Moja ulica, nebo nad njom, život u kraju i tako-to

Dejan Stanković RSS / 31.08.2007. u 02:09

telhados3.881.jpg

Kažu da je lisabonsko nebo veoma osobito, da ima posebnu boju, svetliju nego nebo nad drugim varošima. Za to sigurno postoji naučno objašnjenje koje ja ne znam i samo mi preostaje da nagađam zašto je plava boja neba nad Lisabonom za dve nijanse bleđa nego takozvano nebesko plavo. Da li je za bleštavo bledilo neba zaslužan odsjaj sunca o okean ili postoji neki drugi racionalni razlog, nemam pojma, ali da je svod svetliji nego nad bilo kojim gradom gde sam ranije bio i obratio pažnju na  boju neba - jeste. Svetliji je.

Doselio sam se u narodski kraj varoši. To bi se na portugalskom reklo – bairro popular, jedan od onih tradicionalnih komšiluka u centru grada koji o gradskoj slavi, Svetom Antoniju, šalje svoju ekipu da maršira gradom u šarenim kostimima. To je privilegija tradicionalnih kvartova na koju buržujski komšiluci i nova naselja nemaju prava. Moj kraj se zove  Graça. Ulice u mom kraju su strme i ćelave. Nike se nije trudio da po njima sadi drveće, i zelenilo, poneka plama, bor, nekakve cvetne krošnje tek ponegde vire iz avlija i parkova. Tu je i u senci je nekako svetlije nego na drugim mestima, valjda zato što su neravni pločnici od sitne bele kaldrme.

Moja ulica nije od najtesnijih; kakvih ima, još je i široka. A opet je uzana. Nebo nad lisabonskim ulicama je  skučeno, uklješteno među krovovima koji se skoro dotiču negde gore. U takvom uličnom nebu sunce ne boravi po ceo dan, navrati samo na kratko. A opet, i u senci, svetlo je i sunčano, jer je nebo blistavo. Ne znam kako da vam to opišem; ko je video, razumeće.

Ja sam na najvišem spratu. Sa terase gledam niz padinu obraslu krovovima. Ima ih svakakvih, ravnih, špicastih, pravilnih, i još više nepravilnih, novih, i još više derutnih. Gusto su napakovani, fragmentirani, naslanjaju se jedni na druge kao crepani bogalji, sve misliš, kada bi jedan uklonio svi bi se srušilii i sve ti se čini da se Lisabon od ćeramide kruni i osipa i da će se u jednom trenutku sav urušiti. Ali bojazan je neosnovana. Takav kakav je, on traje vekovima. I  lep je. Ma, divan je.

I u stanu je jako, jako svetlo, jer je sve je belo i prazno. Odnosno nije baš skroz prazno. Tu je najosnovnije. Da budem precizan, u mom novom stanu postoje sledeći pomični predmeti i lica:

Stolice na rasklapanje, komada 4; Krevet na naduvavanje, komada 1; Plavo stakleno oko protiv uroka i zavisti, grčke proizvodnje, komada 1; Čaše za vino – crno,  komada 12; Boca crnog vina 0,75l naše proizvodnje, (čeka goste kojih nema), komada 12; Ikona (Sveti Aranđeo) nepoznatog autora, nasleđena, komada 1; Saksija sa lavandom na terasi, komada 1; Računar (laptop), komada 1; Knjige (razni autori), komada 3; Stanar, ja, komada 1; Mačka, žuta, nepozvana (komšijska?) ne znam ime, komada 1;  

U ovakvom okruženju bavim se očekivanjem. Očekujem majstore, instalatere, isporučioce i prevoznike nameštaja i pokućstva, čitače brojila za struju, vodu i gas, suprugu, potomke, pseto... Ne smem da mrdnem, svaki čas može neko da bane na vrata. Tek kad sve to stigne život može da počne. U međuvremenu sedim na terasi i gledam grad. A dole na ulici stalno neko promiče, muva se: starci hodaju polako, plaže se neravne kaldrme, mladi negde jure, klinci se dovikuju, kombiji staju nasred džade da nešto na brzinu istovare, nervozni vozač trubi, nije mu do čekanja, s vremena na vreme prođe i zdepasti žuti tramvaj...

Čak i posmatranje grada, koliko god lep bio, ukoliko potraje, čoveku malo dosadi. Odlučih da siđem na svoju prvu kafu u novom komšiluku.

Kafe na ćošku. Neviđena rupa. Uzana prostorija, malo šira od dvokrilnih vrata. Tu dekor nije menjan, ima tome makar pola veka. U zadnjem delu dugačak šank, uzduž, jedva se čovek provuče između vitrine sa sirotinjskim kolačima i zida oblepljenog jeftinim keramičkim pločicama. U prednjem delu, bliže ulici, deo za goste - nazovimo ga salonom – tri-četiri stočića prislonjena uz musave zidove i jedno sedam-osam stolica, od kojih jedna podupire aluminijumska vrata da se ne zatvore. iza šanka kafedžika, oronulija od samog kafea, sita svega. Na stolicama, postavljenim tako da svi sede u krug, kao oko nekog nepostojećeg ognjišta, petoro gostiju, kao ujedinjene nacije - svaki druge rase. U toku je plenarna sednica: svako se obraća svima, i svi slušaju. Brazilka, rekao bih indijanske krvi, nešto galami. Nisam uspeo da shvatim šta je čini tako srećnom i zadovoljnom, ali čavrlja kao navijena dok ispod stola bosim stopalom, oko nožnog palca vrti izuvenu sandalu. Uz šank stariji gospodin, rekao bih rođen u ovom kraju. Tih, negovan čika. Samo se jednom oglasio. Pomenuo je svoju pokojnu ženu, ali bez preterane tuge; verovatno je odavno udovac i više mu čak i nije toliko žalosno što je otišla koliko mu je bez saputnice dosadno. Belozubi Afrikanac, crn kao ugarak, lagano flertuje s veselom Brazilkom od preko puta. Kad uspe da dođe do reči, priča detinjaste viceve. Zalizani mlađi Indus, crvenih beonjača, sedi, nit romori nit govori; njemu je ravno do Kosova. Tu je i sredovečni Kinez, mislim gazda susedne sitničarnice, došao da se rashladi jer dan je užasno vreo. Pije hladno pivo, pokušava da učestvuje u razgovoru, no ne ide mu - izgleda da baš ne razume najbolje jezik ali se trudi i s nepirodno zainteresovanim izrazom lica prati razgovor. Sve u svemu, to je jedan šaren i živopisan skup, i svi se lepo slažu. Uđem, naručim kafu za šankom, pa sednem i ja, onako u krug, na onu praznu stolicu što pridržava vrata i priključim se poselu, doduše stidljivo, kao slušalac. 

I tu Afrikanac, na tropskom dijalektu ispriča vic o nekom tipu što se pravio fini, nosio odelo i kravatu, ali je na kraju ispao kukavica. Nasmejasmo se svi, a najviše Kinez koji, makar sam stekao taj utisak, ništa nije shvatio, ali je jako uljudan pa se smejao iz pristojnosti, pomalo neumereno.

Popijem kafu, odličnu, bolju nego u Italiji, ustanem i kažem: „Doviđenja, komšije“. A oni svi u glas: „Doviđenja, komšija“. Samo naduvani Indus nije ništa rekao. Mislim da nije primetio ni da sam ušao ni da sam izašao.

Atačmenti



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Carlo Ponti Carlo Ponti 02:17 31.08.2007

Cool je Indus

Cool je Indus.
margos margos 03:00 31.08.2007

Re: Cool je Indus

Carlo Ponti
Cool je Indus.


...eh...kad je nekom od Beograda ravno do Kosova to je 'cool'... a od Lisabona do Kosova - to je 'extra cool'
:)))
nsarski nsarski 02:25 31.08.2007

Case, to je super.

A gde je vino?!
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:27 31.08.2007

Gde je vino?

tu je. Ceka goste. ja upravo malo cirkam sam. ali malo.
nsarski nsarski 02:28 31.08.2007

Re: Gde je vino?

Pa, mislim, nema ga na spisku:))
Inace, rekla mi ticica da si se preselio. Srecno ti bilo!
Goste u tako ranu uru? Europa! Tamo se zivi, brate...
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:31 31.08.2007

Re: Gde je vino?

Kako ga nema na spisku?
Boca crnog vina 0,75l naše proizvodnje, za goste kojih nema, komada 12;


Hvala, a kad ste u komsiluku nemojte da nas zaobidjete.
nsarski nsarski 02:33 31.08.2007

Re: Gde je vino?

Izvini, previd.
Boca vina za 12 ljudi?!!!
(Salim se, naravno:))
Mića Marković Mića Marković 18:59 04.09.2007

Re: Gde je vino?

Nadam se, da vina ima u dovoljnim kolicinama.
kamichak kamichak 06:03 31.08.2007

...

celave ulice :)))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:55 31.08.2007

kafe na ćošku

Uuu, bre, mnogo ti lep opis, sve sam odmah zamislila, i zvuke, muziku u drugom planu dodala, i baš je dobar taj kafe na ćošku, a tek gosti...:) elem, podsetio me na mog druga Samuela iz jednog vojvodjanskog sela i njegove kafanske dozivljaje, a ima ih, i-ha..

...er moj drug Sam voli kafanu vise nego leba da jede. Tako mi jednom pricao kako se nasukao u seoskoj kafani do zore, sve pricajuci na madjarskom. Kaze, seo on sa komsijom, isto Slovakom, i taman razvili pricu o kerovima, kad dosao komsija Rumun, pa oni odmah presli na rumunski, pa posle dosao njegov ortak Madjar, pa su okrenuli na madjarski, al ovaj brzo otisao, imao neka posla da posvrsava, al kaze Samuel, toliko su vec bili pijani, da su nastavili da divane na madjarskom, iako je ovaj odavno u svom krevetu bio. I nije meni moj drug Samuel pricao ovo kao multikulti pricu, a u njegovom selu 17 nacija zivi, nego da mi kaze kako covek skroz poblesavi kad se napije...:)



Dejan Stanković Dejan Stanković 10:02 31.08.2007

Re: kafe na ćošku

jha sam novi, cutim, slusam, klimam glavom...
Vera I. Vera I. 10:05 31.08.2007

Re: kafe na ćošku

Dejan Stanković
jha sam novi, cutim, slusam, klimam glavom...

Da li to treba da vazi i za nove blogere? :)))
Vera I. Vera I. 08:20 31.08.2007

Lisboa

Ulice u mom kraju su strme i ćelave.

Da, i ja sam to primetila u Lisboi ali i uopste u Portugalu, tu ''celavost''.:))) Ali se zato dobro vide zrele narandze ako si tu kad su one zrele.:))) Ja obozavam narandze ali na suncu sazrele.:)))

A opet, i u senci, svetlo je i sunčano, jer je nebo blistavo. Ne znam kako da vam to opišem; ko je video, razumeće.

Razumela.:)))

Tu dekor nije menjan, ima tome makar pola veka.

E, da, arhitektura im je pod uticajem nihove istorije, sve je belo, odzaci kao minarete, mnogo vole sitne plave plocice. Ali barem imaju prepoznatljivu SVOJU arhitekturu gde nema mesta za divlje gradnje. Portugalci su siromasni ali ponosni (ako ih to cini srecnim?) i uvek ljubazni i nasmejani (barem u preskupim Golf-hotelima Algarvea:))). Ipak covek treba da zivi duze u jednoj zemlji da bi mogao da proceni kvalitet zivljenja u njoj s tim sto mora u potpunosti da participira u tom drustvu.
Srecno Vam a bicete tamo srecni samo ako trazite ono lepo, sitnice koje zivot znace. Iz daleka se i svoja zemlja cini lepsa.:)))
zabolocki zabolocki 08:31 31.08.2007

Ah Lisboa,

lijepo, lijepo,,,

a dobre su i one kafane, tamo kod glavne zeljeznicke, one sto im baste gledaju na Tezu!
Vera I. Vera I. 08:38 31.08.2007

Re: Ah Lisboa,

zabolocki
lijepo, lijepo,,,a dobre su i one kafane, tamo kod glavne zeljeznicke, one sto im baste gledaju na Tezu!


Da, da, ima lepota svuda pa i u Portugalu.

P.S. Dejane Vasa prica je prelepa, tako slikovita....:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:25 31.08.2007

Odličan,

5, sedi, pozdravi roditelje. Mnogo lepa priča. Jedva čekam da stignemo u goste i sve proverimo na licinom mestu.
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:06 31.08.2007

Re: Odličan,

hvala, trudili smo se. ;-) ince, sto pre rezervises, to bolje..
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:16 31.08.2007

Neka,

mi ćemo da vas pustimo da danete dušom, da se raskomotite i odomaćite u novom okruženju, polako...ima se kad...stiže zima, a tada je fino gostiti u Sloveniji...daklem :)))
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:20 31.08.2007

Najbolje volim

"privatne, bilateralne, uzvratne"

lisboa

Lepo, lepo... mada nikad nisam bila u tom kraju grada.
A sta ce biti sa vinogradom? Ko(j) ce da bere?
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:00 31.08.2007

Draga Ana,

ima ko ce, ima. Nisam ja bas nezanmenljiv. U stvari, daleko od toga.
jesen jesen 10:41 31.08.2007

Setih se Remarka..

...moram da uzmem da procitam "Noc u Lisabonu" posle 100godina...A tvoji opisi...bas su slikoviti...Nego, mnogo mi sve izgleda "gusto"..podseca me na Rovinj...a ja volim to gusto jer me nekako asocira na bliskost medju ljudima, druzenje komsija i tako to...

http://www.subicevac.com/DUHOVNI_KUTAK/SVETI_ANTE/ante%20prijatelj%20i%20svetac.htm]
A jel ovaj svetac u pitanju?
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:43 31.08.2007

Sveti Ante

padovanski je u stvari lisabonski, jer je rodjen ovde, na 10 minuta hoda od mene.
ivana23 ivana23 10:53 31.08.2007

Re: Setih se Remarka..

jesen
...moram da uzmem da procitam "Noc u Lisabonu" posle 100godina...A tvoji opisi...bas su slikoviti...Nego, mnogo mi sve izgleda "gusto"..podseca me na Rovinj...a ja volim to gusto jer me nekako asocira na bliskost medju ljudima, druzenje komsija i tako to...
http://www.subicevac.com/DUHOVNI_KUTAK/SVETI_ANTE/ante%20prijatelj%20i%20svetac.htm
A jel ovaj svetac u pitanju?
http://www.subicevac.com/DUHOVNI_KUTAK/SVETI_ANTE/ante%20prijatelj%20i%20svetac.htm


Mala pomoc
jesen jesen 10:57 31.08.2007

Re: Setih se Remarka..

Hvala , uspela sam u medjuvremenu da popravim i "izmenim"....
jesen jesen 11:00 31.08.2007

Re: Sveti Ante

...znam...pise to na ovom sajtu...rodjen u Lisabonu a umro u Padovi...samo me je zanimalo jel to taj sto se slavi kao gradska slava...
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:01 31.08.2007

taj, taj

otac mu je, anvodno, bio crkvenjak u katedrali.
jesen jesen 11:15 31.08.2007

Mali troll...

..Citam pre neki dan u novinama o nekom paru (nasi ljudi) koji su ziveli u Portu a sad dosli da zive u selu Bare izmedju KG i GM...da se bave seoskim turizmom....Preuredili prababinu kucu...za sada imaju 6 soba i jedan apartman i sve to mnogo lepo izgleda na slici....gosti su im uglavnom stranci, a oni nude razne sadrzaje kao sto je obilazak obliznjih manastira, jahanje konja i sl....a organizuju cak i decije kampove...pa eto pomislih...ako tvoja deca nekad pozele da upoznaju srpsko selo....nije losa ponuda.... evo sajta..
http://www.selo.co.yu/listingview.php?listingID=149]
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:19 31.08.2007

Re: Mali troll...

nisam znao da su se vretili raspopovici. izuzetno, ali izuzetno fini svet. moje kolege, arhitekte. preporucujem ih, mnogo su prijatni i pristojni.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:16 31.08.2007

Sve divno i krasno,

al' otkud u sred Šumadije ofarbaše prozore i vrata u plavo?! Štrči do bola...a i nema blage veze sa tim krajem...
Kazezoze Kazezoze 12:35 31.08.2007

Re: Sve divno i krasno,

vala bash shtrche))
a i bashta im je iskopirana sa onih engleskih serija
nego dejane shto se selish?
nedostajace ti uskoro jutarnje budjenje ptichica, siguran sam))
gordanac gordanac 12:38 31.08.2007

gruž(a)

Gruža



Gruž(a)



Da li neko zna etimologiju reči gruž(a) i odakle kao toponim na (bar) dva mesta?

jesen jesen 13:28 31.08.2007

Re: Mali troll...

Mozda su roditelji arhitekte....Dama iz ovog para je raspopovic (zadrzala svoje prezime) i u novinama pise da je dizajner a muz se drugacije preziva(pravnik po zanimanju)......ona kaze da su roditelji, brat i sestra ostali tamo...
jesen jesen 13:33 31.08.2007

Re: Sve divno i krasno, E pa..

..nemam pojma...u novinama (blic zena, poslednja) sve je izgledalo lepse nego na ovom sajtu, tamo se nisu videli plavi prozori, vec neki doksat sumadijski a sav u cvecu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:40 31.08.2007

Re: gruž(a)

a ima i reka Gruža, al' ne znam šta znači reč...
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:45 31.08.2007

Pticice

najurise me pernate galamdžije. Sad me bude komšijski kerovi.
Olga Medenica Olga Medenica 11:40 31.08.2007

Ah,

dovidjenja romanticni vinogradi.
Dobar dan krovni pejsazu.
Ode svezina kompleksije.
Da ne zazalis?
Черевићан Черевићан 12:27 31.08.2007

поднебом лисабона

тко се сели . . тај се сневесели. но према Вашем надахнутом тексту г. Станковићу ,небих овама такав суд донео. добро је да сте опет међнама јер подоста њих Ваше прилоге жељно исчекују.
паија.
Cakisa63 Cakisa63 12:28 31.08.2007

Fenomenalno

Ma ja uvek kad popizdim u Slo. nešto krenem da tripujem da je Portugal prava stvar... Nego jedna praktična stvar me muči, gde jadan čovrek u takvom metežu parkira auto??? Gde ga ostavi preko noći gde preko dana? Trivijalno jeste ali ume opasno da zagorča život :(
Pozdrav i nadam se da se vidimo uskoro (ne pozivam se u goste nego onako, samo figurativno)
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:46 31.08.2007

Parking

ispred kuće uy malo sreće. Ili iznajmiš mesto u garaži, ali to je malo naporno.
Olga Medenica Olga Medenica 12:48 31.08.2007

Pitam se

moze li se do Lisabona stici brodom?
Kao u stara vremena.
Odakle? Odavde, npr.
gordanac gordanac 12:56 31.08.2007

brodom

Olga Medenica Olga Medenica 21:51 31.08.2007

Re: brodom

ouuups
moze do tamo ali izgleda da nema za nazad!
Dusan Milosevic Dusan Milosevic 12:57 31.08.2007

Super, kao i obicno,

ali uz ovakav tekst mora da ide i odgovarajuca pesma. Najlepsa Madredeusova.
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:48 31.08.2007

divno,

divan spot. sve sam gledao da li se negde vidi moja ulica, ali ne, ali vidi se tramvaj koji prolazi iza ćoška, ima i panorama sličnih mojoj prozorskoj.
jesen jesen 16:27 31.08.2007

Re: Super, kao i obicno,

...mnogo dobar spot.....vidi se grad iz svih "uglova"....
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 19:58 31.08.2007

Re: divno,

Divan je i spot i vas tekst i Portugalija! Prokleta Amerika u koju sam se nabila ovolike godine i dobro je da me niko ne vidi sada jer sam se sva zarozala:(
nsarski nsarski 22:38 31.08.2007

Re: divno,

Sta bi, Jelena, vratila se nazad?
Dont cry leetl ochy chorniya, it will be there for you always. :)))
MuadDib MuadDib 23:41 31.08.2007

Re: Super, kao i obicno,

...умети ценити и волети оно што имаш, такво какво је. Само о томе се ради. Као да је Бели град (ако заменимо море за реке) нешто пуно ружнији (добро, вероватно је прљавији) - ал га не волу!!
luna rossa luna rossa 23:41 31.08.2007

Re: divno,

Prokleta, prokleta, ali eto, guramo dalje, ti tamo, ja ovdje gdje chesto trazim one rotterdamske kafiche o kojima mi je tvoja majka tako toplo pricala, ali, nesto mi ne uspijeva da ih nadjem. I uvijek me to odvede u "Sokolac", kad smo jednom tamo izasli nakon nekog mog polozenog ispita, i kad su nam svirali "O, Jelo Jeleno, ne gazi seno kosheno...", a suze same ishle...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:11 01.09.2007

Re: divno,

E, Vanja! Ne mogu da verujem!!!!!!!!



quote=luna rossa]Prokleta, prokleta, ali eto, guramo dalje, ti tamo, ja ovdje gdje chesto trazim one rotterdamske kafiche o kojima mi je tvoja majka tako toplo pricala, ali, nesto mi ne uspijeva da ih nadjem. I uvijek me to odvede u "Sokolac", kad smo jednom tamo izasli nakon nekog mog polozenog ispita, i kad su nam svirali "O, Jelo Jeleno, ne gazi seno kosheno...", a suze same ishle...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:13 01.09.2007

Re: divno,

Nenade, uhvatilo me danas nesto. Kada se vratim, pa prodje malo vremena, pa me uhvati. Proci ce.
luna rossa luna rossa 00:32 01.09.2007

Re: divno,

Pa, i meni sve nekako jako nevjerovatno i nebicno, a isto toliko i drago da sam te "ulovio"...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:13 01.09.2007

Re: divno,

Ksenija ima moj mail:))
ceda_urosevic ceda_urosevic 13:51 31.08.2007

Jako lepo, kao i uvek,

al' nekako tugaljivo... Jos Madredeus iza... Aj kad dodje porodica, pa jedan post jos svetliji i jos razigraniji...
:)
Pozdrav
Milos
DEDA DEDA 15:11 31.08.2007

Pozdrav iz otadzbine

Kao i uvek lepo opisano.... srecno useljenje ....zelim vam dobre majstore


mala sitnica za useljenje
pozdrav
p.s. u BGD pada kisa mnogo tmurno
Olga Medenica Olga Medenica 21:52 31.08.2007

Re: Pozdrav iz otadzbine

Trt
Ovde pada kisa celo leto.
Poubijacemo se od bedakisa.
deda, super ti je nick!
v.stojkovic v.stojkovic 20:15 31.08.2007

Revizor

Nemoj kad ti se supruga vrati i izvrši reviziju tog tvog popisa da bude manjka, a pogotovo viška.
Primera radi:

Boca crnog vina 0,75 naše proizvodnje...............................................................................................................komada (-1) .
Komšinica, mlada oko 22 godine, kosa crna, oči boje Lisabosnkog neba, neodevena...........................komada +1
MilutinM MilutinM 16:48 01.09.2007

Grad

U moje dve posete Lisabonu stalo je puno uspomena. Ono najvažnije je atmosfera: normalni ljudi, koje nije pojela trka za novcem i potrošački mentalitet. Nadalje, mešavina svega i svačega. Stoga i razumem onu atmosferu u kafiću na uglu. Konačno: takav kafić. Po meni, ne može se upoznati duša grada ako se ne zaviri u obične birtije, gde lokalni svet sedi, priča, jede, živi.

Domaćini su me jednom odveli u neku malu kafanicu kod železničke stanice (mislim da nije ona glavna), malo veću od tog bircuza koji je Dejan opisao, ali sa istom atmosferom, gužvom, probijanjem izmedju stolova i klijentelom. Pored toga: sjajna domaća hrana. Obilje specijaliteta uz neizbežne svinjske uši (koje je baš ne preferiram previše).

To je ono što i ja pokušavam da dočaram gostima kada dodju u moj Beograd. Sve te male kafanice koje nestaju pod naletom "bizmismena" koji od svega prave hladne, bezlične organizovane restorane zapadnog tipa. Još se, srećom, ne daju Dubočica, Šumenko, Radecki, Šlep ... i još po neki.
ivana23 ivana23 17:39 01.09.2007

Danas nad Lisabonom

jeste li mogli da vidite sa terase?
Dejan Stanković Dejan Stanković 19:46 01.09.2007

Re: Danas nad Lisabonom

ovo je Porto. Mislim, odn. gotovo sam siguran.
ivana23 ivana23 20:12 01.09.2007

Re: Danas nad Lisabonom

Dejan Stanković
ovo je Porto. Mislim, odn. gotovo sam siguran.


Greska na dusu B92 (galerija), gde je objavljena slika ispod koje je pisalo Lisabon (u medjuvremenu su
gresku ispravili). Sorry.
Dejan Stanković Dejan Stanković 20:29 01.09.2007

Re: Danas nad Lisabonom

nista, nista, i porto je odlicno mesto.
Doctor Wu Doctor Wu 07:42 02.09.2007

E, ybg

yelenko pobediJo nebo nad lisboom. Ima li pravde na ovom svetu?
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:46 02.09.2007

u kojem

boju, dragi doktore?
JSaramago JSaramago 07:30 04.09.2007

Uh...

....Dejane, ovaj blog je specijalno brejk maj hart, jer sam i ovog vikenda imao (po ne znam koji put) prezentaciju slika sa letovanja na kojoj se veselo vrte Lisabon i juzni deo obale Portugalije. Srce pati jer posle posete Lisabona sve ostalo gubi na smislu...samo se po glavi vrti ideja kako da se prebacim i ostanem tamo :))) Mislim da lepsi i romanticniji grad ne postoji na svetu! Pogotovo me je odusevila Alfama (koliko sam shvatio ti si se na pomenutoj skucio?...na cemu ti mnogo zavidim) ))
Moram priznati da si u pravu sto se tice boje neba...potpuno je fascinantna ta prelepo plava boja! :)
Mama Mijata Mama Mijata 12:11 04.09.2007

fenomenalan tekst

kao i uvek.
Mislim da si omasio profesiju, mani se arhitekture i prevodjenja i pisi. :))
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:58 04.09.2007

:-)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana