Ekologija| Hobi| Nauka| Putovanja| Životinjski svet

U potrazi za poslednjim dropljama

albicilla RSS / 30.01.2009. u 16:13

Motor UAZ-a brunda banatskom pustarom koju brije uporna košava. Oko nas je zatalasana stepa obrasla suvom travom odmakle zime i prošarana retkim, usamljenim drvećem. Na horizontu je poneki oronuli i, najčešće, napušteni salaš. Malo je oranica jer su na ovoj neplodnoj, često zaslanjenoj zemlji, slabi prinosi. Pročišćeno košavom, nebo nad nama je vedro i plavo.

Put - tek tragovi točkova ugaženi u niskoj travi - je uglavnom prohodan, sa izuzetkom bara punih žitkog, crnog blata pred kojima moj vodič, lovočuvar Sava Nedeljkov blokira diferencijal i prebacije pogon na sva četiri točka. Uprkos mom nepoverenju u vozilo, 2400 kubika s lakoćom gura UAZ i kroz sasvim neprivlačne kaljuge. Pošli smo u potragu za poslednjom preživelom populacijom ugrožene velike droplje u Srbiji.

Velika droplja je najteža ptica na svetu koja još uvek nije izgubila sposobnost letenja. Mužjaci neretko dostižu i 20 kg, stojeću visinu od preko jednog metra i raspon krila veći od dva i po metra; prerastajući ženke i za 50%.

Smatra se da je pre jednog veka samo u Vojvodini bilo preko 1000 velikih droplji; no, tada je ova vrsta nastanjivala i druge delove Srbije: okolinu Niša, Prokuplja, Leskovca i Vranja, te Negotinsku krajinu. Uništavanjem staništa i lovom proterana je sa većine nekadašnjih gnezdilišta, da bi joj pre dve decenije brojnost spala na svega 26 jedinki. 

Nastavljamo potragu za dropljama. Uprkos njihovoj veličini, nije ih lako pronaći. Ni vremenske prilike nam ne idu na ruku: ptice sada traže zavetrinu duž kanala, a i one koje ostanu na otvorenom polegnu po tlu da budu što manje izložene vetru i da se što manje vide. Razgovarao sam sinoć sa prijateljem, ptičarom koji se odavde vratio neobavljena posla. Da li će i danas biti tako?

 

Područje rezervata ‘Pašnjaci velike droplje' (http://www.velikadroplja.com/) ipak zauzima oko 1000 hektara trave, ponekog žbuna, te plavnih udolina i bara između Mokrina i Jazova. To možda nije dovoljno da zadovolji sve životne potrebe ove ugrožene vrste, ali nije ni malo kada ga treba pretražiti.

Mađarski stručnjaci za droplje iz nacionalnog parka Kiškunšag su ocenili da ovo stanište može da udomi 50 do 60 droplji. Pa ipak, najveća savremena brojnost ove vrste je zabeležena pre pola decenije i iznosila je 35 ptica u zimskom jatu.

U vreme gnežđenja je nekontrolisano kretanje ovaca i goveda, koja umeju da pregaze gnezda, najveća opasnost za potomstvo droplji, a najgore su domaće svinje koje proždiru jaja i mladunce. Prirodna travna staništa su idealno gnezdilište, ali ptice prihvataju i polja pod lucerkom; valjda što niko ne pušta stoku u njih, pa je manje uznemiravanja - ali ne i manje rizika. Na takvim mestima gnezda stradaju od kombajna jer ženka polegne po tlu i uzda se u kamuflažu do poslednjeg trenutka, a kada ona konačno uzleti, za mladunce je već kasno.

Pretražujemo njive duž ruba rezervata na kojima se ponekad zimi zadržavaju zbog povoljnijih uslova ishrane. Ovde već ima i aktivnih salaša, što potvrđuje i Nedeljkov. Kaže da se sve više ljudi vraća zemlji. Negativna posledica toga je preoravanje stepe koje smo videli unutar više zone zaštite u rezervatu, gde je samo ispaša dozvoljena.

Verovatno je to samo simptom da i kod nas počinje intenziviranje poljoprivredne proizvodnje, koje je u Evropi u poslednjih 25 godina smanjilo brojnost ptica oranica i polja, poput poljske ševe ili rusog svračka, za 44%. Te se vrste mnogo bolje drže u zemljama istočne Evrope koje su se tek nedavno pridružile Evropskoj uniji, nego u starim članicama Unije. I kod nas su brojne, ali sa privatizacijom agrara praćenom intenziviranjem proizvodnje, može se očekivati ista pojava.

 

Na duge staze, i naše poslednje droplje najviše ugrožava eventualna transformacija pašnjaka u oranice, ili zamena niskih useva (žito, lucerka) visokim (kukuruz, suncokret). Upravo se privatizacija i promena namene zemljišta širom bivše Istočne Evrope, Rusije i centralne Azije vidi kao najveći globalni rizik za ovu vrstu. Očekuje se dalji gubitak staništa i prateće smanjenje populacije - preko 30% u sledećih desetak godina (http://www.birdlife.org/datazone/species/index.html?action=SpcHTMDetails.asp&sid=2760&m=0). Procenjuje se da bi u sledećih 10 godina moglo nestati preko 10.000 od ukupno 34.000 velikih droplji koliko ih u svetu ima danas.

Na njivi u daljini se nešto nazire... ne, samo dve srne koje leže na tlu. Ipak, nešto dalje, između dva pojasa trske duž kanala, Nedeljkov otkriva... da li? Ipak da! Konačno, droplje. Postavljamo teleskop, ali su ptice na granici vidljivosti. Nema sumnje da se radi o dropljama, ali bismo ipak da ih malo bolje vidimo.

Povučene su i nije im lako prići. Pokušavamo s boka, pa vozimo oko tri strane kompleksa oranica, da se droplje ne dosete da je sva ta strka zbog njih. Najzad, na njivi pred nama leži jato velikih droplji, mada se glavnina toliko stapa sa podlogom da se, uprkos veličini, jedva naslućuju. Kao da shvataju našu frustraciju, ptice šire krila i, obasjane suncem, uzleću, svih 13, bezmalo polovina poslednje populacije droplji u Srbiji. Izgledaju neverovatno, kao kada biste na telo guske nakalemili krila orla. Teškim zamasima krila, odlaze od nas. Ne pokušavamo da ih pratimo, to bi već bilo proganjanje.

Za svoj opstanak, poslednja preživela populacija velike droplje u Srbiji može da zahvali - lovcima, tačnije lovačkom društvu Perjanica iz Mokrina, čiji lovočuvari paze na ptice, posebno u periodu gnežđenja, dok zimi ostavljaju silažu kao dodatni izvor hrane.

Ili možda i nije sve baš tako? UPDATE o ovom rezervatu i dropljama potrazite OVDE 

 

Atačmenti



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dali76 dali76 16:55 30.01.2009

bravo

Izvsna prica koja se cita u jednom dahu I covijek ostane beaz istog na kraju.
No, razumijem da porast poljoprivrede moze da ugrozi ovu vrstu ali nije li ovo podrucje zakonom zasticeno kao nacionalni park I time izuzeto od potencijalnih novih oranica.
albicilla albicilla 17:03 30.01.2009

Re: bravo

jeste zasticeno kao rezervat (nije nacionalni park), no tu dolazi do spora privatnog vlasnistva i propisa: iako su prinosi slabi, ako zbog, npr. biodizela, cene poljoprivrenih proizvoda skacu, vlasnici pozele da preoru i ono sto nikada orali nisu. drzava jeste propisala sta se u zoni zastite sme, a sta ne sme, no ostaje pitanje ima li snage/volje da to i sprovede?

zapadne zemlje vlasnicima zemljista unutar zasticenih podrucja daju subvencije ako nista ne menjaju i ako nastave sa tradicionalnim metodama koriscenja zemlje. nase vlasti sada mogu da se vade na krizu, ali je cinjenica da su oduvek zelele zasticena podrucja kojima mogu da se dice - a da to nista ne kosta.
shure shure 18:18 30.01.2009

Sram ...

..odavno se nisam osecao tako posramljenim.
Ja vase tekstove do sada nisam citao.A bavite se poslom,kojim bih ja zeleo da se bavim,da mogu da se vratim na pocetak poslovne karijere.Trudim se da moj zivot sto vise bude u dosluhu sa prirodom i da moje malo imanje bude oaza,za sve one koji se na njemu pojave i zele da ostanu.Znam da je to beznacajno u odnosu na globalnu nebrigu,ali ja ne mogu vise od toga.
Divim se onome sto radite i "krecem" na citanje svih Vasih dostupnih tekstova!
Pozdrav
albicilla albicilla 19:47 30.01.2009

Re: Sram ...

gde je volje, ima i nacina
NNN NNN 18:32 30.01.2009

Iznenađenje i to prijatno

Kada sam u naslovu video "droplja", bio sam ubeđen da je u pitanju mala droplja, nisam imao pojma da kod nas postoje velike droplje.
Evo i par linkova
Velika droplja
Droplje
i još malo popularne nauke o pticama.
albicilla albicilla 19:21 30.01.2009

Re: Iznenađenje i to prijatno

mala droplja (tetrax tetrax) kod nas vise ne postoji, u srbiji je to izumrla vrsta, i nju nikada nisam video :(

inace, 'nasa' velika droplja (otis tarda) deli zlato najteze letece ptice sa jos jednom vrstom, africkom dropljom kori (ardeotis kori), koju sam imao srecu posmatrati u centralnom kalahariju. tek mnogo godina kasnije posmatrao sam i nasu veliku droplju (i stiklirao obe :)
NNN NNN 21:12 30.01.2009

Re: Iznenađenje i to prijatno

Nisam znao da mala droplja ne postoji kod nas pošto je dosta brojnija i rasprostranjenija od velike.
Da li postoji neki link sa vrstama za koje se zna da žive kod nas?
Interesantno je da smo kori droplju mogli da vidimo 100 puta na TVu (opstanak, Animal Planet, Nat Geo...), a "našu" veliku gotovo nikad , a u najmanju ruku je isto interesantna (čak je u proseku malko i veća, doduše u proseku tj. kad se gledaju i mužjaci i ženke ni pelikani nisu za potcenjivanje što se tiče letačica).
albicilla albicilla 21:23 30.01.2009

Re: Iznenađenje i to prijatno

sta se sve gnezdi kod nas? dostupno je, no u formi naucnog rada, pdf od 2mb, i samo sa latinskim nazivima vrsta: http://www.ptica.org/newsletter/PticeSCG.pdf

a nasi nazivi vrsta dostupni su na: http://www.ptica.org/newsletter/SrpskaNomenklaturaPticaEvrope(LOA).xls
NNN NNN 21:41 30.01.2009

Re: Iznenađenje i to prijatno

HVALA!
matityahu matityahu 17:45 03.02.2009

Re: Iznenađenje i to prijatno

samo sa latinskim nazivima vrsta: http://www.ptica.org/newsletter/PticeSCG.pdf

a nasi nazivi vrsta dostupni su na: http://www.ptica.org/newsletter/SrpskaNomenklaturaPticaEvrope(LOA).xls


e, pa veliko hvala na ustedi vremena. ja znam na lat, eng i sved ali ne i na nasem.
pozdrav albicilli od passera domesticusa
albicilla albicilla 09:25 04.02.2009

Re: Iznenađenje i to prijatno

lat, eng i sved? pticari srbije i, delimicno, ex-yu, komuniciraju putem mailing liste
http://groups.google.com/group/ligaptice
ima tu i jedan kontakt iz svedske
matityahu matityahu 22:12 04.02.2009

Re: Iznenađenje i to prijatno

Vrlo malo je videlo droplju (OT) ovde kod nas ovde u SV. Ponekad neka zalutala gosca iz Nemacke uglavnom. Nisam ni ja videoali kada budem bio u SR voleo bih da dodjem do Mokrina.
poz
matija
albicilla albicilla 22:49 04.02.2009

Re: Iznenađenje i to prijatno

javi mi se tada, da te uputim
mirelarado mirelarado 23:01 30.01.2009

Da li će opstati?

albicilla albicilla 23:54 30.01.2009

Re: Da li će opstati?

ako joj mi ne narusimo staniste, a narusavanje je i postavljanje ograda, pa i obicnih zicanih - ma cega sto joj ometa pregled okoline, ili bandera, zice su bas u visini leta... dakle, ako to ne uradimo i ne preoremo pustaru - verujem da hoce

ono sto je jako vazno, ovo nije izolovana populacija, ona se naslanja na najblize madjarske populacije, postoji komunikacija i razmena gena, i to je najveca garancija da postoji ozbiljna sansa za opstanak i povecanje brojnosti

mirelarado mirelarado 00:06 31.01.2009

Re: Da li će opstati?

ako joj mi ne narusimo staniste, a narusavanje je i postavljanje ograda, pa i obicnih zicanih - ma cega sto joj ometa pregled okoline, ili bandera, zice su bas u visini leta... dakle, ako to ne uradimo i ne preoremo pustaru - verujem da hoce


Nadajmo se da bar jednom nećemo postupiti bahato i neodgovorno.
Dejan I. Dejan I. 12:49 31.01.2009

Re: Da li će opstati?

Baš lep tekst. Da li i u Rumuniji ima populacija velikih droplji? Da li bi ijedna naša televizija bila zainteresovana za snimanje obrazovne emisije o velikim dropljama?
albicilla albicilla 13:04 31.01.2009

Re: Da li će opstati?

dok madjari imaju jaku populaciju droplji, oko 1150 ptica (u evropi jedino spanija i rusija imaju vise), mi imamo skromnu od oko 30, a rumunska je prakticno nepostojeca. procenjuje se na max. 5 ptica, ali je raspon 0-5, sto znaci nije sigurno da ijednu imaju

za televizije.... ne bih to voleo, tv ekipe bi se mnogo muvale unaokolo i uznemiravale ptice, a ove su jako osetljive na uznemiravanje
Dejan I. Dejan I. 13:42 31.01.2009

Re: Da li će opstati?

albicilla
...ne bih to voleo, tv ekipe bi se mnogo muvale unaokolo i uznemiravale ptice, a ove su jako osetljive na uznemiravanje

Ali ja baš mislim da bi emisije takvog tipa pomogle širenju svesti o potrebi zaštite velikih droplji i uopšte prirode. A i dužni smo da naše mlade naučimo tome. Danas se takve emisije snimaju bez štetnih uticaja po prirodu, npr. minijaturne kamere se stavljaju u robota-kornjaču... Pitanje je samo zbog čega kod nas nijedna televizija ne radi tako nešto.
albicilla albicilla 14:06 31.01.2009

Re: Da li će opstati?

kod nas se rade jeftine produkcije... to sto pominjes radi bbc, a ne srpske televizije
deset_slukom deset_slukom 23:12 30.01.2009

Ima još dobrih ljudi

Za svoj opstanak, poslednja preživela populacija velike droplje u Srbiji može da zahvali - lovcima, tačnije lovačkom društvu Perjanica iz Mokrina, čiji lovočuvari paze na ptice, posebno u periodu gnežđenja, dok zimi ostavljaju silažu kao dodatni izvor hrane.

Neki drugi bi doveli Italijane da malo vežbaju na krupnim metama, pre nego što pobiju par hiljada nekih ptičica. Kada bi bilo više ovakvih ljudi, životinjski svet bi imao više šansi.
background noise background noise 08:42 31.01.2009

Sjajno

Hvala na ovako dobrom tekstu.

Uprkos mom nepoverenju u vozilo


Sumnjas u UAZ, skrnavis kult !?

Moje pitanje je da li postoji neka knjiga na srpskom (ili hrvatskom, bosnjackom) o nasim pticama sa dobrim slikama itd? Odavno zelim tako nesto ali nisam uspeo da nadjem niti znam gde da trazim.
albicilla albicilla 09:31 31.01.2009

Re: Sjajno

knjiga? prosle godine je kod nas objavljena ova: http://www.ptica.org/edukacija/index.htm#prirucnik

ilustracijama i tekstom pokriva 140 (uglavnom) cescih vrsta, a u nastavku opisuje 35 medjunarodno priznatih znacajnih podrucja za ptice u srbiji

a izasla je jos jedna, sa opsirnijim uvodom o posmatranju ptica, te ilustracijama i opisom 50 planinskih vrsta. kao pdf dostupna je ovde: http://www.myserbia.net/Uploads/File/zeleno_ptice.pdf

na strani http://www.ptica.org/pocetak/kljuc.htm se pominje i jedno hrvatsko izdanje

a za besplatan prirucnik za identifikaciju bastenskih ptica, na engleskom, mozes da se prijavis ovde http://www.rspb.org.uk/wildlife/wildlifegarden/ ; salju, kazu, na kucnu adresu

za uaz...nisam nikada vozio 4x4, ali sam se vozio prakticno svim pravim dzipovima (direktorske suv-ove izuzimam), jedino uaz-om nikada ranije nisam, pa mi je bilo zanimljivo... unutrasnjost i vrata izgledaju kao kopija landyja 110
49 41 49 41 23:05 31.01.2009

Droplja

ptice nesto poznajem, od ranog detinjstva; knjiski i prakticno.
Priznajem, ne puno o droplji. Sad puno vise.
U nasem zargonu se cesto upotrebljavalo:

Prava droplja, ona je obicna droplja, i sl.

Neko zna sto je uvrezeno u govoru?!?
deset_slukom deset_slukom 00:45 01.02.2009

Re: Droplja

49 41
...Prava droplja, ona je obicna droplja, i sl.Neko zna sto je uvrezeno u govoru?!?


Rekao bih da je to od dro(p)lja.
albicilla albicilla 09:10 01.02.2009

Re: Droplja

skoro me je jedan priijatelj, po zanimanju knjizevnik i kolumnista engleski, pitao za nas sleng i nazive ptica primenjene na zene (buduci da je tamo npr. "bird" isto sto je ovde "riba" ), pa sam se pocesao po glavi i, na svoju zalost, mogao da se setim samo naziva ptica koji, primenjeni na zene, znace ili glupa, ili laka, ili ruzna... niceg pozitivnog... sto vise govori o nama, nego o pticama
matityahu matityahu 22:00 04.02.2009

Re: Droplja

sto vise govori o nama, nego o pticama

potpuno si u pravu
deset_slukom deset_slukom 02:55 01.02.2009

Čuda prirode

Kao mali, redovno sam čitao rubriku "čuda prirode", ilustrovanu zanimljivim crtežima, u nekadašnjoj "Politici". Često su ta čuda bila tolika, da sam pomalo i sumnjao u njih
Kao povremeni pecaroš, imao sam priliku da se uverim u istinitost barem dve od tih pričica, obe vezane za ptice. Verujem da ste Vi videli mnogo više takvih stvari, ali, baš me nešto tera da ukratko opišem jednu situaciju.
Vozio sam bicikl nasipom duž ribnjaka. Konfiguracija nasipa je bila takva, da sam na jednom mestu - do tada zaklonjen, iznenadio jednu čaplju, ili neku sličnu štakaru, ne prepoznajem ih baš stopostotno. Prošao sam na jedno tri metra od nje. Već sam hteo da nastavim, kada me je zaokupila misao - pa ona nije odletela?! Zaustavio sam se i okrenuo: Stajala je nepomično, na jednoj nozi, kljuna vertikalno uzdignutog. Nepomične okice gledaju nekuda neodređeno, ali bih rekao da sam joj u vidokrugu. Nisam hteo da je uplašim, ali nisam hteo ni da odem. Zanimalo me je šta će biti, pa sam se i ja ukipio. Trajalo je to neko vreme, a onda se ono okance pomerilo, i ona se upiljila u mene. Onda je polako spustila drugu nogu, pa kljun, učinila polagani korak, pa drugi, pa malo brže...
Bio je to primer pokušaja kamuflaže. Simulirala je trsku - da je oko nje bilo makar nekoliko vlati, kamuflaža bi bila uspešnija...
albicilla albicilla 09:21 01.02.2009

Re: Čuda prirode

to je karakteristicno ponasanje capljice i vodenog bika, dve maskirno obojene smedje caplje.

capljica (i. minutus) je i nasa najmanja caplja i, meni, jedna od najlepsih. svoju prvu sam video na obedskoj bari, gde sam se kroz trsku provlacio kajakom. na jednom mestu sam zastao, i tako ostao neko vreme, a capljicu na svega 3 metra udaljenosti primetio tek kada se pomerila. druga se presla u izboru pozadine, pa podigla vrat i ukocila se - naspram zelenog lisca, gde se, takva, jos vise izdvajala

a ako idete na pecanje, vodenog bika ste sigurno culi, iako ne obavezno i videli. kada zacujete duboko i otegnuto mukanje da dolazi iz trscaka - to je on
matityahu matityahu 17:07 03.02.2009

WOW

Vrlo prijatno iznenadjenje. Odlican tekst. Idem da ga prepricam/prevedem nekim mojim prijateljima, i da pogledam druge tvoje blogove
Pozdrav od OTIS TARDA
albicilla albicilla 09:30 04.02.2009

Re: WOW

hvala jedinom citaocu koji zna sta je to albicilla :)
ima jedno skotsko ostrvo koje ima vise parova tih orlova, pa godisnje od turizma inkasira 1.7 mil. funti
uze podrucje beograda ih ima i vise, ali je grad odabrao passer domesticusa za svoj simbol, narocitu felu bijogradsku koje nigde drugde nema, a od eko-turizma inkasira 0.0 din.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana