Mediji| Politika

Kafa, čaj, sok?

Biljana Srbljanović RSS / 28.01.2009. u 14:50

Hmmmm. Izgleda da sam se prerano obradovala. Peščanikova "sigurna kuća" ipak nece biti portal B92. Tehničke nemogućnosti onemogućavaju moguće. Autorke i saradnici Peščanika ubrzano traže drugo rešenje, gde da instaliraju sajt pescanik.net, a da imaju barem minimalnu zaštitu od organizovanih napada. Podsećam da ovaj moj Vrbica blog, što već zaudara kao Lazar kad se pridigao iz mrtvih, objavljuje informacije, autorske tekstove i sadržaje vezane za napade na Peščanik. Jedna od njih je i da se Predsednikov kabinet oglasio i da je tražio da se slučaj "ispita".

Važi, saće.

Inače, poslednji put kada Predsednik tražio da se napad na novinara ispita, popio je kaficu sa Dejanom Anastasijevićem, nakon bombaškog napada na njega i njegovu porodicu. To je bilo pre gotovo dve godine. I zamislite, slučaj se i dalje ispituje. Jedino što je iza tog praznog gesta ostalo je - kletva, koja od onda cirkuliše po beogradskim novinarskim krugovima: "Dabogda ti Boris Tadić svratio na kafu "

Danas objavljujem autorski tekst Srdje Popovića, njegovo dekodiranje ovog slučaja i moguće objašnjenje zbog čega Lukić/Vuković nisu konzumirale tople napitke sa šefom države.

Srđa Popović
PEŠČANIK, OBJAŠNJENJE

(1)

Prvo, šta je to?

Peščanik je nevladina organizacija koja se sastoji od dva člana, dve novinarke, Svetlane Lukić i Svetlane Vuković. Njih dve već devet godina proizvode devedeset minuta dugu radio-emisiju koju, bez dinara naknade, poklanjaju radiju B92 da bi bila emitovana jednom nedeljno, petkom, i reprezirana sutradan. Emisiju sluša svake sedmice između 350.000-400.000 slušalaca.

Njih dve zatim transkribuju emisiju i svaka tri meseca transkripte objavljuju kao knjigu. Knjige su do sada štampane u 26.000 primeraka, koji se prodaju po ceni prozvodnje ili dele besplatno na promocijama. Promocije se organizuju na tribinama širom Srbije (u tridesetak mesta godišnje). Do sada je emitovano 354 emisije, od kojih je 300 preneto na dvd koji se distribuira na sličan način.

Od prošle godine Peščanik je postavio svoj sajt www.pescanik.net na kojem objavljuje priloge svojih saradnika na teme politike (pre svega evroatlantskih integracija i odnosa prema ratnim zločinima), društva i kulture. Sajt dnevno posećuje 5000-6000 ljudi, od kojih se mnogi, prema izjavi provajdera, na sajtu zadržavaju i satima.

Važniji tekstovi se prevode na engleski jezik, a jedan širi izbor transkribuje i objavljuje kao posebna publikacija pod naslovom Almanah. Prvi broj Almanaha izlazi iz štampe u petak, 30. januara 2009.

Da ponovim: sve to rade dve osobe, Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, uz malu pomoć nekoliko volontera. Toliko o statistici.

Što se tiče profesionalnog kvaliteta toga rada, njih dve su dobitnice brojnih nagrada za svoj profesionalni rad:

Udruženja novinara Srbije (1990) za najbolju emisiju na RTV Beograd,

Fonda «Jug Grizelj» za istraživačko novinarstvo (1995),

Fonda «Dušan Bogavac» za etiku i hrabrost (1995),

Nagrade «Konstantin Obradović» Beogradskog centra za ljudska prava (2006),

Nagrade grada Beograda za novinarstvo (2006),

Nagrade «Press Freedom Award» međunarodne organizacije Reporteri bez granica.

(2)

Emisija Peščanika redovno počinje takozvanom najavom Svetlane Lukić, što je u stvari kolumna koju bismo u štampanim medijima nazvali uvodnikom.

U poslednjoj, 354. emisiji Svetlana Lukić se, kao i obično, pozabavila događajima iz prethodne sedmice. Slučaj je hteo da je u centru tih događaja bio, izgleda neprikosnoveni, predsednik Republike. Uvodničarka mu je zamerila, redom

· da jedini na svetu nije poslao čestitku novom američkom predsedniku Obami;

· da izoluje Srbiju («diže novu Gvozdenu zavesu»);

· da je za sedam meseci, od formiranja proevropske Vlade do danas, podrška evropskim integracijama pala za 6%;

· da preko svog đaka i Ministra inostranih poslova optužuje EU da postavlja Srbiji «specijalne uslove» za prijem (mi hoćemo u Evropu, ali Evropa nas neće);

· da uzurpira nadležnosti koje mu po Ustavu ne pripadaju;

· da ne čini ništa kako bi Srbija podržala rezoluciju Evropskog parlamenta da se 11. juli proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici;

· da preko istaknutih članova svoje stranke (Mićunović) obmanjuje srpsku javnost da je Međunarodni sud pravde «oslobodio Srbiju od odgovornosti za genocid».

(3)

I, gle čuda!

Usled do sada neobjašnjenih «smetnji» na većem broju predajnika tokom emisije u petak 23. i reprize u subotu 24.januara, ovu najavu, kao ni veći deo emisije, nisu mogli da čuju brojni slušaoci u Vojvodini, centralnoj Srbiji, južnoj Srbiji i Beogradu.

Ovi predajnici su inače okačeni na repetitore RTS-a (na čijem se čelu i dalje nalazi Aleksandar Tijanić, bivši ministar pod Slobodanom Miloševićem, kasnije savetnik Vojislava Koštunice).

Istovremeno, izvršen je organizovani hakerski napad na sajt Peščanika koji je gotovo simultano sa emisijom tu najavu objavio u pismenoj formi. Radi se o DoS-napadu (Denial of Service), koji podrazumeva koordiniran napor grupe ljudi da optereti kompletne resurse servera kako obični korisnici ne bi mogli da dođu do njega. DoS-napad na server Peščanika čiji smo bili svedoci sastojao se u opterećivanju linka s internetom putem velikog broja otvorenih veza ka serveru. Rezultat je bio potpuna nedostupnost samog servera. Da je u pitanju koordiniran i dobro organizovan napad većeg broja lica govori i činjenica da bi se server, istog trena kada bi bio vraćen na mrežu, našao pod novim napadom.

Najveći broj napada dolazio je sa IP-adresa kompanija SBB i Telekom. Ova dva internet-servis provajdera raspolažu listom korisnika koji su tog dana imali te IP-adrese, dok hosting provajder rapolaže listom tačnih vremena kada su napadi izvršeni. Na osnovu ovih podataka lako se može utvrditi ko su učinioci ovog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti (oštećenje računarskih podataka i programa, član 298, stav 1. Krivičnog zakonika). U Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu postoji posebno odeljenje koje se bavi tzv. visokotehnološkim kriminalom. Napadi su dolazili i sa lokacija u Hrvatskoj i Rusiji.

Ali tu čuda ne prestaju. Dok novinarka Svetlana Lukić u studiju radija B92 čita svoju najavu, rasklimani jugo bordo boje preduzima komplikovani manevar (ostavlja tragove na travnjaku) kako bi uzeo dovoljan zalet da pod uglom od 90 stepeni što snažnije udari u auto kojim se Svetlana Lukić dovezla na parking B92. To se dešava pred više očevidaca, ali registarski broj niko nije zabeležio. Automobil je udaren takvom silinom da su mu prednji točkovi prebačeni preko 30 cm visoke bankine. Hauba juga se puši, probušena mu je jedna guma, ali se on ipak udaljava sa mesta događaja, a policija ne uspeva da ga pronađe.

(4)

Ova čuda zahtevaju jak motiv, ozbiljnu i dobro sinhronizovanu organizaciju, učešće velikog broja lica, očigledno uverenje da im je garantovana nekažnjivost.

Nagradno pitanje glasi: ko je ovo organizovao? Imate li neku ideju? (Neka deca? Strane službe?)

(5)

Posle Markala (gde su Bošnjaci «sami sebe pobili») više nije neobično što se na raznim forumima pojavljuju, doduše pojedinačni, komentari da je ovo sve delo samih novinarki Peščanika. To one same ometaju svoju emisiju, ruše svoj sajt i demoliraju svoja kola «da bi se proslavile».

(6)

A sada je na koalicionom partneru g. Tadića, ministru unutrašnjih poslova Dačicu, da nas brzo reši svih očiglednih (zlobnih i zlonamernih) sumnji.

Srđa Popović



Komentari (135)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

urbanosaurus2 urbanosaurus2 15:04 28.01.2009

dooooobra poseta...

Sajt dnevno posećuje 5000-6000 ljudi, od kojih se mnogi, prema izjavi provajdera, na sajtu zadržavaju i satima.


dok ne vidimo screenshot sa google analytics nishta ne verujemo... :]
miniko63 miniko63 15:05 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Ima kafe, čaja soka za sve ili??????
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 15:12 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Ima kafe, čaja soka za sve ili??????


to bi vec bio genocid, miniko
Jelena Milić Jelena Milić 15:20 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

jel dolaze u obzir izjave onih koji cuce toliko?

evo ja
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:01 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Biljana,

kao sto sam obecao, evo i malo konkretnije analize teksta pescanikove urednice i jednog od autora. Da pokusamo zajednicki da dodjemo do objektivnije slike ...

Srđa Popović
.da jedini na svetu nije poslao čestitku novom američkom predsedniku Obami;


Vec vidim da je neko dole napisao: ovo ocigledno nije istina...

Srđa Popović
· da izoluje Srbiju («diže novu Gvozdenu zavesu»);


Ovo vec ni g. Popovic nije dobro preneo iako je u zagradi pokusao da citira - iz nekih razloga mu bilo previse da citira bar jednu celu recenicu: Milošević i njegovi ćosići, bećkovići i danojlići, Koštunica i njegove kusturice i jelene žigon, i najzad Tadić i njegovi ćosići i kusturice, već evo 20 godina, opiljak po opiljak grade našu gvozdenu zavesu.. Valjda mu i samom bilo jasno da niko ni u Srbiji ni u svetu ne misli niti moze da u ovom smislu proglasi Tadica nastavljacem Milosevicevog (ne)dela. Vodju proevropske opcije u Srbiji, zahvaljujuci kome je ona i dosla na vlast uz maksimalnu podrsku iz te iste EU, novinarka uporedjuje sa covekom koji se ne samo posvadjao nego i zaratio sa celim svetom!!! Valjda je jasno da ovo ne samo da nije istina ... nego je i uvreda. I to ne samo za Tadica nego i za sve gradjanje u Srbiji koji su ga podrzali i podrzavaju (znaci vecina gradjana Srbije)!!!

Vrlo je interesantno da Popovic iz njegovog spiska izostavio jednu stavku na koju je novinarka potrosila vise od polovine pasusa: Lepo je što je Tadić dao gas Sarajlijama, ali je sumnjivo njegovo objašnjenje. Nije rekao nešto kao, eto, moramo biti solidarni sa našim susedima, Mađari su pomogli nama, a mi Bosancima. Ne, rekao je - i ja sam rođen u Sarajevu, to je i moj grad. Prvo, koga zanimaju podaci iz njegove krštenice, drugo, kako se nije setio da je Sarajevo bilo njegov grad i tokom tri godine opsade. U stvari, iza rečenice I ja sam pomalo Sarajlija stoji ono što nije smeo da kaže - evo gasa, pa da se, brate, izmirimo. Gas za Srebrenicu, pa smo kvit.

Ja mogu da zakljucim da je jedini razlog za "preskakanje" ovog dela zato sto ostavlja vrlo ruznu sliku o samoj autorki. Kao prvo, ona pokusava da jedan izuzetno pozitivan i moralan cin predsednika Srbije predstavi kao jedan vrlo nemoralan. I to ne radi samo pomocu insinuacija nego i direktno neistinom - naime ona kaze "nije rekao ... " a u sarajevskom oslobodjenju saznajemo: iz Tadićevog je kabineta jasno stavljeno do znanja da je plin stigao do Srbije kao rezultat evropske solidarnosti te da je srbijansko ustupanje dijela plina susjednoj BiH ponukano istim principom

I sta covek iz ovoga da zakljuci? Evidentno je da je novinarka u svom uvodniku sirila neistine i blatila predsednika Srbije ... i da je time sigurno iritirala vecinu gradjana Srbije a ne samo neke ekstremiste sa kojima ima problema na promocijama pescanika (i sada sa sajtom).

ps. Samo da dodam jos da je za mene vrlo informativan bio podatak i da novinarke cine NVO koja svoju emisiju besplatno ustupa radiju B92 i da od ostalih "izdavackih aktivnosti" ne zaradjuje nista. Jedina nedostajuca informacija je ko finansira ovu NVO? I zasto? Ako mu je cilj da informise gradjane Srbije i pomogne napretku cele zemlje, onda bi bilo normalno da, posle ovoga sto sam gore izneo, otpusti Svetlanu i zaposli nekog drugog ...
antioksidant antioksidant 19:07 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Valjda mu i samom bilo jasno da niko ni u Srbiji ni u svetu ne misli niti moze da u ovom smislu proglasi Tadica nastavljacem Milosevicevog (ne)dela. Vodju proevropske opcije u Srbiji, zahvaljujuci kome je ona i dosla na vlast uz maksimalnu podrsku iz te iste EU, novinarka uporedjuje sa covekom koji se ne samo posvadjao nego i zaratio sa celim svetom!!! Valjda je jasno da ovo ne samo da nije istina ... nego je i uvreda. I to ne samo za Tadica nego i za sve gradjanje u Srbiji koji su ga podrzali i podrzavaju (znaci vecina gradjana Srbije)!!!

vaske, odakle ti pravo da ti odredjujes sta je uvreda za sve gradjane srbije koji su podrzali ili podrzavaju tadica?

Ako mu je cilj da informise gradjane Srbije i pomogne napretku cele zemlje, onda bi bilo normalno da, posle ovoga sto sam gore izneo, otpusti Svetlanu i zaposli nekog drugog ...

pa kad si ti rekao...

: )
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:19 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

antioksidant

vaske, odakle ti pravo da ti odredjujes sta je uvreda za sve gradjane srbije koji su podrzali ili podrzavaju tadica?


Anti,

jasno je svakom da ja nisam mogao da ispitam sve gradjane Srbije koji podrzavaju Tadica i da je to moj zakljucak koji cu ti evo obrazloziti: ako ja neku osobu podrzavam onda je normalno i da me vredja ako neko to osobu vredja i iznosi o njoj neistine.

Eto to je moj stav, tako se osecam a imao sam prilike da slicno cujem od drugih ljudi koji iskreno podrzavaju Tadica. I samo da dodam, meni smeta i vrlo sam protiv ako neko vredja i iznosi neistine o bilo kom drugom coveku ... ukljucujuci tu i one sa cijom se politikom ne slazem (podrazumeva se da je jasno/dokazivo da se radi o neistinama i uvredama). Evo ti primera: ja imam izuzetno lose misljenje o Natasi Kandic (mislim naravno pre svega na neke postupke iz oblasti njenog javnog delovanja - zenu ne znam inace) ali su mi bile odvratne uvrede od strane Seselja upucene njoj. I ovde sam se pridruzio onima koji se to osudjivali ...

A ti izvoli pa iznesi tvoje stavove ... i pokazi u cemu ja to gresim ...

pozz


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:26 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

antioksidant
pa kad si ti rekao...


pa valjda se i ti sa tim slazes? Novinarka koja govori neistinu i pri tom vredja bilo koga ...
antioksidant antioksidant 19:29 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

i da me vredja ako neko to osobu vredja i iznosi o njoj neistine.

ono sto ti vidis kao neistine...

inace ima ljudi koji su podrzavali tadica da nas priblizi susedima a ne da nas udaljava...

inace to udaljavanje jako lici na nastavak miloseviceve politike...

sve je to stvar percepcije. neko hoce predsednika da popije kafu s njim kad mu bace bombu pod prozor (da ostanemo sto blize temi) a neko bi preko granice bez vize (za pocetak bi mogao i pasos bez ponizavajuceg cekanja)

eto, to je moj stav. nije mi bila namera da te ubedjujem da gresis
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:33 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

eto, to je moj stav. nije mi bila namera da te ubedjujem da gresis


Hm, sumnjam da ti bilo koga (a ne samo mene) mozes da ubedis da je ono o neistini stvar "vidjenja" ... a i da ono drugo "jako lici". Ali nastavi da to ponavljas samom sebi kao mantru ... mozda ubedis samog sebe
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:37 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

iko ni u Srbiji ni u svetu ne misli niti moze da u ovom smislu proglasi Tadica nastavljacem Milosevicevog (ne)dela. Vodju proevropske opcije u Srbiji, zahvaljujuci kome je ona i dosla na vlast uz maksimalnu podrsku iz te iste EU, novinarka uporedjuje sa covekom koji se ne samo posvadjao nego i zaratio sa celim svetom!!!


Ali moze za, hajde da budem za razliku od tebe realan, neiskrenost ili bar neodlucnost u sporovodjenju te politike zahvaljujuci kojoj je dosao na vlast. Dakle ili je nesiguran ili laze. Ni jedno ni drugo predsednik drzava ne bi smeo da radi.
A kritika predsednika drzave je jos uvek dozvoljena. Posebno ako je na nacin kako je uradjeno u tom uvodniku.
Uvodnik prica o "opiljak po opiljak" a ti to citas "zaratio sa celim svetom"
Ko sad preteruje pescanik ili ti?
antioksidant antioksidant 19:47 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Hm, sumnjam da ti bilo koga (a ne samo mene) mozes da ubedis da je ono o neistini stvar "vidjenja"

sta je tacno neistina?

da nije jedini koji nije cestitao inauguraciju? pa eto, nisi ni ti. dobro, slazemo se da je neistina.

a sto se tice ovoga sto lici, izjave vukajeremica sigurno nisu postigle da se ja osecam sigurnije kada odem u hrvatsku. nekad je njegov posao obavljao svilanovic i tada su stvari isle ka normalnosti.

jeremic postize suprotno. (osim ako tebi zategnuti odnosi izmedju srbije i hrvatske nisu normalni - ako je tako, jeremic radi na ispunjenju takve "normalnosti".

a mantra je "vodja proevropske opcije u Srbiji". slusaj vaske proevropski podrazumeva da nemas "vodju". vodje vole ovi sto vole putina. nema to veze sa "evropom"

vladavina zakona a ne ljudi. neces to shvatiti vaske pa cak ni da ti "vodja kaze"
remorker92 remorker92 20:43 28.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Vasilije i Ratko Mladic je delio izgladneloj muslimanskoj deci u Vlasenici pred kamerama slatkise,je li i to moralno ili nemoralno delo?
Mislim iz tvoje "dipolmatske" vizure?
miniko63 miniko63 01:13 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

to bi vec bio genocid, miniko


Čini mi se da ste u krivu, to bi bilo nepravično i dovelo bi nas u neprijatnu situaciju.
Molila bih da budete obazriviji sa upotrebom reči genocid, u cilju političke korektnosti i izuzetnosti kojoj bi trebalo svi da težimo. Zar ne?
miniko63 miniko63 01:25 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

to bi vec bio genocid, miniko


Nekako mi se čini da bi to više bila neka neprijatna situacija ili nepravda ako bi ste imali sve to a ne biste hteli da me poslužite a ja vam došla u goste pri čemu ste me vi pozvali. E da me niste zvali biolo bi još drugačije.

Molim da se reč genocid pažljivije upotrebljava, naročito u javnom govoru, u cilju političke izuzetnosti i korektnosti kojoj, nadam se, svi težimo
miniko63 miniko63 02:18 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Izvinite zbog ponavljanja teksta do toga je došlo greškom!
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 06:00 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

politicki izuzetno primam izvinjenjne. neko je vec obriso.

ps: rado bih se ukljucila u diskusiju koju je vasa pokrenuo, e da mu komentar nije toooooooliko dugacak. sazimaj, vasilije, ako boga znas.
ili da mi neko da summary?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:17 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Vasilije i Ratko Mladic je delio izgladneloj muslimanskoj deci u Vlasenici pred kamerama slatkise,je li i to moralno ili nemoralno delo?
Mislim iz tvoje "dipolmatske" vizure?


Aha znaci ti sutra pomognes ugrozenoj i gladnoj deci ... a neko ko te MRZI te optuzi za manipulaciju i nepostene namere a kao dokaz navede ti primer sa Ratkom Mladicem? Ok, Ceca uporedjuje sa Milosevicem, ti sa Mladicem da vidimo ko ga ce da bude sledeci ... ima u srpskoj a isvetskoj istoriji jos gorih primera. Mislis da se ne moze naci i mnogo eklatantijih primera sa iznosenjem neistina i uvreda?

Sto se mene tice Remorker, ovaj tvoj post je najbolji primer za ono za sta ja kritikujem deo scene oko pescanika: preterivanje koje se granici sa ekstremizmom i sirenje mrznje prema svima koji misle drugicije. Pa u tome i i treba traziti neke od razloga zasto je angazovanje milicije toliko cesto u kontekstu pescanika ... a ne samo u nekima drugima ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:25 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Biljana
rado bih se ukljucila u diskusiju koju je vasa pokrenuo, e da mu komentar nije toooooooliko dugacak. sazimaj, vasilije, ako boga znas.
ili da mi neko da summary?


Ti samo pomislis, a Vasa stize u pomoc Evo, specijalno za tebe, executive summary: u prva dva velika pasusa je izneta po jedna neistina iz Cecinog uvodnika (sto uz onu na pocetku cini ukupno tri). Obe su istovremeno velike uvrede ... i bile bi to i za mene i tebe a ne samo za Tadica ...

Dobro jutro ti zelim
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:41 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

antioksidant
pa eto, nisi ni ti. dobro, slazemo se da je neistina


Pa ok, opet si ti neozbiljan. Neki blogeri su vec pokusali da nadju te inormacije na sveznajucem Google-u. Evo pokusah i ja pa nadjoh dve informacije sa dva eminentna medija: CNN i foxnews (World congratulates Obama on taking office i Foreign Leaders Congratulate Obama on Historic Inauguration ). I ako se pogleda njihov sadrzaj imamo desetak primera i koliko sam video, to su uglavnom IZJAVE nekih od svetskih lidera ... a zvanicnu cestitku povodom izbora je poslao i Tadic. Tako da je izjava "da Tadic JEDINI nije cestitao" ocigledno neistina. Ali ok, mozda ce nam neko od ovih koji brane Cecu (ili ona sama) izneti dokaze za ovu tvrdnju koja cini osnovu njenog uvodnika. I bez nje on gubi svrhu/smisao ...

pozz
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 12:49 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

a zvanicnu cestitku povodom izbora je poslao i Tadic.


imam neodoljivu potrebu da o ovoj diskusiji kazem ono sto je salvador dali rekao o literaturi marsela prusta, ali se bojim da me se ne obrise zbog prostakluka. mislim, bas me bre briga kome je i sta tadic cestitao. ali, ako insistirate:
tadic je poslao cestitku povodom izbora, ali ne i povodom inauguracije, kada su svi drugi cestitku ponovili. sv. lukic o tome i govori, cak i insistira na ponudjenom objasnjenju iz kabineta.
znaci - 1.nije cestitao inauguraciju
2. a ceo demokratski svet jeste
3. razlog za to je sto je vec cestitao na izboru
4. a ceo demokratski svet je dva put cestitao
5. to sv. lukic jasno kaze u svom uvodniku

6. ako smo zavrsili ovo pitanje, ja bih da avanzujemo ka nekom drugom.


Krasici Krasici 17:48 29.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Virtuelni Vasilije
...ovo je najbolji primer za ono sto kritikujem oko pescanika: preterivanje koje se granici sa ekstremizmom i sirenje mrznje prema svima koji misle drugicije...

vijali smo se ti i ja, vaso, vec na ove teme, ali si izgleda sve zaboravio? ili drugacije nisi mogao.

lepo ti se objasni a ti opet po starom: u pescaniku mozes da cujes jedino "sirenje mrznje" PREMA ZLOCINIMA i onima koji ih CINE, nikako prema ljudima koji drugacije MISLE. tu koncepciju pescanika podrzava veliki broj slusalaca: 400.000 je za srbiju, kada je radio u pitanju, jako ozbiljna brojka. znam, znam, hoce ta cifra da zulja, i ne samo tebe, mnogo vise ove koji su na vlasti i koji shvataju da su svetlana lukic, svetlana vukovic i sagovornici pescanika jedini korektiv vlasti u ovom trenutku. u ovoj zemlji bez drzave, bez drustva i bez javnog mnjenja.

PS. obrati paznju na navodnike, da se ne zamlacujemo bespotrebno.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 00:45 30.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Krasici

vijali smo se ti i ja, vaso, vec na ove teme, ali si izgleda sve zaboravio?

Ne verujem da sam nesto (bitno) zaboravio iz nasih diskusija ... maco Krasici
Ja nisam slusalac pescanika pa govorim samo o konkretnim slucajevima kao u ovom slucaju ovde. Znaci ja tebe mogu za optuzim da "trgujes sa zlocinima" i da to opravdam "sa Mladicevim primerom"? Kakve veze ima Tadic sa Mladicem i sa Srebrenicom ... osim sto je isao da se pokloni srebrenickim zrtvama? Sto je jedan od retkih (jedinstvenih) primera kad su u pitanju predstavnici vlasti na prostorima ex-Yu. Zar nije to ispoljavanje "mrznje" u najcistijem njenom obliku? I zar to nije "ispoljavanje mrznje" prema coveku koji drugacije (politicki) MISLI? Ili i ti hoces da kazes da je i Tadic cinio zlocine? Ko iole normalan moze da izjednacava/uporedjuje Tadica i Milosevica? Da taj neko ima i malo mozga onda bi moralo da mu bude jasno da time potpuno rehabilituje Milosevica ...

A sto se tice pescanika i njegove slusanosti, to su samo tvoje insinuacije da mene to "zulja" ... Nisam jos nikad slusao emisiju a da nisam dosao na blog ko zna da li bih znao i da postoji. Ponekad procitam neki clanak i to kad se o njemu ovde diskutuje i nista vise. a "ja kritikujem deo scene oko pescanika" na osnovu nasih diskusija ovde, ponasanja nekih od najvecih branilaca i konkretnih citata koje onda i obrazlozim (cak i preopsirno pa me neki mole da "skratim" ) ...

pozz

ps. Evo o ova tri clanka koja je Biljana predstavila na najnonovijem njenom blogu imam pozitivno misljenje ... onaj od Dubravke Ugresic me odusevio ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 00:47 30.01.2009

Re: dooooobra poseta...

Biljana
6. ako smo zavrsili ovo pitanje, ja bih da avanzujemo ka nekom drugom.


Izgleda da smo zavrsili ... iako se nismo bas potpuno slozili. Ali za mene je bitno da smo se izgleda slozili po ona druga dva pitanja koja sam ja pokrenuo
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:12 28.01.2009

Bojim se da smo se previse

ucutali, previse poverovali, previse opustili, previse slizali, previse pomislili da ce se od 05.oktobra stvari same od sebe odvijati, digli ruke od svega, postali sami sebi dovoljni.......(dopisati po želji), pa sad kako ko i kud koji mili moji!
Ko je gledao akademiju posvecenu Sv. Savi (ja na tren video ucesnike - Borku Vucic, Cecu..ali Ražnatovic & ostale)...vise ne pita sta je sa Pescanikom, sta se dogadja Cecama...vec je sve, ali bas sve jasno!
Da podrzim Cece..pa one to znaju i bez mog obracana javnosti, jer se prepoznajemo na isti onaj nacin kao onih 90-tih kada smo se u malom broju suprotstavili Milosevicu!
Ali Milosevic nam vise ne moze biti krivac, pa ni izgovor...
BKC
Moderator06 Moderator06 00:43 29.01.2009

Obaveštenje

Obrisan je trol o SANU koji je proistekao iz komentara Branislava Kovačevica Coleta. Blogeri koji žele da otvore blog o SANU to mogu da učine, ali ne i da od toga prave digresiju sa desetinama komentara, na drugom blogu.
112358oo 112358oo 11:07 29.01.2009

Re: Obaveštenje

Moderator06

Obrisan je trol o SANU koji je proistekao iz komentara Branislava Kovačevica Coleta. Blogeri koji žele da otvore blog o SANU to mogu da učine, ali ne i da od toga prave digresiju sa desetinama komentara, na drugom blogu.

Obrisani su komentari koji su se nadovezali na ovaj trolovanjem.

Moderacija je obrisala komentare koji su se bavili "legijinim opusom".

Ovde je ponovo obrisan trol koji je pokrenuo korisnik batamm u vezi SANU i komentara Branislava Kovacevica Coleta.

Ovde su ponovo obrisani komentari koji su se vratili na temu SANU.


molim za odgovor zašto je obrisan moj komentar, u nastavku?

u skladu sa napisanim tekstom, upućujem na čitanje i sledećeg teksta:

13:48 _ Sre 28 Jan _ Borci za slobodu govora _ Autor: d_sandic
queeria92 queeria92 15:20 28.01.2009

!!!

Ova čuda zahtevaju jak motiv, ozbiljnu i dobro sinhronizovanu organizaciju, učešće velikog broja lica, očigledno uverenje da im je garantovana nekažnjivost.


Ovo je meni jako bitan deo. Nekažnjivost. A to je odgovornost DRŽAVE i njenih organa.

Posle Markala (gde su Bošnjaci «sami sebe pobili») više nije neobično što se na raznim forumima pojavljuju, doduše pojedinačni, komentari da je ovo sve delo samih novinarki Peščanika. To one same ometaju svoju emisiju, ruše svoj sajt i demoliraju svoja kola «da bi se proslavile».


Nama su tim pričama toliko isprali mozak, da žrtve same sebe maltretiraju, biju i ubijaju, zarad slave... Nećete verovati da i ja prvo pomislim na to - koliko su nas bombardovali takvim vestima i isprali mozak... Ušli su nam u podsvest.
urbanosaurus2 urbanosaurus2 15:20 28.01.2009

parada...

Uvodničarka mu je zamerila, redom:
· da jedini na svetu nije poslao čestitku novom američkom predsedniku Obami;


kazu da nije ni putin, a ni predstavnici hamasa...
maaada BT pravi paradu i spashava stvar... :]

Boris Tadić čestitao patrijarhu Kirilu



Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je mitropolitu Kirilu izbor za novog ruskog partrijarha, saopštila je pres služba predsednika.

"Uveren sam da ćete mudrim delima, putem razumevanja i ljubavi,
uspešno voditi pravoslavni ruski narod, razvijajući dobre odnose sa
sestrinskom Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom koji je u
Vama, u najtežim trenucima, uvek imao vernog prijatelja i duhovnog
zaštitnika", navodi se u saopštenju.

Tadić je patrijarhu poželeo "dobro zdravlje, duhovnu i fizičku
snagu u obavljanju svete i odgovorne misije".

queeria92 queeria92 15:43 28.01.2009

Re: parada...

I naše kolege čestitale.


28. januar 2009. | e-novine

Homofob nasledio homofoba: Patrijarh Kiril

Organizacija Gay Rusija osudila je izbor mitropolita Kirila za novog ruskog patrijarha koga je nazvala "homofobom" bliskim vlastima. Oni smatraju da će se nastaviti politika prema homoseksualcima koju je vodio Aleksej II, on je dosledno bio protiv homoseksualnosti u Rusiji, a posebno portiv gej parada u Moskvi i Sankt Peterburgu.

"Čovek sa krajnje antidemokratskim i homofobnim uverenjima koji veštom demagogijom prikriva svoje agresive stavove došao je na čelo najuticajnije verske organizacije", saopštava Gay Rusia.

Ta organizacija je ocenila da "država umnogome koristi pravoslavnu crkvu za političku propagandu".

"Taj sumnjivi savez autoritarne vlasti i agresivne crkve jeste ozbiljna pretnja građanskim slobodama u Rusiji", upozorava organizacija Gay Rusia.

U saopštenju se dodaje da "patrijarh Kiril nije običan homofob, puna ih je pravoslavna crkva" pošto "širi homofobiju i preko medija".

Ruska pravoslavna crkva želi da povrati svoju nekadašnju vodeću ulogu u ruskom društvu a njen stav je da je homoseksualnost destruktivna pojava, kako objašnjava predstavnik moskovske patrijaršije Vsjevolod Čaplin:

"Homoseksuaalnost je destruktivna za društvo i porodicu i smatramo da društvo ima prava da odluči šta može da se odvija na ulici a šta ne. Mislim da Zapad greši kad izražavanje lične slobode i propagiranje određenih stvari smatra apsolutnom vrednošću."

Tri gej parade, organizovane 2006., 2007. i 2008. godine u Moskvi i pored zabrane gradskih vlasti, završile su se napadima mladih nacionalista.

Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov smatra takva okupljana "delom Satane" i "oružjem za masovno uništenje" koje Zapad koristi protiv Rusije. Ipak, zbog održavanja pesme Evrovizije u Moskvi ove godine Lužkov je bio primoran da potpiše ugovor u kojem se garantuje da će manifestacije u okviru tog muzičkog takmičenja biti "gay-fiendly" prirode.
NNN NNN 16:05 28.01.2009

Re: parada...

da jedini na svetu nije poslao čestitku novom američkom predsedniku Obami
Što se ispostavilo kao netačno...
oort oort 16:10 28.01.2009

Re: parada...

NNN
da jedini na svetu nije poslao čestitku novom američkom predsedniku Obami


Što se ispostavilo kao netačno...


a bolje bi bilo da je tačno nego što je glavačke utrčao u društvo u kom je.......
tttomaz tttomaz 17:13 28.01.2009

Re: parada...


Heterofob u klasicnom stilu. Pfff gilipteri.
zeks92 zeks92 17:37 28.01.2009

Hm...

Homofob nasledio homofoba: Patrijarh Kiril


zamisljam: Patrijarh cvetic ili Patrijarh pcelica ....
dolybell92 dolybell92 18:21 28.01.2009

Re: parada...

"Čovek sa krajnje antidemokratskim i homofobnim uverenjima koji veštom demagogijom prikriva svoje agresive stavove došao je na čelo najuticajnije verske organizacije",

Prvo to nije tačno - uopšte nisu najuticajniji - jedino u Rusiji, to da.
gradjanin99 gradjanin99 22:38 29.01.2009

Re: parada...

Gle, izgleda da prica o Tadicu koji nije cestitao Obami nije tacna!

http://sr.wikinews.org/wiki/Tadić_čestitao_Obami
libkonz libkonz 15:23 28.01.2009

Bahatost

Bahati su isto onoliko koliko je bio Milošević početkom devedesetih. Znaju da znamo šta rade, ali ih jednostavno nije briga.
rastinjak rastinjak 15:23 28.01.2009

Sivo nebo nad Srbijom

Teška vremena pred nama. Pritisaka ima ne sve strane. Većina se povlači, mali broj ostaje na vetrometini sa dobrim izgledima da strada, u bilo kom pogledu.
Podrška svim ''Peščanicima''

P.S. Mogao ti je ovakav tekst biti i onaj prvi, a ne da opleteš prvo po blogerima na B92. Za ovakav tekst - preporuka!
Atomski mrav Atomski mrav 15:30 28.01.2009

Gurnute u ilegalu

Peščanikova "sigurna kuća" ipak nece biti portal B92. Tehnicke nemogućnosti onemogućavaju moguće.


Na kom tajnom kanalu naći nadu i spas?
G r o f G r o f 15:39 28.01.2009

Naravoučenije

Ako razbijete peščanik velika je verovatnoća da će vam zrnce peska odleteti u oko.
Naravoučenije, ne razbijajte peščanike.
maksa83 maksa83 15:41 28.01.2009

tehnikalija

Da je u pitanju koordiniran i dobro organizovan napad većeg broja lica govori i činjenica da bi se server, istog trena kada bi bio vraćen na mrežu, našao pod novim napadom.

Ovo ("veći broj lica" ) nije tačno, tj. tačno je ali uslovno. Veći broj lica koji je po svoj prilici učestvovao u napadu (ako je ovaj bio iole efikasan) nema blage veze da Peščanik uopšte postoji, čak nisu ni svesni da učestvuju u nekom napadu. Takav napad se izvodi korišćenjem tzv. botnetova - velikog broja (stotine hiljada računara, neki kažu i milioni, to se jako teško prebroji zbog prirode stvari) računara zaraženih instancama istog virusa. Ti virusi ćute u hiberiniranom stanju (otpr. kao agent-spavač) dok "iz centrale" ne dobiju naredbu da nešto rade (npr. besomučno otvaraju konekcije ka određenom sajtu, ili šalju spam, ili...šta god naručilac traži). Tako da je takvu akciju moguće izvesti sa jednog mesta, i dovoljan je samo jedan čovek. Čak zapravo onaj koji je zainteresovan ne učestvuje uopšte, nego samo "naruči obaranje tog i tog sajta u tom i tom periodu". Sve ostalo je automatika.

List of Botnets
urbanosaurus2 urbanosaurus2 15:45 28.01.2009

Re: tehnikalija

Ti virusi ćute u hiberiniranom stanju (otpr. kao agent-spavač) dok "iz centrale" ne dobiju naredbu da nešto rade (npr. besomučno otvaraju konekcije ka određenom sajtu).


A jel' sluchajno shto je papa nemac... :]
maksa83 maksa83 15:46 28.01.2009

Re: tehnikalija

A jel' sluchajno shto je papa nemac...

Ne znam, ja se svaki put šokiram kad shvatim da je još i - Katolik.
Kad će malo da šaraju...
talicni talicni 18:00 28.01.2009

Re: tehnikalija

Maksa je fino objasnio da iza napada najvjerovatnije stoji jedna osoba. Samo da navedem primjer hakera iz U.S. osudjenog 2006. godine koji je kontrolisao armiju od 400 000 bot-ova.

So protect your computer if don't wanna get pwned.
edi-va edi-va 18:15 28.01.2009

Re: tehnikalija

maksa83

Ovo ("veći broj lica" ) nije tačno, tj. tačno je ali uslovno. Veći broj lica koji je po svoj prilici učestvovao u napadu (ako je ovaj bio iole efikasan) nema blage veze da Peščanik uopšte postoji, čak nisu ni svesni da učestvuju u nekom napadu. Takav napad se izvodi korišćenjem tzv. botnetova - velikog broja (stotine hiljada računara, neki kažu i milioni, to se jako teško prebroji zbog prirode stvari) računara zaraženih instancama istog virusa. Ti virusi ćute u hiberiniranom stanju (otpr. kao agent-spavač) dok "iz centrale" ne dobiju naredbu da nešto rade (npr. besomučno otvaraju konekcije ka određenom sajtu, ili šalju spam, ili...šta god naručilac traži). Tako da je takvu akciju moguće izvesti sa jednog mesta, i dovoljan je samo jedan čovek. Čak zapravo onaj koji je zainteresovan ne učestvuje uopšte, nego samo "naruči obaranje tog i tog sajta u tom i tom periodu". Sve ostalo je automatika.

List of Botnets


Meni ovaj Maksa sumnjiv ...
Covek u belom Covek u belom 20:58 28.01.2009

Re: tehnikalija

maksa83
List of Botnets
Pa glavnu stvar nisu stavili - cenu, 'bem ti slobodno trziste kad moras da se posredno raspitujes za cenu
alselone alselone 15:55 28.01.2009

Danajci

bez dinara naknade, poklanjaju
.



prodaju po ceni prozvodnje ili dele besplatno
.


Ne bih da kvarim donatorsku konferenciju ali mi se prirodno postavlja pitanje:
Da li poklanjaju i rade za dz zato sto:
- niko i onako ne bi kupio.
- su mekog i dobrog srca
- imaju druge vrste finansiranja pa ovo rade 'nako, sto vole.

queeria92 queeria92 16:02 28.01.2009

Re: Danajci

Da li poklanjaju i rade za dz zato sto:


Gde gore piše da rade za dž?


Na drugoj strani knjige Peščanik.fm 8 lepo piše:
"Objavljivanje knjige 8 pomogao Švedski helsinški komitet za ljudska prava".

Nevladine organizacije žive od donacija.
Moderator06 Moderator06 00:55 29.01.2009

Obaveštenje

Obrisani su komentari koji su se nadovezali na ovaj trolovanjem.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:11 29.01.2009

Re: Obaveštenje

Moderator06
Obrisani su komentari koji su se nadovezali na ovaj trolovanjem.

Ако модерација настави да брише све коментаре који имало одскачу од теме, на блогу више неће остати ниједан, јер је то прилично произвољан критеријум. Ти коментари нису у себи имали прекомерно "снажне" изразе нити прелазили границе уобичајене блоговске пристојности. Штавише, овакав принцип модерације није у складу са текстовима, саопштењима и прокламованим вредностима за које се залаже "Пешчаник", због чије је угрожености овај блог и настао.
ivana23 ivana23 01:15 29.01.2009

Re: Obaveštenje

Predrag Brajovic

Moderator06Obrisani su komentari koji su se nadovezali na ovaj trolovanjem. Ако модерација настави да брише све коментаре који имало одскачу од теме, на блогу више неће остати ниједан, јер је то прилично произвољан критеријум. Ти коментари нису у себи имали прекомерно "снажне" изразе нити прелазили границе уобичајене блоговске пристојности. Штавише, овакав принцип модерације није у складу са текстовима, саопштењима и прокламованим вредностима за које се залаже "Пешчаник", због чије је угрожености овај блог и настао.

trener92 trener92 01:19 29.01.2009

Re: Obaveštenje

Predrag Brajovic
Moderator06
Obrisani su komentari koji su se nadovezali na ovaj trolovanjem.

Ако модерација настави да брише све коментаре који имало одскачу од теме, на блогу више неће остати ниједан, јер је то прилично произвољан критеријум. Ти коментари нису у себи имали прекомерно "снажне" изразе нити прелазили границе уобичајене блоговске пристојности. Штавише, овакав принцип модерације није у складу са текстовима, саопштењима и прокламованим вредностима за које се залаже "Пешчаник", због чије је угрожености овај блог и настао.

Ako nešto vredi i ja se slažem sa ovim što si napisao i samo jedno pitanje

Srđa Popović? Koji? Voleo bih da znam.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:23 29.01.2009

Re: Obaveštenje

trener92
Srđa Popović? Koji? Voleo bih da znam.

Адвокат, још у Титово време бранио дисиденте, један од оснивача часописа Време, политички противник Милошевића итд.
ivana23 ivana23 01:25 29.01.2009

Re: Obaveštenje

Predrag Brajovic

trener92Srđa Popović? Koji? Voleo bih da znam.Адвокат, још у Титово време бранио дисиденте, један од оснивача часописа Време, политички противник Милошевића итд.

Kad si vec hteo detaljno, sto nisi sve naveo...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:29 29.01.2009

Re: Obaveštenje

ivana23
Predrag Brajovic

trener92Srđa Popović? Koji? Voleo bih da znam.Адвокат, још у Титово време бранио дисиденте, један од оснивача часописа Време, политички противник Милошевића итд.

Kad si vec hteo detaljno, sto nisi sve naveo...

На танкој жици висимо, Ивана!!!
Krasici Krasici 02:24 29.01.2009

Re: Obaveštenje

trener92
Srđa Popović? Koji?



trener92 trener92 02:34 29.01.2009

Re: Obaveštenje(Šta se iza brda valja)

ivana23
trener92
samo jedno pitanjeSrđa Popović? Koji? Voleo bih da znam.

Advokat, stariji covek.

Ja sam i pomislio da je on, ali nije napisano advokat .Meni je ovo interesantno
Jedan od razloga , zbog kojih sam slušao Peščanik je i taj što je jedna blogerka čije mišljenje poštujem , trebala da gostuje u jednoj od emisija.Ako ona može tamo da ide , i kaže da je ok, onda je i meni ok.
Ali, postoji nešto drugo što mene zbunjuje,
Peščanik je nevladina organizacija koja se sastoji od dva člana, dve novinarke, Svetlane Lukić i Svetlane Vuković. Njih dve već devet godina proizvode devedeset minuta dugu radio-emisiju koju, bez dinara naknade, poklanjaju radiju B92
.
Nije mi sada jasno o čemu se ovde radi.Na jednom od prethodnih blogova,( oba su zaključana a ja i pored najbolje volje ne mogu da pronađem tu rečenicu - očigledno da je obrisana) pisalo je da je Peščanik deo B92, to sam zapamtio, i ne treba niko da ulaže napor da mi kaže da to nije tako
g.Srđa Popović piše nešto sasvim drugo.
Šta sada ovo treba da znači? Da li greška, ili nešto drugo i zbog toga mi nije bilo jasno toliko angažovanje oko prebcivanja Peščanika ovde,ako su već deo B92.Bilo bi lepo da mi objasniš/Objasnite ,( ne znam kako da Vam /ti se obratim da ne bude uvredljivo.BS)
A to što je g.Srđa Popović ovde,iskoristiću da Vam/ti ukažem da to može biti od koristi da vas upozna i sa nekim neprilikama koje možete imati, a povodom pisanja na onom blogu gde više nema mogućnosti da se komentariše,

( dva pisma , a pogotovo pismo gLukovića), gde je izneseno toliko teških optužbi na račun Predsednika jedne zemlje, a povod su dešavanja oko Peščanika,
( meni izgleda da je jedini pravi razlog isfrutriranost g.Čede Jovanovića i njegova opsesija da na bilo koji način istakne sebe , svoju ekipu i napadne Borisa Tadića.)
Jer ni jedan imalo pismen čovek, pa i u ovoj zemlji ne obraća se Predsedniku zemlje, ukoliko se ometa radio emisija, a još manje zbog toga što neko obara sajt na netu,
Pa nije on webšerif, ( već sam ga zamislio kako sedi za kompjuterom , šalje kojekakve spamove i još u tome i uživa) Neverovatno i neozbiljno,
gPopović je pokazao koja je prava adresa i kome se treba obratiti i to treba i uraditi ( mislim da je negde i napisano da će to biti urađeno),
a ubaciti Predsednika jedne zemlje u ovakvu priču, upoređivati ga čak i sa Slobodanom .Milioševićem odnosno upoređivati svo ovo dešavanje sa događanjima iz tog vremena je ne samo smešno, nego toliko neozbiljno, da ja počinjem da sumnjam u čestitost cele ove akcije.
Naime , ne sumnjam u nameru ,tvoju/Vašu, (Biljana Srbljanović, nijedan normalan čovek ne može da posumnja u tvoju umešanost u nešto
moja finansijska pozadina su moja plata i autorska prava na komade koje se izvode u zemlji i svetu. izvoli i prati taj trag novca, pa pronadji pozadinu napada na pescanik. kopirano sa prethodnog bloga
, ali za druge nisam siguran, ovo je komentar za ono tamo),
samo mi sve liči na to da su toliko otišli u ilegalu, da treba ponovo tebe/Vas da angažuju da im popraviš ionako mučnu sliku koju su ostavili, od izbora pa nadalje ( ne znam samo šta gKorać traži tamo još uvek!)
Što se tiče dešavanja sa autorkama emisije , MUP treba da odradi posao, i ja sam siguran da će to uraditi,da pohvata bandu koja je to uradila , ali ne i Predsednik.
Zamislite samoi kakav ste šlagvort dali drugima , misim na ono obraćanje kabineta Predsednika povodom dešavanja oko svega ovoga. Koliko god vi smatrali da on lično treba da se angažuje oko svega ovoga , to pravo će želeti da iskoriste i drugi.
( A za g Lukovića sam hteo da prenesem i ovo, Iz pouzdanih izvora sam načuo da je sam Predsednik zavrnuo ventil za gas iz Rusije, da bi se posle toga pojavio kao spasilac naroda, obezbeđujući nam da se ne smrzavamo tokom gasne krize, pa bi to mogao da iskoristi u nekim od svojih narednih tekstova onako usput.
Eto to je istina isto toliko koliko je i istina da njemu smeta Peščanik i sve što se tamo objavljuje, Ako ne verujete, proverite. )
S poštovanjem,
trener
trener92 trener92 02:36 29.01.2009

Re: Obaveštenje

Predrag Brajovic
ivana23
Predrag Brajovic

trener92Srđa Popović? Koji? Voleo bih da znam.Адвокат, још у Титово време бранио дисиденте, један од оснивача часописа Време, политички противник Милошевића итд.

Kad si vec hteo detaljno, sto nisi sve naveo...

На танкој жици висимо, Ивана!!!

Ja sam pomislio prvo da je onaj drugi (valjda se ima isto ime i prezime ) Srđa Popović - Bodrum
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 12:55 29.01.2009

Re: Obaveštenje

krasiceva razgovara iskljucivo u foto-stripu, tim povodom, evo ovo:

trener92 trener92 16:56 29.01.2009

Re: Obaveštenje

Krasici
trener92
Srđa Popović? Koji?




Zahvaljujem , iako se slika izgubila , naravno da mi je poznato



ali sam prvo pomislio na ovog

miraf92 miraf92 16:15 28.01.2009

Cisto sumnjam

da ce se ovo razjasniti do kraja kako treba i da ce glavni organizatori biti kaznjeni.Mozda i uhvate pa osude hohstaplere sto su vozili jugo i demolirali Cecin auto,ali,bojim se,ostace pitanje :KO IH JE ORGANIZOVAO? PO CIJEM NALOGU I BOLESNOJ IDEJI?!
Ne verujem u sudstvo ove drzave,jer smo svi svedoci jedne velike sramote :
politicka pozadina ubistva premijera Zorana Djindjica je ostala nerazjasnjena.Organizatori,inicijatori,pomagaci tog zlodela su neosudjeni i uzivaju povlastice ove drzave kao da su najveci heroji.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:29 28.01.2009

Re: Cisto sumnjam

miraf92
da ce se ovo razjasniti do kraja kako treba i da ce glavni organizatori biti kaznjeni.Mozda i uhvate pa osude hohstaplere sto su vozili jugo i demolirali Cecin auto,ali,bojim se,ostace pitanje :KO IH JE ORGANIZOVAO? PO CIJEM NALOGU I BOLESNOJ IDEJI?!
Ne verujem u sudstvo ove drzave,jer smo svi svedoci jedne velike sramote :
politicka pozadina ubistva premijera Zorana Djindjica je ostala nerazjasnjena.Organizatori,inicijatori,pomagaci tog zlodela su neosudjeni i uzivaju povlastice ove drzave kao da su najveci heroji.

i za atentat premijera su samo osuđeni izvršioci.
pozadina ostala tajna.

međutim, postavlja se pitanje da li će cece biti vijane po trotoarima.
ko će da ih zaštiti?????
dunja73 dunja73 16:31 28.01.2009

Re: Cisto sumnjam

Napadi na vase emisije??Sta je to sto vi govorite sto se vec ne zna ?? Ni Srebrenica nije tajna ,ni tuzba Hrvatske ,pa to svaka ,,bud...la,, zna , mislim smesno .Taj ko vrsi napad na vas i ometa emitovanje programa --od koga pokusava i sta sakriti?? Halloooo ovo je 2009 -a god ..
U Srbiji svako skoro ima HRT ,BiH televiziju ,radio prijemnike ,pa kakve tajne se ,,valjaju,, dajte da i mi u inostranstvu cujemo???""ako dosad nismo culi ..ili odavno"
adam weisphaut adam weisphaut 16:36 28.01.2009

Re: Cisto sumnjam

U Srbiji svako skoro ima HRT ,BiH televiziju

"Unutrašnjem neprijatelju" se tradicionalno više posvećuje pažnja nego "spoljnjem".
Btw. imaš neke statistike umesto "danas svako ima..." ?
pidola pidola 17:13 28.01.2009

Re: Cisto sumnjam


Halloooo ovo je 2009 -a god ..

da li je?
i drzava nam je u evropi.
i vlada nam je demokratska.
i predsednik nam je lep.
...


U Srbiji svako skoro ima HRT ,BiH televiziju ,radio prijemnike ,pa kakve tajne se ,,valjaju,, dajte da i mi u inostranstvu cujemo???""ako dosad nismo culi ..ili odavno"

hm, svako...i rts ima svako.
da je iko cuo...ili odavno, ove teme ne bi bilo.
dunja73 dunja73 17:28 28.01.2009

Re: Cisto sumnjam

da je iko cuo...ili odavno, ove teme ne bi bilo.



e to je drugo nesto da li odgovara ili neodgovara da se neke stvari cuju ? Srbija je oslobodjena kolektivne krivice sto se Bosne tice ,znaci ostaje individualna ??
switch92 switch92 17:00 28.01.2009

raspad...

Najveći broj napada dolazio je sa IP-adresa kompanija SBB i Telekom. Ova dva internet-servis provajdera raspolažu listom korisnika koji su tog dana imali te IP-adrese, dok hosting provajder rapolaže listom tačnih vremena kada su napadi izvršeni. Na osnovu ovih podataka lako se može utvrditi ko su učinioci ovog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti (oštećenje računarskih podataka i programa, član 298, stav 1. Krivičnog zakonika). U Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu postoji posebno odeljenje koje se bavi tzv. visokotehnološkim kriminalom. Napadi su dolazili i sa lokacija u Hrvatskoj i Rusiji.


Da li je moguce da se ovo desava?! Da postoje IP adrese, a da se ne zna registracija Yuga??? Sada ce neko da mi kaze da Srbija postaje IT drzava Ajde molim te, kako ih nije samo sramota! Pa ovo je zajebancija sa celom drzavom! Zamisli te drskosti, cak se nisu ni potrudili da se zamaskiraju. Ovo je shamarcina gradjanskoj Srbiji, kakva odavno nije vidjena

Pre par dana je bila rasprava na Dragovom blogu. Nagadjalo se da li su u pitanju ozbiljni ili neozbiljni hackeri. Pa pominjane dinamicke promene IP adresa, da ostale metode skrivanja. Sada se vidi da su bili prilicno neozbiljni. Da se ovi "pilicari" navataju, nije cak potrebna intervencija BIA, ili neke druge nadlezne institucije, koja kontrolise Internet saobracaj(i sve ostalo ). Dovoljno je se neki dokoni panduri prosetaju do Telekoma i SSBa i da pokupe imena korisnika i vremena napada...

Da je zemlja normalna, kao sto nije, stvar bi bila zavrsena za bukvalno 5 min!

Postavlja se pitanje kakva bi bila reakcija da neki ozbiljan haker zvekne neku banku, ili da uleti u neku drzavnu bazu podataka(mada ovo verovatno nemamo)....

Na kraju ce verovatno biti da je ovo uradio neki "klinac" iz Hrvatske(Rusiju ne diraj!!!)
Korisnicko ime vec postoji Korisnicko ime vec postoji 18:23 28.01.2009

Re: raspad...

Nije tacno ovo sto pises.

Pogledaj gore, radi se o DDOS napadu. I sta sada da radi policija? Da ide od kuce do kuce i hapsi? I koga da hapsi, ljude koji nemaju ili imaju zastareli virus scaanner? Koji ne znaju sta znaci firewall a o IPS nisu nikad ni culi?

Provideri nemaju IP kompjutera nego IP routera, sto znaci da se sa laptopom mogu prikaciti na bilo koji nezasticeni WiFi router (a takvih ima mnogo u Srbiji), raditi sta hocu i na kraju uhapse vlasnika routera? Mada ideja nije losa, mozemo odmah da osnujemo jos jedno 5-6 NVO-a pa da kukamo kako nas policija terorise.

Vec vidim na CNN-u:

"...eto sedeo sam za kompjuterom, malko porno, malko MP3 pa igrice, a oni (policija) razvalili explozivom vrata, uleteli unutra pa udri pendrecima..."

I u "normalnim" zemljama traje malko duze od 5 minuta

A sta ako se medju IP adresama nalazi i tvoja?
switch92 switch92 19:08 28.01.2009

Re: raspad...

Nije tacno ovo sto pises.

Pogledaj gore, radi se o DDOS napadu. I sta sada da radi policija? Da ide od kuce do kuce i hapsi? I koga da hapsi, ljude koji nemaju ili imaju zastareli virus scaanner? Koji ne znaju sta znaci firewall a o IPS nisu nikad ni culi?

Provideri nemaju IP kompjutera nego IP routera, sto znaci da se sa laptopom mogu prikaciti na bilo koji nezasticeni WiFi router (a takvih ima mnogo u Srbiji), raditi sta hocu i na kraju uhapse vlasnika routera? Mada ideja nije losa, mozemo odmah da osnujemo jos jedno 5-6 NVO-a pa da kukamo kako nas policija terorise.

Vec vidim na CNN-u:

"...eto sedeo sam za kompjuterom, malko porno, malko MP3 pa igrice, a oni (policija) razvalili explozivom vrata, uleteli unutra pa udri pendrecima..."

I u "normalnim" zemljama traje malko duze od 5 minuta

A sta ako se medju IP adresama nalazi i tvoja?


Citiram opet gospodina Srdju>

Ova dva internet-servis provajdera raspolažu listom korisnika koji su tog dana imali te IP-adrese, dok hosting provajder rapolaže listom tačnih vremena kada su napadi izvršeni


Koliko kapiram postoje dve liste. Nacrtas Vejnove dijagrame (3. razred osnovne) i proveris ono sto je u preseku(posetioci naci(onalistickih) sajtova, sajtova na kojim se lincuje Pescanik) ovih mnogih lista. Liicno, mislim da broj nije preveliki. Na to me navodi pomisao da nije rec o ozbiljnim hackerima, nego o nekm "indijancima". Ovako decurlija napada sajtove...

I sta sada da radi policija?

Pa ukoliko ne moze da nadje razvaljeni Yugo, sto je nekako "opipljivo", nisam bas optimista da ce resiti ovo "virtuelno" razbojnistvo...

Vec vidim na CNN-u:

"...eto sedeo sam za kompjuterom, malko porno, malko MP3 pa igrice, a oni (policija) razvalili explozivom vrata, uleteli unutra pa udri pendrecima..."


Taman pomislih da ces nesto pametno da kazes(obzirom da si lepo poceo), a ti izvalis ovu glupost... Pre ce biti> "ja trazio na netu novo krilo za Yuga, kad eto ti njih..."
Zamisli, explozivom

I u "normalnim" zemljama traje malko duze od 5 minuta


Koliko, par godina, beskonacno? I cemu navodnici?

A sta ako se medju IP adresama nalazi i tvoja?


Nice try E, da, ja cuo za firewall

Mogu da nadju IP, mogu da nadju i Yuga. Tu nema car-router izmedju Yuga i Astre...
Korisnicko ime vec postoji Korisnicko ime vec postoji 19:36 28.01.2009

Re: raspad...

Oni imaju IP listu, ali bice da je to lista od ljudi koji nisu zastitili kompjuter, ajd da probam jos jednom da ti objasnim kako se to radi, mozda zatreba. Skines script sa neta, zapakujes ga u file i posaljes na sto vise adresa. Onda ovi koji nemaju antivirus program ga otvore i instaliraju deo programa. Kad tako sakupis nekoliko hiljada zarazenih kompjutera, posaljes im komandu da tog i tog dana u toliko sati napadnu server a ti odes na pice...

Znaci tvoj IP se nigde ne pojavljuje

Sto se Yuga tice, tu se slazem sa tobom mada je verovatno ukraden, pa nisu bas toliko glupi da svoja kola razvaljuju.

Pa glupost jeste, do nje dodjes kad hapsis za pet minuta, a kad nekog hapsis za pet minuta onda neces prvo zvoniti na vrata ("A little C4 knocking at your door.".


Navodnici su zato sto se ovde jako mnogo upotrebljavaju fraze kao: normalna zemlja, ovo samo u Srbiji ima/moze
Ja zivim u normalnoj zemlji pa i ovde traje to mnogo duze od 5 minuta, a i desava se da i ovde resavaju stvari beskonacno.

Jos samo da dodam, reakcija kad neko uleti u banku je tisina, banka cuti, plati hakeru koliko trazi i izbaci napolje odgovornog za sigurnost sistema. To im je bolje nego da se reklamiraju kako imaju losu zastitu.
talicni talicni 19:38 28.01.2009

Re: raspad...

switch92


Citiram opet gospodina Srdju>

Poput tebe i gospodin Srdja pise o stvarima o kojima zna jako malo.

Koliko kapiram postoje dve liste. Nacrtas Vejnove dijagrame (3. razred osnovne) i proveris ono sto je u preseku(posetioci naci(onalistickih) sajtova, sajtova na kojim se lincuje Pescanik) ovih mnogih lista. Liicno, mislim da broj nije preveliki. Na to me navodi pomisao da nije rec o ozbiljnim hackerima, nego o nekm "indijancima". Ovako decurlija napada sajtove...

Da pokusam da ti objasnim analogijom: Lopovi ukradu automobil, odvezu se do banke,opljackaju banku i pobjegnu. Poslije pljacke policija nadje auto koje su jel snimile kamere tokom pljacke.

Gospodin Srdja i ti smatrate da treba uhapsiti vlasnika automobila iliti korisnika ciji je IP recorded. Taj isti korisnik nije ni svjestan da je njegov kompjuter kompromizovan i pod kontrolom hakera.




scabies scabies 19:46 28.01.2009

Re: raspad...

Lopovi ukradu automobil

Dobro, je li neko prijavio kradju automobila marke jugo koji odgovara opisu? Ako jeste-i to je neki trag!
Drugo, da li je vozilo nadjeno? E kad bude nadjeno-to ce ponovo biti trag. Malo otisci prstiju, malo DNK analiza i tako to-pa se mozda kockice i sklope. A mozda i ne...
Mozda je neazurnost policije deo organizovane zavere, mozda samo deo redovne nesposobnosti, nefunkcionisanja, nezainteresovanja, nemesanja u svoj posao... Sta god da je-neko je za to odgovoran!
switch92 switch92 20:05 28.01.2009

Re: raspad...

Oni imaju IP listu, ali bice da je to lista od ljudi koji nisu zastitili kompjuter, ajd da probam jos jednom da ti objasnim kako se to radi, mozda zatreba. Skines script sa neta, zapakujes ga u file i posaljes na sto vise adresa. Onda ovi koji nemaju antivirus program ga otvore i instaliraju deo programa. Kad tako sakupis nekoliko hiljada zarazenih kompjutera, posaljes im komandu da tog i tog dana u toliko sati napadnu server a ti odes na pice...

Znaci tvoj IP se nigde ne pojavljuje


Slazem se da ovako funkcionise. Ipak mislim da se moze doci do izvrsoca(izvorne IP adrese originalnog zlocinca).

Kad tako sakupis nekoliko hiljada zarazenih kompjutera,


Cini mi se da nisu bas imali vremena da skupljaju nekoliko hiljada(mada i to moze relativno brzo, ako brodkastujes paket po celom svetu, ali ovde je bilo samo SBB+Telekom, zato i mislim da je losija organizacija). Mislim da je cela ova akcija odradjena za kratko vreme(kada su pocele vruce teme na Pes.)

Navodnici su zato sto se ovde jako mnogo upotrebljavaju fraze kao: normalna zemlja, ovo samo u Srbiji ima/moze
Ja zivim u normalnoj zemlji pa i ovde traje to mnogo duze od 5 minuta, a i desava se da i ovde resavaju stvari beskonacno.


Pa i ja zivim u normalnoj zemlji. Ovde je recimo zabranjeno skidati film(mp3 takodje) sa neta (Rapid, torrent...), usled krsenja autorskih prava i sl. I ovde stoji prica RouterIP(wifi, bezanje, kafa na trgu), pa se originalna IP ne vidi, ali vrlo je verovatno da bi te nasli. Nemam licna iskustva, nisam krsio zakon, a nemam ni nameru

Jos samo da dodam, reakcija kad neko uleti u banku je tisina, banka cuti, plati hakeru koliko trazi i izbaci napolje odgovornog za sigurnost sistema. To im je bolje nego da se reklamiraju kako imaju losu zastitu.


Za ovo se apsoutno slazem. Jbg, tu dolazimo do pitanja odgovornosti. To je u Srbiji, nazalost, strano....

Prezentovacu jedan primer, Austrija. Ovde su uspeli da nadju one koje su trazili(ili barem osumnjicene)>>

VIENNA, Austria - Austrian authorities said Wednesday they have uncovered a major international child pornography ring involving more than 2,360 suspects from 77 countries, including hundreds in the United States, who paid to view videos of young children being sexually abused.
Platter said videos downloaded from the Internet and seized by Austria’s Federal Criminal Investigations Bureau included images that showed “the worst kind of child sexual abuse.”
The investigation began in July when a man working for a Vienna-based Internet file hosting service approached authorities at the Interior Ministry to say he noticed the pornographic material during a routine check, Gremel said.

The man blocked access to the videos while recording the I.P. addresses of people who continued to try to download the material, and gave the details to authorities. Neither the man nor the Vienna company were identified, and police said neither was implicated in the case.

Within a 24-hour period, investigators recorded more than 8,000 hits from 2,361 computer I.P. addresses in 77 countries ranging from Algeria to South Africa, Gremel told reporters.



cela vest na>>
http://www.msnbc.msn.com/id/17022345/
p.s. u ovom kontextu, "nenormalno" ima veze za gradjanima odradjenih drzava i njihovim sklonostima
switch92 switch92 20:12 28.01.2009

Re: raspad...


Gospodin Srdja i ti smatate da treba uhapsiti vlasnika automobila iliti korisnika ciji je IP recorded.


Niko ne kaze uhapsiti. Ali razgovarati, proveriti, to da. Pregledati vozilo pljackasa banke (u ovom slucaju komp), to da. Potraziti tragove, to da.

Osuditi nekoga pravosnazno, to tesko...
ivana23 ivana23 20:35 28.01.2009

Angazujte...

Covek u belom Covek u belom 21:17 28.01.2009

Re: raspad...

switch92
A sta ako se medju IP adresama nalazi i tvoja?

Nice try E, da, ja cuo za firewall
Sta mislis koliko je vremena potrebno da ti neko botuje masinu, mozemo i u neku opkladu ako hoces .

Mogu da nadju IP, mogu da nadju i Yuga. Tu nema car-router izmedju Yuga i Astre...
Ko sto su u napadu koriscene botovane masine, tako je i jugo "botovan", ja stvarno ne znam koliki je stepen inteligencije potreban da se ovo shvati, al ne bi trebalo da je veliki :).
switch92 switch92 21:42 28.01.2009

Re: Angazujte...

Re: Angazujte...


Za Yugo

Za hackere, pre Neo...
ivana23 ivana23 21:44 28.01.2009

Re: Angazujte...

switch92
Za Yugo Za hackere, pre Neo...


Ma ima Gil strucnjake svih profila...
switch92 switch92 22:29 28.01.2009

Re: raspad...

Covek u belom
switch92
A sta ako se medju IP adresama nalazi i tvoja?

Nice try E, da, ja cuo za firewall
Sta mislis koliko je vremena potrebno da ti neko botuje masinu, mozemo i u neku opkladu ako hoces .


Ajde Beli! Sa zadovoljstvom te ocekujem na svom kompu! "udri Brate"(sto rece onomad kapetan Legija)!!!

ja stvarno ne znam koliki je stepen inteligencije potreban da se ovo shvati, al ne bi trebalo da je veliki :).


Ne mogu a da ne primetim, da kontinuirano omalovazavas sagovornike (i mene i soylentgreen-a). Ukoliko si toliko pametan (a ne sumnjam da jesi), hajde onda iznesi svoje vidjenje problema. Znam da je lakse ici unaokolo i pricati >"ovaj nema pojma, ovaj je glup"...Ali ajde faco, kada se toliko razumes. Prosvetli nas, otkrij nam resenje! Uradices stvar od opsteg interesa!

...ili, mozda ti nije u interesu da radis stvari od opsteg interesa...
Moderator06 Moderator06 01:02 29.01.2009

Obaveštenje

Moderacija je obrisala komentare koji su se bavili "legijinim opusom".
behemot123 behemot123 17:03 28.01.2009

Super!

Eto vidite da ne mora blog agresivno u prvom licu, a da opet bude efektan . Brzo ucite! Pozdrav i podrska Pescaniku.
Blade Runner Blade Runner 18:49 28.01.2009

Malo drugacijeg misljenja

je uvek dobro za razmisljanje
· da jedini na svetu nije poslao čestitku novom američkom predsedniku Obami;

Prvo na listi je obicno i najznacajnije. Da li iko veruje da bi slanje cestitke promenilo ista u u odnosu SADista prema Srbiji?
· da izoluje Srbiju («diže novu Gvozdenu zavesu»);

Ocigledno je da BoTa nema toliko moci da to moze da uradi. Takve stvari se rade iz centara moci.
· da je za sedam meseci, od formiranja proevropske Vlade do danas, podrška evropskim integracijama pala za 6%;
· da preko svog đaka i Ministra inostranih poslova optužuje EU da postavlja Srbiji «specijalne uslove» za prijem (mi hoćemo u Evropu, ali Evropa nas neće);

Mozda to ima i neke veze sa odnosom EU prema Srbiji ili se EU nista ne pita o tome?

edi-va edi-va 18:49 28.01.2009

hmmm

U poslednjoj, 354. emisiji Svetlana Lukić se, kao i obično, pozabavila događajima iz prethodne sedmice.

Evo da pokusham da ispadnem pametna ... ono sto je meni malo nelogichno je da, s obzirom da se radio-emisije Pescanika ne najavljuju u poslednjoj emisiji, vec je svaka sledeca faktor iznenadjenja, neko u roku od 90 minuta spontano odradi napad na sajt, ometanje emisije, demoliranje auta novinarke ... sto moze, a i ne mora da znachi sledece:

napadi su odavno vec planirani, samo se chekala "povoljna" emisija.

Sad bi trebalo da usledi nagradno pitanje: kome je u interesu ometanje bas te emisije koja kritikuje manekena?

noboole noboole 19:16 28.01.2009

Re: hmmm

Nagradni odgovor (u neku ruku) :

Mislim najmanje Tadicu.
tarkovski2 tarkovski2 19:35 28.01.2009

Re; Blog

Prvo Kostunica organizovao ubistvo Djindjica a sada Tadic ovo organizovao!

A je l' osim innuendo-a i tapasnja ramena istomisljenika pokusate da pre nego sto optuzite za ovako velike stvari bilo koga pokusate da date neki dokaz? Verovatno ne, posto vec i znate odgovore koji tako dobro slede vase politicko ubedjenje.
miraf92 miraf92 20:19 28.01.2009

Re: Re; Blog

jok i nije Kostunica dr Vojislav organizovao...ma on se sve vreme svojski trudio da ostane neobavesten.
Za sada ,barem po meni,glavna krivica BoTe jeste sto nije cetiri dana nasao za shodno da se oglasi povodom ovog zlocina.Ako ovo nije licno organizovao,ako ovo nije organizovao niko iz njegove ekipe,ostaje mu jednostavno krivica sto se ovako nesto desava za vreme njegove "vladavine kao predsednika",a on se svojski trudi da ostane neobavesten.Za malo,pa da mu uspe?
Ima li slicnosti izmedju prvog i drugog pomenutog,il mi se to samo cini?
tarkovski2 tarkovski2 21:58 28.01.2009

Re: Re; Blog

"Jok i nije" Alal vera na dokazu.
Obojica neobavesteni? Pa fali pravo obavestenje koje non-stop dolazi sa jedne partijske linije, jedne emisije ili stanice. I normalno verujuci sledbenici.
miraf92 miraf92 23:03 28.01.2009

Re: Re; Blog

"Jok i nije"-nije dokaz.
"ma on se sve vreme svojski trudio da ostane neobavesten."-jeste deo dokaza.
Tj,pravio se da je neobavesten.
1.pitanje:
zasto se on kao premijer nije zalagao da se razjasni politicka pozadina Zoranovog ubistva?
ili barem da se utvrdi da li je postojala
2.pitanje
zasto nije insistirao da se utvrdi i osudi narucioc ubistva?
Sto se tice BoTe,ista pitanja.Njegova krivica je jos veca,posto je nasledio Zoranovu stranku a nista ne radi da se ovo razjasni.
Druga BoTina krivica jeste sto je potpisao pomirenje sa SPS-om,citaj Milosevicem i to ispod Zoranove slike.
Zasto koji q... to nisu uradili ispod slike Milosevica,manje bi bolelo.
Nisam sledbenik,narocito ne slepi,bilo cije ideje.Nisam clan ni jedne partije.Jednostavno ima ljudi koji slicno misle kao ja,koji se nezadovoljavaju poluistinama,koji se ne plase da kritikuju ono sto misle i onoga koga smatraju da treba.
soylentgreen soylentgreen 20:40 28.01.2009

sta znaju deca sta je DDoS ...

Da ne bude zabune, posto se povecao broj spin doktora koji 'objasnjavaju' kako je DDoS izazvao neki neodgovorni klinac iz ... Belgije. Mnogo je verovatnije da je neodgovorni klinac magicnom telekinezom ometao Tijaniceve predajnike.

Sa nekoliko nezavisnih izvora su stigle sledece informacije:

- radilo se o par desetina IP adresa sa kojih su dolazili paketi

- vecina adresa su AS koji pripadaju SBB-u i Telekomu, tj. nalaze se fizicki u Srbiji.

Botnets su mreze masina (zombija) na kojima se zapatio virus koji slusa komande iz centra i ima sposobnost da radi u skladu sa tim komandama radi razne stvari na internetu - salje spam, ometa druge sajtove (kako se to kaze na srpskom ... "mesto" ?), itd. Sam virus se prenosi na razne nacine - mailom, download-om zarazenih programa, i sirenje virusa nikad nije geografski ograniceno. Slanje komande botnetu se radi tako sto se komanda stavi na ocekivano mesto, a zombi je pokupi ako je ziv i u mogucnosti. Onaj koji salje komande nema pojma koji su zombiji trenutno aktivni, i geografska distribucija ucesnika svake botnet akcije je prilicno slucajna. Ne postoji do sada opisana botnet mreza koja organizuje geografski definisane zombije.

Botnet mreze obicno prave jedni i iznajmljuju ih drugima. Pravljenje botnet mreza je visokokvalifikovana delatnost i trenutno predstavlja state of the art u software engineering-u. Recimo da i postoji, do sada nedokumentovana, mogucnost da se iznajme zombiji samo iz jedne gubernije. I sada neki srpski kasikar hoce da obori Pescanik, ode kod botnet vlasnika i kaze: hocu DDoS, ali masine da dodju samo iz Srbije i poneka iz Rusije. Ako izuzmemo mogucnost da je pomenuti kasikar totalno retardiran, zasto bi to sebi radio?

Drugim recima: svi koji poturaju price o botnetima ili LAZU ili ne znaju o cemu pricaju. Ovde se radi o grupi saradnika koji su rucno na svoje masine, i mozda masine svojih prijatelja, stavili DDoS klijente. Policija TACNO danas zna ko su ti ljudi. Mozda zna i ko je stimovao Tijaniceve predajnike. Mozda zna ko je bio u fantomskom jugu koji je udario kola. Ali sigurno zna ko i dan danas obara Pescanik.

Da ponovim, ako vam je promaklo: svi koji poturaju price o botnetima ili LAZU ili ne znaju o cemu pricaju.




PS1. Naravno, cisto taksonomski posmatrano, ako odstranimo zahtev da je zombi racunar i dozvolimo da bude i dvonozac, onda ovo jeste mreza zombija sa virusom fasizma, i onda moze da bude geografski ogranicena.

PS2. Sve ovo gore u vezi botnet arhitekture moze da se proveri. Ako niste ekspert u ovoj oblasti trebace vam par sati istrazivanja i povezivanja. Ako ste upoznati sa racunarima i internetom, mnogo manje. Ovo nije ni crna magija ni kvantna mehanika. Kontra-argumenti tipa "ima stvari za koje niko ne zna" su obicno prodavanje magle (kao i tajna srpska oruzja za obaranje aviona.) Ne postoji dokaz nepostojanja, to je obicna retoricka zamka.
adam weisphaut adam weisphaut 20:43 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...


Da ponovim, ako vam je promaklo: svi koji poturaju price o botnetima ili LAZU ili ne znaju o cemu pricaju.

Preporuka k'o vrata.
ivana23 ivana23 20:44 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

Da ponovim, ako vam je promaklo: svi koji poturaju price o botnetima ili LAZU ili ne znaju o cemu pricaju.

Zar i maksa?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:55 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

Zar i maksa?

ne brini ivana, lazu narod.
corn mouth corn mouth 20:56 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

Preporuka k'o vrata.

TAKODJE
noboole noboole 21:05 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

soylentgreen
Da ne bude zabune, posto se povecao broj spin doktora koji 'objasnjavaju' kako je DDoS izazvao neki neodgovorni klinac iz ... Belgije. Mnogo je verovatnije da je neodgovorni klinac magicnom telekinezom ometao Tijaniceve predajnike.

Sa nekoliko nezavisnih izvora su stigle sledece informacije:

- radilo se o par desetina IP adresa sa kojih su dolazili paketi

- vecina adresa su AS koji pripadaju SBB-u i Telekomu, tj. nalaze se fizicki u Srbiji.

Botnets su mreze masina (zombija) na kojima se zapatio virus koji slusa komande iz centra i ima sposobnost da radi u skladu sa tim komandama radi razne stvari na internetu - salje spam, ometa druge sajtove (kako se to kaze na srpskom ... "mesto" ?), itd. Sam virus se prenosi na razne nacine - mailom, download-om zarazenih programa, i sirenje virusa nikad nije geografski ograniceno. Slanje komande botnetu se radi tako sto se komanda stavi na ocekivano mesto, a zombi je pokupi ako je ziv i u mogucnosti. Onaj koji salje komande nema pojma koji su zombiji trenutno aktivni, i geografska distribucija ucesnika svake botnet akcije je prilicno slucajna. Ne postoji do sada opisana botnet mreza koja organizuje geografski definisane zombije.

Botnet mreze obicno prave jedni i iznajmljuju ih drugima. Pravljenje botnet mreza je visokokvalifikovana delatnost i trenutno predstavlja state of the art u software engineering-u. Recimo da i postoji, do sada nedokumentovana, mogucnost da se iznajme zombiji samo iz jedne gubernije. I sada neki srpski kasikar hoce da obori Pescanik, ode kod botnet vlasnika i kaze: hocu DDoS, ali masine da dodju samo iz Srbije i poneka iz Rusije. Ako izuzmemo mogucnost da je pomenuti kasikar totalno retardiran, zasto bi to sebi radio?

Drugim recima: svi koji poturaju price o botnetima ili LAZU ili ne znaju o cemu pricaju. Ovde se radi o grupi saradnika koji su rucno na svoje masine, i mozda masine svojih prijatelja, stavili DDoS klijente. Policija TACNO danas zna ko su ti ljudi. Mozda zna i ko je stimovao Tijaniceve predajnike. Mozda zna ko je bio u fantomskom jugu koji je udario kola. Ali sigurno zna ko i dan danas obara Pescanik.

Da ponovim, ako vam je promaklo: svi koji poturaju price o botnetima ili LAZU ili ne znaju o cemu pricaju.





Ok, sumnjivo je sto kao postoji nekoliko adresa u Hrvatskoj i Rusiji. Kao da se namerno stvara magla.

Medjutim ako je centar sirenja djubreta negde u Srbiji, ne mora da znaci da bi se rasirio napolje tek tako. Uostalom, zasto - neko je narucio? Mozda ga je neko ovde i napravio. Zasto tvrdis da je to izvan domasaja prosecnog skript kidija? Da li bas pouzdano znas da je nemoguce nabaviti takav softver koji ce moci da se uvuce u relativno nezasticene kompjutere u Srbiji (recimo putem torrenta ili sa useneta - to niko ne kontrolise)?

Doduse, niko nije reagovao sa pronalazenjem tog djubreta na svom kompjuteru, a vec je dosta vremena proslo. To daje dodatnu tezinu tvom zakljucku da ipak postoji organizovana grupa. Razlicite IP adrese... Kladim se cobani da citate ovaj blog i cepate se. Al' i meni je zanimljivo. Pogotovo ce mi biti zanimljivo kad vam doakamo.


EDIT: Cobani koji cuvaju krave, neka se ne osete uvredjenim.
maksa83 maksa83 21:13 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

Zar i maksa?

Iskreno, nisam slutio da su tako pritupi da to rade "ručno" iz ovdašnje mreže. Utoliko "ne znam o čemu pričam".
Covek u belom Covek u belom 21:26 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

maksa83
Iskreno, nisam slutio da su tako pritupi da to rade "ručno" iz ovdašnje mreže. Utoliko "ne znam o čemu pričam".
A ja mislim koliko treba biti pritup pa se loziti na ove "proverene" izvore soylentgreen-a?
switch92 switch92 22:34 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

maksa83
Zar i maksa?

Iskreno, nisam slutio da su tako pritupi da to rade "ručno" iz ovdašnje mreže.


Pa naravno da su pritupi. Ko bi pametan napadao Pescanik?
talicni talicni 23:12 28.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

soylentgreen
Da ne bude zabune, posto se povecao broj spin doktora koji 'objasnjavaju' kako je DDoS izazvao neki neodgovorni klinac iz ... Belgije. Mnogo je verovatnije da je neodgovorni klinac magicnom telekinezom ometao Tijaniceve predajnike.

Sa nekoliko nezavisnih izvora su stigle sledece informacije:

- radilo se o par desetina IP adresa sa kojih su dolazili paketi


Ajde, jak je to hosting kad je pao pod udarom "par desetina".

Botnet mreze obicno prave jedni i iznajmljuju ih drugima. Pravljenje botnet mreza je visokokvalifikovana delatnost i trenutno predstavlja state of the art u software engineering-u.

Hahahaha. Say hello to Jeanson James Ancheta - high scool dropout koji je kontrolisao botnet od nekih 400 000 mashina.


Drugim recima: svi koji poturaju price o botnetima ili LAZU ili ne znaju o cemu pricaju. Ovde se radi o grupi saradnika koji su rucno na svoje masine, i mozda masine svojih prijatelja, stavili DDoS klijente.

Comedy gold.

Policija TACNO danas zna ko su ti ljudi. Mozda zna i ko je stimovao Tijaniceve predajnike. Mozda zna ko je bio u fantomskom jugu koji je udario kola. Ali sigurno zna ko i dan danas obara Pescanik.

Da ponovim, ako vam je promaklo: [b]svi koji poturaju price o botnetima ili LAZU ili ne znaju o cemu pricaju.

Jesi li siguran je da znas o cemu pricas? Teorije zavjere i tako to.
Moderator06 Moderator06 01:10 29.01.2009

Obaveštenje

Ovde je ponovo obrisan trol koji je pokrenuo korisnik batamm u vezi SANU i komentara Branislava Kovacevica Coleta.
Korisnicko ime vec postoji Korisnicko ime vec postoji 15:03 29.01.2009

Re: sta znaju deca sta je DDoS ...

soylentgreen
Da ne bude zabune, posto se povecao broj spin doktora koji '.....


Tacno tako, da ne bude zabune. Vidim da si brz na lepljenju etiketa, pa pre nego sto mi prilepis jos neku da objasnim moj post.

1. O tome kakav je sadrzaj Pescanika, nemam odredjeno misljenje, po prirodi mog posla sam protiv rusenja sajtova, bilo kakve sadrzine. Da su srusili Kurir isto tako bih reagovao, a za tebe bas nisam siguran.

2. Ja sam protiv lova na vestice, ako je tako kao sto ti kazes treba ih naci i kazniti, ali nekog naci uhapsiti i osuditi za 5 minuta, tu se ne slazemo. Svako je nevin dok se ne dokaze suprotno

3. Ako je tacno da sajt ima dnevno 5000-6000 korisnika onda prica o "nekoliko desetina kompjutera" pada u vodu. Ne zelim da se upustam u tehnicku raspravu, mada imam kvalifikacje nesto malko vece od spin doktora

4. Nemam bas neko veliko poverenju u rad policije u Srbiji ( i meni su ukrali kola u Srbiji pre tri godine pa ih nikad nisu nasli) ali odmah pocinjati teoriju velike zavere svih drzavnih organa protiv Pescanika, ne znam, mozda si u pravu

5. Sto se sustanja tice, mozda je uvek i sustalo ali niko nije obracao paznju na to, a mozda je i to sto ti kazes.

"Great historical account of the Washington State "windshield pitting" epidemic of 1954 -- a mysterious rash of pitted windshields that were blamed on hooligans, nuclear waste, cosmic rays, and coal dust -- but turned out to just be a collective delusion, where reports of a windshield pitting epidemic caused people to notice the pits in their windshields that had always been there"

Kao sto ne postoji dokaz nepostojanja u mom postu, tako ne postoji dokaz postojanja u tvom postu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana