Oproštaj od darodavca

Dragan Jakovljević. RSS / 23.01.2009. u 19:21

 

Кад год листам српску дневну штампу, поглед ми се заустави на страници Хроника. То вам је, сигурно и сами знате, галерија врло занимљивих ликова, које је генерација моје баке називала хохштаплерима, а данашњи клинци херојима улице. Све у свему, јунаци те хронике су или бивши или будући робијаши.

Али пре него што вам кажем шта ме је овога пута запрепастило на тој новинској страници, морам да се вратим у време када је наш будимпештански православни храм био пун верника, нарочито о празницима. Беше то у доба НАТО бомбардовања наше матице (које већина у њој зове ратом!), а и пар година после тога. У цркви светог Ђорђа окупљало се неко јако фино друштво. Многи су покушавали да у мађарској престоници оплоде или барем сачувају капитал који су стекли у Србији, крвавим радом - ко својим, ко туђим.

Чини ми се да су се управо у то доба могла видети највећа доброчинства према нашој цркви. Господа из првих редова, у црним капутима и лакованим ципелама, просто се утркивала у својим папирнатим даривањима, утерујући комплексе нама осталима, који смо једва успевали да из џепова истресемо по коју кованицу за тас. Свеједно, ситуација је захтевала да при крају службе црквом убрзо почну да круже три таса, уместо дотадашња два.

Међу верницима из првог реда се елеганцијом, стасом, а богами и доброчинствима, издвајао господин о коме нисам знао ништа, сем да је један од наших виђенијих бизнисмена.

Кад год сам био у цркви, био је и он. Мислим да сам га чак у једној анкети за наше новине у пролазу упитао како му се свидела ђурђевданска прослава, или тако нешто (сва срећа да нисам инсистирао на интервјуу, ко зна какву бих мечку ишчачкао).

Ипак, ма шта да сам тада сазнао, ни наслутио не бих оно што су неколико година касније објавиле дневне новине у тој Хроници:

„З. З. (назовимо га сада тако) ухапшен је на основу међународне потернице, због фалсификовања новца и формирања криминалне групе. Његово име везује се за кријумчарење велике количине дроге из Турске у западну Европу, као и за више од двадест убистава у европским земљама".

Уууу, брееее, брате!  Оде човек. Ето. И колико ће сада наше православље морати да чека до новог дародавца таквог калибра? Свештеници мудро ћуте, а онај трећи тас и даље кружи црквом. Сувенир на "шушкаве" дане. Шмрц...

http://www.dragan-jakovljevic.com/

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dona_ungarica dona_ungarica 20:16 23.01.2009

dva put nista je nista...cista matematika!

Da, secam se toga... Mada, bilo je slicnih darodavaca i u vreme dok sam ja zivela u prelepoj bivsoj prestonici Austro-Ugarske. Pitam se koliko tasova kruzi crkvicom danas u vreme globalne ekonomske krize...
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:34 23.01.2009

Re: dva put nista je nista...cista matematika!


Pitam se koliko tasova kruzi crkvicom danas u vreme globalne ekonomske krize...

Свештеници мудро ћуте, а онај трећи тас и даље кружи црквом

Pozdrav bivsoj sugradjanki
ssvetlana92 ssvetlana92 10:04 24.01.2009

Ne ponovilo se

Dopada mi se što si pomenuo vreme i dogadjaje koje svi pamtimo. Bilo je svega i svačega za vreme tog nesrećnog bombardovanja, a najviše tranzita ljudi koji su imajući svoj ili tudji novac šepurili po Madjarskoj. Kažem šepurili, jer sam iz bliskoh izvora mogla da čujem takav izveštaj. Odlazili su tamo naši političari, biznismeni i gradske vidjenije face, Beogradske. Odnošen je novac u džakovima, toliko ga je bilo. Prijateljica koja je tamo živela, imala je velike vajde od svega toga. Redovno nas je izveštavala koga je sve videla, ispijajući kafice u vidjenijim lokalima, sa punim firmiranim kesama, dok su veoma žalili nas, koji smo ostali. Naravno da su jedva čekali kraj bombardovanja, da se najzad prošetaju u novoj ambalaži! Posrećilo im se...nekima...a malom broju, koliko vidim i nije!
dzudi dzudi 14:30 24.01.2009

Страшно...

У тешким, болним и страшним злим временима, на површину испливава неморал. Појављује се криминал у свим сферама.

Да би се искупили код Бога, тзв " бизнисмени " дарују Цркву са прљавим новцем.

Црква ћути и прима тај новац јер је током комунизма била сатанизована и сиромашна.

Шта написати осим - страшно.

Сви ми, који смо живели 78 дана под сиренама, заувек ћемо памтити ту црну 1999.годину.

Ни године које су претходиле тој 1999.-тој нису биле боље.

Уместо правих вредности, на сцену су ступили " хероји улице ". Младима су постајали узор, као и оне лажне музичке звезде Гранда и остале кич музике.

Само су они, другачије васпитавани, издржали и нису прихватили те нове " трендове " у српском друштву.

Генерације седамдесет прве, друге, треће, нестајале су у вихору грађанског рата који тадашња званична држава није називала тим именом.

И као бисери у лету, моје генерације су нестајале у свету. Тражећи бољи и лепши живот. :(

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana