NOV PREDMET, A TEK LEKCIJE!

Filip Mladenović RSS / 23.01.2009. u 02:34

 

Kako se nezvanično saznaje, uskoro će u osnovnim školama širom Srbije u nastavni program biti uvršten potpuno nov predmet, pod nazivom »KAKO SE POSTAJE KAPITALISTA?«

Autori udžbenika i prateće Zbirke zadataka su naši eminentni privrednici, koji su sve u životu stekli sa svojih deset prstiju, različitih dužina tokom čuvenih »godina raspleta«. Životne priče Miroslava Miškovića, Bogoljuba Karića, Milana Beka, Zorana Drakulića, Vojina Lazarevića, Dragana Tomića, Slobodana Radulovića, Miodraga Kostića Koleta, Predraga Rankovića Peconija i ostalih »kontroverznih biznismena« pretočene su u seriju veoma zanimljivih lekcija.

Prva lekcija u udžbeniku »KAKO SE POSTAJE KAPITALISTA?« posvećena je razvijanju preduzetničkog duha. U lekciji pod nazivom »KAKO POČETI?« navedena je interesantna ispovest Bogoljuba Karića iz mladih dana. U rodnom gradu Peć mladi Bogoljub Karić je išao periferijom grada i na otpadu primetio odbačene amortizere automobila i kamiona. Smesta mu je proradio preduzetnički kliker: otkupio je budzašto odbačene amortizere, skinuo sa njih spiralne delove, a od ostatka napravio čuvene macole za gradjevinske radove, obojivši ih pri tom pola u plavu, a pola u crvenu boju.

U drugoj lekciji posvećenoj nastavnoj temi »Kako se održati kao kapitalista?« Dragan Tomić, poznatiji pod nadimkom SIMPO, govori o svom bogatom iskustvu ministrovanja u vladi Mirka Marjanovića. Prema njegovim savetima, pre podne treba biti ministar,  posle podne gazda u firmi, a uveče svoj na svome, dakle u kući sa stilom. I tako dok narodu ne pukne film, što je nemoguće, jer stalno gleda televiziju.

U trećoj lekciji doživotni direktor, sada u bekstvu, Slobodan Radulović objašnjava kako se muva sa akcijama zaposlenih, kako se od društvene firme na hokus-pokus način može napraviti privatna, sa većinskim paketom akcija na svoje ime i imena svojih ćerki, zetova, pašenoga, jetrva i svastika. U mladosti komunista, u sredovečnom dobu socijalista, a pod stare dana liberal - eto dobitne kombinacije domaćeg kapitaliste.

Četvrta lekcija u udžbeniku »KAKO SE POSTAJE KAPITALISTA?« je najsladja. Kako i ne bi bila najsladja kada je njen autor Miodrag Kostić zvani Kole, balkanski kralj šećera, kako onog u kristalu, tako i u prahu, a o kockama da i ne govorimo. Dok je bio mlad, Koletu su svi govorili »Baš si sladak, baš si sladak!« A onda je iz nepoznatih razloga ostao bez kose, tako da mu cure iz kraja više nisu dobacivale »Baš si sladak«. Ali, Kole se nije predavao. Ostao je bez kose, ali ne i bez preduzetničkog duha. Dok su u čuvenim devedesetim godinama glavne budže poslovale sa naftom, viskijem, cigaretama ili lekovima, Kole se opredelio za nešto slatko, tj. za šećer. Zahvaljujući šećeru se obogatio, kupio lepu vilu, dobra kola i skupocenu jahtu, pa mu sada žene opet dobacuju: »Baš si sladak, baš si sladak!«

U preostalim lekcijama iz novog udžbenika »KAKO SE POSTAJE KAPITALISTA?« naši poznati privrednici Miroslav Mišković, Milutin Mrkonjić, Željko Mitrović, Ljuba Mihajlović, Života Mihajlović i ostali toplim rečima se osvrću na prijateljevanje sa bivšim predsednikom Srbije i Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirjanom Marković. Jedan od njih navodi i jednu simpatičnu anegdotu sa prijema kod bračnog para Milošević. Dok se nazdravljalo, Mirjana Marković je uzviknula »I srce je na levoj strani!«, da bi na to Milošević odgovorio: »Da, ali se sef otvara na desno!«, što je izazvalo salve smeha i aplauza medju prisutnim zvanicama.

U aneksu udžbenika »KAKO SE POSTAJE KAPITALISTA?« odštampana je poučna ispovest Marka Miloševića o tome kako biti kapitalista na daljinu, odnosno kako biti daljinski upravljač. Podnaslov ove lekcije glasi »Od gajbi sa višnjama do gajbi širom sveta«, a recenzent je, verovali ili ne, Marko Mišković.

                                                                           



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 03:12 23.01.2009

ELITA

Sve sama ELITA i to INTERNACIONALna!
Jedva čeka dan kada će protivpravno stečena imovina biti oduzimana!
Sad se setih i onog direktora EPSa, što je marljivo i vredno sakupio preko 30 stanova, odležao par godina i vraća se u bizMis.
jesen92 jesen92 22:26 23.01.2009

Re: ELITA

..neki zakon su vec doneli ali ne vazi retroaktivno....tj taknuto maknuto....nema nazad...
sybil sybil 03:19 23.01.2009

STRASNO

DOLE VLADA!
jesen92 jesen92 03:21 23.01.2009

nadam se

da se zezas....tj da su to neke filipike...
niccolo niccolo 03:29 23.01.2009

Najzad koristan predmet u školama

Zahvaljujući šećeru se obogatio, kupio lepu vilu, dobra kola i skupocenu jahtu, pa mu sada žene opet dobacuju: »Baš si sladak, baš si sladak!«

Važno je da čovek ima cilj u životu...
madam_mym madam_mym 04:05 23.01.2009

reče mi jedan čoek

U najavi je aneks 2, tj. prvo dopunjeno izdanje ovog, gore pomenutog udžbenika, a radni naslov je "Kako postati i ostati voljen / voljena od strane kapitaliste?"
koje će mladom naraštaju pružiti potrebne informacije iz oblasti afirmacije i integracije u sve sfere savremenog života.
S obzirom na to da nismo svi podjednako sposobni da steknemo znanja iz oblasti matematike, hemije, pevanja, ili na primer uspesnog preduzetništva u periodu tranzicije (potrebno je i malo talenta, što bi rekli "rodila ga majka..." informacije iz ovog dopunjenog izdanja biće višestruko korisne, naročito za obrazovanje mladih devojaka u Srbiji, gde vlada (još uvek) konzervativno mišljenje da je ženi (sa stilom) mesto u kući (sa stilom), u senci muškarca (ma gde bio,ma čiji bio, ma....). Sticanje znanja iz ove oblasti i njegova praktična primena, doprinelo bi i poboljšanju kvaliteta života budućih kapitalista, koji na svojim plećima nose teško breme, na putu do uspeha, a takodje i humanizaciji odnosa medju polovima.

Zato, podržavam inovacije u nastavi!

( komentare vezane za prvo dopunjeno izdanje možete i kod mene)
sybil sybil 06:39 23.01.2009

strategija nacionalnog pomirenja


ja mislila to je neki dil u nacionalnom pomirenju.
bobo92 bobo92 07:44 23.01.2009

no comment

constrictoria92 constrictoria92 09:56 23.01.2009

Hm...

Jos se mlatim u PreduzetnichkimPelenama i nikako da se razvijem u Kapitalistu...

Sigurna sam da negde gresim i da ce mi ovaj udzbenik pomoci da shvatim svoje greske i ispravim ih...

Hvala tvorcima na nesebichnom odavanju MalihTajni VelikihMajstora (kuj je rekao VelikihLopova?!? Ne klevecite...).
debora debora 23:34 23.01.2009

Re: Hm...

constrictoria92
Sigurna sam da negde gresim i da ce mi ovaj udzbenik pomoci da shvatim svoje greske i ispravim ih...


I ja bih da naucim...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:41 23.01.2009

Bez obzira...

Ovo ipak mora da su filipike, ali je sjajno..o))
Goran Vučković Goran Vučković 15:43 23.01.2009

Njegove su noge krive

Eto - tako će deca saznati ko je kriv za kapitalizam - što će im puno pomoći u životu.
dunja73 dunja73 15:47 23.01.2009

kina

Filipe ,znas li zasto nama ne ide u prilog da Kina postane demokratska drzava??




Zato sto ne bi vise pisalo na etiketama ,,made in prc ,, vec ,,made in drc,,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana