Savršeni par: Zombi i Majkl Majers!

Srđan Mitrović RSS / 31.08.2007. u 01:52

"Najmračnije duše nisu one koje su odabrale da žive u paklu ambisa, nego one koje su pobegle iz tog ambisa i tiho su se ušunjale među nas."

dr Samjuel Lumis

On se vratio! Majk Majers ponovo je među nama, jedan od najzanimljivijih i duboko uznemiravajućih filmskih negativaca ponovo je na velikom platnu.

Danas je premijera filma "Noć veštica" u režiji Roba Zombija (Rob Zombie).

Napokon se neko usudio na napravi pravi rimejk, a ne besomučne dosadne i glupave nastavke. Jedini koji je mogao da se prihvati ovog nezahvalnog posla je Rob Zombi. Pravi reditelj i pravi ljubitelj horora. Ovo je njegov treći igrani film.

Rob Zombi još je mnogo toga. Bio je u pevač grupi „White Zombie“ od 1985. pa do 1998. Posle toga započinje veoma uspešnu solo karijeru. Prva pesma koju je napravio posle benda jeste "Hands of death" sa svojim idolom Alisom Kuperom. Pesma je bila nominovana za Gremi nagradu u kategoriji „Najbolji metal nastup“.

Meni je Rob Zombi mnogo zanimljiviji kao filmski reditelj. Oba njegova filma su remek dela.

Njegov debitantski film „House of 1000 Corpses“ snimao je četiri godine. U bioskopima se pojavio 2003. Film je pravo malo blago horor žanra.



Nastavak tog filma snimio je dve godine kasnije pod nazivom „Devil's Rejects“. Ovaj njegov drugi film je još mračniji, ozbiljniji i više podseća na vestern filmove.



Rob Zombi je takođe učestvovao u projektu Kventina Tarantina i Roberta Rodrigeza „Grindhouse“ tako što je režirao lažni trejler za film pod nazivom „Werewolf Women of the SS“ u kome glumi njegova žena, Udo Kier i Nikolas Kejdž (koji je glumio besplatno).

 



Trenutno sprema novi film „The Haunted Wolrd of El Superbeasto“, koji je zasnovan na čuvenom stripu.

Rob Zombie je trenutno jedan od najzanimljivijih i najozbiljnijih reditelja horor filmova, što i nije čudo s obzirom na prezime koje nosi :-)

Čekamo njegovu verziju „Noći veštica“.

Mladi Majkl i novi Majkl:


Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:06 31.08.2007

eto me

samo da se zapljunem kao prva, pa odoh da spavam
ps. necu da gledam ovo pred spavanje...nisi normalan sad to da kacis?! kocespavaposle?! ;-(
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:16 31.08.2007

Re: eto me

što? pa ovo su veoma zanimljive bedtime stories....

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:21 31.08.2007

Taman, napolju

je mesec kao tepsija...mada oblačno je, poješću manje čokolade no obično...što ja volim taj film, ali prvi, najbolji.

moram da vidim taj novi, mada sumljam da će mi se više dopasti od pravog...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:24 31.08.2007

Re: Taman, napolju

ja sam originalni Noć veštica Džona karpentera gledao jako davno u Domu sindikata. velika sala. 10 ljudi u sali. Posle filma sam izašao potpuno mokar, tresao sam se kao prut i obećao sam sbi da horore više u životu neću gledati. Do sledeće subote, naravno.
Noć veštica je veliki film. Iz mnogo razloga. Kao i Karpenter



Jelica Greganović Jelica Greganović 09:28 31.08.2007

A, mene

vatala strava kad sam čekala lift u zgradi...naravno sijalica retko kad radi...gledaš onaj mrak i sve čekaš da se zabeli, polako, tek nasluti, maska...ooodličan film...a ona scena kada se suši veš na vetru, pa jednom zavijori čaršav, Majers stoji iza, naredni zamah vetra i čaršava - nema ga...
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:47 31.08.2007

Jeza na šumadijski način


Svaka čast Amerima i njihovom shvatanju industrije straha... Posebno Karpenteru.

Samo, je li neko gledao našu „Leptiricu“, horor snimljen pre oko 30 godina, a u kome naivni i pitomi srpski seljaci pokušavaju da se izbore sa preinkarniranim duhom Save Savanovića, davno umrlog seoskog hakera i otkupljivača polovnih računara, koji se noću pojavljuje u nimalo prijatnom obličju i tamani usnule vodeničare. Tehnički, i što se šminke tiče, film je daleko iza američkih profi-ostvarenja. Ali zato sam ambijent u kome se radnja "Leptirice" dešava uveliko nadoknađuje tu vrstu zaostatka. Selo, mrkli mrak (jer još nije uvedena struja), kilometri do prvih kuća, nema mobilnog telefona da se zove upomoć... Pa ti vidi! Šta bi Majkl Majers dao za te uslove?!!

Dok kod Amera džandži svetlo na sve strane (makar ulično). Zatim, tu šetaju pravedni i hrabri policajci, tu telefoni, tu bejzbol palice, tu nejaki ali odvažni članovi porodice koji će nogarom stolice proburaziti napadača, tu stručnjaci za manijake i čudovišta, tu savesni sugrađani... Pri takvim okolnostima je... pa, ne baš jednostavno, ali... recimo da su šanse žrtve prilične.

Međutim, ovo kod nas, u šumadijskoj zabiti, bez ikakvog tračka pomoći, u gluvom i kao katran gustom mraku! E, tu treba dočekati jutro! Šta će jadni vodeničar?! U tim uslovima je stvarno veština izvući se nepojedenog vrata! Tek mala doza sportske sreće je ako se promoli mesečina. Mada, opet, mesečina jača horormone stvora koji vreba, tako da mu dođe na isto. Ostaje ono, da se vodeničar pre kretanja u treću smenu najeo belolučene paprike, te da je stvor razmažen (merilima svoje pasmine) i zahteva idealne uslove da napadne. Tada postoje izvesne šanse da bar privremeno odloži akciju. Sve u svemu, jeza. Srpska jeza. Tu, u našoj pritajenoj seoskoj pomrčini, Karpenter ne bi smeo ni da snima!!

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:30 31.08.2007

Ja gledala,

bila sam klinka, prestravila sam se najstrašnije i danas pamtim onaj krik-kliktaj drekavca...i vodenicu...dooobar.
dunjica dunjica 10:25 31.08.2007

Re: Jeza na šumadijski način

"Leptiricu" nisam gledala, ali se još sjećam kako sam se prepala od "Izbavitelja", filma kao skrojenog za Ivicu Vidovića.

Tridesetak godina kasnije Krsto Papić je snimio remake ovog svog filma pod imenom "Infekcija". Na žalost, nisam ga vidjela.

Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:37 31.08.2007

Re: Jeza na šumadijski način

Ovaj TV film Djordja Kadijevica iz 1973. je primer da nije sve u budzetu i specijalnim efektima.Gledao sam ga samo jedanput ali se jos uvek secam scene kada se Mira Nikolic pretvara u vesticu.Papicev Izbavitelj je metafora dolaska fasizma i bio je nas predstavnik za dodelu oskara.
nikola svilar nikola svilar 13:15 31.08.2007

-



Uh. Rupa na nevjestinom stomaku. Prestravio sam se. A davno bilo.
Džepove punio sličicama, klikerima, lizalima.
Čak i danas kada pomislim na Leptiricu – naježim se.
Brrrrr... Eto šta ti je dobar film. Petar Božović biješe mladoženja?

Srđane, ukoliko ti je pri ruci nekakav informativan sajt ili poznata literatura o kratkom filmu
(istorijat, pregled razvoja, važnija ostvarenja, režiseri itd.) molim te, prijavi.

Drugarski pozdrav!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:23 31.08.2007

Re: -

ima jedna knjiga u izdanju CLIO Marek Hendrikovski: UMETNOST KRATKOG FILMA. može biti od koristi.
inače preporučijem ovaj DVD: Unseen Cinema - Early American Avant Garde Film 1894-1941
Dikan Dikan 11:10 01.09.2007

Re: Jeza na šumadijski način

Leptirica je najbolja... davno je to bilo,kad je Petar Bozovic bio mrsav...
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:21 31.08.2007

Samo za mtorrent

Za torrentovce http://www.torrentfive.com/download/3249/halloween-workprint-xvid-2007.html
Jos ga nisam gledao.Strah me da ne pokvarim ugodjaj jer je ovo workprint ali je kopija odlicna.
kum kum 13:48 31.08.2007

Davno je bilo...

A je l' cuo neko za film " Covjek koga treba ubiti"?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:59 31.08.2007

Re: Davno je bilo...

film Veljka Bulajica “Čovek kojeg treba ubiti” obuhvata Sataninu misiju, u kojoj ovaj šalje jednog od svojih đavola Farfu da odradi važan posao u Crnoj Gori koja se otrgla njegovoj kontroli. Farfa (lišen rogova da se Vlasi ne dosete), postaje crnogorski lažicar Šćepan Mali i daleko bi dogurao u poslu svoga gospodara da se cetinjski mitropolit nije dosetio o kome je reč .
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:24 31.08.2007

Jao...to sam

gledala, kroz maglu se sećam nekih mučenja djavolskih na točku...
angie angie 15:03 31.08.2007

ne ljubim horor,

ljubim halloween! Dopada mi se filozofija da se kroz igru i zezanje, razbije fama o strashnom, smrtai, duhovima i sav taj rad.
pish pish 20:37 31.08.2007

za prave ljubitelje horrora

www.badmovies.org

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:44 31.08.2007

Re: za prave ljubitelje horrora

evo još jednog zanimljivog sajta:
http://www.zuti-titl.com
MuadDib MuadDib 23:18 31.08.2007

Jezzza

У раним хорорима Карпентер је, удељујући наоколо омаже слично као и Брајан Де Палма, имао неке опаке фазоне - хичкоковске: у оригиналноj Halloween није ме толико импресионирала количина убода ножем колико детаљ када Мајкл Мејерс, у тренутку, са занимањем нагне главу у страну пре приступа француској обради.
Сличне ствари су заједничке и другим жанровима: у ''На доковима Њујорка'' Илаје Казана, окупљена маса гледа леш који је слетео са врха зграде, али страва је када камера услика две сенке на врху зграде у мантилима и са шеширима на глави. О еротичним сценама у назнакама versus explicite да и не замарам љубитеље филма...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:47 31.08.2007

Re: Jezzza

ja bih voleo da nas "zamaraš" erotičnim scenama u naznakama versus explicite...
ima jedna zanimljiva teza vezana za Noć veštica, a to je da je to u stvari osveta radničke klase (Majkl nosi radničko odelo) srednjij klasi. malo je teza pojednostavljena ali vrlo zanimljiva.
i naravno ta čuvena priča o čistoti, gde gine samo omladina koja je upravo imala seksualne odnose, a preživljava devica...


MuadDib MuadDib 22:32 02.09.2007

Re: Jezzza

одсуствовао за викенд, па са закашњењем наседам на твоју провокацију:
ja bih voleo da nas "zamaraš" erotičnim scenama u naznakama versus explicite...

Сигуран сам да би ти могао боље и више него ја на ову напресушну тему, али сходно трошним сећањима аматера филмофила а професионално декларисаног воајера, подсетио бих (нисам љубитељ прсатих плавуша) да Норма Џин, упркос бројним пин-ап фото сесијама, на филму никада није показала обнажене груди, с тим што би већини мушких њене претеране облине у последњем филму (''Неприлагођени'') у комбинацији са огромном тугом коју није морала да глуми, деловале веома секси.
Мање баналан пример је треси-меси сцена из Рафаелсоновог Поштар увек звони двапут и close up када Џесика Ланг чврстим бутинама обухвата Џека Николсона, при чему су обоје још увек потпуно обучени...да не помињем заводљивост Мишел Фајфер, Мег Рајан, од млађих Џенифер Конели - укуси се разликују, причи нема краја. Па ви видите колико су оне узбудљиве у поређењу са нпр. сполдинг лоптама (додуше непатвореним) Марије Шнајдер у иначе изванредном ''Тангу...''. Верујем да би многе даме имале шта да додају на тему онога што им се допало код младог Бранда у ''Трамвају званом чежња'', посебно код Бред Пита у ''Legends of the Fall'' итд.
Да се вратим на хорор: у трећеразредном италијанском омнибусу заснованом на Е.А.Поу (код нас крштен као ''Три корака у лудило'' а на IMDB као, ваљда, ''Степеница до пакла''), тада млади Теренс Стемп је успешни глумац коме се привиђа управо плавушица као она горе на твом посту само са косом преко једног ока, и на крају се он кабриолетом залеће преко спуштене рампе (не види се како одлеће глава, само траг крви на рампи) - брррр, језзза.
Извинте, преопширно.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:32 03.09.2007

Re: Jezzza

kad kažeš erotika na filmu, prva asocijacija je Džejn Rasel iz filma "Outlaw". Kakva debitantska uloga!

ona je zajedno sa Normom Džin glumila u filmu "Muškareci više vole plavuše"
i za kraj malo videa...

MuadDib MuadDib 22:31 03.09.2007

Re: Jezzza

Да. Бринете су замамније, касти. Могао бих то и документовати када бих умео да постављам фотке из своје архиве - нажалост, не умем да их убацим ни у приватну поруку...
Мало је vintage глумица које нису показале своју лепоту онако експлицитније: ту спадају чак и Гарбо и Грејс Кели. У ствари, лакше је рећи које нису - отприлике, Бет Дејвис и Кетрин Хепберн.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana