Senke anđela

Ivan Blagojevic RSS / 05.02.2009. u 13:11


Ovih dana je u Davosu završen tadicionalni skup bogatih. Protekao je bez uobičajene pompe, čak i bez estradnih zvezda - sve u znaku nadolazeće svetske ekonomske krize. Kao glavni krivci označeni su Međunarodni Monetarni Fond i Svetska Banka.
„Poslednji pozdrav iz Davosa" je prva replika bogatog Jevrejina, glavnog negativca u tekstu „Đubre, Grad i Smrt" Rajnera Vernera Fasbindera - poslednje moje režije jedne pozorišne predstave koju sam nazvao „Senke anđela". Ove godine se navršava 20 godina od kako sam se odrekao svog rediteljskog sna. Moj odlazak se poklopio sa predvečerjem velikih ekonomskih promena dolaskom Vlade Ante Markovića. Zasićenost rediteljskom profesijom pojačana razočaranjem što su 25 glumaca iz iste te predstave uzalud čekali autobus koji bi ih odvezao na zasluženo izborenu Saveznu smotru SFRJ pozorišta u Trebinju, poklopila se sa željom da aktiviram svoju stvarnu profesiju diplomiranog ekonomiste. Registrovao sam spoljno trgovinsku firmu i otišao sa rasklimatanih dasaka koje život znače. Nikada nismo bili bliži Evropskoj uniji nego tih godina.

Režija me je kao sveoubuhvatni umetnički izraz okupirala davnih studentskih dana kada sam zalutao na probu svojih drugara u CKUDŽSP(Centralo kulturno umetničko društvo železničara "Stanko Paunović"). Prve godine sam im suflirao, a već sledeće režirao. Začudo, hipnotisani, slušali su me bez pogovora i „Maratonci su istrčali počasni krug" i u omladinskoj i u seniorskoj podeli.
Osnovao sam više novih trupa koje su igrale Tenesi Vilijamsa Federika Garsiju Lorku, Ežena Joneska, Muzu Pavlovu, Danila Ivanoviča Harmsa... Ubrzo sam postao garant prvonagrađivanim predstavama u regionu. Što u celini, što za režiju i glumu. Uz to su sledili i poprilični honorari, često veći od honorara etabliranih reditelja. Put od klasike do avangarde bio je nepovratno pređen.
Uvek sam verovao da se režija završava danom početka proba i radom sa glumcima. U mesecima iščitavanja teksta proživeo sam živote svih junaka drama i shvatio da je gore pomenuti tekst došao glave Fasbinderu. Premijerna postavka komada je zabranjena od strane jevrejske zajednice u Nemačkoj, što je pisac teško podneo i ubrzo umro.
Tabu je bio centralna tema komada i njegovo neminovno uzvraćanje udarca zbog permanentnog negiranja i potiskivanja. A imao je više pojavnih oblika, od kojih je jedan bio - novac.
Koreni cele priče potiču iz 17. veka kada su Nemci jevrejskom stanovništvu dozvolili da se bavi najprljavijim poslom toga vremena - poslovima sa novcem. Vremenom su se stvari obrnule. Jevreji su Nemcima počeli da nude neke prljave poslove. Sukob je rođen - ostalo je istorija.
Mene je zanimala srpska priča pa sam dopisao „malog velikog" Fasbindera. Uz nezaobilaznu Orfovu „Karminu Buranu" Nil Arms
trong i Edvin Oldrin su sleteli na Mesec izgovarajući čuvernu rečenicu o „malim i velikim koracima za čoveka i čovečanstvo" i tamo zatekli - Srbe na grudobranima kontejnera kako razapinju Hrista u liku zaljubljenog makroa.
Prostitutke oba pola, travestiti, narko dileri, neonacisti, uz bogat opus psovki i nemilosrdno pominjanje polnih organa - bili su teška tema dnevnog reda Univerzitetskog komiteta Saveza komunista Niša. Da li da odobre igranje predstave ili ne! Ipak, pokazali su manji dogmatizam od nemačkih kulturoloških komiteta i odobrili budžet, uz obavezu da se predstava igra isključivo posle 22.00. Ostali deo budžeta pokrili su sponzori, među kojima i „RIS" - Zagreb, donacijom od 5.000 običnih prezervativa i nekoliko džinovskih. Plastičnu scenografiju - simbiozu anđela i spermatozoida, fluorescentnim bojama, oslikao je poznati niški muralista Binja Savić - i dvorište niške Banovine imalo je svoje svečano otvaranje kao novootkriveni kulturni prostor - uz prateću izložbu slika polnih organa akademskog slikara Zorana Todorovića.
Fasbinder ne bi bio to - bez golog muškarcca u završnoj sceni. Međutim, niko nije želeo da se skine i bude tabu, sve dok se jedne večeri nije ponudio KV električar Mašinske industrije Niš. U neverici, pitao sam ga da li je pijan, ne shvatajući da od nedavno koristi neke druge opijate. Ipak je dobio ulogu, a sa njom i priličan broj obožavateljki. Prostitutke su, inače imale ulogu da preko električarevog „tabua" ukrste dva džinovska selotejpa. Sledećeg vikenda, na istom mestu skinuo se Davor Gobac frontmen zagrebačke
Fasbinder i Hana Šigula
Fasbinder i Hana Šigula
grupe „Psihomodo pop".
Kritičari su bili prezadovoljni, publika se malo bunila, malo smejala, prezervativi su leteli na sve strane. Glumci su zdušno igrali , često i ne razumevajući o čemu se tu, u stvari, radi. Makro Franc K. je na kraju postao homoseksualac, njegova ljubav, prostitutka Roma B. - filozof, a bogatom strancu umor od života nije smetao da nagomilanom gradskom đubretu podari smrt. Astronate „Apola 11" ostao je da sačeka lično - tabu. Ukoliko su uopšte bili na Mesecu. Srbi sigurno jesu.
Lako smo pobedili na regionalnoj smotri, a na republičkoj u Vranju sam izbegao da zovem svoju rodbinu na predstavu. Ipak pokupili smo tri bitne nagrade: specijalnu za režiju i dve za glumu, a umetnički direktor JDP-a uporedio je predstavu sa njihovim „Balom" Bertolda Brehta u kojem je tada br
iljirao Miki Manojlović. Posebno je apostrofirao ulogu ex-naciste, tranvestita - baletana u krinolini palog labuda Čajkovskog, slučajno ili ne, iste polne opredeljenosti. Nagrada za ulogu prostitutke jednoj od glumica, nešto kasnije presudno je uticala na prijemnom ispitu na novosadskoj akademiji. Najvažnija od svih nagrada bilo je pravo nastupa na završnoj - Saveznoj smotri. Nažalost, iako sam prikupio sponzorska sredstva za smeštaj 25 glumaca tokom devet dana u Trebinju, novac je tih dana nestao za potrebe gostovanja Akademskog hora u Grčkoj. Usledile su dve večeri tokom koji su glumci uzalud čekali na autobus i moja odluka da se više ne bavim režijom.
Tokom proteklih 20 godina narko dileri su postali ugledni građani svih država, makroi i prostitutke oba pola nastavili su da minimiziraju značaj smrti, pravdajući sve blizinom novca. Neki bogati stranci su vukli planetarne konce inicirajući sukobe i pri tom d
obro zarađujući. U želji da i članovima proleterijata omoguće da zažive svoj san, ponudili su im kredite, često neoprezno i bez hipoteke. Karl Marks je u „Kapitalu" pogodio dolazak svetske ekonomske krize, ali i dao rešenje: ponovnu nacionalizaciju nekada privatizovanih banaka.
Kao što ja verujem da ću jednog dana produžiti svoj reditelski san (recimo, džez mjuziklom „Od Srbije do večnosti" na nekom narednom izdanju Nišville jazz festivala), tako i ceo svet, posebno onaj iz Davosa, veruje da je senka svetske ekonomske krize samo -SENKA ANĐELA.
Osim, ako je ne natkrije dugo potisnuta senka nekog novog tabua.

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jeremija92 jeremija92 13:21 05.02.2009

Svaka čast...

... majstore.
ivana23 ivana23 13:26 05.02.2009

***

dunjica dunjica 14:13 05.02.2009

Der Müll, die Stadt und der Tod

„Đubre, Grad i Smrt" Rajnera Vernera Fasbindera - poslednje moje režije jedne pozorišne predstave koju sam nazvao „Senke anđela".

„Đubre, Grad i Smrt" je kazališni komad RWF iz 1975., a po njemu je već slijedeće godine Daniel Schmid snimio film "Senke anđela", koji je iste godine bio nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu.

Što se pak dramskog komada tiče, svi pokušaji da se prikaže na njemačkim scenama su do dana današnjeg propali. Zadnji put prije 10 godina u berlinskom Maxim-Gorki-Teatru.
U vrijeme prvog pokušaja postavljanja na scenu u frankfurtskom Thetaer-am-Turm, u liku
bogatog Jevrejina, glavnog negativca u tekstu „Đubre, Grad i Smrt"
prepoznat je Ignatz Bubis koji je početkom 70tih bio upetljan u neke malverzacije oko sanacije frankfurtske četvrti Westend, a kasnije javnosti poznat kao predsjedavajući njemačke Jevrejske zajednice. Ovo navodim kao primjer da je bilo dovoljno štofa koji se u komadu mogao kvalificirati antisemitskim, ako se željelo.
Teško mi je povjerovati u Fassbinderov antisemitizam. U svjetlu njemačke prošlosti i nastojanja da se ne bude zli duhovi prošlosti, lakše mi je shvatiti razloge zabrane u Njemačkoj, nego da se dogodilo u nekoj drugoj (ne svakoj drugoj) sredini.

Moj je utisak da je komad prije svega kritika korupcije i koruptivnosti ljudskog bića.




miniko63 miniko63 14:27 05.02.2009

Re: Der Müll, die Stadt und der Tod

kritika korupcije i koruptivnosti ljudskog bića

kritikovati je lako
dunjica dunjica 14:32 05.02.2009

Re: Der Müll, die Stadt und der Tod

kritikovati je lako

koje alternative nudiš u okviru teatarskog izraza?
Malanika Malanika 14:48 05.02.2009

Re: Der Müll, die Stadt und der Tod

Moj je utisak da je komad prije svega kritika korupcije i koruptivnosti ljudskog bića.


Dunjice, hvala na znalackom odgovoru i poznavanju okolnosti. Slazem se potpuno s tvojom premisom da je Fassbinderu neprimereno "spocitnuti" antisemitizam, te se zapravo tu zaista radi o kritici korupcije i koruptivnosti ljudskog bica.

Drugi je problem sto su kritike istog u Nemackoj, kada su u nju ukljuceni poglavari Jevrejske zajednice - jos uvek tabu. Umetnost se, nazalost, jos uvek prisiljava na saginjanje glave pred politikom, kako u svetu, tako i kod nas.
lutherblisset lutherblisset 00:09 06.02.2009

Re: Der Müll, die Stadt und der Tod

Umetnost se, nazalost, jos uvek prisiljava na saginjanje glave pred politikom, kako u svetu, tako i kod nas.


Ja bih dodao da je na delu estetizacija politike. Benjamin je rekao da je jedini protivudar tome politizacija estetike, i sa tim se mogu složiti.
Inače, odličan tekst.
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 10:47 06.02.2009

Re: Der Müll, die Stadt und der Tod

Hvala na iscrpnim informacijama. Znao sam da je po ovom tekstu snimljen film, ali ga, na žalost, nikada nisam pogledao, pa me zanima da li negde postoji u DVD izdanju. Takođe nepoznat mi je i podatak da je pre 10 godina u Nemačkoj ponovo sprečeno izvođenje ovog teksta - što dovoljno govori da je Fasbinder pogodio temu.
dunjica dunjica 11:31 06.02.2009

Re: Der Müll, die Stadt und der Tod

Znao sam da je po ovom tekstu snimljen film, ali ga, na žalost, nikada nisam pogledao, pa me zanima da li negde postoji u DVD izdanju.

Ne znam kako stojiš s njemačkim, jer je sva literatura o ovom slučaju (zabranE izvođenja komada u kazalištu, od kojih je ova od prije 10 godina posljednja meni poznata, ali bilo ih je više, čak i mnogo dramatičnijih, kada je dio publike izašao na scenu i time spriječio izvođenje u Frankfurtu) na njemačkom. Pronašla sam da ima 1 knjiga analize cijelog slučaja na engleskom:

Deborah Vietor-Englander: “Der Jud versteht sich auf sein Gewerbe”. Why Rainer Werner Fassbinder´s Der Müll, die Stadt und der Tod should not be performed in Germany. Misinterpretations, misunderstandings and controversies about this play. In: Pól O´ Dochartaigh (ed.), Jews in German Literature since 1945: German-Jewish Literature? Amsterdam 2000 S. 537-548 (izvor: WIKI)

Evo o filmu na IMDb portalu: http://www.imdb.com/title/tt0075169/ Na njemačkom ima veći broj stranica posvećenih filmu.

Znam da je prije bilo za kupiti film na Amazonu, njemački original, kao i englesko izdanje. Trenutno se na ebayu može pronaći samo originalni filmski plakat. Vrijedi provjeriti s vremena na vrijeme. Inače se može naći u malobrojnim videotekama ovdje, specijaliziranim za umjetnički i niskobudžetni film.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana