Patchwork teorija graška

Vesna Knežević Ćosić RSS / 04.09.2007. u 07:02

Mucenje graskom po Andersenu

Polusestre su Pepeljugi zadavale svakojakih jada, izrugivale joj se, sipale grasak i socivo u pepeo, a njoj je valjalo sedeti i trebiti.

Recept iz 17. veka

Svezi grasak mozete da kuvate po receptu iz Le Cuisinier Français, iz sredine 17. veka, u gnezdu od zelene salate (Petits Pois à la Française).

U posudu stavite nekoliko slojeva listova zelene salate. Preko salate stavite grašak i začine (biber, zacinsko bilje i malo secera). Prekrijte s nekoliko listova zelene salate. Tako slozen grasak kuvajte na pari ili u maloj kolicini vode. Posudu poklopite, jer tako grasak odrzava vlaznost.

Grasak u romanu Dubravke Ugrešić Štefica Cvek u raljama života (odlomak)

Štefica je razdvajala komuške, prebirala po ispupčenjima, potezala zelene končiće, razvezivala mješčiće, i zrna su ispadala. Grašak se meškoljio u zdjeli upijajući sunce. Štefica je zagrabila grašak u šaku, zelene kuglice klizile su niz njezine prste i udarale o dno zdjele kao sitna kiša."Mladi grašak..."uzdahnula je Štefica i stavila jedno zrno u usta.
- Ne jedi grašak! - rekla je tetka ulazeći u kuhinju.
- Zašto?
- Tamo jedan naš iž Bošanške Krupe, zvali su ga ludi Mile, taj se jedanput za okladu najeo širovog graška, ovakvog, nekuhanog, pa je poslije umro.
- Od sirovog graška?!
- Da - rekla je tetka. - Grašak mora uvijek biti dobro izdinstan na luku.
Tetka se vrtjela po kuhinji, ponovo otvorila i zatvorila nekoliko ladica i rekla:
- Ješi li pri kraju?
- Evo, još malo...
Tetka je izašla, a Štefica je nastavila premetati zelene mješčiće, potezati niti kao da para.
Učinilo se najednom Štefici da se oko nje hvata i zgrušava topla maglica, kao vuna, i da je već jednom tako čistila grašak, u isto vrijeme, u istoj ovoj kuhinji, za istim ovim stolom..."A možda ja"pomislila je Štefica,"cijeli život sjedim u ovoj kuhinji i čistim grašak, samo što to ne znam?!"Vunica je polako obavijala Šteficu Cvek i namatala se na nju kao na ličinku."Kao na gusjenicu", mislila je Štefica i promeškoljila se."Kao na zelenu gusjenicu...", prela je Štefica Cvek. Štefica je potegla zadnji končić. Iz komuške su se iskotrljala četiri debeljuškasta zrna.
Štefica je podigla zdjelu sa stola, ali se zdjela izmakla iz njezinih ruku i tresnula na pod. Zrnje se razletjelo. Štefica se sagnula, klekla i stala skupljati grašak, zrno po zrno. Zrake sunca puzale su po podu i Štefica je kao pod povećalom mogla vidjeti prašinu, ogrebotine, grašak... I najednom se na nju sručilo neobjašnjivo očajanje...
Zaboga, mislila je Štefica, vječno ću ostati zatočena u ovoj kuhinji i skupljati grašak, zrno po zrno, plakala je Štefica, cijeli svoj život, mislila je Štefica, s tetkom koja će stalno gubiti zubalo, suze su kapale na pod, skupljat ću i skupljati, plakala je Štefica, svima je bolje, mislila je Štefica, i Marijani i Eli i Anuški, kotrljao se grašak, one bar imaju nekoga, izmicao je grašak, muža, djecu, prijatelje, plakala je Štefica, samo ja nemam nikoga, mislila je Štefica, posao, kuća, ronila je suze Štefica, nikad, nikad se ništa neće promijeniti, kotrljale su se suze, uvijek će mi ispadati zdjela i uvijek ću zrno po zrno, plivao je grašak u suzama, kao u ružnom snu, šmrcala je Štefica, zašto Ela nije u ružnom snu, mislila je Štefica, zašto Marijani ne ispada zdjela, ljuljao se pod u suzama, zašto Anuška ne kupi grašak, prebirala je Štefica zelenu brojanicu, što mi se to događa, moram nešto učiniti, nizala je nisku graška Štefica, samo da pokupim grašak, upijala je ruka-bugačica suze...

Zdravlje i grašak

Grasak odrzava zdravlje kostiju, srca i krvotoka jer je izvor vitamina K koji aktivira osteokalcin koji pomaze ugradnju kalcijuma u kostima i odrzava normalno grusanje krvi Betakaroten, provitamin vitamina A, kojeg ima u grasku, pomaze u prevenciji raka i srcanih bolesti.

Princeza na zrnu graška

U Andersenovoj bajci »Princeza na zrnu graška«  slavni Danac opisuje situaciju kako je jedan princ rešio da se ženi i kako je svuda po svetu trazio »pravu princezu«.

Princ je u ovoj bajci simbol »pravog« muskarca u tradicionalnom smislu reci, aktivan element koji ima moc izbora i odluke. Princeza je simbol prave zene u tradicionalnom smislu reci, koja se nudi. Ona je pasivni element koji ako pokaze i dokaze da je »pravi izbor«, moze da bude selekcionisana i »uzeta« od strane princa.

Macizam i seksizam biranja mlade dodatno je pojacan aktivnim ucescem roditelja princa u izboru princeze. Otac, kao glava porodice je pusta u uzi izbor. »Uto se na gradskim vratima zacu kucanje i stari kralj podje da otvori. A pred vratima stajase princeza.«  Majka, kao cuvarica porodicne tradicije, koristi lukavost i funkciji testiranja govori li pridoslica istinu ili laz da je princeza. »Pa lepo, odmah cemo se uveriti, pomisli stara kraljica, ali ne rece ni reci, vec ode u spavacu sobu, poskida svu posteljinu i na dasku kreveta stavi jedno zrno graska: povrh njega naslaga dvadeset mekih duseka...« Lukavost majke nema negativnu konotaciju, jer udata zena sme da koristi i takva sredstva kada su u funkciji zastite muskarca, u ovom slucaju sina princa. Za razliku od devojke, koja mora da ima iskljuvo atribute nevinosti i iskrenosti. Interesanto je da »lukavost« u ovoj prici ne ispoljavaju muskarci. Oni su »cisti«. Prljave, policijske metode tajnog proveravanja ispravnosti,  koristi zena.

Princ i njegova familija sude, princeza svedoci. »Grasak« je bajkovita preteca policijskog detektora lazi. Cela procedura ispitivanja i testiranja ispravnosti navodne princeze ima elemente podlosti, jer ona pojma nema da je podvrgnuta testu. Ali, princeza je objekat. Objekat se ne pita, on se podvrgava ispitivanju.

Pisum sativum

Grasak je povrtlarska kultura, jednogodisnja zeljasta biljka iz porodice zrnastih mahunarki. Latinski naziv: Pisum sativum. Engleski naziv: green peas. Dobro uspeva u krajevima s prohladnom i vlaznom klimom. Energetska i nutritivna vrijednost 100 grama graska je: 81/339 kcal/kJ, 5,42 g belancevina, 14,46 g ugljenih hidrata, 5,10 g dijetalnih vlakana, 0,40 g masti. Ne sadrzi holesterol. Grašak obiluje vitaminima i mineralima; dobar je izvor folne kiseline, B6, C, gvozdja.

G-tacka

Ukoliko imate G-tacku, ona se nalazi od 2,5 do 5 centimetara unutar vagine na prednjem zidu organa. Trebalo bi da mozete da napipate G-tacku prstima, iako je, ukoliko niste uzbudjeni, velicine graska.

Najstarija nalazista graska

Najstarija nalazista graska su u neolitu. Grasak je pronadjen u starogrckim grobovima 6000 godina pre nove ere. U juznoj Rusiji pronadjen je u arheoloskim slojevima, starim 5000 godina. U Evropu je stigao u vreme velikih seoba, pocetkom srednjeg veka.

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:40 04.09.2007

moja drugarica Ljubica

Uoci Bitefa, pretprosle godine, zove mene moja drugarica Ljubica Beljanski Ristic i pita, onako skroz ozbiljna:
- Jel znas ti da je sada godina Andersena?
- Nemam pojma - kazem.
- Strasno. Al citala si Andersena, secas se slavnog Danca?
- Paa jesam, al davno. S Danskom bolje stojim, mislim, protrcala skoro par puta...
- E, super, aj smisli nesto za Bitef polifoniju.
I tako se ja bacim na ponovno iscitavanje Andersena i samo za moju drugaricu Ljubicu napravim kroki za "teoriju graska".
E sad, zasto sam se toga bas sad setila? Odgovor je trilican.
1. Bitef samo sto nije, valja karte/propusnice nabavljati
2. Ljubica je slomila nogu pa mislim na nju
3. Crk'o mi je sporet pa se nerviram
fixer fixer 16:39 04.09.2007

odica za ljubicu

ljubica je:
najpametnija
ljubica je topla
ljubica je školigrica
ljubica je zaista humana
ljubica je stručna
ima lep glas
za nju nikada nema nepremostivih problema
ljubica je heroj
ljubica je leepo vaspitana
.. a i nije loša riba



p.s.
lepo je imati ljubicu za drugaricu

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:17 04.09.2007

Re: odica za ljubicu

fixer:))))
hvala ti!

AnaMaSha AnaMaSha 03:23 08.09.2007

Re: moja drugarica Ljubica

Te iste pretprosle godine uoci Bitefa, i mene je zvala moja drugarica Ljubica i pitala da spremim nesto za Bitef na temu Andersena.
Princeza na zrnu graska je takva bajka o kojoj se moze satima pricati - da li je bajka o zeni kao objektu? ili je bajka o princezama koje se prenemazu -- dok jadni siromasi nemaju taj luksuz??
Da li je to bajka o podlosti svekrva? ili o naivnosti mladih devojaka koje prolaze kroz svoj zivot ne primecujuci ljude, a primecujuci svaku trunku koja njih dotice licno? Ili bajka o princevima koji su naivini i priglupi?
To su epistemoloska pitanja.
A i nas dve se tad nadjosmo -- onako ontoloski -- i divno se upoznasmo u Beogradu pre dve godine.
Ljubica je napravila cudo -- sto uostalom od nje uvek i ocekujemo.

dunjica dunjica 07:57 04.09.2007

Vesna,

ja sam u prvi mah pomislila da kvaka lezi negdje u OVOME.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:28 04.09.2007

Dunjice

moze i ta kvaka, pedjicina, naravno


Kazezoze Kazezoze 08:39 04.09.2007

Vesna,

poshto znam da ne jedesh meso evo ti jedan link Indijske vegetarijanske kuhinje, mozhda nadjesh neshto i o grashku... ))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:47 04.09.2007

kazezoze

'fala:)

moze svasta da se nadje o grasku, od biblije do teorije nastanka svemira, da ne pominjem sandalice u boji grashka:)
Dejan Stanković Dejan Stanković 09:03 04.09.2007

a kaze izreka ovdasnja

"ne moze zrno graska u dupe da mu stane" - to je kad je neko mnogo srecan i zadvoljan sam sobom.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:05 04.09.2007

iju

Dejane:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:21 04.09.2007

Mlogo lepa izreka

baš slikovita...

Draga, našla si me, najpraktičnije moguće...danas je za ručak grašak :)
Drugo, znaš li onu "Priču po izboru", zaboravih ko je napisao, mislim neki Francuz, o tri zrna graška...pa ti menjaš priču, a grašci putuju. Mnogo lepa.
Graške volim, spadaju mi međ bobičasto-zvončasto-zanimljivo-ljupko: šumske jagode, đurđevak, zvončići, višnje, trešnje, grašak...
blue blue 09:06 04.09.2007

boja

"..Na portira, koji je u ovaj neuobicajeni cas vec bio budan i pozdravio kneza nemim naklonom, Fini uopste nije obratio paznju. Debeo saag boje zelenog graska kojim su stepenice bile prekrivene potpuno je zagusio odjek njegovih koraka i ovo besumno lebdenje ucinilo ga je slicnim nekoj viziji..."
gordanac gordanac 09:18 04.09.2007

fircam patchwork...

...peas art




Mendel's law of independent assortment

Cross of peas having yellow round seeds with peas having green wrinkled seeds. A stands for the gene for yellow and a for the gene for green; B stands for the gene for a round surface and b for the gene for a wrinkled surface.







Jelica Greganović Jelica Greganović 09:23 04.09.2007

Evo i mog

krpčeta za pačvork:

Veslači
Kazezoze Kazezoze 09:46 04.09.2007

Evo i mog

osmerac bez kormilara

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:49 04.09.2007

hihihi

jao, sto vas volim:) znala sam da cete se inspirisati:)))
gordanac gordanac 10:47 04.09.2007

:))

jedno autoritativno ekspertsko mišljenje o grašku za patchwork


music peas
Black Eyed Peas - Shut Up


underwear peas (for earth) :)




drugo mišljenje, autoritativno i ekspertsko o grašku za patchwork
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:02 04.09.2007

Za grašak-bebe

grašak-igračke, "Peas on Earth"

Kazezoze Kazezoze 11:15 04.09.2007

hipi grašak za mir

gordanac gordanac 11:27 04.09.2007

:))


classic contribution
poddington peas


i blog o graškogradu i graškićima
pozdrav iz graškograda
jasnaz jasnaz 11:13 04.09.2007

: ne valja

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:20 04.09.2007

Pa jes' ,

kud bi grašak bez mirođije...
Draga tebi preporuka, a ja odoh da kuvam - naravno grašak (sad će deca iz škole)

oh la la oh la la 11:59 04.09.2007

spec za Šteficu




oh la la oh la la 12:01 04.09.2007

i spec za Vesnu

jasnaz jasnaz 12:20 04.09.2007

Re: Pa jes' ,

prijatno vam!
dunjica dunjica 12:53 04.09.2007

Prilog za patchwork

dunjica dunjica 13:01 04.09.2007

Graškove pahuljice

prvi put čula
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:07 04.09.2007

Re: Graškove pahuljice

se prave ovako:

gordanac gordanac 13:13 04.09.2007

užina za zekana...

...preporučuju stručnjaci :2 "pahuljice" graška

:)))
dunjica dunjica 13:04 04.09.2007

Karnevalstimmung

Taska Dana Taska Dana 18:14 04.09.2007

A carobni grasak!!! :)

Meni je taj naj!
nsarski nsarski 18:23 04.09.2007

Heheee,

ja na brzinu procitao naslov, i mislio "teorija gresaka". Pa se setio knjige "Uvod u teoriju gresaka" sa ovakvom slikom na koricama:



Ali, posto to nije to, onda su mozda dinosaurusi izumrli zato sto nisu jeli grasak (ili nisu znali teoriju relativnosti):)))

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 22:39 04.09.2007

Princeza na zrnu bibera

Draga Vesna!
Silno si me oraspolozila sa ovim graskastim tekstom. Jos se pominje i Bitef... pa onda ona odica za Ljubicu! Dodje mi da te ljubnem. Pre par godina, prolazila sam kroz fazu opsednutosti likom princeze na zrnu graska. Pisala sam tada neke kolumne, za magazin "Zenski svet" i online magazin Plastelin, i lepo se secam da su na oba mesta tekstovi bili o Princezi... Inspirisalo me je ovo pačkovorkinjanje da preturim po kompjuteru, i evo...
U nastavku sledi jedna literarna "krpica" za tvoj pačvork.
U pitanju je svakako delić praistorijske kolumne, ali delić vrlo graškovit i zelen. :)
Vidimo se na BITEFu.
Veseli pozdrav...
Minja B.



... Princeza na zrnu graška. To je jedna jako zanimljiva žena. Njoj, znate, stave sto dušeka, i petnaest jastuka, i sto petnaest jorgana na jedno jedino zrno graška... I - nju žulja. To zrno graška, koje ne oseća – žulja? Da li je moguće? Sedi gore umotana u mekano ćebe, podigla noge , i u debelom hladu, ispod badalhina, ona nalazi vremena da kuka . Zrno graška? Zrno graška. Zrno kafe, zrno bibera... Sve jedno koje je zrno u pitanju. Važno je samo da žulja. ... I briga nju što narod gladuje. Briga je za sluge koje su ceo dan slagale krevete, dušeke, i prateću posteljinu. Briga je za ratove njenog oca. Čak i za prosce koji joj ginu pod prozorom. Ona, gospodjica, ima problem sa zrnom. Zrnom graška. Ako mene pitate, ona je jedna egocentrična glupača. Umesto graška trebalo je da joj stave puščano zrno. Ili dinamit. Onda bi videla ... Da grašak nije bio važan. Da ona sama nije bila važna. Da nikada nije bila aktuelna. Kao ni ja. Sve jedno... Da ima ko da mi postavi deset spratova dušeka, ja bih u ovoj kolumni i dalje lamentirala nad graškom. Jer grašak je, šta god vi o tome mislile, naročito kad je s kiselim mlekom, sto puta zabavniji od metka. I svih ostalih tema koje su u našoj stvarnosti «uvek aktuelne». Zagledana u grašak, ne primećujem meso, pri čemu meso treba shvatiti kao metaforu za «pravi život». Ono krvavo, kuvano, pečeno, nedopečeno, što se u bajkama nazire samo u drugom planu. Princeza na telećoj šnicli?... Nema šanse. ...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:28 05.09.2007

Re: Princeza na zrnu bibera

Minjo, se gledamo, obavezno!
ljubac za seku
Tarkovski Tarkovski 04:10 05.09.2007

Re: Grasak


Za putnike namernike koji se nadju u Kaliforniji, pre nego sto skrenu ka Danskom selu Solvangu, odlicna supa od graska -koja nije ni skupa - se moze naci u Andersonovom restoranu ( http://www.peasoupandersens.net/index.shtml).

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:20 05.09.2007

Ovde...


svraca bloger Tarkovski:)
Tarkovski Tarkovski 12:47 05.09.2007

Re: Ovde...

Dekor = 1 / kvalitet supe :)
fixer fixer 11:53 05.09.2007

nema mi graška!.

ma sve je u redu i tooo.. al, de meni dođe taj grašak? sav sam se ispipo i od gt-ija nix.. još sam se i uzbuđio.. i opet ništa.. joooj, da nije to kod mene nešto vanmateričnoo?
Sergel Sergel 23:02 05.09.2007

Re: nema mi graška!.

Ipak mislim da je od svakoga grashka najsignifikantnija, grashka znoja! Narocito kad podvuce nesto dobro ucinjeno:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana