Odjeci iz majčinog atomskog srca

mikajlo RSS / 07.09.2007. u 14:16

(Echos from Atom Heart Mother)  

Royal Alber Hall
Royal Alber Hall

Na mnoštvu primera je dokazano da pravi kvalitet vremenom , ne da ni malo ne gubi, već skoro po pravilu dobija, oplemenjuje se, širi se diskretno, nenametljivo. Pođimo od primarnih, elementarnih kvaliteta kao sto je hrana; vrhunsko vino i sirevi, što su stariji to su bolji.  Ako ovu paradigmu prenesemo na umetnost, ovaj blog bi bio nedovoljan da se pobroje svi primeri, ali ono što zapravo želim ovde da kažem, jeste to da prave vrednosti, a u umetnosti, ona mora da dolazi direktno iz srca, uvek uspeju da pronađu svoj put do onih duša i srca, koja momentalo zatrepere rezonantnom frekvencom.  Pa šta je zapravo umetnost u svojoj suštini nego upravo to - medij pomoću kojeg ljudske duše komuniciraju, a emocije su univerzalni jezik pomoću kojeg se ta komunikacija realizuje. Da pređem na stvar... 

 

Sinoć, 6. septembra imao sam zadovoljstvo i sreću da dođem do karte za premijerno prikazivanje David Gilmour-ovog DVD-a pod nazivom „Remember that night“ u najvećoj dvorani bioskopa Pathe u centru grada u kojem živim. To je zapravo snimak jednog od koncerata održanih početkom godine u Royal Albert Hall-u u Londonu. Iako to zapravo nije bio LIVE ACT, već broadcasting snimka u HDTV tehnologiji, koje je mogao istovremeno da se prati u desetak bioskopa širom Evrope, krajnji rezultat nije ni malo drugačiji. Moja, a verujem i duše hiljade gledalaca ovog spektakla, sinoć su pulsirale u istom ritmu, u ritmu odjeka, direktno iz srca atomske majke (za poznavaoce opusa Pink Floyd-a ova metafora je verujem propznatljiva). Samo ovoga puta majka je sedela negde na ostrvu Castellorizon u Grčkoj, koje je bilo Davidova direktna inspiracija za poslednji studijski album izdat 2006 – On An Island.

  Dakle David, Rick Right (ex Pink Floyd), prateći bend i gosti poput David Bouwe-ja, Graham Nash-a i David Crosby-ja, Dick Perry-a, održali su seriju koncerata u famoznom Royal Albert Hall-u i deo tog spektakla je emitovan sinoć diljem Evrope. Pitam se ima li smisla da rečima uopšte i pokušam da dočaram i prenesem deo emotivnog naboja i energije koja još uvek pulsira u meni? Mislim da nema, zato ću probati da vam samo prenesem deo ličnih utisaka... David je zapravo uživo započeo ceo spektakl sviranjem prve kompozicije sa On An Island, iz dvorane ODEON LEICESTER SQUARE u Londonu. Uz predivnu vokalnu pratnju legendi kao što su Crosby i Nash, David i ekipa su krenuli sa par numera sa On An Island albuma. Ne želim ovde da komentarišem same pesme, mislim da nije ni potrebno, ali zapravo me je oduševio način na koji je sve to izvedeno: tako suptilno, nežno, nenametljivo i iznad svega iskreno, sa očiglednim uživanjem u samoj muzici.  

Ti vremešni momci stoje na bini, osmehujići se, pevaju i sviraju, tako lako prosipajući iz sebe čiste i pozitivne vibracije. Ti talasi se prosto mogu videti kako preplavljuju ogromni auditorijum u Albert Hall-u, ali i po gledaocima u bioskopskoj dvorani oko mene. Nema tu neke prenaglašene euforičnosti niti fascinantne koreografije, ni fanatične uvežbanosti. Ništa od onog što je danas neophodno da bi se napravio spektakl na koncertima Madone, Kayly Minogue i sličnih zabavljača milionskog auditorijuma. Ovde to nije potrebno. Naravno, rasveta sa laserima i strobovima je nesto sto je bilo zaštitni znak Pink Floyd-a još pre 35 godina, ali tada kao i sada, svetlo i zvuk ovde idu ruku pod ruku, jedno drugo nose, podupiru i prepliću se, plešu zajedno, poput dvoje plesača tanga, potpuno usredsređeni jedno na drugo, prate se, na momente lagano i tiho, zatim žestoko i snažno, ne obazirući se na okolinu. Tako se i u predstavi na bini Albert Hall-a, sami izvođači i ne primećuju previše, već muzika i svetlo postaju glavni akteri i ispunjavaju čitav prostor u kojem hiljade ljudskih duša upija svu tu magiju i pulsira, pulsira u istom ritmu.

 A onde kreće talas pravo sa tamne strane meseca. Ređaju se klasici kao što su Speak To Me, Time, Shine On Your Crazy Diamond, Wish zou were here. David nije želeo da sve ove pesme , na kojima su generacije odrastale, preodeva u neka nova ruha, nije uopšte imao potrebu da eksperimentiše i da samo promene radi, ove divne pesme pretvara u nešto novo. Ipak, vrlo diskretno se moglo primetiti da su ovi klasici bili tek osveženi tehnologijom 21. veka i neznatno doteranim aranžmanima, odražavajući virtuoznost i uvežbanost ekipe na sceni. Godine koje su prošle, ova remek dela muzike, ne da nisu prekrila patinom ili prašinom zaborava, već su ih, naprotiv učinila još zrelijim, pitkijim i iznad svega uzbudljivijim, poput dobrog vina.

 

Iznenađenjima nikad kraja... David poziva svog imenjaka, Bouwe-ja da im se pridruži i odpeva jednu pesmu sa njima. Kreću sirovi rifovi koji nepogrešivo u naša srca prizivaju onoga kome su pre par minuta poručivali da bi želeli da je sa njima (Wish You Were Here) – Syda Barrett-a, Davidivu večnu inspiraciju i prijatelja. Pesma koju Bouwe počinje da peva je naravno Arnold Layne, jedan od prvih singlova PF-a iz davne ’67. Bouwe to radi na svoj način, duboko iz srca sa jedinstvenom mu lakoćom i stilom. Bend iza njega tutnji li tutnji, lebdeći na psihodeličnim tonovima Rick-ovog Hammonda. Prosto nestvarno. Kad bi samo pokojni Syd sada to mogao da vidi.

 

Bilo je tu nekih pesama koje su veoma retko izvodjene uživo kao što su Old Fat Sun ili Summer 68 sa albuma Atom Heart Mother. David je u Sydovu čast otpevao i jednu njegovu pesmu, Dark Globe, samu uz pratnju na akustičnoj gitari. A zatim je usledio vrhunac događaja...tišina, potpuni mrak...tajac, iščekivanje. A onda je krenulo tiho i lagano, da se jedva moglo čuti.. samo odjeci ... uvodni tonovi legendarne kompozicije Echos sa albuma Meddle. Oni koji poznaju opus PF-a, znaće da je ova kompozicija nešto posebno – klasika.

Prema rečima samog Gilmour-a, pokušavali su nekoliko puta da je izvedu uživo u poslednjih 30 godina, ali nekako je uvek nešto falilo da bi bilo savršeno. To je jedna od onih stvari koja se sluša zatvorenih očiju, to je onaj trenutak kada osetite fizički da vas muzika nosi kkroz prostor i vreme u neku drugu dimenziju. Verujte, nisu potrebni nikakvi hemijski niti bilo kakvi drugi stimulansi da bi ste doživeli ono što Jamiroquai zove Traveling without moving. A način na koji su je momci to veče odsvirali je iznad svih očekivanja. Ko je ikada slušao ovu stvar, znaće o čemu govorim. Ta stvar je prosto – van vremena. Od kapanja vode, tutnjave zemlje, vetrova i gromova, preko apokaliptičnog graktanja hiljade gavrana, horskog pevanja, ubrzavanja i ponovnog smirivanja ritma, ti tonovi kao da vas vode kroz nastanak, ekspanziju i kraj čitavog svemira. Oprostite mi što sam uopšte pokušao da tako nešto opišem rečima, ali možda će biti dovoljno intrigantno za nekoga ko to do sada nije čuo.Dakle, Echos se smiruje, utihnjava i to je to... kraj, ali kakav kraj. Osečao sam se kao da sam se upravo vratio sa međuzvezdanog putovanja (Interstellar Overdrive). 

Gilmour on stage
Gilmour on stage

Kamera se vraća u dvoranu u Londonu i gle, Gilmour, glavom i bradom izlazi na binu i seda u stolicu pored voditelja programa. Slede pitanja gledalaca, Gilmour odgovara , čak i na neka koja nemaju baš puno smisla. Kod njega se niti u jednom trenutku može primetiti da je on zvezda. Nosi običnu crnu majicu i crne pantalone, čovek se uglavnom osmehuje i čini se da baš i nije navikao na ovakve vrste prezentacija.  Za kraj, još jedno iznenađenje... na scenu se postavljaju instrumenti i davidu se pridružuje kompletan bend i kreće desetominutni jam. A ti vremešni momci tutnje i praše sa takvom lakoćom i sa takvim uživanjem. Bez ikakve pompe, ekstravagancije, preterivanja bilo koje vrste i samoreklamiranja, oni nesebično emituju dobre vibracije, svima, celom svetu.  A odjeci tih vibracija putuju. Iz majke atomskog srca, u nasa srca, u srce vasione.

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 15:58 07.09.2007

lepo.bas.:))

moja omiljena iz ranog perioda
Kazezoze Kazezoze 19:19 07.09.2007

Echoes

Live At Pompeii

prvi deo
drugi
treci
i IV-ti

dobar dozhivljaj))
Gordana Vasić Gordana Vasić 19:31 07.09.2007

Hvala Mikajlo

Divan prenos ovog događaja. Vratili ste me u dane gimnazijskih dana, u sva ona "Aaah!" prigušivana u grudima dok smo u nečijem stanu (u zavisnosti od toga ko je prvi kupio novi album), pobacani po podu oko gramofona, slušali Pink Floyd - nemi i odsutni, kao svedoci nečeg velikog što do nas dolazi.
A koliko je tačna konstatacija da prave vrednosti sa godinama samo dobijaju na kvalitetu i da im nikakva šminka niti tehnološko unapređenje nije potrebno, za mene je činjenica da sada moja deca slušaju istu tu muziku, podjednako nemi i... dovoljno mi je da ih samo pogledam a neretko i prisluškujem njihove razgovore... pa mi nekako toplo oko srca.
AlexDunja AlexDunja 19:39 07.09.2007

jeste gordana:))

ali cini mi se da je jos lepse, sto su oni
uspeli da se vremenom menjaju, da budu
drugaciji, nevezano da li "bolji "ili "gori",
da se civilizovano razidju, opet, nevezano ko je
"bolji" ,a ko "gori",
waters je car!!!
ali, majke mi, jeste i gilmour:))))
o barretu ne pricam:))
AlexDunja AlexDunja 23:24 07.09.2007

alo!!!

pink floyd!!!
Pink Floyd - Comfortably Numb Lyrics print version

Hello, hello, hello
Is there anybody in there?
Just nod if you can hear me.
Is there anyone at home?

Come on, come on down,
I hear you’re feeling down.
Well I can ease your pain,
Get you on your feet again.

Relax, relax, relax
I need some information first.
Just the basic facts.
Can you show me where it hurts?

There is no pain, you are receding.
A distant ship's smoke on the horizon.
You are only coming through in waves.
Your lips move, but I can’t hear what you’re saying.

When I was a child, I had a fever.
My hands felt just like two balloons.
Now I’ve got that feeling once again.
I can’t explain, you would not understand.
This is not how I am.

I have become comfortably numb.

[guitar solo]

I have become comfortably numb.

OK, OK, OK
Just a little pin prick.
There’ll be no more, aaaaaaaaaaaahhhhhhhhh,
But you may feel a little sick.

Can you stand up, stand up, stand up.
I do believe it's working good.
That’ll keep you going for the show.
Come on, it’s time to go.

There is no pain, you are receding.
A distant ship's smoke on the horizon.
You are only coming through in waves.
Your lips move, but I can’t hear what you’re saying.

When I was a child, I caught a fleeting glimpse
Out of the corner of my eye.
I turned to look, but it was gone.
I cannot put my finger on it now.
The child has grown, the dream is gone.

I have become comfortably numb.


Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:10 08.09.2007

The Piper at the Gates of Dawn , 1967


Pink Floyd,

The Piper at the Gates of Dawn , 1967

Side One:

1. Astronomi Domine (Barret)
2. Lucifer Sam (Barret)
3. Matilda Mother (Barret)
4. Flaming (Barret)
5. Pow R. Toc H. (Barret, Wright))
6. Take up thy Stethoscope and walk (Waters)

Side Two:

1. Interstellar Overdrive (Barret, Wright, Waters, Mason)
2. The Gnome (Barret)
3. Chapter (Barret)
4. Scarecrow (Barret)
5. Bike (Barret)

Syd Barret Lead Guitar&Vocal
Roger Waters Bass Guitar&Vocals
Richard Wright Keyboards
Nick Mason Drums










Tricky Tricky 01:17 08.09.2007

Hey You!! :-)))

MilutinM MilutinM 08:30 08.09.2007

Kvalitet

Mikajlo,

hvala za sjajan blog. Bez obzira na sve ograde da je teško rečima opisati ono što se može jedino bićem razumeti, tekst je veoma lep i pogodio me je potpuno. Srećan ste čovek kada ste imali priliku da učestvujete u tom dogadjaju. Zavidim vam.

O kvalitetu ne moram mnogo da pišem. Mada se trudim da ne koristim često onu "u moje vreme", drago mi je da muzika i život koji smo živeli ima vrednost i posle trideset godina.

A sve češće se lupim po glavi i kažem sebi: idiote, pa od kada nisi slušao...
MilutinM MilutinM 08:46 08.09.2007

Careful With That Axe, Eugene

Na primer, sa Ummagumma albuma

Kazezoze Kazezoze 09:09 08.09.2007

Pink Floyd...

svi su pokushali da odsviraju neshto od njih, celi svet je bio opchinjen zvukom PF...a jeste li ikada chuli egipatsku verziju Another brick in the wall koju svira grupa Misriat... meni se svidja))
mikajlo mikajlo 09:40 08.09.2007

Re: Kvalitet

Milutine,

zahvaljujem na lepom komentaru. Jednostavno , imao sam potrebu da podelim tu ogromnu kolicinu pozitivne energije koju sam akomulirao. Na zalost nisam bio te srece da licno prisustvujem koncertu, ali nadam se bice jos prilike. Kako rece David Gilmour: "I am not quite done, yet."
Danckan Danckan 00:03 11.11.2007

Ozivljavanje

Kliko se dalo primetiti u svakom komentaru postoji ono ''u mom vremenu''...
hmm.

evo ja sam floydov fanatic i to sa mojih evo sad vec 17 godina....
Necu imenovati ovdasnje plasticne izvodjace jer jednostavno njihova imena se ne smeju naci u istoj recenicipasusu sa floydima.
Inace mikajlo izmamio si mi osmeh dok si opisivao echoes-trip.. majke mi.. ne samo da se slazem sa tobom nego bih i dodao da se kvalitet meddle-a ne ogranicava samo na echoes.

Ahh meddle... potpuno neponovljiv floydov zvuk...
*dobro sto vaters nije tu umesao svoj glas* :)))

Albume koje manje volim su oni koji su nastali za vreme svadje i post waters ere (final cut, reasons i bells)

A posebno gotivim ostvarenja iz sydovog vremena...
relics narocito.... npr, julia dream, mozda na 1 pogled malena pateticna pesmica, ima bas taj neki izvorni sydov zvuk, i bar mene uvek na njega podseti.


pozz svima koji poznaju floyde i iznad ''we don't need no education''-a...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana