Gologuzan (nema šešir) u ambasadi

dirtyharry RSS / 16.02.2009. u 15:56

01020580230005cg.jpgKada neko našem čoveku pomene Evropu, niko ne krene da razmišlja o tome šta sve Evropa nudi i može da ponudi. većina običnog sveta prvo pomisli na duge redove ispred amabasada, maltretiranje ispred šaltera, vraćanje u neku službu po neki dodatni papir.... Spisak je podugačak.

U dijaspori je mnogo bolje što se svega toga tiče. Tačno se zna šta se od papira traži, znaš koja su tvoja prava ali i ograničenja. Igrom slučaja i ja sam upao u taj koš. Dosta mi je Sony-ja i svega u njemu. Da ne pljujem bunar iz kojeg sam vodu pio, sve u svemu je velika indijanština i neorganizacija. Ponekad se pitam samo kako li ne propadnu.

Druga stvar po kojoj su poznati je ta da im ne trebaju prepametni i talentovani ljudi nego neko samo da završava posao i da radi tačno ono što mu se kaže. Mi Srbi smo već po defaultu uvek nakrivo nasađeni a centar za inat nam u mozgu zauzima 90% čeonog režnja, čast izuzecima. Zato sam rešio da sreću okušam u nekoj drugoj (čitaj boljoj) firmi.

Firmi sam napravio nešto što sada pokušavaju da patentiraju, kako da preko mobilnog uređaja kontrolišeš Blu-ray player. Bilo je tapšanja po ramenu ali ništa više od toga. Zapad je to, ako ne tražiš ništa, retko ko će da ti da nešto, tako da i ovde nije bilo povišice, bonusa ili nečeg sličnog.

Zato sam lepo dao otkaz i počeo da tražim drugi posao. Ovaj deo Austrije baš i ne cveta što se tiče sofverskih firmi, tako da nije bilo neke vajde o'de. Zato sam se rešio da proširim potragu i na susednu Nemačku (granica je nekoliko km od Salzburga). Našao sam posao u Mihnenu i zvanično sam "primljen" što se njih tiče. Potpisao sam ugovor tako da smo sklopili posao. Međutim ostaje i sada staro pitanje. Sa kojom vizom ja mogu da radim u Nemačkoj ? Ova koju trenutno imam je samo za Austriju, znači moramo ponovo da krenemo u poteru za svim mogućim papirima.

Skupio sam svih 10-ak potrebnih formulara/dokumenata i krenuo da se raspitujem za dalje korake. Jedini način je da se to nosi u njihovu ambasadu u Beč, ne može drugačije. Lepo uzimam slobodan dan i zapucam za Beč. A pripreme za moj put kao i sama procedura u ambasadi se lako može opisati u 20 lakih koraka.

1. Spremam sve potrebne papire.

2. Uzmem veliku torbu za laptop, pošto sam naravno morao da ponesem veš, čarape i majicu za sledeći dan. Manja torba za laptop se vraća na mesto.

3. Kategoricki odbijam ženin oredlog da vučem ranac za lične stvari, pastu za zube...

4. Trpam sve to u kesu i stavljam u poseban pregradak torbe

5. Prespavam lepo u Beču i ujutro odem u ambasadu

6. Na ulazu jedna omanja snajka pretresa, baš me briga, nemam šta da krijem (mislim se...)

7. Ima i detektor metala kao na aerodromu, onaj kroz koji se prolazi.

8. Sve mora da se povadi iz džepova i kaiš sa pantalona da se skine (nisam mislio da je senzor toliko osetljiv)

9. Držim pantalone u šaka da mi ne spadnu i prolazim kroz aparat

10. Snajka zahteva da zna šta ima u torbi, ja kazem laptop, papiri i lične stvari

11. Snajka ne veruje i hoće da se uveri lično.

12. Dolazi do pregratka 'de su hermetički zatvoreni kritični delovi, ili ti veš i prljave čarape od juče

DSC02108.jpg
13. Ponovo upadam sa konstatacijom "L I Č N E     S T V A R I"

14. Snajka se ne da pokolebati i sa teškom mukom jedva nekako uspeva da razmrsi moj trostruki mornarski čvor (naučen na farmama jagoda Velike Britanije)

15. Gura ruku u kesu i opipava sadržaj

16. Zagleda sadrzaj lično

17. ZGRAŽAVA SE I TERA ME DA POŽURIM ....

18. Ja se sad ne dam pokolebati o objašnjavam istoj da mi to služi za čišćenje monitora na laptopu

19. Cinično me gleda dok joj ja virtuelno pokazujem stručne zamahe brisanja prašine.

20. Kraj priče

Mislim da će ambasada mesec dana da priča kak'i su sprski programeri što idu da rade u Nemačku. Kako sam krenuo, u kojoj god instituciji ovamo da se pojavim odma' i prekoreda upadam u anale iste. Kada sam pitao nešto službu za vize ovde u Salzburgu rekli su mi da zovem posle jer to sto pitam je dosta specifično i da nisu imali takav slučaj do sada.

Da li je to samo do mene ili možda do nas Srba generalno ne znam, u svako mslučaju ja sam uvek neki slučaj. Sada kada sam iskusan u ovoj oblasti evo par predloga kako da se izbegne gore opisana situacija:

1. Slušajte ženu i ponesite dodatni ranac (mada i on može da se pretrese) - ocena = nedovoljno pouzdano

2. Obucite dva para veša i čarapa jedan preko drugog. Sledeci dan samo zamenite redosled oblačenja.- ocena = pouzdano ali nepraktično u letnjim uslovima

3. Obucite jedan par veša i čarapa. Sledeća dan obucite isto samo ga "izvrnite" na drugu stranu. - ocena = pouzdano i praktičn, ali ne ako imate problema sa nogama.

4. Zadnje i najbolje rešenje je da ne nosite ni šarape ni veš kada idete u ambasadu. Tako da cete lako izbleći ovakve situacije u ambasadi.

....

 

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana