Društvo| Kultura| Mediji

Imate li CW sindrom?

alexlambros RSS / 21.02.2009. u 02:47

AleXandar Lambros

CWS (Celebrity Worship Syndrome) ili nova aristokratija sveta 

Medijska hiperinflacija fabrikovanja slavnih logično je dovela i do hiperinflacije "titula" u selebriti svetu. Selebriti je bilo ko ko je slavan, tačnije, bilo ko ko je poznat - bez obzira na uzrok i obim slave. Ali, dok veliki broj njih ostaje samo selebriti značaj izvesnog broja slavnih u medijima se podvlači dodavanjem neke od selebriti aristokratskih titula ispred imena - zvezda, superstar, megastar, ikona.
Iako su svi deo jednog te istog medijskog cirkusa, čini se ipak nemogućim strpati ih sve u isti koš. Mada ne postoje precizno definisani parametri na osnovu kojih bi se dalo odrediti ko kakvu titulu zaslužuje, ostaje činjenica da ne sijaju sve zvezde istim sjajem. Koji su mogući parametri?

Dvadeseti vek nije vek koji je izmislio kult slavnih, ali je prvi koji je taj kult uzdigao na nivo industrije.
Moderna opsednutost slavnim ličnostima postala je predmetom ozbiljnog izučavanja profesionalaca različitih profila - od sociologa do psihologa. Savremena psihologija zapravo priznaje postojanje mentalnog poremećaja nazvanog sindromom obožavanja slavnih ili skraćeno CWS (od celebrity worship syndrome). Reč je o problemu zavisnosti i opsesivnog ponašanja od koga podjednako pate pripadnici oba pola. I koji je u porastu. Prema rezultatima nedavnog sprovedenog istraživanja tima stručnjaka s londonskog univerziteta, skoro 40% Britanaca pati od ovog sindroma.


Oni najgore pogođeni žive u neveselom svetu iluzija i maštarenja. Jednom zaposednuti demonom slavnih postaju povučeni, nedruštveni, impulsivni pa čak i samodestruktivni. Jedna mlada žrtva ovog sindroma iz Engleske je, nakon što je u novinama pročitala da se njen pop idol verio, u kupatilu sebi žiletom nanela posekotine po vratu, rukama i nogama. Preživela je i kasnije je objasnila - "Ona će ga promeniti ako je oženi a ja sa tim ne želim da živim."
Oni pogođeni ovim sindromom u manjoj meri još uvek funkcionišu ali njihovo neurotično interesovanje za "njihovu" slavnu ličnost oduzima im mnogo vremena, energije i novca. Mnogi sa simptomima ovog sindroma veruju da njihove zvezde gaje posebnu vrstu zanimanja za njih koje podrazumeva i želju da ih upoznaju i čuju njihovo mišljenje ili savete.


Reč "sindrom" možda nije potpuno odgovarajuća za nekih 20% stanovništva s umerenim ili sasvim slabo izraženim simptomima. Njihovo "obožavanje" ispoljava se kroz mnogo čitanja i razgovaranja, proučavanje i analiziranje života i dela, stvaranje veb stranica ili skupljanje memorabilija. Na neki način njihovo obožavanje više je nalik strastvenom hobiju ili bezazlenom fetišu.
Sindrom je u Americi poprimio razmere nacionalne religije. To je ujedno i jedan od najunosnijih američkih izvoznih artikala i brzosagorevajuće gorivo za nemilosrdnu, korozivnu medijsku mašineriju koja utiče na skoro svaki segment naše kulture. Reč je o svojevrsnoj kulturološkoj psihozi koja ljudima oduzima dostojanstvo i truje motivacije, ciljeve i prioritete masa.


Obožavanje slavnih u obliku kakvom ga danas poznajemo kao pojava počela je da se javlja krajem 19. veka kada je takozvani "heroj kulture", ozbiljan, posvećen dužnostima, pun moralnih vrlina (naučnici, pronalazači, velike političke vođe, industrijalci), počeo da ustupa pred ljudima koji su slavljeni samo zbog toga što su poznati. Fenomen je procvetao pojavom i napretkom novih tehnologija masovnih komunikacija i vrtoglavim razvitkom industrije zabave dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. To je rezultiralo masovnom promenom kolektivnog stanja svesti - fokus je pomeren sa karaktera na spoljašnost, sa sadržaja na imidž i sa zajednice na narcizam.


Holivud je zaslužan za izum modernog selebritija. Prvi istinski pravi moderni međunarodni superstar bio je Charlie Chaplin. Dvadesetih godina prošlog veka histerija je pratila kratku karijeru Rudolpha Valentina. Eksplozivni razvoj medija tokom veka, posebno televizije i tabloidnog novinarstva za posledicu je imao neprestano produbljivanje jaza između dostignuća dotične osobe i količine dobijenog javnog priznanja. Komentar Johna Lennona iz šezdesetih godina kako su Beatlesi "popularniji od Isusa", nije bio daleko od istine, bez obzira na besne reakcije klera.
Danas za slavu više nije potrebno nikakvo dostignuće ni talenat. Slava se može steći iz najnebuloznijih mogućih razloga. Dovoljan je, na primer, par fotogeničnih silikona kao u slučaju Pamele Anderson, popušiti predsedniku države, kao u slučaju Monice Lewinsky ili jednostavno biti bogat, kao u slučaju Paris Hilton.


Mada neki pisci i naučnici s vremena na vreme uspeju da izazovu pažnju medija, selebriti su poreklom uglavnom iz sveta zabave i sporta. Glumci i pop zvezde postali su nova aristokratija sveta. Krug bi bio zatvoren da je Diana, princeza od Velsa počela da se bavi glumom, kao što se nakon njene smrti govorkalo da je razmišljala o tome. Pošto je veći deo života provela kao tragična heroina sopstvene javne psihodrame, Diana je do vremena svoje pogibije bila jedna od najslavnijih osoba na planeti.
Opadanje značaja institucionalizovane religije takođe je odigralo svoju ulogu - kako je religioznost opadala tako je rasla tendencija obožavanja slavnih.

Obožavanje slavnih može se videti kao svojevrsni oblik voajerističkog neopaganizma koji pomaže da se u svesti ljudi popuni praznina koju je francuski filozof Jean-Paul Sartre nazvao "božanskom rupom". Savremeni bogovi i boginje žive na medijskom Olimpu - umesto Aforidite, Atine i Hada (Lepote, Mudrosti i Tame), danas imamo Angelinu Jolie, Oprah i Osbournove.
Mnogi sa CWS sindromom ispoljavaju odnos ljubavi-mržnje prema obožavanim koji im često služe kao emocionalne bokserske vreće. Istraživanja su pokazala da je ne mali broj fanova koji prema svojim zvezdama ispoljavaju neverovatnu količinu agresije i verbalnog neprijateljstva. Psiholozi ovu pojavu objašnjavaju kao neizbežnu posledicu neostvarene strasti.

Ima sociologa koji ovaj fenomen tumače kroz ekonomsko-političku prizmu. Slava je postala ideološko-intelektualni proizvod modernog kapitalizma. Ekonomija današnjice je ekonomija slave. Sve se vrti oko imidža. Selebriti institucija danas je glavno sredstvo manipulacije svešću i ponašanjem masa. Površna zabava, vešto smišljeno zamajavanje i beskrajna medijska halabuka postali su glavno oružje društvene kontrole.

 

Slavne ličnosti odavno imaju uticaja na formiranje ukusa masa - od frizure, modela automobila, vrste žitarica koje jedu za doručak, garderobe itd. Ali, sada se čini da holivudska industrija iluzije uspeva da prodre dublje u kolektivnu psihu i utiče na oblikovanje daleko značajnijih stavova i pogleda. Sve je veći broj onih koji svojim idolima dozvoljavaju da im nameću svoja politička gledišta. A većina političara dala bi sve da nekih desetak procenata glasova birača preusmeri na svoju vodenicu.


Zvezde kao političari popunjavaju političku prazninu izazvanu trenutnim trendom svođenja svih društvenih zala na pitanje pojedinačne odgovornosti i humanitarnog angažmana. Na delu je svojevrsna holivudizacija politike. Linija razgraničenja između politike i zabave sve je neodređenija jer političari sve češće posežu za načinom prezentacije, gestikulacijom i specijalnim efektima koji su se pokazali uspešnim u Holivudu. Ako slava postaje preduslov za sticanje političke moći to možda najbolje demonstrira sveprisutnost rase selebritija u savremenom društvu.
Sparivanje politike i šoubiznisa dovodi do razblaživanja, izobličavanja i fikcionalizacije političke agende. Postalo je gotovo nemoguće izravno usmeriti političku energiju na one probleme koji izlaze iz domena zabave ili pak nemaju jasno vidljivu podršku slavnih - kao nimalo zabavni i fotogenični problemi gladi i siromaštva.
Zvezde kao politički kandidati imaju veliku privlačnost. Poseduju pobedničku formulu - ime, savršen osmeh i gustu kosu, bogatsvo, iskustvo s medijima i poverenje javnosti (upravo ono što nedostaje profesionalnim političarima). Izbor Arnolda Schwarzeneggera za guvernera Kalifornije predstavlja ilustraciju ovog trenda.

Izraz "15 minuta slave" u popularnoj kulturi odnosi se na iznenadnu slavu za koju je malo verovatno da će potrajati dovoljno dugo da izmeni život naglo proslavljenog. Prvi put ga je upotrebio jedan od rodonačelnika popa Andy Warhol 1968. godine koji je tvrdio da su mediji u stanju da proslave svakoga i da će "u budućnosti svako steći svetsku slavu na 15 minuta". Nekih desetak godina kasnije Warhol je izjavio da su se "njegova predviđanja iz šezdesetih pokazala kao tačna".
Imajući u vidu histeričan stampedo za javnom glorifikacijom, koji na najbolji način demonstrira bum industrije reality televizije, čini se da su Warholove reči uistinu bile proročanske.


Preko 70 000 mladih željnih slave prijavilo se na audiciju za Američkog Idola - TV šou čiju suštinu čine tupost, egzibicionizam i mediokritetstvo. Na stotine hiljada njih prijavljuje se za učešće u nekim od reality TV šoua na temu preživljavanja u prirodi - gutanje živih testisa džinovskih glodara Južne Amerike ili žrtvovanje svojih piranama, ne predstavlja problem ukoliko će kamere to pažljivo da zabeleže. A oni koji nisu prošli audiciju za Idola uvek mogu da posete Holivud i za cenu od 45 dolara dobiju kompletno "biti selebriti" iskustvo, sa sve gomilom fanova koji vrište tražeći autogram i pratnjom nemilosrdnih paparaca.

U nedavno sprovedenom istraživanju među britanskom omladinom više od 80% ispitanika izjavilo je da bi želelo da budu slavni (bilo kao filmska ili TV zvezda, pop pevači, sportisti ili poznati kuvari). Težnja za selebriti statusom postala je etički princip današnjice. Obožavanje slavnih i moralno-estetski-intelektualni relativizam koje ono podrazumeva predstavlja simptom kulturnog opadanja i opšte zabune. Vreme će pokazati koliko je on ozbiljan. Svet je postao žalosno trivijalizovan i naopak; ono što je beznačajno postalo je značajno i sve ono što je zaista značajno postalo je beznačajno.

Medijska hiperinflacija fabrikovanja slavnih logično je dovela i do hiperinflacije "titula" u selebriti svetu. Selebriti je bilo ko ko je slavan, tačnije, bilo ko ko je poznat - bez obzira na uzrok i obim slave. Ali, dok veliki broj njih ostaje samo selebriti značaj izvesnog broja slavnih u medijima se podvlači dodavanjem neke od selebriti aristokratskih titula ispred imena - zvezda, superstar, megastar, ikona.


Iako su svi deo jednog te istog medijskog cirkusa, čini se ipak nemogućim strpati ih sve u isti koš. Mada ne postoje precizno definisani parametri na osnovu kojih bi se dalo odrediti ko kakvu titulu zaslužuje, ostaje činjenica da ne sijaju sve zvezde istim sjajem. Koji su mogući parametri? Kvantitativni (količina obožavalaca)? Ako se uzme u obzir da sajt posvećen kučetu Mariah Carey u proseku za mesec dana ima oko 15 000 poseta, znači li to i da je kuče Mariah Carey selebriti? Kvalitativni (ostvarena dostignuća u određenom polju)? Sestre Hilton zgrnule su milione dolara na torbicama koje su tobože same kreirale (a kakve viđate na svakoj bolje snabdevenoj kineskoj pijaci). Ipak, Hiltonke za modu ni izdaleka nisu ono što su Vivienne Westwood ili Gianni Ver
sace. Kakav god parametar da se primeni koliko toliko precizna kategorizacija slave ostaje nepotpuna. Ali, moguće je možda na skali slave odrediti krajnje polove između kojih se proizvoljno, rukovodeći se čisto subjektivnim merilima, da naseliti čitav univerzum slavnih - na jednom kraju nalazi se Paris Hilton, na suprotnom Madonna. Japanci za obe padaju u nesvest. Paris Hilton je selebriti. Ona je anoreksična, ružnjikava, dosadna, prosta, netalentovana, jeftina i pored tolikih dijamanata načičkanih od ušiju do nožnih prstiju i izlepljenih na mobilnom telefonu. Njeno najveće dostignuće je debilni reality show u kome njeni fanovi s divljenjem gledaju kako se Paris bori da provali kako se uključuje mikser. Madonna je ikona. Ona je multitalentovana, nekonvencionalno lepa, produhovljena, poseduje ličnost i integritet, glamurozna je i onda kad od nakita ima samo crveni kabalistički končić na zglobu leve ruke i već četvrt veka menja lice savremene kulture.

 

 

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

soylentgreen soylentgreen 03:22 21.02.2009

demokratizacija obozavanja

Nema nikakve razlike izmedju obozavanja i pracenja detalja zivota kultnih licnosti (recimo Mr. Jesus Christ) i pisanja knjiga o istima, i obozavanja i pracenja detalja zivota medijskih radnika. Sama rec obozavanje dolazi od boga (pa druga palatalizacija).

Mislim da je trend pozitivan posto mnogo vise ljudi i institucija moze da se opari od obozavanja, nego recimo pre par stotina godina kad je to polazilo za rukom samo medijskim monopolima, tj. crkvama.

Ja se licno bezbednije osecam kad sam medju izmesanim obozavaocima guzatih, grlatih, kuratih i bogatih, nego kad sam u sredini koja obozava samo jednu-dve licnosti (obicno su mrtve, a obozavanje administriraju ... administracije.)

dunja73 dunja73 03:44 21.02.2009

Re: demokratizacija obozavanja



Kako mozes da upotrebis rec za Paris "ruznjikava"?
Meni nije , vec pokusava da bude natur .
Uvek kad leti avionom ,nosi sa sobom jastuk.
A ko ce to da gostuje na Uscu ?
alexlambros alexlambros 03:44 21.02.2009

Re: demokratizacija obozavanja

demokratizacija obozavanja


I couldn't agree more
alexlambros alexlambros 03:45 21.02.2009

Re: demokratizacija obozavanja

A ko ce to da gostuje na Uscu ?


Lady with an attitude ....
dunja73 dunja73 04:18 21.02.2009

Re: demokratizacija obozavanja

It is for me, exactly the same.
I find you completely cool .
It means respect.
We look times, how is koncert to run.
My English is not so good, but gives it still more badly .My orthography. .
Please, you write me on our native language .
Their text is much good. Recommendation
bindu bindu 04:30 21.02.2009

.

Imate li CW sindrom?


m.yov m.yov 04:48 21.02.2009

Re: .

hahaha:) njenih 5 min. slave:))
m.yov m.yov 05:00 21.02.2009

OK, You GOT ME!

Poslednja 2 dana otpadam gledajuci "Paris Hilton's new BFF"....Guilty!

....pritom me u najvece drma "Oscars rush"..... a u ponedeljak mi u prodaju izlaze karte za "you know who"....
Tako da se moze reci da sam ja u naprednom stadijumu CWS-a :)
alexlambros alexlambros 12:28 21.02.2009

Re: OK, You GOT ME!

....pritom me u najvece drma "Oscars rush"..... a u ponedeljak mi u prodaju izlaze karte za "you know who"....


Sta je BFF? Pa evo danas ti u Politici poceo moj feljton "U susret Oskaru" (sve sto ste oduvek zeleli da saznate o Oskaru a niste imali koga da pitate)
A nema potrebe da pricam gde cu biti 24. kolovoza
edi-va edi-va 08:19 21.02.2009

§

Da su svi koji pozele da postanu slavni svesni ovoga:

Mnogi sa CWS sindromom ispoljavaju odnos ljubavi-mržnje prema obožavanim koji im često služe kao emocionalne bokserske vreće. Istraživanja su pokazala da je ne mali broj fanova koji prema svojim zvezdama ispoljavaju neverovatnu količinu agresije i verbalnog neprijateljstva. Psiholozi ovu pojavu objašnjavaju kao neizbežnu posledicu neostvarene strasti.

mislim da bi pojedini i odustali od te zelje.


A ovo je toliko tachno, da je ujedno i tuzzno:

Svet je postao žalosno trivijalizovan i naopak; ono što je beznačajno postalo je značajno i sve ono što je zaista značajno postalo je beznačajno.


Dobar osvrt na pojavu koju bih ja nazvala - globalno zatupljivanje.
rayzippo rayzippo 08:49 21.02.2009

Re: §

edi-va edi-va 09:01 21.02.2009

Re: §

alexlambros alexlambros 12:29 21.02.2009

Re: §

Dobar osvrt na pojavu koju bih ja nazvala - globalno zatupljivanje.


Glupost je danas biznis broj jedan
leopold_lady leopold_lady 12:03 21.02.2009

I bre alex .....

Pa ja sam slavna odavno .... .......

Šalim se,šalim se ....

Nikad me to nije zanimalo..... Imala sam priliku da od svoje nazovi slave koja je trajala neko vreme napravim nešto više - da sam želela .... Al nisam..... Lepše mi je ovako delovati iz anonimnosti ..... Lakše je...... Slava je po meni teret - koji ja ne znam da li bi umela da nosim......

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:59 21.02.2009

Majstor Đura

taube taube 14:10 21.02.2009

,

na svu sreću ja nemam cw sindrom, slažem se da je svet postao žalosno naopak, i da nastaje neka vrsta haosa u kako si napisao ' voajerističkom neopaganizmu '
divan tekst. sve preporuke
WACKO WACKO 18:59 21.02.2009

Bas sam ovih dana o ovome razmisljao :D

Hmmm... ovih dana sam bas razmisljao o sličnoj stvari jer sam se intezivno slusajući muziku setio i revizitovao neke od selebritija koje sam mnogo poštovao i pratio u detinjstvu. Mogao bih reci koji su mi bili idoli I izgleda da nisam pogresio u izboru, kod većine. I dalje su dobri uzori za decu i i dalje rade zanimljive i vredne stvari. Ja mislim da štovanje selebritija opšte nije lose, šta više to je može biti veliki stimulans za napredovanje. Samo treba dobro odabrati i iz pravih razloga.

Evo jedan od njih se zove Mike Shinoda - inače član najkomercijalnijeg i najprodavanijeg benda 21. veka(znači pravi čovek za ovu temu:). Na njega sam ranije gledao kao na starijeg brata i želeo da znam sto više, ali su bitni razlozi za to... Nije to bilo zato što je bio raskalašan ili što sam čitao o tome koliko se ubio od alkohola i droge na nekoj žuraji, nego zato što je multitalentovan, kulturan, fin, obrazovan. Nedavno sam otkrio da, iako je rokstar, svakodnevno vodi blog u kome komunicira sa fanovima i pomaže im da ostvare svoje talente, dajući savete i o samom kreativnom procesu(preslušava njihovu muziku, pregleda radove) ali ponajviše o tome kako se izboriti sa muzičkom i izdavačkom industrijom, propagirajući indie put(čak koristi svog advokata da daje odgovre na pravna pitanja).

ALI BAS on topik, izgleda da je letos imao izložbu posvećenu selebritiji lifestajlu. Zanimljivi radovi u kojima predstavlja heroja crevenih tepiha sa kosturskom glavom(vanitas) koji je selebriti samo zato što to jeste. Sve naravno u dobrotvorne svrhe. Evo klipa o na koji sam naletio o toj izložbi:


A izgleda da posto se zgražava od tog lifestajla ima i pesama namenjenih tome. Evo jedna koja muzičku industriju uporedjuje sa duvanskom industrijom:


Tako da sam je potpuno ZA ovaj poremećaj, samo ga treba vratiti korenima i naciljati na prave ljude. A za to su opet zaduženi mediji.
alexlambros alexlambros 19:06 21.02.2009

Re: Bas sam ovih dana o ovome razmisljao :D

Tako da sam je potpuno ZA ovaj poremećaj, samo ga treba vratiti korenima i naciljati na prave ljude




thanx za klipove!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana