Pop 2009 - samo đuskaj

Dawngreeter RSS / 21.01.2009. u 00:28

"[Our audience] is best visualized as a vicious, lazy, profoundly ignorant, perpetually hungry organism craving the warm god-flesh of the anointed. Personally, I like to imagine something the size of a baby hippo, that lives by itself, in the dark, in a double-wide on the outskirts of Topeka. It's covered with eyes and it sweats constantly. The sweat runs into those eyes and makes them sting. It has no mouth, no genitals, and can only express its mute extremes of murderous rage and infantile desire by changing the channels on a universal remote. Or by voting in presidential elections."
-William Gibson, Idoru


2009. godina je počela. Najgledaniji reality TV šou u SAD se danas završio inaguracijom novog predsednika. Pop kultura se blago uvija ispod promene okusa jedinstvenog narativa. Najavljena je predgrupa za koncert Pussycat Dolls u Areni. Ja sam konačno pročitao Zeitgeist od Bruce Sterling-a (nema nikakve veze sa filmom). Konvergencija ovih faktora je... zajebana.

Početak, odnekud mi poznat, je u maloj sobici određenoj za obitavanje osmorice civilnih vojnika u Domu vojske, među njima ja koji prelistavam 24sata novine. Kratka vest - Lady GaGa dolazi kao predgrupa za Pussycat Dolls. Kakva koincidencija, već nedeljama po glavi prebiram kako bi trebalo nesto reći o njoj. Ali to je, u stvari, samo deo šire priče moderne pop kulture koja mi je na vrh jezika.

Već sam nekoliko puta napomenuo kako me pop kultura fascinira na više nivoa. Nikada sebe nisam smatrao pop konzumentom, niti smatram da je ogromna većina predstavnika pop žanra nešto kvalitetno ili vredno pažnje. Ali pop kultura je esencijalna. Destilovani, koncentrovani odnos čitavog ljudskog roda prema životu, jednih prema drugima, pa i samima sebi, kolektivni mindset čitave generacije, kontekst gotovo svake poruke koju želimo preneti sagovornicima. Hash vrednost celokupnosti informacija koje sada, ovog trenutka, smatramo releventnim. Povrh svega toga imamo Internet, instant globalna komunikacija se odvija ispod naših noseva. Nova generacija, nova vrsta homo sapiens-a odrasta slobodno plivajući kroz to more informacija. Spoznaja o svetu oko nas je sve manje pitanje informisanja a sve više pitanje osmoze. Pozivanje informacija dešava se gotovo istog trenutka kada i njihovo samo stvaranje. Milioni ljudi kao delovi mašine sposobne da izbaci sažvakani, brutalno ogoljeni, arbitrarno banalizovan siže svake nove ideje. Feedback loop samoreferencirajuće komunikacije koja počinje da podseća na neku futurističku verziju mikrofonije. Kako ne biti fasciniran?

Jedan slikoviti opis kaže da pop iznova i iznova jede sam sebe. Kada se pojede, fekalije dobijene kao proizvod digestivnog trakta predstavljaju novu generaciju pop-a. Možda malo degradirajuće mada, realno, nemoguće je imati dovoljno nisko misljenje o pop-u. Ne mislim to kao uvredu, samo smatram da je bizarno namenski se klanjati našoj sopstvenoj projekciji moći i slave. Ciklus tog samoproždiranja je kontinualan, naravno, mada je zanimljivo deliti ga u jasno razdvojene cikluse koje možemo da posmatramo na nivou godine, dekade, veka.

2009. nam, pre svega, nudi kraj skoro dve godine dugačkog planetarno popularnog reality programa poznatog kao predsednički izbori u SAD. Najskuplji do sada, kažu. Meni zanimljiv kao prvi prepoznatljiv trenutak kada je pop kultura konačno uspela u potpunosti da apsorbuje demokratski politički proces kao formu zabave za šire narodne mase. Nije da je to ikada bilo išta drugo, ali ovaj nivo samosvesti tim povodom do sada nije bio ispoljavan. Masovna ekstaza nacije koja trijumfantno proslavlja svoju sposobnost da štiklira jedan od dva prazna kvadratića. Nema veze, naše serije su, kao i uvek, samo jeftine kopije te iste stvari sa lošim scenarijem i manje glumaca. Ali, to je sve sada već prethodna sezona koja se, kao i kod svake druge dobre serije, završava dramaticnim cliffhanger-om. Kataklizma preti, kako će se naš junak sa njom izboriti? Saznajte u sledećem uzbudljivom izdanju...

Da li ste se ikada izgubili na netu? Jako zabavno, ako imate vremena. Ne umem dati tačne instrukcije kako to postići, posle dovoljno vremena na netu cela stvar postaje nekako prirodna. Sati prolaze, onda shvatite da je pola četri ujutru i da, iz ko zna kog razloga, sada znate istoriju Tommy Chong-ovih problema sa zakonom, NATO fonetički alfabet, konvencije vezane za isticanje nacionalnih zastava na kopnu i moru, kao i jedno dvadeset različitih monologa Craig Ferguson-a sa početka Late Late Night talk show-a.

U svakom slučaju, u pauzi između pomenutih sezona, prateći ko zna koje linkove ko zna gde, proradi mi radoznalost po pitanju novog soundtrack-a. Sigurno se već priprema muzika koja će nam svirati u pozadini kroz srceparajuće momente ekonomskog kraha i veselje pretežno simboličnih trijumfa nad gnusnim nam silama jučerašnjeg i zastarelog. Google pretraga će vam u takvom podvigu pomoći malo do nikako. Ne znate ni šta tražite. Tu pomaže samo gubljenje na netu, koje ćete pokušati makar malčice da usmeravate u nekom pravcu. Pokušaji te vrste su ultimativno besmisleni ali nećete valjda to odmah sebi da priznate? Sećam se video clip-a na YouTube-u u kojem Jessica Alba odgovara na izazov nekog dečka u disciplini buljenja u kameru bez treptanja. Mislim da je pobedila. Odatle stigoh na jedan od onih sajtova koji izgleda kao da je popularan iako imam snažan utisak da baš i nije. Tako valjda izgleda malo odgovornija, moderna varjanta dot-com mehura. Tu negde je bila i Lady GaGa, čime se polako vraćam na početak teksta.

Pop muzika nije komplikovana stvar, konceptualno. Samo treba da ne izmislite apsolutno ništa novo i baratate isključivo najmanje iritatnim komadima društvenog koncenzusa. Best seller, naravno, nije ono što se ljudima najviše sviđa nego ono što mase najmanje mrze (sad znate zašto je Shawshank Redemption prvi na IMDB listi). Stavovi su u tom domenu jako nezgodni jer mase su jako alergične na stavove, bilo kakve. E, u takvu papazjaniju ubaciti jedan prepoznatljiv zvuk, catchy refren, zanimljiv sound loop ili tako neki element koji će privući pažnju i eto hita. To je sa teorijske strane. Praktično je, siguran sam, jako zahtevan posao sprovesti to sve u delo. Nisam sarkastičan.

Lady GaGa, na prvo slušanje, nije htela da sarađuje sa ovom teorijom.

Just Dance, hit singl, najprodavaniji download u Decembru, na vhu i britanskih i američkih top lista je bio predmet "izučavanja". Naravno, u pitanju je pop. Klasična pop pesma, po svim standardima. Ali nije imala jedan specifican zvuk koji je prodaje, kao recimo Toxic od Britney Spears. Niti je nekim svojim delom referencirala poznati hit u podsvesti većine slušalaca kao što, recimo, Umbrella od Rihane (h je obavezno zvučno), ubeđen sam, referencira ono naricanje u Zombie od Cranberries. Pesma funkcioniše i jako me nervira što ne umem da shvatim kako i zašto. Gods damn you, now it's personal.

Preslušao sam ceo album. Pregledao sam zvanični sajt. Odgledao sam bar dvadesetak live izvođenja Just Dance. Sve ukupno, tu pesmu sam sigurno pedesetak puta čuo do kraja novogodišnjih praznika, odavno pregazivši onu zamišljenu crtu posle koje vam je bilo koja data muzika toliko na mozgu da više ne možete racionalno o njoj da razmišljate. A pesma mi se čak toliko ni ne sviđa.

Na kraju sam podneo poraz. Postoji jedan sound loop koji se kroz većinu pesme ponavlja, ali nedovoljno upečatljivo da bi se uklopilo u teoriju. Jedan deo pesme pred refren često zvuči slično kao refren od You Spin Me Round od Dead or Alive, ali čini mi se da sam u tom trenutku već počeo da posežem za slamkama i da to baš i ne drži vodu. Za uzvrat, saznao sam da mi je još jedna teza potonula u plamenu - da je Kylie Minogue poslednja stvarna pop zvezda. Sve bitne pop zvezde posle nje su na ovaj ili onaj način manufakturisane, glasila je moja teorija. Ispade da je Lady GaGa (zaboravih - jeste u pitanju Queen referenca) pre svog prvog albuma već godinama bila u muzičkoj industriji, te radila muziku za sijaset poznatih imena, između ostalih Pussycat Dolls i Britney. Ume da peva, sama radi svoju muziku, ima svoj Haus of GaGa tim za izradu unikatnih modnih elemenata za nastupe. I ne peva na playback iako joj je performans srazmerno elaboratan. Koga briga što mi se ne sviđa muzika i što joj album ima jednu ipo stvarno upečatljivu pesmu. Možda 2009. stvarno donese neku krupniju promenu?

 

 

Atačmenti



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 00:41 21.01.2009

Pop

Jedan slikoviti opis kaže da pop iznova i iznova jede sam sebe. Kada se pojede, fekalije dobijene kao proizvod digestivnog trakta predstavljaju novu generaciju pop-a

Zanimljivo rečeno. Da to nije ono što bi se našim jezikom reklo "... drugo pakovanje"?
Dawngreeter Dawngreeter 00:47 21.01.2009

Re: Pop

Tako nekako, valjda. Samo ovde ima dodati element sto ne samo da je novo pakovanje istog sranja po sredi, nego je i sranje jos jednom obradjeno kako bi se jos vise svelo na najmanji zajednicki sadrzalac.
dunja73 dunja73 00:55 21.01.2009

Re: Pop


Već sam nekoliko puta napomenuo kako me pop kultura fascinira na više nivoa. Nikada sebe nisam smatrao pop konzumentom, niti smatram da je ogromna većina predstavnika pop žanra nešto kvalitetno ili vredno pažnje





tako i ja mislim za narodnjake ...


preporuka .













Dawngreeter Dawngreeter 00:59 21.01.2009

Re: Pop

Ja bih za narodnjake morao da dodam da ne postoji ni jedan jedini predstavnik koji je kvalitetan, dok kod pop-a mogu da pravim povremene iznimke. Na kraju krajeva, aksiom kaze da je 90% svega sranje. Narodnjaci su, rekao bih, izgubili onih 10%
dunja73 dunja73 01:15 21.01.2009

Re: Pop



evo nesto nije engleski .
Dawngreeter Dawngreeter 01:24 21.01.2009

Re: Pop

Moze. Uzvracam na ruskom

dunja73 dunja73 01:33 21.01.2009

Re: Pop

dzaba ,nije ruski za ovu muziku ... fali nesto ne umem da objasnim sta
Dawngreeter Dawngreeter 01:37 21.01.2009

Re: Pop

Previse je autenticno i, dare I say it, iskreno?
U stvari, mislim da jednostavno nije iz te cele price.

Znam sta zelis reci, imam slican utisak. Samo mi pade na pamet, nemam pojma sto.
constrictoria92 constrictoria92 17:09 21.01.2009

Re: Pop

Ja bih za narodnjake morao da dodam da ne postoji ni jedan jedini predstavnik koji je kvalitetan, dok kod pop-a mogu da pravim povremene iznimke. Na kraju krajeva, aksiom kaze da je 90% svega sranje. Narodnjaci su, rekao bih, izgubili onih 10%



loader loader 01:18 21.01.2009

Penasti čelik zvuka

Dawngreeter: "... odavno pregazivši onu zamišljenu crtu posle koje vam je bilo koja data muzika toliko na mozgu da više ne možete racionalno o njoj da razmišljate. A pesma mi se čak toliko ni ne sviđa.
Više nije stvar u sviđanju, tj. u onom nekadašnjem intimno-estetskom doživljaju. Sada je čitav proces jednosmerne interakcije između ponuđača pop proizvoda i slušaoca sveden na veću ili manju sposobnost povinovanja ovog drugog učesnika u procesu. Slušalac je sveden na trpno-akustički pojam, kome jedino ostaje da kupi majicu sa likom pop-zvezde, novi CD i kartu za koncert, ili da se povuče u konzumentsku hibernaciju...
Ma, pop je divan, nego... malo kao krizira ..
Dawngreeter Dawngreeter 01:27 21.01.2009

Re: Penasti čelik zvuka

Jednu poznanicu jako cesto citiram jer je dala odlicnu dijagnozu moderne muzicke industrije - shvatili su da najvece pare leze u prodavanju muzike ljudima koji muziku u opste ne vole. Prodaje se slava, imidz, ideja da ces tako morati da se oblacis za mesec-dva (ili juce!). Na kraju krajeva, da je to ono sto ce svi tvoji prijatelji slusati i da ne zelis da ispadnes glup u drustvu ignorisuci <random ime na brzaka skleptane pop zvezde>.
loader loader 01:42 21.01.2009

Re: Penasti čelik zvuka

Dawngreeter: "... najvece pare leze u prodavanju muzike ljudima koji muziku u opste ne vole
Ne bih se složio, da je rečeno nešto drugo :)
Naravno. Eno, kako vodaju onog Engleza sa frizurom, čas u Real, čas negde po SAD, čas u Milan... samo da bi se naprodavali dresova i muških češljeva s njegovim likom... A industrija reklame sve vreme radi, loži svetinu oko stadiona i po ulicama... Šou biznis koji može da proguta sve što poželi, da svari do pola, a onda nam to servira po punoj ceni na konzumaciju. Pop muzika, i sve što se oko muzike vrti, podseća na veliku modnu reviju gde se uz odeću još svašta uvaljuje, a muzike je ponajmanje..
Dawngreeter Dawngreeter 01:51 21.01.2009

Re: Penasti čelik zvuka

Stvari se redefinisu. Merchandising je uzeo maha i ne verujem da ce u skorije vreme da ide bilo gde. Nisam siguran ni da je to samo po sebi losa stvar. Blago bizarna kada je u takvom kontekstu koji si ti izlozio, slozicu se, ali nije to cela slika. Omogucava nekim ljudima da nude proizvode svog rada za dzaba, a fanovi mogu da iskazuju svoju podrsku kupovanjem majica, solja i slicnih gluposti - everybody wins. Nisam jos uvek sasvim siguran koji mi je stav po tom pitanju.

Ipak, drzim da su najvece pare u muzickoj industriji, kao industriji prodaje muzike jel'te a ne industriji prodaje tie-in artikala, bas u prodavanju muzike ljudima koji ne vole muziku. Ljudi koji imaju stav o muzici, bilo kakav, su zanemariva procentaza po mom dosadasnjem iskustvu.

O cinjenici da je ceo koncept prodaje muzike kao komercijalnog artikla u izumiranju mozemo neki drugi put. :)
loader loader 10:49 21.01.2009

Re: Penasti čelik zvuka

Ma, da... Otprilike tako. U osnovi - bez obzira na moj lični stav, odnosno muzički afinitet - potpuno sam svestan da svako vreme ima svoj izraz i na sebi svojstven način kroz muziku kazuje život sopstvenog vremena. U tom smislu, ja ipak gajim poštovanje ka onome što se ovih godina u muzici radi. I to najiskrenije. Pa, ne može se valjda očekivati da ova ekipa danas misli i dizajnira kao ekipa pre 10, ili 20 godina... Drugo je što sad mi ovde cepidlačimo, rastavljamo note, pa iz svake note ponaosob izvlačimo crevca i pregledamo ih.. :) Shvatam to kao dobronamernu kritiku, koja velikim otupelim producentima neće dati da se opuste :)
... bas u prodavanju muzike ljudima koji ne vole muziku. Ljudi koji imaju stav o muzici, bilo kakav, su zanemariva procentaza po mom dosadasnjem iskustvu.
Pade mi na pamet - da su svi kao ja, muzička industrija bi propala, a klinci ne bi imali šta da slušaju..! :)
O cinjenici da je ceo koncept prodaje muzike kao komercijalnog artikla u izumiranju mozemo neki drugi put. :)
Svakako. Nećemo sada da opterećujemo ionako neugodno nakrivljenu temu :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 01:31 21.01.2009

šta da ti kažem

osim da ti ponovo preporučim reči Kajli M:

"It wasn't so long ago that 'pop' was a dirty word, but not anymore,".
Dawngreeter Dawngreeter 01:38 21.01.2009

Re: šta da ti kažem

Dodajem u listu omiljenih citata. Kajli je, po obicaju, mudra gospa.
alexlambros alexlambros 15:18 21.01.2009

slazem se

za Kylie. Ona je nedestilisani, cisti, esencijalni pop. Madonna je nadpop. (I nemoj slucajno da mi je diras!). Sjajan text, preporuka! a sad malo uzivancije ....
Dawngreeter Dawngreeter 20:45 21.01.2009

Re: slazem se

Osporavati velicinu Madone je potpuno iluzorno, zena je svojerucno transformisala pop u ranim stadijumima svoje karijere. Ja je bas nesto i ne slusam do duse, nije moja soljica caja.

Ali mi se zato svidjaju neke obrade!
Weird Al Yankovic - Like a Surgeon
KMFDM - Like a Prayer (i, na malo bizarniju notu, takodje Material Girl)
alexlambros alexlambros 21:26 21.01.2009

Re: slazem se


Ali mi se zato svidjaju neke obrade!


Jel ja rekoh da se Madonnica ne dira
Dawngreeter Dawngreeter 22:06 21.01.2009

Re: slazem se

Nije to diranje, to je samo potvrda njene velicine
alexlambros alexlambros 01:37 22.01.2009

Re: slazem se

Nije to diranje, to je samo potvrda njene velicine


Like a Surgeon je
Dawngreeter Dawngreeter 16:59 22.01.2009

Re: slazem se

Weird Al je faca bre
simkke simkke 16:53 21.01.2009

prvi i poslednji pop bend

Dawngreeter Dawngreeter 20:29 21.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

Zanimljiva moc pop-a da funkcionise odjednom i u napred i u nazad kroz vreme. Sa dovoljno vremenske distance, najbitniji predstavnici svakog zanra postaju pop. Pa je tako i jedan od najtrijumfantnijih primera prodora rok muzike u sve sfere ljudskog drustva zavrsio u istoj kategoriji u koju trpamo Modelsice. Ima nesto velicanstveno u takvom konstruktu, na isti nacin na koji su bubasvabe velicanstveni mehanizmi za prezivljavanje.
simkke simkke 21:48 21.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

Dawngreeter
Zanimljiva moc pop-a da funkcionise odjednom i u napred i u nazad kroz vreme. Sa dovoljno vremenske distance, najbitniji predstavnici svakog zanra postaju pop. Pa je tako i jedan od najtrijumfantnijih primera prodora rok muzike u sve sfere ljudskog drustva zavrsio u istoj kategoriji u koju trpamo Modelsice. Ima nesto velicanstveno u takvom konstruktu, na isti nacin na koji su bubasvabe velicanstveni mehanizmi za prezivljavanje.


razumljivo....zato su u isto vreme i "prvi i poslednji"...
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:02 21.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

Da, slazhem se, ima necheg interesantnog (pa i velichanstvenog ako tako zhelish da se izrazish) u tome menjanju stvari kroz vreme.

Ali zar nisu postali Bitlsi pop bash zbog svog velikog uspeha i uticaja na muziku. Njihove ideje su prezhvakane milion puta i nashle stalni dom u danashnjoj pop muzici. Uprvo zbog toga nije chudno da kad neko chuje Beatles danas, prepoznaje obrasce unazad i zvuche mu tako pop. U neku ruku, sami su krivi.
Dawngreeter Dawngreeter 22:10 21.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

Nije to obavezno losa stvar sto su postali pop. Mislim, jeste donekle, ali glupo je igrati se navijanja. Bili su rock, pa su postali pop, za 100 godina ce biti jedan od nekolicine bendova iz svog vremena za koje se u opste zna, a rock i pop ce biti termini od znacenja samo za istoricare umetnosti.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:26 21.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

ma ne navijam. samo kazhem sami su krivi. a biti kriv za neshto nekad i nije loshe.
Dawngreeter Dawngreeter 22:40 21.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

Bolje nego ne biti kriv ni za sta, onda se stvarno nisi dovoljno trudio :)
ivan.pet ivan.pet 00:01 22.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

Zanimljiva moc pop-a da funkcionise odjednom i u napred i u nazad kroz vreme. Sa dovoljno vremenske distance, najbitniji predstavnici svakog zanra postaju pop. Pa je tako i jedan od najtrijumfantnijih primera prodora rok muzike u sve sfere ljudskog drustva zavrsio u istoj kategoriji u koju trpamo Modelsice. Ima nesto velicanstveno u takvom konstruktu, na isti nacin na koji su bubasvabe velicanstveni mehanizmi za prezivljavanje.



Potpisujem.

Ne mogu, međutim, da gledam Lady Ga Ga. Ne mogu da gledam ni Depeche Mode, iako se tu dvoumim, izgleda da se mom sedmomesečnom sinu dopadaju, "peva" uz njih.
Mada je, verovatno, zločin odvesti dete i izložiti ga takvoj količini popa, na šte srce takoreći.
Not my cop of tea. Not that pop.
Al da se povampire Blur, tu bih oprostio sebi, zažmurio na jedno oko i otišao. I još poneki brit band bi sigurno prošao taj filter...
Ubedio bih sebe i da je plemenito i pozitivno izložiti bebu buci na granici bola.
U međuvremenu, Josh Ritter.
Dawngreeter Dawngreeter 01:27 22.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

Depeche Mode bih ipak svrstao u kategoriju muzike koja jeste kvalitetna. No nisam mogao da se nateram da idem na koncert. Te vriste opstenarodnih odusevljavanja mi lose padaju na stomak i ne radujem se slusanju muzike u drustvu neo-dizelasa koji slusaju sve sto vole mladi.
Filip2412 Filip2412 07:47 22.01.2009

Re: prvi i poslednji pop bend

Ivane evo jedan Depeche Mode mozda prestanes da se dvoumis


jednatanja jednatanja 23:54 21.01.2009

Par stvari

gde bre stavi Umbrella i Zombie u istu rečenicu? Ova zadnja je legendarna stvar, i naginje na rock, no ok.

Pokušavaš da analiziraš svoj ukus, a to je nemoguće, to ti je kao da analiziraš svoju psihu, a pola toga si već zaboravio ili si bio previše mlad da znaš zbog čega ti se sad Lady Gaga svidja ili ne.

Pop jeste komercijala, kao H&M, kao reality show, kao ljubav za jednu noć. Ali ima i onih umetnika koji su zbog originalnog zvuka ili ritma osvetlali pop obraz. Ja sam shvatila da se na tu originalnost najviše ložim, pa makar i za sezonu.

U svakom slučaju preporuka,
Dawngreeter Dawngreeter 01:24 22.01.2009

Re: Par stvari

jednatanja
gde bre stavi Umbrella i Zombie u istu rečenicu? Ova zadnja je legendarna stvar, i naginje na rock, no ok.


Pa nisam rekao da je komparativno, rekao sam da mi se cini da se Umbrella prodaje na slicno naricanje zadnjeg sloga reci iz naslova koje i Zombie ima. A Cranberries po kvalitetima ni u ludilu ne bih dovodio u vezu sa takvim pevaljkama.
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 04:53 22.01.2009

Manual od KLF

Manual od KLF-a razradjuje temu pop hita u detalje i nista se nije promenilo od tada. Ako ovo nije knjiski primer radjen po Manualu, nista nije:



Hit mora da ima par reci koje pijane klinke mogu da vriste u ponoc na Ibizi + neko zavijanje tipa "oooo" ili "aaaaa" i gotov posao.

Evo primera dobro odradjenog posla:
Dawngreeter Dawngreeter 16:44 22.01.2009

Re: Manual od KLF

nicolaus_liesinich
Manual od KLF-a razradjuje temu pop hita u detalje i nista se nije promenilo od tada.


Kakva koincidencija, za KLF sam saznao tek pre par dana i bas se odusevljavam njima. Blacksmoke su mi za pocetak preporucili i potpuno sam se fascinirao Post Terrorist Modernist EP-em. Nisam ni znao da je neko toliko daleko otisao u 9/11 kritici. Jasno, KLF su velicina kakva se retko srece i prosto me sramota sto nisam ranije cuo za njih.

nicolaus_liesinich
Ako ovo nije knjiski primer radjen po Manualu, nista nije:


Bodies Without Organs!
Onaj celavi cikica je Alexander Bard, pre BWO je bio idejni vodja i pisac muzike za moj omiljeni Army of Lovers. BWO mi nikad nije zaista legao, pretpostavljam da ima veze sa tim sto nisu ukljuceni La Camilla i Jean-Pierre. Nedovoljno namenski trash. Inace, kada je projekat pocinjao pitalsu ih u intervjuima sta planiraju. Oni rekose da planiraju da dominiraju top listama. Pure and simple. Dobar izbor za skolski primer izrade pop hita.

nicolaus_liesinich
Evo primera dobro odradjenog posla:

Slazem se. Jedan od retkih svevremenih hitova.
Filip2412 Filip2412 07:29 22.01.2009

imidz

Ipak, drzim da su najvece pare u muzickoj industriji, kao industriji prodaje muzike jel'te a ne industriji prodaje tie-in artikala, bas u prodavanju muzike ljudima koji ne vole muziku. Ljudi koji imaju stav o muzici, bilo kakav, su zanemariva procentaza po mom dosadasnjem iskustvu.
odlicno, bas tako, ti ili ta tvoja drugarica rekli ste pravu stvar

skoro sam na televizij ovde gledao Gven Stefani kako razgovara sa fanovima u Torontu. Mlada devojka, klinka, se obraca Gven kao svome idolu recima you know, I always admired you, how you are, your personality, your style, and everything...

and everything... i tu se ja bas nadjem pogodjen, what the fuck does it mean: and everything?!
Kakav supalj kompliment!

Gven Stefani zahvaljuje ljubazno thank you, thank you very much bez emocija kao da se obraca kasirki u supermarketu dok vraca svoju kreditnu karticu u novcanik and then with two plastic grocery bags she walks towards the exit

osim sirokih osmeha, hladnoce i nedostatka emocije odmah primecujem i to da ne pominju muziku niti poeziju vec sve vreme govore o imidzu, to je ono cemu se fanovi klanjaju - imidz. Oni koje interesuje muzika uopste nisu konzumenti proizvoda muzicke industrije, oni svoje stvari za mp3 player nalaze na torentima i preko prijatelja.


Dawngreeter Dawngreeter 16:58 22.01.2009

Re: imidz

Imidz je sve, na zalost. I na zalost se slazem sa dijagnozom baratanja torentima i prijateljskim presnimavanjem. Mislim da se velika vecina ljudi koji zaista vole muziku osecaju odbaceni, maltene prezreni od strane muzicke industrije. Sa druge strane, imamo primer Radiohead-a koj su dobili prilicno besne pare na albumu koji je svako mogao legalno da skine za dzaba. Mislim da je to jedna od mnogih indikacija da je zdravo muzicko trziste moguce, kada bi se industrija promenila. Videcemo sta dolazi iza coska...

Apropo imidza super-zvezda, pade mi na pamet pesma (na zalost nema spota) Superhero od KMFDM:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana