EMISIJA »DOBRE VESTI«

Filip Mladenović RSS / 08.02.2009. u 23:28

Predlažem da jednom nedeljno, u posebnom terminu, u trajanju od 15 do 30 minuta ide TV emisija pod nazivom DOBRE VESTI.

Koncepcijski, nova TV emisija DOBRE VESTI bila bi krupan i hrabar pomak u pogledu tretmana informacija kod nas, u duhu poruke "Dosta nam je loših vesti!".

DOBRE VESTI sastojale bi se od zanimljivih DOBRIH informacija, agencijskih, WEB i iz štampanih medija, kao i kvalitetnih TV priloga: iz sveta, iz susednih država i, naravno, iz naše zemlje.

Takodje, TV emisiju DOBRE VESTI uredjivali bi slušaoci i gledaoci, slanjem svojih predloga, informacija i sugestija (SMS i MMS poruke).

Pored prenošenja dobrih vesti, potrebni su i autorski prilozi, dakle TV produkcija. Npr. na tom i tom fakultetu diplomirao (magistrirao) taj i taj, na tu i tu temu. Izjava diplomca ili magistranta. Ili, neki naš čovek se vratio u zemlju iz Evrope ili iz Amerike, da uradi nešto korisno ovde. Ili, vest da je neko dobio prinovu (razgovor u porodilištu), da je otvoreno nešto novo, da se neko zaposlio (TV kamera prati prvi radni dan i povratak kući), da se neko izlečio i vratio normalnom životu, da se neko uselio u nov stan, da je neko kupio nov auto ili nameštaj, da je neko dobio unapredjenje...

TV ekipa može da prati gradjenje jedne kuće, od temelja pa do useljenja, pa da o tome izveštava iz nedelje u nedelju.

Posebna rubrika u okviru TV emisije DOBRE VESTI bila bi posvećena inovatorima, odnosno talentovanim izumiteljima, koji dobijaju nagrade na svetskim sajmovima patenata.

Sportska rubrika bi se sastojala od informacija o sportovima koji su u senci fudbala, tenisa i košarke, a čiji takmičari postižu zapažene rezultate u svetu (npr. sinhrono, umetničko plivanje, ples...).

Primera ima dosta, treba samo napraviti profesionalan i zanimljiv izbor.

 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 23:56 08.02.2009

Pitanje gledanosti..

Dobre vesti bi gledalo mnogo manje ljudi, nego one klasične, koje vrve od kukumavčenja, pesimizma, negativnih pojava... Već dugo vremena pesimizam i kritizerstvo su u našim krajevima način pražnjenja, način da se stvarnost što više ukloni sa linije posmatranja.

Negativistički pristup, po sistemu sve je tako loše i trulo, daleko je lakši za baratanje nego onaj pristup koji bi podrazumevao objektivnost, analizu i unošenje doze optimizma uz koju ide i aktivno traženje, odnosno nuđenje rešenja. Ogromna većina ovdašnjih ljudi će i u načinu razmišljanja, i u razgovoru sa drugima upotrebiti pesimizam kao ustaljen model, sa kojim se retko ko iz bliže okoline neće složiti.

Sve to, uključujući i verovatno slabiju gledanost, ne znači da ne treba ubaciti jednom nedeljno "dobre vesti u program". Naprotiv. One bi dobrodošle. Ono što bi vitaminski koktel bio za oslabljen organizam, to bi za mentalno stanje nacije omamljeno pesimizmom bile "dobre vesti". Preporuka.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:51 09.02.2009

Re: Pitanje gledanosti..

Loader, slažem se sa tobom. Medjutim, do ovakvog stanja je došlo dugotrajnom presijom medija. Ako želimo da promenimo situaciju, čeka nas dug put. No, od nečega treba krenuti.

Inače, Večernje novosti od pre nekoliko nedelja na vrhu pete strane imaju tri dobre vesti. Za pohvalu
loader loader 17:50 09.02.2009

Re: Pitanje gledanosti..

Ok, Milutine, samo, ja nisam ni ulazio u to šta su uzroci samog stanja, pa mislim da je ono "međutim" sasvim suvišno.

Slažem se da mediji imaju veliku odgovornost, no, ja bih je ipak definisao malo drugačije. Ako se kaže - "do ovakvog stanja je došlo dugotrajnom presijom medija" - mogu da ispadnu dva pogrešna zaključka, da su mediji jedini odgovorni, i da su mediji oblikovali nas, a ne mi njih. Mediji su ne jedini, nego tek jedan od važnih učesnika u kreiranju stanja današnjeg. Takođe, mediji nisu nekakav nezavistan mehanizam, koji funkcioniše sam od sebe i sam sebi kreira stil. Medije, koji god da su, načinili smo upravo mi, za svoje potrebe (mi kao država, kolektivitet, mentalitet). Naš pesimizam jeste stariji od medija ako se gleda šta je čemu uzrok. Mi, pesimisti, načinili smo medije po svojoj meri, pesimističke. I, oni rade već dugo na sličan način. E, sad, pošto izgleda postajemo malo svesniji štete koju nanosi gomila loših vesti, mi počinjemo da razmišljamo na temu smanjenja količine tog negativiteta. Kako se mi sami u tom smislu menjamo, shvatajući potrebnost uvođenja i nekih "pozitivnih sadržaja", menjaće se i mediji, tj. govor medija. U duhu te vrste promena pojavljuje se i predlog autora ovog posta da se emituju "dobre vesti".

A što se V.novosti tiče, i njihove "tri dobre vesti", mogu samo da kažem da je to ozbiljna indikacija da bi kukumavski stil možda stvarno mogao da se koriguje u nekoj doglednoj budućnosti.
Dr M Dr M 00:29 09.02.2009

Kratka emisija

Mislim da su u Americi vec probali sa jednim takvim novinama. Ne znam kako su prosli na trzistu:))

U nasem slucaju, bojim se da bi takva TV-emisija bila prilicno kratka i lisena priloga iz nekih vaznih predmeta interesovanja, politike, naprimer.:((

taube taube 01:16 09.02.2009

u potpunosti

podržavam tvoju misao, ideju, inicijativu o pokretanju tv emisije DOBRE VESTI, sličnu ideju sam i ja imala pre dve godine, tad sam govorila da je najbolja vest da nema vesti, ili da nema nikakvih vesti - to je najbolja vest,
odlična ideja da objavljujemo ko je diplomirao, tu bih se našla i ja pre 10 -ak dana da takve vesti postoje :) ceremonija dodele diploma je nešto najpozitivnije što se nekom u životu može dogoditi, pored drugih pozitivnih stvari,
loader loader 01:53 09.02.2009

Re: u potpunosti

Čestitam :)
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:14 09.02.2009

Re: u potpunosti

1. Diplomiranje
2. Zaposlenje
3. Useljavanje u vlastiti stan
4. Putovanje u Pariz, Rim ili Prag
5. Susret i razgovor sa omiljenim piscem
taube taube 15:58 09.02.2009

Re: u potpunosti

sve to, a u ovom trenutku bih br.5 , ne znam zašto
dunja73 dunja73 03:07 09.02.2009

vec

slazem se ,ali zar to nema vec?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:03 09.02.2009

već sam predlagao

nešto tako slično pre par godina.
svi me gledali kao budalu. a onda su neki urednici počeli da na kraju vesti stavljaju priloge koji su pozitivni. kako nas stvarnost stalno gazi, tako je i ta poslednja vest gurnuta i na njeno mesto je ponovo došla neka loša vest.
u svakom slučaju podržavam dobre vesti
margos margos 16:48 09.02.2009

Re: već sam predlagao

Pre nekoliko meseci sam videla u koloni vesti, skupštinski predlog da vesti sadrđe 70% pozitivnih i optimističkih informacija - uzviknem ''KONAČNO!'' i kliknem na vest... kad ono: u Rumunskom parlamentu neki poslanik dao predlog - čak mislim da je Predsednik parlamenta - i dočekaju ga na nož liberalni predstavnici - kako je to samovolja, kako je to gore nego u doba Čaušeskua... ma strašno nešto.

Došli smo do vremena, kada se dobre vesti mogu samo 'poturati', baš tako, na kraju... malo po malo... dok ne ozdravimo kao civilizacija.
sentinel26 sentinel26 17:47 09.02.2009

I tvoj predlog

se može ubrojiti u dobre vijesti.
Naprimjer:
Iz tri oblasti života po 3 dobre vijesri.
Tri puta tri.

Nažalost, stanje u novinskim kućama i medju novinarima je takvo da će teško naći pogodno tle da bi mogla zaživjeti.

Kada bi mogao predlogu da dodaš malo nacionalne boje - možda bi ideja dobila podršku.
mirjana_kovacevic mirjana_kovacevic 01:26 10.02.2009

Dobre vesti!

E takve vesti bih volela da gledam i slusam svaki dan!
Sa mojim suprugom cesto razgovaram o tome i onda samo iskljucimo TV jer nekad stvarno ne moze da se podnesu grozote u vestima... Pa valjda ima napisanih knjiga, nekih slika, zasadjenog drveca -bar necega, bilo cega, za jedan mali prilog!
Npr -izvestaj sa beogradskih izletista kad dodje leto... i tako to...
thebee269 thebee269 12:41 10.02.2009

+

Svaka cast za predlog .Podrzavam svim srcem.
Promovisati nepoznatu uspesnu decu, vredne i pametne ljude na njihovim radnim mestima, dobre i vredne domacice, lokalne aktiviste u sportskim uduzenjima ,kuluturnim institucijama i milion drugih pozitivnih primera kojih stvarno ima ali se na njih od ovih svakodnevnih sr...a ne obraca nikakva paznja.

Pozdrav za ideju!
miloradkakmar miloradkakmar 14:25 10.02.2009

Шта је добра вест ?


Прво би требало утврдити, на основу општеприхваћених критеријума : шта је добра вест и за кога је она добра. Добра вест да је неко магистрирао не мора да значи да је добра за онога ко у то време није. Да ће сутра бити сунчано и топло не одговара свима , да ће се неко запослити на анеко радно место не прија као добра вест онима који се нису запослили.... Информација је роба , добра вест , нажалост ,данас баш нема неку цену.

Идеја није лоша, али је треба извагати.
rada_kon rada_kon 22:05 11.02.2009

Re: Шта је добра вест ?

miloradkakmar
Прво би требало утврдити, на основу општеприхваћених критеријума : шта је добра вест и за кога је она добра. Добра вест да је неко магистрирао не мора да значи да је добра за онога ко у то време није. Да ће сутра бити сунчано и топло не одговара свима , да ће се неко запослити на анеко радно место не прија као добра вест онима који се нису запослили.... Информација је роба , добра вест , нажалост ,данас баш нема неку цену.Идеја није лоша, али је треба извагати.


Општеприхваћени критеријуме није тешко знати - ако смо бистре главе.
И зашто одмах компликовати ствари филозофијом, зар није боље гледати једноставно на ову изванредну идеју!!!

За сваког је добра вест , као што рече thebee269 - морам да је цитирам, јер је то тако лепо и једноставно рекла:

Promovisati nepoznatu uspesnu decu, vredne i pametne ljude na njihovim radnim mestima, dobre i vredne domacice, lokalne aktiviste u sportskim uduzenjima ,kuluturnim institucijama i milion drugih pozitivnih primera kojih stvarno ima ali se na njih od ovih svakodnevnih sr...

Ја бих додала: у позитивне-добре вести уврстити привредне успехе појединаца, пољопривредника, омладинаца...То је оно што нам треба да нам подигне дух и морал, а не да слушамо само ко је ухапшен , ко је убијен...и те одвратне теме...

Филипе, потпуно подржавам идеју. И није важно да ли је већ било таквих - идеје су оно што нас води напред!
И није истина, не може ме убедити никаква статистика, да људи више воле негативне вести. То је чиста глупост, ма ко је да рекао.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana