Moderni Divljaci Koji Su Postali -Celebrity Natives

taube RSS / 28.01.2009. u 19:12

Okupimo se sada svi zajedno da pročitamo odn.čujemo priču o tri '' moderna divljaka''koji su uspeli da izađu iz svoji realnih i mentalnih rezervata!

Okupimo se da bismo doneli odluku : šta ćemo mi da radimo ? Ali, o toj odluci razmišljajmo na kraju teksta.

Prvi moderni divljak koga ću istaći je Adam Beach, glumac, pripadnik naroda Ojibwa. Najbolje uloge ostvario je u filmovima: The flags of our fathers i Windtalkers. U '' Zastavama naših očeva '' tumačio je lik marinca Ajre Hejsa koji je ušao u istoriju kao jedan od likova koji su '' poboli'' američku zastavu na Ivo Džimu. O tome kako je hrabri Ajra Hejs, inače pripadnik Pima naroda okončao svoj život svojim čudesnim glasom peva najbolji američki kantri pevač svih vremena Džoni Keš :

'' The ballad of Ira Hayes ''

Ira Hayes

Ira Hayes

Call him drunken Ira Hayes, He won't answer anymore, Not the whiskey drinkin'Indian, Nor the marine that went to war...From the land of the Pima Indian, A proud and noble band, Who farmed Phoenix valley in Arizona land,Down the ditches for a thousand years, The water grew Ira's people's crops, ' till the white man stole the water rights, And the sparklin' water stopped, Now Ira's folks were hungry, And their land grew crops of weeds, When war came, Ira volunteered, And forgot white man's greed...Ira returned a hero, Celebrated  through the land, He was wined and speeched and honored; Everybody shook his hand, But he WAS JUST A PIMA INDIAN...Then Ira started drinkin' hard, Jail was often his home...He DIED DRUNK ONE MORNIN' ALONE IN THE LAND HE FOUGHT TO SAVE TWO INCHES OF WATER IN A LONELY DITCH WAS A GRAVE FOR IRA HAYES...''

Adam Bič je fenomenalno odigrao Ajru Hejsa a takođe je izvrsnu ulogu ostvario u filmu '' Windtalkers'' gde je opet igrao američkog vojnika, učesnika 2.svetskog rata koji je znao navaho jezik, a  tada je Navajo jezik bio veoma od koristi kao kod koji japanska neprijateljska vojska neće prepoznati.

Adam Bič sve više '' raste '' kao glumac i svakako je ime koje treba zapamtiti. Odrastao u Dog Creek Native Reserve( Manitoba), stigao do filmskih nagrada!

Drugi moderni divljak čije ime treba upamtiti je Bendžamin Bret. On nije odrastao na tako težak način kao Bič, ali vredi ga pomenuti kao pripadnika kečua naroda , a ostvario je dosta uloga u filmovima; iskreno meni je najdraža njegova uloga u tv seriji E-ring gde fenomenalno tumači PRAVOG AMERIKANCA u Pentagonu

Treći moderni divljak je Edi Spirs, pripadnik Kul Wicasa Oyate Lakota , da skratimo - Sioux. Propznatljiv po ulozi u filmu Black Cloud gde tumači lik mladog Navaho boksera koji se bori da uđe u američki Olimpijski tim. Edi je postao uzor mladoj generaciji Amero-Indijanaca koji su oduševlljeni njegovim uspehom na filmskom platnu a i time što se ne ustručava da odigra i svoj tradicionalni ples ponekada. U tv seriji Comanche moon Edi je igrao čuvenog poglavicu Kvana Parkera( Quanah Parker)

Tri moderna divljaka izađoše iz rezervata, odupreše se vladavini 3D; U rezervatima, opšte je poznato vladaju tri slova D - dance, drink, death.

Mogu li to i Srbi?

Možemo li to ?

Srbija je postala mentalna pustinja, društvo koje proizvodi alkoholičare, i mnogo što šta drugo. kada vozim mont bajk na svakih 20, 30 metara vidim bačene kutije bensedina i bromazepama; ova nacija neće moći još dugo ovako! U to sam sigurna.

Dilema: Izlazak ili ostanak u rezervatu? Dilema i za nas koji smo još u Srbiji i za one koji su otišli...

Mislim da je originalnim Indijancima bilo mnogo teže da izađu iz rezervata nego nama koji sada sve više ličimo na njih, da ne kažem da postajemo njihove kopije!

Srbi, imamo li snage DA SE POPRAVIMO, DA USPEMO?

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 19:18 28.01.2009

zanimljivo....

Ja sam mislila da samo ja videh u jednoj kanti za otpadke u Sremčici 8predgrađe Beograda) gomilu kutija (verovatno praznih) bromazepama i bensedina..... I to u blizini mesne zajednice.... Ne znam šta se to dešava.... Nije da ne želim a znam,ali da sam zabrinuta - zabrinuta sam i pitam se - gde ide ovaj svet..... Naš svet pre svega.....
taube taube 19:32 28.01.2009

Re: zanimljivo....

ako ste i vi videli onda je stanje još alarmantnije, a najgore od svega što mi se čini da nekome u ovoj državi odgovara da tako i ostane, strašno
shunjich92 shunjich92 22:45 28.01.2009

Re: zanimljivo....

mnogim bitnim stvarima se danas ne posvecuje paznja... mnogo se malo vremena posvecuje zdravlju uopste, a pogotovo mentalnom... u srbiji se problemi resavaju gutanjem antideprisiva... koliko traje njihovo dejstvo?!
skoro sam gledao neku anketu... od desetak ljudi, mislim da samo jedno nije reklo da pije antidepresive kada se leci od stresa...
taube taube 22:53 28.01.2009

Re: zanimljivo....

hvala što komentarišete ovaj problem koji sam zapazila da postoji '' u nas''
112358oo 112358oo 15:03 30.01.2009

moderni "divljaci"

taube, hvala na tekstu....

koliko su moderni "divljaci" i narodi istoka etimološki povezani? naime, po nekim informacijama koje imam, moderni "divljaci" bi trebalo da vuku poreklo iz azije, ili nije tako?
taube taube 15:12 30.01.2009

Re: moderni "divljaci"

da, tako je
leopold_lady leopold_lady 02:07 31.01.2009

Ispada da je sramota ......

...samo u Srbiji ići kod psihijatra ili psihologa .... I onda se posle čudimo što nam se svašta nešto dešava ....
taube taube 13:24 31.01.2009

Re: Ispada da je sramota ......

slažem se.samo je kod nas to sramota. da više posećujemo psihijatre a i pravoslavne duhovnike na bi nam crna hronika u dnevnim listovima bila tako puna

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana