prilikom rekao...."pa sacekajte malo, niste ugrozeni...dobro zaradjujete....." Iz ovoga se moze zakljuciti da ako je zena uspesna njen bivsi muz je potpuno oslobodjen obaveza...Takve zene uglavnom odustaju od maltretiranja po sudovima i postaju samohrane majke a one koje zbog malih prihoda ne mogu da izdrzavaju svoju decu prinudjene su na borbu bez kraja....i uvek na svoju stetu....Bilo bi mi drago kada bi napisali nesto na temu rodne ravnopravnosti i naseg porodicnog zakona...
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 11:55 21.08.2007

Re: sličnosti i razlike

Poštovana gđo. Čomić,
Prihvatam Vašu sugestiju u vezi moje informisanosti, ali ne prihvatam bilo kakvu aluziju na moje robovanje sterotipima, običajima, predrasudama itd. O tome se svakako može diskutovati ako treba. Ipak, napominjem da se moj komentar odnosio na Lidijin primer učešća u basketu i odbojci, gde se prvenstveno misli na ravnopravnost učesnika različih polova. Ako bismo to gledali kroz raznorodnu prizmu odosmo u filosofiju do jutra.
Elem, u pravu ste da se dokazuje nešto što nije aksiom, a kada sam komentarisao potrebu npr. pojedinih boraca za ženska prava mislio sam da oni pokušavaju da "na silu" dokazuju jednakost u maniru " i žene to mogu, ko bre ne može da digne 100kg?" (pa u okviru toga da se bave boksom ultimat fajtom itd) i time izazivaju "neprilagođene" reakcije "vidi ove sad šta hoće". Da žene trebaju da imaju jednako pravo i slobodu odlučivanja i odabira zanimanja, hobija, partnera je potpuno nesporno. Ovde konkretno podržavam Vašu sugestiju, u smislu da nije bilo drugačijeg mišljenja, inicijative itd. u prošlost, teško da bi danas imali Angelu Merkel, mogućeg tamnoputog predsedničkog kandidata u SAD itd. Moja primedba se odnosi na način iznošenja takvih incjativa za ravnopravnost polova i odabir društvenih segmenata u kojima se ta diskriminacija po nekima ogleda. Naravno da znam razliku kako podele po polu i podele po rodu i društvene determinisanosti ove potonje. Međutim, zar ne mislite da je recimo inicijativa pojedinih boraca za ženska prava za izjednačavanje uslova (starosna, godine staža) za odlazak u penziju žena i muškaraca, dokazivanje jednakosti "na silu". Možda robujem stereotipima, ali smatram da ženski rod, treba da ima povlašćen položaj po ovom pitanju, duže i bolje povlastice za trudnička i porodiljska odsustva, bolju primenjenu zaštitu u Zakonu o braku i porodičnim odnosima, lakšu i liberalniju proceduru za usvojenje itd. kao i daleko bolju zaštitu i sprečavanje diskriminacije, na radnom mestu, pri zapošljavanju i dr. Tu se treba boriti po mom mišljenju za ženska prava, koja opet trebaju biti potpuno jednoobrazno tretirana u poređeju sa muškim pravima. Na primer, pravo na roditeljstvo je jednako a u praksi naših sudova u preko 95% je da se po inerciji deca dodeljuju majkama.
gordanac gordanac 12:42 21.08.2007

velimir jeremić

ali ne prihvatam bilo kakvu aluziju na moje robovanje sterotipima, običajima, predrasudama itd.

nesporazum
nije se odnosilo na Vas, niti na Vaš tekst već - na okruženje (i Vaše i moje i svačije...)
gordanac gordanac 12:46 21.08.2007

Re: sličnosti i razlike, Gordana,

Ovaj najnoviji (zakon) bolji je za nijansu od predhodnog ali i dalje ima velikih "rupa" ....

Znam.
Tek je primena slabo kontrolisana....
Pretpostavljam da će biti i izmena i dopuna - makar zbog usklađivanja sa Ustavom, ako ništa drugo.
Na žalost, trenutno ne mogu da procenim - KADA.
Možete samo da mi verujete "na reč" da ću se potruditi da bude što pre.
Mnogo pomaže i ovakav "blogovski" razgovor....
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 13:38 21.08.2007

Re: velimir jeremić

Drago mi je, i naravno da delim Vaše mišljenje o okruženju (zato sam i ovde) i baš zbog toga želim da sugerišem, imeđu ostalog i Vama koji ste u politici (ja sam 1993. digao ruke jer mi je postalo muka, a inače smo iz istog "jata" da je vrlo bitan način na koji će se rešavati pojedini problemi. Tačnije nisu najveći problem oni koji diskutuju o razlici polne i rodne diskriminacije, već oni koji o tome nemaju pojma. Koji nisu sposobni da shvate o čemu Vi pričate, jer su neobrazovani npr. kao i oni koji su formirali svoje pogrešno mišljenje na osnovu lošeg obrazovnja, loših uzora, loše sredine u kojoj su odrasli itd. Sa onima koji su obrazovani, psihički zdravi, sposobni da razumeju a podržavaju rasnu, polnu, nacionalnu, seksulanu diskriminaciju, glasaju za SRS, JUL, na žalost teško da ćemo ikada išta postići. Nužno, treba znači napraviti većinski prihvatljiv društveni ambijent od svih onih prvo pomenutih, a ovaj drugi svet mora postati manjina poput krajnje desnice kakva manje više postoji svuda u svetu. Prenešeno na politiku u Srbiji, svojim ispravnim radom, pravilnim pristupom i "prihvatljivim" postupcima se mora animirati ona grupa od nekih 25-30% biračkog tela koja je "negde između" iz nekog razloga.
Pozdrav
gordanac gordanac 14:01 21.08.2007

to je...

...i inače NAJVEĆI problem u Srbiji, ovo što ste rekli:

Tačnije nisu najveći problem oni koji diskutuju o razlici polne i rodne diskriminacije, već oni koji o tome nemaju pojma.

Lakoća s kojom se u Srbiji izriču "ocene", obrazlažu "stavovi" i daju "mišljenja" sa neznanjem na mestima na kojima NE BI SMELO da ih bude je jedna od njastrašnijih cena izolacije koja dolazi na naplatu u vremenu koje je tek pred nama.
Najužasniju cenu u gubicima ljudskih života i imovine, u nasleđu zla i zločina - već smo delimično platili, ali bahatost neznanja će tek ispostaviti svoj osvetnički račun.

Nužno, treba znači napraviti većinski prihvatljiv društveni ambijent od svih onih prvo pomenutih, a ovaj drugi svet mora postati manjina poput krajnje desnice kakva manje više postoji svuda u svetu.

I ovo je tačno. U pitanju je proces.
I nije problem u tome da stanovništvo (pa ma za koga glasalo, nema veze) nema svest o tome kakav je proces u pitanju - ima, to se može i proveriti i dokazati. Problem je što se zbog neznanja gubi vreme, najdragoceniji ( i po meni jedini pravi) resurs, što bahatost neznanja pravi primere o kojima lidiaz tako dobro piše u svom tekstu, što neznanje na mestima odlučivanja, trošeći uzalud vreme, uvećava zajedničku štetu koja je i onako prevelika. I onda su ljudi s pravom gnevni i ljuti i besni jer oni to VIDE, a još uvek ne postoji dovoljno jak institucionalni mehanizam da njihov opravdani gnev proizvede promenu dovoljno brzo.
Srbija je "multitasking" društvo - svašta što se inače ne bi radilo istovremeno morate da radite odjednom i u isto vreme.
Ne mogu da čekam dovoljno snažne institiucije, reformisano pravosuđe, kriterijume kvaliteta za "kadrove" na javnim poslovima, sticanje dovoljnog znanja i veština kod svih - i upravljača i javnosti, ne mogu da čekam jer su žene u Srbiji i onako već platile previsoku cenu tranzicije sopstvenim zdravljem. Pa, ako samo jednoj pomogne sve ovo što radim - moj posao ima smisla.
Borba protiv predrasuda ustvari nije ni neprijatan ni težak posao - samo treba volja i svest da dug koji imam prema ženama koje su u proteklim decenijama izborile da ja imam ovakav kvalitet života kakav imam, da taj dug treba da vratim našim ćerkama i sinovima. Uključujući, naravno, one o kojima i Vi govorite, a koji niti šta razumeju, niti šta znaju, niti misle da promene mogu biti dobre i po njih. Niti će ikada glasati za mene ili za ono za šta se zalažem. Takva je priroda procesa.
lidiaz lidiaz 15:22 21.08.2007

Re: većinska manjina

Velimir Jeremić
Poštovana gospođo,
Međutim, Vaše mišlje smatram da nije ispravno jer predstavlja pokušaj izjednačavanja polova "na silu", pri čemu se po svaku cenu dokazuje ravnopravnost u situacijama gde ona po samim biološkim (fiziološkim) karakteristikama jednostavno ne stoji, i čini najveću štetu samim ženama. ...

Da li u te teske fizicke poslove koji nisu za zene spada i nosenje kesa sa pijace, rad u polju, ili ribanje poda?

Sto se kosarke tice, ja sam uvek znala kad mogu da igram, kad ne mogu, samo nisam dozvoljavala da budem sa strane, a da mogu da igraju muskarci koji su losiji od mene (kad se gleda ukupan doprinos, fizicke mogucnosti i vestine).

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 22:51 21.08.2007

Re: većinska manjina

Gordanac: Tačno.Istraživanja u Srbiji daju podatke o tome da je svaka treća žena izložena nekoj vrsti nasilja, svaki deseti muškarac i svako drugo dete.O ženi koja radi ili želi da napreduje u poslovnoj karijeri često se govori kao o "kvalitetnoj" kao da je u pitanju roba, a ne osoba. Koliko puta ređe se čuje taj pridev za muškarca? Ne, on je "sposoban", a žena je "kvalitetna". Ili nije. Kao loša roba - suptilna indirektna diskriminacija govornog i pisanog jezika.I bez obzira na dobre odredbe u Porodičnom zakonu žene su češća meta selektivne primene zakona ili povlačenja u ćutanje u strahu od stigme okoline ako su žrtve nasilja, u braku ili nakon razvoda.Proteći će verovatno vremena još prilično dok populacijska većina na planeti ne prestane da bude tretirana kao manjina koja mora da predlaže posebne mehanizme da bi bila ono što je prirodno da bude - ravnopravna.


U potpunosti se slazem sa Vama.
vucko vucko 23:02 21.08.2007

Re: većinska manjina

Louis, could this be a beginning of a fruitful collaboration?
jesen jesen 00:42 22.08.2007

Re: sličnosti i razlike, Gordana,

Pa da, i ja mislim da pomaze blogovski razgovor...zato sam vam i predlozila da napisete jedan post o tome pa da se se iz razgovora sagledaju problemi sa svih strana...a kada dodje vreme za neke promene da imate vise podataka "sa terena"...
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 01:38 22.08.2007

Re: većinska manjina

vucko
Louis, could this be a beginning of a fruitful collaboration?



Cisto sumnjam. Problem diskriminacije zena se obicno banalizuje i svodi na kafansko saljive komentare. Radi se o ozbiljnom problemu od koga cak i neki pametni muskarci imaju hand off approach.
vucko vucko 12:02 22.08.2007

If she can stand it...

Uh... sa Gordanom se malo duže družim, pa je shvatila poentu, izvinjavam se :)

Dakle, to je bio moj komentar u vezi ovoga i ovoga i naravno ovoga:

U potpunosti se slazem sa Vama.

A u originalu, ovaj quote gore ide ovako:

Rick: Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 13:18 22.08.2007

Re: If she can stand it...

Ne znam sta da ti kazem Vucko. Ostajem tako budna do kasno u noc, pa mi slabi koncentracija :)))
vucko vucko 13:41 22.08.2007

It takes two to tango

Ništa, mene i inače prozivaju za dozlaboga komplikovane metafore i insinuacije :)
nikson nikson 00:41 21.08.2007

besmislen

besmisleniji tekst nisam procitao
lidiaz lidiaz 01:00 21.08.2007

Re: besmislen

nikson
besmisleniji tekst nisam procitao

Tipican stav pripadnika ljudske vrste.:<:
vucko vucko 01:10 21.08.2007

Re: besmislen

"Čemu ovo služi? A uz to i ne radi!"
(Paja Patak u "Mikijevoj radionici"
nsarski nsarski 01:16 21.08.2007

Re: besmislen

Pa, da ne radi, choveche! Zar se nisi toga setio?
nikson nikson 07:20 21.08.2007

Re: besmislen

tipican odgovor nekog ko je povezao hilari klinton i oduzimanje deteta od roditelja koji se ne brinu o njemu.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:25 21.08.2007

Vidoviti službenici državni


Ma, čitava ta priča ne pokazuje samo kakav je ovde odnos prema ženi. Otkriva nam više stvari odjednom:

- da po sudovima u zabrinjavajuće velikom broju sede kukavice i diletanti, opterećeni predrasudama, nazadnim stavovima okoline i plavim kovertama;

- da centri za socijalni rad trpe od sličnih boljki, s tim što je kod njih još živopisnije, jer su prisutniji “slobodno sudijsko uverenje” i altruističko-mizantropska improvizacija;

- da se pojedine državne institucije ponašaju u skladu sa javnim verskim opredeljenjem nekih iz vlade, opredeljenjem koje se nezvanično preporučuje kao dominantno i obavezujuće i samim tim propisuje koje su religijske varijante dopuštene, koje su osobe pod uticajem nečastivog.., a omogućava čak i vidovitost državnih činovnika koji unapred znaju koje će postupke u izvesnim situacijama neka osoba učiniti tokom narednih meseci ili godina, te im za te buduće postupke odmah izriču zakonom propisane sankcije, ne dozvoljavajući da se delikt uopšte desi.

- da se odnos društva prema ženi iz korena menja, jer ona više ne mora nužno da bude majka, već se “teret dece” prebacuje i na očeve, a majke sada mogu da se bave intelektualnim radom, u šta najpre spada uzaludno pisanje žalbi sudovima ili centrima za socijalni rad.

- da su prava deteta netaknuta: time se niko nije ni bavio;

- da javnost u ovakvim prilikama obavezno poštuje nezavisnost suda: ne meša se, ne čini ništa osim što tupo blene u ceo slučaj.


Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 01:47 22.08.2007

Re: Vidoviti službenici državni

Dragan Vujanović
Ma, čitava ta priča ne pokazuje samo kakav je ovde odnos prema ženi. Otkriva nam više stvari odjednom: - da po sudovima u zabrinjavajuće velikom broju sede kukavice i diletanti, opterećeni predrasudama, nazadnim stavovima okoline i plavim kovertama;- da centri za socijalni rad trpe od sličnih boljki, s tim što je kod njih još živopisnije, jer su prisutniji “slobodno sudijsko uverenje” i altruističko-mizantropska improvizacija;- da se pojedine državne institucije ponašaju u skladu sa javnim verskim opredeljenjem nekih iz vlade, opredeljenjem koje se nezvanično preporučuje kao dominantno i obavezujuće i samim tim propisuje koje su religijske varijante dopuštene, koje su osobe pod uticajem nečastivog.., a omogućava čak i vidovitost državnih činovnika koji unapred znaju koje će postupke u izvesnim situacijama neka osoba učiniti tokom narednih meseci ili godina, te im za te buduće postupke odmah izriču zakonom propisane sankcije, ne dozvoljavajući da se delikt uopšte desi. - da se odnos društva prema ženi iz korena menja, jer ona više ne mora nužno da bude majka, već se “teret dece” prebacuje i na očeve, a majke sada mogu da se bave intelektualnim radom, u šta najpre spada uzaludno pisanje žalbi sudovima ili centrima za socijalni rad.- da su prava deteta netaknuta: time se niko nije ni bavio;- da javnost u ovakvim prilikama obavezno poštuje nezavisnost suda: ne meša se, ne čini ništa osim što tupo blene u ceo slučaj.



Da, upravo sve to sto ste naveli. Neznanje, predrasude, odsustvo empatije, indiferentnost i potreba da se sacuva status quo u kome je zena svedena na stereotip (pojednostavljeni simbol zene majke, fatalne zene, neposlusne zene, dobro kuvajuce zene itd., da zapostavimo vulgarne sirokorasirene varijante).

dracena dracena 08:50 21.08.2007

Po zakonu

Po našem zakonu žene jesu ravnopravne. Medjutim, pošto zakone niko ne zarezuje i pošto je sitna i krupna korupcija veoma prisutna u čitavom sistemu, a naš mentalitet prilično patrijarhalan, onda se svakodnevno potvrdjuje da su žene neravnopravne. Ako bismo ovu formulu primenili na bilo koju drugu oblast, došli bismo do sličnih rezultata. Iako je jako dobro boriti se protiv nasilja prema ženama, njihove eksploatacije na radnom mestu i svega ostalnog što si navela, ipak mislim da do ozbiljnijeg poboljšanja njihovog statusa neće doći dok se ne reformiše sudstvo i zakoni ne počnu da se striktno primenjuju. Odatle riba smrdi, duboko sam ubedjena.
lidiaz lidiaz 15:40 21.08.2007

Re: Po zakonu

dracena
Po našem zakonu žene jesu ravnopravne.

Nije sve ni u zakonu i/ili postovanju zakona. Poslodavac uvek moze da nadje razlog zasto je zena losiji kandidat od muskarca. Naravno, moze i obrnuto, ali se to bas retko desava. Ne mora cak ni da to kaze glasno. Narocito sto pri zaposljavanju veoma cesto odlucuje licni kontakt.

Iako u Americi postoje zakoni, morali su da donesu posebne propise (nsarski ce to znati bolje) za zaposljavanje zena na Univerzitete (mislim da dobijaju dodatna sredstva, ili tako nesto). Tako da kad se na trzistu pojavi zena koja konkurise za neko stalno mesto jako cesto se desava da Univerzitet pronalazi posao i za njenog muza, a da njoj samoj daje izuzetne uslove.
Sto opet sve vraca na pricu da zena dobije samo ako onaj koji joj daje dobije jos vise.
bocabole bocabole 09:40 21.08.2007

OD REBRA NASTALA I TU OSTALA

ZENA JE RAVNOPRAVNA ONOLIKO KOLIKO U TOM MOMENTU GODI MUSKARCU.u svim sferama u zivotu.

i to se nikad nece promeniti ne samo kod nas nego u celom svetu.
sve ostalo su prividi,navodi,zavodi,politike,maske i muske igrarije.


bojana
Lilu Lilu 10:10 21.08.2007

nazalost..

Lido, hvala za tekst. Zamalo da se OPET radi o meni.

Sto se tice ravnopravnosti polova ili bilo kakvoj ravnopravnosti, koji nivo svesti je potreban da se neko odrekne privilegija koje ima? Bilo kakvih. Jedino ako se tu stvari postave tako da se predoci neki visi cilj, odnosno veca dobit na neki drugi nacin. Dacu malo da bih dobio vise.. i onda opet nista od ravnopravnosti.
Bolno je sto je ta pozicija muskarca postignuta njegovom fizickom snagom, sto je lepo primetio neko u komentaru o sportu. A jos bolnije to sto jako veliki broj njih i dalje koristi tu silu za dominaciju nad zenom. Kad ne moze da se nametne intelektualno, ima drugih instrumenata - novac, batine, ucene, a sud i centar za socijalni rad su od velike koristi ako je zena mnogo tvrdoglava pa nece da slusa muza.
Da se razumemo, mislim da ima i ugrozenih muskaraca, ali to su slucajevi u kojima je zena fizicki ili finansijski jaca.
Sto me negde vraca na pocetak..
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 10:29 21.08.2007

Interes deteta

Čekajte malo ljudi. Svi odoste odmah na lavove, lavice, diskriminaciju itd. a zaboraviste osnovno pitanje, odnosno povod za celu gužvu. A to je sudska odluka koja se odnosi na boljitak, najbollju zaštitu interesa i budućnost DETETA. Sve sudske odluke ovog tipa moraju po "Zakonu" da budu u funkciji prvenstveno zaštite interesa deteta. U tom cilju je ustanovljena određena zakonska procedura koja se mora ispoštovati, mora se uključiti Organ starteljstva, psiholozi, sociolozi itd. U ovom konkretnom slučaju, koliko sam upoznat, brak supružnika je razveden, suprug živi u inostranstvu, majka je ovde slabo zaposlena i nesporno član Zakonom priznate verske zajednice "Jehovini Svedoci". Ovo su dakle činjecice. Na osnovu njih Sud u Zakonom predviđenoj proceduri u saradnji sa gore navedenim učesnicima donosi Odluku ceneći najbolji interes deteta. Sva dalja priča je na nivou spekulacija i ličnih razmišljanja, te koristim priliku da iznesem svoje;
1. Da li je zakonski ova problematika u Srbiji dobro uređena? Nije, mnoga su rešenja zastarela, neprimerena savremenom vremenu i životu, Organ starateljstva, zaposleni u Centru, psiholozi, socijalni radnici, dobar deo njih otaljava svoj posao, bazira ga na predrasudama i zastarelim shvatanjima. Da ne spominjemo i neke druge procedure gde oni učestvuju koje su katastrofalne kao npr. usvajanja dece, odnos hranjeništva, oduzimanje dece, to jest uskraćivanje roditeljskog prava, pokretanje i sprovošenje postupka oduzimanja ili ograničavanja poslovne sposobnosti itd.
2. Da li su sudovi korumpirani, da li donose sudske odluke nakon političkih pritisaka, davanja mita itd. I sami ministri u vladi to potvrđu. Ali ih treba dokazati, i preduzimati konkretne individualne akcije, na osnovu predhodno prikupljenih dokaza, a ne uopšteno, na bazi rekla kazala.
3. Da li je pripadništvo nekoj sekti osnov za oduzimanje nekog deteta? Lično mi se ni najmanje ne dopada "rad" Jehovinih Svedoka. Nemam predrasuda, ali sam lično doživeo da su isti baš u selu u blizini Saraoraca gde se ovaj slučaj dogodio (moravska sela Saraorci i Lozovik su im jaki centri) mimo znanja moje porodice u dužem vremenskom periodu iznuđivali veće novčane priloge od moje bake koja je bilo dementna uz agresivni pristup koji još više pogoršao njeno stanje. Takođe veliki broj tamošnje seoske dece se animira agresivnom kampanjom još od osnovne škole, što je veliki problem od sredine 90tih. O tome se ćuti i lokalna zajednica nema znanje ni volje da to spreči. Da se razumemo, ispovedanje vere treba biti slobodno, Jehovini Svedoci su legalno registrovana verska zajednica i na to imaju pravo, ali pritisci na maloletnike, starce, uznemiravanje kucanjem na vrata, stalnim posetama u vreme odmora, "ubacivanje" noge u vrata kako ih ne biste zatvorili, je daleko od "normalnog". Posebno pitanje koje nisu rešile ni mnogo socijalno svesnije države je rešenje unutrašnjeg pitanja dece u takvim porodicama. Da li se krše prava deteta u takvim porodicama i kako se država tu treba ponašati? Da li se deca pravilno razvijaju i kakvi će oni roditelji dalje biti?
4. I na kraju pitam sve borce (borkinje) protiv diskriminacije polova; Zašto se niko od vas nije pobunio zbog toga što iako zakon predviđa prioritetni interes deteta kao ključni faktor za odluku suda kome će dete da pripadne, a u skladu s tim pretpostavlja jednakost oca i majke, u preko 95% slučaja sud po inerciji dodeljuje decu majci? Ovo mislim da je primer diskriminacije muskaraca kao jednako bitnog sudeonika u roditeljstvu.
P.S I ja sam dete iz razvedenog braka i hvala bogu da sam pripao majci, da ne bude zabune.

Olga Medenica Olga Medenica 10:48 21.08.2007

Re: Interes deteta

Sto se tice interesa deteta, pa sigurno taticu iz ove price diskvalifikuje cinjenica da je brak razveden zato sto je treskao mamici glavu o zid.

Sto se tice jehovinih svedoka, nista ne znam o njima ali sta god da je mora da ima neku tezinu da bi pariralo "bacanju niz stepenice".

A Lidija je u pravu, kod nas su cesto zene najglasnije u pljuvacini drugih zena i groteskno nekooperativne.
Desavalo mi se da kad nesto bezuspesno pokusavam da obavim i znam da je zena "za salterom" poturim muza i stvar krene glatko.
Naravno, to nije pravilo.

Mozda i muskarci tako jedni drugima podmecu, to ne mogu da ocenim, nisam nikad bila muskarac.
nikson nikson 11:18 21.08.2007

Re: Interes deteta

Stose tice interesa deteta, pa sigurno taticu iz ove price diskvalifikuje cinjenica da je brak razveden zato sto je treskao mamici glavu o zid.


dakle zna

Sto se tice jehovinih svedoka, nista ne znam o njima ali sta god da je mora da ima neku tezinu da bi pariralo "bacanju niz stepenice".


hm... ne zna

A Lidija je u pravu


)
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:05 22.08.2007

Re: Interes deteta

Olga Medenica
A Lidija je u pravu, kod nas su cesto zene najglasnije u pljuvacini drugih zena i groteskno nekooperativne. Desavalo mi se da kad nesto bezuspesno pokusavam da obavim i znam da je zena "za salterom" poturim muza i stvar krene glatko.Naravno, to nije pravilo.Mozda i muskarci tako jedni drugima podmecu, to ne mogu da ocenim, nisam nikad bila muskarac.



Identifikacija sa agresorom, mazohizam, potreba da se kompenizra ponizenje koje su same prezivljavale kao supruge, snaje itd. tako sto ce ponoviti obrazac babe vestice prema svojoj snaji, na primer. Drugi problem je jos bolesniji, a za njega snose odgovornost preprotektivne, opsesivne majke koje svoje sinove grubijane nezno stite od hostile sveta. Znate, one price, kada pitaju majku lokalnog siledzije o njenom sinu ljubimcu (naspram dve tri zapostavljene cerke rospije), a mama kaze, ´oh on je prava dusica, tako je osetljiv, ne bi ni mrava zgazio´.

A opet, s druge strane imate radikalne muskarace feministkinje, koje emancipaciju sprovode oponasajuci muskarce. Rezultat je seksualna asimilacija.

Jednakost mora uvazavati razlike (zivele razlike), a zakon mora omoguciti zastitu neznijeg i fizicki slabijeg dela populacije. Sve ostalo su nekakva neo~patrijarhalna razglabanja.



nikson nikson 03:42 22.08.2007

Re: Interes deteta

A opet, s druge strane imate radikalne muskarace feministkinje, koje emancipaciju sprovode oponasajuci muskarce. Rezultat je seksualna asimilacija.


pravo u centar! svaka cast!
apatrid apatrid 10:51 21.08.2007

ko je diskriminisan?

Uz dužno poštovanje prema autorima teksta i komentara, moram da kažem da je tema dobrim delom promašena. Evo i zašto. Dete je odvojeno od majke, u uzrastu u kome to ne bi smelo da bude. Ali, ona je ovde manje diskriminisana kao žena (više je diskriminisano dete), već kao pripadnica "nepoželjne" verske grupe. Da je ona pravoslavka ovo se, verovatno, ne bi dogodilo, iako bi ona, naravno, još uvek bila žena. Takođe, da je obrnuto, da je njen muž "optužen" (tako je, oni je optužuju da je Jehovina svedokinja, za njih je to kriminal) da je adventista, a ona uzorna pravoslavka, ovo ne bi moglo da se dogodi, u to sam siguran.
Uzgred, udari na manje verske grupe ("sekte", uz obavezno potezanje satanizma) se ponavljaju svakih par godina. Ovo je deo te kampanje. Jeste li pogledali tabliode? Neki se bave (video sam na kisku, ne bih mogao reći o kojoj od tih "novina" se radi, ali naslovna strana je u pitanju, ako kupujete pjuge videćete i sami) opasnošću od Jehovinih svedoka. Sve smrdi na novu kampanju.
Inače se slažem sa većim delom komentara o položaju žena, ali mislim da ovde nije reč o tome.
sentinel26 sentinel26 11:58 21.08.2007

Nije zamalo, nego za malo više

Lidiaz,
Dobro je što ste pokrenuli ovu veoma značajnu i bolnu temu za Srbiju. Nažalost osim verbalne podrške neće biti nikakvih promjena.
Ne tako davno, predložio sam g-dji J.Tešanović da sa nekom od ženskih organizacija (ili ŽuC) pokrene jednu akciju (ili blog) o diskriminaciji žena u vršenju roditeljskih prava, sa posebnim osvrtom na diskriminaciju u režiji države. Dobio sam odgovor da su njihove mogućnosti u tom pogledu veoma ograničene(što je i tačno).
Naveo sam primer presude Suda u Strazburu protivu države Srbije zbog neizvršenja sudskih odluka i onemogućavanja majci punih 8 godina da bar vidja svoje dijete do okončanja svih sporova. Podaci iz presude su zastrašujući. Sabotirali su izvršenje sopstvenih odluka i presuda.
Interesantno i u tom kao i u slučaju iz V.Plane, sudije su bile većinom žene !

U normalnoj, pravnoj državi, za ovaj slučaj iz V.Plane, sudinica i onaj socijalni radnik(ca) bi dobili momentalni otkaz, zbog višestrukog kršenja ne jednog nego više zakona. Sudinica zaslužuje i trajnu zabranu rada u pravosudju.

1. Centar za socijalni rad (niti bilo koje lice iz centra) nema pravo davanja predloga kao u konkretnom slučaju. Samo Klinički centar Srbije i još dva instituta iz Bgd (koliko je meni poznato) imaju pravo davanja ocene zdravstvene bezbednosti dece pri vršenju roditeljskih prava.
2. Sudinica u konkretnom slučaju (obzirom na vrstu i posledice koje proizvodi) nije mogla da donese presudu zbog izostanka (stranke) majke.
3. Treće i da je mogla da donese tu presudu zbog izostanka, radilo se o predlogu koji je izveden na osnovu podatka čija je provera bila obavezna uz dodatno mišljenje veštaka.
4. Takva presuda nije nikako mogla da bude donijeta bez saslušanja majke deteta.
5. I rešenje koje je donijeto nije bilo pravosnažno i obzirom na sadržinu i posledice nije se smelo izvršiti prije pravosnažnosti a bez saglasnosti obe stranke.
6. Ima još prekršaja u konkretnom slučaju ali me čudi da protiv istih nije pokrenut postupak za utvrdjivanje odgovornosti.
7. Nijedan zakon u Srbiji (bar na papiru) ne dozvoljava bilo kakvu versku diskriminaciju kada je u pitanju odlučivanje o vršenju roditeljskih prava.
Praksu ne bih komentarisao.
Poz
Alexxxx Alexxxx 13:02 21.08.2007

a...

Gospodine Jeremicu,

a kad je sex u pitanju, je l' vise volite da ste gore ili dole?
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 13:22 21.08.2007

Re: a...

Ne znam kakve to sad veze ima sa ženskim pravima, ali iako je ovo baš intimno pitanje rado ću Vam odgovoriti. Naravno, ukoliko ste mislili na pozu u toku seksualnog čina, moram Vam reći da preferiram izmenu više poza, a njihov broj i zadovoljstvo u njima definitivno zavisi od trenutka, mesta gde se čin vrši, obostrane inspiracije, sklonosti i želje partnerke. Lično nemam neku baš ono "omiljenu". Imate li neki predlog i kakva je situacija kod Vas?
dunjica dunjica 14:15 21.08.2007

Lidija,

tema siroka poput panonskih prostranstava, pa bolje i da je se ne dohvacam pismeno. Ali samo zelim dodati da ono o cemu pises nije specificnost Balkana.

Moja omiljena tema je odnos prema zenama i zenskim identitetima u Njemackoj, jednoj od kolijevki zenskog oslobodjenja i feminizma. Ovdje, prije svega u njenom zapadnom dijelu, koje nije imalo (ne)srecu iskustva socijalizma, postoji jedan meni tesko razumljiv odnos prema majcinstvu i zenskosti. Zeni je mjesto pokraj djece, kada ih ima, BAREM dok ne krenu u skolu. Zene koje se odbiju potpuno podrediti djeci i obitelji, nazivaju se RABENMÜTTER. Taj izraz ne postoji ni u jednom meni poznatom jeziku. Rebenmutter (majka vrana, direktno prevedeno, ali sa znacenjem kao ptica kukavica majka) je zena koja "napusta" dijete i posvecuje se "sebicno" svojim potrebama, karijeri ili sl. Zenina zarada se ionako naziva "dodatnom zaradom", u odnosu na muza, hranitelja i "glavu" obitelji.

Da napomenem da je do 1977.! zenama u Zapadnoj Njemackoj bilo onemoguceno da rade van kuce bez odobrenja muza. Drugim rijecima, muz je imao zakonsko pravo zeni ZABRANITI da se bavi svojom strukom, uz dovoljan izgovor "da ne zadovoljava svoje bracne obaveze"!

Dok su mi djeca bila mala, radila sam u struci kao free-lancer. S jedne strane je moj njemacki dio familije vrsio veliki pritisak da odustanem i od toga, da sam losa majka, da ionako to nista ne vrijedi, itd. Moj balkanski dio familije i prijatelji su me istovremeno gotovo prezirali da se nisam posvetila karijeri puno radno vrijeme. Osjecala sam se rastrzanom izmedju 2 nepomirljiva ekstrema.

I dan danas, unatoc mom svima znanom stavu o polozaju zene i njenim pravima, ne samo duznostima, neki clanovi rodbine moga (njemackog) muza jos uvijek, kada nam pisu, pisma naslovljavaju sa "Obitelj XY", gdje je XY ime i prezime moga supruga.
gordanac gordanac 14:27 21.08.2007

KKK

...kinder,kuche kirche ...(ti ćeš bolje znati da napišeš, ne znam đe u mene "umlaut" :))
ali to je jedna od programskih ideja najstrašnijeg političkog projekta na svetu koji je najmanje (ako je uopšte) kritikovana s doborm merom i sa dokazima da javnost nikako ne stoji iza takve ideje.
Kada sam prvi put ( pre desetak godina) čula za izraz RABENMÜTTER, slabog znanja nemačkog, bila sam ubeđena da se radi o "maćehi". Tek dublji razgovori su me opasuljili ( i to uz prigodu da "ispadneš glup u društvu" sa pitanjem).
Za ukidanje Zakona iz 1977 znam, ali ako bi htela da mi uštediš vreme i pomogneš :
Kako ide sa integracijom stavova o ženama iz bivše istočne Nemačke nakon ujedinjenja? Da li je, unutar nemačkog društva, merljiva distanca između ljudi (žene ili muškarci, svejedno) na osnovu porekla iz jedne ili druge Nemačke? Govori li se uopšte o tome u javnosti?
dunjica dunjica 14:55 21.08.2007

Re: KKK

Gordana, ovo su jako vazna pitanja koja postavljas. Sada bih se toga najradije dotakla, ali pritiskaju me dva poslovna termina kojih se moram drzati. zato sada samo povrsno:

Kao i u mnogum drugim podrucjima javnog zivota i drustvenih diskursa, uveliko nadvladavaju oni sa zapada zemlje. Ja cesto znam reci: Zapadna Njem. je 1990. anektirala Istocnu Njem., sto na prvi pogled moze zvucati zlonamjerno, ali najbolje oslikava stanje "na terenu". Razlike se ipak osjete kod generacija koje su u vrijeme ujedinjenja vec bile koliko-toliko odrasle. Tome svakako najvise pridonosi cinjenica da je na istoku zemlje (ex-DDR) sacuvana i u upotrebi infrastruktura koja zenama omogucava rad van kuce. Npr. u bivsem Istocnom Berlinu u jaslicama postoje kapaciteti za 23% djece uzrasta do 3 godine, dok je na zapadu zemlje ta brojka ispod 3%. Slicno je i s vrticima i ostalim programima za predskolsku i skolsku djecu.

Iz osobnog iskustva mogu reci da neuporedivo cesce susrecem zene srednje i starije dobi iz ex-DDRa koje su cijeli zivot posvetile i karijeri, ne samo obitelji, bez duzih odsustvovanja s posla. U zapadnom dijelu su zene iste dobi daleko cesce ponosne na svoje zivotno zvanje domacice i majke (pri cijem pomenu se meni kosa nakostrijesi, prije svega zbog isprazne formulacije; kao da nema inzinjerki i majki odn. odvjetnika i oceva npr.).

Vec nekoliko posljednjih godina je in govoriti i, barem proklamativno, zalagati se za tzv. gender mainstreaming. Tako imamo situaciju da se neke od najkonzervativnijih firme u drzavi (velike banke, auto-industrija i sl.) ozbiljno angaziraju oko stvaranja jednakih uvjeta za zaposlenost zena i muskaraca.

U javnosti se o ovoj problematici govori u naletima. Posljednju godinu je to postala tema nakon sto je Ursula von der Leyen, ministrica obitelji i bla-bla, odlucila podrzati uvodjenje zakona koje zenama omogucavaju bavljenje strukom bez dugih prekida zbog nedostatka organizirane brige za podmladak. Zanimljivo je da je ona kadar krscansko-demokratske stranke, majka 7 djece. ne trebam ni spomenuti koliko je zbog toga izlozena napadima i podmetanjima, ne samo unutar vlastite stranke.

Sve u svemu, sve zakonske promjene do sada su se uglavnom vrtile oko toga da se zenama omoguci da podizu djecu i istovremeno rade na slabije placenim i manje odgovornim poslovima, a ne da se otvore mogucnosti upliva zena na donosenje vaznih politickih odluka ili njihovo rasterecenje u kucanstvu i brizi o djeci.
dunjica dunjica 14:58 21.08.2007

Re: KKK

Maceha je Stiefmutter. To sto se tice jezickih razlika.
gordanac gordanac 15:36 21.08.2007

dunjica

hvala ti mnogo, ni ne znaš koliko si mi olakšala posao za argumentaciju! (sad znam tačno gde da tražim :))
dunjica dunjica 15:52 21.08.2007

GordanaC

Drago mi je ako je tako i ako nije nepotrebno pretjerivanje u zahvaljivanju ;-))

Kao sto rekoh, ima jos sto-sta da se na temu njemackog shvacanja majcinstva i zenskoga kaze. Mene ta tema bas, bas fascinira, sto moja okolina zna, pa mi doturaju tekstove iz stampe cim se nesto zanimljivo pojavi.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:28 21.08.2007

i bez polova bili bi isti problemi...

POZDRAV SVIM BLOGERIMA. I TEBI ĆEREVIĆANINE KOJI SI MI POMOGO DA UPADNEM U ELITU
nasilje u porodici je svetski i naš, nažalost, problem koji je ne rešiv! Zašto? Zato što ga rešavaju osobe koji nisu prošle taj "LOGOR", jedini logor koji ni žicu ni zidove , a ipak nema šanse da se pobegne iz njega.Ko to nije doživeo ,a dobro je što nije, taj nezna kako to izgleda? U ustanovama koje ti paćenici gledaju kao u Boga sede ljudi čija je partija pobedila, i koji rade za pare. A koliko para toliko i muzike, kaze naš narod! Ubedjen sam da u tim ustanovama RADE osobe koje su proživele i nadživele nasilje sve bi bilo drugačije. Svi znamo da je taj roditelj , ako se oseća roditeljem ,kupio svoje na način na koji se živi u Srbiji. I ne zato što ga toliko voli nego da pokže svojoj bivšoj,u koju se zaklinjao, koliko je moćan. Bes, osveta mržnjaitd.itd. su glavni činioco nasilja, genetski poremećaji nasledje ...Mi ćemo komentarisati optuživati govoriti "jebo mamu svoju....", a to dete će rasti kao polusiriče jer je VLAST tako odlučila... Majka će večno patiti a otac će biti stalno nadrndan jer će ga dete nervirati svojim plačom...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:49 22.08.2007

Re: i bez polova bili bi isti problemi...

Bes, osveta mržnjaitd.itd. su glavni činioco nasilja


nasilnik se ne bavi svojom žrtvom da bi joj se osvetio, bes koji eventualno oseća u nastupima olakšanja svoje napaćene duše, ne izaziva žrtva; nasilje = kontrola, tj. u mojoj si milosti ili nemilosti, ja odredjujem kako ćeš živeti, mogu čak i da odredim kada i kako ćeš umreti.

da bi se država ozbiljno zabavila nasiljem, nije potrebno toliko novčanih sredstava, koliko zakonskih regulativa, kao i poštovanje istih - da precizram, po zakonu bi nasilnika trebalo odstraniti iz porodice, ali se to na terenu ne sprovodi. (ili se malo sprovodi). Izvinjavam se ako grešim (nisam pravnik), ali sam čula da su kazne jako blage (čak i u slučaju silovanja dece od 3 godine)

naravno da ljudi koji su preživeli bilo koji oblik nasilja to osećaju, a što je još gore, nose sa sobom čitav život kao pečat, ali zar je neophodno da budete maltretirani da bi ste to osudili/sankcionisali?
Ubedjen sam da u tim ustanovama RADE osobe koje su proživele i nadživele nasilje sve bi bilo drugačije

ovo je klasična zamena teza, gde se od žrtava očekuje da budu te koje će se nositi sa problemima nasilja

jedna od vaših teza je i da žena ne prijavljuje nasilje, sve dok život njenog deteta nije ugrožen - život deteta je uvek ugrožen ukoliko je u blizini nasilnika, bez obzira kome je nasilje u datom momentu upućeno.

ovo o čemu je lidiaz pisala je problem matrice, koja se teško menja
priča o tome da žrtva mora da dokazuje da je žrtva, umesto da nasilnik dokazuje da nije nasilnik,
matrice u kojoj je normalno da roditelji tuku svoju decu i da niko ne reaguje (preko 70% dece ovde trpi nasilje),
kako je Vanja napisala, "identifikacija sa agresorom", tj. krug koji se zatvara - opet matrica

nasilje nije samo izraz individualnog, već i društvenog obrasca u kome se nešto podstiče, ili se ne podstiče, tj. sankcioniše. kod nas je prag tolerancije nakazno pomeren, pa mi odbijamo da postanemo deo priče - ne mešajući se u privatne stvari naših komšija, rodjaka i sl.
Черевићан Черевићан 21:22 21.08.2007

Залудност нерада у свеукупном раду

пратим блога и . . присећамсе . . .кадгод, пре неких 35 августа када смо на некој забитој локацији копаоника, стубичких топлица, ичића, златара, дурмитора, тјст соко бање, ми , испред синдиката фирме одабрани, присуствовали семинару на тему из наслова ,тада посве актуелној јер социјализам је био у таквом (раз)буктању да су све западне жваке исконструисаних полуистина о скорашњем урушавањуга личиле нама ведрим и насмејаним на огромну лаж и верујте да су ми поједина предавања тада извиканих социолога тјст политолога, те (умало) свршених полазника убрзаног кумровачког курса склоних блаблажвакама још у сећању . . .
Ево једног, беше индикативно, мада већ и тада буђаво, а приповетка је о равноправности полова у удруженом раду.размахнуосе Угледни да појасни назив својег , очигледно преписаног, састава који је насловљен . . равноправност – прозирност и препреке . . колао и по шампи тадањој . Елем, очигледни критичар по вокацији тек је овлаш поменуо економску превласт мушкараца као и социјалну им вредност, те престиж који стичу браком као чињенице које наводе жене на жарку жељу да им се допадну. Уопште жена се још налази у положају вазала из чега је очигледно да она себе не сазнаје и гради каква постоји за себе, него онаквом каквом је мушки дефинишу, нагласивши да је женино постојање за мушкарца 1 од главних чинилаца њеног стварног положаја у друштву . . пре свега.
Ала лети време. . . . док поменути проблем ( читамо, и шире посматрајући ). . . дие, туе . . .

а лепо по (Еписими грешној) Бог рече, створивши мушкарца
- умем ја то и боље
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:52 21.08.2007

ŽENE,ŽENE ŽENE...

O ženama ima svakakvih priča, iza svakog poslovnog muškarca stoji jaka i pametna žena? Kinezi kažu , bar sam tako čuo, žena je nužno zlo bez kojeg se ne može! Oni što pišu o istoriji špijuna svrstavaju žene za najbolje trostruke špijune? itd. Znači, svaki uspeh i svako dobro o ženama se čuje, a o ženama koje noć provode kao kokoške na jednoj nozi, tajac! To su žene žrtve nasilja i torture, žene zbog kojih se grade sigurne kuće a njih nema u tim kućama.Svaka žena koja je STVARNO maltretirana neće se ni pojaviti ni požaliti sve dotle dok joj život deteta ne bude ugrožen ili njen. A ako je njen život ugrožen odmah je i detetov, ko će pomagati detetu? Sa dobrom voljom se može mnogo toga rešiti, a ima dosta blogera koji imaju volje i dobre namere. Naša država nije u mogućnosti da odvoji puno para za nasilje u porodici zato nam je učinak mali. A mali je zato što se MALO osoba zalaže....
Lilu Lilu 07:18 22.08.2007

Re: ŽENE,ŽENE ŽENE...

Naša država nije u mogućnosti da odvoji puno para za nasilje u porodici zato nam je učinak mali. A mali je zato što se MALO osoba zalaže....


Biti, javno, zrtva nasilja u Srbiji ima samo negativnih konotacija. Pokazuju na vas prstom sa komentarom : Nije uspela, glupaca, jadnica( ovo samo opet u smislu "ne vredi nista". Ovo je MOJE licno iskustvo, ja sam progovorila. Zrtva je negativno obelezena, a nasilnika niko ne spominje. U Centru za socijalni rad mozete dokazati da je nad vama vrseno nasilje jedino ako je nasilnik toliko bahat da ga sam prizna ili vas neoprezno istuce na javnom mestu (ovo ne znaci vase dvoriste vec u sred grada), ali ni to nece biti dovoljno da ga Centar obelezi kao nasilnika. Pri dodeli deteta sve je drugo vaznije od razloga razvoda (ovo se odnosi na nasilje u porodici), koji od supruznika vise zaradjuje, sto je naravno otac jer tesko da zrtva nasilja moze da bude uspesna u bilo kom poslu kad je neko bije i maltretira svaki dan.
Koliko novca treba da se nasilnik stavi na stub srama? Sve akcije koje su dosad sprovedene isle su nekako pogresno. Okrenite stvari u pravom smeru. Pomozite zrtvama da ostanu anonimne dok se ne podigne svest o tome da zrtva nije maloumna, nesposobna, kurva, glupaca...pricajte o nasilnicima. Obelezite njih, javno. Kad se fokus okrene na to ko su oni, kako se ponasaju, kad se oni zabrinu za javnu osudu mozda se stvari malo promene.
lidiaz lidiaz 15:04 22.08.2007

Re: ŽENE,ŽENE ŽENE...

Ono sto je jako tuzno u celoj prici je da su zene u zatvorima tamo uglavnom posto su ubile muza da bi se odbranile od nasilja. Muzevi koji su tamo su ubili zene uglavnom kao nasilnici.

Muz nasilnik moze da izgleda obicno, da ne bude agresivan javno, da ne pravi probleme u skoli, na poslu, kafani, da ne pije.
A zena koja sve to trpi je cesto i dvostruka zrtva. Sin (opet, obicno muskarac) koji odrasta u nasilnickoj porodici i sam ce izrasti u nasilnika.
nikson nikson 03:46 22.08.2007

?

Ono sto je tuzna istina u danasnjem svetu, gde se ni “civilizovani” zapad ne razlikuje previse, je da je skoro svaka zena makar jednom u svom zivotu bila izlozena ili diskriminaciji ili verbalnom maltretiranju.


strasno!!!! )

pa recite da li jpostoji i jedan covek, a ne samo zene, koji nije bio izlozen ovome sto navodite.
Queeria Queeria 10:47 22.08.2007

Re: ?

Ne postoji, jer čovek nije diskriminisan i verbalno vređan zato što je čovek, dok su žene diskriminisane i verbalno vređane zato što su žene...
gordanac gordanac 12:49 22.08.2007

još jedna...

...suptilna jezička diskriminacija našeg jezika (koju si odlično primetio!):

kad se kaže "čovek" misli se "muškarac", a ne "žena"
ne podrazumeva se (vrlo često) da je i žena "čovek"
štaviše, može se kod nas čuti i "ljudi i žene"

Teško ćemo smisliti listu postupaka diskriminacije kad i ako nam je naslov "čovek" ili "muškarac", a kad stavimo naslov "ljudska prava" ili "prava čoveka" onda je lista koja počinje "pravom na život, na slobodu, na imovinu, na veroispovest........" ustvari lista uspostavljenih pravila koja bi trebalo da povećaju kvalitet života evo koga:

- manjinskih grupa (po brojnosti) raznih profila:
- etničke
- verske
- gay
- uzrast (deca, stari)
- osobe sa hendikepom
- I ONDA TAKOĐE: žene - koje nikako nisu nikakva manjina po brojnosti - korpus ženskih ljudskih prava

Odnedavno vrlo efikasno razgovore kojima se stvaraju saveznici za ravnopravnost i ravnomernost započinjem ili vodim sa predlogom:
"Daj listu kojom si diskriminisan samo zato što si muškarac, daj postupke kojima te diskriminišu samo zato što si muškog pola"

Na kratkoj listi odgovora koje sam dobila stoji (ako bilo kome izazove smeh ili podsmeh, pročitajte dva puta):
1.ne mogu da se zaposlim kao sekretarica
2.moram u vojsku, moram u rat
3.ne mogu da napredujem u karijeri preko kreveta
4.od mene se očekuje inicijativa kod se upoznajemo
5.okolina me odbacuje ako se ne ponašam kako oni to od mene očekuju (kao "pravi" muškarac)
6.ne mogu da rađam
7.žena me odvaja od deteta, nemamo ista roditeljska prava
8.nisam lep, a žena kad je lepa razne stvari obavi bez teškoća
9.žene me teraju da razgovaram (govorim)
Sve ostalo što sam čula pripada opisima u potpuno privatnim kontaktima (sopstvenim, muškim)

Sad uporedite tu listu sa spiskom koji se dobija pravim istraživanjima (a tiče se diskriminacije žena samo zato što su žene):
1.svaka treća žrtva nasilja
2.tek svaka deseta poseduje imovinu (nekretninu)
3.nezaposlenost i siromaštvo su "feminizirani" (54% nezaposlenih na tržištu rada, posebno siromašna društvena grupa - po "dubini" - podaci iz Statistike i iz "Strategije za smanjenje siromaštva"
4.ne može da napreduje u karijeri, ne može da stigne do mesta odlučivanja ("stakleni plafon" u kojem žene gledaju u par muških cipela koje na sebi nosi šef, poslodavac, donosilac odluka......)
5.od 10% do 20% niže zarade, besplatan kućni rad koji se "podrazumeva", dvostruko radno vreme
6.neophodnost strategije, pokreta, političkog i građanskog aktivizma da bi bile zastupljene u politici ("kvote"
7.crkva
8.žrtve organizovanog kriminala (trgovina ljudima)
9.reklamne kampanje vrlo često imaju za "uspešnu i efektnu" temu diskriminaciju žena (inače zabranjeno Zakonom o oglašavanju)

Uporedite liste, dodajte ili oduzmite, kako kome volja - problem postoji. Ogroman. A u našoj volji i našim rukama je rešavanje problema i smanjenje nepravdi i diskriminacija.
nikson nikson 17:02 22.08.2007

Re: ?

prvo, jasno sam napisao

``i jedan covek, a ne samo zene,``

vrlo dobro znam za tu ``jezicku diskriminaciju`` i iz ovoga se i vidi da sam na to obracao paznju.

drugo, slazem se sa tobom ali lidiaz nije to napisala u tekstu.

trece i muskarci su cesto verbalno diskriminisani, zato sto su muskarci... pa gledaj samo kako se gleda na homoseksualce, a kako na homoseksualke... razlika postoji, zar ne?
lidiaz lidiaz 17:22 22.08.2007

Re: ?

nikson
prvo, jasno sam napisao
trece i muskarci su cesto verbalno diskriminisani, zato sto su muskarci... pa gledaj samo kako se gleda na homoseksualce, a kako na homoseksualke... razlika postoji, zar ne?

Homoseksualci su diskriminisani zbog seksualnog opredeljenja, ne zbog pola. To sto vecina muskaraca sa osmehom zamislja zensko-zensku scenu nije diskriminacija.

Ja ne kazem da muskarci nikad nisu diskriminisani na osnovu pola, ali vecina nije. Ili nikad nije bila. Za razliku od njih, svaka zena je makar jednom bila. I to vec negde u ranim dvadesetim.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 11:39 22.08.2007

koliko para treba da se nasilnik stavi na

Nisu uopšte pare toliko u pitanju nego HRABROST! Treba biti hrabar pa zatvoriti nasilnika, budalu, koji vam kasnije može zagorčati život? Niko neće a ni nesme da se kači sa budalama. Sami sebi govore ,kad ubija svoju ženu i decu ,šta će tek meni raditi. Da naredbe daje čovek iz senke bilo drugačije i to mnogo. Osim toga NEZNAJU kakav je to zivot dok oni, mislIm na osobe iz vlasti, idu da mirno prespavaju noć, a neko će je probdeti budan sa svojim detetom u nekoj šupi ili pod drvetom.Čak ni komšiluk neće,nesme, dase meša jer...Crne hronike su ogledalo jedne epohe "GAZDE U KUĆI" kako se nasilnici nazivaju, epohe koja tek sada poslednjih 15 tak godina izlaze na videlo. A koliko crnih hronika nije niko izneo jer nesmeju, rad sa budalama može biti sa puno posledica..Pogledajte recimo saobraćajne propise kolike su kazne pa ti vozi neispravna kola., ili pijan ne daj Bože Što ne uvedu kazne i za nasilnike i to bez odlaganja po kratkom postupku isto kako i nasilnici kažnjavaju svoju familiju ODMA I DIREKTNO TUČOM!!! PRAVIMO JAKE ZAKONE A NE SIGURNE KUĆE, TO JE KUKAVIČLUK! Bolje sprečiti nego lečiti, hajdemo tom teorijom, a pare od donatora koji daju za sigurne kuće iskoristite za nove zatvore samo za nasilnike
jelena arsovic jelena arsovic 14:54 22.08.2007

xx, xy

kazu :
da su muskarac i zena bili jedno bice, ali se njihov "bog" iz nekog razloga naljutio i macem ih presekao na pola i tako razdvojio. Od tada do danas muskarci i zene hodaju svetom trazeci drugu polovinu da bi se opet mogli osecati celi. Muskarci i zene nisu jednaki ali ono u cemu se razlikujemo tu se dopunjujemo.
Ono sto je tuzna istina u danasnjem svetu, gde se ni “civilizovani” zapad ne razlikuje previse, je da je skoro svaka zena makar jednom u svom zivotu bila izlozena ili diskriminaciji ili verbalnom maltretiranju.

zasto je ravnopravnost izazvala pojave razvoda i opadanje poverenja u brak? Sve vise ima devojaka (zena) koje su kao ravnopravne, a pogledas ih sa strane i vidis da su bas ponizene.
Ravnopravnost je otvorena mogucnost koju ce neko iskoristiti na ovaj ili onaj nacin.
Tu si i istrazivanja koja pokazuju kako zena za isti posao dobije samo 2/3 novca, kako se teze zaposljavaju (ako su neudate ili bez dece zato sto mogu da ih dobiju, ako su udate i(li) sa decom zato sto ce odsustvovati sa posla zbog dece).

meni je zanimljivo da se ravnoPRAVNOST ovde tretira kao merenje ucinka u ovom ili onom poslu, a ne kao PRAVO da se nesto moze ako se hoce i ume. ne, nisam za ravnopravnost medju polovima jer mislim da to kog ste pola uopste ne odredjuje koliko vredite... svacija vrednost je individualna i to nema veze sa polom.
lidiaz lidiaz 15:10 22.08.2007

Re: xx, xy

jelena arsovic
kazu :
zasto je ravnopravnost izazvala pojave razvoda i opadanje poverenja u brak? Sve vise ima devojaka (zena) koje su kao ravnopravne, a pogledas ih sa strane i vidis da su bas ponizene.
Ravnopravnost je otvorena mogucnost koju ce neko iskoristiti na ovaj ili onaj nacin.

Zato sto je vise zena dobilo mogucnost da izabere da ode iz loseg braka. Nemoj zaboraviti da sve zene nemaju pravo na razvod. I da ih mnogo vise to pravo nije imalo pre 50+ godina.


meni je zanimljivo da se ravnoPRAVNOST ovde tretira kao merenje ucinka u ovom ili onom poslu, a ne kao PRAVO da se nesto moze ako se hoce i ume. ne, nisam za ravnopravnost medju polovima jer mislim da to kog ste pola uopste ne odredjuje koliko vredite... svacija vrednost je individualna i to nema veze sa polom.

Vrednost je individualna, ali sa polom ima veze onog momenta kad je se necija sposobnost ceni vise na osnovu pola. Zene upravo cesto nemaju PRAVO da se nesto moze ako se hoce i ume samo zato sto su zene.
jelena arsovic jelena arsovic 15:54 22.08.2007

Re: xx, xy

Zato sto je vise zena dobilo mogucnost da izabere da ode iz loseg braka. Nemoj zaboraviti da sve zene nemaju pravo na razvod. I da ih mnogo vise to pravo nije imalo pre 50+ godina.

"Ako ti mogu kupiti kapu pamet ne mogu". Brzina nikada nije dobra, sem kada se lovi muva! A zasto je zena izabrala sebi takvog muskarca? Za mnoge stvari same zene su krive...
Skupa je pamet koja se iskustvom placa...
NEJEDNAKOST JE UZROK SVIH KRETANJA!!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana