tepih za trudnice i porodilje

antioksidant RSS / 22.01.2009. u 16:04

  ili

porodiljsko, ko kome to da plati i koliko dugo?

imageNYR10203282048.jpg

prvo da se razumemo, bela kuga nije tema. smatram da je odluka o deci licna odluka pojedinca i da ne sme postojati nikakvo nametanje obaveze "spasavanja srpstva".

drugo, polazim od premise da smo za decu odgovorni mi odrasli. ona nisu birala ni da li ce doci na ovaj svet, ni u kom broju, ni u kojim okolnostima...

iz pocetne premise smatram da drustvo ima obavezu prema sreci dece a posredno i prema osobama koje su najvise involvirane u sam proces "dolaska na svet". dakle ne prema rodama nego prema majkama.

e sad sam proces dolaska na svet tece u dve faze: trudnoca i prvi meseci (dani?) zivota. ove dve faze se "dodiruju" u dramaticnom okruzenju porodilista ali o tome ima ko da pise (cak i pukovniku).

sto se tice ove dve faze razmatracu svaku pojedinacno i kroz obe cu analizirati dva pitanja: novcane nadoknade -za sta, koliko i od koga i odnos prema poslu/karijeri.

faza 1 - trudnoca

trudnoca je psihofizicko stanje. nije invailiditet. u uslovima "normalne" trudnoce (koja ne zahteva "odrzavanje" - izvinjavam se za upotrebu ovakvih izraza, ne zelim nista lose reci sam zurim da skratim tekst) zena bi uobicajeno trebala da bude normalno produktivna sa mozda povecanim fizickim zahtevima (u smislu cesceg odmaranja, potrebe za kvalitetnijom ishranom...). skorije mi je receno da u britaniji trudnicama pripada neki fiksni iznos za voce! podrzavam. novcane naknade tokom trudnoce i treba da ostanu u takvim okvirima (fiksni iznos naknade sa namenom da pokrije "pojacane troskove") ali smatram da treba da postoje kao vid konkretne pomoci trudnicama da lakse i kvalitetnije organizuju svoj zivot. naknada bi se isplacivala za druga 2 trimestra trudnoce.

na primer, naknada od 100 eura mesecno (nekom bi znacila jako puno nekom bi bila dzeparac) na 70 000 trudnica godisnje drzavni budzet bi kostala nesto preko 40  miliona eura (ovo je maksimalna cifra, uvek postoji neki procenat trudnica koje jednostavno ne bi otisle po naknadu).

ne kazem da je to malo. nikako. toliko nasa privreda potrosi za gas za nekih 20tak dana ali iz tog nesto i proizvede.

postoji i pitanje svrishodnosti tog novca. cemu bi on konkretno sluzio (sem kao neka vrsta nagrade (a za mene bar) bela kuga nema nikakvog znacaja)?

pa tuzna je cinjenica da u srbiji postoji veliki broj porodica kojima pojacanje prihoda od 100 eura mesecno (na primer) predstavlja nesto veoma znacajno. nesto sto predstavlja onaj odlucujuci faktor u donosenju odluka.

a sta se to tice poreskih obveznika?

pa tu postoji pitanje da li taj novac posmatrati kao trosak ili kao investicijuu smanjenje buducih zdravstvenih troskova?

deo tog novca (i to verovatno veci) bice potrosen na nista i svasta nesto sto nije vezano za trudnocu. ali deo tog novca bice stvarno potrosen na "voce" tj na "robe i usluge" koje pozitivno uticu na kvalitet trudnoce, time i na zdravstveni start bebe, kasnije deteta, kasnije gradjanina ove drzave. zdravo dete na rodjenju ima vece sanse da kasnije u zivotu bude zdravije, a time i manje finansisjko opterecenje  na buduce zdravstvene fondove.

koliko se tako stedi, ne znam, nemam podataka ali je mozda tema za razmisljanje.

ako medicinski gresim zaboravite sve ostalo

e sad dolazimo na klizav teren - pitanje odsustvovanja sa posla.

znam da postoji percepcija (verovatno i opravdana) da postoje zloupotrebe "blazenog stanja" za uzimanje bolovanja. prica ide - nekim zenama se jednostavno ne radi i jedva cekaju da odu na bolovanje...

ja kazem pa neka ih. verujem da je tokom trudnoce potrebno "finije stelovanje" organizma, kako fizickih dugmica tako i onih psihickih. ako neko/a nije zeljan stresa, napora, obaveza... a ima bebu u stomaku - ne mora ni da trpi. treba da bude srecna. treba da ode na odmor, da se seta pored reke ili blene u spanske serije po ceo dan. posao ce je cekati kada se vrati sa svim posledicama njenog odnosa prema poslu/kolegama/poslodavcima/obavezama.

trudnice sa medicinski priznatim i opravdanim psihofizickim razlozima za odsustvovanje sa posla imaju redovno bolovanje sa garantovanim prihodima kao sto je i do sad reseno.

a zene koje ne rade koliko platiti? e pa ne mnogo (dovoljno za neke potrebe da) i nezavisno od "pocetnih uslova" tj ranije plate. iznos bi bio neki procenat prosecne plate u srbiji - dakle dovoljan za neki minimalni zivot. naviklima na bolje uslove verovatno ne bi puno znacio ali bolji uslovi su i onako luksuz, zar ne? dakle sve bi zene imale pravo na neku naknadu tokom trudnoce i liberalnije uslove za uzimanje bolovanja/odmora  ali bez obaveza poslodavca da snosi troskove plate tokom bolovanja.

zasto ovako? zato sto ima zena koje posao ne dozivljavaju kao obavezu od koje treba pobeci vec nesto sto cini deo njihove licnosti, nesto kroz sta se izgradjuju, nadgradjuju i iskazuju... e pa takvim zenama treba pomoci (logisticki) da ostanu u svojim karijerama. takve zene treba nagraditi za pokusaj da ostanu u dvostrukoj ulozi. sada je sistem takav da zena sa "potrebom" da ne radi i "blagonaklonim stavom ginekologa" moze otici na trudnicko jako rano, jako dugo.... to je ok. njeno pravo (rekao sam vec) ali se na taj nacin demotivisu trudnice zeljne svog posla, zivota, karijere...

koliko god trudnoca nije bolest, ona je ipak "drugo stanje" i potrebni su dodatni motivi za obavljanje redovnih rutina. misljenja sa da se ti motivi mogu i pruziti (destimulisanjem odsustvovanja sa posla).

ovde je potrebna i "opsta promena svesti". poslodavci beze od zena koje su trudne jer nisu sigurne u njihove sposobnosti. okolina osudjuje zene koje bi da rade "sedi kuci sta te briga, sta ces na poslu kao da ce ti neko reci hvala..."  (napomena: ovde pricam o zenama koje imaju mogucnost izbora - duboko sam svestan da ima zena koje nemaju mogucnosti izbora sem da rade, ali "predlozeni sistem" (hrabra formulacija za nacrt) podrazumeva "minimalnu mesecnu naknadu za svaku trudnicu").

i za kraj komentara na fazu trudnoce - rekoh gore da verujem da zeni tokom trudnoce treba omoguciti da "finije podesava svoje dugmice" tj da joj treba ompguciti da se posveti sebi ako zeli. to je zato sto verujem da se zdravija otpornija deca radjaju ako su trudnice bile zadovoljnije. ako medicinski gresim zaboravite sve ostalo.

faza 2 - prvi meseci bebinog zivota

necu pricati o ekstremima tipa "povratak na posao posle 48 sati svadbe" ili "porodiljsko do punoletstva". pricam o sadasnjim situacijama (porodiljsko izmedju 12 nedelja (sad/usa koliko kapiram) i 12 meseci (srbija).

prvo verujem da porodiljko treba biti jako dugo jer verujem u "magicnost" dojenja tj da dojena deca imaju vise sansi za izbegavanjem kasnijih zdravstvenih problema kao sto je gojaznost na primer. drugim recima drustvu je jeftinije da "ulozi" u dojenje nego da kasnije poskupljuje troskove zdravstvene nege. pun net raznih istrazivanja na temu pa ko voli nek surfa.

drugo - problem preterano dugog porodiljskog odsustva je sto to treba placati (verujem da je ispravan model isti kao za trudnice) a zene se posle toliko dugog odsustva tesko vracaju na posao.

ovde je problem u sledecem - ako zena i odluci da se ranije vrati na posao ali sta sa detetom? ne postoje jasle koje primaju malu decu (mladju od godinu dana) a i sistem upisa u jasle (bar u beogradu) je takav da postoji jedan upis godisnje (u septembru) pa deca rodjena u julu na primer u jasle mogu stici tek za 14-15 meseci!

nemaju svi baba/deda servis a i nije posao drzave da se oslanja na neformalne mreze pomoci.

dakle, moj predlog je omogucavanje skracivanja porodiljskog ali uz reorganizaciju "infrastrukture". ako zena zeli da ostane godinu dana - neka je. ali naknade su fiksne za sve iste. poslodavci sa tim nemaju veze. posao je ceka kada se vrati ali sa svim posledicama njenog odnosa prema poslu/kolegama/poslodavcima/obavezama.

ako zena zeli ranije da se vrati na posao, i dalje ima pravo na naknadu (jer ona predstavlja i neku vrstu nagrade za radjanje i prestavlja izvor za pokrice troskova oko bebe) ali ce svojim radom dobiti i nagradu za svoj veci trud tj platu od poslodavca.

podrzavam povratak na posao u formi skracenog radnog vremena, podrzavam rad od kuce, ali to su specificnosti nekih poslova i ne mogu postati opste resenje. treba ih omoguciti naravno.

napominjem da je neophodno reorganizovati sistem "predskolskih ustanova". drustvo koje se oslanja na ulogu baba i deda u cuvanju dece - sistemski gresi.

eto to je to.

haoticno i nesredjeno ali mozda prestavlja temu za razmisljanje

za kraj samo jedna zelja - da se tema razvije u pravcu odrzivosti postojeceg stanja i predlozenog resenja. ulaganje (bilo kakvo) u trdnice, porodilje i decu kosta ali se time mnogo i kupuje. pre svega buducnost. da vidimo koliko nas sve ovo kosta ali razmislajte i o tome da nam ne izmakne i nesto u buducnosti. podataka nemam ali mozemo zajednicki kopati i traziti ih.

i da, na slici gore jeste britney spears (ali trudna i na "tepihu")Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ono za voce

u uk je izmisljotina
chobanica chobanica 16:40 22.01.2009

Re: ono za voce

Jagode su najpotrebnije u prvim nedeljama trudnoce, zbog folne kiseline.

Dzaba nadoknada od cetvrtog meseca.
P.S. Autor skulpture je mislio da ce se Britni prirodno poradjati, a ona ga presla i zakazala carski rez.
Brooklyn Brooklyn 17:01 22.01.2009

Re: ono za voce

u uk je izmisljotina

ja citala pre par nedelja u TimesOnLine. ovde

inace, svidja mi se koncept :)

Re: ono za voce

Brooklyn
u uk je izmisljotinaja citala pre par nedelja u TimesOnLine. ovdeinace, svidja mi se koncept :)

to ti je princip jedan kadi, dugi 'ladi, posto su zapoceli lov na vestice, tj one koji dobijaju icapacity benefits a to ne zasluzuju. takvih je citava vojska, narocito gusto naseljena oko glasgowa i ovde gde ja zivim i radim.
znas onaj vic o liverpudliancu i bogu?
Brooklyn Brooklyn 17:18 22.01.2009

Re: ono za voce

takvih je citava vojska

2 miliona, konkretno. a ukupno neradnika u radnoj populaciji: 10 miliona.

pri cemu, neki od tih na incapacity i drugim benefitima dobijaju mesecno vise od prosecne plate ljudi koji rade puno radno vreme. a ovde u londonu, neki od tih imaju council haus-e od 2 miliona or so. za popizdeti, ako radis 40-50-60 sati nedeljno i placas porez.

Re: ono za voce

Brooklyn
za popizdeti, ako radis 40-50-60 sati mesecno i placas porez.

mislis nedeljno?

iako nisi trazila, evo:
Jesus Christ came to pub for a drink. He introduced him self to regulars and they said "whatever, lets have a pint." Irish buys him a pint. Scotsman buys him a half. Liverpoodlian does not. On his way out, he shakes the Irishman's hand and the Irishman suffering with arthritis starts moveing with ease and pleasure. OMG, this man is Jesus Christ! Jesus pats the Scotsman on the shoulder, and the Schotsman stands up from his wheelchair saying: "Miracle! I can walk! this man is Jesus Christ!". As Jesus approaches the Liverpoodlian, this one steps back saying: "Piss off! I am on incapacity benefits!"
Brooklyn Brooklyn 17:45 22.01.2009

Re: ono za voce

indeed.

ja mislim da je pravo resenje da se napravi takav sistem socjalne pomoci gde ce dobijanje te pomoci biti barem onoliko neprijatno koliko je i sam rad neprijatan. pa ce onda, uzevsi da im je cena jednaka, valjda mnogi odluciti da rade za vise para nego sto iznosi pomoc. tako da mislim da su na pravom putu, sa ovim sto hoce da ih nateraju da svaki dan sede u job centru i traze posao. za pocetak.
antioksidant antioksidant 21:55 22.01.2009

Re: ono za voce

agode su najpotrebnije u prvim nedeljama trudnoce, zbog folne kiseline.

Dzaba nadoknada od cetvrtog meseca.

pa valjda banane vrede icemu u drugom trimestru? : )

salim se. rekao sam druga 2 trimestra jer ne znam koliko se "drugo" stanje u prva 3 meseca razlikuje od "prvog". ako treba jagoda - bice ih
antioksidant antioksidant 21:59 22.01.2009

Re: ono za voce

Brooklyn
svidja mi se koncept :)

kako mislis da razvijemo pricu bez argumentovanog obaranja teze

salim se
: )
tnx
antioksidant antioksidant 22:01 22.01.2009

Re: ono za voce

Jesus Christ came to pub for a drink.He introduced him self to regulars and they said "whatever, lets have a pint."

: )

meni je ovo dovoljno da preporucim vic

evo

jednog korisnog zvanicnog dokumenta za ljude koje zanima kako to funkcionise u uk.
statutory maternity pay nakon prvih 6 nedelja(tokom kojih zavisi od prethodnog proseka plate ako je zena bila zaposlena dovoljno dugo) je 117 funti nedeljno
NNN NNN 16:46 22.01.2009

Preporuka!

prvo da se razumemo, bela kuga nije tema. smatram da je odluka o deci licna odluka pojedinca i da ne sme postojati nikakvo nametanje obaveze "spasavanja srpstva".

drugo, polazim od premise da smo za decu odgovorni mi odrasli. ona nisu birala ni da li ce doci na ovaj svet, ni u kom broju, ni u kojim okolnostima...

iz pocetne premise smatram da drustvo ima obavezu prema sreci dece a posredno i prema osobama koje su najvise involvirane u sam proces "dolaska na svet". dakle ne prema rodama nego prema majkama.


A sad ću malo da sednem da razmislim... pa da kuckam..
BFN
chobanica chobanica 17:19 22.01.2009

Profesija: trudnica

Divne ideje, ali ja u praksi vidim zene koje ce radjati decu kao na traci ne obaziruci se na brigu i kvalitet zivota koji mogu da im pruze...
natasavb natasavb 17:28 22.01.2009

Re: Profesija: trudnica

na zalost i ja se bojim da bi moglo to da se desi. prijateljica koja radi u socijalnom mi je pricala sta se sve desavalo kad su uveli onu (relativno) veliku nadoknadu za trece dete. rode, uzmu pare, a posle mesec dana dodju u socijalno i ostave bebu. onda su to nesto promenili da se te pare ne dobiju odjednom, vec na nekoliko rata u toku godine, ali ne znam je li i to dobro resenje. zvucace okrutno , ali ja sam misljenja da pre nego sto se neko odluci da ima decu, treba da stvori najosnovnije uslove da podize tu decu, a ne da se oslanja na tudju pomoc.
constrictoria92 constrictoria92 19:17 22.01.2009

Re: Profesija: trudnica

zvucace okrutno , ali ja sam misljenja da pre nego sto se neko odluci da ima decu, treba da stvori najosnovnije uslove da podize tu decu, a ne da se oslanja na tudju pomoc.


Uopste ne zvuchi i nije okrutno.
Posebno me iritiraju saveti tipa: "Samo ti rodi, a posle ce sve da bude lako. Za dete uvek mora da ima."
Neka kazu da sam sebichna, egoista i slichno, al' moje misljenje je da pored zadovoljavanja detetovih potreba, roditelji treba da zadovolje i svoje potrebe. Mislim da nije resenje dobiti dete i podrediti mu chitav svoj zivot. Detetu roditelji moraju biti podrska, ali ne smeju zaboraviti ni na svoje hobije & uzivanja.
Al' kao sto ti i reche, pre odluke o dobijanju deteta, moraju se ispuniti neki uslovi ekonomske prirode...
antioksidant antioksidant 22:10 22.01.2009

Re: Profesija: trudnica

@ chobanica, natasa, cons

ja u praksi vidim zene koje ce radjati decu kao na traci ne obaziruci se na brigu i kvalitet zivota koji mogu da im pruze...


to je posebna prica

znam ljude koji ne zasluzuju decu koju imaju, znam ljude koji ne zele decu, znam ljude koji zele decu a ne mogu ih imati i znam da je to licna odluka svakog roditelja, nekada zajednicka nekada samostalna, nekada je ukljucena i porodica, nekada ne, nekada je spontana, nekada promisljena, cesto nije ni odluka, vec jednostavno desi, neko misli da je dete njegovo vlasnistvo, neko leci svoje frustracije kroz decu, neko se deci posveti, neko ne, neko se neprekidno preispituje, neko samo tera po svome...
madam_mym madam_mym 01:34 23.01.2009

Re: Profesija: trudnica

kad sam radila u patronažnoj službi saradjivala sam sa Centrom za socijalni rad baš po ovom pitanju. Siromasni, sa dvoje dece, žive u sestrinom kućerku, on radi za dnevnicu da bi imao šta da popije, a za decu ostane ono što tata nije popio, i rodili treće dete da bi uzeli pare! Znali smo to svi, ali trebalo je smisliti način da se on ne dočepa para koje će dobiti majka na ruke. Nisno smislili -on je prebio ženu, uzeo joj pare, i kupio neku olupinu od Zastave101, koja se kotrljala neko vreme vozeći ga pijanog kući, kotrljala se pa prestala. A deca gladuju!
Samo sam se setila
Suncana Suncana 20:54 22.01.2009

Dobre ideje

Po preporukama svih pedijatara i svim istrazivanjima, u celom razvijenom svetu, (te tako za divno cudo i kod nas, obicno smo mimo sveta u svemu) se preporucuje iskljucivo dojenje deteta u prvih 6 meseci bebinog zivota. Dakle, posle tih 6 meseci koji su u potpunosti posveceni detetu, moralo bi se omoguciti da jaslice primaju decu. Verujte iako malobrojnije jos kako ima zena koje trudnocu i materinstvo ne koriste kao izgovor za nerad i kukanje i sedenje kod kuce. Dakle, drzava bi morala organizovati cuvanje dece od 6 meseci starosti nadalje (o samo jednom upisnom roku za jaslice, drugi put, to je tek idiotizam). Dojenje se posle tog perioda uz svakodnevni odlazaka naposao moze nastaviti taman koliko ga prepocuju lekari, a jos kad bi se uvela i mogucnost skracenog radnog vremena (btw jos jedna dobra ideja AO, svaka cast) bilo bi, pa gotovo savrseno. Ko hoce i moze neka radi, neka prima i tih 100 jurica ili koliko vec od drzave i svoju platu, jer zasluzuje. Ostali, tj. ostale neka sede po zakonu trenutno datih 12 meseci, ko hoce i duze, ali pre svega moramo nagraditi pozrtvovane i vredne zene koje i svojoj deci pruzaju maximum i ovom drustvu svojim radom. A ima takvih verujte jos kako.
NNN NNN 00:55 23.01.2009

Nekoliko predloga

znam da postoji percepcija (verovatno i opravdana) da postoje zloupotrebe "blazenog stanja" za uzimanje bolovanja. prica ide - nekim zenama se jednostavno ne radi i jedva cekaju da odu na bolovanje...

trudnice sa medicinski priznatim i opravdanim psihofizickim razlozima za odsustvovanje sa posla imaju redovno bolovanje sa garantovanim prihodima kao sto je i do sad reseno.

Znam dve potpuno suprotne priče:
priča 1. jedna je zatrudnela; ništa joj nije falilo; radila kod kuma u privatnoj firmi; on joj utrostručio platu i otišla na bolovanje; a talili se pola-pola. Zbog ove vrste zlouopotreba država je (između ostalog) smanjila trudničko bolovanje na 65% plate. A može da to reguliše drugačije. Npr. da se daje 100% primanja, ali da se uzima u obzir šestomesečni ili godišnji prosek primanja trudnice.
priča 2. druga je zatrudnela; imala rizičnu trudnoću; radila u školi (još u drugom mestu); morala na bolovanje; primala nadoknadu za bolovanje sa 4 meseca zakašnjenja (tj. 4 meseca nije videla ni dinara), a lekovi je koštali oko 2500 dinara mesečno). Država mora da reguliše redovnu isplatu nadoknada kako za trudnice, tako i za porodilje.
sada je sistem takav da zena sa "potrebom" da ne radi i "blagonaklonim stavom ginekologa" moze otici na trudnicko jako rano, jako dugo...
Sa ovim se slažem...Moje lično iskustvo je takvo da sam od strane ginekologa u DZ svaki put pitana: Hoćete na bolovanje? Nije mi ništa falilo, pa sam radila do zakonskog roka od 28 dana pred porođaj. Opet, ne može svako. Neka trudnica nema problematičnu trudnoću, ali recimo ima nesnosne mučnine koje je sprečavaju da ide prevozom na posao, po gužvi i vrućini. I kako joj ne dati bolovanje? Predlog: edukovati ginekologe da detaljno popričaju sa ženama o svim psiho-fizičkim aspektima trudnoće i onda utvrde ima li osnova za bolovanje.
to je zato sto verujem da se zdravija otpornija deca radjaju ako su trudnice bile zadovoljnije. ako medicinski gresim zaboravite sve ostalo.

Prof. dr Stambolovic nam je rekao da zadovoljne, smirene i srećen trudnice rađaju bebe koju su u prvim mesecima znatno manje osetljive/frustrirane (psihički i fizički). Lično smo se uverili u tačnost ove tvrdnje. Šta medicina kažem, ne znam. Predlog, za sada čini se utopijski: omogućiti trudnim ženama u porodici, na poslu, u gradskom prevozu, u redu na šalteru, u domu zdravlja, u porodilištu, da se osećaju dobro.
jer verujem u "magicnost" dojenja
Predlog: obezbediti pomoć i edukaciju, kroz instituciju patronažne sestre/ dule/ koga god za majke koje žele da doje. Promovisati dojenje svuda, na svakom mestu i što duže.
ne postoje jasle koje primaju malu decu (mladju od godinu dana) a i sistem upisa u jasle (bar u beogradu) je takav da postoji jedan upis godisnje (u septembru) pa deca rodjena u julu na primer u jasle mogu stici tek za 14-15 meseci!
Paradoks: ako se porodiljsko otvori 28 dana pre termina porođaja, što je po zakonu krajnji trenutak, to znači da majka mora da se vrati na posao kada dete ima 11 meseci. Čak i da se poklopi da majka treba da krene na posao u septembru, beba nije dovoljno stara. Predlog: za jaslice ukinuti upisni rok, deca od godinu dana ne rade ni po kakvom programu da bi morala biti upisivana u nekom određenom trenutku.
podrzavam povratak na posao u formi skracenog radnog vremena,
Odlična ideja... da se zakonom reguliše mogućnost skraćenog radnog vremena tokom nekog perioda, sve jedno da li za majku ili za oca, a shodno tome da se odrede i primanja.
I još nekoliko predloga:
a) uprostiti proceduru za dobijanje roditeljskog dodatka ili bar omugućiti da neko drugi (otac?) obavi veći deo
b) produžiti rok za podnošenje zahteva za isti
c) pooštriti kazne za nasilje nad decom i njihovo zanemarivanje
d) uz patronažnu sestru obavezno u prvu posetu slati i socijalnog radnika koji bi stekao uvid u trenutno stanje u porodici (ako je prethodno bilo slučajeva zlostavljanja ili zanemarivanja)
e) menjati socijalne i kuturne obrasce po kojima je trudnoća/porođaj/dojenje tabuu i ženska tema (podseća me na floskulu oni dani iz reklama za uloške) i one po kojima je odgajanje bebe majčina odogovornost, a otac je samo posmatrač
i naravno
rađati željenu decu koju ćete voleti i imati uslova, volje, sposobnosti, strpljenja i znanja da odgajite u srećne i dobre ljude
BFN
madam_mym madam_mym 01:46 23.01.2009

Re: Nekoliko predloga

Ne mogu da odolim, moram da podelim
ZASLUŽUJU DA IM DAMO SVE
ZATO ŠTO SU SLATKE , OVAKO
madam_mym madam_mym 02:31 23.01.2009

Re: Nekoliko predloga

Podržavam svaki tvoj predlog, u potpunosti! Mislim da nam neće krenuti na bolje dok ne budemo ulagali u budućnost ovako.

"ulaganje (bilo kakvo) u trdnice, porodilje i decu kosta ali se time mnogo i kupuje. pre svega buducnost. da vidimo koliko nas sve ovo kosta ali razmislajte i o tome da nam ne izmakne i nesto u buducnosti."
antioksidant antioksidant 11:36 23.01.2009

Re: Nekoliko predloga

hvala na predlozima

kasnije cu pokusati da sistematizujem sve predloge (cisto da budu na stolu, vidljivi bez obrazlozenja)

sada samo kratak komentar na trudnicko bolovanje - porodiljsko odsustvo

trudnicko bolovanje se sada tretira kai obicno bolovanje - odatle naknada iz fonda u iznosu od 65% plate. ima firmi koje "svojim trudnicama" isplacuju celu platu (razliku snose oni)

za porodiljsku naknadu se i uzima prosek (mislim 4 meseca) a prati se da li je bilo i "neuobicajenih" skokova plate koji odskacu od prosecnog rasta plate za te firme (informacija je neproverea - cekam demant ili potvrdu)

pisacu vise kasnija, sad odoh da zaradjujem : )

pozz
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:23 23.01.2009

I ovako

rapunzel rapunzel 11:48 23.01.2009

Preporuka

A sad ponovo, pošto je blog štucnuo kada sam pustila komentar.
Odlična tema, bar za mene koja se žešće palim na sve teme o deci.
Samo je jedna mama!
Biljo potpisujem sve što si rekla.
Htela bih samo reč-dve o zabludama u vezi trudničkog i porodiljskog u zemlji Srbiji.
Valjda neću nikog uvrediti, ali bih da podsetim da su ljudi otišli odavde zbog toga što nije bilo dobro.
Par puta sam pročitalo kako u UK nema trudničkog, a porodiljsko je 6 nedelja.
Porodiljsko bolovanje u Srbiji traje 3 meseca i plata je 100%.
Posle dolazi nega deteta koja traje 9 meseci, i naknada je 65% od plate, i uredno se odbija dok se ne dobije rešenje iz ministrastva g.Ljajića gde vam na osnovu čl.11 (nisam 100% sigurna) ipak daju punu platu.
Prvu trudnoću nisam radila, bilo je bombardovanje (priznaćete vanredna situacija).
Drugu trudnoću sam radila do poslednjeg trenutka, odnosno otvaranja porodiljskog u zakonskom roku (28 dana pred porođaj) i pored toga što sam bila najstarija drugorotka (šalim se ima i starijih, naravno).
Moje poslovne partnerke uglavnom počinju da rade posle tri meseca, jer moraju. To su dobra radna mesta, a konkurencija je velika.
Radila sam sve do isteka "nege deteta" (ko da je sad ne negujem i nju i veliku ćeru) , i tada moja bebana nije imala punih 11 meseci.
Volim svoj posao i prilično me ispunjava, ali da sam mogla ostati kući još koji dan ostala bih, naročito što gospođica još siki (18 meseci, već vidim zgražavanje na licima mnogih).
Plaćam državno obdanište (cijena prava sitnica, bolje da ne kukam jer bi ih i zlatom platila pošto nemam izbora), a gospođa mi svaki dan čuva dete u kući. To je sjajno da ne mrcvarite tako malu decu po obdaništu, mada postoji privatno obdanište koje prima i bebe od 3 meseca.
Valjda se setim još nečega.
Pozdrav


bgbgbg bgbgbg 16:11 23.01.2009

Informacija i ostalo

Prvo informacija glede porodiljskog bolovanja (a ovo smo obradjivali nedavno vrlo zustro na jednom drugom blogu):

Sarkozi otpustio ministarku Rasidu Dati (poznatu po najkracem porodiljskom u trajanju od 5 dana, pri tome carski rez) - nije jos jasno da li ju je bas otpustio ili joj je bilo sugerisano da da ostavku jer ne moze da ispunjava radne obaveze (bas cudno!), ko hoce da cita evo ga link:

http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1126891/French-minister-returned-work-days-giving-birth-SACKED-Sarkozy.html

Drugo, hvala autoru za ovaj fenomenalan tekst i predloge, kao i Biljani FN sa njenim, kao i obicno, fenomenalnim komentarima.
Citajuci blog setila sam se i svog povratka na posao posle godinu dana porodiljskog (toliko mi je trebalo da pronadjem novi posao i da organizujem "logistiku", a za obezbedjivanje logistike tj. jaslica bilo je neophodno muljati, posto nas sistem prosto na to primorava (kao sto autor rece lepo, nemaju svi baba/deda servis, i ne sme drzava na to da se oslanja).

Naime, upisasmo dete na mufte u jasle sa godinu dana, tako sto smo po savetu prijateljice koja radi u vrticu falsirali datum rodjenja (slagali samo dva meseca, tek toliko da kalendarski pripada prethodnom godistu), dakle, slagali, preko veze upisali dete, uz sta nam je jos prezrivim tonom receno da je prerano, da je dete mnogo malo, da niko ne upisuje tako malo dete, kako nam nije zao, je l' ume da se obuce samo, je l' ume da piski na nosu, itd....

Sta reci, a ne zaplakati?

debora debora 23:49 23.01.2009

odlicna tema

Odlicna tema, samo da je neko od pravnika sistematizuje i pocnemo da skupljamo potpise.
antioksidant antioksidant 11:11 24.01.2009

Re: odlicna tema

Odlicna tema, samo da je neko od pravnika sistematizuje i pocnemo da skupljamo potpise.

na zalost ne vrede samo potpisi
mora se prvo izracunati koliko ce to kostati i odakle platiti

ponovo, ako neko ima podataka na osnovu kojih bi smo mogli praviti neki proracun, bilo bi krajnje korisno

ima neceg ovde, kad stignem, raspiacu neki proracun
vishnja92 vishnja92 13:41 24.01.2009

hej

podrzavam povratak na posao u formi skracenog radnog vremena, podrzavam rad od kuce, ali to su specificnosti nekih poslova i ne mogu postati opste resenje. treba ih omoguciti naravno.

treba ih omoguciti, nego sta. skraceno radno vreme ne bi trebalo da je problem. samo se definise "prelazni period" izmedju "punog " porodiljskog i "potpunog" povratka na posao, pokriven zadatim brojem radnih sati. na zeni ostaje da bira hoce li u tom periodu poceti da radi ranije sa skracenim radnim vremenom, ili kasnije - sto podrazumeva direktan prelaz iz nula u osam (ilikolikogod) radnih sati dnevno.
napominjem da je neophodno reorganizovati sistem "predskolskih ustanova". drustvo koje se oslanja na ulogu baba i deda u cuvanju dece - sistemski gresi.

ovo je moguce otprilike koliko i izmestanje tranzitnog saobracaja iz Karadjordjeve ulice i pretvaranje iste u pravi centar grada :)
tj - moguce je i pozeljno, ali je skoro nezamislivo.
isto kao ukidanje rada osnovnih skola po smenama.
antioksidant antioksidant 14:14 24.01.2009

Re: hej

tj - moguce je i pozeljno, ali je skoro nezamislivo.

moguce, pozeljno i nezamislivo...

tako cesto. jedini nacin je dati cistu ekonomsku racunicu da se tako nesto isplati (naravno naci i osobu kojoj se to isplati). naravno, u ovom trenutku ne postoji (cista) ekonomska isplativost (suvise velika stopa nezaposlenosti pa nema interesa odrzavati/povecavati produktivno radno vreme trudnica/porodilja/oceva/komsija/tetki/deda/baba).

edit: hocu reci - sve se moze kad se hoce. sada, oni koji mogu nisu zainteresovani (problem se ne kotira dovoljno dobro na listi prioriteta i nama jasne koristi)

treba ih omoguciti, nego sta. skraceno radno vreme ne bi trebalo da je problem. samo se definise "prelazni period" izmedju "punog " porodiljskog i "potpunog" povratka na posao, pokriven zadatim brojem radnih sati. na zeni ostaje da bira hoce li u tom periodu poceti da radi ranije sa skracenim radnim vremenom, ili kasnije - sto podrazumeva direktan prelaz iz nula u osam (ilikolikogod) radnih sati dnevno.
ovo sada nema smisla (kada se poslednjih 9 meseci porodiljskog isplacuje 65% plate) jer nema interesa vracati se na posao sa skracenim radnim vremenom (osim "ostajanja u poslu".

ili ovako - 65% od zdravstvenog fonda i 50% od poslodavca (za pola radnog vremena)

: ) to vec nije lose


edit: mada ja sam za fiksnu naknadu svima (pa ko radi preko - bonus)
antioksidant antioksidant 18:22 24.01.2009

Re: hej

napominjem da je neophodno reorganizovati sistem "predskolskih ustanova". drustvo koje se oslanja na ulogu baba i deda u cuvanju dece - sistemski gresi.


ovo je moguce otprilike koliko i izmestanje tranzitnog saobracaja iz Karadjordjeve ulice i pretvaranje iste u pravi centar grada :)
tj - moguce je i pozeljno, ali je skoro nezamislivo.
isto kao ukidanje rada osnovnih skola po smenama.

sad mi pade napamet - ovo je nekad postojalo. porodiljsko je bilo par meseci kad sam se ja rodio. jaslice su primale bebe od par meseci. ne znam kad su se setili "upisa u septembru".
vishnja92 vishnja92 23:46 24.01.2009

Re: hej

kad je postalo pretrpano da bi primali bebe stihijski, pa su morali da pocnu sa spiskovima za upis.
vishnja92 vishnja92 23:46 24.01.2009

Re: hej

kad je postalo pretrpano da bi primali bebe stihijski, pa su morali da pocnu sa spiskovima za upis.
antioksidant antioksidant 13:29 25.01.2009

Re: hej

kad je postalo pretrpano da bi primali bebe stihijski, pa su morali da pocnu sa spiskovima za upis
spiskova je bilo i tad

drugacija je infrastruktura. jaslice koje primaju bebe od 6 meseci (ili 3 kako je nekad bilo) imaju sasvim drugu organizaciju rada...

kapaciteti ipak nikada nisu bili dovoljni
vishnja92 vishnja92 15:51 26.01.2009

Re: hej

e pa nemam pojma.

inace, stvarno steta sto ovi blogovi traju samo 7 dana - imam u kuci i skoli tzv. situaciju sa Svetim Savom. a najgrdje od svega je sto je on po svoj prilici bio veoma pristojno celjade i vredan postovanja - al ovo sto mu rade apsolutno nema smisla. mogu da ga zamislim kako bucka negde tamo u onovremenom dok mu se pogorsava gastritis...
upropastice mu karmicke zasluge, casna rec.

antioksidant antioksidant 16:11 26.01.2009

Re: hej

a najgrdje od svega je sto je on po svoj prilici bio veoma pristojno celjade i vredan postovanja

veoma
al ovo sto mu rade apsolutno nema smisla
cist falsifikat istorije koji je inace (sto bi trebalo zainteresovanima da bude stalo) jeres (etnofiletizam je zvanicno proglasen za jeres i greh na saboru patrijarha 1872ge u carigradu)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana