Sport| Zabava| Zdravlje| Život| Životni stil

Fitness za početnike

Time Bandit RSS / 24.01.2009. u 23:59

5579.jpg

Ako ste odlučili da posvetite malo slobodnog vremena fizičkim aktivnostima pokušajte da nadjete aktivnost koja Vama odgovara i u kojoj ćete uživati.Izbegavajte izbor fizičke aktivnosti u trendu, a za koje se lako može ustanoviti da Vama baš i ne odgovaraju,  i koje ćete vrlo brzo zanemariti.

Ako volite da vežbate u društvu onda imate prilično izbora što se tiče klubova koji u ponudi imaju razne klase fitnessa i kardio klasa. Možete i sa prijateljem ili prijateljicom oformiti Vašu sopstvenu grupu, ali je bitno da budete sličnih fizičkih sposobnosti, jer početnik može da ima prilično teškoća ako vežba sa utreniranim partnerom/ima.

Kao početnik, nastojte da polako udjete u vežbovni program, jer prvim vežbovnim sesijama nemožete nadoknaditi izostatak višegodišnje neaktivnosti.  Vaš organizam nije još navikao na vežbe, i možete osetiti zategnutost mišića ili čak upalu. Srećom, to će proći vrlo brzo ako nastavite dalje sa fizičkim aktivnostima. Medjutim, ako preterujete u prvim vežbovnim sesijama, posledice preteranog vežbanja mogu Vas odvratiti potpuno od bavljenja fizičkim aktivnostima.

Izaberite da učestvujete u više od jedne fizičke aktivnosti, čime ćete sprečili monotoniju. Ako vozite biciklu, trčite ili plivate, onda imate izbora kada Vam vreme ili godišnje doba onemogućava fizičke aktivnosti napolju u prirodi.

baštenski gym
baštenski gym
Poželjno je da u prvo vreme ne pokušavate da učite nove sportove u cilju vežbanja osim ako nisu vrlo jednostavni. Vodite računa o komponentama koje smo imali u predhonom postu: izdržljivost, jačina i fleksibilnost; jer time se sveobuhvatno uvećavaju Vaše fizičke sposobnosti. 

Ako se pridružite nekom klubu ili učlanite u teretanu to će Vam pomoći da se redovnije bavite fizičkim aktivnostima i da brže napredujete. Ali ako volite da vežbate u sopstvenom ambijentu, kući ili stanu, a imate prostora, onda par jednostavnih vežbovnih sprava (body ball, par resistance guma, par tegova malih težina, i mat podloga) Vam može biti dovoljno za najveći broj vežbi. Ako je moguće vežbajte uvek u isto vreme, jer to će Vam pomoći da stvorite naviku, i da vežbovne aktivnosti postanu deo Vašeg života.

Važna napomena

Za muškarce starije od 35 godina i žene od 40, ili one koji imaju zdravstvenih problema (bez obzira na godine) vrlo je važno posetiti doktora i dobiti njegovo mišljenje u vezi bavljenja fizičkim aktivnostima. Može da se desi da doktor, shodno Vašem psihofizičkom zdravlju, ograniči ili čak savetuje da potpuno izbegavate bilo kakav napor. 

Dobar fitness program  

sadrži optimalnu kombinaciju učestanosti vežbanja, intenzitet, vreme, i tip vežbe, a istraživanja su pokazala da

Učestalost

Trening na 60% VO2max, 4 dana nedeljno optimalno povećava dobitak koji se postiže povećanjem učestanosti ako se učestanost uvećava do 4 dana nedeljno.

Trajanje

Trening od 60% VO2max u trajanju od 30min po sesiji. Istraživanja su pokazala da izuzetan dobitak po vežbača može biti ostvaren kada se vreme trajanja poveća na 30min.

Intenzitet

Trening trjanja  30min, 3 ili 4 puta nedeljno. Tokom istraživanja dokazano je da će najveći dobitak po vežbača nastupiti kad se poveća intenzitet treninga do 80% VO2max.

Jedna od mera za aerobic fitness je aerobic kapacitet, tj maksimumalna količina kiseonika koje telo može primiti i koristiti u procesu proizvodnje energije VO2max.

VO2 u stanju mirovanja

VO2max za muškarca od 70kg koji je utreniran (fit) u stanju mirovanja iznosi 3.5 (relativan VO2) ili  0.25 L min (apsolutni VO2), što je ista mera i za nekog iste telesne težine ali neutreniranog (unfit)

VO2 prilikom maksimalnog oopterećenja

VO2max za muškarca od 70kg koji je utreniran (fit) u stanju masimalnog operećenja je oko 60 (ili 4,2 L min), a za neutreniranog (unfit) je samo oko 35 (ili 2,5L min)

Kod profesionalnih sportista, u prošlim postovima, pomenuli smo bicikliste Lance Armstronga sa solidnihh VO2max od 82, I Greg LeMonda fantastičnih 92 VO2max.

50 + "A šta mi od 100 godina.."
50 + "A šta mi od 100 godina.."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 05:27 25.01.2009

e!

ja krenula u teretanu pre dve nedelje
bravo ja! jos uvek mi nije dosadilo (a jeste vec mnogo puta...).
posto u srBskim teretanama i fitnes centrima (koji nisu bas preskupi) nece mnogo da obracaju paznju na pacijente (u onim skupim sve moze, naravno), ja imam neka pitanja a na osnovu toga sto mi je davno jedan nemacki trener pokazao. e sad ko je bio u pravu i da li je, ja sam prihvatila taj njegov savet - donekle

elem, cika iz nemackog fitnesa mi je rekao sledece (a na pitanje moje&zelju da oslabim i zategnem se, bez ociglednih misica, to mi je grozno).
- zagrevanje na bajku oko 15 minuta
- vezbe na spravama, sve minimalno jer sam pocetnik (ne znam koje vreme, mozda pola sata)
- istezanje
- 30-40 minuta djuskanja po onom sto nije ni bajk a nije ni staza za trcanje, ne znam kako se zove ali rade i ruke i noge (ja ne smem da trcim, imam astmu i slabije srce) - vidi sliku!

so, ja pitala prvog dana ovog kvazi trenera od pre dve nedelje i on mi pokazao par sprava i rekao po 5 serija x 15 ponavljanja, + tegici od 2,5kg...

zanimljivo je i to da kad sam isla na razne workingoute i aerobike u nemackoj, nikada nisam imala upalu misica jer te seke tamo sve dobro izbalansiraju (u srbiji upala misica - uvek!).
so, meni se ucini sve to preterano, tako da sam se odlucila na slecedi ritam:
- zagrevanje bajk 10 min.
- tegici 2-3 serije x 10 ponavljanja (kako sta)
- sprave za ledja 3x10 + 3x5
- trbusnjaci mnogo
- istezanje mnogo
- 20 minuta na toj spravi za kvazi trcanje (vidi sliku)

moje pitanje je: da li je to ok i da li da to nesto menjam? i ako da menjam, sta i kako? i ne znam sta znaci ono VO2max i slicne stvari, nikad cula.
i nisam jos ni pitala jel to ok da pitam ovako nepristojno, bez pitanja?

unapred hvala

ps. nekako mi se cini da mi nece dosaditi vezbice tako lako kao pre, bas sam se nesto zagrejala...nadam se.


Time Bandit Time Bandit 13:53 25.01.2009

Re: e!

- zagrevanje bajk 10 min.
- tegici 2-3 serije x 10 ponavljanja (kako sta)
- sprave za ledja 3x10 + 3x5
- trbusnjaci mnogo
- istezanje mnogo
- 20 minuta na toj spravi za kvazi trcanje (vidi sliku)


- tegici 2-3 serije x 10 ponavljanja (kako sta), vežbe za grudi , ramena, ruke
- sprave za ledja 3x10 + 3x5, vežbe za gornji i donj deo ledja
- trbusnjaci mnogo, raditi vežbe za oprilike isto, i za donji deo ledja radi balansa
- istezanje mnogo, to je ok na kraju kada su mišici zagrejani

- lagano zagrevanje bajk 5 min., intenziteta 6 do 8 ( ili sprava sa slike)
kada se neko nalazi već na spravi najbolje je da nastavi i poveća intenzitet na 12 do 14 narednih 15 min (HRR od 40 do 60%). Kasnije kako ulazi u kondiciju povećava trajanje ovog dela i intenzitet. I na kraju hladjenje od 5min intenziteta od 8 do 10.

kardio vežbe, početnici

Trajanje, od 15 do 30 min, plus zagrevanje od 5min i hladjenje od 5min
Intenzitet od 40% do 60% HRM (max broj otkucaja srca u minuti, 220 minus broj godina je približno maksimalan broj otkucaja srca)
Tip vežbe trčanje, bicikla, hodanje, plivanje, fitness, itd.

vežbe za snagu i jačinu, početnici

koncentrišite se na učenje vežbi (mehanika)
radite vežbe sporijim taktom i učite kako da to korektno uradite
vodite računa o stabilnosti (sprave u tome znatno pomažu)
radite na razvoju jačine (značii postepeno uvećavajte opterećenje za 5% do 10% po sesiji)
čime ćete postepeno povećavati izdržljivost
vodite računa o mišićnom balansu (levo, desno, napred, pozadi)
raqdite vežbe za sve grupe mišića (celo telo)

2 do 3 sesije (workouts) nedeljno

Broj vežbi po sesiji od 5 do 10

Intenzitet manji od 70% (u procentima od 1 maksimalnog ispravnog ponavljanja koje možete da uradite, 1Repetition Max)

Ponavljanje (učestanost) po setu 12 do 15 puta ispravnom tehnikom

Setova od 1 do 3
odmarajte izmedju setova (1 do 2 min u početku, zatim skratite na 1min)

Primer vežbi koje se mogu raditi
Chest press, Seated Row, Lateral raise, Leg press, Leg curl, Abdominal curl, Back Extension

ja ne smem da trcim, imam astmu i slabije srce


bilo bi dobro da posetite kardiologa i dobijete njegovo mišljenje o intenzitetu kojim možete opteretiti Vaše telo, jer imate dva ozbiljna zdravstvena rizika (najverovatnije da ih ima još nekoliko, možda pušenje, BMI veći od 25, itd.) zato je vrlo neophodno dobiti lekarsko mišljenje

i ne znam sta znaci ono VO2max i slicne stvari, nikad cula.


u tekstu su date neke napomene u cilju maksimalnog povećanja fizičke kondicije. Povećanje intenziteta, ućestanosti, i trajanja van tih okvira daje malo ili ni malo rezultata.

Jedna od mera za aerobic fitness je aerobic kapacitet, tj maksimumalna količina kiseonika koje telo može primiti i koristiti u procesu proizvodnje energije VO2max.


VO2max može da se testira kroz Rockport Walking Fitness Test i jednostavno izračuna. Jedan od razloga za ovakav test je i objašnjenje relacije izmedju HR (broj srčanih otkucaja) i vežbovnog inteziteta (koji može da se meri Borg'ovom skalom).
inače prosečne vrednosti za VO2max su

18 do 25 godina, muškarac 42 do 46, žena 38 do 41
26 do 35 godina, muškarac 40 do 42, žena 35 do 38
36 do 45 godina, muškarac 35 do 38, žena 31 do 33
46 do 55 godina, muškarac 32 do 35, žena 28 do 30
55 do 65 godina, muškarac 30 do 31, žena 25 do 27

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:16 25.01.2009

Re: e!

hvala puno na odgovorima. ne pusim, samo mi to fali
nije mi srce bas ono, slabo ali su mi otkrili da nije sve naj (nekri mikro delic jedne strane necega se zalepio za isto nako mikro delic s druge strane pa kao to, genetski, moja mama je bila prvak vojvodine u plivanju ali joj je uvek tesko padalo penjanje z stepenice i trcanje...tako smo i otkrili), mada zbog astme srce inace strada.
radim bas te za ledja, donje i gornje i jako mi prijaju, a tegicima radim sve te vezbice, za sve grupe misica (pauze su mi nanje od 1m. jer mi je dosadno da cekam...).
a lekari? uh...kad stignem na red, mozda cu ih i pitati
ps. istezem se mnogo - citaj, istezanje + leskarenje po strunjaci )) i da, kad radim trbusnjake, uglavnom me bole ledja i to me nervira...
Time Bandit Time Bandit 16:05 25.01.2009

Re: e!


i da, kad radim trbusnjake, uglavnom me bole ledja i to me nervira...

jer
Kao početnik, nastojte da polako udjete u vežbovni program, jer prvim vežbovnim sesijama nemožete nadoknaditi izostatak višegodišnje neaktivnosti.

ako u početku postoji slabost ledjnih mišića pravilnim vežbanjem to će se polako popraviti...
Time Bandit Time Bandit 03:18 26.01.2009

privremeno zamrznuto/odmrznuto

jer neću biti u mogućnosti sledećih 48h da obratim pažnju na moguće komentare (sumnjam da će ih i biti obzirom na slabu čitanost, vrlo blizu apsolutnom rekordu bloga B92 0-0)

ipak sam našao vremena za danas popodne,
prvenstveno zbog grube omaške (sa moje strane) i neprijatnosti koja je ona izazvala komentatoru koji je postavio vrlo dobar komentar
vishnja92 vishnja92 16:48 26.01.2009

Re: privremeno zamrznuto/odmrznuto

sjajno :)))
sad ce da stignu i ostali pa ce da pitaju pametna pitanja...jer ja ne umem :)
Time Bandit Time Bandit 16:59 26.01.2009

Re: privremeno zamrznuto/odmrznuto

vishnja92
sjajno :)))sad ce da stignu i ostali pa ce da pitaju pametna pitanja...jer ja ne umem :)


sjajno, toga se i plašim

nadam se da ću naći kakve takve odgovore tokom trajanja ovog prinudno zadneg teksta o fizičkim aktivnostima, jer zbog slabijeg interesovanja razmatranje ovih stvari na nivou početnika su OK, i trenutno nema razloga ići dalje...

još jednom hvala BebiOdLončara za komentar koji je omogućio predstavljanje osnovnih elemenata koje bi početnik u teretani trebao da ima u vidu
vishnja92 vishnja92 17:02 26.01.2009

Re: privremeno zamrznuto/odmrznuto

ovog prinudno zadneg teksta o fizičkim aktivnostima

???
sto je zadnji? pa bas nam trebaju ovakvi tekstovi!
Time Bandit Time Bandit 17:15 26.01.2009

Re: privremeno zamrznuto/odmrznuto

jednostavno čitanost ove/ovakvih tema je slabašna (zašto zauzimati prostor neatraktivnim sadržajima?), a opet ako nekog stvarno interesuje sve moguće informacije može naći na netu, specijalizovanim časopisima, ili u knjizi...
reanimator reanimator 17:29 26.01.2009

Re: privremeno zamrznuto/odmrznuto

Time Bandit
jednostavno čitanost ove/ovakvih tema je slabašna (zašto zauzimati prostor neatraktivnim sadržajima?), a opet ako nekog stvarno interesuje sve moguće informacije može naći na netu, specijalizovanim časopisima, ili u knjizi...

Pa da...i da se ti ni malo ne pomučiš da nam objasniš!
Pisanje bloga je zadovoljstvo, ali i odgovornost
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:58 26.01.2009

Re: privremeno zamrznuto/odmrznuto

još jednom hvala BebiOdLončara za komentar koji je omogućio predstavljanje osnovnih elemenata koje bi početnik u teretani trebao da ima u vidu

hvala tebi!


marco_de.manccini marco_de.manccini 17:16 26.01.2009

полако

у теретани коју користим има милион и две машине и на свакој пише да се вежбе раде спорим и контролисаним покретима.

и онда видим скоро све кориснике како се ниазглед утркују ко ће брже да изведе понављања.

мени се чини да си и сам рекао горе да треба радити полако, али ево да се сконцентришемо на тај аспект мало.

зашто радити полако? зашто је зечји стил лош? по здравље или само по ефективности? или има и тај стил своју правилну примену негде?
Time Bandit Time Bandit 17:50 26.01.2009

Re: полако

Želja da imaju što više ponavljanja (makar i nepravilnih) kao i odsustvo fokusiranja na pravilnu mehaniku vežbe kod vežbača, naročito početnika, je sigurno glavni motiv.

Bilo je kod Strongija malo diskusije o spravama vs free weight vežbi.
Zaboravlja se da je Strongi u kategoriji vanserijski (po težinama koje diže, gura, vuče u odnosu na njegovu telesnu težinu) i da za njega korišćenje jednog ili drugog nije od velikog uticaja, kao ni stabilizacija tela koja je bitna kod početnika. Najbolje sprave koje sam koristio su svakako one koje nemaju tegove već koriste vazduh pod pritiskom i gde je sila pritiska uvek jednaka bez obzira na poziciju u toku vežbe, čime je i momentum totalno eliminisan.

Strongi je primetio, da kod sprava koje koriste poluge ili druge prenosne mehanizme težina nije apsolutna naspram jednostavnih free weight tegova. Takodje, kod sprava ima dosta momentuma, tj kada neko zaklati prenosnu težinu a da bi je lakše podigao / gurnuo. Ovo je dozvoljeno naprednima / iskusnima za opterećenja preko 90% 1RM, ako su u stanju da i dalje kontrolišu putanju.

Za početnike to nije preporučljivo i da bi se sprečio njihov nepravilan rad traži se od njih da u najvišim pozicijama (visoko-nisko) zastanu najmanje jednu sekundu. Zatim se tu nastavljaju pravila o ekscentričnim i koncentričnim putanjama. Kod ekscentičnih takt za početnike je spori ili super spori 1,2,3,4,5 a kod koncentričnih 1,2,3,4.

evo još par napomena vezanih za ritam tokom izvodjeja vežbi kao i pravilnu i potpunu putanju pokreta prilikom vežbovnih aktivnosti sa teretima (a dodata su ovde radi preglednosti, i odnose se na komentar niže dole)

Re: полако #Linkдакле, експлицитно говорећи, брзо (а често половично) понављање је само мање корисно од спорог покрета по пуној путањи? у принципу нема штете осим изгубљеног времена?

Pravilnim izvođenjem vežbe i korektnim taktom, nasuprot "zečijeg rada":
- Razvija se brže i potpnije jačina (snaga)
- Lakše se održava i unapređuje fleksibilonst zglobova i vezivnih tkiva (tetive i ligamenti)
- Zglobovi se adaptraju na pravilnu i potpunu putanju čime se znatno smanjuje mogućnost povrede
- Pomaže se pravilnom razvoju stabilizatorskih mišića

Takođe, puna i pravilna putanja pokreta prilikom izvođenja vežbi zavisi od osobe do osobe, a kod starijih osoba se savetuje da putanja bude korigovana ako izaziva bol ili neprijatnost.

Ima i izuzetaka, ali prvenstveno zbog specifičnih zahteva pojedinih sportova, i tada se može odstupiti u nekim vežbama od ovih pravila.

marco_de.manccini marco_de.manccini 20:03 26.01.2009

Re: полако

дакле, експлицитно говорећи, брзо (а често половично) понављање је само мање корисно од спорог покрета по пуној путањи? у принципу нема штете осим изгубљеног времена?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:10 27.01.2009

Re: полако

secam se davno da sam cula da je kao bolje manja tezina a vise ponavljanja za ako-hoceno-da-oslabimo, a ako-hocemo-misice onda manje ponavljanja ali veca tezina...koliko to ima smisla uposte? cini mi se da ne, a?
maksa83 maksa83 12:51 27.01.2009

Re: полако

secam se davno da sam cula da je kao bolje manja tezina a vise ponavljanja za ako-hoceno-da-oslabimo, a ako-hocemo-misice onda manje ponavljanja ali veca tezina...koliko to ima smisla uposte? cini mi se da ne, a?

Pre nego što se gazda vrati, da se izjasnim - mislim da to nema veze sa životom, osim ako tu filozofiju "male težine brzo" ne shvatiš kao aerobnu aktivnost. Bitan je rad (u okvirima tvojih fizičkih mogućnosti), a rad je sila puta pređeni put ("silovanje na putu", rekla bi Bilja, moja šarmantna & besprizorna profesorksa fizike iz srednje škole). Veća masa = veći rad.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:04 27.01.2009

Re: полако

makso, ti svasta znas, i fiziku, i linux i fitnes...
vishnja92 vishnja92 15:14 27.01.2009

Re: полако

aha :)
maksa83 maksa83 15:18 27.01.2009

Re: полако

makso, ti svasta znas, i fiziku, i linux i fitnes...

Naravno.
Mogu da ispalim nepregledne količine dezinformacija na proizvoljnu temu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:21 27.01.2009

Re: полако

Mogu da ispalim nepregledne količine dezinformacija na proizvoljnu temu.

to znaci da si profi srbin!
maksa83 maksa83 15:38 27.01.2009

Re: полако

to znaci da si profi srbin!

Pa, nisam.
Npr. za automobile i fudbal mi apsolutno trne... ono.
Time Bandit Time Bandit 15:40 27.01.2009

Re: полако


secam se davno da sam cula da je kao bolje manja tezina a vise ponavljanja za ako-hoceno-da-oslabimo, a ako-hocemo-misice onda manje ponavljanja ali veca tezina...koliko to ima smisla uposte?


o ovome ćemo malo više kasnije (danas popodne) jer ima smisla razjasniti razlike u pristupu.
Pomenuli smo kod početnika da intenzitet treba da bude manji od 70% (zbog anatomske adaptacije, i nepoznavanja mehanike vežbi) i situacija se menja kod naprednih / iskusnih, a naročito kod atleta i bodibildera.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:52 27.01.2009

Re: полако

Pomenuli smo kod početnika da intenzitet treba da bude manji od 70%

izvini, ali ja opet ne razumem (ili ne pazim na casu) ali 70% intenzitet...cega? sta je 100% intenzitet vec cega, kako da odredim koliko intenzitet treba da bude? sorry ako je glupo pitanje, ali ja funkcionisem na nivou: uzmes dva tega od po xy kila i radis te i te vezbe toliko i toliko puta. ovo o intenzitetima mi je spansko selo...
Time Bandit Time Bandit 19:33 27.01.2009

Intenzitet


Intenzitet manji od 70% (u procentima od 1 maksimalnog ispravnog ponavljanja koje možete da uradite, 1Repetition Max)


kako da odredim koliko intenzitet treba da bude?


U ovom sklopu, intenzitet, se odnosi na težinu teg-tegova ili težinu postavjenu na spravama.
Npr. uzmeš teg od 5kg (predpostavljajući Tvoje fizičke sposobnosti) i probaš da uradiš jedno pravilno ponavljnje, ako možeš više od jednog prelaziš na naredni veći teg. Kada utvrdiš maksimalnu težinu koju možeš da uradš pravilno to je 1RM iliti 1 Repetition Max.

Za početnike smo rekli ispod 70% od 1RM, ako je to mnogo zamorno (zato se i savetuje veći odmor kod početnika izmedju setova) početnik može da počne sa 50% i postupno napreduje ka 70%.

Bebo Ti si najbollji i najredovniji učenik do sada u ovoj virtuelnoj vežbaonici, i Tvoja pitanja su sasvim adekvatna
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:17 27.01.2009

Re: Intenzitet

ja sam ranije, u nemackoj, koristila one minitegice od po 1kg ili 1.5 kg, ne secam se a sada ali samo kao dopuna pri vezbama na parteru (workouts i slicne) a u ovoj teretani one od po 2.5 i ne mogu teze to je samo za ruke, jer su mi slabe (za sad
a ledja, prvo sam krenula sa 15kg, pa sledecu na 20, pa na 25 (a to na kraju jedva izdrzim). noge takodje mislim 20.
ruke moram polako, ne smem mnogo jer sam imala povredu (ma jaka sam ti ja mustra za sport
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:24 27.01.2009

Re: Intenzitet

Za početnike smo rekli ispod 70% od 1RM

da li to znaci da ako je 1RM = 10 ponavljanja gore-dole (cegagod) to znaci, to znaci da ja uradim samo 7 ponavljanja pa onda x 3 seta? jel to?
Time Bandit Time Bandit 20:52 27.01.2009

Re: Intenzitet

pogledaš u teg, i pitaš sebe

mogu li ja da uradim jedno ispravno ponavljanje u vežbi sa ovom težinom

uzmeš teg u ruke i to praktično probaš, ako

a) nije moguće, uzmeš manju težnu, ako i tada nije moguće smanjuješ težinu do onog trenutka kada si u stanju da uradiš jedno jedino ispravno ponavljanje

b) si u stanju da uradiš više od jednog (2,3,.) ponavljanja onda povećavaš težinu do trenutka kada možeš da uradiš samo jedno ispravno ponavljanje

ako je težina koju si pronašla u ovom ličnom eksperimentu, a odnosi se na tu vežbu, 10kg onda je to 1RM, a 70% od 1RM je 7kg i to bi trebao da bude maksimum težine koje ćeš koristiti u toj vežbi

tada možeš da probaš postepeno povećavajući intenzitet, tj težinu

1-vi set 50% od 1RM, 5kg u 10 do 12 ponavljanja
odmor 1 min
2-gi set 60% od 1RM, 6kg u 10 do 12 ponavljanja
odmor 1min
3-ći set 70% od 1RM, 7kg u 10 do 12 ponavljanja
Time Bandit Time Bandit 21:00 27.01.2009

Re: Intenzitet

ja sam ranije, u nemackoj, koristila one minitegice od po 1kg ili 1.5 kg, ne secam se a sada ali samo kao dopuna pri vezbama na parteru (workouts i slicne) a u ovoj teretani one od po 2.5 i ne mogu teze


ovo sa mini tegovima na body ball-u ili balansnoj ploči se praktikuje radi jačanja trupa i balansa mišića kod osoba koje počinju ili su starije

tih par rekvizita mogu da se povoljno nabave i te vežbe mogu da se rade u kući-stanu-bašti
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:36 27.01.2009

Re: Intenzitet

kupila ja i radila proslog leta...i od tad - nista. slatki tegici, imaju i lastis da mi ne kliznu iz ruke oba teica po 1kg bilo 6€. bruka od cene!

hvala za sve odgovore!!!!!

evo ti cvet

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana