Dobro dosli u Republiku Srpsku

ipsi RSS / 08.02.2009. u 02:39

i75w7c.jpg

 U srcu Balkana nalazi se Republika Srpska.

 

republika%20srpska.JPG

 

Iako teritorijalno nevelikoj, Republici Srpskoj pripadaju bogati, ali razuđeni prirodni resursi. Oni predstavljaju njenu osobenost i veliku prednost budući da se klimatske zone protežu od mediteranske na jugu Hercegovine, do umjereno-kontinenatlne koja preovlađuje sjevernim dijelovima. Priroda, veliki neimar, zaista je bogato nagradila svakom ljepotom njene stanovnike koji su umjeli da vole i poštuju svoju zemlju kao nešto najsvetije. Izdvojimo li te dragulje iz prirodnog bogatstva Republike Srpske, to bi svakakako bile njene alpske planine, Zelengora, Treskavica, Jahorina, Romanija, potom Grmeč, Kozara, Ozren i mnoge druge, sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom.

Capricious%20Jahorina%20mountain.jpg 

U njenim podnožjima prostrle su se pitome i plodne ravnice žitne Posavine i Semberije, Lijevče polja i lagano zatalasanih Potkozarja i Podgrmeča kao i predjeli hercegovačkog krasa prošaranog plodnim kraškim poljima. Vodotoci moćnih rijeka Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare zasigurno najbistrijih rijeka na čitavom Balkanu, bogati su svakovrsnom ribom.

tara3.jpg 

Istorija je na ovim prostorima još od rimskog doba, slovenskog naseljavanja pa sve do graditeljskog, ali na žalost i rušilačkog 20. vijeka ostavila brojne kulturno-istorijske spomenike i tragove bogatog duhovnog naslijeđa naroda koji je živio i opstao na ovoj sastavnici i raskrsnici kultura i civilizacija, što je Balkan kao kolijevka Evrope oduvijek bio. Kada dođeš u Republiku Srpsku ne dozvoli da te putevi odvedu od planina. Zapamti, one su srce ove zemlje. Jedna ovdašnja narodna pjesma kazuje: "Šume, šume, velika vam hvala!" I zaista: Zahvaljivalo se šumi i planini jer se u njih vijekovima čovjek ovih krajeva sklanjao od neprijatelja, a u današnjem vremenu njima se ponosi zbog njihove raskošne ljepote, u svijetu poznate. Ko to još nije čuo za zimsku ljepoticu Jahorinu na kojoj su se 1984. godine održala olimpijska takmičenja na nezaboravnoj 14. zimskoj olimpijadi. Da li si i ti, putniče namjerniče, poželio da odsjedneš u raskošnom hotelu "Bistrica", smještenom na samom vrhu Jahorine pa da se u zimskom (i ljetnjem) planinskom ambijentu, okupaš u njenom bazenu. U srcu Krajine prostrla se planina Kozara. Oivičena je modrom rijekom Unom, biserom Krajine, vodom Sanom, prostranom Savom i brzim Vrbasom. Kozara je pitoma planina, bogata svakovrsnom lovnom divljači: srnom, divljom svinjom, lisicom, zecom, potom fazanom, divljom patkom, jarebicom, što sve čini lovni rezervat rijedak u ovome dijelu Blakana. Na vrhu planine podignut je raskošni memorijalni spomenik "Mrakovica"

Mrakovica.jpg 

na istoimenome visu u spomen na prošloratna stradanja u čijem podnožju se prostiru crnogorične šume koje smjenjuju bjelogorične, a ove opet pašnjaci ispresjecani bogatim izvorima i sve tako do podnožja gdje se smjestilo plodno Potkozarje, voćarski kraj. Republika Srpska baštini jedinstven nacionalni park u Evropi, Naconalni park "Sutjeska". Da li ti je poznato, putniče namjerniče, da je Evropa, ta kolijevka civilizacije, nekada davno bila prašuma. Najveći ostaci te prašume sačuvali su se upravo u prašumi Perućici, hiljadugodišnjoj prašumi čija je površina 1.291 hektar. Inače, Nacionalni park dobio je ime, po rijeci Sutjeski. Ova planinska rijeka je pravila svoj tok kroz masiv planina Zelengore (2.014 m), Lelije, Maglića, Volujaka. Tjentište je mjesto na obali Sutjeske, sa istoimenim motelom, sportsko-rekreativnim centrom, vještačkim jezerom, te ga zbog njegove ljepote nikako ne bi trebalo zaobići. Putniče, ti možda nisi čuo za rijeku Taru, ali si sigurno čuo za kanjon Tare.

 vlakic06.jpg

 Ta, ko još ne zna za kanjon čija je dubina 1.300 m, koji je prvi u Evropi, a drugi u svijetu, odmah poslije kanjona Kolorado. U tome usjeku tok je napravila rijeka Tara, prebogata svakovrsnom riječnom ribom, mladicom, lipljenom, pastrmkom, "zlaticom". Za one hrabre, željne avanture u autentičnom surovom ambijentu čiste prirode priređuju se splavarenja kroz čuvene bukove, tijesne usjeke, oivičene opasnim kamenitim liticama planine Durmitor. Zato, nađeš li se na samo granici između Crne Gore i  Republike Srpske, između Brštanice i Šćepan-Polja, ne propusti jednodnevno ili višednevno splavarenje koje će ti ostati u sjećanju za cijeli život. Samo hrabro! U svom tom prirodnom preobilju, nastajala su sela i gradovi, počesto na obalama rijeka ili u plodnim kotlinama, ali isto tako i u planinskim visovima. Najveći grad Republike Srpske, njeno administrativno sjedište, jak privredni i univerzitetski centar, je Banja Luka, smještena na rijeci Vrbas, a prepoznatljiva po svojim stoljetnim drvoredima.

banjaluka_night%5B1%5D.jpg 

U dolini Sane u sred pitomog Potkozarja smjestio se Prijedor. Krene li se od Banja Luke na istok prolazi se kroz Doboj, saobraćajno čvorište sa dobrom industrijskom bazom, da bi preko Brčkog stigli u Bijeljinu, privredni, a naročito poljoprivredni centar Semberije. Na jug Republike Srpske put vodi do Zvornika smještenog na rijeci Drini

zvornik.jpg 

 , a potom Srpskog Sarajeva, Srbinja, pa sve do centra Hercegovine, Trebinja. Bardača kod Srpca je jedinstven ptičiji rezervat. Izdašna priroda obdarila je Republiku Srpsku svim blagodetima, pa i ljekovitim termalnim vodama čiju su ljekovitost spoznali još rimski stanovnici. Izvori termalnih voda u današnjem vremenu postali su banjsko-lječilišni i rekreativni centri, oplemenjeni najsavremenijom dijagnostičkom i fizikalnom opremom. Nađeš li se u Banjaluci, u njenoj neposrednoj blizini smjestile su se banje Laktaši, Slatina, Srpske Toplice  čuvene po uspješnom liječenju bolesti srca, krvotoka, krvnog pritiska, metodama za koje je saglasnost dala Svjetska zdravstvena organizacija. Na rubu grada Teslića nalazi se poznata banja "Vrućica", u čijem kompleksu su hoteli "Kadrijal" (А kategorije) te "Posavina", "Hercegovina", "Krajina" i "Srbija", hoteli visoke B kategorije. Termomineralne vode ove banje blagotvorno djeluju kod oboljenja srca, krvotoka, nervnog sistema, probavnih organa, a sve uz sport, rekreaciju i aktivni odmor. Na rubu Višegrada u gustoj borovoj šumi nalazi se banja "Vilina Vlas". U Srebrenici banja "Guber". U Prnjavoru banja "Kulaši", a u Potkozarju banja "Mlječanica". U nizu dugom deset i više vijekova baštini srpski narod na ovim prostorima pravoslavnu vjeru, a sa njom i svoju autohtonu kulturu i tradiciju. U toj duhovnoj vertikali svijest naroda o svojim precima tražila je od potomaka da i oni dopišu svoj trag u vremenu, na planu graditeljstva i zadužbinarstva. Hercegovina, baština sv. Save ukrašena je mnogim crkvama i manastirima koji predstavljaju prave narodne svetinje. Znamenitošću se izdvaja manastir Tvrdoš, raskošna građevina iz 15. vijeka, sjedište episkopa te manastir Dobrićevo (15.v.).

img5154ue6.jpg 

А šta pridodati činjenici da je manastir Lovnica kod Šekovića iz čak 13. vijeka i dan danas sačuvan. I tako, diljem Republike Srpske: na planini Ozren je istoimeni manastir (15.v.), a u Krajini manastiri Gomionica, Moštanica, Liplje i naravno, kuriozitet u sakralnom graditeljstvu, crkve-brvnare, vijekovima sačuvane od paljevina. U Banjaluci se nalazi trapistički samostan čuven po siru. Ratovi su zatrli tragove mnogim vjerskim objektima različitih religija, ali ne i pomen koji je zalog da će se jednom u budućnosti i obnoviti. U Republici Srpskoj registrovano je preko 100 omladinskih i studentskih organizacija. Tu su razni sportski i kulturni savezi, kao i oni čiji je cilj edukacija (informatika, strani jezici i dr.), zaštita prava djeteta, psihosocijalni programi, promocija ljudskih prava, razvoj mirovnih aktivnosti i tolerancije među mladima.

 

Dobro dosli u Republiku Srpsku

 

Hvala svima na javljanju i molim da se ne ljutite sto nisam odgovarao. Bio sam prezauzet drugim obavezama. 

 

 



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 10:18 08.02.2009

Bravo...

...za približavanje turističkih potencijala Republike Srpske.

Koliko je od toga svega iskorišćeno i čega više nedostaje, novčanog ulaganja ili ljudskog entuzijazma da nešto razviju?
ipsi ipsi 13:26 08.02.2009

Re: Bravo...

niccolo
...za približavanje turističkih potencijala Republike Srpske.

Koliko je od toga svega iskorišćeno i čega više nedostaje, novčanog ulaganja ili ljudskog entuzijazma da nešto razviju?


Hvala niccolo, trudimo se :)

U pocetku je nedostajalo i novca i ljudskog entuzijazma, a najveci problem je naravno politicka situacija. Medjutim dosta je uradjeno, pogotovo u posljednje dvije godine, a ova godina bi trebala da bude neka prekretnica.

Za sada su Jahorina, kanjon Tare i banjska ljecilista sasvim solidno iskoristeni. Kapaciteti su skoro sasvim ispunjeni, nivo usluga veoma visok.

Prioritet je izgradnja kvalitetnih puteva do odredjenih destinacija i naravno ulaganje u marketing, ucesce na medjunarodnim sajmovima turizma, uvrstavanje Republike Srpske u redovnu ponudu velikih agencija.

Konkretni potezi

Oficijelna stranica
niccolo niccolo 19:12 09.02.2009

Re: Bravo...

Pa dobro, nadam se da će da bude bolje iz godine u godinu (kao uostalom i ovde)...
libkonz libkonz 10:55 08.02.2009

Preporuka

Dobra tema, lep tekst.
ipsi ipsi 13:28 08.02.2009

Re: Preporuka

Hvala libkonz, dobro nam dosli :)
margos margos 13:58 08.02.2009

Nedavno

sam gledala kartu Republike Srpske, pokušavajući da povežem i lociram neka mesta, pa mi je ovaj tekst dopunio sliku. Mogao bi da nas častiš i jednim tekstom o Banja Luci, koja je za mene izuzetno lep grad i jedan od najčistijih u kojima sam ikad bila. A zanimljiv je i po sadržajima i izletištima u okolini.
ipsi ipsi 14:05 08.02.2009

Re: Nedavno

Hvala Margos,

zelju cu ispuniti svakako Banja Luka jeste prelijep grad, koji je bez obzira na sve sto se desilo posljednjih godina (veliki priliv protjeranog stanovnistva, ekonomska kriza...) uspjeo da sacuva svoju posebnost.

Nisam Banjalucanin pa cu najvjerovatnije ugostiti prijatelja iz iste da slucajno ne propustim nesto pa se doticni naljuti :)
natasavb natasavb 14:52 08.02.2009

Re: Nedavno

Ja bih ako mogu da biram, nesto i o Trebinju. Prvi put sam tamo bila pre tri godine i odusevila sam se. Na zalost ostala sam samo dva dana. Za to vreme sam uspela da odem do manastira Hercegovacka Gracanica. Ne znam sta je veci utisak ostavilo na mene, sam manastir ili pogled na Trebinje koji se pruza odozgo sa Crkvina.


Stvarno si lepo ovo napisao. Nadam se da ce biti jos nastavaka u kojima ces detaljnije da pises o nekim mestima.
Ono sto mene svaki put odusevi kad idem za Sarajevo je Ravna Romanija. Nadam se da ce se naci neko ko ce da iskoristi ono sto ima tamo , ali da ne unisti.
ipsi ipsi 17:42 08.02.2009

Re: Nedavno

Rado cu pisati i o Trebinju i svim ostalim znamenitostima Republike Srpske, naravno onoliko koliko mi vrijeme dozvoli. Trenutno sa izgubio bitku sa gripom tako da samo s vremena na vrijeme provirim

O da, Hercegovacka Gracanica, najljepsi novosagradjeni manastir definitivno, radjen po uzoru na pravu Gracanicu.

Zahvaljujuci zaduzbinaru Branku Tupanjcu ispunjeno je zavestanje Jovana Ducica ciji su posmrtni ostaci ovdje sahranjeni. Procjenjuje se da je proslogodisnja posjeta bila izmedju 50-80000 turista iz cijelog svijeta. Kad god me put nanese u Trebinje obavezno svratim.

Ravna Romanija je takodje prelijepa. Siguran sam da ce ljudi koji odlucuju znati kako maksimalno da iskoriste tu prirodnu ljepoticu, a da je ne unakaze. Hotel ''Karavan'' Sokolac dobitnik je ''Turističke prizme'' i ''Povelje'' za novi kvalitet u turizmu za Republiku Srpsku na Novosadskom sajmu za ugostiteljstvo i turizam.Takođe ovaj hotel je dobitnik ''Velike zlatne zvijezde'' za najbolji hotel u BiH u akciji biramo najbolje turističke objekte u BiH.

Ova nagrada dodjeljena je od strane lista ''Nezavisne novine'', ''Magazin'', ''Trn'' i ''Nes radio''. Ovaj hotel izuzetno je pogodan za organizovanje seminara iz svih oblasti kulturnog, privrednog i političkog života kao što su razne vrste prezentacija, modnih revija, prijem i smještaj sportskih ekipa i drugih turističkih posjetilaca.

miloradkakmar miloradkakmar 19:33 08.02.2009

Лепота

"А šta pridodati činjenici da je manastir Lovnica kod Šekovića iz čak 13. vijeka i dan danas sačuvan. "

Био сам у овом манастиру , на путу према Власеници. Имају добру ракију и колико се сећам као неку летњу школу са скамијама и настрешницама.
ipsi ipsi 20:36 08.02.2009

Re: Лепота

Da, to je taj manastir, sa sve prelijepom hladnom rakijom koju sluze

miloradkakmar miloradkakmar 22:14 08.02.2009

Re: Лепота

ipsi
Da, to je taj manastir, sa sve prelijepom hladnom rakijom koju sluze



То је то. Хвала на фотографији и подсећању.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:01 08.02.2009

Odličan post. Preporuka.

Dobro je da ste napisali ovako zanimljiv osvrt na Republiku Srpsku. Mnogo toga smo, naravno, znali ili bar verovali da manje-više znamo, ali ovako celovit post je stvarno dobrodošao.

Slažem se sa ostalim kolegama koji su predložili da sledeći put pišete o pojedinim gradovima ili oblastima, te o po nekoj od značajnih crkava... A sigurno je da se može još mnogo pisati o Republici Srpskoj. Budite sigurni da ćemo vas rado čitati.
d_sandic d_sandic 08:44 09.02.2009

Dobro došli

Svaki put kad vidim tablu sa natpisom Dobro došli u Republiku Srpsku lepo se osećam. Lep osvrt na lepu zemlju.

Pozdrav i preporuka
dali76 dali76 10:05 09.02.2009

Re: Dobro došli

Ljep tekst...podrska i ocekivanje slicnih i preporuka ..
medjutim92 medjutim92 11:28 09.02.2009

Lepo je videti ovako nesto..

Lepo je videti da neko ovde napise i nesto lepo o Republici Srpskoj..

Preporuka!
myredneckself myredneckself 23:39 09.02.2009

Re: Lepo je videti ovako nesto..

Lepo je videti da neko ovde napise i nesto lepo o Republici Srpskoj..

Preporuka!

Ovde nažalost(mislim u Beogradu, na medijima) možemo da čujemo da je napravljena na genocidu, što nije mogao da joj prilepi ni Haški tribunal.
Neka je samo gledaju...ali lepota nije prelazna
Divan post ipsi!
dunja73 dunja73 21:54 10.02.2009

Re: Lepo je videti ovako nesto..

Ovde nažalost(mislim u Beogradu, na medijima) možemo da čujemo da je napravljena na genocidu, što nije mogao da joj prilepi ni Haški tribunal.
Neka je samo gledaju...ali lepota nije prelazna
Divan post ipsi!



Neces to cuti na Bg medijima ,vec na svim medijima iz okolnih zemalja ,a i sire.. Divno je bas za sve vas koji sad imate svoju "lijepu drzavu" da odvratni Bg i Srbiju olaksate... Vasa drzava je velika radost jer cete se uskoro i konacno vratiti u istu.. Radujemo joj se od srca..

A za ovo "ljepota nije prelazna" ja bih imala reci da ni pamet nije prelazna ..

@ ipsi

Jako dobro poznajem Bosnu uopste , volim prirodne lepote koje poseduje , volim mentalitet toga naroda ,vedrinu ,humor .. Rep Srpska ima itekako lepih i interesantnih stvari ..

preporuka za foto

myredneckself myredneckself 22:05 11.02.2009

Re: Lepo je videti ovako nesto..

Neces to cuti na Bg medijima ,vec na svim medijima iz okolnih zemalja ,a i sire.. Divno je bas za sve vas koji sad imate svoju "lijepu drzavu" da odvratni Bg i Srbiju olaksate... Vasa drzava je velika radost jer cete se uskoro i konacno vratiti u istu.. Radujemo joj se od srca..

A za ovo "ljepota nije prelazna" ja bih imala reci da ni pamet nije prelazna ..

a šta se tebi javlja, odakle sam ja? prosvetli me!
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 08:20 10.02.2009

Odlican tekst,

preporuka! slazem se, samo nastavite o istoj temi ...
Healer Healer 00:36 11.02.2009

Konačno politički podoban tekst :)

Rafting na Vrbasu :)

112358oo 112358oo 20:32 11.02.2009

Dobro dosli u Republiku Srpsku

hvala ipsi, bolje vas našli.....:)

baš sam nešto nameravao do banja luke i prijedora oko nove godine, ali sam odložio za proleće.....:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana