Novinarstvo ne postoji u medijima - katalozima

Nebojša Spaić RSS / 06.02.2009. u 11:55

Potpuno je jasno da novinarstvo više ne postoji, i to u bukvalnom smislu. Pitanje je zašto to niko ne vidi. Ipak, pre nego što se upustimo u razloge opšteg neuviđanja te jasne činjenice, moramo i nju samu obrazložiti. Novinarstvo ne postoji, dakle, u smislu informisanja publike pojedinog medija o objektivnim, nepristrasnim, istinitim činjenicama koje su za tu publiku od interesa, značaja, čegagod, koje su nove, važne ili zanimljive. A čim ne postoji u tom, ne postoji ni u kakvom smislu, jer to i jeste osnovna definicija te zastarele profesije.

(objavljeno u februarskom broju časopisa Link)

Prvi razlog je, svakako, u tome što više ni nema kategorija istine, objektivnosti i nepristrasnosti na način na koji ih je bilo do, uslovno rečeno, kraja prošlog veka. Nema jedne istine, niko i ništa nije i ne može biti apsolut, pa samim tim nema ni nepristrasnosti i objektivnosti. Naravno, čak i kod nas postoje mediji koji pokušavaju da se ponašaju kao da se ništa nije promenilo, prateći prošlovekovni žurnalistički ideal, pokušavaju da svoje vesti provere iz dva nepristrasna izvora, traže drugu stranu, istražuju, pokušavaju da saznaju sve ono što smatraju da „javnost ima pravo da zna", rade sve ono za šta veruju da je od interesa za društvo, državu i njene građane. Takvih, svakako, ima još i više u razvijenom svetu, ali ta činjenica ne znači da oni postoje. Da bi postojali u potpunom smislu, morali bi da deluju na sopstveni objekat u skladu sa sopstvenom namerom - a to se, jednostavno, ne dešava. Takvo novinarstvo prema savremenim medijima jeste ono što je u prošlom veku bio potkivač konja u odnosu na automehaničara - njihova usluga još je postojala i bila je potrebna onima koji nisu bili uključeni u transportni sistem svog vremena.

Novinarstvo u klasičnom smislu, jednostavno, nije deo dominantnog informativnog sistema današnjice, uprkos hvale vrednim donkihotovskim naporima još uvek značajnog, ali sve manjeg broja redakcija i kod nas i u svetu koje romantičarski pokušavaju da se koliko god mogu odupru pritisku vrlog novog doba, mada su na neke osnovne kompromise već uveliko svi pristali - ko nije, taj više ne postoji ni u fizičkom smislu, jer je u potpunosti ostao bez publike.

Mediji novog doba, u koje spadaju i oni koji su zadržali stare forme, poput novina ili informativnih emisija, deluju na potpuno drugačijim osnovama u odnosu na medije XX veka. Transformišući se od nečega što je ispunjavajući svoju društvenu ulogu ujedno donosilo dobit ka ovome čija je jedina uloga postala da donosi dobit, bez obzira na uticaj ka spoljnjem svetu, mediji su promenili sopstvenu prirodu.

Medij, da bi postojao, mora da bude komercijalno uspešan, a da bi bio uspešan, mora pre svega da bude zanimljiv i zabavan, da omogući spektakl, predstavu. To se postiže, u prelaznom slučaju, pojednostavljivanjem, skraćivanjem prostora-vremena za bilo kakva objašnjenja, pozadinu, ne daj bože istoriju teme i problema, na zanemarivanje uzroka, svođenjem spektra boja na crno-belu sliku (građani Srbije ovaj mehanizam poznaju iz medijskog bombardovanja kojem smo bili izloženi devedesetih), ali uz zadržavanje osnovnih pretpostavki javne odgovornosti i, makar, osnovne pristojnosti. U razvijenoj varijanti mediji ulogu donošenja dobiti ostvaruju vulgarnostima, provokacijama, podilaženjem najnižem ukusu, izvrtanjem, prostaklukom, jednom opštom kretenizacijom. U tom smislu, tabloidnost (štampanih, kako i elektronskih medija) u kombinaciji sa prostaklukom postaje određujuća osobina medija kao takvih.

Stvari su se razvijale u tom pravcu iz dva osnovna razloga - tehnološkog i političkog. Tehnološki, količina informacija i brzina njihovog prenosa, koje su obe rasle eksponencijalnom krivom, dovela je do toga da smo zatrpani desetinama hiljada poruka dnevno, koje su samom svojom količinom dovele do sveopšteg informativnog začepljenja elektronskim pismima, sms-ovima, instant porukama, čatovanjima, muzičkim, filmskim i drugim zabavnim informacijama na cd-ovima i dvd-ovima, mogućim razgovorima uvek i u svakom trenutku, razmenama filmova i fotografija... Prirodno, u nameri da prodru kroz toliko zagušen, sužen prostor-vreme, da se provuku kroz one male, preostale pukotine, informacije su se smanjivale, pa je ostajalo sve manje i manje mogućnosti za bilo kakva senčenja, a kamo li za klasične metode novinarstva u punom smislu te reči.

Politički uzrok je vezan za globalnu pobedu liberalizma koja je kao vrhovnu vrednost postavila finansijski i svaki iz novca izvedeni uspeh i moć, time omogućavajući da jedina uloga medija bude da donose dobit. Ta dobit jeste ponekad politička, kada su u pitanju mediji pod političkim uticajem, ali i svaka druga. Crpeći dobit iz sopstvene publike ne samo neposredno, kroz to što ih plaćaju, nego i posredno, kroz reklame i druge oblike promocije, mediji su se prirodno pretvorili u kataloge, pa u suštini prodaju određene političke i društvene koncepte, ekonomske, poslovne i privredne interese, sportske i zabavne sadržaje, i tek pomalo kulturne proizvode, koji najslabije idu.

Na to treba dodati, istim tehnološkim i političkim razlozima izazvano, opšte ubrzaje receptora, odnosno poslovičnog čitaoca-gledaoca-slušaoca, koji je sa jedne strane izložen količini poruka koje je potpuno nemoguće apsorbovati, a sa druge u tekućoj je dnevnoj trci za novcem-uspehom, pa u novinama može samo da primeti provokativne slike krvi i seksa i pročita poneki bombastičan, često neadekvatan naslov, dok na televiziji pogleda kajron koji ide u dnu ekrana, telefonirajući dok su vesti da bi kasnije pažljivo mogao da prati vulgarni reality show, kojigod u tom trenutku bio voajerski najatraktivniji.

Kad je već tako, zbog čega ne vidimo da je car go? Pa upravo iz svih razloga iz kojih je go - niti imamo vremena da o tome promislimo, niti da informaciju o tome izdvojimo iz one gomile kojoj smo izloženi, niti je sama informacija suštinski usmerena ka osnovnoj svrsi - ostvarivanju dobiti (objavljivanje jednog ovakvog teksta ništa neće promeniti, a može da zadovlji ponekog čitaoca koji to ovako ili onako plaća), pa nema interesa koji bi je nametao i plaćao njen ulazak u katalog, i u najboljem slučaju može, eto, ovako izolovano da se pojavi.

Nebojša Spaić, bivši novinar, sada konsultant za medije, direktor partner agencije Farmer&Spaić



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 12:27 06.02.2009

Odavno pričam

i više se svađam,nego što pričam - da novinarstvo nije onakvo kakvo bi trebalo da bude .... Ne znam šta je to danas.Da li je sve otišlo u aut-pa je i to opravdanje....Ne znam,ali što više vreme odmiče - nekako mi je drago što nisam deo tog cirkusa .... Time sam želela da se bavim,jedan od najjvećih snova mi je oduvek bio da budem novinar u pisanim medijima - ali sada mi je to toliko daleko i strano .... Pogotovo kad vidim ko se sve čita,ko sve prodaje novine i koliko su pravi novinari malo i cenjeni i plaćeni ....
alexlambros alexlambros 12:38 06.02.2009

U stara vremena ...

ljudi su imali sprave za mucenje. Danas imaju novinarstvo.

Mnogo se toga moze reci u prilog modernom novinarstvu. Suocavajuci nas sa misljenjima nedoucenih, drzi nas u toku sa neznanjem zajednice. Pazljivo belezeci tekuca zbivanja savremenog zivota, ono nam pokazuje od koliko su stvarno male vaznosti ta zbivanja. Po pravilu se baveci nepotrebnim, ono cini da shvatamo koje stvari jesu a koje nisu neophodne kulturi.

O. Vajld
miloradkakmar miloradkakmar 12:39 06.02.2009

Тема погођена ,али закаснела



Тема је погођена , али мислим да је закаснела. Приватизација медија је скоро окончана , расподељене су дозволе ТВ и радио станицама које у наредних осам година морају да се придржавају схеме приложене уз обимну документацију РРА приликом конкурисања за дозволу.
Еелектронски медији , опредељени за " информисање " , а не искључиво комерцијалу , направили су схеме са рубрикама и емисијама , да би " задовољили " слушаоце, односно грађане у локалу или региону, које обухватају области од сервисних информација , преко спорта, културе , екологије.. верске емисије , до информатвино- политичких . Сада је тешко , мењати схему , али и продати простор у програму.
Новинарство и јесте суштина стварности, без додатног појашњавања. Мислим да су многи од око 45о електронских медија то схватили , јер слушалац- гледалац неће и нема времена више да слуша тупљење , бесконачна читања , монотоност ... Њихов прохтев јесте забава , опуштање , а не још веће оптерећивање.
drug.clan drug.clan 13:12 06.02.2009

Istina - sta je to!

Prvi razlog je, svakako, u tome što više ni nema kategorija istine, objektivnosti i nepristrasnosti na način na koji ih je bilo do, uslovno rečeno, kraja prošlog veka. Nema jedne istine, niko i ništa nije i ne može biti apsolut, pa samim tim nema ni nepristrasnosti i objektivnosti.



Iskreno istine nikada nije ni bilo. Razlika je bila u tome sto u to vreme nije postojalo nista drugo osim jedne nametnute verzije pa se ta verzija smatrala istinom! Danas ta mocna sila koja je nekada "stvarala" istinu to vise ne radi. Ne zato sto ne zeli da manipulise narodom vec zato sto razume da na ovaj nacin zbunjujuci narod postize isto to, istovremeno dajuci narodu privid slobode.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:57 06.02.2009

ALTERNATIVNO NOVINARSTVO

Kao što je tokom burnih osamdesetih ISTINA ovdašnjeg novinarstva živela i plamtela u omladinskoj štampi, tako ona danas zrači na blogovima, uključujući i ovaj.
A što se medija tiče, oni su, kako je to sjajno primetila Jelena Lovrić pišući o stanju novinarstva u Hrvatskoj, manje kritični od javnosti.

Problem u Srbiji, a i na čitavom Balkanu, nisu novinari i novinarstvo, već javno mnenje. Ono je sapeto, marginalizovano, prigušeno. Uticajno i kritično javno mnenje ne odgovara ni srpskoj nomenklaturi, ni ovdašnjoj imperiji, tj. imperionici.

CAR JE GO, to vidi većina gradjana Srbije, ali nema ni snage, ni volje, ni istorijske šanse da bilo šta promeni. Zahvaljujući, izmedju ostalog, i mlitavom, impotentnom javnom mnenju!
mungos92 mungos92 16:03 06.02.2009

Re: ALTERNATIVNO NOVINARSTVO

Filip Mladenović
Kao što je tokom burnih osamdesetih ISTINA ovdašnjeg novinarstva živela i plamtela u omladinskoj štampi, tako ona danas zrači na blogovima, uključujući i ovaj.
A što se medija tiče, oni su, kako je to sjajno primetila Jelena Lovrić pišući o stanju novinarstva u Hrvatskoj, manje kritični od javnosti.

Problem u Srbiji, a i na čitavom Balkanu, nisu novinari i novinarstvo, već javno mnenje. Ono je sapeto, marginalizovano, prigušeno. Uticajno i kritično javno mnenje ne odgovara ni srpskoj nomenklaturi, ni ovdašnjoj imperiji, tj. imperionici.

CAR JE GO, to vidi većina gradjana Srbije, ali nema ni snage, ni volje, ni istorijske šanse da bilo šta promeni. Zahvaljujući, izmedju ostalog, i mlitavom, impotentnom javnom mnenju!


Filipe, taj problem je, geografski gledano, daleko širi. Mi samo čak, na neki način, "mila majka!" u poredjenju sa nekim Zapadnijim und Istočnijim prostorima.
Ako ti je za utehu, možemo da se sećamo lepih dana u NTV "Studio B" i "Našoj borbi" koji takodje nisu bili skroz bezgrešna, ali i dalje vrlo blizo novinarskog ideala.

Mungos, The Ex-NB
jaksa scekic jaksa scekic 15:15 06.02.2009

Izvini Spajo

Obrisao sam sve svoje postove
drug.clan drug.clan 15:35 06.02.2009

Re: Izvini Spajo

jaksa scekic
Novinarstvo u svetu postoji, to sto ne postoji kod nas, to je druga prica.
Ne mozes reci da u jednom Times, The Economist ili Time nema novinarstva,ili u agencijama.
...
Ele, gledati novinarstvo kroz srpske naocari pa generalizovati o novinarstvu...Ne pije vodu


Ne znam da li si skoro citao TIME ali svake subote kada dodje ja se iznova iznenadim prazninom (i u fizickom smislu - clanaka skoro da i nema jer reklame zauzimaju pola strana i sustinskom smislu tj u praznini u vidu nepostojanja skoro nicega u tekstu iako tekst zauzima celu stranu). Tako da mi je sada potrebno manje od 5 minuta da bi ga procitao pri cemu se najduze zadrzim na onim stranama punim statistike.
U economist-u jos moze nesto da se procita mada je prilicno subjektivno dok dnevne novine odavno i ne citam jer su sve deblje a sve praznije.
Malanika Malanika 15:43 06.02.2009

Re: Izvini Spajo

Slazem se sasvim s Jaksom Scekicem... Mene ovde gde zivim (Nemacka) dusa boli sto nemam vremena da vise i cesce citam dnevne novine pune istrazivackih, autorskih, osmisljenih tekstova, o feljtonima ili rubrici kultura da ne govorimo. A tek mesecnici... ljudi moji, novinarstvo postoji i ne samo to - ono se razvija! Ti mediji koji prave visak i zastoj informacija mogu da igraju jednu sasvim drugu ulogu kada se ukljuci kategorija selektivnosti i izbora. Pa sta ocekujemo od dobrog novinara danas - da zna gde ce potraziti svoje informacije, da zna da ih razvrsta, odabere i to brzo - jer ne mozete da mislite sporo, ako zelite da budete dobri. A morate i da imate ideju. Jednostavno ali i dalje najvaznije.

Kod nas se novinarstvom moze baviti mnogokoji, cesto i oni koji ne znaju sta bi drugo - a na delu je - prepisivacka skola multipliciranja teksta, cesto sastavljenog iz delova pokupljenih na raznim stranama i bez kriterijuma, do frankestajnovske unakazenosti...

Ali ipak da se ogradim... nisam u prilici da tolko cesto citam nase novine i verujem da ima i onog drugog. Al da nije o tome koja se voditeljka udaje i kako kome fudbaleru izgleda stan... i da nije da odmah provalimo ko je ciji covek... e to novinarstvo mi kod nas nedostaje: svoje, promisljeno, nepodmitljivo, jasno u svom cilju i odgovorima. Tu se medjutim otvara i pitanje sigurnosti i bezbednosti novinara u nas - druga tema, vec cesto diskutovana, moguc uzrok raspada sistema
jaksa scekic jaksa scekic 15:47 06.02.2009

Re: Izvini Spajo

>
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 15:47 06.02.2009

Re: Izvini Spajo

Eto agencije koje imaju samo da saopste podatke i nista vise, ima novinarstva

Ne pricam ja o tome. Ne radi se uopste o kvalitetnom novinarstvu, nego o tome da novinarstvo, u svim ovim uslovima, ne moze vise da postoji kao takvo. To sto ima primera i u svetu, a i kod nas (tu sam blazi od tebe), ne dokazuje da ono postoji, u, sto bi se reklo, korespodenciji i dosluhu sa vremenom. Novinarstvo, uz svu tehnologiju, kolicine informacija, komercijalne zahteve, politicki, globalisticki i konzumenstki, sto bi rekli, diskurs, jednostavno nije iz ovog sveta.

Da li ima ozbiljnih agencija. Da. Da li je Ekonomist, NYT, WPost, BBC, i ko zna ko jos sirom evrope, azije i kojekude odlican medij u tom novinarskom smislu - da. Da li je to dominatntno na medijskoj sceni - ne. Na svakog od njih dodje 13 hiljada tona svega onog drugog, a i kad ne dodje, primalac nema kapacitete da primi.

Ima knjiga u Colovicevoj ediciji 20 vek, mislim da sam tamo nasao, nekog nordijca, valjda, da je kolicina informacija koju savremen covek dobija u dnevnom izdanju NYT ista kao kolicina informacija koje je obrazovan Englez dobijao za godinu dana u prvim decenijama 20. veka. A knjiga je od pre par godina, kad jos nismo na mobilnima gledali multimedijalne poruke.

Od sms, video, maila, skajpa, facebooka, youtubea, cd, dvd, dvx, prmdrzvrc, surfovanja, reklama, bilborda, oglasa, letaka, neona, lcdova, monitora, banera, roll upova, lifleta, kataloga, voblera, cegagod, nema mesta za novinarstvo, cak ni u mainstream medijima. Nema ni potrebe, ocigledno, stvari funkcionisu i ovako.

Nebojša Spaić Nebojša Spaić 15:49 06.02.2009

Re: Izvini Spajo

Mene ovde gde zivim (Nemacka) dusa boli sto nemam vremena da vise i cesce citam dnevne novine pune istrazivackih, autorskih, osmisljenih tekstova, o feljtonima ili rubrici kultura da ne govorimo

O tome pricam!!!!!! Nema novinarstva jer citalac ne moze da ga kozumira!!!!!!! To je jedan od kljucnih uzroka.
Malanika Malanika 15:58 06.02.2009

Re: Izvini Spajo

Naravno, to je veliki faktor, ali pricam o sebi.
Medjutim znam ljude koji citaju, pretplaceni su na FAZ, Frankfurter Rundschau, Süddeutsche Zeitung i citaju, citaju iz dana u dan. A imaju i sta. Naravno da su se vremena promenila, ali i dalje, sigurno manje nego pre, jer se deo citanja zavrsava i u internetu, novinari pisu, citaoci citaju.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:01 06.02.2009

Re: Izvini Spajo

Medjutim znam ljude koji citaju, pretplaceni su na FAZ

Ma jest, al tu mo dodje analogija o sedlima i potkivacima sa automehanicarima.
Malanika Malanika 16:23 06.02.2009

Re: Izvini Spajo

Nebojsa, definitivno se slazem s Vama u mnogim stvarima i da su se vremena promenila i da papir nestaje pred web-om itd. itd. Ali ja nemogu poreci da uzivam kada citam dobro odradjen tekst novinara za koji se vidi da nije iskompiliran iz poslednje 3 vesti na yahoo novostima. Sigurno da i oni koriste internet za istrazivanja. Pa ko bi mogao danas bez interneta. Ali kada tekst potice iz pera (tastature, ili cekica) dobrog novinara(surfera, kovaca), a ZNAMO da ga nalazimo u novinama - mi odemo i procitamo da tamo. Pa smo potkovani u tome.

Ovako bismo mogli da razmisljamo i o knjizevnosti. Pa da vise ne citamo knjige. I ja sam smorena cinjenicom da danas svako moze da pise knjige, bude novinar, motivacijski menadzer i ko zna sta jos bez ikakvog obrazovanja, samo s nadmenoscu i laktarenjem i mozda i nekom besvescu, pa tako to ne mogu ni okarakterisati nemoralnim. Ali zar ne bismo trebali onda raspravljati o necemu drugom - kako da novim generacijama, koje ni ne znaju za drugo, vec da ogooglavaju ovaj svet, predocimo koje ce vrednosti biti vrlo brzo izgubljene ukoliko se kreativno, istrazivacko novinarstvo bude nipodastavalo u njegovom znacaju? Ili da oguglamo na sve?
mungos92 mungos92 15:54 06.02.2009

Konačno, Spajo!

E, zato sam se potpuno povukao, takoreć' - utekao, iz tog zanata za koji sam rodjen i u kojem sam se odlično snalazio, dok učešće želuca nije postalo sve izraženije i nepodnošljivije.....

Skoro da se nimalo ne slažem sa bivšim kolegom Šćekićem (kolega, osvrnite se malo bolje, pod pravijim uglom)

Dnevnopolitičko (i tome srodno) informisanje su posatli biznis & istovremeno prestali da budu servis, kao mnogo toga drugog što se izvitoperilo. I to je osnovni uzrok pada svih mogućih vrednosti, počev od etičkih pa nadalje. I to će nas užasno mnogo koštati, ali biće kasno kada to shvatimo.

Mungos, The Ex-Jour
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:04 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

I to je osnovni uzrok pada svih mogućih vrednosti, počev od etičkih pa nadalje.

Mungos, daj mi makar reci koji si, necu nikom reci! Mada ti je bas zabavno ovako, verujem.
Potpisujem gorenavedeno.
mungos92 mungos92 16:09 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

Nebojša Spaić
I to je osnovni uzrok pada svih mogućih vrednosti, počev od etičkih pa nadalje.

Mungos, daj mi makar reci koji si, necu nikom reci! Mada ti je bas zabavno ovako, verujem.
Potpisujem gorenavedeno.


:))))) E, sada si na ispitu za istraživačko piskaralo! De, dokaži se. Imaš bar jedan jaaaaak element da utvrdiš moj identitet.

Mungos, The
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:13 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

e, pa i ja vise nisam u novinarstvu, nemo da cikas.
imam 2-3 elementa, al da priznas ako jesi?
jaksa scekic jaksa scekic 16:15 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

:
mungos92 mungos92 16:16 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

Nebojša Spaić
e, pa i ja vise nisam u novinarstvu, nemo da cikas.
imam 2-3 elementa, al da priznas ako jesi?


Samo tebi. Za ostale - još malo ćemo da sačekamo. deal?

Mungos, The Nije Ratko Mladić
jaksa scekic jaksa scekic 16:18 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

;
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:21 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!


Samo tebi. Za ostale - još malo ćemo da sačekamo. deal?

Deal nad dealovima!!!!!
Jos i vodim na pice.
jaksa scekic jaksa scekic 16:24 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

;
mungos92 mungos92 16:26 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

jaksa scekic

PS: Da li je neko rodjen za nesto samo moze da se potvrdi na trzistu i nikako drugacije, tako da cenim Tvoju "skromnost"


KoleZa, ja nisam (bio) novogodišnje prase da se "potvrdjujem na tržištu".

I upravo ste i Vi izrekli tu krucijalno užasnu stvar: potvrdjivanje novinara NA TRŽIŠTU!

Mungos, The
jaksa scekic jaksa scekic 16:31 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

[
mungos92 mungos92 16:33 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

jaksa scekic
mungos92
jaksa scekic

PS: Da li je neko rodjen za nesto samo moze da se potvrdi na trzistu i nikako drugacije, tako da cenim Tvoju "skromnost"


KoleZa, ja nisam (bio) novogodišnje prase da se "potvrdjujem na tržištu".

I upravo ste i Vi izrekli tu krucijalno užasnu stvar: potvrdjivanje novinara NA TRŽIŠTU!

Mungos, The


Na trzistu Mungose , jedni vrede vise, jedni vrede manje, a jedni otpadaju,




Prasići?

Mungos, The
jaksa scekic jaksa scekic 16:35 06.02.2009

Re: Konačno, Spajo!

[
Milan Novković Milan Novković 17:30 06.02.2009

Difuzija

Ja bih, verovatno, omašio i ako bih pokušao da definišem šta je novinarstvo, ali pošto pominješ informativni atak sa svih strana neka je meni novinarstvo širok pojam pa:

Bi ga tada, po meni, bilo sve više i sve kvalitetnijeg.

Ti si pomenuo sve više isporučenih informacija u jednici vremena na jednom mestu, a gde je propusna moć za kvalitetno sužena.

To sigurno nije tačno, propusna moć je proširena za sve, više čak za kvalitet nego za nekvalitet (pod logičnom, prosečnom pretpostavkom da bar neko, nekad zavrne slavinu za nekvalitet).

U informacijama se dešava eksplozija propusne moći, kanala, modaliteta za sindikaciju sadržaja i njegovu diseminaciju, aktivaciju (multi-media) i ubacivanje u kompleksne procese, workflows (kompleksna interaktivnost, povrh kompleknsih obrazaca, uz kompleksnu kondicionalnost).

Naravno, još uvek smo unutar tranzicije, pa s pravom važi mnogo onoga što si rekao, mnogi ljudi nemaju pristup kompjuterima.

Ali kako, i da li uopšte treba, protiv tranzicije koja vodi u bolji svet? Imamo kolateralnu štetu ako je tranzicija brza, a imamo je i ako je spora. Dok ostavljamo drugima opcije i slobode da se kreću, dok im ne namećemo krute obrasce, ja sam za brzu tranziciju, u prosečnoj situaciji (t.j. neodgovorno bi bilo reći da je brza tranzicija uvek bolja).

Uzmi blog - jeftiniji je, a bolji od mnogih novina. Za novine je trebalo naučiti slova, neko opšte znanje, prepoznati koje su dobre, ko su dobri autori, pa čitati. I ovde je slično, ima još komponenata učenja, ali, npr, u novinama je trebalo vremena da se pogrešan izbor primeti i stavi u kontekst gde mu je mesto. Na blogu čovek može nešto da pogreši i da to neko ispravi za nekoliko minuta.

Klasični mediji imaju "orkestratora", dirigenta, uredništvo i autore i jednosmeri su, uglavnom. To umeju da budu vrline, ali su uglavnom velike mane u sve bogatijem i sve bržem svetu - takva postavka nije dovoljno fleksibilna i nema dovoljno kapaciteta.

Distribucija, difuzija kvaliteta u dobro uvezanom okruženju, omni-direkcionalnost, sve prisutnost svih vrsta aktera donosi žilavost, otpornost na greške i kvarove i rešenje problema koji ti navodiš se samo sastoji u promišljenoj adaptaciji na novu sredinu.

Većina nas nije pretplaćena na veliki broj onog što od starih novina, npr, čitamo. Tako, moramo da odemo do prodavnice, prelistamo, odlučimo se i platimo. U tim novinama, ma kako kvalitetne, ima i manjeg kvaliteta, a skoro uvek i onog što nas ne interesuje, ma kako kvalitetno. Ali mi moramo da platimo i to.

U novim "novinama" to više nije slučaj - ceo Internet čuči nad prirodnom silom naše prosečne lične želje za consumer-centric svetom. Kako starimo i postajemo sve mudriji i idemo sve dalje od sopstvenog egoa i energije koje niti razumemo niti možemo i sami da artikulišemo, a kamo li naše okruženje da je razume ili artikuliše, svima nam se otvara prostor za skoro pa bespogovorno, a dobrovoljno prihvatanje autoriteta.

Ali taj put ima svoje prirodne granice koje su, po mom mišljenju, daleko od onoga što nas definiše.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 10:14 07.02.2009

Re: Difuzija

Uzmi blog - jeftiniji je, a bolji od mnogih novina

Ovde cu jedino da reagujem, jer otvara dodatnu temu. Pa blog nije, nece nikad biti i ne treba da bude novinarstvo. Sto ne znaci da nije platforma za sirenja informacija, stavova i kojecega drugog.
Milan Novković Milan Novković 12:04 07.02.2009

Re: Difuzija

Pa blog nije, nece nikad biti i ne treba da bude novinarstvo.

Možda, ja nisam stručnjak.

Iako je meni bliže objašnjenje da neki blogovi nisu novinarstvo, a neki jesu. Prosto, granice koje definišu blog se ne podudaraju sa onima što definišu novinarstvo, ali se preklapaju.

BBC, ili neko pre njih, su uveli koncept Online Novinarstva, pa Online Novinarstva bez Urednika.

Mnogi od BBC-jevih poznatijih novinara (iako ja, verovatno, mešam uloge raznih kategorija ljudi u novinarstvu) vode blogove i meni je to novinarstvo.

...u smislu informisanja publike pojedinog medija o objektivnim, nepristrasnim, istinitim činjenicama koje su za tu publiku od interesa, značaja, čegagod, koje su nove, važne ili zanimljive...


Meni mnogi B92 blogovi podpadaju pod ovu kategoriju.
miloradkakmar miloradkakmar 23:16 06.02.2009

Двобој истине и новца


Новинарство се своди , не само код нас , на двобој : истине и новца- интереса.
Па , и Ви Спаићу знате, као консултант за медије ,ко је покуповао новине и електронске медије у Србији или ко уистину стоји из њих. Мора да сте и Ви нешто зарадили консултантским пословима приликом приватизације или добијање дозволе за емитовање програма.
Где новинар да нађе истину и ако је пронађе , да ли је то права истина ?
wawy wawy 18:41 07.02.2009

vrlo

interesantna teza, da novinarstvo vise ne postoji zbog nemogucnosti da ljudi kvalitetno konzumiraju informacije... dodushe i ranije je postojao recept za uspjesno napisanu vijest 'krati, krati, i kad mislis da je skroz sturo jos ima mjesta da se izbaci rijec ili recenica' ali mi se cini da je potpuno tacna stavka iz teksta da je danas to kompresovanje sadrzaja vecinom sa ciljem da do izrazaja i u prvi plan izbije senzacionalizam a ne sto bi zapravo trebalo - sama bit informacije koja se prenosi, i koja bi zapravo bila sustina istine koju medij ili novinar pokusava prenijeti.

glavno pitanje koje se postavlja u tom slucaju je po meni u skladu sa naslovom teksta - da li je informacija koja je na taj nacin prezentovana javnim mnjenjima uopste informacija? ili je ustvari samo podatak? koji na citaoca/slusaoca/gledaoca vrsi kratkotrajni udar ne dozvoljavajuci potpunu i sadrzajnu emotivno-logicku reakciju na primljeni sadrzaj, i samim tim i ne dolazeci u mogucnost da postane informacija...

ima svakako tu jos razloga, ali tehnoloska revolucija je definitivno ucinila rshum i na informativnom polju. no, moje misljenje je da je to jos uvijek proces i da se nalazimo usred njega, a na cem ce sve to izaci - to samo mozemo da predpostavimo.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 18:50 07.02.2009

Re: vrlo

no, moje misljenje je da je to jos uvijek proces i da se nalazimo usred njega, a na cem ce sve to izaci - to samo mozemo da predpostavimo.

Apsolutno. Ili, preciznije - ne mozemo cak ni da pretpostavimo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana