Novine

ludvig92 RSS / 05.02.2009. u 02:19

 25207.jpg

Deda je donosio Politiku. Dugo. Nije je čitao. Dobijali penzioneri besplatno u klubu. Niko u kući nije je čitao. Ja uzmem jedan dan i shvatim zašto. Onda sam preskakao tih prvih 50-ak strana o tome kako je S.M. obišao neku fabriku i odrzao govor koji je naravno u celosti prenesen, pa onda supruga mu, predsednica stranke meseca moga rođenja odrzala predavanje na temu novog svetskog...i tako. Čitao sam sportsku stranu. I feljtone. Sećam se i danas jednog o misteriji potapanja jedne ruske podmornice.

Otac je donocio Blic. Da bismo saznali barem nešto o tome kako nam je. Iznenadio sam se kad sam shvatio koliko je loše. I kako ona fabrika u kojoj je boravio SM  ne radi već deset godina. Nisam baš najbolje shvatao. Pa sam i tu uzimao sportsku stranu. A mogle su se naći i recenzije novog albuma Darkvuda ili KKN. A bila je i ona cura na četvrtoj strani.

Onda jedno vreme nije bilo novina u kući. Obzirom da sam uglavnom zujao napolju, nisam ni pitao zašto. Ali sam zaticao sebe kako u kafićima, ili frizerskim salonima, ili čekaonicama rado uzimam bilo kakve. Čitao sam sve. Sa nekim čudnim zadovoljstvom.

Onda sam odlučio da je vreme da počnem sam da ih kupujem. Mesec dana sam eksperimentisao. Novosti i Politiku sam odmah eliminisao, drzavne. Ove trash varijante takođe. Pa sam se lomio. Dnevnik. Nedorečen. Građanski. Nepraktičan. Glas Javnosti. Čudan. Odlučim se za Blic. I tako jedno vreme. Svako jutro. 

Onda su me umorile. Počelo da mi smeta što znam kakve je gaćice stoja nosila na koncertu u beču, i ko je koga ubio sekirom u nekom selu.

Novo eksperimentisanje. Brza odluka. Danas. Relativno zadovoljan. Dugo. Onda se preselim. Shvatim da u trafici preko puta ne dobijaju iste. Iznerviram se. Nekoliko dana pešačio po deset minuta dok ih nađem. Shvatim da se kafa u međuvremenu ohladi. Shvatim da to nije to. 

Shvatim da opet moram da menjam. Nevoljno ipak počnem sa dedinom nesretnom Politikom. Išlo nekako. Jedno vreme. Iz raznih razloga. Ali onda organizam počne da se buni. Konzervativno. Ponekad tako očigledno maliciozno. Prestanem i sa njima.

Odem opet na trafiku i kupim  sve do jedne novine u Srbiji. Pazljivo pređem. Shvatim. Da u ovoj zemlji nema dobrih dnevnih novina. Ma nema ni solidnih. Utešim se da su samo refleksija stanja društva. Ne zadovoljim se odgovorom.

Napišem ovaj tekst, pa ga pročitam, pa se zapitam odakle meni uopšte ta zaljubljenost u čitanje novina.

 



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shunjich92 shunjich92 10:51 05.02.2009

slažem se...

sa tobom da u srbiji ne postoje dobre dnevne novine... postoje bolje i lošije... ja po nekad kupim politiku, nekad blic, i po nekad danas... čisto malo menjam, ne znam ni sam zašto... ali najčešće ne kupujem dnevne novine... čitam vesti na netu, i čitam nedeljne novine, ''vreme''...
ludvig92 ludvig92 13:30 05.02.2009

Re: slažem se...

. čitam vesti na netu,


ma čitam i ja, ali,
prosto to nije to, ako me razumeš...
ili barem ja volim taj zivi kontakt sa njima:)
shunjich92 shunjich92 13:38 05.02.2009

Re: slažem se...

razumem te... zato povremeno i kupujem novine...
edi-va edi-va 11:30 05.02.2009

Verzije za dijasporu

su tek kuku-lele.

Vesti - su navodno nezavisni dnevni list, a i najchitaniji u dijaspori generalno. Mislim da se stampaju u Frankfurtu (za podruchje Nemachke), nisam sigurna. Postiji cirilichna i latinichna verzija. Od reklama za prevoz i nastupe (po kafanama i diskotekama domacim) i oglasa tipa: menjam kucu, ne mozes ni da stignes do sportskog dela - izgubis volju za listanjem, a kamoli chitanjem. Rubrika crna hronika je zastrashujuca po sve one koji pozzele da se vrate u domovinu.

dunjica dunjica 11:55 05.02.2009

Idealan start u novi dan

novine - informativne, nezavisne, inteligentni komentari i kolumne
kava s mlijekom - po mogućnosti gotova kad ustanem
croissant s maslacem i marmeladom - još pomalo topao, rastapa se u ustima
okolnosti - nitko me ništa ne pita, ne traži od mene, jednom rječju - ne smeta u mom ritualu

Najveći je problem osigurati ovo prvo. Od srpskih dnevnika rado čitam Danas, jer mi bolje nije poznato. U Hrvatskoj cijenim jedino Glas Istre; problem je što su novine lokalne. Ovdje je situacija nešto opuštenija. Doduše, FAZ ima najbolji novinarski nivo, ali nije moja politička opcija. FR nudi dobre komentare, a i bliži mi je po Stallgeruch. TAZ godi vlastitim političkim stavovima. Ili jednostavno, ako je žurba, proći Süddeutsche (oni jedini danas nemaju papu na naslovnom net izdanju, kakvo olakšanje!).

A i onaj croissant dodaje na ugođaju, vjerujte!
ludvig92 ludvig92 13:37 05.02.2009

Re: Idealan start u novi dan

novine - informativne, nezavisne, inteligentni komentari i kolumne


sjajan opis onoga zbog čega i napisah tekst da bih vrisnuo kako toga ustvari ovde nema:((
dunjica dunjica 14:21 05.02.2009

Re: Idealan start u novi dan

napisah tekst da bih vrisnuo kako toga ustvari ovde nema:((


Drago mi je, domaćine, da si shvatio kako sam mislila. Bojala sam se da bi mogao pomisliti kako se, eto, pravim važna izborom koji mi stoji na raspolaganju. Ja sam samo sretna da imam mogućnost uzeti i čitati novine koje mi se u tom trenutku ćefnu, a po potrebi zvirnuti u široki dijapazon izvještavanja iz različitih uglova i s različitim naglascima.
Naravno, nemam se namjeru uljuljkati u svojoj sreći, pa zaboraviti oči i uši držati otvorenima za druge izvore izvještavanja, mimo mainstream medija ;-)
ludvig92 ludvig92 14:41 05.02.2009

Re: Idealan start u novi dan

Bojala sam se da bi mogao pomisliti kako se, eto, pravim važna izborom koji mi stoji na raspolaganju. Ja sam samo sretna da imam mogućnost uzeti i čitati novine koje mi se u tom trenutku ćefnu, a po potrebi zvirnuti u široki dijapazon izvještavanja iz različitih uglova i s različitim naglascima.


razumem tvoju sreću, čak pomalo zavidim:))
kad god sam putovao negde po svetu uzimao sam dnevne novine i uvek me je nerviralo kad vidim kako, počev od dizajna preko tekstova, izgledaju prave novine. čak i tamo gde nisam razumeo jezik nekako sam imao taj osećaj.
jedno vreme je Politika ponedeljkom na primer davala kao dodatak, deo New York Times-a..ma duša da te zaboli:))
dunjica dunjica 14:49 05.02.2009

Re: Idealan start u novi dan

pazi, kad sam ja bila mala, onda je NIN proglašen za jedan od 35 najboljih svjetskih tjednika.

inače, žute štampe ima svuda, da se ne zavaravamo. i još moram reći da se glavni grad Njemačke ne može pohvaliti ni jednim stvarno kvalitetnim dnevnim listom, sve sam trash. doduše, ja čitam TAZ, ali to više kao ono: "volim ga zato što je moj, ne zato što je vrijedan divljenja".
AlexDunja AlexDunja 11:57 05.02.2009

e, vigo:)

ja odavno ne citam novine:)
ali pazi ovo:
Mirjana Miocinovic , o danasu....

Čoveku se s novinama u koje ima poverenje događa isto što i s prijateljima koji su mu bili dragi: u jednom času prestaje da ih prepoznaje. A novine se, kao i prijatelji, prihvataju "izborom po srodnosti". Slobodu štampe nikada nisam shvatala kao mogućnost da u svakim pojedinačnim novinama istovremeno nađem spektar sebi bliskih i sebi neprihvatljivih stavova, već kao množinu novina koje čovek čita po liniji srodnih stavova i u kojima su činjenice (stvarne činjenice) plasirane prema važnosti koja se uklapa u skalu vrednosti zbog koje je i odabrao da čita upravo te novine. Ovom prilikom iznosim samo dva primera zbog kojih u poslednje vreme moj odnos prema listu Danas biva doveden u pitanje, što će reći zbog čega ga više ne prepoznajem.

Najpre način na koji su predstavljeni događaji sa emisijom Peščanik. Napadi na sajt Peščanika, ometanje emitovanja emisije i najzad demoliranje automobila urednice Svetlane Lukić, morali su se u ovom listu naći na naslovnoj strani kao prvorazredna vest, bar gledano sa čisto esnafskog stanovišta. Izuzmemo li kolumnu Miloša Vasića (2. februar), koja, kao i svaka kolumna (budući da kolumnist ima "svoj dan" u sedmici), stiže sa zakašnjenjem u odnosu na klasičnu novinsku vest, sve se svelo na jedva uočljivu belešku, da bi demoliranje automobila bilo zabeleženo u kriminalnoj hronici, kao da je u pitanju obračun među kriminalcima, kao da je to jedna od tekućih i svakodnevnih vesti o zbivanjima u opskurnim miljeima. A reč je, gospodine Ramaču ( i sad se obraćam Vama lično, jer Vi snosite najveću krivicu za ovakav odnos lista, budući da ste njegov glavni i odgovorni urednik), reč je, dakle, o jednom od najbrutalnijih napada na slobodu misli i izražavanja, i to misli i izražavanja koji bi Vam morali biti bliski. Jedan od onih napada što su tek uvertira u događaje koji su se po mnoge Vaše kolege završili tragično.

Drugo ogrešenje o "horizont očekivanja" Vaših čitalaca vidim u objavljivanju razgovora s " Ljubišom Ristićem, rediteljem i levičarom" (citiram najavu s naslovne strane). I pitam se (pitam Vas), šta nama što znamo ono što znamo "o životu i priključenijima" tog reditelja i levičara, on danas (u Danasu) može reći, a da to ne zvuči blasfemično isto onoliko koliko je blasfemično (i još više) sve što on prećutkuje. Odmah Vam moram reći, da to najpre shvatam kao potrebu lista (onu žalosnu potrebu da se stvaraju odstupnice) da sâm niveliše sve ono što je u još jedinoj svetloj tački Vaših novina, dvonedeljnom dodatku Beton, bilo rečeno o pojavi koju, jednako kao reditelj i tvorac JUL-ovskog političkog programa, predstavlja taj umetnik i "politički mislilac" u istom liku. Mislite da treba da saučestvujemo u njegovoj patnji zbog kraha njegovih "levičarskih ideala", kad znamo da bi nas oni, ekstremni kakvi su, unesrećili još više od relativno kratkotrajne JUL-ovske prakse, budući da je za rušenje tih istih ideala bilo potrebno čitavih sedamdest godina? Smatrate li možda da njegove elukubracije o "bezočnom i nepravednom kapitalizmu" treba da nam posluže kao osnova za neki kolektivistički ideološki preobražaj? Mislite li da treba da aboliramo jednu primitivnu verziju ledi Magbet, da zaboravimo na njeno agresivno prisustvo, na njene ideološke bljutavosti kojima nas je godinama zasipala, na njene zakulisne radnje koje su koštale života mnoge ljude, jedino zato što "reditelj i levičar" kaže da je ona (samo) "žena koja je obožavala svog muža i svoju decu" i to u vreme kada je hiljade i hiljade žena gubilo "svoje muževe i svoju decu", zahvaljujući politici njenog "obožavanog muža". Mislite li da je takvom čoveku dopustivo da izgovori, a Vaš list prenese, da su se zahvaljujući JUL-u "prvi put čule reči: Jugoslavija, levica, ne - ratu, ne - ratnim huškačkim motivacijama vlasti (a ko je, zaboga, u to vreme bio vlast, ako ne taj isti JUL?) i opozicije", odbacivši pri tom sav institucionalizovani i neinstitucionalni otpor ratu za koji je i te kako znala ova sredina. I na kraju, mislite li da treba da žalimo tog umetnika, koji je koliko stvarao toliko i razarao pozorišta, koji je sebe smatrao institucijom i kome je, uprkos njegovom "disidentskom" stažu, bilo dozvoljeno da se ponaša kao putujući pozorišni prorok (a ne kao čergar, kako bi to on danas želeo da predstavi) i čijem se povratku, tačnije, večnom vraćanju, treba da radujemo?

Ovim sam, u okvirima svojih moći, nastojala samo da predočim dubinu svog razočaranja u list, koji je godinama služio na čast novinarskoj profesiji.

Danas, 03.02.2009.
ludvig92 ludvig92 13:28 05.02.2009

Re: e, vigo:)

ali pazi ovo:
Mirjana Miocinovic , o danasu....


znam AD,
taj tekst me je i pokrenuo na pisanje ovog.
slazem se sa njom, nazalost:(
jeremija92 jeremija92 13:13 05.02.2009

Kupuj besplatne

Novine odavno ne čitam.
Poslednje koje sam prestao čitati zvale su se VREME, urednik je bio neki Dragoljub. Ne znam da li taj list, koji je nekad vredelo čitati, još izlazi i da li ga uređuje taj Dragoljub koji ga je i upropastio.

Postoje još jedne, besplatne, dele ih nas semaforima i autobuskim stanicama.
Ja ih ne uzimam. Računam čim je nešto besplatni, to neko hoće da mi proda muda za bubrege.

Ali kad su sve novine tako loše, ko voli da ih čita neka kupuje te besplatne.
ludvig92 ludvig92 13:33 05.02.2009

Re: Kupuj besplatne

VREME, urednik je bio neki Dragoljub. Ne znam da li taj list, koji je nekad vredelo čitati, još izlazi i da li ga uređuje taj Dragoljub koji ga je i upropastio.


da.
i dalje je taj gospodin.
nazalost.

Ali kad su sve novine tako loše, ko voli da ih čita neka kupuje te besplatne.


ma to čak i nisu novine, par strana oglasa i kratkih informacija, najčešće servisnih.
evo već jedno vreme uglavnom ne kupujem nijedne,
ali jednostavno nedostaje taj jutarnji ritual.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana