ту, умом сокаку

Черевићан RSS / 24.08.2007. u 21:24

 Тектек лажљив састав на тему сликарску Издневниками 13 јули 2007 The Times ,Malta . . . указује да се данас навршило 400 јулова како је на малту у изгнанство пристигао Michelangelo Merisi,мајстор италијанског барока, геније, револуционарни сликар и човек опседнут својим унутрашњим демонима, зачетник тенеброзо стила у сликарству, што ме идеју даде да вас упознам са следећим . . . 

Лак на окудачу је био, није ред прећутати, госпојица напудраних, тај Aloff de Vignacourt, Order of the Knights of Saint John, негдашњи. елем, Поменути, кркобушном немиру склон подиже у валети палату за личну забаву и евоје и данас ту, у мојем сокаку, шљашти фасаде ономад пицнуте, те конфором својих спратних одаја пружа радни простор за чак  3 конзулата (румунија, турска, пољска)док у приземљу винарија trabuxxu (вадичеп) маами пролазнике склоне капљици, две.крај ње су једна врата подуго већ закатанчена а на њима патинирана месингана плочица, но текст се назире . . . Ino Bonello, ликовни консултант .

 Зарад личних, посве терапијских побуда, одржавам хигијенску исправност подних површи и санитарног чвора, но улете у радну шему и употребљени тањири те шољице у кафеу пар кућа од мојега боравишта. Наиме, Lino, власник кафеа, познаникми, наследио како то бива, напречац капитал пре неку годину те га брже=боље уложио у овде веома курентну делатност угоститељства, увалети посебно.сад задовољан таре шакице,а синови (ком 2) рнбаче одзоре домесечине услужујући секантне госте.Lino је тај кои организује посао и из прикрајка мери туристкиње.мангуп.  и слика  одзаправо, мислим уља на платну.Lino је наиме сликар, академски.уз своје радове копира и класике.  Karavaggia посебно - онмие животна опсесиа, велиу чуду се питају посетиоци кафеа загледајући у осликана платна изложена по зидовима, а они упућении у тајне сликарске кичице на моменат су у трилеми (оригинал?,квалитетна штанц репродукциа, копиа ли . . .можда), досетио  се унцут да направи својеврсну изложбу својих радова а, у поверењу, и пристојну зараду остварује продавајући резултате својега талента.

Кафе је назвао по имену својега идола – Merisi, лоцираног преко нешироког сокака баш наспрам закатанченог офиса g. Bonella ,консултанта ликовног.

 Прочитах да за дружење, сем са кичицом и платном Karavaggio ние био,кавги и тучи склон, мркоглед и арогантан,да су од њега зазирали и црквени оци који му утошичиште на малти пружише јула 1607.дању је манијачки наруџбине сликао,а ноћу . . . е то знају ондашње протуве . .мушке, јер уистину је различит од савременика био тај . . Michelangelo Merisi, самоназван Karavaggiо. Давам сад непреписујем какојеСликарство задужио револуционарним, за оно доба, приступом композицији слике, игри сенки и светлости (техници названој chiaroscuro)и посве новином,уводећи на платна ликове плебса, његових пајташа по кафанама. Како је уз неоспорни таленат те финансијску подршку утицајних мецена а у миљеу пријемчљивом за хомоеротске теме, стасао у горостаса пемзлице успут живећи непримерен живот малко јаче усмерен мушким гуузама, те по природиПргав и конфузан за околину боцну намртво 1606 зарад мржње личне Rannucija Tommasonija те мораде стругнути из вечног града стилом,

Беште ноге усраћувас, одказне.отуд малта где му црквени оци  уточиште пружише свесни уметничке величине коју угошћују. У кратком периоду боравка на острву, а баш у време када је грандмастер био спочетка састава поменути  . . лак на окидачу напудерисаних женскиња, сем подоста урађених портрета значајника тадањих, цркви се посебно одужио грешан ,големим платном The Beheading of St.John the Baptist 1608 г.

333.jpg

које данас краси зид музеја прокатедрале St. John-a у валети,јер наићићете детаљније и стручније притом по специјализовним страницама интернета. Напред поменути господин Bonello ,осамдесетогодишњак често наврати у кафе Merisi и, прича ми Lino мој партајм газда, да му је поменути Господин, а на упорно инсистирање, признао како у породичном власништву имају једно невелико платно Karavaggio-во,Портрет преткаму , с обзиром  да су његови одвајкада овде а и значили су у хијерархији црквеној.међутим друго што г.Bonella везује за Сликара јесте прича по којој је овај у време боравка на малти становао баш у просторијама Vignancourt –ове палате за забаву а где је његов неактиван офис, те да је баш ту сликао дела на малти настала .Е сад обзиром да имате сазнање о мојему пар тајм Газди Linu ,а како се поменута палата налази прекосокака од кафеа Merisi, остаје му, вели ми , да убеди г Bonella да му прода тај простор и да Lino у њему отвори свој атеље, па да слике Karavaggio –ве настајале (можда) у том простору, доживе наново своје рађање, али Lino-вом кичицом моловане . . пар векова касние.  

А што се Karavaggia тиче, евоме

 

 zablogkaravadjo.jpg

 

свако вече, лица унезвереног, разrоко прати док пуцујем под ,са копије аутопортретаму у виду главе голијатове ( део слике давид и голијат г. 1607) а који зазузима почасно место на зиду кафеа Merisi. мајсторски урађен, овај Lino-в рад ние за продају, наравски .



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 21:56 24.08.2007

širok...

...taj sokak, evo s leve strane, na kraju, iza čardaka
ecce homo

Черевићан Черевићан 22:21 24.08.2007

Re: širok...

паиние баш ,поширок гђо gordanac , јер му и сам назив на малтешком sqaq а нанашем сокак указује на спрченостму ,једино је овај . . . . пренапучен историјом , па товамје
gordanac gordanac 22:34 24.08.2007

pa, to i pričam!

evo još jedan sličan
iz grada u kom bi trebalo pomalo živeti, svako malo otići
Uffizi, Firenze. PalVecchio
(a tu su i slike iz istog sokaka)

Kazezoze Kazezoze 22:12 24.08.2007

verovatno

je nashla mesto na zidu i za meni jako draga slika narcisa.

Черевићан Черевићан 22:28 24.08.2007

Re: verovatno

за поменуту слику г Kazezoze био сам присутан кад су се две времешне даме, енглескиње овдашње, умало почупале којој ће припасти јер Lino по души добар обећо обема.и шта му преостало него . . . штафелај пред себе па јово наново. колико знам још пар њих . . чека наред засвојега Narcisa
Kazezoze Kazezoze 22:56 24.08.2007

Re: verovatno

a mene interesuje g Cher da li Lino prilikom slikanja koristi tehniku spravljanja i meshanja boja istu kao shto je Caravagio koristio ili koristi boje iz tube?
Черевићан Черевићан 10:00 25.08.2007

Re: verovatno

колико ја пратим рад г Lina приметио сам да му из италије , по наруџбини ,стижу већ припремљене боје у омањим канистерима.
gordanac gordanac 22:19 24.08.2007

čuvar...

...sokaka

Черевићан Черевићан 22:32 24.08.2007

Re: čuvar...

е ТАЈ портрет Karavaggiov (+1610), рад сликара Ottavi Leoniја, из 1621 г верујем да би Lino жмурећки нацрто. то му је ваљда најтраженија слика . . .
nsarski nsarski 00:00 25.08.2007

Poznato je da je Karavadjo bio:

кавги и тучи склон, мркоглед и арогантан,


medjutim, negde sam cak nasao da je zbog tenisa ubio coveka. E, to se zove sore looser!
Odlican tekst, Cher!
Черевићан Черевићан 08:10 25.08.2007

Re: Poznato je da je Karavadjo bio:

На прeлазној оцени текстами захваљујем, г. nsarski, а ево шта раани Сликарев биограф Giovanni Baglione у вези тениса помиње . . . His work aroused deep feelings. Although condemned by many, the influence of his innovation was already being celebrated. Caravaggio was envied. He was several times in trouble for violence. On May 28, 1606, he killed an opponent in a duel over a disputed tennis score.
gordanac gordanac 08:59 25.08.2007

cyber sokak



Caravaggio & Photoshop7
speed painting Caravaggio "La Deposizione & Madredeus ("O Pastor"
Черевићан Черевићан 09:39 25.08.2007

Re: cyber sokak

утисак . .баш оно право. ХВАЛА.
гђо gordanac, времена сликања ала Karavaggiо су очигледно прохујала, но безбриге, јер пристижу времена Photoshop(ov)a
d j o l e d j o l e 12:11 25.08.2007

Vikipedija

Черевићан Черевићан 15:04 25.08.2007

Re: Vikipedija

ето г.d j o l e , а мени приповедали да је био познат потоме што је напудраним гђицама ондашњим умео да учини време . . веселим.кад витињега . . и уновце се разумео. хвала вам на линку који заинтересоване едуковати може.
jesen jesen 14:01 25.08.2007

Dok vas citam..

..uvek pozelim da odem na Maltu...Sin moje drugarice tamo studirao pre par godina i ja tu priliku propustila...al ima vremena i turistickih aranzmana...a mogli bi tamo da vas za vodica preporuce...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 14:24 25.08.2007

Re: Dok vas citam..

Jesen, ja sam bio na Malti pre vise od 10 godina, predivna je, obisao sam je pesice celu, toliko je sve autenticno sacuvano iz doba malteskih vitezova, najvise me je impresionirala gradska vecnica, u kojoj je sve bas kao sto je bilo pre 5-6 vekova. Po celoj vecnici su postavljeni autenticni gvozdeni oklopi garde, iznenadilo me je da su visine danasnje dece od recimo 11-12 godina, koliko su ljudi tada bili nizi nego danas. Sve je potpuno sacuvano skupstinske klupe, kancelarije...

Cher mislim da bi mogao da postavis jedan blog o vecnici, bio bi izuzetno zanimljiv
Черевићан Черевићан 14:49 25.08.2007

Re: Dok vas citam..

знате,jesen, малта је уистину мамљива ивреди је (бар) једном посетити док је у мојем случају обзиром да на острву трајем само малко наглашеније интересовање. јер, зар има већег пропуста од. . оком невидети , ухом нечути ,а . . бити ту?
Черевићан Черевићан 14:55 25.08.2007

Re: Dok vas citam..

г. Bojan Zdravic -у , у постирању својих састава на блогу трудноћу улажем у шароликост тема но посве је могуће да се изнедри и нека причица о грандмастер палати (илити) већници јер она то свакако заслужује.
хвала Вам на указу.
GajaR GajaR 20:27 25.08.2007

Re: Dok vas citam..

Dok ja tebe citiram "обзиром да на острву трајем само малко наглашеније" imam dilemu (iliti strah) sa koje ćeš strane da gruneš: dunavske ili malteške.
U svakom slučaju, na tvojoj malti bejah samo na aerodromu, i gledah je iz aviona, ali takav je život... i sam kant nevide more iz svog kenisberga/alias kalinjingrada, samo par kilometra daleko od kuće...a kant je bio čovek za koga možemo reći da je video (znao) sve...
P.S. kada si šarao po mom blogu, mogu ja i po tvom (sa osobnom "zlonamerom"
Gaja
Черевићан Черевићан 22:46 25.08.2007

ми Кант

г. GajоR , небригешајте нема шансе да грунем ни са једне стране јер оковратни ланац милогми Газде . .накратко везан, само за помалти.. а што се блога тиче па Он и јесте за . . .шарање.
стога . . . ШАРАЧИ напред!
jesen jesen 11:13 26.08.2007

Re: Dok vas citam..

Videla sam slicne oklope po nekim evropskim muzejima..i zaista su smesno mali....eto, i pored svega, covek raste svakog dana u svakom pogledu.....
Черевићан Черевићан 16:51 26.08.2007

Re: Dok vas citam..

jesen - и , присећамсе ево . . родос , поодавно и неки битан музеум крсташа и у њему оклоп (Олафа Бесног, назовимога тако овог пута ) стварног лика из историје, који је освојио и поробио читав вест банк ондашњи. мерено , оклоп одпете до врха перушке која кити калпак = 162 цм .питали смо се хорски ми посетиоци у чуду
- па колико је онда био висок Олаф ( и то још Бесни)
но нас водич убеди у две речи да се у историју не улази висином него величином дела учињеног . . .
MuadDib MuadDib 19:45 26.08.2007

Re: Dok vas citam..

но нас водич убеди у две речи да се у историју не улази висином него величином дела учињеног . . .

...и недела, сабраних такође, нажалост. Па у кога већи (оклоп), већи му и улазак (у историју). А правда, о бруке, слепуцкава, преко свега вишеструко силована од стране ''кркобушном немиру склоних'' и што бољег места у историји жељних олафа, пипина, великих, малих, бесних, ћелавих...
Подробније у ''Моћ и похлепа'' Philippe Gigantes-а.
Черевићан Черевићан 23:11 26.08.2007

Re: Dok vas citam..


уосталом сам поглед на корице . . казује подоста . . о историји. хвала г. MuadDib -е на указу.
Dejde Dejde 21:55 26.08.2007

Re: tu, umom sokaku

Bejah na Malti par puta i sasvim razumem doticnog gosn Lina sto nalazi zivotnu car u slikanju/preslikavanju dela Merisija. Zaista ali ZAISTA je bio majstor!
Za pomenuti kafe ne znadoh, steta... Verovatno bih i ja koju slikicu sebi priustila na proputovanju... No, ima dana pred nama jos...
A sto se tice komentara GajeR, ta ja upravo u tome uzivam - u toj slatkoj nedoumici i iscekivanju odakle cete, gosn Cher, 'grunuti'! Samo gruvajte, sa sviju strana!
Черевићан Черевићан 22:47 26.08.2007

Re: tu, umom sokaku

ха, мрс Dejde , било некад . . мислим грувања. старисе па је и оно примерено годинама. а г. Lino ние да неволи туристе уметности наклоњене ,те пазару склоне, чак штавише, па ако Вас пут нанесе опет ка отоку нашем, небригешајте,плута вазда у истом месту, док кафе Merisi, у валети . . мимоићи неможете.ето.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana