Vojvodina, patriotizam i još ponešto!

Branislav Kovačević Cole RSS / 12.02.2009. u 13:24


     Zaista mi je više dosadilo patriotsko kukumavkanje dežurnih dušebrižnika koji su sebi dali za pravo da su jedini i neprikosnoveno zabrinuti za sudbinu Srbije! Jedino Oni znaju šta je dobro za sve nas, jedino Oni znaju kojim putem u svijetlu budućnost, jedino Oni znaju SVE, pa kada im se nešto ili neko ne svidi, odmah je tu etiketa: izdajnika, stranog plaćenika, separatiste….antihrista!!!

Niko ne može biti Srbin, kao što su Oni!

Niko ne može biti zabrinut kao što su Oni!

Niko ne može biti Hrišćanin, kao što su Oni!

Niko nema pravo da se razlikuje!

Pomislio sam, u jednom trenutku i na kratko, nakon pada Miloševića da ćemo se, ako ništa drugo, bar otarasiti te lažne patriotske retorike, kako bi počeli da živimo od nekog rada, ali  evo ovih dana se patriotske snage ponovo ujedinjavaju na fonu Statuta Vojvodine.

Vojvodina
Vojvodina
 

A Ko su uopšte Ti Vojvodjani koji se usudjuju da promišljaju o sopstvenoj budućnosti, opstanku i egzistenciji. Ko su  svi ti političari iz Vojvodine koji nam preko Statuta Vojvodine prete novom secesijom i cepanjem Srbije? Kako se usudjuju da tako nešto predlože, kad TO  nešto ne podržavaju Koštunica, Velja Ilić, Toma Nikolić, pa i Sv.Sinod –Amfilohije lično! Ma pitam se i kakvi su to Srbi iz Vojvodine koji ne vide visokoumnu politiku velikog Voje Koštunice koja se naslanja na duboku i mislenu  tradiciju Dobrice Ćosić, najreprezentativijeg predstavnika naše čuvene “Moravske” političke škole, sa višedecenjskim isturenim odeljenjem na Dedinju? (Kako je svojevremeno napisao pok. Prof Ivan Đurić, za D.Ćosića : “On od Zapada poznaje jedino Zapadnu Moravu i to jednu njenu obalu!”)

Zakačih nenamerno i sasvim slučajno snishodljivi intervju koji je vodio Nenad Lj. Stefanović, glavni urednik RTS.-a sa V.Koštunicom, ex premijerom, u čijem se svakom sekundu osećao obostrani žal za “ne tako davnim vremenima”. Ipak u jednom trenutku N.S. se usudi da pita V. K (umalo  što ne reče Predsedniče!!!): “ Da budemo fer g-dine Koštunica problem JAT-a … je i zaostavština Vaše Vlade…” jedva nekako prozbori N.S, kad ti se naroguši V.K, kao ono petog oktobra kad je saznao da je “pogubio od sebe boljega…”..pa začkilji na ono mudrije oko, steže vilicu…” Pa da, kad nemate šta da me pitate vraćate se u istoriju (!!?), umesto da gledamo u budućnost…” tako nekako promrsi ex – nikad prežaljeni premijer,…A ne pitate za Statut Vojvodine…?”

U tom trenutku se i ja zabrinuh za Vojvodinu, jer koga su branili Milošević i Šešelj,  Koštunica i Toma Nikolić, taj se nije dugo “družio” sa nama! Žestoko je Voja branio Jugoslaviju, tamnicu Srpskog naroda, do poslednjeg trenutka. Nista manje nije branio zajednicu Srbije i Crne nam Gore, sa istim uspehom kao i Kosovo! Pa kad mu je ponestalo patriotske municije onda se okrenuo ka Vojvodini. Sva je sreća da su mu gradjani Srbije uzvratili pravom merom, tako da je uspeo, vrlo brzo, da prokocka opštenarodno poverenje iz 2000-te, da stranku dovede ispod cenzusa, gde bi i ostao da mu nije čačanskog ordonansa Velje. Ali ne prestaje vredni Voja (a šta bi on drugo radio u životu?),  nastavlja da “brani” Srbiju napadajući ne samo sve druge, nego i Srbe iz Vojvodine, koji preko Statuta hitaju ka EU, scenario  koji V. K. vidi kao  déjà vu, na Kosovu. Previdja Voja legalista da su čuvarni Vojvodjani do predloga Statuta došli političkim dogovorom, poštujući proceduru, Ustav i zakone Srbije, za razliku od njegovog na silu izglasanog Ustava, koji je dvodnevnim navlačenjem dobio “potreban” broj glasova i to bez bez javne rasprave, čega nije bilo ni kod Tita,  pa ni kod Miloševića! Ali V.K. je patriota!!! Njemu je sve dozvoljeno, pa mu nisu smetali ni Nebojša Pavković, Rade Marković, Rade Bulatović, Aco Tomić….pa ni Ceca Ražnatović sa kojom je cupkao   čekajući jednu Novu godinu, ali mu smetaju  svi koji se ne slažu sa njim, svi koji su shvatili kolika je i kakva politička štetočina. Direktan rodjački link sa SPC-om, preko Amfilohija je iskoristio da pojača svoju nejaku političku poziciju saopštenjem Sinoda, o štetnosti i opasnosti ponudjenog Statuta? Saopštenje je upućeno na adrese najviših funkcionera Srbije, rekavši im in-direktno da su glupi, politički nepismeni i slepi, da ne vide ono što oni vide…da su svi političari iz Vojvodine, koji su podržali Statut izdajnici i neprijatelji Srbije …da su gradjani Vojvodine nepatriote….!!!

Samo su Voja & Velja & Toma & Amfilohije patriote, samo oni znaju šta je dobro za Srbiju…! Samo oni znaju i razumeju svetsku političku scenu, samo su oni jedini i nepogrešivi - nezamenljivi!

Može li se zaista u Vojvodini dogoditi repriza Kosova?

Skoro je nemoguće povući bilo kakvu paralelu između Kosova i Vojvodine, osim da su obe teritorije uživale status pokrajine. Etnička struktura Vojvodine , po popisu iz 2002, izgledala je ovako: Srbi 65%, Mađari 14,28%, Slovaci 2,79%, Hrvati 2,78%, Jugosloveni 2,45%, Crnogorci 1,75%, Rumuni 1,5%, Romi 1,43% ,  ostali 7,97% !

 Dakle Srbi su u većini i to ubedljivoj! Ali ko je taj i na osnovu čega, ko može da dokaže da i nesrpsko stanovništvo nije lojalno državi Srbiji? MUP je na zahtev Lige socijaldemokrata Vojvodine izdao zvanično saopštenje u kome se kaže da nema organizovanih oblika borbe za secesiju Vojvodine, nema ni jedne političke organizacije koja u svom programu zagovara secesiju..itd. Dakle Srbi su većina, nema političkog programa za otcepljenje Vojvodine, nema organizovanih terorističkih jedinica, pa samim tim ni izgreda te vrste…..itd.

Pa čemu onda tolika galama?

A šta bi ONI drugo?

 

Da  se reši pitanje integracije Srbije u EU?

Da se reši neki privredni problem?

Da se zaustavi korupcija?

Da se uredi država?

Da nas pomire sa sobom i svetom?

 

Naša duboka nesreća je

 što se tim pitanjima malo njih bavi,

 jer bi svi da budu

patriote opšte prakse?

 

Taman da postavim Blog, kad videh optimističku izjavu našeg guvernera Jelašića:

                                      Jelašić ne očekuje izlazak iz krize pre 2011. 

“Zemlje regiona neće izaći iz krize pre 2011, a možda će se čekati i duže, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić na tribini o uticaju globalne krize na zemlje Balkana na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.”

Pa neka nam je sa srećom!

 

AtačmentiKomentari (199)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 13:45 12.02.2009

redosled

Ja sam pre pet godina mislio da ce najpre da se otcepi Sandzak pa onda Vojvodina ali ce izgleda biti obrnuto. Najverovatnije se evropa odlucila da najpre otcepi Vojvodinu iz istorijskih razloga - imaju argument da su dobrovoljno i usli u Srbiju (ne znam da li ce se i Baranja otcepiti od Hrvatske i tako konacno ponovo okupiti celu Vojvodinu)

To je "mudra" drzavna politika uz podrsku "prijatelja" iz Evrope
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:52 12.02.2009

Re: redosled

drug.clan
Ja sam pre pet godina mislio da ce najpre da se otcepi Sandzak pa onda Vojvodina ali ce izgleda biti obrnuto. Najverovatnije se evropa odlucila da najpre otcepi Vojvodinu iz istorijskih razloga - imaju argument da su dobrovoljno i usli u Srbiju (ne znam da li ce se i Baranja otcepiti od Hrvatske i tako konacno ponovo okupiti celu Vojvodinu)

To je "mudra" drzavna politika uz podrsku "prijatelja" iz Evrope


Ne sporim nikome pravo da misli kako god, ali ako 65 % Srba, i ostalih gradjana ZAISTA misle da tako treba, onda nema te sile koja ce ih u tome zaustaviti, ali mislim da su i Vojvodina i Sandzak samo lepa zamena teza, kojom se kompenzuje nedostatak znanja i mogucnosti da se resavaju egzistencijalna pitanja. Jer ako ce biti kako Jelasic kaze 2011...a mozda i kasnije, sta ce raditi gradjani u medjuvremenu? Od cega ce ziveti....od zaludjivanja da nas neprijatelji vrebaju sa svih strana, pa to smo probali sa Milosevicem, pa smo prosli kako smo prosli...Ali kazem ne sporim pravo svakome da misli sta god hoce, ali se bojim takve drzavne politike.
drug.clan drug.clan 13:57 12.02.2009

Re: redosled

Branislav Kovačević Cole
drug.clan
Ja sam pre pet godina mislio da ce najpre da se otcepi Sandzak pa onda Vojvodina ali ce izgleda biti obrnuto. Najverovatnije se evropa odlucila da najpre otcepi Vojvodinu iz istorijskih razloga - imaju argument da su dobrovoljno i usli u Srbiju (ne znam da li ce se i Baranja otcepiti od Hrvatske i tako konacno ponovo okupiti celu Vojvodinu)

To je "mudra" drzavna politika uz podrsku "prijatelja" iz Evrope


Ne sporim nikome pravo da misli kako god, ali ako 65 % Srba, i ostalih gradjana ZAISTA misle da tako treba, onda nema te sile koja ce ih u tome zaustaviti, ali mislim da su i Vojvodina i Sandzak samo lepa zamena teza, kojom se kompenzuje nedostatak znanja i mogucnosti da se resavaju egzistencijalna pitanja. Jer ako ce biti kako Jelasic kaze 2011...a mozda i kasnije, sta ce raditi gradjani u medjuvremenu? Od cega ce ziveti....od zaludjivanja da nas neprijatelji vrebaju sa svih strana, pa to smo probali sa Milosevicem, pa smo prosli kako smo prosli...Ali kazem ne sporim pravo svakome da misli sta god hoce, ali se bojim takve drzavne politike.Ne sporim pravo svakome da se odvoji pogotovo u ovakvim okolnostima. Nek se spasava ko moze!

Ja samo kazem da je mudra politika nasih politicara i evropskih prijatelja koji podrzavaju takvu politiku dovela do toga da ce ovaj deo Evrope (jos uvek deo bar geografski) potrositi jos deceniju dve na ovakve gluposti umesto na razvoj!

A narodu nije ostalo nista drugo vec da bezi. Ko moze samostalno u neku lepsu zemlju a ko ne moze tako onda kolektivno zajedno sa zemljom.
Doctor Wu Doctor Wu 14:10 12.02.2009

Re: redosled

Jer ako ce biti kako Jelasic kaze 2011...a mozda i kasnije, sta ce raditi gradjani u medjuvremenu?

A šta će donošenje tog Statuta promeniti ako krize i bude do 2011.? Kriza je globalna i ni Srbija, a kamoli Jelašić na to nemaju baš nikakvog uticaja.

Ne treba se praviti naivan, donošenje Statuta jeste u funkciji razaranja centralne vlasti i slabljenja srpske države. Niko ne pominje regionalizaciju i jačanje manjih centara po Vojvodini (Sremske Mitrovice, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Pančeva) nego stvaranje jedno novog centra, glavnog grada (Novog Sada). Zašto Srem, Banat i Bačka ne donesu svoje statute kojima bi odredili kako će se raspodeljivati pare od poreza na svojoj teritoriji? Sada će se po Peščaniku i Danasu javiti neki "istoričari" koji će početi objašnjavati kako ti Srbi u Vojvodini, zapravo, i nisu Srbi, nego kako su se oni nazvali Srbima jer su zbog KundK terora, pa će onda da krenu jadikovke nad sudbinom raseljenih Nemaca, pa će početi kuknjava kako se i do tih 65% zapravo napravljeno fašističkom (a šta bi se drugo i moglo očekivati od Srba nego fašizam?) kolonizacijom, i da bi trebalo malo etnički pročistiti pluća, da bi se sve završilo u CIA factbooku sa Voivodians i Voivodian language.

Mislim, to je sve glupavo je i providno. Bez stabilne države, nema pravljenja ni stabilnog tržišta ni stabilne ekonomije a ni građenja stabilnog društva. Kome to nije jasno taj je budala.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:12 12.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu
Jer ako ce biti kako Jelasic kaze 2011...a mozda i kasnije, sta ce raditi gradjani u medjuvremenu?

A šta će donošenje tog Statuta promeniti ako krize i bude do 2011.? Kriza je globalna i ni Srbija, a kamoli Jelašić na to nemaju baš nikakvog uticaja.


Mislim, to je sve glupavo je i providno. Bez stabilne države, nema pravljenja ni stabilnog tržišta ni stabilne ekonomije a ni građenja stabilnog društva. Kome to nije jasno taj je budala.


Ko u svom vokabularu za nekoga ko drugacije misli ima samo izraz budala, ne zasluzuje odgovor...!
Doctor Wu Doctor Wu 14:15 12.02.2009

Re: redosled

ne zasluzuje odgovor...!

Niste valjda shvatili da sam vas nešto pitao?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:16 12.02.2009

Re: redosled

drug.clan
Branislav Kovačević Cole
drug.clan
Ja sam pre pet godina mislio da ce najpre da se otcepi Sandzak pa onda Vojvodina ali ce izgleda biti obrnuto. Najverovatnije se evropa odlucila da najpre otcepi Vojvodinu iz istorijskih razloga - imaju argument da su dobrovoljno i usli u Srbiju (ne znam da li ce se i Baranja otcepiti od Hrvatske i tako konacno ponovo okupiti celu Vojvodinu)

To je "mudra" drzavna politika uz podrsku "prijatelja" iz Evrope


Ne sporim nikome pravo da misli kako god, ali ako 65 % Srba, i ostalih gradjana ZAISTA misle da tako treba, onda nema te sile koja ce ih u tome zaustaviti, ali mislim da su i Vojvodina i Sandzak samo lepa zamena teza, kojom se kompenzuje nedostatak znanja i mogucnosti da se resavaju egzistencijalna pitanja. Jer ako ce biti kako Jelasic kaze 2011...a mozda i kasnije, sta ce raditi gradjani u medjuvremenu? Od cega ce ziveti....od zaludjivanja da nas neprijatelji vrebaju sa svih strana, pa to smo probali sa Milosevicem, pa smo prosli kako smo prosli...Ali kazem ne sporim pravo svakome da misli sta god hoce, ali se bojim takve drzavne politike.Nije resenje u bezanju vec u suocavanju i resavanju problema..

Ne sporim pravo svakome da se odvoji pogotovo u ovakvim okolnostima. Nek se spasava ko moze!

Ja samo kazem da je mudra politika nasih politicara i evropskih prijatelja koji podrzavaju takvu politiku dovela do toga da ce ovaj deo Evrope (jos uvek deo bar geografski) potrositi jos deceniju dve na ovakve gluposti umesto na razvoj!

A narodu nije ostalo nista drugo vec da bezi. Ko moze samostalno u neku lepsu zemlju a ko ne moze tako onda kolektivno zajedno sa zemljom.

d_sandic d_sandic 14:17 12.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu
Jer ako ce biti kako Jelasic kaze 2011...a mozda i kasnije, sta ce raditi gradjani u medjuvremenu?A šta će donošenje tog Statuta promeniti ako krize i bude do 2011.? Kriza je globalna i ni Srbija, a kamoli Jelašić na to nemaju baš nikakvog uticaja. Ne treba se praviti naivan, donošenje Statuta jeste u funkciji razaranja centralne vlasti i slabljenja srpske države. Niko ne pominje regionalizaciju i jačanje manjih centara po Vojvodini (Sremske Mitrovice, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Pančeva) nego stvaranje jedno novog centra, glavnog grada (Novog Sada). Zašto Srem, Banat i Bačka ne donesu svoje statute kojima bi odredili kako će se raspodeljivati pare od poreza na svojoj teritoriji? Sada će se po Peščaniku i Danasu javiti neki "istoričari" koji će početi objašnjavati kako ti Srbi u Vojvodini, zapravo, i nisu Srbi, nego kako su se oni nazvali Srbima jer su zbog KundK terora, pa će onda da krenu jadikovke nad sudbinom raseljenih Nemaca, pa će početi kuknjava kako se i do tih 65% zapravo napravljeno fašističkom (a šta bi se drugo i moglo očekivati od Srba nego fašizam?) kolonizacijom, i da bi trebalo malo etnički pročistiti pluća, da bi se sve završilo u CIA factbooku sa Voivodians i Voivodian language.Mislim, to je sve glupavo je i providno. Bez stabilne države, nema pravljenja ni stabilnog tržišta ni stabilne ekonomije a ni građenja stabilnog društva. Kome to nije jasno taj je budala.


Da. Priča slična onoj u Bosni. Muslimani su rat počeli kao Muslimani. Termin se nije dopao zapadnim mentorima. Kraj rata su dočekali kao Bošnjaci. Govorili su srpskohratskim-hrvatsko srpskim jezikom, pa bošnjačkim. Sada su stremljenja da se nazivaju Bosanci a jezik bosanski!!! Za deset godina će se prosečan čovek pitati : odakle uopšte Srbi i Hrvati u Bosni u kojoj se najbrojniji narod zove Bosanci i govori bosanskim jezikom?

Dakle već viđen scenario.
Doctor Wu Doctor Wu 14:36 12.02.2009

Re: redosled

Priča slična onoj u Bosni. Muslimani su rat počeli kao Muslimani. Termin se nije dopao zapadnim mentorima. Kraj rata su dočekali kao Bošnjaci. Govorili su srpskohratskim-hrvatsko srpskim jezikom, pa bošnjačkim. Sada su stremljenja da se nazivaju Bosanci a jezik bosanski!!! Za deset godina će se prosečan čovek pitati : odakle uopšte Srbi i Hrvati u Bosni u kojoj se najbrojniji narod zove Bosanci i govori bosanskim jezikom?

Dakle već viđen scenario.

Ma, hvala bogu. I ne samo u Bosni, nego i na Kosovu (gde narod zovu Kosovars, jutros čitam za nekog boksera za nekog Murićija da ga zovu New York based Kosovar. Ne znam kako im se zove službeni jezik). Ne zovu li i u Crnoj Gori crnogorski? Što kaže kineska poslovica, samo se budala sapliće dva puta o isti kamen.

Ali, ono što mi stvarno nije jasno je kako ljudi ne kapiraju da jake tržišne ekonomije ne može biti bez jake države. Ne može da se pravi NYSE i Chicago Mercantile Exchange bez FBI-ja. Ovo će sada biti cepanje, gluparenje i otezanje u nedogled a mnogi zanemareni će iskoristiti ovo pitanje da dokaže svoj "besprekorni demokraCki potencijal".
drug.clan drug.clan 14:52 12.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu
Priča slična onoj u Bosni. Muslimani su rat počeli kao Muslimani. Termin se nije dopao zapadnim mentorima. Kraj rata su dočekali kao Bošnjaci. Govorili su srpskohratskim-hrvatsko srpskim jezikom, pa bošnjačkim. Sada su stremljenja da se nazivaju Bosanci a jezik bosanski!!! Za deset godina će se prosečan čovek pitati : odakle uopšte Srbi i Hrvati u Bosni u kojoj se najbrojniji narod zove Bosanci i govori bosanskim jezikom?

Dakle već viđen scenario.


Ali, ono što mi stvarno nije jasno je kako ljudi ne kapiraju da jake tržišne ekonomije ne može biti bez jake države. Ne može da se pravi NYSE i Chicago Mercantile Exchange bez FBI-ja. Ovo će sada biti cepanje, gluparenje i otezanje u nedogled a mnogi zanemareni će iskoristiti ovo pitanje da dokaže svoj "besprekorni demokraCki potencijal".


Centralizovana ne podrzumeva jaku drzavu, naprotiv. Amerika je jedna od najdecentralizovanijih drzava na svetu? Ko kaze da Vojvodina i Sumadija kada se odcepe nece imati jaku i decentralizovanu drzavu?

A sto se tice jakog FBI ne znam kako su im promakli toliki prljavi poslovi na NYSE i Chicago Mercantile Exchange kada su tako jaki? Onaj lik sam popalio 50 milijardi a FBI nista nije video!

I ko kaze da hocemo trzisnu ekonomiju?
Inner Party Inner Party 15:07 12.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu

Ne treba se praviti naivan, donošenje Statuta jeste u funkciji razaranja centralne vlasti i slabljenja srpske države. Niko ne pominje regionalizaciju i jačanje manjih centara po Vojvodini (Sremske Mitrovice, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Pančeva) nego stvaranje jedno novog centra, glavnog grada (Novog Sada). Zašto Srem, Banat i Bačka ne donesu svoje statute kojima bi odredili kako će se raspodeljivati pare od poreza na svojoj teritoriji? Sada će se po Peščaniku i Danasu javiti neki "istoričari" koji će početi objašnjavati kako ti Srbi u Vojvodini, zapravo, i nisu Srbi, nego kako su se oni nazvali Srbima jer su zbog KundK terora, pa će onda da krenu jadikovke nad sudbinom raseljenih Nemaca, pa će početi kuknjava kako se i do tih 65% zapravo napravljeno fašističkom (a šta bi se drugo i moglo očekivati od Srba nego fašizam?) kolonizacijom, i da bi trebalo malo etnički pročistiti pluća, da bi se sve završilo u CIA factbooku sa Voivodians i Voivodian language.

Mislim, to je sve glupavo je i providno. Bez stabilne države, nema pravljenja ni stabilnog tržišta ni stabilne ekonomije a ni građenja stabilnog društva. Kome to nije jasno taj je budala.I Inner se slaze.
Doctor Wu Doctor Wu 15:08 12.02.2009

Re: redosled

Centralizovana ne podrzumeva jaku drzavu, naprotiv. Amerika je jedna od najdecentralizovanijih drzava na svetu? Ko kaze da Vojvodina i Sumadija kada se odcepe nece imati jaku i decentralizovanu drzavu?

Pa ko priča o centralizovanoj državi? Jesam li gore pomenuo da je simptomatično da se ne donose statuti Srema, Banata i Bačke?
A sto se tice jakog FBI ne znam kako su im promakli toliki prljavi poslovi na NYSE i Chicago Mercantile Exchange kada su tako jaki? Onaj lik sam popalio 50 milijardi a FBI nista nije video!

To što je FBI neuspešan ne znači da ne bi trebalo da postoji i da bude još jači. Baš zbog takvih tipova.
I ko kaze da hocemo trzisnu ekonomiju?

Pretpostavljam da su građani Srbije umorni od ludačkih eksperimenata, i da teže izgradnji društava i ekonomija koje dokazano povećavaju kvalitet života većine u društvu. Mada ne poričem da još uvek ima pojedinaca koji se nalaze s pogrešne strane bolničkog zida i koji misle da su Amerikanci ti koji se dave na čamcima očajnički želeći da doplivaju do Kube a ne obratno.
drug.clan drug.clan 15:28 12.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu
A sto se tice jakog FBI ne znam kako su im promakli toliki prljavi poslovi na NYSE i Chicago Mercantile Exchange kada su tako jaki? Onaj lik sam popalio 50 milijardi a FBI nista nije video!

To što je FBI neuspešan ne znači da ne bi trebalo da postoji i da bude još jači. Baš zbog takvih tipova.

Zasto placati nesto sto nije efikasno zar to nije glavni postulat te trzisne ekonomije?

A ko hoce jaci FBI (tajne sluzbe i policije), dobije udbasku drzavu u kojoj je svako saradnik udbe i koja potom propadne jer sluzba nije bila efikasna?

Doctor Wu
I ko kaze da hocemo trzisnu ekonomiju?

Pretpostavljam da su građani Srbije umorni od ludačkih eksperimenata, i da teže izgradnji društava i ekonomija koje dokazano povećavaju kvalitet života većine u društvu. Mada ne poričem da još uvek ima pojedinaca koji se nalaze s pogrešne strane bolničkog zida i koji misle da su Amerikanci ti koji se dave na čamcima očajnički želeći da doplivaju do Kube a ne obratno.


Ne ne ne decko. Mislim da si propustio nesto?
Kazes trzisna ekonomija povecava kvalitet zivota. Zar socijalisticka to nije radila i to ne za vecinu vec za skoro sve? Ona socijalisticka kakvu smo imali bila je manjkava ali je propala jer ju je politika ubila. Zar ova kapitalistika trzina nije manjkava? Valjda su ova depresija, kao i ona iz 30-tih i deset recesija u medjuvremenu (ukupnog trajanja 25 godina u proteklih 100) posledica loseg polozaja zvezda a ne manjakavosti sistema?

Jasno je da nam treba nova, drugacija i bolja ekonomija a eksperimenti su potreban uslov razvoja civilizacije!

A sto se tice Kube: Iako vec 50 godina pod sankcijama sve manje ljudi sa Kube plovi ka Americi dok se broj amerikanaca koji idu tajno da se lece na Kubu dramaticno povecava!
Idu tamo zato sto u idealnoj i humanoj trzisnoj ekonomiji ne mogu sebi priustiti ni zdravlje iako rade (ali valjda zdravlje nije bitna stavka u trzisnoj ekonomiji, vec novi auto placen novim kreditom koji ce unuci vracati).
Doctor Wu Doctor Wu 15:44 12.02.2009

Re: redosled

Jasno je da nam treba nova, drugacija i bolja ekonomija a eksperimenti su potreban uslov razvoja civilizacije!

A sto se tice Kube: Iako vec 50 godina pod sankcijama sve manje ljudi sa Kube plovi ka Americi dok se broj amerikanaca koji idu tajno da se lece na Kubu dramaticno povecava!
Idu tamo zato sto u idealnoj i humanoj trzisnoj ekonomiji ne mogu sebi priustiti ni zdravlje iako rade (ali valjda zdravlje nije bitna stavka u trzisnoj ekonomiji, vec novi auto placen novim kreditom koji ce unuci vracati).

Pa, kažem ja s pogrešne strane...
deset_slukom deset_slukom 15:59 12.02.2009

Re: redosled

...dok se broj amerikanaca koji idu tajno da se lece na Kubu dramaticno povecava!


Idu zato što imaju novaca, a novaca imaju zato što... Dopuni sam. Zašto bi platio lečenje 1000$ kad može isto to za 100$?
Kapitalizam će preživeti krizu i nešto naučiti iz nje, Da se manemo mi eksperimentisanja, dosta je bilo.
drug.clan drug.clan 16:01 12.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu
Jasno je da nam treba nova, drugacija i bolja ekonomija a eksperimenti su potreban uslov razvoja civilizacije!

A sto se tice Kube: Iako vec 50 godina pod sankcijama sve manje ljudi sa Kube plovi ka Americi dok se broj amerikanaca koji idu tajno da se lece na Kubu dramaticno povecava!
Idu tamo zato sto u idealnoj i humanoj trzisnoj ekonomiji ne mogu sebi priustiti ni zdravlje iako rade (ali valjda zdravlje nije bitna stavka u trzisnoj ekonomiji, vec novi auto placen novim kreditom koji ce unuci vracati).

Pa, kažem ja s pogrešne strane...


Da parafraziram:
Ko u svom vokabularu za nekoga ko drugacije misli ima samo izraz ludak, ne zasluzuje komentar...!
Željka Buturović Željka Buturović 16:14 12.02.2009

Re: redosled

Pretpostavljam da su građani Srbije umorni od ludačkih eksperimenata, i da teže izgradnji društava i ekonomija koje dokazano povećavaju kvalitet života većine u društvu.

jedan od problema u srbiji i jeste to sto im se cini da eksperimentisu premalo a u stvari eksperimentisu previse. i uopste nisam sigurna da im je dosta (sto se vidi i po podrsci eksperimentisanju sa vojvodinom, ulasku u EU ili vracanju u socijalizam).
drug.clan drug.clan 16:16 12.02.2009

Re: redosled

deset_slukom
...dok se broj amerikanaca koji idu tajno da se lece na Kubu dramaticno povecava!


Idu zato što imaju novaca, a novaca imaju zato što... Dopuni sam. Zašto bi platio lečenje 1000$ kad može isto to za 100$?
Kapitalizam će preživeti krizu i nešto naučiti iz nje, Da se manemo mi eksperimentisanja, dosta je bilo.


Zato sto neko u Aziji radi za njih na pocek (svaki pocek dodje na naplatu) a oni (siromasni ameri koji ne mogu da priuste zdravstvenu zastitu) rade za nekog bogatasa koji se trulo bogati! Jesam dobro dopunio?

Verovatno (i nazalost) ce preziveti kapitalizam i ovu krizu (preziveo bi i nas socijalizam 80-tih da se politika nije umesala) a cenu ce platiti znamo vec ko! I onda iznova 5 dobrih godina pa 2 lose pa 4 dobre pa 2 lose pa 3 dobre pa 2 lose dok ne dodje do "svaka losa". Pogledajte kako se biznis ciklus istorijski menja - period rasta se skracuje sa svakom novom recesijom

Valjda je jasno da ovaj sistem nece jos dugo preziveti i da nam je eksperiment neophodan jer jedino tako mozemo da napredujemo. I uvodjenje kapitalizma tj trzisne ekonomije je bio eksperiment!

Isto tako nam je valjda jasno da ova centralisticka vlast moze samo dovesti do novih podela i novih granica!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:25 12.02.2009

Re: redosled

Željka Buturović
Pretpostavljam da su građani Srbije umorni od ludačkih eksperimenata, i da teže izgradnji društava i ekonomija koje dokazano povećavaju kvalitet života većine u društvu.

jedan od problema u srbiji i jeste to sto im se cini da eksperimentisu premalo a u stvari eksperimentisu previse. i uopste nisam sigurna da im je dosta (sto se vidi i po podrsci eksperimentisanju sa vojvodinom, popularnosti "putinizma", neprekidnom uskladjivanju nekakvih zakona i slicno).Ne bih rekao da vlast eksperementise previse, naprotiv...ali sad nemaju vremena da se bave gradjanima, vec "osvajanjem teritorija", pa kad se to zavrsi znace kako treba...Za sada su i ovako zadovoljni...Ja cak mislim da jako dobro rade ali samo u svoju korist....Secam se jedne od nasih narodnih mudrosti "Drug je Tito krao, al je nama dao, al ovi kradu al nikom ne dadu.."...Citav koncept naseg poimanja rada, života od rada ...se u tome vidi,zalosno!!!
Doctor Wu Doctor Wu 16:30 12.02.2009

Re: redosled

jedan od problema u srbiji i jeste to sto im se cini da eksperimentisu premalo a u stvari eksperimentisu previse. i uopste nisam sigurna da im je dosta (sto se vidi i po podrsci eksperimentisanju sa vojvodinom, popularnosti "putinizma", neprekidnom uskladjivanju nekakvih zakona i slicno).

Da, ima i toga, doduše najviše kod onih imaju nekih političkih ambicija i koji bi, po nekoj logici stvari, trebali da kanališu težnje građana. Ali to tumačim nadobudnošću, totalnom neobaveštenošću, tragičnom neukošću a i "intelektualnim konformizmom" samozvanih intelektualaca (mada u nekim ekstremnim situacijama ne treba isključiti ni najobičniji hohštapleraj). Pa zar se i autor ovog teksta o ideji vojvođanskog statuta ne određuje isključivo prema tome ko je za a ko protiv nje, a ne na osnovu svih implikacija te ideje?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:30 12.02.2009

Re: redosled

drug.clan
Ko kaze da Vojvodina i Sumadija kada se odcepe nece imati jaku i decentralizovanu drzavu?


ne lipsi magarce do zelene trave ... da hoce, onda bi se Vojvodina vec sad decentralizovala ...


Zasto placati nesto sto nije efikasno zar to nije glavni postulat te trzisne ekonomije?


Njen glavini postulat je TRZISTE ... i to sto bolje i sto vece. A cepkanje jednog veceg trzista (sto uvodjenje granica etc. znaci) na manje delove je KRETENIZAM koji nema blage veze ni sa logikom, ni sa trzistem i suprotan je pre svega glavnom evropskom trendu: stvaranje velike zajednice sa drzavnim atributima ...

Ali ako nema logike i racunice za gradjane Vojvodine i Srbije ima logike za sacicu koprumpiranih birokratskih trutova-parazita koji sve vise i jace vrse propagandu i lazi ... i sto vise dolaze do reci to im vise uspeva da ubede naivne i da laznim obecanjima (i stvarnim pozicijama) korumpiraju jos veci broj onih koji uticu na javno mnjenje ...

Ja sam se sve ovo vreme zalagao za DS ovde na blogu, ali ako se oni pridruze i/ili podlegnu Canku i njgovoj stranci postace isti sto i oni - najvece STETOCINE i pretnja stabilnosti i miru u Srbiji ...
Željka Buturović Željka Buturović 16:39 12.02.2009

Re: redosled

Pa zar se i autor ovog teksta o ideji vojvođanskog statuta ne određuje isključivo prema tome ko je za a ko protiv nje, a ne na osnovu svih implikacija te ideje?

ma naravno. tekst potpuno ignorise osnovnu nit kritike statuta, a to je da identitet ili osecanje pripadnosti nije nesto staticno, i da status teritorije nije samo posledica osecanja identiteta vec i njegov potencijalni uzrok. dakle, to sto u ovom trenutku vecina njih nije za otcepljenje vojvodine ne znaci da to nece biti za par godina, i da usvajanje statuta nece u tome igrati kriticnu ulogu.

statut nemam vremena da citam pa ne mogu da polemisem o konkretnim stavkama. ali stvarno mi je tesko da sagledam sta to pozitivno moze da izadje od cackanja po tako fundamentalnim stvarima kao sto je ustavni poredak i to u trenutku kad srbija vec ima tako veliki problem kao sto je kosovo (gomilu drugih neresenih pitanja da i ne pominjem).
drug.clan drug.clan 16:47 12.02.2009

Re: redosled

ali stvarno mi je tesko da sagledam sta to pozitivno moze da izadje od cackanja po tako fundamentalnim stvarima kao sto je ustavni poredak i to u trenutku kad srbija vec ima tako veliki problem kao sto je kosovo (gomilu drugih neresenih pitanja da i ne pominjem).


Pa mozda je izmedju ostalog i ustavni poredak uzrok tih problema (onog velikog sigurno)? Problem se najlakse resava uklanjanjem uzroka pre svake druge akcije. Osim toga mozda promena ustavnog poretka obezbedjuje i efikasnije resavanje tih drugih neresenih problema.

Na kraju krajeva svaki nametnuti ustav treba menjati jer nije donesen voljom naroda!
drug.clan drug.clan 16:50 12.02.2009

Re: redosled

drug.clan

Zasto placati nesto sto nije efikasno zar to nije glavni postulat te trzisne ekonomije?


Ako bolje pogledate jasno je da sam ovde mislio na FBI a tu trzista nema!
adam weisphaut adam weisphaut 16:54 12.02.2009

Re: redosled

a to je da identitet ili osecanje pripadnosti nije nesto staticno, i da status teritorije nije samo posledica osecanja identiteta vec i njegov potencijalni uzrok. dakle, to sto u ovom trenutku vecina njih nije za otcepljenje vojvodine ne znaci da to nece biti za par godina, i da usvajanje statuta nece u tome igrati kriticnu ulogu.

A zašto ne bi bilo obratno? Zašto odbijanje da se odobri statut kao odraz realne potrebe za njim ne može dovede do stvaranja posebnog identiteta i do radikalizacije stanovništva u Vojvodini ?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:54 12.02.2009

Re: redosled

drug.clan
Pa mozda je izmedju ostalog i ustavni poredak uzrok tih problema (onog velikog sigurno)? Problem se najlakse resava uklanjanjem uzroka pre svake druge akcije. Osim toga mozda promena ustavnog poretka obezbedjuje i efikasnije resavanje tih drugih neresenih problema.


pa naravno ... ukinuti Vojvodinu kao administrativnu celinu i relikt ruzne proslosti (komunizma i ratova 90-ih). i decentralizovati zemlju po najvisim evropskim kriterijumima ... ali u regione (u velicini trecine Vojvodine) koji bi bili tako organizovani da ni jednom ne padne na um da stvara samostalnu drzavu ...

Tako bi bili svi zadovoljni a posebno oni borci za decentralizaciju kao sto je recimo domcin ovog bloga... A oni sto sanjaju o nekoj posebnoj drzavi u odredjenim delovima sadasnje Srbije, bili bi nezadovoljni. Sto je super ... Dosta je bilo cepkanja i deljenja ... koji na Balkanu UVEK istovremeno znace i krv, rat i ubijanje ...
drug.clan drug.clan 17:05 12.02.2009

Re: redosled

pa naravno ... ukinuti Vojvodinu kao administrativnu celinu i relikt ruzne proslosti (komunizma i ratova 90-ih).

Pa nastala je skoro 100 godina pre komunista a ukinuta je pre ratova 90-tih?!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:07 12.02.2009

Re: redosled

Branislav Kovačević Cole
Ne sporim nikome pravo da misli kako god, ali ako 65 % Srba, i ostalih gradjana ZAISTA misle da tako treba, onda nema te sile koja ce ih u tome zaustaviti,


Koje li besmislice od jednog iskusnog politicara koji je i sam bio svedok ratova i smrti na prostorima ex-Yu u 90-im. Vi kao da niste videli kako su milioni ljudi bili manipulisani od strane pokvarenih politicara zeljnih vlasti i moci? Otkud vam ideja da uopste SVI gradjani nesto mogu da zele? I kad bi se desilo da vecina Vojvodjana (51%) hoce izdvajanje (sto ja ne verujem da ce se ikad desiti), mislite da bi onih 49% dobrovoljno pristalo? I zar ne bu u tom slucaju GARANTOVANO vecina onih u Sremu hetli da ostanu? I zar onda oni nemaju pravo da ostanu? I jel ste zaboravili da su takoreci do juce radikali bili na vlasti u NS? I da je do juce cela Vojvodina bila njihov bastion? Nemojte se zavaravati sa time sto ih je na zadnjim izborima bilo par procenata manje. Sa ovakvom besmislenom politikom sadasnje vecine ne bih iskljucio da je broj pristalica radikala ponovo skocio...

Ma prosto neverovatno kako ljudi nisu u stanju da razmisaljaju ... zato se na Balkanu stalno i gine ... kad se politikom bave oni koji o njoj nemaju blage veze
Doctor Wu Doctor Wu 17:13 12.02.2009

Re: redosled

tekst potpuno ignorise osnovnu nit kritike statuta, a to je da identitet ili osecanje pripadnosti nije nesto staticno, i da status teritorije nije samo posledica osecanja identiteta vec i njegov potencijalni uzrok. dakle, to sto u ovom trenutku vecina njih nije za otcepljenje vojvodine ne znaci da to nece biti za par godina, i da usvajanje statuta nece u tome igrati kriticnu ulogu.

Pa da, ovakvim koncipiranjem i teritorijalnim vezivanjem Statuta ta vrsta indentiteta se gradi potpuno veštački. A u savremenom svetu se okolnosti menjaju prebrzo i prevelikim intenzitetom- male greške se ne opraštaju. Pre godinu dana svima se činilo da je globalizacija bespovratno povezala svet i da je protekcionizam mrtav jednom zauvek- 6. februara je američki senat, praktično, izglasao zabranu imigracije, a globalizacija se čini samo kao daleki lepi san.
drug.clan drug.clan 17:17 12.02.2009

Re: redosled

6. februara je američki senat, praktično, izglasao zabranu imigracije

sta je to senat izglasao?

Zabranu imigracije bankara a ne ljudi! Moraju da stite od stetocina!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:18 12.02.2009

Re: redosled

drug.clan
Pa nastala je skoro 100 godina pre komunista a ukinuta je pre ratova 90-tih?!


pa eto jedne od cuvenih autonomaskih lazi! Postojalo je od 1850 do 1860 godine Vojvodstvo srpsko i temisvarsko-banatsko u kome veliki deo danasnje pokrajine Vojvodine nije ni bio ... ali je bio zato deo Rumunije! I to u vreme kad ni Nemacka jos nije bila ujedinjena ... Pa je onda ukinuta i sledecih 50 godina u Austorugarskoj je bila izdeljena na nekoliko regija koje nisu imale nikakvu posebnu autonomiju... Da bi tek kasnije komunisti napravili danasnju pokraijnu. A komunisticko resenje smo videli do cega je dovelo ... Sve je pocelo 1980 sa parolom Kosovo-republjik ...

Kao ova LAZ tako se i sve druge autonomaske lazi mogu vrlo lako demantovati i raskrinkati. Pitanje je samo zasto to u Srbiji NIKO od razumnih i umerenih na vlasti ne radi! Nego su to prepustili radikalima. A do cega to vodi videli smo nazalost ...
Doctor Wu Doctor Wu 17:52 12.02.2009

Re: redosled

Zabranu imigracije bankara a ne ljudi! Moraju da stite od stetocina!

Jeste. Krvožednih štetočina iz Indije, Pakistana i Kine! Tako je! Amerika belcima! White power!
Ali, vi imate problema sa elementarnom logikom. Nije Senat stavio zabranu zapošljavanja novih bankara nego na zapošljavanje novih bankara iz Indije, Pakistana i Kine. Znači, može bankari ali samo da su beli.

Ali nije to ništa novo da vi komunisti čas posla skliznete u fašizam i nisu slučajno Musolini, Hitler i Šešelj počeli kao socijalisti i komunista.
drug.clan drug.clan 17:54 12.02.2009

Re: redosled

Virtuelni Vasilije
drug.clan
Pa nastala je skoro 100 godina pre komunista a ukinuta je pre ratova 90-tih?!


pa eto jedne od cuvenih autonomaskih lazi! Postojalo je od 1850 do 1860 godine Vojvodstvo srpsko i temisvarsko-banatsko u kome veliki deo danasnje pokrajine Vojvodine nije ni bio ... ali je bio zato deo Rumunije! I to u vreme kad ni Nemacka jos nije bila ujedinjena ... Pa je onda ukinuta i sledecih 50 godina u Austorugarskoj je bila izdeljena na nekoliko regija koje nisu imale nikakvu posebnu autonomiju... Da bi tek kasnije komunisti napravili danasnju pokraijnu. A komunisticko resenje smo videli do cega je dovelo ... Sve je pocelo 1980 sa parolom Kosovo-republjik ...

Kao ova LAZ tako se i sve druge autonomaske lazi mogu vrlo lako demantovati i raskrinkati. Pitanje je samo zasto to u Srbiji NIKO od razumnih i umerenih na vlasti ne radi! Nego su to prepustili radikalima. A do cega to vodi videli smo nazalost ...


Koja laz? Da li je laz da je postojalo Veliko Srpsko Vojvodstvo (mesate ga sa Vojvodstvom Srbije i Tamiskog Banata nametnutim od Austrijske krune) Vidi mapu! Da li je laz da je ukidanje Vojvodine zavrseno pre ratova u SFRJ 90-tih godina?


drug.clan drug.clan 17:56 12.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu
Zabranu imigracije bankara a ne ljudi! Moraju da stite od stetocina!

Jeste. Krvožednih štetočina iz Indije, Pakistana i Kine! Tako je! Amerika belcima! White power!
Ali, vi imate problema sa elementarnom logikom. Nije Senat stavio zabranu zapošljavanja novih bankara nego na zapošljavanje novih bankara iz Indije, Pakistana i Kine. Znači, može bankari ali samo da su beli.

Ali nije to ništa novo da vi komunisti čas posla skliznete u fašizam i nisu slučajno Musolini, Hitler i Šešelj počeli kao socijalisti i komunista.


Nije tacno senat je zabranio bankama koje su dobile pomoc drzave da zaposljavaju bilo kog stranog bankara (I iz Indije i iz UK)!
A moja sala o stetocinama se odnosila na sve bankare ali nazalost svojim bankarima to ne mogu zabraniti!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:05 12.02.2009

Re: redosled

drug.clan
Koja laz?


Pa moze se sasvim slobodno reci da je LAZ ... odnosno teska autonomaska manipulacija. Ukljucujci i ovu prikazanu kartu. E tek kad bi se reklo da je ova karta bila nesto sto je vazilo (ako se uopste moze reci da je vazilo) samo GODINU DANA onda bi to bilo delmicna istina. A puna bi bila kad bi se prikazala ona karta dole koje je vazila sledecih 11 godina i na kojoj se vidi da je veliki (veci) deo pomenutog Vojvodstva bio u Rumuniji i veliki deo danasnje Vojvodine NIJE bio tom Vojvodstvu. Ali to su tipicne autonomaske prevare i lazi: 10% istine i 90% lazi ... Mada kao, sto rekoh, niko normalan u Evropi DANAS se ni bi pozivao na nesto od pre 150 godina i sto je trajalo samo 10-ak godina...

A evo i karte iz 1949. godine.drug.clan drug.clan 18:50 12.02.2009

Re: redosled

Virtuelni Vasilije
drug.clan
Koja laz?


Pa moze se sasvim slobodno reci da je LAZ ... odnosno teska autonomaska manipulacija. Ukljucujci i ovu prikazanu kartu. E tek kad bi se reklo da je ova karta bila nesto sto je vazilo (ako se uopste moze reci da je vazilo) samo GODINU DANA onda bi to bilo delmicna istina. A puna bi bila kad bi se prikazala ona karta dole koje je vazila sledecih 11 godina i na kojoj se vidi da je veliki (veci) deo pomenutog Vojvodstva bio u Rumuniji i veliki deo danasnje Vojvodine NIJE bio tom Vojvodstvu. Ali to su tipicne autonomaske prevare i lazi: 10% istine i 90% lazi ... Mada kao, sto rekoh, niko normalan u Evropi DANAS se ni bi pozivao na nesto od pre 150 godina i sto je trajalo samo 10-ak godina...

A evo i karte iz 1949. godine.

Ali za ovu kartu narod niko nije pitao vec ju je nametnuta austrijska kruna! Narod koji je ziveo u Vojvodini 1848. se izjasnio da zeli da zivi u Vojvodini (onoj drzavi sa prve mape) a ne ovoj sa vase mape.

Znaci nije laz! Vojvodina po volji naroda je imala granice vrlo slicne danasnjoj i nastala je skoro 100 godina pre komunista.
Lionsgate Lionsgate 19:01 12.02.2009

Re: redosled

Pa nastala je skoro 100 godina pre komunista a ukinuta je pre ratova 90-tih?!


Nastala je 1849 ukinuta je 1860-te. Ponovo je ozivela tek sa dolaskom komunista na vlast...
Lionsgate Lionsgate 19:04 12.02.2009

Re: redosled

A zašto ne bi bilo obratno? Zašto odbijanje da se odobri statut kao odraz realne potrebe za njim ne može dovede do stvaranja posebnog identiteta i do radikalizacije stanovništva u Vojvodini ?


Stanovnistvo u Sremu moze da se radikalizuje samo u obrnutom slucaju...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:05 12.02.2009

Re: redosled

Narod koji je ziveo u Vojvodini 1848. se izjasnio


Ma dajte ne lupetajte vise vise o "volji naroda" koju vi sad tumacite kako vam odgovara ... Srbi koji su bili manjina su hteli da se pripoje Srbiji ... da ih je neko pitao. A Madjarima i Nemcima ne bi bilo ni na kraj pameti da se izdvajaju u neko srpsko Vojvodstvo? Koliko li covek mora da bude zaslepljen i zaludjen svojim politickim i drugim interesima da pise ovo sto vi pisete ovde?
adam weisphaut adam weisphaut 19:30 12.02.2009

Re: redosled

Ma dajte ne lupetajte

Dosledna moderacijo, vidiš li ti ovo?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:34 12.02.2009

Re: redosled

adam weisphaut
Ma dajte ne lupetajteDosledna moderacijo, vidiš li ti ovo?


je li, boga ti, Adame, a što ti uvek sufliraš moderaciji šta da radi? to ti postao običaj, mani se tako, iovako imaju i suviše zakulisnih pritisaka sa svih strana. pusti ljude da dišu. nemoj se pozivati na moderaciju da bi se rešio svog večitog neprijatelja Vase. reši sam, a ako ne umeš, ispada da je Vasa u pravu (mada se olako iznervira).
adam weisphaut adam weisphaut 19:40 12.02.2009

Re: redosled

Ne pratiš. Brisan sam zbog toga što sam mu rekao "glupetaš".
Pa sam brisan kad sam tražio obrazloženje.
Drugim rečima, ne sufliram-peckam
drug.clan drug.clan 19:40 12.02.2009

Re: redosled

Virtuelni Vasilije
Narod koji je ziveo u Vojvodini 1848. se izjasnio


Ma dajte ne lupetajte vise vise o "volji naroda" koju vi sad tumacite kako vam odgovara ... Srbi koji su bili manjina su hteli da se pripoje Srbiji ... da ih je neko pitao. A Madjarima i Nemcima ne bi bilo ni na kraj pameti da se izdvajaju u neko srpsko Vojvodstvo? Koliko li covek mora da bude zaslepljen i zaludjen svojim politickim i drugim interesima da pise ovo sto vi pisete ovde?


Srbi su tada 1848. bili najveca etnicka grupacija u Vojvodini i sa par procenata ostalih slovenskih etnickih grupa imali su apsolutnu vecinu, kasnije se zbog intenzivne madjarizacije od 1867. procenat srba znacajno smanjivao (ni jednog trenutka u 19. veku madjari i nemci nisu cinili vecinu u Vojvodini). Srbiji se nisu pripojili ne zato sto su hteli a nisu mogli, vec zato sto je Srbija tada bila jos uvek zvanicno pod Otomanskim carstvom uz velike izglede da ce opet po volji velikih sila postati pasaluk!


A sto se volje naroda tice pri osnivanju Vojvodine, u to vreme u centralnoj evropi nije bilo boljeg nacina izrazavanja volje naroda, znaci primenjen je najbolji moguci demokratski metod.
deset_slukom deset_slukom 21:53 12.02.2009

Re: redosled

Lionsgate
Nastala je 1849 ukinuta je 1860-te. Ponovo je ozivela tek sa dolaskom komunista na vlast...

Valda se očekuje da je Srbija posle prvog rata, poznata po decentralizovanoj vlasti, trebala da prizna autonomiju Vojvodini? Pre bi ona to dobila u Austro-Ugarskoj, ili bilo gde drugde u svetu. Ovde se, u dvadeset prvom veku raspravlja oko takvih gluposti. Uvek Srbija nešto nekome ne daje, da bi onda, kada je već kasno, nudila više nego što iko traži.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:49 13.02.2009

Re: redosled

Virtuelni Vasilije
drug.clan
Pa mozda je izmedju ostalog i ustavni poredak uzrok tih problema (onog velikog sigurno)? Problem se najlakse resava uklanjanjem uzroka pre svake druge akcije. Osim toga mozda promena ustavnog poretka obezbedjuje i efikasnije resavanje tih drugih neresenih problema.


pa naravno ... ukinuti Vojvodinu kao administrativnu celinu i relikt ruzne proslosti (komunizma i ratova 90-ih). i decentralizovati zemlju po najvisim evropskim kriterijumima ... ali u regione (u velicini trecine Vojvodine) koji bi bili tako organizovani da ni jednom ne padne na um da stvara samostalnu drzavu ...

Tako bi bili svi zadovoljni a posebno oni borci za decentralizaciju kao sto je recimo domcin ovog bloga... A oni sto sanjaju o nekoj posebnoj drzavi u odredjenim delovima sadasnje Srbije, bili bi nezadovoljni. Sto je super ... Dosta je bilo cepkanja i deljenja ... koji na Balkanu UVEK istovremeno znace i krv, rat i ubijanje ...
Krv i ubijanje su napravili centralisti, istine radi! I mala napomena regionalizam ne podrazumeva nikakve nove granice, posebnop ne drzavne, ali vredi li gluvom govoriti?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:52 13.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu
jedan od problema u srbiji i jeste to sto im se cini da eksperimentisu premalo a u stvari eksperimentisu previse. i uopste nisam sigurna da im je dosta (sto se vidi i po podrsci eksperimentisanju sa vojvodinom, popularnosti "putinizma", neprekidnom uskladjivanju nekakvih zakona i slicno).

Da, ima i toga, doduše najviše kod onih imaju nekih političkih ambicija i koji bi, po nekoj logici stvari, trebali da kanališu težnje građana. Ali to tumačim nadobudnošću, totalnom neobaveštenošću, tragičnom neukošću a i "intelektualnim konformizmom" samozvanih intelektualaca (mada u nekim ekstremnim situacijama ne treba isključiti ni najobičniji hohštapleraj). Pa zar se i autor ovog teksta o ideji vojvođanskog statuta ne određuje isključivo prema tome ko je za a ko protiv nje, a ne na osnovu svih implikacija te ideje?Kad bi makar citali pazljivije ceo tekst i poneki odgvoror videli bi da ne govorite istinu....ali vi i pitate i dajete odgvoror, pa neka Vam tako ostane....
Doctor Wu Doctor Wu 11:05 13.02.2009

Re: redosled

Kad bi makar citali pazljivije ceo tekst i poneki odgvoror videli bi da ne govorite istinu....ali vi i pitate i dajete odgvoror, pa neka Vam tako ostane....

Gosn Cole, i ranije sam primetio da stalno vrludate sa svojim stavovima i da jedno napišete u tekstu a onda potpuno drugo u diskusijama. Ali, pogledajte i sami tekst koji ste okačili gore i čistim brojanjem pasusa ili pominjanja imena utvrdite koliko se u njemu bavite Koštunicom, Amfilohijom (pa i Ćosićem) a koliko diskusijom statuta Vojvodine i mogućim posledicama njegovog usvajanja.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:12 13.02.2009

Re: redosled

Doctor Wu
Kad bi makar citali pazljivije ceo tekst i poneki odgvoror videli bi da ne govorite istinu....ali vi i pitate i dajete odgvoror, pa neka Vam tako ostane....

Gosn Cole, i ranije sam primetio da stalno vrludate sa svojim stavovima i da jedno napišete u tekstu a onda potpuno drugo u diskusijama. Ali, pogledajte i sami tekst koji ste okačili gore i čistim brojanjem pasusa ili pominjanja imena utvrdite koliko se u njemu bavite Koštunicom, Amfilohijom (pa i Ćosićem) a koliko diskusijom statuta Vojvodine i mogućim posledicama njegovog usvajanja.


Ja sam se ranije na vise mesta, ne samo na Blogu bavio i Statutom, kao i Ustavom...Ovoga pita sam pokusao da napravim paralelu izmedju donosenja Ustava, bez javne diskusije, kao najviseg pravnog akta jedne, pa i nase drzave i jednog podzakonskog akta, kakav je Statut, koji je prosao celu proceduru. pa se iz tog razloga nisam bavio sadrzajem.,Dakle kad Voja kaze da je Ustav ok, posto je on provereni patriota, onda se ne sumnja, nije vazna procedura itd, a kada Statut Vojvodine politicki dogovore DS, SPS, LSV....javnost prodiskutuje.....itd, onda se predlaze da Statut ide po opstinama cele Srbije na javnu diskusiju....Vidfite li Vi mozda u tome neku nelogicnost? Vidite li Vi u tome cinjenicu da je neko a priori patriota i sve mu se veruje, pa makar prethodno i gresio , a svi drugi neprekidno moraju da dokazuju svoj patriotizam....to je bila sustina, a ne sadrzaj Statuta.
Nadam se da je sad jasnije!?
PS: Nikad nisam vrdao sa stavovima, na konkretna pitanja odgovarao sam konkretno.....
libkonz libkonz 11:26 13.02.2009

Re: redosled

kad Voja kaze da je Ustav ok, posto je on provereni patriota, onda se ne sumnja

Mislim da grešite, provaljen je on. Nema ih mnogo koji mu bilo šta veruju.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:47 13.02.2009

Re: redosled

libkonz
kad Voja kaze da je Ustav ok, posto je on provereni patriota, onda se ne sumnja

Mislim da grešite, provaljen je on. Nema ih mnogo koji mu bilo šta veruju.
Ne gresim jer ga podrzava SPC, ili bar krilo oko Amfilohija, kao i pojedini delovi sluzbi, a to nije malo i bezazleno...a da je provaljen kod gradjana..JESTE!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:00 13.02.2009

Re: redosled

Mislim da grešite, provaljen je on. Nema ih mnogo koji mu bilo šta veruju.

Jeste provaljen on, ali nije provaljen "lepi Koštunica"...
Ustav su donosili zajedno, i uz punu podršku svih onih koji danas osporavaju Statut. Šta tu ima novoga...
libkonz libkonz 12:27 13.02.2009

Re: redosled

jer ga podrzava SPC, ili bar krilo oko Amfilohija

Zanimljivo je to da ga podržavaju samo imućniji sveštenici. Većina sveštenstva u Srbiji su iskreni vernici, koji ne ljube licemerje. Nažalost, isplivaju oni koji su u manjini, zaista minorna ali uticajna grupa. Šta da se radi kad vole kameru. Potrebna je nama lustracija u crkvi, da se izbace DB-ovci i neki koji ne zaslužuju da se zovu sveštenicima.
libkonz libkonz 12:29 13.02.2009

Re: redosled

Jeste provaljen on, ali nije provaljen "lepi Koštunica"...

Drago, opet LDP EPP
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:52 13.02.2009

Re: redosled

Drago, opet LDP EPP
*novo

Neznam kako to učitavaš....
Ali, hajde da se očitujem...LDP je davno prošao 5 posto i nije mi više zanmljiv...sad bi trebalo praviti nešto novo do 5 posto...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:56 13.02.2009

Re: redosled

Većina sveštenstva u Srbiji su iskreni vernici, koji ne ljube licemerje.

Šta su to "iskreni vernici"...i po čemu meriš da li je neki sveštenik iskren ili neiskren vernik...koje kriterije tu uzimaš...Kako znaš recimo da je ogromna većina iskrena....
libkonz libkonz 12:58 13.02.2009

Re: redosled

Ali, hajde da se očitujem...LDP je davno prošao 5 posto i nije mi više zanmljiv...sad bi trebalo praviti nešto novo do 5 posto...

Provaljena je i njihova demagogija, isto kao Koštuničina, tako da se nadam da će i jedni i drugi sa sve Šešeljevcima u istoriju. Ali dopada mi se taj tvoj stav, jedan posao uspešno završen, prelazim na drugi. Pa ti ispadaš srpski Če !
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:12 13.02.2009

Re: redosled

libkonz
Ali, hajde da se očitujem...LDP je davno prošao 5 posto i nije mi više zanmljiv...sad bi trebalo praviti nešto novo do 5 posto...

Provaljena je i njihova demagogija, isto kao Koštuničina, tako da se nadam da će i jedni i drugi sa sve Šešeljevcima u istoriju. Ali dopada mi se taj tvoj stav, jedan posao uspešno završen, prelazim na drugi. Pa ti ispadaš srpski Če !

Ti imaš neki problem u odnosu na LDP..pa im pripisuješ nešto što nema veze sa stvarnošću. Kako stranka koja postoji tri godine i koja je u opoziciji, koja nikada nije vršila vlast i koja je vodila kampanju bez ikakve demagogije ( odnos prema Kosovu, odnos prema prošlosti, odnos prema ekonomiji, stezanje kaiša, racionalizacija državne uprave i drastično kresanje potrošnje, odnos prema SPC) može biti optužena za demagogiju i populizam. Da nisu možda obećali po 1000 evra od prodaje javnih preduzeća, ili da će "odbraniti Kosovo" ili da će 2009. podneti kandidaturu za EU...
Naravno da ti imaš pravo da misliš kako misliš, ali stavi to u neke objektivne okvire. E, kad bi to uradio onda sigurno ne bi video nikakve razlike između Tadića i Koštunice, između Jeremića i Sl. Samardžića..osim personalne i fizičke...recimo Tadić je prihvatljiviji Koštunica od samoga Koštunice, a Jeremić za razliku od Samardžića nema brkove i više voli avionske letove...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:29 13.02.2009

Re: redosled

Dragec Fejt
Ti imaš neki problem u odnosu na LDP..pa im pripisuješ nešto što nema veze sa stvarnošću. Kako stranka koja postoji tri godine i koja je u opoziciji, koja nikada nije vršila vlast i koja je vodila kampanju bez ikakve demagogije ( odnos prema Kosovu, odnos prema prošlosti, odnos prema ekonomiji, stezanje kaiša, racionalizacija državne uprave i drastično kresanje potrošnje, odnos prema SPC) može biti optužena za demagogiju i populizam


Dragec,

kao sto znas ja nemam nikakav problem sa LDP i slazem se sa tobom da se ona ne moze optuziti za populizam (bar ne u nekoj znacajnijoj meri). Ali demagogija i populizam su dve razlicite stvari ... i ne postoji ni jedna durga stranka u Srbiji uz koju bolje pristaje rec demagogija nego sto je LDP. Uz nju ne idu samo reci kao sto su razum, umerenost ... racionalnost ...
adam weisphaut adam weisphaut 13:29 13.02.2009

Re: redosled

između Jeremića i Sl. Samardžića..osim personalne i fizičke..

"Nedostajete nam gospodine Samardžiću" ko li je ovo rekao i gde ?
libkonz libkonz 13:36 13.02.2009

Re: redosled

može biti optužena za demagogiju i populizam

Hajdemo hipotetički: Čeda Jovanović uviđa da više nije faktor u DS i da vreme ne radi za njega. Odlučuje da napravi stranku. Nacionalna opcija - velika je gužva - radikali, DSS i drugi.
Centar - DS, G17
LIberalna opcija - prazno. Samo tamo neki GSS koji je kolektivno ušao u DS. Znači tu ćemo da se uglavimo. Ko je ciljna grupa - ljudi sa liberalnim stavovima, uglavnom mladi, ateisti, nezadovoljni političkom scenom Srbije. Šta bi oni voleli da čuju da bismo mi dostigli 5%. Ok, napad na SPC, očigledno, rešeno. Pljuvanje počinje. Dalje, napadi na DSS i radikale. Kreću, ali ubrzo se shvata da nema rezultata. Pa hajde da kažemo da je Tadić lepša verzija Koštunice. Prolazi, rejting raste. Usput u stranku kolektivno ulazi GSS. Sad, kako je to moguće kad su već kolektivno ušli u DS, nije toliko ni važno. OK. Gaša ostaje u DS, Vesna prelazi u LDP. Šta je sledeće? Iskoristiti lik Zorana Đinđića (e to mi Drago najviše smeta). Malo boli činjenica da je Ružica prva na listi DS-a, što meni nedvosmisleno govori ko nastavlja put pokojnog premijera. I šta kažeš Drago, nema demagogije? Ne, samo je druga ciljna grupa. A pravilno određivanje ciljne grupe je osnova dobrog marketinga.
St.Dushan St.Dushan 13:56 12.02.2009

Republika Sumadija

Doktor, magistar i pukovnik ( zvuci kao neka Nusiceva komedija, zar ne?)
Nek su zivi i zdravi Vojvodjani.
Ali sta je sa nama Sumadincima?
Kad mogu oni, sto ne bi i mi?

Sumadijaska republikansaka Armija
drug.clan drug.clan 14:01 12.02.2009

Re: Republika Sumadija

St.Dushan
Doktor, magistar i pukovnik ( zvuci kao neka Nusiceva komedija, zar ne?)
Nek su zivi i zdravi Vojvodjani.
Ali sta je sa nama Sumadincima?
Kad mogu oni, sto ne bi i mi?

Sumadijaska republikansaka ArmijaSumadijci imaju mali problem naime jos uvek su okruzeni sa drugim delovima Srbije sa svih strana. Morate sacekati da se najpre neko od njih otcepi jer cete u protivnom biti enklava!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:13 12.02.2009

Re: Republika Sumadija

St.Dushan
Doktor, magistar i pukovnik ( zvuci kao neka Nusiceva komedija, zar ne?)
Nek su zivi i zdravi Vojvodjani.
Ali sta je sa nama Sumadincima?
Kad mogu oni, sto ne bi i mi?

Sumadijaska republikansaka ArmijaTema je isuvise vazna i ozbiljna, kao i trenutak, da bih se sprdao...!
medjutim92 medjutim92 15:39 12.02.2009

Re: Republika Sumadija

Branislav Kovačević Cole
St.Dushan
Doktor, magistar i pukovnik ( zvuci kao neka Nusiceva komedija, zar ne?)
Nek su zivi i zdravi Vojvodjani.
Ali sta je sa nama Sumadincima?
Kad mogu oni, sto ne bi i mi?

Sumadijaska republikansaka Armija


Tema je isuvise vazna i ozbiljna, kao i trenutak, da bih se sprdao...!


Hoce li jednom u mom zivotu naici trenutak koji nije ozbiljan, pa da moze da se sprda?

Za mojih 28 godina konstantno je ozbiljan trenutak i aktuelna kriza, skoro da bih mogao matematickom indukcijom da dokazem da ce tako uvek da bude..
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:01 12.02.2009

Re: Republika Sumadija

medjutim92
Branislav Kovačević Cole
St.Dushan
Doktor, magistar i pukovnik ( zvuci kao neka Nusiceva komedija, zar ne?)
Nek su zivi i zdravi Vojvodjani.
Ali sta je sa nama Sumadincima?
Kad mogu oni, sto ne bi i mi?

Sumadijaska republikansaka Armija


Tema je isuvise vazna i ozbiljna, kao i trenutak, da bih se sprdao...!


Hoce li jednom u mom zivotu naici trenutak koji nije ozbiljan, pa da moze da se sprda?

Za mojih 28 godina konstantno je ozbiljan trenutak i aktuelna kriza, skoro da bih mogao matematickom indukcijom da dokazem da ce tako uvek da bude..Apsolutno se slazem da su Vase generacije najveci gubitnici....jer imam decu tvoga uzrasta....Ja bih se prvi sprdao sa svima kad oni ne bi sve ozbiljno shvatali i nakon toga bili jos vece stetocine....Ne treba ti matematika, jer ti verujem a i sam sam prosao...samo duplo duzze---
poz
bkc
baroniknez baroniknez 14:00 12.02.2009

Secesija

Ja mislim da snažna država počiva na tome da se gradjani slobodno opredele da budu deo jedne zajednice a ne da se u nju uteruju. Reče jednom Desimir Tošić da je Djukanović prvi orden zasluge za nezavisnu Crnu Goru morao da dodeli Vojislavu Koštunici... i jebeno je u pravu kada se pogleda kakva je kampanja za opstanak u zajednici bila

Vojvodina neće da se cepa, jer je to prirodno besmislena ideja, možeš misliti granica kod Pančeva ili tako nekako - besmisleno.

Ovde je stvar u tome što neko jednom reče - nemamo više vojsku, pa ćemo sada da krenemo sa srpskom kulturom da pravimo "jedinstveni kulturni prostor". I javili su se oni koji to rade: Crkva i DSS - a ta njihova jedinstvena kultura je em kao koncept besmislena (ko sada može da brani se "odbrani" od ovakvih ili onakvih kulturnih uticaja?), em je nakaradna, prizemna...

A čika Cole kada će Šumadija da se izbori za autonomiju?

drug.clan drug.clan 14:04 12.02.2009

Re: Secesija

Vojvodina neće da se cepa, jer je to prirodno besmislena ideja, možeš misliti granica kod Pančeva ili tako nekako - besmisleno.

Sta je tu neprirodno kada postoji prirodna granica izmedju srbije i vojvodine celom duzinom - Sava i Dunav. Jedini spor moze biti veliko ratno ostrvo!

baroniknez baroniknez 14:11 12.02.2009

Re: Secesija

Ratno ostrvo će biti prevlaka :) Ma batali tu priču, znaš li koliko ljudi recimo iz pančeva studira u bg-u i obrnuto, ma neostvarivo osim ukoliko DSS i SPC ne isteraju Vojvodinu iz Srbije svojom nenormalnom politikom
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:15 12.02.2009

Re: Secesija

baroniknez
Ja mislim da snažna država počiva na tome da se gradjani slobodno opredele da budu deo jedne zajednice a ne da se u nju uteruju. Reče jednom Desimir Tošić da je Djukanović prvi orden zasluge za nezavisnu Crnu Goru morao da dodeli Vojislavu Koštunici... i jebeno je u pravu kada se pogleda kakva je kampanja za opstanak u zajednici bila

Vojvodina neće da se cepa, jer je to prirodno besmislena ideja, možeš misliti granica kod Pančeva ili tako nekako - besmisleno.

Ovde je stvar u tome što neko jednom reče - nemamo više vojsku, pa ćemo sada da krenemo sa srpskom kulturom da pravimo "jedinstveni kulturni prostor". I javili su se oni koji to rade: Crkva i DSS - a ta njihova jedinstvena kultura je em kao koncept besmislena (ko sada može da brani se "odbrani" od ovakvih ili onakvih kulturnih uticaja?), em je nakaradna, prizemna...

A čika Cole kada će Šumadija da se izbori za autonomiju?Sumadija treba da se izbori za DRUGACIJU, a ne DRUGU SRBIJU, decentralizovanu, regionalizovanu i pravno uredjenu..A kad, pa to zavisi od nas...Niko nam nece nista pokloniti.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:38 12.02.2009

Re: Secesija

drug.clan
Sta je tu neprirodno kada postoji prirodna granica izmedju srbije i vojvodine celom duzinom - Sava i Dunav. Jedini spor moze biti veliko ratno ostrvo!


Besmislica ... Pancevo je vec i sad prakticno deo Beograda, to bi trebalo samo ozvaniciti na nekom referendumu svih gradjana Panceva. Ali svakako dati priliku i nekim drugim obliznjim gradovima da se izjasne u tom smislu ... Kad je Lazarevac koji je 70km juzno od BG-a njegov deo, nema nikakve logike da slicno ne bude i prema severu ... Sve dok jednog dana najlepse i najvece predgradje Beograda ne bude i ... Novi Sad ...

A sto se regionalizacije i decentralizacije Srbije tice Vodjovina nikad ne bi ni trebala da bude JEDAN njen region ... bas zbog eventualnih separatistickih teznji neki NS-politicara. Nego da bude podeljena u (bar) tri regiona. Pa uostalom tako je bilo i u Asutrougarskoj: posle jedne decenije Vojvodine i Banata, ona je ubrzo ukinuta i sledecih 50-ak godina bila podeljena u vise administrativnih celina ...
drug.clan drug.clan 16:56 12.02.2009

Re: Secesija

Virtuelni Vasilije
drug.clan
Sta je tu neprirodno kada postoji prirodna granica izmedju srbije i vojvodine celom duzinom - Sava i Dunav. Jedini spor moze biti veliko ratno ostrvo!


Besmislica ... Pancevo je vec i sad prakticno deo Beograda, to bi trebalo samo ozvaniciti na nekom referendumu svih gradjana Panceva. Ali svakako dati priliku i nekim drugim obliznjim gradovima da se izjasne u tom smislu ... Kad je Lazarevac koji je 70km juzno od BG-a njegov deo, nema nikakve logike da slicno ne bude i prema severu ... Sve dok jednog dana najlepse i najvece predgradje Beograda ne bude i ... Novi Sad ...

Pa u slucaju otcepljenja i granice na Savi - Dunavu, Pancevo se uz izgradnju jednog mosta moze pripojiti Zemunu u ciji sastav bi usao i Novi Zemun (sadasnji NBG )

Virtuelni Vasilije

A sto se regionalizacije i decentralizacije Srbije tice Vodjovina nikad ne bi ni trebala da bude JEDAN njen region ... bas zbog eventualnih separatistickih teznji neki NS-politicara. Nego da bude podeljena u (bar) tri regiona. Pa uostalom tako je bilo i u Asutrougarskoj: posle jedne decenije Vojvodine i Banata, ona je ubrzo ukinuta i sledecih 50-ak godina bila podeljena u vise administrativnih celina ...


Bila je podeljena u Austrougarskoj, tacnije u Madjarskoj, na vise delova ali ne voljom naroda! Zaboravljate da drzavnost i ustavno uredjenje dolazi odozdo pa ako narod hoce jednu regiju bice jedna.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:26 12.02.2009

Re: Secesija

drug.clan
Bila je podeljena u Austrougarskoj, tacnije u Madjarskoj, na vise delova ali ne voljom naroda! Zaboravljate da drzavnost i ustavno uredjenje dolazi odozdo pa ako narod hoce jednu regiju bice jedna.


Pa i ja govorim o volji naroda odnosno gradjana ... treba pitati gradjane Srbije valjda prvo? A ako se radi o gradjanima jedne opstine (recimo Panceva) onda mozemo i njih ... Sto bi Pancevcima Novosadjani odredjivali u kojoj organizacionoj jedinici hoce da zive? A ako hocemo da pitamo gradjane Vojvodine, onda mozemo valjda da pitamo i gradjane Srema, Banata i Backe posebno? (mozda se i mnogima od njih ne svidja novosadska hegemonija?)

ps. A u vezi onog kratkorocnog Vojvodstva ... to se mozda odlucivalo na referendumu gradjana?
drug.clan drug.clan 17:44 12.02.2009

Re: Secesija

Virtuelni Vasilije
drug.clan
Bila je podeljena u Austrougarskoj, tacnije u Madjarskoj, na vise delova ali ne voljom naroda! Zaboravljate da drzavnost i ustavno uredjenje dolazi odozdo pa ako narod hoce jednu regiju bice jedna.


Pa i ja govorim o volji naroda odnosno gradjana ... treba pitati gradjane Srbije valjda prvo? A ako se radi o gradjanima jedne opstine (recimo Panceva) onda mozemo i njih ... Sto bi Pancevcima Novosadjani odredjivali u kojoj organizacionoj jedinici hoce da zive? A ako hocemo da pitamo gradjane Vojvodine, onda mozemo valjda da pitamo i gradjane Srema, Banata i Backe posebno? (mozda se i mnogima od njih ne svidja novosadska hegemonija?)

ps. A u vezi onog kratkorocnog Vojvodstva ... to se mozda odlucivalo na referendumu gradjana?Pa ako pitate gradjane vojvodine istovremeno cete pitati i gradjane Backe, Srema i Panceva. Ako hocete da odvojeno sabirate glasove samo unutar manjih jedinica mozete i to - ne verujem da ce rezultat biti drugaciji u Banatu ili Sremu (ako pitate i gradjane Surcina, Zemuna i NBGa u Sremu ce jos veci procenat biti za autonomiju ili drzavu)

A sto se Velikog Srpskog Vojvodstva tice, tada referendum nije postojao nigde pa je narod na plebiscitu odlucio i izabrao vojvodu i patrijarha. Posle je volja naroda silom promenjena!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:50 12.02.2009

Re: Secesija

Pa ako pitate gradjane vojvodine istovremeno cete pitati i gradjane Backe, Srema i Panceva.


E hvala bogu da se i nad dvojica slozimo - posto iz ovoga proizilazi da je najednostavnije pitati gradjane Srbije (a samim tim i Vojvodine). E ako se gradjani Srbije sloze da napravimo jos nekoliko Srbijica (i u kojim granicama) ... onda je ok - slaze se i Vasa. Onda cemo bar uvek pobedjivati na Evroviziji ...

ps. ono o "plebiscitu" vam je besmislica ... Srbi su u bili samo obicna manjina u onom davnom Vojvodstvu ... po toj logici bi i radikali mogli na plebiscitu u Vojvodini da odluce sta hoce ...

pps. A ono o volji gradjana NBG, Zemuna i Surcina pokazuje samo kako autonomasi "kretivno" koriste termine voljda gradjana, koji hoce ovo i ono (ili cesto umesto gradjana koriste naziv "Vojvodina"...
drug.clan drug.clan 17:59 12.02.2009

Re: Secesija

Virtuelni Vasilije
Pa ako pitate gradjane vojvodine istovremeno cete pitati i gradjane Backe, Srema i Panceva.


E hvala bogu da se i nad dvojica slozimo - posto iz ovoga proizilazi da je najednostavnije pitati gradjane Srbije (a samim tim i Vojvodine). E ako se gradjani Srbije sloze da napravimo jos nekoliko Srbijica (i u kojim granicama) ... onda je ok - slaze se i Vasa. Onda cemo bar uvek pobedjivati na Evroviziji ...


Pa nece bas biti isto ako pitate sve gradjane srbije jer se ne odlucuje os njihovim zivotima!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:19 12.02.2009

Re: Secesija

drug.clan
Pa nece bas biti isto ako pitate sve gradjane srbije jer se ne odlucuje os njihovim zivotima!


Ma dajte, vi nemate blage veze sa logikom a ni zdravim razumom. Isto je kao kad se na nivou Vojvodine odlucuje o zivotu gradjana Srema (ili Panceva). A svi su pri tom gradjani Srbije ...

Ali sta vredi sa vama pricati ... vi se razumete samo sa vasim Cankom ... Onim istim koji je prijatelj trgovca drogom koji mu je posle 2000 godine odrzavao red u NS ... a ovaj opet je pasenog od onog sto je kupio secerane za nekoliko EUR (onaj znate, Cankov vencani kum) ... To je onaj isti demokrata Canak sto je obecavao da ce politicke protivnike vesati o prvu banderu ... i sto se borio za isporucivanje Hagu - osim kad je u pitanju njegov prijatelj... i demonstrirao protiv NS fasista zaboravivsi da je sam ranije davao izjave protiv dodjosa ...slicne njihovim
drug.clan drug.clan 18:57 12.02.2009

Re: Secesija

Virtuelni Vasilije
drug.clan
Pa nece bas biti isto ako pitate sve gradjane srbije jer se ne odlucuje os njihovim zivotima!


Ma dajte, vi nemate blage veze sa logikom a ni zdravim razumom. Isto je kao kad se na nivou Vojvodine odlucuje o zivotu gradjana Srema (ili Panceva). A svi su pri tom gradjani Srbije ...

Ali sta vredi sa vama pricati ... vi se razumete samo sa vasim Cankom ... Onim istim koji je prijatelj trgovca drogom koji mu je posle 2000 godine odrzavao red u NS ... a ovaj opet je pasenog od onog sto je kupio secerane za nekoliko EUR (onaj znate, Cankov vencani kum) ... To je onaj isti demokrata Canak sto je obecavao da ce politicke protivnike vesati o prvu banderu ... i sto se borio za isporucivanje Hagu - osim kad je u pitanju njegov prijatelj... i demonstrirao protiv NS fasista zaboravivsi da je sam ranije davao izjave protiv dodjosa ...slicne njihovim


Ja sam uvek za samoupravljanje i naravno da ce stanovnici Srema odlucivati u kakvoj pokrajini ili drzavi zele ziveti.
Princip samoopredeljenja treba da vazi i ovde. I jedini problem bi bio ukoliko bi deo Vojvodine koji zeli da se odvoji primoravao drugi deo koji ne zeli da se ustvari odvoji. To ne bi bilo pravedno. A da neko u Nisu odlucuje u kakvoj pokrajini ili dzravi ce Srem da bude je u najmanju ruku nepravedno!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:11 12.02.2009

Re: Secesija

Ja sam uvek za samoupravljanje i naravno da ce stanovnici Srema odlucivati u kakvoj pokrajini ili drzavi zele ziveti.


E pa znao sam da ste neki teski komunista i Kardeljev ucenik Nema nista u buducnosti ... ili svaki region bez obzira koliko je mali ... ima pravo da odlucuje da li ce da bude samostalna drzava (sto ne postoji nigde u svetu). Ili gradjani JEDNE drzave (Srbije) ce da odlucuju da li ce ona da postoji ili ne ...

A taj vas velikovojdodjanski i ns-centralisticki sistem, Vojvodina sada odlucuje o sebi a u buducnosti (onoj zvanoj "malo morgen" ) ce i drugi u okviru nje moci isto je prica za malu decu ...


Lionsgate Lionsgate 19:31 12.02.2009

Re: Secesija

Ja sam uvek za samoupravljanje i naravno da ce stanovnici Srema odlucivati u kakvoj pokrajini ili drzavi zele ziveti.
Princip samoopredeljenja treba da vazi i ovde. I jedini problem bi bio ukoliko bi deo Vojvodine koji zeli da se odvoji primoravao drugi deo koji ne zeli da se ustvari odvoji. To ne bi bilo pravedno. A da neko u Nisu odlucuje u kakvoj pokrajini ili dzravi ce Srem da bude je u najmanju ruku nepravedno!


Vecina stanovnika Srema je vezana poslom, skolom, zivotom za Beograd... najvece industrijske oblasti u Vojvodini a samim tim i u Sremu su staropazaovacka, indjijska i pecinacka opstina (Ruma takodje ima slicnu tendenciju komsijskim opstinama), u industrijske zone u tim mestima su ulozene stotine miliona eura, zaposlene su hiljade (destine hiljada) lokalnih stanovnika u tim filijalama skoro iskljucivo beogradskih firmi. Stanovnici Pecinaca, Stare i Nove Pazove, Indjije ( a tako je i preko Dunava, u Pancevackom okrugu) su svesni da napretkom ekonomije u Beogradu napreduju i njihove zajednice, da oni sami zive od firmi koje im pruzaju egzistenciju a ne od politicara iz glavnog grada Backe.

U Sremu postoji vic (vic koji ima ogromnu dozu realnosti)... u njemu se kaze da je teritorija totalnog uticaja Beograda po Sremu jasno oivicena autobuskim linijama Laste ( indjijska, staropazovacka i beogradska Lasta), dokle vozi Lasta tu vode racuna o uticaju pokrajinske administracije kao o lanjskom snegu...

I da dodam, voleo bih da dodje do decentralizacije, da se u Srbiji stvore prirodne geografske (politicke) celine... mislim da bi mi najdrazi dan kad bi Srem ponovo postao celovit, sa prirodno glavnim gradom - Zemunom
drug.clan drug.clan 19:46 12.02.2009

Re: Secesija

Lionsgate

I da dodam, voleo bih da dodje do decentralizacije, da se u Srbiji stvore prirodne geografske (pokiticke) celine... mislim da bi mi najdrazi dan kad bi Srem ponovo postao celovit, sa prirodno glavnim gradom - Zemunom

Pa naravno, nemoj mi Zemun i NBG od Srema odvajati. A i Zemun (zajedno sa NBG-om) ce biti glavni grad Vojvodine (kao sto je nekada bio)
drug.clan drug.clan 19:54 12.02.2009

Re: Secesija

Virtuelni Vasilije
Ja sam uvek za samoupravljanje i naravno da ce stanovnici Srema odlucivati u kakvoj pokrajini ili drzavi zele ziveti.


E pa znao sam da ste neki teski komunista i Kardeljev ucenik Nema nista u buducnosti ... ili svaki region bez obzira koliko je mali ... ima pravo da odlucuje da li ce da bude samostalna drzava (sto ne postoji nigde u svetu). Ili gradjani JEDNE drzave (Srbije) ce da odlucuju da li ce ona da postoji ili ne ...

A taj vas velikovojdodjanski i ns-centralisticki sistem, Vojvodina sada odlucuje o sebi a u buducnosti (onoj zvanoj "malo morgen" ) ce i drugi u okviru nje moci isto je prica za malu decu ...Da vas ispravim za (razliku od vas) ja sam demokrata i socijalista - samoupravljackog tipa i nisam tezak.

I da razjasnim ja licno nisam za odvajanje Vojvodine vec za pravo naroda da odluci o tome! Ako su gradajni Vojvodine izabrali statut koji oni zele (i koji ne ugrozava prava ostatka zemlje) sta ima ko da se petlja u tu odluku a ukoliko se ostalima ne dopada njihova odluka neka izbace Vojvodinu iz Srbije (to je malezija svojevremeno uradila Singapuru)!

Da ste bolje citali sta sam pisao znali bi da i ja kazem da svaki region ima pravo da odlucuje. Ako kojim slucajem na primer Backa i Banat budu hteli da se odvoje a Srem ne, niko ne sme Srem da tera da se odvoji. Ali nikako se ne sme dozvoliti gradjanima u Nisu npr. da odlucuju da li ce Srem da se odvaja ili pak da neko u Sremu odlucuje kakav ce biti status Nisa.
Lionsgate Lionsgate 20:12 12.02.2009

Re: Secesija

Pa naravno, nemoj mi Zemun i NBG od Srema odvajati. A i Zemun (zajedno sa NBG-om) ce biti glavni grad Vojvodine (kao sto je nekada bio)

Zemun nikada nije pripadao Vojvodini, jos jedna istorijska laz koju proturaju autonomasi... od celog Srema Vojvodini je u 19-tom veku pripadao deo danasnje sremskokarlovacke, iriske i rumske opstine i nista vise. Ostalo je bila Vojna Krajina. To je istorijska cinjenica.
drug.clan drug.clan 20:23 12.02.2009

Re: Secesija

Lionsgate
Pa naravno, nemoj mi Zemun i NBG od Srema odvajati. A i Zemun (zajedno sa NBG-om) ce biti glavni grad Vojvodine (kao sto je nekada bio)

Zemun nikada nije pripadao Vojvodini, jos jedna istorijska laz koju proturaju autonomasi... od celog Srema Vojvodini je u 19-tom veku pripadao deo danasnje sremskokarlovacke, iriske i rumske opstine i nista vise. Ostalo je bila Vojna Krajina. To je istorijska cinjenica.


Zemun je bio glavni grad Velikog Srpskog Vojvodstva u jednom periodu ubrzo po osnivanju 1948.

Mesate Veliko Srpsko Vojvodstvo sa austrijskom tvorevinom Vojvodstvo Srbije i Tamiskog Banata to nisu iste stvari.
Lionsgate Lionsgate 20:41 12.02.2009

Re: Secesija

Zemun je bio glavni grad Velikog Srpskog Vojvodstva u jednom periodu ubrzo po osnivanju 1948.

Mesate Veliko Srpsko Vojvodstvo sa austrijskom tvorevinom Vojvodstvo Srbije i Tamiskog Banata to nisu iste stvari.

Istorijski dokaz za tu tvrdnju? Koliko su nas ucili glavni grad Srpske Vojvodine je bio nesto severnije, u Karlovcima, tamo je bila i skupstina i crkveno i vojno sediste. U Zemunu je i dalje Kontumacom komandovao cinovnik iz Peste.
ecce-florian ecce-florian 21:06 12.02.2009

Re: Secesija

Secesija al' u Beogradu
drug.clan drug.clan 21:20 12.02.2009

Re: Secesija

Lionsgate
Zemun je bio glavni grad Velikog Srpskog Vojvodstva u jednom periodu ubrzo po osnivanju 1948.

Mesate Veliko Srpsko Vojvodstvo sa austrijskom tvorevinom Vojvodstvo Srbije i Tamiskog Banata to nisu iste stvari.

Istorijski dokaz za tu tvrdnju? Koliko su nas ucili glavni grad Srpske Vojvodine je bio nesto severnije, u Karlovcima, tamo je bila i skupstina i crkveno i vojno sediste. U Zemunu je i dalje Kontumacom komandovao cinovnik iz Peste.


U prvom periodu srpsko-madjarskog rata posle proglasenja Vojvodstva glavni grad su bili Sremski Karlovci a Austrija je bila na strani madjara i tada Zemun de facto nije ni bio deo Vojvodine. Ubrzou potom Srbija salje pomoc i srpske trupe sa generalima Stratimirovicem i Knicaninom uspevaju da dobiju nekoliko bitaka i oslobode veci deo Vojvodine. U to vreme i Austrija uvidja da je Madjarska pobuna usmerena protiv krune i prelazi na srpsku stranu. Posle smrti Supljikca vojnu komandu preuzima austrijski general Todorovic i tada de facto glavni grad postaje Zemun. Takvo stanje stvari ostaje dok sve dok ruska intervencija nije vratila Madjarsku pod Habsbursku krunu. Tada austrijski car Franjo Josip preuzima sve nadleznosti sa patrijarha Rajacica i osniva Vojvodstvo Srbije i Tamis Banata i seli glavni grad u Temisvar.
Lionsgate Lionsgate 21:40 12.02.2009

Re: Secesija

Posle smrti Supljikca vojnu komandu preuzima austrijski general Todorovic i tada de facto glavni grad postaje Zemun

Izraz de facto u mom selu znanom kao Zemun znaci da je nesto u praksi to ali po zakonu ipak nije to... znaci Zemun je kao bio ali ipak nije bio glavni grad Srpske Vojvodine jer u tih nekoliko meseci koliko je Todorovic kao glavnokomandujuci vrlo brzo razbijene vojske sediste pravog shefa precanskih Srba je bilo u patrijarsiji u Karlovcima.

I jedan citat koji pokazuje da Todorovic ipak nije bio bas to:

Патријарх није хтео да поставља новог војводу, већ је руковођење војском незванично преузео Ф. Мајерхофер, а формално Кузман Теодоровић.


I ovo je moj zadnji odgovor, zadnji, stvarno iscrpis coveka nevidjenom upornoscu... ipak ima mnogo vaznijih stvari u mom zivotu od fajta po blogu.
libkonz libkonz 14:05 12.02.2009

Kao Vojvođanin

mnogo bih se bolje osećao kada bi se Srbija podelila na regione, a da Vojvodina bude jedan od njih. Zvuči mi poštenije. Ostaje skepticizam da li bi vojvođanska vlast bila bolja zbog toga što sigurno bolje razume potrebe stanovnika Vojvodine od Beograda ili bi bila samo izgovor za uhlebljenje stranačkih kadrova.
Što se tiče DB stranaka, ne bih mnogo komentarisao. Legalistu ne mogu da gledam ni pet sekundi. Mrzim licemerje, šta ću.
edit: stvarno mi je neverovatno, kada odem u Šumadiju, sedim sa ljudima i često čujem komentar tipa: "Ok si ti, ali onaj Čanak, hmmm." To što nisam pristalica njegove stranke, ne komentarišem. Glupo mi je bilo šta odgovoriti.
baroniknez baroniknez 14:09 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

samo da podsetimo da je i legalista imao sasvim solidan koncept za decentralizaciju Srbije. To je bilo pre nekih desetak godina...
libkonz libkonz 14:13 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

samo da podsetimo da je i legalista imao sasvim solidan koncept za decentralizaciju Srbije. To je bilo pre nekih desetak godina...

i onda se probudio šestog oktobra 2000. i shvatio da je pred njim istorijska uloga. Onda su došli savetnici... i Rade Marković ostade na funkciji. Ostalo je išlo samo po sebi.
baroniknez baroniknez 14:16 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

šteta što više ne može da se nadje na netu taj ustav koji je onomad predlagao legalista, te bi sada bilo zanimljivo da ga iščitamo opet
drug.clan drug.clan 14:18 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

baroniknez
samo da podsetimo da je i legalista imao sasvim solidan koncept za decentralizaciju Srbije. To je bilo pre nekih desetak godina...


Pa da je onda taj svoj koncept izostavio iz oktroisanog ustava koji je poklonio narodu!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:19 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

baroniknez
šteta što više ne može da se nadje na netu taj ustav koji je onomad predlagao legalista, te bi sada bilo zanimljivo da ga iščitamo opetIma tog predloga, ali on ni tada nije zaista mislio da decentralizuje Srbiju, vec mu je to lepo zvucalo...
baroniknez baroniknez 14:23 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

Slažem se sa vama po pitanju namera, ali samo onako da se malo podsetimo

Termin Vojvodjanin nastaje kao otpor "stvaranju srpskog jedinstvenog kulturnog prostora" po veri svetog Nikolaja, politici DSS-Garašanin-Milošević, civilnom društvu Obraz - Dveri - 1389, Rusiji kao zaštitnici i izolaciji.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:28 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

baroniknez
Slažem se sa vama po pitanju namera, ali samo onako da se malo podsetimo

Termin Vojvodjanin nastaje kao otpor "stvaranju srpskog jedinstvenog kulturnog prostora" po veri svetog Nikolaja, politici DSS-Garašanin-Milošević, civilnom društvu Obraz - Dveri - 1389, Rusiji kao zaštitnici i izolaciji.Ljubitelji Beogradskog pašaluka, ili bolje receno salonski opozicionari iz Bgd kruga 2, pokusavaju da potru i ime Sumadija, tako da novi predlozi za Ustav taj deo Srbije nazivaju Centralnom Srbijom...itd, a na drugoj strani su veliki postovaoci tradicije...
baroniknez baroniknez 14:34 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

novi predlozi za Ustav


na koje predloge mislite? nisam ovaj deo razumeo
d_sandic d_sandic 14:38 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

mnogo bih se bolje osećao kada bi se Srbija podelila na regione, a da Vojvodina bude jedan od njih. Zvuči mi poštenije. Ostaje skepticizam da li bi vojvođanska vlast bila bolja zbog toga što sigurno bolje razume potrebe stanovnika Vojvodine od Beograda


Kao Srbin voleo bih da se Srbija decentralizuje na regione. Pa kad sve decentralizujemo, da decentralizujemo i Vojvodinu jer je velika i po prostoru i po broju stanovnika da bi bila jedan region. Da regionalni centri imaju visok upliv u pitanja opšteg značaja za stanovnike te regije ( putevi, komunalna delatnost, kultura, zdravstvo...) a da se politika Republike Srbije (spoljna, pitanja bezbednosti, pitanja integracija vojnih i ekonomskih...) vode na nivou Republike.

Mislim da ovim predlogom niko ko nema skrivene namere ne bi trebao da bude nezadovoljan.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:40 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

baroniknez
novi predlozi za Ustav


na koje predloge mislite? nisam ovaj deo razumeoPa kolaju novi predlozi poput Dinkicevog predloga Zakona o regionalizaciji gde bi Srbija bila organizovana kao drzava sa 7 euroregija..itd. Imate zvanican predlog tog zakona na : Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj
baroniknez baroniknez 14:45 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

Nisam za to znao hvala na informaciji evo za ostale koga zanima neka pogleda:

http://www.merr.sr.gov.yu/dokumenta/ZakonoRR.doc
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:58 12.02.2009

Re: Kao Vojvođanin

d_sandic
mnogo bih se bolje osećao kada bi se Srbija podelila na regione, a da Vojvodina bude jedan od njih. Zvuči mi poštenije. Ostaje skepticizam da li bi vojvođanska vlast bila bolja zbog toga što sigurno bolje razume potrebe stanovnika Vojvodine od Beograda


Kao Srbin voleo bih da se Srbija decentralizuje na regione. Pa kad sve decentralizujemo, da decentralizujemo i Vojvodinu jer je velika i po prostoru i po broju stanovnika da bi bila jedan region. Da regionalni centri imaju visok upliv u pitanja opšteg značaja za stanovnike te regije ( putevi, komunalna delatnost, kultura, zdravstvo...) a da se politika Republike Srbije (spoljna, pitanja bezbednosti, pitanja integracija vojnih i ekonomskih...) vode na nivou Republike.

Mislim da ovim predlogom niko ko nema skrivene namere ne bi trebao da bude nezadovoljan.


Decentralizacija podrazumeva vise nivoa, prema NUTS standardima, pa samim tim i Vojvodina treba da bude decentrlizovana, kao i Sumadija......Sustina decentralizacije nije slabljenje drzave, vec jacanje pre svega lokalne samouprave i pravo gradjana da vecinu svoji potreba zadovoljavaju (supsidijarnost) na za njih najblizem nivou, a to je lokalna samouprava. Ukratko ...!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana