Manje očigledni izbori za najbolji film ikada

Dawngreeter RSS / 19.02.2009. u 15:22

FEST je iza ćoška. Već polako ulazim u pripremni režim jer, kada se sve uzme u obzir, nije lako tokom deset dana potrošiti 28 karata. Uzevši u obzir da na sam početak festivala (konkretno, subota) upada i Lollobrigida koncert u Novom Sadu, kao i vojska u kojoj mi nisu dali traženo redovno odsustvo, cela stvar počinje više da podseća na neki ekstremni Iron Movie Man izazov nego filmski festival. Bilo bi još bolje kada bi FEST bio vredan te količine entuzijazma, al' bože moj. Nije da imamo drugi sličan festival.

Kao i prošle godine, propratiću svaki dan FEST-a sa po jednim tekstom o odgledanim filmovima. Ne mislim da je ikoga zaista briga, niti da bi ikoga trebalo da bude briga, u deset dana da čita dvadest osam zbrzanih filmskih komentara, al' ja sam filmoholični skriboman i, dođavola, ostavite moje psihoze na miru. Ovaj tekst je ideja koja mi se već dve nedelje vrzma po glavi pa rekoh sebi, ako ga sada ne okačim nikad neću. Čini mi se da je fin uvod u kinematografsku maniju koja će me držati u predstojećem periodu.

Lako je voleti sjajne filmove i mrzeti filmske katastrofe, ali ja iskreno mislim da ne postoji film koji nije vredan gledanja i odgovorno tvrdim da ne postoji film koji sam gledao iz kojeg nisam nešto pokupio, bez obzira kolika strahota da je po sredi (a gledao sam Blood Rayne, pa vi vidite). U svemu tome se pojavio jedan zanimljiv fenomen - filmovi koji očigledno nisu vrh kinematografije u bilo kom smislu, ali ipak mislim da su mnogo bitniji od dobrog broja objektivno mnogo kvalitetnijih naslova. Ovde bi takođe trebalo da se zahvalim izvesnom neimenovanom probisvetu koji mi je otvorio oči saznanjem da može da postoji više od jednog "najboljeg ikada" filma.

Pa, bez daljeg odugovlačenja i bez nekog posebnog reda, sledi moja lista manje očiglednih izbora za najbolji film ikada.


Hackers

Najčudniji izbor za početak, Hackers je film čiji je svaki sastavni element zaista sranje. Upotrebio bih neki eufemizam ali ni jedan drugi izraz ne može preneti koliko ovaj film nema ama baš nikakvog smisla. Kliširani, neinventivan, loše razvijen zaplet. Dvodimenzionalni likovi koji ni u kategoriji crtanih filmova subotom ujutru nisu zanimljivi. Technobabble koji holivudski klasično idiotski pristup kompjuterima vodi u potpuno novu dimenziju. Smehotresno loše shvaćena hakerska kultura, pogotovo za standarde '95. godine kada je snimljen.

Stavite sve to na gomilu i šta dobijate? Ovaj... dobar film? I bet no one saw that one coming.

Ne znam zašto film funkcioniše, i postoje noći kada mi to pitanje ne dopušta da zaspim, ali zaista funkcioniše. Hakerske žurke sa besnim lightshow efektima dok svi unaokolo voze rolere, Prodigy koji trešti dok hakeri uleću u "akciju", hakerski obračuni ko će da kontroliše robota neke tamo TV stanice da bi odabrali film po svom izboru koji će biti emitovan. Izgovaranje termina leet sa glasom 'e' na početku. Hack the planet fraza. Možda najzanimljivije iz današnje perspektive, Angelina Jolie kao očigledno neiskusna glumica u ulozi opasne tinejdžerske hakerke sa zajebanim stavom.

Ne znam šta mudro da kažem da bih preporučio ovaj film. Možda je neophodno biti u toj celoj nedefinsanoj post-cyberpunk zoni gde 80's cyberpunk predstavlja onu vrstu mistifikovane mitologije prošlosti za koju znate da više nikada neće moći zaista da funkcioniše bez obzira koliko se trudili, da bi ovakva katastrofa bila nešto što vam se dojmi. Meni je ovo film koji nikad neću odbiti još jednom da gledam.

 

 

Johnny Mnemonic

Kad sam već u cyberpunk zoni, evo i ovog naslova. Da je ovo normalna lista, cyberpunk žanr bi bio predstavljen velikanima kao što su Ghost in the Shell, Blade Runner ili čak The Matrix. Ali ovo nije normalna lista pa je na njihovom mestu Johnny Mnemonic. Sniman po kratkoj priči William Gibson-a koja se može naći u omnibusu Burning Chrome, film ima neverovatno malo dodirnih tačaka sa izvornim materijalom i posuđuje dobar broj ideja iz drugih Gibsonovih romana. Zbog tuđih prava na Neuromancer film (koji već dve decenije nikako da se snimi i svi se nadamo da će tako i ostati) Molly Millions nije smela da se pojavi pa je njen lik u potpunosti zamenjen izmišljenom devojkom po imenu Jane.

Scenario je pisao sam Gibson a konačni proizvod je ono šta se dobije kada geniju, koji možda može da menja mainstream ali ne može da funkcioniše unutar njega, date da uradi nešto fenomenalno i onda satarom iseckate i prespojite rezultat da bi dobili nešto što jeste mainstream. Naravno da je film loš. Ali, gledajući ga, možete povremeno da primetite bljeske sjajnosti kakve samo Gibson stvoriti može. I to ne u klasičnom smislu u kojem bi ta ista rečenica važila za njegove ranije novele. Ovo je rad čoveka koji posle 15 godina, bez da išta od toga uzima za ozbiljno, pravi retrospektivu nekih svojih ideja.

Delfin haker, plaćeni high-tech ubica koji glumi Isusa, Jakuza sa mono-žicom u palcu, Ice-T kao vođa bande koja živi na napuštenom San Francisco mostu, kratki upad Henry Rollins-a i nezaboravna scena u kojoj Keanu Reeves razmaženo urla "I WANT ROOM SERVICE!" na gomili đubreta. Čak mislim da je film u toliko monumentalnije ostvarinje jer ga je Sony u montaži sjebao. Tako je mnogo konkretnija ilustracija cyberpunk žanra i svega šta mu se desilo.

 

 

When the Party's Over

Svaki put kada mi se neko žali na Sandru Bullock u nekom filmu, uputim ga na ovaj naslov. Jedan od onih obskurnih filmova za koje možete samo slučajno da čujete, imao je ne malog uticaja na razvojni put mene kao mlađanog dečaka. U celini možda ne toliko, ali svakako u vidu gospodina Midnight i njegove teorije o tri stvari koje te u bilo kom trenutku mogu razveseliti, kao i stava da je pušenje za slabiće.

Zaista nisam siguran šta bih o filmu pričao, u pitanju je jednostavno jedan od onih primera kada je sam proces pričanja priče nagrada za sebe, nevezano za aktere ili priču. Radnja se svodi na ekranizaciju međuljudskih odnosa grupe prijatelja koji zajedno žive u velikoj kući na Beverly Hills-u, u svojim pozitivnim i negativnim aspektima. Kao što naslov sugeriše, do kraja filma će metaforička žurka biti završena ali garantujem da će veoma šarmantno izvedena gluma Sandre Bullock i pogotovo Fisher Stevens-a (u ulozi pomenutog gospodina Midnight) ostati uz gledaoca dugo vremena.

 Koliki je obskuritet u pitanju pokazuje i činjenica da ni jedan jedini clip nisam uspeo da nađem na YouTube-u. Šteta.

 

 

Avalon

Skok do mog profila na ovom bogu će svakome pokazati da sam deklarisani obožavalac lika i dela Mamoru Oshii-a. Jednom ću morati ceo tekst ili dva posveiti nesputanom oduševljavanju sa Ghost in the Shell, ali u ovoj listi iz njegovog opusa ću odabrati Avalon, film koji je potpuno nezasluženo prošao u celosti ispod radara šire javnosti. U pitanju je igrani film, što je za datog režisera čudan izbor, i sniman je u Poljskoj, što je još čudniji izbor. Izašao 2001. godine i, ako je verovati priči koju sam čuo, trebalo je da se pojavi na tadašnjem FEST-u ali je u Beograd stigla samo jedna od dve rolne filma.

Socrealistična atmosfera ukombinovana sa sjajno izvedenim sepia efektom, sporim scenama i jako malo dijaloga grade fenomenalnu atmosferu otuđenosti i samoće u okviru kojih se retki i važni trenutci privrženosti u toliko snažnije naglašavaju. Hrana za kuče glavne junakinje koja je jedina obojena stvar u kadru, na primer. Jako je zanimljivo vizuelizovan svet unutar ilegalne kompjuterske igre Avalon, oko koje se ceo film vrti. Kraj oko kojeg stvarno čovek mora da sedne i promisli malo više.

Zapravo, Avalon je jedan od retkih filmova za koje bih rekao da imaju potpuno savršeno zaokruženu naraciju. Što stavlja vrlo specifičan akcenat na katastrofu dodatnog editinga koji je američki distributer Miramax ubacio u film, dodavši pojašnjenja za idiote u publici i, ako se ne varam, izmenivši donekle isprani sepia filter. Ako u prvih par minuta filma čujete naraciju koja pojašnjava zaleđinu glavne junakinje, gasite film i tražite drugu verziju. Na polici mi čuči takav DVD koji nikad nisam odgledao do kraja upravo zbog toga.

Soundtrack je, karaktistično za Oshii-ev film, komponovan od strane Kenji Kawai-a i sam za sebe predstavlja u potpunosti dovoljan razlog da se odgleda film. I posle sluša soundtrack do iznemoglosti. Izvodi ga varšavska filharmonija i tokom produkcije, priča kaže, izdvajali su i čistili svaki instrument ponaosob, kao i vokal, da bi krajnji rezultat bio "virtuelniji". U filmu se u jednoj sceni pred kraj čak i pojavljuje kompletna filharmonija koja izvodi jednu od numera.


(to je trejler, ali za mnogo verniji doživljaj ipak preporučujem ovu scenu)

 

 


Vanishing Pont

Sa ovim filmom ipak malo krivim sopstvena pravila. U opšte nije po sredi manje zapaženo ili podcenjeno ostvarenje. Ali stoji na listi jer gotovo niko koga znam film nije gledao niti čuo za njega. Valjda zato što je iz sedamdesetih. Za film možda znate kroz Audioslave spot Show Me How to Live koji predstavlja parafrazu celokupne radnje filma spakovane u pet minuta. Ili ste možda primetili referencu u Tarantinovom skorijem ostvarenju Deathproof (njegova polovina Grindhouse-a). Ili ste možda jedna od retkih osoba koja za film znaju zbog samog filma, u kom slučaju vam skidam kapu.

Tematski, u pitanju je egzistencijalistički traktat ilustrovan čovekom koji vozi kola kroz Sjedinjene Države. Pojavljuje se tu i policija, jurnjava, sloboda kao motiv u proletu ali, u principu, sve se svodi na čoveka u kolima i autoput. I slepog radio DJ-a.

Svojevrstan artefakt sedamdesetih, film je tako čist i nepretenciozan da mislim da je u potpunosti nemoguće danas izvesti takvu vrstu filmske ekpresije. Previše presije bi postojalo da se kroz dubioze, paradokse i nadrealne ili kakve već segmente prikaže ono što Vanishing Point može da uradi sa jednom scenom uskog procepa između bagera na autoputu. Pokušan je remake u jednom trenutku (nisam ga gledao, kažu da je tužnjikav) i negde naleteh na informaciju da kreću sa još jednim. Šuplja posla.

Za one koji su odgledali film, pitanje na koje mislim da ne postoji baš u potpunosti adekvatan odgovor - šta je Super Soul i zašto je tu?

 

 

Dobermann

Naslov sa kojim ću završiti listu (mada mislim da bih mogao ovako u nedogled), ujedno i jedini ne-engleski film. Kroz njega sam se prvi put upoznao sa Vincent Cassel-om koji ne prestaje da me oduševljava, a tu je i Monica Belucci koja briljira kao njegova gluvonema devojka. Nije bog zna kako originalan i nema mnogo toga što bih okarakterisao kao izvanredno, ali je vrlo sirovo, brutalno, sa mnogo duha i začinjeno krajnje crnim humorom.

Krimi film koji prati bandu Doberman, čovek bi po svim standardima očekivao nijanse sivog i provlačenje neke relativnosti ispravnog. Ovde toga, zapravo, nema. Svi su krajnji negativci, od članova bande do detektiva koji ih juri. Razlika je samo u tome sto je Doberman gungula neverovatno cool. Spasenje kroz dojajnost je zanimljiv predlog.

Film ima par nezaboravnih scena u kojima figurira ogroman revolver, jednu sa raketobacačem, zatim sa moje strane svesrdno usvojenu gestikulaciju sa četri ispružena prsta (four up yours), šmrkanje kokaina iz revolverskih čaura i vrlo zanimljivo izvedene prikaze necenzurisanog, raskalašanog nasilja. Retko čovek naiđe na film sa tako dobro razrađenim likovima koji ne pokušavaju da se prikažu kao makar malčice ispravni junaci u sopstvenoj priči. Skoro kao da je pravljen nameran napor da Dobermann ne bude nešto što bi šira publika htela da gleda.

Atačmenti



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:03 19.02.2009

.

Hackers
Ne znam zašto film funkcioniše

bicu krajnje ocigledan ali ...ja znam

ps: zaboravio(?) si dogmu
Dawngreeter Dawngreeter 16:20 19.02.2009

Re: .

Ih, da je samo to onda bih morao u istu kategoriju da uvrstim i, recimo, Tomb Raider 2. Sto jednostavno nije istina. Svakako Angelina dodaje nesto filmu ali kad sam ga prvi put gledao, nisam zapravo imao pojma ni ko je ona. A i mislim da Johnny Lee Miller kao glavna muska uloga, a bogami i Fisher Stevens kao glavni negativac, mnogo vise nose film od nje.

Za Dogmu, hm. Ne bih je stavio na ovu listu, zaista previse visokoprofilni naslov. Ako bih birao nesto od Kevin Smith-a, a da se tematski uklopi u ideju liste, to bi bili ili Clerks 2 ili Mall Rats. Verovatno je to i trebalo da uradim.
simkke simkke 16:24 19.02.2009

odlična lista

svi su težak treš...

Ja bih još dodao Harlina - The Long Kiss Goodnight, samo na ovakvim mestima smem da priznam da volim taj film (a i ove ostale)
Keanu Reeves je, sa onim svojim antifilmskim glasom, ko stvoren za takve filmove (kao JM)
Dawngreeter Dawngreeter 16:29 19.02.2009

Re: odlična lista

Jao bre, The Long Kiss Goodnight! Skoro sam zaboravio na taj film!
U retrospektivi gledano, a pogotovo zbog Samuel L. Jackson-a, sve mi nekako lici na spiritualnog prethodnika Snakes on a Plane
simkke simkke 16:33 19.02.2009

Re: odlična lista

puno sjajnih "linija"

Charlie: I'm leaving the country, Mitch. I need a fake passport and I need money, lots of it.
Mitch: Well why didn't you say so? Hold on a minute while I pull that outta my ass
Dawngreeter Dawngreeter 16:36 19.02.2009

Re: odlična lista

Da produzim sa paralelom, zar ne zvuci kao nesto sto se izgovra u istom filmu kao i: "I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!"

Moracu opet da gledam The Long Kiss Goodnight, mislim da ga u opste nisam gledao u ovoj deceniji.
simkke simkke 16:44 19.02.2009

Re: odlična lista

Dawngreeter
Da produzim sa paralelom, zar ne zvuci kao nesto sto se izgovra u istom filmu kao i: "I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!" .


jebi ga, nisam gledao to

vidim da ću morati
Dawngreeter Dawngreeter 16:48 19.02.2009

Re: odlična lista

Kako ne voleti ovo:


Napomena - mnogi nisu uspeli da se popnu na dovoljno visok nivo obozavanja trash-a da bi svarili film. A meni se nekako cini da je zivot mnogo dosadan za ljude koji se tako necim ne mogu odusevljavati :)
simkke simkke 17:04 19.02.2009

Re: odlična lista

Dawngreeter
Kako ne voleti ovo:Napomena - mnogi nisu uspeli da se popnu na dovoljno visok nivo obozavanja trash-a da bi svarili film. A meni se nekako cini da je zivot mnogo dosadan za ljude koji se tako necim ne mogu odusevljavati :)


E, a između Long Kiss-a i Snakes on plane imamo opet Harlina i Jacksona u Deep Blue Sea...taj nesrećni Harlin je prilično neshvaćen čovek rekao bih...on u tom Deep Blue Sea filmu, parafrazira samog sebe, tj. scenu iz Cliffhangera kada Stallone visi sa užeta a ona riba mu isklizne iz ruke...u ovom slučaju Thomas Jane visi sa nečega (ne sećam se tačno čega)...i ovaj film je u sličnom "ključu" (onelineri sevaju na sve strane), samo je ipak slabiji
ivan.pet ivan.pet 16:34 19.02.2009

maddogtime

Dobar izbor, i zanimljiva teza. Meni se u celu pricu uklapa film iz naslova komentara, Mad Dog Time, na zalost preveden kao "Povratnik u zlocin", iz '96.
Nije ga lako naci, a obzirom na low profile (iako je kasting sve osim low profile) nema televizije koja bi ga pustila:(
Sadrzi (meni) antologijske scene i replike, Gabriel Byrne koji mrtav 'ladan kontemplira "Vick is a sick prick, Mick", ili scenu u kojoj isti otme mikrofon Polu Anki da bi zavrsio "My Way" - na nezaboravan nacin. Eh...
Dawngreeter Dawngreeter 16:41 19.02.2009

Re: maddogtime

Hm. Zaista nikad cuo za Mad Dog Time. Uzimam tvoj komentar kao odlicnu preporuku, pa cu ga pojuriti diljem medjumrezja :)
Inner Party Inner Party 16:35 19.02.2009

Lepa lista!

Ja sam cak gledao i Hackers 2. (Hm. Cuj mene, gledao... Imao!)



Dawngreeter Dawngreeter 16:40 19.02.2009

Re: Lepa lista!

Nazovi Hackers 2, u stvari nazvan Takedown, o Kevin Mitnick-u? To nikad nisam gledao. Vise puta sam hteo, al' svaki put zaboravim da ga iskopam u mutnim vodama Interneta. Eto, dobro si me podsetio, sad cu stvarno morati to da ispravim.
noboole noboole 18:41 19.02.2009

Sta dodati?

Ovoj klasicnoj geek listi fali:

eins) Poslednji Evil Dead (Armije mraka, cini mi se). Tsk, tsk, tsk - izneverio si Brusa (Kempbela, naravno).

zwei) Mozda i pretposlednji, gde Bruce dobija testeru umesto ruke :-D .

treci) Poslednji madmax

vier) Ekvilibrijum

VIII) Treci osmi putnik , koji je za mene u rangu prvog.

6) Carobna, f...n', suma ))))

0) Imao sam jos jednu odlicnu ideju, medjutim odletela je....... (Nek' umesto nje, bude Descent)
----

ovo nije geek film, ali Deni Bojlov Milioni .... kakvo ostvarenje
Dawngreeter Dawngreeter 21:22 19.02.2009

Re: Sta dodati?

Ih bre, stani stani, kako sad Army of Darkness na ovakvu listu? Pa to je jedan od najbitnijih filmova ikada, nema nista manje odigledno u vezi njega! Kada bih birao Campbell-ov film, sto bi zaista bio red, onda bih odabrao My Name Is Bruce. U kojem Bruce Campbell glumi Bruce Campbell-a koji spasava gradic od demona jer je neki klinac gledao njegove filmove i misli da je on jedini koji ih moze spasiti.

Equilibrium - da, definitivno film za ovakvu listu.

A sto se treceg Alien-a tice, dodjavola kako je retko naici na ljude koji imaju takvo misljenje o njemu. Apsolutno se slazem.
Gassalasca Gassalasca 22:32 19.02.2009

Heh


Ova liste me podseti da jos nisam odgledao Dobermana...

Elem, ja bih recimo dodao Following, debi Krisa Nolana. Vrlo noarican, vrlo debitastican, vrlo nolanovski. Vrlo malo ljudi ga je gledalo. Vr'.



EDIT: A, da, zaboravih da dodam - Hackersi su verovatno jedini film gde mogu da tolerisem Andjelinu.
Dawngreeter Dawngreeter 15:50 20.02.2009

Re: Heh

E bre, Following izgleda odlicno. Bas si mogao ranije da mi kazes za njega (ako kazes da jesi, negiracu da se to ikada desilo).
mmitke mmitke 01:07 20.02.2009

Doberman

Iako pojedine filmove sa liste nisam gledao,a za neke ni cuo,uvazavam svaku listu najboljih filmova na kojoj se nalazi Doberman!Secam se da sam ga prvi put gledao tako sto sam(sa devojkom)zakasnio na "7 godina na Tibetu"pa nam nista drugo nije preostalo nego da odemo u drugi bioskop na premijeru nekog francuskog filma u kome glumi "onaj iz Mrznje"...sledeceg dana smo stigli na vreme za "7 godina na Tibetu",ali sam se,videvsi ponovo plakat Dobermana,predomislio i otiso ponovo da ga gledam(uz pretnju raskidom,naravno).
Sto se cyberpunk-a tice,morao bih da pomenem "Strange days"...nadam se da ga niste namerno izostavili.Pozdrav
Dawngreeter Dawngreeter 13:50 20.02.2009

Re: Doberman

Hahaha, raskid ili Doberman

Strange Days je odlican film sa kojim sam dugo vremena imao problema iz, kako sam kasnije i sam zakljucio, potpuno pogresnih razloga. Problem je sto radnja filma zapravo ne postoji. Do kraja filma skontamo da sve sto smo mislili da se desava, zapravo se ne desava. Iako sam ja ta osoba koja cesto druge ubedjuje da film nije medijum koji sluzi samo da bi se prenela prica, ovde sam imao problema upravo te vrste. Na kraju sam skontao da nema razloga da glumim besne gliste oko filam koji je zapravo sjajan.

A potpuno novo svetlo na njega mi je bacila skoro saznata cinjenica da je reziser Strange Days zapravo zena. Ne zato sto sam seksista nego sam uvek ocekivao da bi zena pravila malo drugaciji prilaz takvoj temi (iako, u retrospektivi, moram priznati da odnos glavnog junaka i njegove bivse devojke u izvesnoj meri odaje zensku perspektivu). Dalja iznenadjenja su da je doticna Kathryn Bigelow takodje radila i filmove Point Break (kod nas preveden kao Surferi, ako se ne varam) i Near Dark. Oba ta naslova bih pre odabrao za ovakvu listu nego Strange Days, koji je do jaja sa mnogo vise objektivne legitimnosti. Verovatn opre Near Dark jer je tuzno i strasno sto se u tolikoj navali vampirskih filmova zadnjih deceniju do deceniju ipo niko cak ni ne seca verovatno najoriginalnije izvedenog vampirskog filma u modernoj kinematografiji.
simkke simkke 15:41 20.02.2009

Re: Doberman

Dawngreeter
Dalja iznenadjenja su da je doticna Kathryn Bigelow takodje radila i filmove Point Break .


e, to je film za tvoju listu...rađen pod očiglednim uticajem Johna Miliusa (Big Wednesday)...surf/trash/Keanu Reeves/Gary Busey/Patrick Swayze...dobitna kombinacija
MightyNora MightyNora 02:37 20.02.2009

Ocete stvarno tresh ili se samo zezate?

...Kako se zove remake Apartmana u američkoj verziji. Kad su i kraj uspeli da promene....

Dakle, nisam mogao sopstvenim ocima mogao da verujem
Dawngreeter Dawngreeter 15:53 20.02.2009

Re: Ocete stvarno tresh ili se samo zezate?

Hm. Moram priznati da sam totalno neupucen glede Apartmana. Mada znam da su remake-ovi jako, jako retko pametna stvar.
noboole noboole 08:33 20.02.2009

Briefing

Bruce koji glumi Brucea. To moram da gledam! Btw, da li si gledao onaj film, kako li se zvase (covek maska?), koji je narav rezirao Sem Reimi, i tip je superheroj (ali ne bruce) sa istim problemom kao fantom iz opere, a, na kraju filma, tip se udaljava od kamere, i poslednji kadar, odjednom okrene - cije lice vidimo? Brusovo : - )))))) !
Dawngreeter Dawngreeter 15:47 20.02.2009

Re: Briefing

Darkman? Nisam ni cuo za film, iskopao sam ga na IMDB-u. Odma mi ide na listu filmova koje sto pre moram odgledati.
bocvena bocvena 09:20 20.02.2009

Tupav film, ali mi se svidja...

Donnie Darko - svašta mu fali, malo toga ima, a opet radi. U kombinaciji sa muzikom uvek prepoznam glavno osećanje kao svoje. Moram kod lekara.


Dawngreeter Dawngreeter 13:29 20.02.2009

Re: Tupav film, ali mi se svidja...

Donnie: Why do you wear that stupid bunny suit?
Frank: Why do you wear that stupid man suit?


Uf, meni je Donnie Darko jedan od najboljih filmova ikada. Originalni DVD, soundtrack (zapravo, score) i scenario stampan kao knjiga, sa predgovorom i dodatkom u vidu Philosophy of Time Travel, mi svi cuce na polici u vitrini. Sve manjkavosti koje film mozda ima smatram da su namerne i svrsishodne.

Mozda bih na ovakvu listu stavio film koji je Richard Kelly snimio posle Donnie Darko-a, Southland Tales. Ali to cak nije ni manje ocigledan izbor za najbolji film ikada, taj film bi morao da bude kategorija za sebe. Nesto u fazonu, film koji je prevazisao kvalitet.
simkke simkke 15:34 20.02.2009

Re: Tupav film, ali mi se svidja...

Dawngreeter
Donnie: Why do you wear that stupid bunny suit?Frank: Why do you wear that stupid man suit?Uf, meni je Donnie Darko jedan od najboljih filmova ikada. Originalni DVD, soundtrack (zapravo, score) i scenario stampan kao knjiga, sa predgovorom i dodatkom u vidu Philosophy of Time Travel, mi svi cuce na polici u vitrini. Sve manjkavosti koje film mozda ima smatram da su namerne i svrsishodne.Mozda bih na ovakvu listu stavio film koji je Richard Kelly snimio posle Donnie Darko-a, Southland Tales. Ali to cak nije ni manje ocigledan izbor za najbolji film ikada, taj film bi morao da bude kategorija za sebe. Nesto u fazonu, film koji je prevazisao kvalitet.


Soundtrack Donnija ubija...Killing Moon ubija...sam film ubija...ali, mislim da nije za ovu listu
MightyNora MightyNora 19:40 20.02.2009

Re: Tupav film, ali mi se svidja...

Ne dirajte mi Donnija. Prosto perfektan film, have to admit. Sa svim manama, on mi je jedan od onih koji objasnjavaju sve sto ostali ni ne probaju. A atmosfera je neprevazidjena.
technofetishist technofetishist 13:08 20.02.2009

A?

donnie darko, equilibrium, evil dead, alien 3, mad max beyond thunderdome, following, strange days*? ovo mi deluje kao da dawngreeter ima raspravu sam sa sobom.

*bolji izbor bi bio point break od iste rediteljice, strange days sam oduvek smatrao legitimno sjajnim filmom.


Dawngreeter Dawngreeter 15:51 20.02.2009

Re: A?

Da znas da je i meni palo na pamet koliko je malo verovatno da se to sve pojavi u komentarima, a da ih nisam pisao ja licno. Mozda lista projektuje specificnu atmosferu?
annemona78bg annemona78bg 15:29 20.02.2009

Stvar ukusa

Ne znam, jeste da je sve stvar licnog ukusa ali ja obozavam Strange days. Uz Hakere i Dobermana sam odrastala i vezuju me super uspomene u periodu gledanja tih filmova hehe :)) Ali najbolji trash svih vremena je Bad Taste. Ne znam ali za mene su neki filmovi iako siroj publici bezveze veoma neobicni ,originalni i interesantni.
Dawngreeter Dawngreeter 15:55 20.02.2009

Re: Stvar ukusa

Uf, Bad Taste je institucija za sebe. Nikad mi nije bilo jasno kako covek posle Bad Taste i Braindead napravi Lord of the Rings.
pape92 pape92 18:36 20.02.2009

Vanishing Point

Javljam se da podržim pohvalu ovom filmu. Slažem se sa rečenim.
Nekoliko stvari čine ovaj film takvim da ostaje upamćen. Film počinje altmanovskim uvodom koji podseća na naprimer atmosferu isčekivanja koncerta u Nešvilu. Ljudi ustvari čekaju da se odmetnik u belom Dodžu Čelindžeru zaleti u blokadu koju mu je policija postavila na putu - dva buldožera. Zatim kreće flešbek...
Ali nije ni filmska ekspresija, meni tolko draga i vezana za sedamdesete ono što je učinilo da taj film ne zaboravim iako sam ga gledao u ranim tinejdžerskim godinama, slučajno na Tvu. Kada sam ga pogledao ponovo, relativno skoro, provalio sam bar donekle zašto.
Glavni junak nije kriminalac a u nevolju ulazi jer iz nepoznatog razloga manijački želi da stigne do San Franciska do subote u 3, što je na granici mogućeg (kreće petak veče iz Denvera). Auto mora da isporuči tek u ponedeljak, i jedini razlog je beznačajna opklada u par pilula spida sa nevažnim dilerom. Zatim neće da stane saobraćajnoj policiji, i potera počinje. Medjutim - pazite sad ovo: u celoj toj jurnjavi i skrivanju u pustinji, osvane i subota, i prodju ta 3 sata popodne - bez ikakvog obrazloženja. Kovalski (junak) medjutim nastavlja jurnjavu, i na kraju se, uz osmejak, punom brzinom zabija u buldožere. Ima ljudi koji su film proglasili manfestom egzistencijalizma (vožnja vožnje radi, bez obrazloženja zašto). Ja sam film video kao jedan od onih koji govore da je bezgranična sloboda nemoguća, neostvarljiva. Čak i u Americi (ovo bi dodali amerikanci sentimentalni prema svom great outdoors pionirskom duhu, slobodi oličenoj u pokretu i sl).

Sećate li se Fantoma sa Slavije?

Kovalskom je doakala organizovana država. Dok se preganjao sa kaubojima u policijskim fordovima po Nevadi, sve je bilo OK, na nivou fer duela u nekom vesternu. Kada Kovalski pređe state line i dodje u Kaliforniju, prikazuje se policijski dispečer centar, koji vode isključivo - pazite, isključivo - mrtvo ozbiljne kolmovane plavuše u braon uniformama. Jedna od njih, dok je u pozadini ogorman elektronski ekran koji pokazuje blještavu tačkicu gde je Kovalski u tom trenutku, objašnjava šerifu u Nevadi, da je zajebanciji kraj i da je Kalifornija država, a ne kaubojsko polje.

Najzad, šta je i ko je Super Soul? Na nivou naracije, glas sa lokalnog radija koji pomaže Kovalskom. Slepi crnac DJ. I koji ga izda nakon što su ga prebili neki belci (mada izdaja ne uspeva jer je Super Soul provaljen po glasu, nema taj vajb). Na drugim nivoima...ko zna. Nisam živeo sedamdesetih. (Ako ne računate igranje u pesku).



Dawngreeter Dawngreeter 22:06 20.02.2009

Re: Vanishing Point

Ah, eto jos jednog Vanishing Point zaljubljenika

U gimnaziji smo na casu srpskog citali kratku pricu Gi de Mopasana po imenu Dva Prijatelja. Jedina stvar koju sam od Mopasana procitao do dana danasljeg, zbog cega mi je iznimno zao al' nije da imam dobar izgovor za to. Ako nisi citao, radi se o dva prijatelja koja izlaze izvan Pariza da pecaju, dok je Pariz pod nemackom opsadom. Nije dato mnogo razloga zasto to rade, jednostavno je tako. Jednom ih uhvate nemci i neki nemacki oficir pocinje da ih ispituej za tajne sifre za ulaz u Pariz i sta sve ne. Ova dvojica cute. On ih razdvoji pa klasicnom policijskom metodom pokusava da ih nagovori da nesto kazu, a obojica cute. Iako znaju da ce biti streljani na kraju, ni ne pokusavaju na bilo koji nacin da se izvuku. Onda ih Nemac strelja i uzme ribe koje su upecali da mu kuvar spremi za rucak. Uvek mi je izgledalo kao da su Vanishing Point i ta prica, u stvari, jedna te ista prica.

Vanishing Point je malo bolje izvedena verzija, do duse. Mislim da se ideja slobode svakako provlaci kroz film, cak se direktno i navodi od strane Super Soul-a u jednom trenutku ako se ne varam (isti koji je iskoriscen za pocetak Show Me How to Live spota). Ali ne mislim da je to ono sta se krije iza te antologijske zadnje scene. O svemu tome bi se moglo mnogo pricati, najbolje odmah posle odgledanog filma dok su svi najvise pod utiskom, i bilo koje jedno objasnjenje nikako ne bi moglo da obuhvati toliku sirinu simbolike. Ali ako bih morao da sazmem celu stvar, rekao bih da Kovalski nije hteo da pusti okolnosti na koje je naisao u svoju stvarnost. Mozda se zajebao negde tokom te voznje, mozda nije, nebitno. Posle svega, njegov put je bio vazniji od sveta koji je odlucio da on ne moze da ide tim putem.
pape92 pape92 00:24 21.02.2009

Re: Vanishing Point

Imam utisak da bih o ovom filmu, naravno nije jedini takav, mogao da razglabam satima. Nisam čitao priču koju pominješ (ni sam nemam opravdanje...propusti u klasičnom obrazovanju, sad ću je staviti na spisak) ali po prepričavanju, to je taj kontekst. Ista priča. Dobro si rekao, Kovalski je upao u nešto, deo nestvarnosti u realnosti (stvarnosti) koja nas okružuje, i iz toga ne želi da izađe. Ovo je širi plan, a uži je pominjana neostvarljivost apsloutne slobode, posledica šireg: nemogućnost iinkorporiranja stvarnog i nestvarnog u (ogromnoj) meri nestvarnog koja je zadesila Kovalskog, i iz koje ne želi, a izgleda ni da ne može da se izvuče.
Poslednja scena zaista zahteva "širu diskusiju". Tu je procep između dva buldožderska čelika (koji pominješ), Kovalski ga očigledno vidi...ostaje pitanje da li se zaleće u zid ili procep...

U svakom slučaju, film koji je sa pravom čuven, pa makar i malo gledan.
noboole noboole 18:41 20.02.2009

zzz

Jeste, Darkman!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana