U Srbiji sam rođen, od toga ću d’umrem – UTROGESTAN

55truja RSS / 06.02.2009. u 08:49

Utrogestan je hormon progesteron koji je neophodan u trudnoći! Obično se daje za održavanje rizičnih trudnoća, kada postoji rizik da se izgubi beba i uopšte u problematičnim trudnoćama.

Za taj lek i celu tu priču ne bih ni saznao da suprugi lekar nije na parčetu papira napisao ime leka i rekao joj u kojoj apoteci da ga kupi. Prvo što joj je bilo sumnjivo je da je na fiskalnom računu pisalo oko 500din a onda olovkom dopisano + 950din i total 1450din! Apotekarka je rekla da je lek uvozni i da ga nemaju na stanju te ne može da izda fiskalni račun!

Cela priča mi je bila sumnjiva, posebno jer nije postojalo upustvo na srpskom jeziku unutar kutije! Tada sam se zainteresovao i saznao neke poražavajuće činjenice!

Prepisuje se i na prvi znak potencijalne opasnosti, krvarenja u početku trudnoće npr. Taj lek prema nekim procenama koristi svaka druga trudnica u Srbiji, neke samo u prvih 4 meseca a neke i tokom cele trudnoće. Adekvatne ili barem podjednako dobre alternative za taj lek nema! Postoji lek Dabroston koji je veštački progestron za razliku od pomenutog Utrogestana! Postoje i injekcije progesterona ali se one vrlo retko primenjuju zbog propratnih efekata!

Ono što me je porazilo je saznanje da u Srbiji kao takvoj, taj lek nema licencu i kao takav se ne može legalno kupiti ni uneti u zemlju! Po mnogim forumima sam čitao iskustva trudnica koje hvale taj lek, čiji ginkolozi hvale taj lek i prepisuju i preporučuju ga iako ga nema na ašem tržištu!

Uprkos tome, VELIKI broj apoteka taj lek ima u prodaji i prodaju ga onima koje poznaju, koga je poslao taj i taj lekar ili ženama koje koje imaju stomak, drugim rečima svakome ko ne liči na inspekciju! Čitao sam iskustva ljudi kojima nisu apotekari nisu hteli da prodaju lek, kažu da taj lek nemaju, nisu nikada ni imali, iako je njegova supruga kupila pre nedelju dana taj lek tu! Kada je ona otišla istog dana, imali su lek!

Ovako ili onako, sistem funkcioniše, kada nadležni nemaju obzira da ozvaniče taj lek, zašto da ne i da ga stave na pozitivnu listu lekova, gde bi država dotirala zašto da ne i ceo iznos koštanja leka, neko se snalazi i švercuje taj lek, distribuira ga u MNOGE apoteke i trudnice dobijaju potreban lek i ne pitaju šta košta! Nadležne inspekcije nisu reagovale na pritužbe jednog dnevnog lista koji je radio priču o tom leku ili nisu naišle na neregularnosti. U tom članku su decidno naveli u kojim su sve apotekama kupili taj lek i na kraju nikome ništa! Javnost je jedno vreme pogodila ta priča a onda je sutradan osvanuo teksta na naslovnoj stani istih novina o nekoj drugoj nepravdi i utrogestan je zaboravljen...

Supruga i ja smo kupovali takav utrogestan u apoteci u koju smo imali najviše poverenja, naravno, nisam bio lud da prijavim ilegalni lek koji nam je bio potreban! Ako bi neko i reagovao, apoteke bi sakrile lek a ja bih morao da idem negde drugde da ga kupim! Sve vreme sam bio u strahu šta supruga pije jer se taj lek čuva na temperaturi do 25 stepeni! Na višim temperaturama hormon gubi svojstva - da se laički izrazim!

Kroz glavu su mi prolazile slike o paketima tih lekova sakrivenim negde u tapacirima vrata na putu iz vrele Grčke do Srbije (proizvodi se u Grčkoj i Srbiji) pa sam se posle tešio time da neko namerno drži taj lek ilegalnim podmazujući gde god je potrebno i fino i kulturno uvozi šlepere utrogestona a nadležni, potplaćeni ćute o tome i gledaju na drugu stranu... Najviše mi je odgovala teorija zavere jer sam tako bio rasterećen brige o tome šta supruga pije i da li će se to odraziti na dete!

Utrogestan, postoji već 10 godina i širom sveta su se lekari i pacijenti uverili u njegovu efikasnost ali do dana današnjeg, domaća agencija za lekove, kako oni kažu, nisu dobili NIJEDAN zahtev za registraciju tog leka!

Sada, kada supruga više ne koristi taj lek jer je "sazrela" placenta sada sama proizvodi potreban hormon razmišljam u kakvoj državi živim! Razmišljam koliki je procenat od onih silnih para koje smo dali za lek otišlo nekome u džep! Nije mala cifra u pitanju jer se za mesec dana potroše 3 do 4 kutije leka a u nekim slučajevima i više puta četiri meseca pa puta skoro hiljadu dinara koliko košta jedna kutija!

Po ko zna koji put moram da se zapitam, svakoga jutra, svaki put kada uključim TV, otvorim novine, sretnem osobu na ulici, kada god otvorim oči u kakvoj zemlji živimo? Ko se i kako bori protiv bele kuge u ovoj državi? Postoji izreka koja kaže: „Nešto je trulo u državi Danskoj", takođe postoji još jedna izreka koja kaže: „SVE je trulo u državi Srbiji"!

U Srbiji sam rođen, od toga ču d'umrem ali se plašim da će i moj dete od toga umreti jednog dana, jer i ono uskoro treba da se rodi u MNOGO goroj Srbiji od one u kojoj sam ja rođen!

Atačmenti



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 13:33 06.02.2009

Uzas!

Ne znam sta bih drugo rekla...
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:01 06.02.2009

Re: Uzas!

Ja bih ovo na naslovnu.
Kolega, jel' može?
Hoćeš da mi budeš gost?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:47 06.02.2009

...

ne znam koja li mi je priča gora,
ona prva ili ova sad.
maryjanep maryjanep 08:37 10.02.2009

***

+1 glas da ovaj text ide na naslovnu....
55truja 55truja 08:54 10.02.2009

Re: ***

Bio na naslovnoj

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana