Obraćanje Aleksandra Todorovića Bekana

Radovan Nastić RSS / 08.09.2007. u 01:08

PRIČA O DVA POLJSKA MIŠA

 DOBAR DAN. BILA DVA PACOVA. PRVI I DRUGI. PRVI SE ZVAO MISA A DRUGI SE UOPSTE NIJE ZVAO. JER NIJE IMAO IME. A I STA CE JEDNOM OBICNOM POLJSKOM PACOVU IME, GOVORIO JE NA SRPSKOM ONOM DRUGOM. A TOG DRUGOG, KOJI NIJE BIO ONAJ PRVI, A KOJI JE IMAO IME, JER SE ZVAO MISA, TO NIJE ZANIMALO. ON JE ZNAO DA NIJE OBICAN PACOV. ON JE IMAO SVOJE ZANIMANJE. PO ZANIMANJU JE BIO KLESAR, I TIM POSLOM SE UGLAVNOM CELOG SVOG ZIVOTA ZANIMAO. ALI TO, STO SE OVAJ PACOV KOJI SE ZVAO MISA, ZANIMAO KLESANJEM U ZIVOTU, OVOG DRUGOG, KOJI SE NIKAKO NIJE ODAZIVAO, POSTO JE INACE BIO GLUVONEM A I BEZ IMENA, UOPSTE NIJE ZANIMALO S OBZIROM DA JE BIO KRAJNJE NEOTESAN MIS A I RUZAN KAO PACOV. NI PACOV MISA NIJE BIO NESTO POSEBNO LEP, ALI U ODNOSU NA OVOG DRUGOG, MOGAO BI DA PRODJE I KAO KAKAV DZONI DEP. ALI, OVO JE IPAK PRICA O PACOVIMA A NE O DZONIJU DEPU, MADA NE MNOGO ZANIMLJIVA. ELEM, TO SU ONE CIGARETE, NJIH DVOJICA, MISLIM PACOV I PACOV, ( A NE DZONI I DEP), ZIVELI SU U RUPI OD KAMENA, KOJU JE PACOV MISJEG IMENA SEST MESECI KLES’O, DOK JE OVAJ BEZ IMENA I NEOTESANKO, NESTO VRLO GADNO KRES’O. OTPRILIKE SU POCELI I SVRSILI U ISTO VREME. A ONDA JE POCELA DA PADA KISA. MISA SE PLASIO KISE JER NIJE UMEO DA PLIVA, DOK JE ONOM DRUGOM PUCAO PRSLUK ZA KISU JER NIJE UMEO DA ZASIJE DUGME, JER JE BIO NERADNIK A I PLASIO SE IGLE ZBOG LOKOMOTIVE.
MISA SE NIJE PLASIO LOKOMOTIVE POSTO JE VECINU SVOG MISJEG ZIVOTA PROVEO U VOZNOM PARKU. DOK JE OVAJ DRUGI PACOV, KOJI JE BIO SAMO PACOV, JER SE NIJE ZVAO NI RECIMO ZLATKO, IAKO JE JEDNOM BIO ZALJUBLJEN U IZVESNU BUBU ZLATICU, A NI PETKO, ZATO STO SE RODIO U CETVRTAK, STANOVAO KRACE VREME U RADNICKOM NASELJU, I MADA JE ZIVEO KAO BUBREG U LOJU I KAO NERADNIK, NIJE MU TU BILO LOSE, DOCNIJE JE U TOM NASELJU DOSLO I DO NEKAKVOG NASILJA PA JE BIO PRINUDJEN DA SAM ODE, DA GA NE BI SAMI IZBACILI. I U TOME NISU BILI SAMI.
PACOV MISA JE IMAO SAMO TRI ZELJE U ZIVOTU: DA SE OZENI, DA SE SKRASI I DA SE NE SKVASI, A OVAJ DRUGI STO I STOLICU I TU JE DREMAO. I PRITOM MU JE OD TOLIKOG NERADNISTVA TOLIKO BIO PUCAO PRSLUK DA JE U JEDNOM TRENUTKU MORAO I DA GA SKINE I POJEDE MASNOG JER JE BIO TOLIKO GLADAN ZBOG SOPSTVENE GLADI. ALI ON NIJE BIO DEBEO. NEEE. NAPROTIV. JEO SE ON GODINAMA IZNUTRA, IMAO JE I ON NEKU SVOJU MUKU, NAROCITO ONU MUKU KAD LOSU PROBAVU U STOMAKU TREBA ISTERATI KROZ KAKU.
I TAKO SU TI OVA DVA NASA PACOVA, I POLJSKA MISA, ZIVELA NERAZDVOJNO KAO DVA PRASETA, BEZ TRECEG. A BILI SU NERAZDVOJNI JER SU BILI SIJAMSKI BLIZANCI MADA SU RODOM BILI SA ZELENOG VENCA. IZVESNI JUGOSLAV K. IH JE OBOJICU POZNAVAO I PRICAO MI JE DA IH JE CESTO, I TO GODINAMA, VIDJAO KAKO ZAJEDNO IDU PO PIJACI I POKAZUJU RUKOM OVAKO I OVAKO, A TEK OVAKO I ONAKO, A ONDA ODJEDNOM OPET, TAKO I TAKO, A DA IH PRITOM NIKO, NIKAD NIJE NI TAK’O, ILI SAMO, MAKAR, ONAKO, JAKO…!

 

 

DRAGE MOJE I DRAGI MOJI,

  LETO JE, OPALA JE PRODAJA KNJIGA, MALA JE DISTRIBUCIJA, A JOS MANJE SE UPLACUJU NOVCANA POTRAZIVANJA.

IZDAVACU MOJE KNJIGE PESAMA JE PONESTALO SREDSTAVA DA ULOZI U OBJAVLJIVANJE ISTE, A POSTO JE ON SAMOSTALNI IZDAVAC, SAM SE BAVI, KROZ SOPSTVENA ULAGANJA, IZ SVOG DZEPA, I EDICIJOM I DISTRIBUCIJOM IZDANJA PO KNJIZARAMA I PRODAJNIM MESTIMA, A I PRODAJOM NA SVOM STANDU

MOJA KNJIGA PESAMA KOJA SE ZOVE

''BEKAN U STIHU - RETROSPEKTIVA USPOMENA''


MENI JE VEOMA, VEOMA VAZNA I VEOMA MI JE STALO DA SE ONA OBJAVI USKORO!

ZA NJU SAM VEZAO I NEKOLIKO MENI VAZNIH I DRAGIH STVARI KOJE SU VAZNE I ZA NESTO NA MOM PRIVATNOM PLANU, JER CE U KNJIZI, IZMEDJU OSTALOG, POSTOJATI I POSVETA JEDNOJ OSOBI KOJA CE U SEBI NOSITI SNAZNU SIMBOLIKU, I JEDNU NADU DA CU OVOM KNJIGOM, NJOJ POSVECENU, USPETI POVRATITI I NJENU NAKLONOST, ZA KOJOM ZUDIM!

OBJAVLJIVANJE OVE KNJIGE OD 50 STRANA KOSTA 500 EVRA ILI 40 HILJADA DINARA I PITACU SAMO JEDNOM JER MI JE NEPRIJATNO DA TRAZIM NOVAC:

POTREBNA MI JE POMOC DA SAKUPIM OVAJ IZNOS, PA BIH ZAMOLIO SVE ONE KOJI BI MOGLI ILI HTELI DA MI POMOGNU, AKO SU VOLJNI I AKO SU U MOGUCNOSTI, DA MI PRUZE SVOJ DOPRINOS I DOTIRAJU MOJU KNJIGU!

Možete pisati na ovaj mejl: bekanism@yahoo.com, a priče čitati na sledećoj adresi :http://bekanismi.blog.hr/


 

AtačmentiKomentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana