Razglednica pred inauguraciju

Glas Amerike RSS / 19.01.2009. u 01:38

Starosedeoci Vašingtona, koji su dočekali i ispratili brojne administracije, kažu da nikada nisu videli ništa slično. Uzbudjenje koje prati inauguraciju Baraka Obame je sveprožimajuće, i zarazno, toliko da ni  temperatura od minus 10 stepeni i ledeni vetar ne uspevaju da ga ohlade. Amerikanci žele da kažu svojoj deci i unucima da su prisustvovali istoriji.

Karte za inauguraciju su ovih dana najveća dragocenost. Od kada je Senat doneo zakon kojim se zabranjuje prodaja ulaznica za inauguraciju (240,000 karata su članovi Kongresa besplatno podelili biračima iz svojih okruga), na veb stranici craigslist.com ljudi su počeli da nude usluge u zamenu za karte - jedan stomatolog spreman je da ugradi protezu u vrednosti od 4,000 dolara onome ko mu pokloni ulaznicu za jedan od inauguracionih balova. Neko pokušava da "trampi" karte za koncert Metalike za ulaznicu na Nacionalni travnjak. Jedna žena oglasom nudi jajnik za ulaznicu za inauguraciju, ali nadajmo se da je to samo šala.

Stanovnici prestonice i sami su dobro raspoloženi, iako im dolazak silnih turista remeti svakodnevni život, a pre svega transport do posla koji i inače traje suviše dugo. Tolerantni su sve dok veseli gosti (mnogi prepoznatljivi po FBI duksericama) ne počine smrtni greh i blokiraju levu stranu pokretnih stepenica u metrou, kada znaju da zaborave na istorijski trenutak i zareže: "leva strana hoda!". Prestonički listovi objavljuju specijalna upustva za turiste, mape centra Vašingtona, preporuke o saobraćaju (uključujući i zlatno pravilo leve strane), savete kako da "označe" svoju decu u slučaju da se izgube u gužvi. TV prenosi inauguracije organizovani su po kafićima i barovima, uz kreativne nove koktele i sendviče u znaku Obame. Prodavci suvenira nalepili su Obamin lik na sve što bi moglo da vam ikada padne na pamet, od sapuna do "Barak O'Buda" sveća. Otežu se redovi ispred restorana Ben's Chilli Bowl, gde se navodno jede najbolji hot dog u Vašingtonu što je nedavno, na preporuku gradonačelnika Edrijena Fentija isprobao i sam Obama...

Mediji do tančina analiziraju raspoloženje, atmosferu koja prati Obamino putovanje na inauguraciju od Filadelfije do Vašingtona trasom njegovog omiljenog predsednika Abrahama Linkolna. Saznali smo razne podatke iz domena trivije o predsedničkim inauguracijama. (Najduži inauguracioni govor? Vilijam Henri Herison govorio je 105 minuta, po snegu, bez kaputa, da bi mesec dana kasnije umro od upale pluća.)

U običnim danima u Vašingtonu, ako izuzmemo zvezde iz sveta politike, možete videti jednu ili dve slavne ličnosti (prestonički listovi tada prenesu: "Vil Smit vidjen kako ruča šniclu u restoranu Cafe Milano"). Sada se niko ni ne trudi da prebroji slavne. Organizatori koncerta u čast inauguracije kod Linkolnovog spomenika kažu da im nikada nije bilo lakše da okupe veliki broj poznatih, u roku od pola sata su dobili potvrdan odgovor od Brusa Springstina i Bonoa.

U groznici optimizma i zaljubljenosti u novog predsednika, čuje se, tu i tamo, usamljeno gundjanje konzervativnih glasova - "sačekajmo da vidimo šta će on zaista da uradi". U komentaru u novom "Tajmu", Rameš Ponuru se nada skorom kraju Obamamanije u Vašingtonu. "Sasvim je u redu nositi majicu sa Obaminim likom, ali reći da ste došli u Vašington da biste udahnuli isti vazduh kao on, kao što je izjavio jedan turista, na granici je manijakalnosti. U redu je i nazvati novorodjenog sina Obama, ali promeniti ime osnovne škole u Barak Obama, što se dogodilo u Hemstedu u Njujorku, pre nego što je i stupio na dužnost? Sačekajte da dobije predsedničku biblioteku!" poručuje Ponuru.

Pa ipak, dominiraju snažan optimizam i dobra volja. Većina želi Obami uspeh, većina mu želi dobro. Prema anketi Njuzvika, 66% Amerikanaca su optimisti da Obama može da popravi stvari u zemlji, 71% veruje da on može da preokrene stanje ekonomije, 60% onih koji su glasali za Džona Mekejna kaže da su optimisti u pogledu Obame.

Novinari, analitičari, istoričari - svi pokušavaju da objasne "Obama faktor" i o tome će narednih godina i decenija biti napisane  stotine knjiga i tekstova. Novi lider je pola Afroamerikanac, ali to nekako nije prva stvar koja vam pada na pamet kad pomislite na njega. Odlikuju ga inteligencija, znanje, fascinantna smirenost, tolerancija, vedrina, i najzad, velika harizma. On ne misli da sve zna i spreman je da sluša savete.  Ti kvaliteti postali su još očigledniji zahvaljujući snažnom kontrastu sa prethodnim predsednikom i administracijom. Amerikanci su umorni od dva rata, od ekonomskih nedaća, i svesni su da u svetu više nisu omiljeni, da Amerika već odavno više nije uzor drugima. Ali ono što se meni lično najviše dopada u čitavoj trenutnoj klimi jeste što Obama i ne obećava da će Amerika opet postati svetska super-sila. Njegova se poruka, koju stalno ponavlja, odnosi pre svega na popravljanje situacije u samoj zemlji, ona poziva na jedinstvo Demokrata i Republikanaca, na toleranciju, jednaka prava za bogate, siromašne, crnce i belce, hetero i homoseksualce, zdrave i bolesne. Kako je primetio Majkl Mur - "nauka se vraća u Ameriku, intelekt i obrazovanje i naučni napredak će opet postati važni". A kada je reč o svetu, bar se NADAMO, i to je nada koju nam je ulio novi predsednik, Amerika će prvo da razgovara, a onda puca, i  želeće da opet bude partner i uzor drugima, a ne "svetski siledžija". Zato, poželimo svi sreću novom američkom predsedniku i nadajmo se da će imati dovoljno vremena, a američki narod dovoljno strpljenja da mu da vreme da zaista ostvari promene koje nam je obećao.   



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 01:56 19.01.2009

Hodajuća nada

Obama je došao u momentu kad se čini da se nekakvo osveženje u američkoj politici naprosto mora desiti. Uz to, on je pojava za koju se iz mnogih razloga može reći da predstavlja nešto drugačije. Šta drugačije, videćemo. U svakom slučaju, velike nade se bude kod Amerikanaca, pa i kod ostalih. Nadam se da onaj konzervativniji deo američkog društva neće preterano uticati na tok Obamine buduće poltike. Pitam se, šta li će od njegovog osmeha ostati za Srbijicu, skoro odviknutu od osmeha?
G.Cross G.Cross 03:23 19.01.2009

BHO

Lezao sam u svom krevetu u iznajmljenoj sobici u Londonu, kada to bese , pre sesnaest godina kada je Bill Clinton inaugurisan i bio sam pun nade. Ne zaboravimo Bill Clinton je prvi Crni president.Sa svojim saxofonom i svim nadama koje prvi Baby Boom president moze da donese. Jer on Zna. On je jedan od nas.
Sada sedim u svom stanu u Manhattanu i cekam novu nadu. U svojoj 54voj godini imam li prava da se nadam da moze da dodje neko stvarno drugaciji? I to iz Chicaga, grada koga je Zoki Radmilovic ovekovecio u Radovanu III.
Iskreno, strah me je da se nadam, da ne bih jos jednom bio razocaran.
Stotine firmi u Americi pokusavaju da razumeju sta je to uradio Obama. Kako je to iskoristio internet kao niko pre njega. Kako to da uprkos svemu izgleda iskren? I kako to da cak izgleda kao da uziva svoj zivot sa svojom porodicom?
Izrodice se citava nova generacoja management gurua koja ce prodavati "Obama way to success".
I kako ce se sve zavrsiti ? Ko prezivi pricace. Nadam se da Barak Hussein hoce i fizicki i moralno.
Doctor Wu Doctor Wu 08:31 19.01.2009

Re: BHO

Stvarno je dirljivo da neko danas ovako razmišlja. Obama deluje kao veliki pozer, sve sa onim glasom koji tako neodoljivo podseća na pokojnog nam Slobodana (i U2 Bono muzičkom podlogom koja se čini savršeno adekvatnom u svojoj praznini koja puni stadione i pravi dolare). Ne podseća li i cela njegova "hope+change" retorika na "antibirokratsku revoluciju" koja se, surprise, surprise, završava ustoličavanjem administracije koja je Klinton bez Klintona? Nadam se da neće ići po slamovima LA-a i NO-a da viče "No one has the right to beat you!". Voleo bih da grešim ali čini se da je od Obame potpuno nerealno očekivati bilo kakve promene (na bolje).
aquariusoptimist aquariusoptimist 09:01 19.01.2009

Re: BHO

Doctor Wu
Stvarno je dirljivo da neko danas ovako razmišlja. Obama deluje kao veliki pozer, sve sa onim glasom koji tako neodoljivo podseća na pokojnog nam Slobodana (i U2 Bono muzičkom podlogom koja se čini savršeno adekvatnom u svojoj praznini koja puni stadione i pravi dolare). Ne podseća li i cela njegova "hope+change" retorika na "antibirokratsku revoluciju" koja se, surprise, surprise, završava ustoličavanjem administracije koja je Klinton bez Klintona? Nadam se da neće ići po slamovima LA-a i NO-a da viče "No one has the right to beat you!". Voleo bih da grešim ali čini se da je od Obame potpuno nerealno očekivati bilo kakve promene (na bolje).


He, pa sad kad je ova b....a unistila ovu inace dobru zemlju, svaka mala promena na bolje bice mnogo.
No nije mi zao Amerikanaca, dva puta su glasali za njega. Pametnima bi jednom bilo dosta.
I mi Srbi znamo dosta o tome, koliko smo puta glasali za Slobu?
Inner Party Inner Party 09:54 19.01.2009

Re: BHO

Doctor Wu
Nadam se da neće ići po slamovima LA-a i NO-a da viče "No one has the right to beat you!".



Zen Master Zen Master 16:05 19.01.2009

Re: BHO

aquariusoptimist

He, pa sad kad je ova b....a unistila ovu inace dobru zemlju, svaka mala promena na bolje bice mnogo.
No nije mi zao Amerikanaca, dva puta su glasali za njega. Pametnima bi jednom bilo dosta.
I mi Srbi znamo dosta o tome, koliko smo puta glasali za Slobu?


Vidi ne bih se mogao složiti sa tobom da je ta b....a uništila tu divnu zemlju, pre bih rekao da je tu zemlju uništila ona sama tj njen državni i ekonomski sistem kao i sistem vrednosti na kojima počiva. Jer George W. Bush je samo plod nacije koja počiva na pohlepi, nasilju i nezaobilaznom Isusu Hristu ( kao što je to vispreno Oliver Stone zaključio ) A taj isti sistem je iznedrio i novog mesiju Baraka Obamu, koji će da se osmehuje i priča svoju slatkorečivu pozersku priču i usput izabere Hillary Rodham Clinton za državnog sekretara, zadrži ministra odbrane iz republikanske administracije, kada Izrael krene da sravni Gazu sa zemljom nestane u mišju rupu a onda krene šarenim cirkuzantskim vozom na svoju inauguraciju i time samo pokaže sav kič i praznoglavost jeftine zabave toliko svojstvene upravo toj divnoj zemlji.
Prema tome novo Rimsko carstvo ostaje i dalje imperija kod koje je jedina stabilna reperna tačka njen interes a sve drugo je relativno i nebitno ma ko joj bio imperator, jer na kraju krajeva i tog imperatora je iznedrio taj isti sistem da mu verno služi
aquariusoptimist aquariusoptimist 05:09 19.01.2009

Hajde vec jednom

Jedva cekam da prodje ovaj cirkus i da se saobracaj normalizuje, zivot je postao veoma komplikovan zadnjih dana.
Tine i Radojka Tine i Radojka 07:57 19.01.2009

Uzbudjenje je sveprožimajuće, i zarazno

Starosedeoci Vašingtona
evoise svi dranjaju osljivic
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 11:24 19.01.2009

Vidite

kolege, kko i vi umete, kad se potrudite. A ne ko ono njesra o onoj babi.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:45 19.01.2009

Re: Vidite

babi

tetki. nemoj da vredjas...zena je tetka.
Gonzo92 Gonzo92 19:06 19.01.2009

dekreti

Karte za inauguraciju su ovih dana najveća dragocenost. Od kada je Senat doneo zakon kojim se zabranjuje prodaja ulaznica za inauguraciju (240,000 karata su članovi Kongresa besplatno podelili biračima iz svojih okruga), na veb stranici craigslist.com ljudi su počeli da nude usluge u zamenu za karte - jedan stomatolog spreman je da ugradi protezu u vrednosti od 4,000 dolara onome ko mu pokloni ulaznicu za jedan od inauguracionih balova.


Hehehe, svaki put kad drzava pokusa da se umesa u trziste, ono reaguje stvaranjem crne berze.
dusanj92 dusanj92 19:26 19.01.2009

Kult

150 miliona dolara za proslavu novog predsednika, plus 100 miliona dolara za obezbedjenje. Da nije malo previse. Zar su zaista potrebne rock grupe kada se mejna predsednik??? Dovoljno bi bilo da preuzme kljuceve od kancelarije i pocne da radi. Ovako ovo stvaranje kulta licnosti podseca na majske parade u Moskvi, Dan Mladosti u Beogradu, Hitlerove koreografiranih mitinge ......

Verujem da ce biti mnogo zabavnije kada za godinu-dve kola podju nizbrdo.
Tine i Radojka Tine i Radojka 20:26 19.01.2009

Re: Kult

dusanj92
Verujem da ce biti mnogo zabavnije kada za godinu-dve kola podju nizbrdo.
ondace dizvadi stvar

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana