Frtutma u Frontu

Krugolina Borup RSS / 28.02.2009. u 14:44

childbirth.jpg

"Majka hrabrost" iz pouzdanih izvora saznaje da je pre otprilike desetak dana, nakon što je načelnik porodilišta "Narodni front" dr Dušan Stanojević počeo da insistira na poštovanju pravila da lekari ne smeju dolaziti da porađaju "svoje pacijentkinje" van propisanog radnog vremena, došlo do velike frtutme u toj ustanovi. Naime, lekari su počeli da prete štrajkom. Ono što se, međutim, na kraju desilo jeste da su se za štrajk odlučile - porodilje.

Shodno navodima koleginice blogerke Katice Zlatice, a što sam potvrdila i iz drugih izvora, popunjenost kapaciteta u Frontu je naglo opala sa oko 60 na oko 26. Zašto? Očigledno da su žene odlučile da promene porodilište i odu tamo gde još uvek mogu da "biraju" lekara. (Uzgred, kada koristim izraze tipa "svoje pacijentkinje" i "biranje lekara", to automatski podrazumeva potplaćivanje i korupciju - to je valjda bar jasno).

Bezobrazne žene, jel' da?!

E, pa neće biti.

U jednom tako delikatnom i psiho-fizički ranjivom trenutku svog života, žene jedino žele da se osećaju sigurno i zbrinuto. Do sada je jedini način da to postignu bio: da potplate lekara. I šta su, pobogu, drugo mogle i da rade nego da ćute i da potplaćuju!? Šta treba da se desi da nadležni konačno shvate da žene nisu potplaćivale i ne potplaćuju zato što žele, već zato što su PRIMORANE! Da li je novac pritom od njih direktno tražen ili su ga one same ponudile, uopšte nije bitno! U oba slučaja, u korenu njihove odluke da nekog potplate je STRAH za sopstveni život i život njihovog nerođenog deteta.

Da lekari generalno obavljaju svoj posao profesionalno i da jednako tretiraju svaku ženu koja kroz vrata porodilišta prođe, ne bismo imali horor priče o iskustvima s porođaja, i ne bismo imali STRAH kod žena koji ih tera na potplaćivanje.

Pokušaj da se korupcija zaustavi pre nego što se reši problem ponašanja lekara može biti samo kontraproduktivan!

Pre svega - ovo će možda smanjiti korupciju u Frontu, ali ne zato što je mera efikasna, već zato što su žene koje potplaćivanjem žele da osiguraju život sebi i bebi rešile da odu u porodilište u kome to još uvek mogu učiniti. Drugim rečima, efekat ove mere za smanjenje korupcije u porodilištima možemo sažeti kao: Gde si bio? Nigde. Šta si radio? Ništa.

Drugo - dokle će se bilo kakve mere za zaustavljanje bilo kakvih neželjenih pojava u bilo kom porodilištu donositi bez ikakvog razmišljanja o posledicama koje će one imati po PORODILJE? Šta su one? Trinaeste prasice? Brine li ikog i razmišlja li iko kako se žena u 9. mesecu trudnoće oseća kada joj se naglo ukine osećaj sigurnosti i zbrinutosti koji je postigla potplaćivanjem na koje je, to begin with, primorana?

Treće - kada će neko poraditi na donošenju mere koja bi doprinela da osećaj zbrinutosti i sigurnosti porodilja dobije iz alternativnog izvora, kao na primer od mogućnosti da na porođaju pored nje bude neko njoj blizak, bilo da je to njen partner, muž, sestra, majka ili drugarica? Bez ikakvog glupavog, bezveznog i naučno totalno neutemeljenog uslovljavanja, tipa vađenje nepotrebnih briseva i naplate astronomski visokih harača?

Gospodo iz nadležnih institucija, (tačnije: gospodo načelnici porodilišta, gospodine ministre, gospodo iz inspekcije ministarstva zdravlja), ako želite da efikasno poradite na problemu rešavanja korupcije u porodilištima bez ugrožavanja psiho-fizičkog stanja i zdravlja trudnica, morate pre svega poraditi na problemu promene ponašanja lekara. A postoji jedna tako jednostavna mera koja može učiniti upravo to:

OTVORITE VRATA PORODILIŠTA ZA OČEVE, MUŽEVE, PARTNERE ili neku drugu pratnju porodilje. Bez ikakvih uslovljavanja i harača!

Mislim... hajde da probamo, pa da vidimo hoće li se zemlja pod nama otvoriti, hoće li nas progutati, hoće li se desiti apokalipsa!!!

 

Smeo i revolucionarni predlog
koji može drastično uticati na poboljšanje
ponašanja zaposlenih u porodilištu

Predlog:

Da se svakoj trudnici koja u porodilište dolazi, dozvoli da ima pratnju jedne osobe: oca bebe ili neke druge osobe koja će joj pružiti podršku, i to:

- potpuno besplatno

- bez uslova vađenja briseva i drugih analiza

- bez bilo kakvih drugih uslovljavanja

 

Razlog:

- Shodno Preporukama SZO za porođaj, prisustvo osobe koja porodilji pruža podršku tokom porođaja značajno joj olakšava celokupno iskustvo, utičući i na skraćenje trajanja porođaja, smanjenje broja beba rođenih s Apgar skorom manjim od 7, i čak duže dojenje nakon porođaja.

- Shodno Preporukama SZO za porođaj, prisustvo osobe koja porodilji pruža podršku tokom porođaja nalazi se na prvom mestu liste nefarmakoloških sredstava za ublažavanje osećaja porođajnog bola.

 

Dodatni razlozi:

- Najčešći razlog zbog koga žene potplaćuju zdravstveno osoblje, jeste da bi bile sigurne da će neko biti pored njih. Ovim se osigurava da će u svakom trenutku neko biti pored njih.

- Iz neformalno skupljenih priča o iskustvima s porođaja, kao lajt-motiv javlja se činjenica da žene u porođajnoj sali često bivaju ostavljene same, i čak ne uspevaju nikog da dozovu kad im je potreban. Ovim se osigurava neko ko će biti u stanju dozvati pomoć kada je potrebna, a istovremeno rasterećuje osoblje obaveze da neko stalno bude uz porodilju, dok se čeka početak samog porođaja.

- Iz neformalno skupljenih priča o iskustvima s porođaja, često se javljaju svedočanstva o neljubaznom i neetičkom postupanju zdravstvenog osoblja prema porodilji. Ovim se osigurava svedok čije će prisustvo osoblje odvratiti od neljubaznog i neetičkog ponašanja.

 

Mogući izgovori za odbijanje predloga
i zašto isti ne stoje:

- Izgovor: U porođajnoj sali su potrebni sterilni uslovi. Odgovor: SZO u svojim preporukama tvrdi suprotno.

- Izgovor: Nemamo tehničke mogućnosti da obezbedimo svima privatnost. Odgovor: Instalacija najobičnijih zavesa, tipa zavese za tuš-kabinu, oko boksova za porođaj, obezbeđuju svu potrebnu privatnost svima. A jeftino je.

- Izgovor: Prisustvo oca izaziva neprijatnost kod lekara (citat: Dr Stanojević u intervjuu datom Blicu). Odgovor: Kome u celoj priči treba da bude prijatno: porodilji ili lekaru?

- Izgovor: Shodno rezultatima istraživanja američkih psihologa, prisustvo porođaju smanjuje seksualnu želju kod oca (citat: Dr Stanojević u intervjuu datom Blicu). Odgovor: Svaki otac treba sam da odluči da li će rizikovati da mu opadne seksualna želja. Osim toga, porodilji na porođaju podršku ne mora pružati otac deteta, nego neka druga osoba, po njenom izboru.

- Izgovor: Očevi padaju u nesvest (citat: Dr Stanojević u neformalnom razgovoru). Odgovor: Pa šta?

 

---------------------------

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА ПОБОЉШАЊЕПОЛОЖАЈА ЖЕНА И УНАПРЕЂИВАЊЕ РАВНОПРАВНОСТИ ПОЛОВА

Појединачни циљ: Унапређивање репродуктивног здравља жена

Промовисање еманципаторских приступа порођају и обезбеђивање сигурног материнства

154.     Хуманизовати порођај новим методама и техникама, са развојем здравствених установа пријатељски оријентисаних према мајци и бебама, са смештајем новорођенчета поред мајке током боравка у болници; дати могућност за присуство партнера на порођају; развијати алтернативне приступе порођају као што су амбулантни порођај и порођај код куће, организовати вежбе за безболни порођај. Формулисати програме за едукацију мајки и очева и старатеља о адекватним начинима бриге и старања о деци.

--------------------------

 



Komentari (252)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antonacci antonacci 14:55 28.02.2009

frtutma?

Da li je ta rec izmisljena posebno za ovu priliku?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:01 28.02.2009

Re: frtutma?

Ne. Reč postoji. I sama sam je prvi put čula od nekog blogera, i zaljubila se u nju.
Kolega Hansel je svojevremeno u nekom rečniku našao i objašnjenje, tj. tumačenje.
Poreklo: tursko. Naravno.

EDIT: Evo, našla sam šta mi je kolega Hansel poslao na pp:

evo šta kaže Klajn:
фртутма = фертутма = фуртутма [вероватно тур. vur! удри, tur! држи] збрка, метеж, гунгула, гужва, забуна, пометња.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:04 28.02.2009

Re: frtutma?

takamatsu takamatsu 07:08 01.03.2009

Re: frtutma?

Ne. Reč postoji. I sama sam je prvi put čula od nekog blogera, i zaljubila se u nju.


Od mene. Mislim da je izvorno turska, ali ja je volim i često koristim.
Pozdrav i podrška još jednom :).
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:24 01.03.2009

Re: frtutma?

Od mene

Da se ne otimamo o autorsko pravo

Usput: fUrtutma, barem u mom kraju
pix3lchick pix3lchick 15:12 02.03.2009

Re: frtutma?

Milutin Milošević
Usput: fUrtutma, barem u mom kraju

Ditto.
Goran Vučković Goran Vučković 15:10 28.02.2009

Imam ja jedan drugi predlog

ako nije previše revolucionaran.

Pošto žene već plaćaju i očigledno to nije moguće naredbom rešiti - da se jednostavno privatizuje grupa državnih porodilišta. Svi lekari i babice mogućnost da urade sporazumni raskid radnog odnosa 6 meseci od trenutka objave i ponudu da se udruže i uzmu porodilište u zakup.

Za početak, bar dva porodilišta u Beogradu (ili jedno koje se podeli na nekoliko "delova", zavisi koliko je veliko) se "očiste" (razmeštajem zaposlenih na druga mesta) i ponude u zakup, sa sve opremom itd. Jednom kada lekari naprave ugovor o zakupu, mogu slobodno sami da formiraju cene, prave "proizvode" (pakete usluga) za razne "dubine džepa", da zapošljavaju koga hoće, itd. Država kontroliše higijensko-tehničke uslove i obezbedi određen nivo subvencija porodiljama - onoliko koliko je sada ukalkulisano u uslugu. Ostalo se plaća. PDV i fiskalni računi idu kao i za sve ostalo - uz standardne mere računovodstvene kontrole.

Ostavi se mogućnost (koja verovatno i sada postoji) otvaranja potpuno privatnih porodilišta, koja takođe mogu za svaki porođaj da dobiju iznos državne subvencije (iz fonda socijalnog osiguranja).

Ako ovo proradi, onda se postojeća porodilišta jedno po jedno ovako privatizuju. Ako ne proradi, onda se traži nešto treće, što, za razliku od sadašnjeg, radi i transparentno je.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:25 28.02.2009

Re: Imam ja jedan drugi predlog

To bi bilo super rešenje, kada bi kod nas svi ginekolozi koji već imaju radna mesta - znali šta rade.

Po rečima samog ministra, privatna porodilišta nisu rešenje jer će onda svi koji nešto znaju da ode da rade privatno, a sirotinju neće imati ko da porađa. Tj, porađaće ih, ali kako?
Goran Vučković Goran Vučković 16:25 28.02.2009

Re: Imam ja jedan drugi predlog


Po rečima samog ministra, privatna porodilišta nisu rešenje jer će onda svi koji nešto znaju da ode da rade privatno, a sirotinju neće imati ko da porađa. Tj, porađaće ih, ali kako?

Pošto računam da sad imaš već dovoljno podataka - baš me zanima to - koliko ima sirotinje koja zaista ne plati? Imaš li neki procenat ili tako nešto?

Da ne bude da se to kao radi za sirotinju, a sirotinja u stvari isto plaća, kako zna i ume - pa ispada da se radi da bi se utajio porez?

Takođe - nije mi baš jasno na bazi čega se zaključuje da ti dobri lekari porađaju sirotinju za džabe?
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:30 28.02.2009

Re: Imam ja jedan drugi predlog

Pošto računam da sad imaš već dovoljno podataka - baš me zanima to - koliko ima sirotinje koja zaista ne plati? Imaš li neki procenat ili tako nešto?


Po rečima dr Stanojevića (u nekom od nedavnih intervjua), oko jedne trećine porodilja u Frontu ima "svoje lekare". Ali, Front je specifičan, u njemu se porađaju pevaljke i slično, tako da je sveukupno taj procenat manji.

viliana viliana 23:18 01.03.2009

Re: Imam ja jedan drugi predlog

Krugolina Borup
To bi bilo super rešenje, kada bi kod nas svi ginekolozi koji već imaju radna mesta - znali šta rade.Po rečima samog ministra, privatna porodilišta nisu rešenje jer će onda svi koji nešto znaju da ode da rade privatno, a sirotinju neće imati ko da porađa. Tj, porađaće ih, ali kako?


Draga Krugolina,
mislim da niste u pravu.Privatizacija zdravstva sigurno ce se desiti u nekom periodu.
U Bugarskoj je zavrsena devedesetih godina. I funkcionise.
I kod nas ce ostati deo klinika kao Klinicki centar Srbije drzavni.
Ostali ce ici u privatne ruke.. Nece to biti lose, jer ce konkurencija da dovede do bolitka.
I danas se tesko dolazi do najboljih u zdravstvu.
Zato je resenje da odvajanjem za socijalno i zdravstveno osiguranje se obezbedi da biramo kuda cemo se leciti i gde.Kao u nekim zemljama Evrope.
Pitajte ljude u Svedskoj i videcete nema razlike u privatnom i drzavnom sektoru.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:27 01.03.2009

Re: Imam ja jedan drugi predlog

Privatizacija zdravstva sigurno ce se desiti u nekom periodu.


Hoće, naravno.
Ali sigurno ne za ere ovog ministra.
Dakle, nema vajde od uzvikivanja "privatizacija" dok nam je ovog ministra.
A i nije vreme sad za privatizaciju, mene ako pitate.
Treba sačekati još koju godinu.

Pitajte ljude u Svedskoj i videcete nema razlike u privatnom i drzavnom sektoru


Vrlo dobro poznajem danski sistem, i pretpostavljam da je blizak švedskom.
O tome mi možemo da maštamo kad, kao i Danci, na vebsajtu lekarske komore, svakodnevno budu objavljivani i ažurirani podaci o mnogobrojnim žalbama na lekarsko osoblje, kao i kakva je odluka komore tim povodom.
Do tada - ostaje nam da uživamo u vebsajtovima naših bolnica i komora sa čisto istorijskog aspekta, jer je najveći broj njih pravljen kao da je cilj posetiocu da skuplja tekstove za hrestomatiju!
Goran Vučković Goran Vučković 15:16 28.02.2009

Uzgred

Pokušaj da se korupcija zaustavi pre nego što se reši problem ponašanja lekara može biti samo kontraproduktivan!

Ovo zvuči baš amiški - lečenje bakterijske infekcije molitvom (čak ne ni aspirinom :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:23 28.02.2009

Re: Uzgred

Ovo zvuči baš amiški - lečenje bakterijske infekcije molitvom (čak ne ni aspirinom :))


Što reče jedna potpisnica peticije u danas primljenom emailu:

ŽIVELI NAIVNI!

Ps: molitva u porodilištu često pomaže bolje i više nego gospoda lekari.
NNN NNN 15:29 28.02.2009

Izgovor/odgovor

Već sam pisala o tome da je slična odluka doneta u Frontu u vreme kad sam se ja porađala, tj. u junu prošle godine. Rezultat je bio sledeći: doktorka koja me je porađala (bez veze i potplaćivanja) ostavila me u boksu i otišla da uzme rešenje za godišnji odmor dok se ne smiri furtuma (ova varijanta je u mom zavičaju). To sam saznala iz njenog razgovora sa cimerkom u boksu (inače njenom pacijentkinjom). Toliko o tome...
E sad, što se tiče prisustva, čijeg god i izgovora u čiju kvalifikaciju bolje da se ne upuštam :
1. Izgovor: U porođajnoj sali su potrebni sterilni uslovi.
Da li i koliko često medicinsko osoblje (njih 116 koji uđu u boks + 4 studentkinje na praksi) radi briseve i ko garantuje da trenutno nemaju streptokoke ili šta god...
2. Izgovor: Nemamo tehničke mogućnosti da obezbedimo svima privatnost.
Naravno, privatnost žene koju sa kojom sa ja bila u boksu narušila sam ja sa pogledom iz prvog reda na glavicu njenog deteta koja se probija napolje.. Moju privatnost je narušilo 116 osoba + 4 studentkinje na praksi.. (Pri tom, da se razumemo, da me neko pitao, ne bih imala ništa protiv njihovog prisustva..svakako je bolje da uče kroz praksu..)Tako da ne vidim čiju postojeću privatnost bi "treća" osoba narušila ?!%?#!!?
3. Izgovor: prisustvo porođaju smanjuje seksualnu želju kod oca...
Pa? Prisustvo porođaju vrlo smanjuje seksualnu želju kod majke, tj. onemogućava seks obično bar mesec dana, a nekad i duže.. Inače, mislim da je ovo totalna glupost.. otac deteta je tu da drži ženu za ruku, a ne da zagleda međunožje...
4. Izgovor: Očevi padaju u nesvest
I poneke porodilje isto...
5. Izgovor: Prisustvo oca izaziva neprijatnost kod lekara
Ovo je ključni i jedini smislen izgovor koji mogu da daju. Samo još da daju odgovor i: Zašto prisustvo oca izaziva neprijatnost kod lekara? One koje su se porađale, znaju.
Toliko... Izvinjavam se ako sam bila prosta.. ja to da se bolje razumemo.. narodnim jezikom..
BFN
vishnja92 vishnja92 19:28 28.02.2009

Re: Izgovor/odgovor

Da li i koliko često medicinsko osoblje (njih 116 koji uđu u boks + 4 studentkinje na praksi) radi briseve i ko garantuje da trenutno nemaju streptokoke ili šta god...

niko ne garantuje.
citav kontigent januarskih beba 2000.godine na Zvezdari je fasovao salmonelu, i o tome se cutalo. ono sto porodilje ne zele da shvate je da se to dogadja i sa potplacivanjem i bez njega.
a volela bih zaista da se iz gornje vesti konacno shvati da su obe strane jednako spremne na korupciju. uopste ne znam kako drugacije to da procitam. zene zele da plate. meni je to cista smejurija, i dalje. i danas.
korupciju su stvorili korisnici usluge, a ne oni koji je pruzaju.

guraj ti Branketlo ovo sa tatama i babama, a 'front' nek se snadje sam sa sobom. tako mu i treba.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:43 28.02.2009

Re: Izgovor/odgovor

korupciju su stvorili korisnici usluge, a ne oni koji je pruzaju.


NETAČNO!
Korupciju su stvorili oni koji su uzeli božje obličje i imaju moć da odlučuju o životu i smrti.
Što se porodilja tiče: they are just trying to survive the best way they know how.
NNN NNN 15:31 28.02.2009

A ko nije kupio

magazin Mama.. neka čita ovde.
BFN
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:41 28.02.2009

Re: A ko nije kupio

Ju, dobro mi rekoste, ne bih ni znala!
Sad mi je jasno otkud se od juče do danas povećao broj potpisnika peticije.
Mislim, čim se to desi, odmah znam da je negde nešto objavljeno, samo ne uspem uvek da saznam šta i gde.
ivana23 ivana23 15:49 28.02.2009

Re: A ko nije kupio

Krugolina Borup
Ju, dobro mi rekoste, ne bih ni znala!
Sad mi je jasno otkud se od juče do danas povećao broj potpisnika peticije.
Mislim, čim se to desi, odmah znam da je negde nešto objavljeno, samo ne uspem uvek da saznam šta i gde.

Pogledaj i OVDE - najava tog teksta je na prvoj str. sajta B92, znaci jos jedan putokaz ka peticiji...

Mislila sam da pratis sve vazne sajtove i da si prijavljena na mejling liste (to pod obavezno uradi), pa nisam nista javljala.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:27 28.02.2009

Re: A ko nije kupio

Mislila sam da pratis sve vazne sajtove


Ne postizavam, ženo!
ElectricDreams ElectricDreams 15:39 28.02.2009

Klasika..

Circulus viciosus...
audrey92 audrey92 16:14 28.02.2009

dobra vest?

Pa to je predivna vest za zaposlene u Frontu! Kako im je do sada izgovor za ponasanje bio opterecenost kapaciteta, sad imaju predivne uslove da pokazu humanost, ljubaznost i predanost radu: svega trecina od prosecnog broja porodilja! Prosto sam ubedjena, javlja mi se, da je kvalitet rada odmah porastao.

Koje ludilo, Krugolina, u ovom zdravstvenom sistemu. Ne znas sa kojeg kraja da krenes sa reformama.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:26 28.02.2009

Re: dobra vest?

Kako im je do sada izgovor za ponasanje bio opterecenost kapaciteta, sad imaju predivne uslove da pokazu humanost, ljubaznost i predanost radu: svega trecina od prosecnog broja porodilja!


Ja, pak, mislim da će posledica ovoga biti ekstra nadrndani i frustrirani lekari, koji kipte od besa što pare koje su računali da će da tutnu sebi u džep, odlaze kolegama u drugim podorilištima.

Koje ludilo, Krugolina, u ovom zdravstvenom sistemu.


Što jes' jes'.
Ko do sada nije poludeo, stvarno nije normalan!
mima62 mima62 20:57 28.02.2009

Što jes' jes'...

Hteli ne hteli sve zdravstvene ustanove ce morati da se akredituju, ako hoce da rade. Ide to kako tako ali ce uskoro sve imati standarde kojih ce se MORATI pridrzavati.
Posto se ipak okrece: ima anketa i iz Fronta, verovali ili ne a i bezdevi su vec tu; anketa je prodrmala raju pa idemo dalje da u standarde za akreditaciju uvedemo prisustvo buduceg tate ili bliske osobe.
I zaposlenima ce biti lakse,zar ne ?
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:32 28.02.2009

Re: Što jes' jes'...

ima anketa i iz Fronta, verovali ili ne


Verujem.
Sad kad više nema korupcije, nema ni problema da se anketa deli, jel.
Logično!

Pozdrav, Mima, mislim da se znamo.
scabies scabies 03:02 01.03.2009

Re: dobra vest?


mima62 mima62 14:56 01.03.2009

Re: Što jes' jes'...

Znamo se malko
Sta cu optimista sam po prirodi i zbog profi trudim se da zadrzim. Da se ne lagimo, sve dok sudstvo i taj sistem ne proradi ostavljeno je na licnoj odgovornosti i savesti. Sistemski je to problem.
I za mene je bilo iznenadjenje da su poceli da daju ankete u Frontu pa mi daje nadu da postoji dobra volja da se polako stanje poboljšava. Verujem da mora polako,mada, da se razumemo, i ja sam za radikalnije mere . Ocigledno da trebamo biti uporni al optimisticni
Brooklyn Brooklyn 16:40 28.02.2009

*

развијати алтернативне приступе порођају као што су амбулантни порођај и порођај код куће

ovo je odlicno. dokle se stiglo sa realizacijom?
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:47 28.02.2009

Re: *

ovo je odlicno. dokle se stiglo sa realizacijom?

Strategija objavljena tek pre nedelju dana...
niccolo niccolo 17:32 28.02.2009

Једноставна компликација...

kada će neko poraditi na donošenju mere koja bi doprinela da osećaj zbrinutosti i sigurnosti porodilja dobije iz alternativnog izvora, kao na primer od mogućnosti da na porođaju pored nje bude neko njoj blizak, bilo da je to njen partner, muž, sestra, majka ili drugarica?

То је сувише једноставно решење, нећемо се ваљда задовољавати са тим једноставним кад можемо да измислимо компликованије, које притом и не функционише...
Da se svakoj trudnici koja u porodilište dolazi, dozvoli da ima pratnju jedne osobe: oca bebe ili neke druge osobe koja će joj pružiti podršku, i to:

Сад озбиљно, стварно шта је проблем да се ово уведе?
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:57 28.02.2009

Re: Једноставна компликација...

Сад озбиљно, стварно шта је проблем да се ово уведе?


Ne znam, ali otpor lekara je OGROMAN!!!

Mislim da je najbolji mogući odgovor na pitanje otkud toliki otpor do sada dala Višnja, na nekom od prethodnih mojih blogova. Parafraziram: "Otac je taman toliko pri sebi da zna šta se dešava, a taman toliko nije pri sebi da lekari znaju da sa njim nema šale."
niccolo niccolo 17:57 28.02.2009

Re: Једноставна компликација...

Да, вероватно је то у питању...
iris.davidovich iris.davidovich 17:56 28.02.2009

Kru,

kao sto verovatno vec i znas, u americi te poradja lekar koji ti vodi trudnocu, sem ako je iz nekog razloga sprecen - otputovao, razboleo se, i sl. on onda najavi zamenu koja dolazi umesto njega. dakle, tvoj lekar je privatnik, koji poradja u nekoliko bolnica, i dolazi da te porodi, bez obzira sto sutra radi od 7, i sto ce mozda imati jos 2 porodaja u prvoj smeni. mozda bi nesto slicno moglo da se uradi i kod nas - zene plate da bude taj neki izabrani lekar na porodaju - ne mora neka astronomska suma. pare idu npr. za kupovinu necega za porodiliste. ko ne plati, poradja ga lekar koji je trenutno u smeni, i taj nema da se buni sto nije doso njegov lekar.
a? too much?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:03 28.02.2009

Re: Kru,

Iris, da mi imamo uopšte privatnu praksu, to bi bilo izvodljivo.
Kad bih ja mogla da u Front ili u bilo koje drugo porodilište dovedem lekara koga ja hoću, bilo da on radi u nekom drugom porodilištu, ili u privatnoj praksi - onda, da - to bi bilo dobro.
Ali, ovde je reč o tome da možeš da biraš samo između lekara unutar ustanove.
I to nezakonito, jer zakon uopšte ne predviđa mogućnost biranja.
Stanojević reče u intervjuu u Blicu da će tražiti od Ministarstva zdravlja da se izbor lekara uvede kao vanstandardna usluga koja će se plaćati 5000 dinara.
To, međutim, ništa ne rešava, samo LEGALIZUJE korupciju.
Nijedan lekar u Frontu neće zbog 5000 dinara dolaziti mimo svoje smene. Zna se cena: 500 eura. Ono što bi takva mera uvela jeste ZVANIČNA ULAZNICA od 5000 dinara, za lekara koji je pre toga potplaćen 500 eura.
Kontaš?
Takav je slučaj s epiduralom. Ja platila 10.000 dinara bolnici kao vanstandardnu uslugu, ali mi je rečeno da pored toga moram da potplatim i anesteziologa 250 eura.
U suprotnom, dođeš na porođaj s priznanicom od 10.000 dinara, a oni ti kažu: nemamo dežurnih anesteziologa na raspolaganju, ove koje imamo angažovani su trenutno na drugim porođajima ili su u operacionoj sali, rade carske rezove.
Isto bi bilo i sa izabranim lekarom ako platiš samo 5000 dinara. "Trenutno je angažovan na drugom porođaju." ili: "Na bolovanju je."
man ray loves me man ray loves me 18:28 28.02.2009

Re: Kru,

dođeš na porođaj s priznanicom od 10.000 dinara, a oni ti kažu: nemamo dežurnih anesteziologa na raspolaganju, ove koje imamo angažovani su trenutno na drugim porođajima ili su u operacionoj sali, rade carske rezove

ma kakva je to nebuloza! pa to je van svake pameti. zamisli dodjes u pekaru, platis hleb, a oni ti kazu - e, nesto nam je pokvarena pec, ajde dodji sutra.
pa to je prva stvar koju ministarstvo treba da resi - bolnica je duzna da obezbedi uslugu koju naplacuje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:50 28.02.2009

Re: Kru,

ma kakva je to nebuloza!


Evo, ovakva je nebuloza:

Ako pitaš ministra, epidural je "luksuz" i niti je pokriven obaveznim osiguranjem, niti ga treba pokriti obaveznim osiguranjem. Porodilištima se ostavlja da sami urede da li imaju kapaciteta da to ponude kao vanstandardnu uslugu.

Ako pitaš anesteziologe, ima ih koji uopšte neće da rade epidural! Na primer, u Pančevu, od 14 anesteziologa, samo njih dvoje uopšte hoće da rade epidural. Tako imamo pojavu zvanu "nedostatak anesteziologa". A istina je, verovatno, da ih ima sasvim dovoljno, ali da oni koji neće da rade epidural to odbijaju jer nisu sigurni u svoju veštinu davanja epidurala. A niko ih ne primorava da se doobuče za to.

Ako pitaš direktora ustanove u kojoj se epidural uopšte nudi kao vanstandardna usluga, on će ti reći da je sve uredio tako da onaj ko plati 10.000 dinara za epidural, isti može i da dobije. Doduše, požaliće se da nema dovoljno anesteziologa, a kako je rad nije organizovan smenski, već tako da su prepodne svi tu, a popodne i noću dežura malobrojna ekipa, ni direktor ustanove neće ti garantovati da ćeš epidural sigurno dobiti. Ne reče li upravo dr Stanojević u nekom od nedavnih intervjua da ako se porađaš između 22 uveče i 7 ujutro, ne možeš da dobiješ epidural.

A u praksi se dešava sledeće:

Čak i ako postoji dežurni anesteziolog, i ti uplatiš šta treba bolnici, on može biti od one rezignirane sorte i prosto slagati da nije tu ili da je prezauzet na drugom mestu (u operacionoj sali), samo zato što nisi ponudila da njemu u džep platiš koliko se već nezvanična cifra kreće.
man ray loves me man ray loves me 19:18 28.02.2009

Re: Kru,

Ne reče li upravo dr Stanojević u nekom od nedavnih intervjua da ako se porađaš između 22 uveče i 7 ujutro, ne možeš da dobiješ epidural.

ali on nema pravo to da kaze. njegov je posao da obezbedi da ima uvek anesteziologa. njegov je posao da, ako vidi da u njegovoj bolnici nema dovoljno, otvori konkurs i zaposli koliko mu treba. a posao ministra je da ako vidi da stanojevic to nije u stanju da uradi, da ga smeni i postavi nekog ko moze. kakav je to izgovor! na sta to lici!
takodje je izmedju stanojevica i ministra da utvrde PRAVU cenu epidurala, i onda da trudnica moze unapred sve da regulise, danima unapred, ne da je ucenjuju u trenutku porodjaja, i da onda bolnica ima obavezu da ispuni ono sto je dogovoreno ili da ide na sud.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:25 28.02.2009

Re: Kru,

ali on nema pravo to da kaze. njegov je posao da obezbedi da ima uvek anesteziologa. njegov je posao da, ako vidi da u njegovoj bolnici nema dovoljno, otvori konkurs i zaposli koliko mu treba. a posao ministra je da ako vidi da stanojevic to nije u stanju da uradi, da ga smeni i postavi nekog ko moze. kakav je to izgovor! na sta to lici!


Pa, tako sam i ja mislila, dok nisam "ušla u problematiku" i "prostudirala slučaj".
Ukratko, to ti je ovako:
Ministarstvo tvrdi da je propisani broj zaposlenih dovoljan, i da direktori mogu unutar toga da se postaraju da obezbede uslugu.
Direktori tvrde da nemaju dovoljno zaposlenih zato što im ministarstvo ne da da zapošljavaju koliko im treba.

Da ministarstvo smeni takvog direktora - nije rešenje.
Nema direktora koji bi pričao drugačije.
Da ministarstvo promeni broj dozvoljenih zaposlenih, nema šanse.
Nema para.

A istina je da u porodilištima ima viška jednog kadra, a manjka drugog, kao što to dr Stanojević i priča.
A oni što fale ne mogu se zaposliti dok se ovi što su višak ne otpuste.
A ovi što su višak ne mogu da se otpuste, jer ne da Zakon o radu, ne daju sindikati...

Tako da... hebo lud zbunjenog, draga moja.
man ray loves me man ray loves me 19:29 28.02.2009

Re: Kru,

pa problem je u ministru onda. on vezuje ruke direktorima porodilista. ministar ne preuzima odgovornost za svoj deo.
ako ministar tvrdi da jedno porodiliste moze da radi efikasno u okviru propisa koje je on odredio, a praksa pokazuje da ne moze, predlazem da ministar preuzme da vodi porodiliste mesec dana i da pokaze da moze !

i uopste, otpustanje losih i zaposljavanje dobrih radnika je kljuc. a to ne moze bez politicke podrske ministra. i to ne moze da se desava samo u zdravstvu, vec mora svuda.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:30 28.02.2009

Re: Kru,

takodje je izmedju stanojevica i ministra da utvrde PRAVU cenu epidurala, i onda da trudnica moze unapred sve da regulise, danima unapred, ne da je ucenjuju u trenutku porodjaja, i da onda bolnica ima obavezu da ispuni ono sto je dogovoreno ili da ide na sud.


Ovo bi možda moglo biti rešenje, ali to bi značilo da se epidural naplaćuje 450 do 750 eura.
Naime, nezvanična cena za potplaćivanje anesteziologa kreće se između 150 i 250 eura.
Zvanična cena koja se plaća bolnici je, u Frontu, 12.000 dinara, i anesteziolog dobija tek trećinu od toga.
Da dobija svojih 150 do 250 eura na koje je navikao, možda bi i bio na raspolaganju svaki put kad treba da bude na raspolaganju. Ali, da bi to bila trećina od naplaćene cene, puna cena koja se plaća bolnici mora biti tri puta veća.
Kakva bi bila reakcija porodilja na ovo?

Isto je primenljivo i na fantazmagoričnu ideju da "izbor lekara" postane vanstadardna usluga.
Mislim, koji će lekar da dođe za trećinu od 5.000 dinara, pobogu, kad su u Frontu navikli na 500 eura??!!
Da bi 500 eura na koje su navikli bili trećina, cena mora biti 1.500 eura.
Kakva bi bila rekacija porodilja na ovo?

Uostalom, nije li onda to otvaranje privatnog porodilišta unutar državnog porodilišta???
man ray loves me man ray loves me 19:34 28.02.2009

Re: Kru,

koliko kosta epidural u nemackoj? neka toliko kosta i kod nas. ja se nisam poradjala, ali znam da nije neophodan. nazalost, ako porodilja nema para, i ako nema dobro osiguranje, sta mozes. bolje da one zene koje nemaju para ostanu bez epidurala, nego da se sistem tako urusi da svaku porodilju maltretiraju do daske da bi ga dobila.
posle to prelazi u zdravstveno osiguranje, neki ljudi biraju privatno osiguranje koje vise pokriva itd...
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:38 28.02.2009

Re: Kru,

ako ministar tvrdi da jedno porodiliste moze da radi efikasno u okviru propisa koje je on odredio, a praksa pokazuje da ne moze,


E, sad, šta praksa pokazuje, to je već pitanje...
Mene ako pitaš, praksa ne pokazujue da "ne može", već da "neće".
Ne zato što organizacija rada nije dobro napravljena, već zato što oni koje direktor organizuje da rade - neće da rade!
Dakle, u periodu od 22 do 7 ima samo jedan dežurni anesteziolog.
Dnevno se u Frontu porodi, recimo, plafon 25 porodilja (btw, upravo skapiram da u tekstu ne treba da stoji da je prosek 60 porodjaja dnevno, pa je opao na 26, već da su kapaciteti za hospitalizaciju porodilja maksimalno 60, a popunjeno je tek 26).
Neka se tri četvrtine porode po danu (za šta se sami lekari postaraju "aktivnim vođenjem porođaja" ), neka jedna četvrtina ostane za noć, to je 6 porođaja.
Neka pola tih žena hoće epidural, to je 3 porođaja.
Mene niko ne može da ubedi da jedan anesteziolog, za 9 sati radnog vremena, ne može da opsluži tri porodilje.
DAkle, nije da ne može.
NEĆE!
A ima zgodan izgovor, može da kaže da su se porođaji poklopili, i kad nisu!
Ko će da ga proveri i kako?
man ray loves me man ray loves me 19:50 28.02.2009

Re: Kru,

i hear you. od prostog problema sa prostim resenjem napravljen je galimatijas zavrzlama u kome se ne zna ko je za sta odgovoran.
po mom misljenju, to mora da podje od ministra nadole - novi state of mind, odgovornost ako se ne uradi posao.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:50 28.02.2009

Re: Kru,

i uopste, otpustanje losih i zaposljavanje dobrih radnika je kljuc. a to ne moze bez politicke podrske ministra. i to ne moze da se desava samo u zdravstvu, vec mora svuda.


Ne da ZAKON!
Ministar ne može mimo zakona.
Pa, odmah bi ga proglasili da se uzdiže iznad zakona!

U jednom od prethodnih blogova, pisala sam o "Poslovnom kodeksu", koje je Ministarstvo zdravlja pre ravno godinu dana predložilo zdravstvenim ustanovama da usvoje. Taj kodeks bi bio izlazak iz začaranog kruga, jer Zakon o radu DOZVOLJAVA direktorima ustanova da otpuste one radnike koji krše taj kodeks. A članovi tog Poslovnog kodeksa koje je ministarstvo predložilo, pokrivaju bukvalno sve situacije na koje se mi u peticiji žalimo.

Međutim... taj kodeks je u tom izvornom obliku retko koja zdravstvena institucija usvojila, zato što su se SINDIKATI ZDRAVSTVA digli na noge, i sprečili usvajanje najvažnijih tačaka.

I - eto. Kad ministarstvo nešto i pokuša da uradi, u okviru svojih ingerencija i moći, to biva dočekano na nož.

Lekari su danas u Srbiji posebna KASTA, ljudi.
Kasta Belih Medveda.
man ray loves me man ray loves me 19:52 28.02.2009

Re: Kru,

ma ko su ti sindikati? mislim, zna se u nasoj zemlji ko organizuje sindikate i zasto.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:53 28.02.2009

Re: Kru,

i hear you. od prostog problema sa prostim resenjem napravljen je galimatijas zavrzlama u kome se ne zna ko je za sta odgovoran.


Ma, glava me boli od svega toga sestro, veruješ li mi?
Kad je kretala cela ova akcija, pojma nisam imala o kojekakvim začaranim krugovima, propisima, papirima, ingerencijama, ... a sve u skladu sa onom starom, srpskom, narodnom: "Zašto da nešto bude jednostavno, kad može da bude komplikovano."

Zato se nadam da ću nekako, iznošenjem onoga što sam naučila do sada o problemima ovde javno, na blogu, potaći ljude da daju nekakave kreativne ideje ili sugestije kako iz tog začaranog kruga izaći??!!

Ja ne vidim rešenje trenutno, samo se vrtim u krug, i vrti mi se u glavi već, sestro, veruj mi...
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:56 28.02.2009

Re: Kru,

ma ko su ti sindikati? mislim, zna se u nasoj zemlji ko organizuje sindikate i zasto


Teški su kao crna zemlja.
Jaki kano Kraljević Marko.
Ne može im niko ništa, jači su od sudbine.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:58 28.02.2009

Re: Kru,

koliko kosta epidural u nemackoj?


Nemam pojma.
Mislim da je besplatan, tj. da ga pokriva osiguranje.
man ray loves me man ray loves me 19:59 28.02.2009

Re: Kru,

moja ideja je da nema mnogo razgovora sa ljudima kao sto su stanojevic ili ministar. vredi pokusati, ali evo, uvek nesto zapinje. resenje je da se pokrene sto vise ljudi, da se napravi pritisak, i da se onda dovedu neki drugi ljudi koji su spremni da urade posao.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:04 28.02.2009

Re: Kru,

resenje je da se pokrene sto vise ljudi, da se napravi pritisak, i da se onda dovedu neki drugi ljudi koji su spremni da urade posao.


To ima da bidne i pre nego što se misli.
Ali ne mislim da to iskljucuje razgovore.
Ja duboko verujem u snagu komunikacije.
aquariusoptimist aquariusoptimist 20:23 28.02.2009

Re: Kru,

man ray loves me
ma ko su ti sindikati? mislim, zna se u nasoj zemlji ko organizuje sindikate i zasto.


Izvini, ko?
aquariusoptimist aquariusoptimist 20:47 28.02.2009

Re: Kru,

man ray loves me
pa problem je u ministru onda. on vezuje ruke direktorima porodilista. ministar ne preuzima odgovornost za svoj deo. ako ministar tvrdi da jedno porodiliste moze da radi efikasno u okviru propisa koje je on odredio, a praksa pokazuje da ne moze, predlazem da ministar preuzme da vodi porodiliste mesec dana i da pokaze da moze !i uopste, otpustanje losih i zaposljavanje dobrih radnika je kljuc. a to ne moze bez politicke podrske ministra. i to ne moze da se desava samo u zdravstvu, vec mora svuda.


I ja mislim da je problem u ministru, on ocigledno ne shvata celu problematiku, dokaz je to sto je Kru blog morao da mu kaze kakvo je stanje u porodilistima, iako je vec godinama bio ministar pre toga, dakle morao je da zna.
Ako mu zakon vezuje ruke, pa zar nije mogao sve ove godine ministrovanja da sastavi neki predlog promene zakona i ponudi ga vladi na razmatranje ?
Ako nije sposoban za ovakvo nesto, sto je ocigledno da nije, kako bi bilo da se skloni i dodje neko ko zna?
Mi mozemo da blogujemo jos neograniceno dugo, imalo je ovde veoma interesantnih predloga do sad, ali , koliko vidim nista se ne menja.
Problem je definitivno u ministru, tamo treba traziti resenje.
Sve drugo je rasipanje energije , a cini mi se da i sam ministar primenjuje sistem hebe lud zbunjenog, namerno saljuci Kru na razgovore sa ovim i onim direktorom porodilista, znajuci da to nista nece da promeni.
Molim te Kru, nemoj da se ljutis, ne vredjam te, zapravo milion % podrzavam tvoju plemenitu akciju, ali ministar te, da izvines, zajebava u zdrav mozak.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:44 28.02.2009

Re: Kru,

Molim te Kru, nemoj da se ljutis,


Božsačuvaj, ne ljutim se. Nemam za šta.

Što se ministra tiče... ja stvarno ne mislim da je neiskren u svojoj nameri da pomogne da se stvari promene, i stvarno ne mislim da je sve ovo do sad bilo prosto zamazivanje očiju. Ali, stvarno. E, sad, ako se na kraju ispostavi da me preveslao, zavrnuo i slično - pa, će nađem načina da živim s tim. Za sad, kažem, kreće se lađa francuska, polako, polako, ali se kreće!

I ja mislim da je problem u ministru, on ocigledno ne shvata celu problematiku, dokaz je to sto je Kru blog morao da mu kaze kakvo je stanje u porodilistima, iako je vec godinama bio ministar pre toga, dakle morao je da zna.


Vidi ovako.
Svašta sam ti ja nešto intuitivno spoznala o politici otkad je ova naša frtutma krenula.
Jedna od stvari je da ministar, kao i bilo koji drugi zvaničnik države, zna samo ono što se zvanično zna.
Dakle, ako nema zvaničnih podataka o korupciji, njemu nema druge nego da priča da korupcije nema.
To što čak i vrapci na grani znaju da je ima, to njemu ništa od pomoći nije, pravo da ti kažem.
I nije uopšte reč o ovom ministru sad, konkretno.
Bilo koji ministar da je - ista bi ti priča bila.
Ministar = političar.
To ti je prosto realnost.
Drukčije nemere biti.
I isto ti je u svakoj državi koja ima ministra bilo kakvog.

Ako mu zakon vezuje ruke, pa zar nije mogao sve ove godine ministrovanja da sastavi neki predlog promene zakona i ponudi ga vladi na razmatranje ?


Konkretno, kad bi tražio ovlašćenja kojima bi mogao da učini više od ovoga što čini sada - proglasili bi ga za diktatora i totalitaristu.
U okviru Zakona koji postoji, on je našao rešenje - Poslovni kodeks. Isti je dočekan na nož, odbačen kao diktatorski, proglašen da ugrožava prava siroma lekara.

Ako nije sposoban za ovakvo nesto, sto je ocigledno da nije, kako bi bilo da se skloni i dodje neko ko zna?


Iskreno i najiskrenije - na osnovu ovoga što sam ja do sad "snimila kao stanje na terenu", nijedan jedini ministar s ovim ne bi mogao da se bori uspešnije nego što to ovaj radi.
Nije problem u ministru.
Problem je u siroma lekarima.
Osililo se to do besvesti.
Ne zarezuju oni ni ministra, veruj mi.
Ne ovog.
BILO KOG!

namerno saljuci Kru na razgovore sa ovim i onim direktorom porodilista


Nikad on mene nije slao na razgovor s bilo kojim direktorom poroilišta, odakle ti to?
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:15 01.03.2009

Re: Kru,

Još nešto bih da kažem, da se nadovežem.

MInistar nije ministar ni pacijenata ni lekara, već i jednih i drugih.
Ali, odnos snaga lekara i pacijenata, kada je reč o zastupanju i zagovaranju njihovih prava, totalno je neravnopravan.
S jedne strane imamo ogromne, snažne i dobro organizovane sindikate, koji pritiskaju ministra da ispuni njihove zahteve.
S druge stane imamo nedostatak udruženja pacijenata, a i ono što postoji, sve je na o-ruk fazon, bez ikakve organizovanosti, planiranja, kratkoročnih ili dugoročnih ciljeva.
Nema ko da pritiska ministarstvo za prava pacijenata, drugim rečima, bar ne na snažan i organizovan način.
Mislim, meni dovoljno to što ispade da je ova blogoakcija do sada najglasniji protest, najjasnije artikulisan.
I što vreme više odmiče, sve sam uverenija da se ministar nama javio jer mu trebamo kao 'leba!
Ne može ministarstvo da se zalaže za prava pacijenata ako ga pacijenti u tome ne podržavaju!

Gde su bili pacijenti, i gde su bila udruženja pacijenata kada je u februaru 2009. godine sila sindikata i lekara napala ministra što traži da se donese Poslovni kodeks? Nijedno jedino se tim povodom nije oglasilo. Tu je bitku s lekarima i sindikatima ministar sam vodio - i nije se baš najbolje proveo u toj krajnje neravnopravnoj borbi.

Eh, da je ova inicijativa već postojala i imala ovakav zamah tada...
aquariusoptimist aquariusoptimist 01:03 01.03.2009

Re: Kru,

Krugolina Borup
Još nešto bih da kažem, da se nadovežem.MInistar nije ministar ni pacijenata ni lekara, već i jednih i drugih.Ali, odnos snaga lekara i pacijenata, kada je reč o zastupanju i zagovaranju njihovih prava, totalno je neravnopravan.S jedne strane imamo ogromne, snažne i dobro organizovane sindikate, koji pritiskaju ministra da ispuni njihove zahteve.S druge stane imamo nedostatak udruženja pacijenata, a i ono što postoji, sve je na o-ruk fazon, bez ikakve organizovanosti, planiranja, kratkoročnih ili dugoročnih ciljeva.Nema ko da pritiska ministarstvo za prava pacijenata, drugim rečima, bar ne na snažan i organizovan način.Mislim, meni dovoljno to što ispade da je ova blogoakcija do sada najglasniji protest, najjasnije artikulisan.I što vreme više odmiče, sve sam uverenija da se ministar nama javio jer mu trebamo kao 'leba!Ne može ministarstvo da se zalaže za prava pacijenata ako ga pacijenti u tome ne podržavaju!Gde su bili pacijenti, i gde su bila udruženja pacijenata kada je u februaru 2009. godine sila sindikata i lekara napala ministra što traži da se donese Poslovni kodeks? Nijedno jedino se tim povodom nije oglasilo. Tu je bitku s lekarima i sindikatima ministar sam vodio - i nije se baš najbolje proveo u toj krajnje neravnopravnoj borbi.Eh, da je ova inicijativa već postojala i imala ovakav zamah tada...


Prosto ne znam sta da ti odogovorim.
Ovako kako si opisala , ispada da u srpskom zdravstvu i porodilistima vlada potpuna anarhija, sa cime se slazem.
Postavlja se pitanje:
kako stati na put anarhiji i uspostaviti red i zakon?
Ko je odgovoran pre svega sto je stanje takvo, a zatim ko je odgovoran sto se stanje ne popravlja?
Sve dok korupcija zvanicno ne postoji, i ministar za nju zvanicno ne zna, imacemo vesti o Milanu sa tvog prethodnog bloga.
Iz svega sto si napisala zakljucujem da , ako je ministar nemocan da bilo sta promeni, a i svaki drugi ministar bi bio nemocan, ostaje status quo.
Ili da su zapravo pacijenti ti kojima odgovara sa ostane ovako stanje u sta mi je tesko da poverujem.


Sto se razgocvora sa direktorima tice, prevashodno mislim da sastanak koji je organizovan sa direktorima porodilista na pocetku tvoje akcije (bilo na blip.tv, svi su se okupili , iz cele Srbije, ako dobro shvatam sta je bilo u pitanju, mislim da si pominjala da si sa nekima imala razgovore) i ako se dobro secam imala sai intervju sa ovim nesrecnikom iz anticke Grcke.
Ako ovo nije tacno, izvinjavam se, mora da mi je nesto promaklo.

Paradoksalno, i ja mislim da je ovaj ministar najuspesniji do sad: npr. mogucnost epidurala na porodjaju nikad pre nije postojala, koliko je meni poznato. Sad postoji makar za pare. Eto napretka.
scabies scabies 01:10 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

Korupciju su stvorili oni koji su uzeli božje obličje i imaju moć da odlučuju o životu i smrti.
Korupciju je stvorio potpuno nefunkcionalan sistem! Ministar (a i ti, cini mi se) je protiv otvaranja privatnih porodilista da ne bi "najbolji" otisli iz drzavnih ustanova i legalno zaradili 5-10-koliko vec hiljada eura. E, u tome je stvar. Nisu ni "najbolji" ludi, zasto da rade isto kvantitativno kao i "nesposobni", mnogo kvalitetnije nego "nesposobni", a sve to za iste pare? Shvatili ljudi da mogu da unovce svoj kvalitet i da poradjaju "pevaljke i slicno" u svoje radno vreme ili van njega...
Rezultat? Pa verovatno i sada "sirotinju" ne poradjaju najbolji (a vec smo ustanovili da su svi do jednog korumpirani nitkovi sto su umislili da su bogovi koji gospodare zivotom i smrcu), samo deluje da svi imaju jednake sanse.
A ako mene pitas, ja i ne mislim da "najbolji" treba da rade za iste pare kao oni "JULovci iz Fronta" sto im je zabranjeno da rade bilo sta (ne znam sto i dolaze na posao, mogu samo da primaju platu).
Korupcija ce nestati kad svako bude placen koliko radi i koliko vredi. A mozda to i potstakne "JULovce neznalice" da se malo usavrsavaju...
Ministar ne zna kako to da realizuje? E, onda ne znam sta da kazem da ne zvuci kao uvreda...
Željka Buturović Željka Buturović 01:24 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

Korupcija ce nestati kad svako bude placen koliko radi i koliko vredi.

a ne, to ce biti tzv. legalizovana korupcija. korupcija ce nestati samo kad se krugolini da pravo da hapsi lekare.
scabies scabies 01:24 01.03.2009

Re: Kru,

npr. mogucnost epidurala na porodjaju nikad pre nije postojala, koliko je meni poznato.
Pa nije bilo ni penicilina ni alkohola (a ni sapuna, sto on rece jednom) pre ovog Ministra On je vec 8 godina ministar. I jeste bolji od prethodnih, priznajem, ali to nije neki poseban uspeh...
scabies scabies 01:25 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

a ne, to ce biti tzv. legalizovana korupcija. korupcija ce nestati samo kad se krugolini da pravo da hapsi lekare.

???
Ovo neka ironija, ili sam ja mnoogo glupa nocas?
aquariusoptimist aquariusoptimist 01:39 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

korupcija ce nestati samo kad se krugolini da pravo da hapsi lekare.


????
aquariusoptimist aquariusoptimist 01:40 01.03.2009

Re: Kru,

scabies
npr. mogucnost epidurala na porodjaju nikad pre nije postojala, koliko je meni poznato.Pa nije bilo ni penicilina ni alkohola (a ni sapuna, sto on rece jednom) pre ovog Ministra On je vec 8 godina ministar. I jeste bolji od prethodnih, priznajem, ali to nije neki poseban uspeh...


Kazem paradoksalno.
Željka Buturović Željka Buturović 01:46 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

naravno, to je sarkazam na temu pravca u kojem se ova akcija krece. zahvaljujuci na pocetku ministru koji ju je na vreme neutralisao, a sad raznim novinarima koji popularisu ovu akciju, krugolina ima sve vecu i vecu moc. za sad neformalnu, ali nije nemoguce da se ona vremenom pretoci i u nesto formalno. iz svih krugolininih pisanja cenim da bi joj najvise lezala funkcija na kojoj bi mogla direktno da ponizava lekare, na primer tako sto bi ih hapsila kao kriminalce. naravno ne sve lekare, samo one koji se opiru tome da im ona drzi lekcije iz medicine.

pri svemu tome sad mozemo da osmotrimo i prve realne rezultate (pod pretpostavkom da su uopste tacni) ove akcije, a to je da zene napustaju porodiliste prema kojem je usmerena najveca paznja i u kojem je, prema tome, trebalo da bude najvise pozitivnih promena. naprotiv, upravo tu je situacija jos gora. i tako ce se i nastaviti kako se akcija dizanja svesti dalje bude sirila. ali naravno, sva ta nova steta ce se, poput ovog bloga, koristiti kao izgovor da se akcija jos vise pojaca i da se krugolini da jos vise vlasti.

pored potpunog ignorisanja materijalnih ogranicenja u zdravstvu (tu se pominje nemacka kao neki primer sa cijim zdravstvom treba da se poredimo - drzava koja ima 3-4 puta veci gdp per capita od srbije), cela akcija je zasnovana na opasnoj i kontraproduktivnoj ideji da je u interesu pacijenta da se izmedju njega i lekara postavi sto vise raznih zastitnika i posmatraca (koji ce za to, naravno, biti na ovaj ili onaj nacin kompenzovani). ali, to pacijentima nije u interesu. koliko god da lekari cesto ne rade ono sto bi "morali" da rade, toliko cesto oni rade i stvari koje ne bi morali - na primer, razmisljaju o dijagnozi pacijenta van radnog vremena. zahtevom da se odnos lekara i pacijenta do kraja izmeri i regulise, nestace sve one stvari koje lekari cine za pacijente (borba da se upute na skuplje pretrage itd) a kojih pacijenti mozda nisu ni svesni. zarad nekih relativno nebitnih stvari kao sto je besplatno prisustvo oca na porodjaju itd, lekari ce se od, mozda nadmenih ili starateljski nastrojenih ali u osnovi, saveznika pacijenata, pretvoriti u njihove neprijatelje. krugolina njih ocigledno vec percipira kao neprijatelje, ali na ostalina je da razmisle koje su posledice takve postavke.
aquariusoptimist aquariusoptimist 02:05 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

ministru koji ju je na vreme neutralisao


Ako bi mogla ovo da mi pojasnis. 1.

2. Tvoje vidjenje problema i eventualno resenje , ako uopste mislis da ima sta da se resava.
scabies scabies 02:06 01.03.2009

Re: Kru,

Isto je primenljivo i na fantazmagoričnu ideju da "izbor lekara" postane vanstadardna usluga.
Mislim, koji će lekar da dođe za trećinu od 5.000 dinara, pobogu, kad su u Frontu navikli na 500 eura??!!
Ja ne razumem...
Ti stvarno mislis da neko treba da dodje na posao van radnog vremena i porodi zenu bez novcane nadoknade?
Ili mislis da je realna vrednost toga 1500dinara?
Ili mislis da se to treba zabraniti u potpunosti?
Ili sta?
man ray loves me man ray loves me 02:14 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

tu se pominje nemacka kao neki primer sa cijim zdravstvom treba da se poredimo - drzava koja ima 3-4 puta veci gdp per capita od srbije
pomenula sam nemacku da bih saznala kolika je objektivna cena epidurala, sto nema nikakve veze sa gdp per capita.
scabies scabies 02:28 01.03.2009

Re: Kru,


Iskreno i najiskrenije - na osnovu ovoga što sam ja do sad "snimila kao stanje na terenu", nijedan jedini ministar s ovim ne bi mogao da se bori uspešnije nego što to ovaj radi.
Nije problem u ministru.
Problem je u siroma lekarima.
Osililo se to do besvesti.
Ne zarezuju oni ni ministra, veruj mi.
Ne ovog.
BILO KOG!

Cek, cek, pricamo li mi o istom coveq?
To onaj sto je smenjivao direktore ustanova (medju kojima su bili i oni koji su zvanicno bili pohvaljeni za najbolje rezultate) zato sto nisu politicki podobni pa postavljao ljude iz G17? Je l' taj?
Pa on jos uvek ima ovlascenja (ili se nesto promenilo?) da postavlja i razresava duznosti glavne i odgovorne? I ti ga "ne zarezuju"? I on nista? I gleda kako su korumpirani, kako lose rade svoj posao, kako zaposljavaju preko veze (rodjacke ili novcane), kako stite neradnike i neznalice, kako javno priznaju da ce da postuju zakon OD SADA, kako nece da komuniciraju sa gradjanima, kako javno iznose medicinske i druge neistine... Ili ih sada ne smenjuje zato sto ne da Dinkic, Tadic, Dacic?
A to sto on pretstavlja da je problem u "siroma lekarima", to je najlakse tako. Problem premestiti u nesto potpuno apstraktno. Nema tog "siroma lekara" na kog se moze prstom pokazati, ali se zbirno lekari pretstavljalju kao neko zlo koje ne dozvoljava da srpsko zdravstvo procveta... E, jeste mu dobar izgovor. Za nesposobnost. Za necinjenje. Za opstanak. Ili, u najblazem slucaju, za saucesnistvo. Nek' mu sluzi na cast!
scabies scabies 02:47 01.03.2009

Re: Kru,

Tako imamo pojavu zvanu "nedostatak anesteziologa". A istina je, verovatno, da ih ima sasvim dovoljno
Nije istina. Grane medicine koje su deficitarne u celoj Srbiji su anesteziologija i radiologija.
maca22 maca22 10:32 01.03.2009

Re: Kru,

Zeljka opet u korenu pogresno skopcala.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:46 01.03.2009

Re: Kru,

Zeljka opet u korenu pogresno skopcala


Ma, pusti ženu, neka je.
Mora i ona negde da se proveseli i istrese žuč.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:16 01.03.2009

Re: Kru,

Postavlja se pitanje: kako stati na put anarhiji i uspostaviti red i zakon?


Pre svega, tako što nećemo više da ćutimo i trpimo, nego ćemo da se bunimo! Dobar broj priča na mom sajtu završava otprilike sledećom rečenicom: "Kad sam izašla iz porodilišta, htela sam da ih tužim, ali sam posle odustala." Kao razlozi odustajanja navode se: "Bila sam samo srećna što smo i beba i ja preživele, daleko im lepa kuća", "Konsultovala sam se sa advokatom i on mi je rekao: nema šanse, oni su nedodirljivi, bolje odustani."

Jasno, dovoljno je pogledati statistiku do sada osuđenih lekara za nesavesno lečenje, pa shvatiti zašto advokati savetuju to što savetuju. Ali, s druge strane, SISTEM NIKAD NEĆE NI DA PRORADI, ako ga ne budemo gurali da poradi!

Da bi sistem proradio, moraju ga gurati kako udruženja građana koja se bave zaštitom prava pacijenata (svojevrsni "sindikati pacijenata", protivteža lekarskim sindikatima), kao i mediji. Najočigledniji primer jeste upravo Milanov slučaj (vidi prethodni blog). Kabadahijsko ponašanje zaposlenih u ZC "Studenica" u Kraljevu, kako ga je poverenik za informacije od javnog značaja okarakterisao, primer je onoga na šta su lekari navikli - da budu iznad zakona i nedodirljivi, zaštićeni kao Beli medvedi.

E, sad - pritiskom s naše strane, pritiskom medija, angažovanošću samog Rodoljuba Šabića - Milan će na kraju dobiti kopiju medicinske dokumentacije svoje pokojne supruge, i to na kućnu adresu. To je rezultat frke koja se nadigla oko slučaja.

Dakle - ja predlažem da se tako pokuša stati na put anarhiji i da se uspostavi red i zakon. Da se ojačaju "sindikati pacijenata" koji će da ohrabruju pacijente da se bune, i koji će služiti kao most između pacijenata i institucija u koje su pacijenti izgubili bilo kakvo poverenje.

Sva sreća te nas Evropska unija tera da donosimo kojekakve "besmislene" zakone o novim insitutcijama, tipa Poverenik za javne informacije, Poverenik za zaštitu od diskriminacije, Ombudsman ovaj i onaj. To zvanično jesu institucije sistema, ali to su institucije koje pomažu nama i snaže nas.

Polako se menja klima u kojoj su određeni segmenti društva bili nedodirljivi. Biće to duga borba za promenu stanja, ali to je borba za koju ja verujem da može biti uspešna. Samo, ima da traje...

Mene ne brine toliko otpor lekara da se promene. Mene više brine otpor pacijenata da poveruju da su promene uopšte moguće! Bez pacijenata koji bi se bunili, koji bi prijavljivali inspekciji sve što se istoj prijaviti treba, ova bitka nema da se dobije. Udruženja i NVO treba pre svega da animiraju pacijente da to počnu da rade!
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:30 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

A ako mene pitas, ja i ne mislim da "najbolji" treba da rade za iste pare kao oni "JULovci iz Fronta" sto im je zabranjeno da rade bilo sta (ne znam sto i dolaze na posao, mogu samo da primaju platu).


Da te pitam nešto, Scaby, dear.
Što se lekari koji su normalni i koji vrede, ne bune protiv ovih što pojma nemaju i ne rade ništa?
A?
Što ih štite?
Dokle god ih štite, jednako su krivi u mojim očima.
Dosta više te lažne solidarnosti, pobogu!
Neka bitku za svoja prava biju s onima koji im ih oduzimaju, tj. nekompetentnim i korumpiranim lekarima.
A ne preko leđa pacijenata!
Dokle god sami među sobom ne krenu da se obračunavaju i razvrstavaju, za mene će svi biti podjedanko krivi.
Oni koji su totalno ok, samo su - kolateralna šteta, ako mene pitaš.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:49 01.03.2009

Re: Kru,

Ja ne razumem...
Ti stvarno mislis da neko treba da dodje na posao van radnog vremena i porodi zenu bez novcane nadoknade?
Ili mislis da je realna vrednost toga 1500dinara?
Ili mislis da se to treba zabraniti u potpunosti?
Ili sta?


Draga, naravno da ne mislim ništa od toga. Mislila sam da je to jasno iz mog celog komentara.

Htela sam da kažem da - kada bismo imali situaciju u kojoj se lekari ne ponašaju na način koji generiše horor priče, žene ne bi ni panično pokušavale da se od takvog porođajnog iskustva zaštite potplaćivanjem. ČInjenica je da lekari "vaspitavaju" porodilje koje ih nisu potplatile svojim ponašanjem tokom porođaja, kako bi znale šta da rade sledeći put. Znači, problem nije u sistemu koji je zamišljen ok. Problem je u lekarima koji sabotiraju sistem i ne daju mu da funkcioniše. Da sistem funkcioniše, niti bi bilo potrebe da žene "biraju svoje lekare", niti bi njima uopšte padalo na pamet da to čine!

Kada se digla frtutma u Frontu, u isti je došla i inspekcija. Lekari su graknuli i na inspekciju, insistirajući vrlo glasno da oni IMAJU PRAVO da porađaju "svoje pacijentkinje". E, ljudi! Kakvo pravo? Sistem koji postoji ne daje im takvo pravo uopšte. Gde su i kada su oni umislili da imaju to pravo, pitam ja vas? Epilog: tek kad im je inspekcija zapretila da će dovesti policiju koju će da rasporedi u porodilište da dežura - prestali su da viču "štrajk, štrajk, štrajk"!

Kažem i ponavljam: osililo se to do neviđenih razmera. Ako na sve primenimo malo matematike, jasno je i zašto.

U Frontu se mesečno porodi oko 750 žena. Po rečima dr Stanojevića, jedna trećina ima "svog lekara", dakle potplaćenog. Javna je tajna da je nezvanična cena 500 eura. Dakle, 250 x 500 = 125.000 eura mesečno u džep na crno, bez poreza, bez ičega. U Frontu ima 60 ginekologa, opet shodno izjavama dr Stanojevića. Neka je polovina ok, polovina korumpirana. To će reći da njih 30oro mesečno ima oko 4.000 eura ekstra, neoporezovanog prihoda. Ako je korumpirano manje od polovine, onda je ta cifra i veća. Ako su svi korumpirani, onda pričamo o oko 2.000 eura ekstra prihoda mesečno.

A normalna plata im je, čini mi se, oko 1000 eura mesečno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:54 01.03.2009

Re: Kru,

A to sto on pretstavlja da je problem u "siroma lekarima", to je najlakse tako. Problem premestiti u nesto potpuno apstraktno. Nema tog "siroma lekara" na kog se moze prstom pokazati, ali se zbirno lekari pretstavljalju kao neko zlo koje ne dozvoljava da srpsko zdravstvo procveta...


Nije on taj koji predstavlja da je problem u "siroma lekarima".
To ja tako predstavljam, na osnovu svega što sam do sad snimila na terenu kao činjenično stanje.
Rekla sam, i ponavljam: sve dok oni lekari koji su normalni, dobri, stručni, nekorumpirani budu ćutali i trpeli i štitili ove koji ne valjaju - za mene će svi komplet biti krivi.
I krivi su.
Oni koji vide nemar, korumpiranost, štetu koju prave oni koji ne valjaju, a to ne prijavljuju - ni sami ne valjaju!
Tačka.
scabies scabies 11:56 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

Što se lekari koji su normalni i koji vrede, ne bune protiv ovih što pojma nemaju i ne rade ništa?
A da ja tebe pitam-kako da se bune? Kome? I sta da kazu? Mislis zaputi se tako kod direktora i kuc-kuc, "evo ja dosao da trazim da date otkaz mom kolegi Tomitom ili bar da mu smanjite platu!" Pa tres na sto beleznicu sa dokazima o nedelima kolege Togitog koja su mesecima brizljivo belezena. Ili nekako drugacije?
Pa to treba da se na nekom drugom mestu izbori, a ne po lekarskim sobama bolnica i domova zdravlja... Kad bi se Ministar malo vise raspitivao, svasta bi mogao da cuje da se desava po zdravstvenim ustanovama sa ili bez blagoslova nacelnika, upravnika, direktora. Svasta bi mogao da cuje da rade nacelnici, upravnici, direktori, koji su njemu direktno odgovorni. Nego prvi on nece nikom da se zamera! Ovako se zna da njegova razresenja nisu nista licno-partijska direktiva i nema ljutis. Kao ni postavljanja na duznost. Ne verujem ni da je on srecan i odusevljen novim direktorom najvece ustanove u zemlji, ali nije bilo do njega, rekao koalicioni partner. E tu je problem! Sto to radi, a cuti. Ili zato sto mu ne smeta. A naravno da je onda rezultat takav da nikog ne moze da kontrolise, kad ti ljudi ionako ne odgovaraju njemu vec Partiji (da l' njegovoj, da l' od koalicinih partnera).

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:58 01.03.2009

Re: Kru,

Grane medicine koje su deficitarne u celoj Srbiji su anesteziologija i radiologija


Verujem.
I tamo gde je deficit anesteziologa, usluge epidurala UOPŠTE SE NI NE NUDE.
Ne pričam o tome.
Pričamo o ustanovama koje NUDE mogućnost epidurala.
Kod njih nema nestašice anesteziloga, već je reč o veštački indukovanoj nestašici u situaciji u kojoj isti ne bivaju potplaćeni.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:01 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

A da ja tebe pitam-kako da se bune? Kome? I sta da kazu?


Mogu da se obrate Sudu časti Srpske lekarske komore.
A mogu i da napišu prijavu Inspekciji ministarstva zdravlja.
A mogu i u policiju da odu.
Ako to ne znaju, onda treba da traže od svog sindikata da ih nauči koje su procedure.
scabies scabies 12:01 01.03.2009

Re: Kru,

Htela sam da kažem da - kada bismo imali situaciju u kojoj se lekari ne ponašaju na način koji generiše horor priče, žene ne bi ni panično pokušavale da se od takvog porođajnog iskustva zaštite potplaćivanjem.

Ma dobro to, ali kako sada resiti problem koji vec postoji? Da nateramo da se svi smeskaju i budu strucnai? Pa to ce potrajati, ali sve i da to bude poqsaj da se resi problem-da li da do tada dozvolimo neq mogcnost izbora lekara i pod kojim uslovima?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:07 01.03.2009

Re: Kru,

Ma dobro to, ali kako sada resiti problem koji vec postoji? Da nateramo da se svi smeskaju i budu strucnai? Pa to ce potrajati, ali sve i da to bude poqsaj da se resi problem-da li da do tada dozvolimo neq mogcnost izbora lekara i pod kojim uslovima?


Ja sam za to da se trudnicama proširi mogućnost izbora koji im stoji na raspolaganju, ali ne tako što će se siroma lekarima dozvoliti privatna praksa u kojoj će da žare i pale za astronomske sume novca, kao i do sad, samo plaćajući porez (ako privatna praksa to sad podrazumeva?).

Ja sam za to da se pothitno poradi na onome što Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost inače zagovara kao svoj cilj: hitno otvaranje mogućnosti ambulatnih i kućnih porođaja.

Da se moć vrati onima koji i treba da ih imaju. BABICAMA!
odpocetka odpocetka 12:10 01.03.2009

nova anketa

OK, a pocnemo od pocetka

Da Ministarstvo uradi anketu koju cepopunjavati samo zaposleni sa baterijom pitanja koja ce odgovoriti na sustinsko pitanje: Koliko je lekarima i ostalom osoblju potrebno za zivot, onako kako oni shvataju? Ovo ce dati kvantifikovanu meru u jednoj varijanti nasusne potrebe, a u drugoj varijanti stepen nezajazljivosti belih mantila. Kako ce ko shvatati odgovor, odn. za koju se varijantu opredeli on ili ona licno, nije bitno. Vazno je da ce Ministarstvo imati na papiru koliko *TO* kosta. Onda sledi drugi korak: mozemo li mi to nekako da platimo u ovakvom sistemu? Ako ne, ili se menja sistem (analog kompaniji sa sve distributivnom mrezom proizvoda) ili hm, radnici iste, uu onoj meri koja je neophodna
scabies scabies 12:15 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

Mogu da se obrate Sudu časti Srpske lekarske komore.
A mogu i da napišu prijavu Inspekciji ministarstva zdravlja.
Pa sto se malo Ministar ne zabavi tim pisanjem prijava. Jeste da ni njemu nije u opisu posla, ali je on odgovoran za srsko zdravstvo, a lekar samo za svoj posao i svoje pacijente. Pri tom sigurno Ministru pretekne slobodnog vremena... Eto, sto on ne bi malo presavio papir pa se obratio mocnijim od njega
? Nema informacije? Ako nema informacije to samo znaci da ne zeli da ih ima.
sve dok oni lekari koji su normalni, dobri, stručni, nekorumpirani budu ćutali i trpeli i štitili ove koji ne valjaju - za mene će svi komplet biti krivi.
I krivi su.
Oni koji vide nemar, korumpiranost, štetu koju prave oni koji ne valjaju, a to ne prijavljuju - ni sami ne valjaju!
Pazi, ja mislim da je svako samo za sebe i svoj posao odgovoran. Ozbiljni ljudi koji su previse zauzeti, nemaju vremena (a ni motiva-da komsiji crkne krava) da idu i tuzakaju kolege zato sto ne rade svoj posao kako treba. A jos sve to pored zivog nacelnika, direktora i ministra! A pri tom Ministar rekao da on tu nista ne moze, a moci ce neki fini, pristojni, savesni lekar?

Dr M Dr M 12:15 01.03.2009

Re: Kru,

Dakle - ja predlažem da se tako pokuša stati na put anarhiji i da se uspostavi red i zakon. Da se ojačaju "sindikati pacijenata" koji će da ohrabruju pacijente da se bune, i koji će služiti kao most između pacijenata i institucija u koje su pacijenti izgubili bilo kakvo poverenje.


Cini mi se da smo celoj ovoj prici " doktori-pacijenti-sindikati" ostavili po strani bitnu kariku u lancu- Fond...Socijalno.. ili kako se to vec zove. Ne treba nam sindikat, on moze da organizuje strajk( koga- porodilja, urgentnih bolesnika?), manje posla za doktore-vise za grobare:((

Fond, nasim parama, placa sve to i on mora da zavrne slavinu onome ko ne uradi sta mu je naruceno.
Pacijenti nemaju nikakav odlucujuci uticaj na ponasanje Fonda koji bi morao, po mom misljenju, da se iz osnova decentralizuje i depolitizuje.

Ovako, sve se pare sliju na jedno mesto, u kasu Republickog fonda pa se odatle distribuiraju onome ko ima bolje veze u vlasti. Opstinski i regionalni Fondovi bi imali bolji uvid u stanje na terenu i mogli bi bolje da rasporedjuju sredstva prikupljena na svom terenu. Republicki fond bi mogao da raspolaze sredstvima koja se dobiju iz budzeta i da ih trosi za velike projekte.

Mislim da je transformacija Fonda nacin da se krene u demontazu zdravstvenog sistema kojim niko nije zadovoljan, ni pacijenti ni radnici u zdravstvu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:17 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

Ozbiljni ljudi koji su previse zauzeti, nemaju vremena (a ni motiva-da komsiji crkne krava) da idu i tuzakaju kolege zato sto ne rade svoj posao kako treba


Te "ozbiljne ljude koji su previše zauzeti" Etički kodeks obavezuje da MORAJU da prijave svaki slučaj za koji znaju.
To nije njihov izbor.
TO JE NJIHOVA DUŽNOST.

Etički kodeks SLK
Suprotstavljanje nestručnim, nezakonitim i kriminogenim ciljevima
Član 16.
Lekar je dužan da o svojim zapažanjima i stavu o nestručnim i nezakonitim, kao i o kriminogenim postupcima i aktivnostima u oblasti dijagnostike i lečenja obavesti Komoru i zatraži pravnu i društvenu podršku.
scabies scabies 12:27 01.03.2009

Re: Kru,

Ja sam za to da se trudnicama proširi mogućnost izbora koji im stoji na raspolaganju, ali ne tako što će se siroma lekarima dozvoliti privatna praksa u kojoj će da žare i pale za astronomske sume novca, kao i do sad, samo plaćajući porez (ako privatna praksa to sad podrazumeva?).
Boze, naravno da se placa porez. Nego mi interesantan taj tvoj pristup (zao mi sto moram da idem)...
Lekari treba da budu jedina profesija koja treba da bude svedena na meru 1000eura mesecno. (Ja tako zakljucila iz ovoga sto ovde pises.) Inzenjeri, ekonomisti, pravnici, pevaljke, stolari, autoelektricari...svi oni imaju pravo da zarade koliko hoce i da svoju uslugu naplate koliko hoce, samo lekari treba da budu mrtvi srecni za tih 1000eura (ti rece da je toliko). A to sve zato sto oni treba da budu neki humani ljudi koji ce jedini morali da biraju profesiju drugacije nego svi normalni ljudi??? I da se ne vode zelim da naucim to, zelim da radim to i zelim da dobro zivim od toga vec da razmisljaju zelim da pomazem ljudima, zelim da im pomazem po svaq cenu i u radno vreme i van njega i za to ne trazim nikakvu satisfakciju? Ako mene pitas ljudi koji razmisljaju na ovaj drugi nacin su se vec istripovali da su bogovi i mnogo su opasniji od prvih naizgled nemilosrdnih gramzivaca koji bi da unovce tudju bolest? Taj drugi pristup, po meni, od medicine pravi bozansq profesiju u ocima lekara i pacijenata. Prvi se pre ili kasnije moze kontrolisati zakonima i trzistem.
scabies scabies 12:34 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

Te "ozbiljne ljude koji su previše zauzeti" Etički kodeks obavezuje da MORAJU da prijave svaki slučaj za koji znaju.
To nije njihov izbor.
TO JE NJIHOVA DUŽNOST.
A mislis da se takav covek ne brine malo za svoju sudbinu. Potpuno razumes pacijenta koji ne sme da prijavi lekara, jer posle treba ponovo negde da se leci, a ne razumes onog ko nece da prijavi kolegu jer posle treba negde da radi???
Drugo, ja pricam da cesto razliq izmedju dobrih i losih pravi nesto sto nije bas propisano etickim kodexom, trece ako ne postoji ni jedan pacijent koji je tuzio lekara ili koji bi svedocio da mu je dao mito, kako to kolega moze dokazati. A da ne pricamo zasto bi se uopste tim "prica se"/"sumnja se" i bavio... Ili da spijunira pa usnimi mobilnim primopredaju, ubaci neki prisluskivac kolegi u ordinaciju, sta li?

EDIT
A onda kao u slucaju pokojne Milanove supruge, dodje neka kontrola, bude neko sudjenje i ne bude nikom nista! A ovom nesrecniq idealisti/entuzijasti ostane mrlja na biografiji. I mrznja ljudi sa kojima treba da radi jos 15-20-30 godina????
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:41 01.03.2009

Re: Kru,

Nego mi interesantan taj tvoj pristup (zao mi sto moram da idem)...
Lekari treba da budu jedina profesija koja treba da bude svedena na meru 1000eura mesecno. (Ja tako zakljucila iz ovoga sto ovde pises.)


Pišeš kao da kod nas privatna lekarska praksa ne postoji.
Netačno.
Lekari imaju mogućnost izbora, da odu u privatnu praksu.
Čak i ginekolozi.
Nego, kako stvari trenutno u porodilištima stoje... oni bi i jare i pare, draga moja.
Oni ne bi u privatnu praksu, nego bi malo u privatnu, malo u državnu, a u džep da stavljaju pare bez plaćanja poreza, plus da koriste sigurnost koju im zaposlenje u javnoj ustanovi daje.
Jel' ti to ne vidiš?
scabies scabies 12:47 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

A sad zamisli situaciju ovako... Mlad lekar, tek iz skole izasao, sa odlicnim rezultatima (i dobrom vezom, naravno) se zaposli u jednoj odlicnoj ustanovi. Ostvario covek sve svoje snove! A onda mu sef ukaze poverenje i ostavi ga samog u trecoj smeni u ambulanti i kaze "ako dodje neko sa ******* ili ****** ti reci da je to 200eura pa me budi ako treba."
I sta da uradi nesrecni mlad lekar. Da trazi-ne moze. Da ne trazi-kako da odbije sefa, (vidis nije znao da u Srbiji ne mozes da dobijes otkaz (ali da ne ulazimo sada u tu pricu, naravno da nije tako, jos ces najlakse dobiti otkaz a mozda i zatvor samo ako ima neko ko zeli da ti smesti, secamo se onog nesrecnog lekara iz Kamenice). Da ga tuzi-kakvi su izgledi da bilo sta dokaze? Da zapecati svoju karijeru na samom startu? Da pljune na sopstveni obraz i da se tesi sto ionako nije on uzeo te pare, samo je izgovorio.
Ali, dobro, mi mozemo da nastavimo da verujemo da se to u Srbiji ne desava...
scabies scabies 12:51 01.03.2009

Re: Kru,

Lekari imaju mogućnost izbora, da odu u privatnu praksu.
Čak i ginekolozi.
Nego, kako stvari trenutno u porodilištima stoje... oni bi i jare i pare, draga moja.
Oni ne bi u privatnu praksu, nego bi malo u privatnu, malo u državnu, a u džep da stavljaju pare bez plaćanja poreza, plus da koriste sigurnost koju im zaposlenje u javnoj ustanovi daje.
Jel' ti to ne vidiš?

Ma to vidim.. Nego te nisam razumela. A ne razumem jos uvek. Pa i ti si protiv privatnih porodilista, zar ne? Ako nema zvanicno privatnih porodilista, imacemo ih nezvanicno kao i do sada. Ili cemo imati "nadrndane i frustrirane" lekare...
scabies scabies 12:56 01.03.2009

Re: Kru,

Stvarno mi je zao sto moram da idem, ali obecavam da cu nocas poqsati da objasnim zasto mislim da lekari nece jedan na drugog... A mogli bi i ostali da porazmisle, mozda zajednickim snagama detektujemo problem, a posle Krugolina servira Ministru resenje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:07 01.03.2009

Beli medvedi

Lekari su danas u Srbiji posebna KASTA, ljudi.
Kasta Belih Medveda.


Nije baš neka uteha, a još manje opravdanje, ali i u Sloveniji je isto.
Jedino što ovde nikom nije palo na pamet da naplaćuje ocu prisustvo na rađanju sopstvenog detata. Uopšte ideja da se to naplaćuje je prosto neverovatna...uz to da ne znam čime se može opravdati...ako se radi o trošku osvešćavanja onesvešćenog oca, onda to vodu ne pije, otac u velikoj većini slučajeva ima zdravstveno osiguranje, pa nek mu iz njega naplate tu ukazanu zdravstvenu pomoć. Na žalost jedino što izgleda stoji iza ovakve gluposti je to da se smanji mogućnost da porodilja ima nekog svog pored sebe, nekog kome je do nje i do deteta stalo kao i njoj samoj i nekog ko ne može tek tako da se skensla od strane zdravstvenog osoblja naviklog da radi u sredini bez otpora sa ženama potpuno prepuštenim njihovoj milosti ili nemilosti.

Inače, kao i pre, potpisujem sve što si napisala.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:07 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

A mislis da se takav covek ne brine malo za svoju sudbinu. Potpuno razumes pacijenta koji ne sme da prijavi lekara, jer posle treba ponovo negde da se leci, a ne razumes onog ko nece da prijavi kolegu jer posle treba negde da radi???


Razlika između zabrinutosti takvog lekara i zabrinutosti porodilje je ogromna.
Lekar se, naravno, brine zbog rizika da će ugroziti svoj odnos s kolegama.
Porodilja se, pak, brine za ŽIVOT svoj i svoga deteta.

Kako te rizike uopšte ikad možemo da poredimo, pobogu!
man ray loves me man ray loves me 13:41 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

I sta da uradi nesrecni mlad lekar.
ma da. sta god da uradi, to je stvar njegovog izbora. ako je izabrao da legne na rudu, to govori o njegovom karakteru.
moja majka je lekar u drzavnoj bolnici, sudeci po broju pregleda u toku dana jedan od popularnijih na odeljenju. pre nekog vremena zaposlila se sa strane u jednoj privatnoj klinici, tamo je provela rekordnih nedelju dana, a onda je dobila sut kartu kad je njima postalo jasno da nece da govori pacijentima u drzavnoj da ne moze da pruzi uslugu i da dodju kod nje za tu istu uslugu u privatnu.
cena postoji, ali postoji i izbor.
odpocetka odpocetka 15:05 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

Apsolutno! I to je ono sto izgleda vrlo malo ljudi shvata i odbija da prihvati da je svako odgovoran za svoje postupke. Oni koji su, nebitno iz kog razloga, pristali na korupciju su svoje izabrali. OK. Ali zasto pri tome jos insistiraju i da im se prizna moralnost postupka?!
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:30 01.03.2009

Re: Izgovor/odgovor

sta god da uradi, to je stvar njegovog izbora. ako je izabrao da legne na rudu, to govori o njegovom karakteru.


Uze mi reč iz usta.
odpocetka odpocetka 15:41 01.03.2009

Re: Kru,

... U Frontu ima 60 ginekologa, opet shodno izjavama dr Stanojevića. Neka je polovina ok, polovina korumpirana. To će reći da njih 30oro mesečno ima oko 4.000 eura ekstra, neoporezovanog prihoda. Ako je korumpirano manje od polovine, onda je ta cifra i veća. Ako su svi korumpirani, onda pričamo o oko 2.000 eura ekstra prihoda mesečno.


Naprosto nije moguce da je polovina korumpirana, takav sistem nije odrziv a "opste uverenje" je da ovo ovako traje odvajkada.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:46 01.03.2009

Re: Kru,

Naprosto nije moguce da je polovina korumpirana,


To zavisi od toga šta smatraš pod "korupcijom".
Da li je "čašćavanje" korupcija?
Ili u korupciju brojiš samo ono kada lekar traži novac?

Zakon je jasan: čašćavanje veće od flaše pića i bombonjere, ono čašćavanje koje se meri u stotinama eura JESTE korupcija.
A toga imamo na tone, u Frontu posebno.
odpocetka odpocetka 16:12 01.03.2009

Re: Kru,

Da, smatram da je zakon prilicno pristojno definisao korupciju, sve preko flase pica i bombonjere jeste davanje odn. primanje mita. I dalje mislim da je nemoguce da je oko polovina lekara i medicinskog osoblja korumpirana, prsoto sa matematicke strane takav sistem nije odrziv ni jedan dan, procenat mora da bude mnogo manji. Moja laicka procena je da je u vr' glave 10-15% onih kojima su prsti lepljivi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:22 01.03.2009

Re: Kru,

Moja laicka procena je da je u vr' glave 10-15% onih kojima su prsti lepljivi.


Verovatno si u pravu.
Internet anketa "Majka hrabrost", koju je do danas popunilo 485 porodilja, kao odgovor na pitanje o korupciji u otprilike 14-16% slučajeva kaže "Da". (Procenat se menja kako se menja broj popunjenih listića, popne se, pa padne, pa se popne, pa padne... ali je uredno unutar ovih procenata.)
S tim da se od svih porodilišta, kada ih posmatram pojedinačno, na prvom mestu nalazi Front sa oko 20%.
Rame uz rame s njim je Betanija iz Novog Sada, takođe oko 20%
Potom ide Višegradska sa oko 18%.
Potom Zvezdara sa oko 17%.
To su trenutni rezultati, ali i kad se menjaju, redosled na listi ostaje isti.
Za manja porodilišta ni ne gledam statistiku, jer nema dovoljno popunjenih listića.

Znači, ako pričamo o 20% korumpiranih lekara, a u Frontu ukupno radi njih 60, onda pričamo o tome da se nezvanična "zarada" od 125.000 eura deli na njih 12, što će reći da im je nezvanični mesečni dodatak na platu: jedva 10.000 eura.

BTW, RTS je radio telefonsku anketu na reprezentativnom uzorku, i pitanje se odnosilo na celokupno zdravstvo, i došli su do procenta od 13,8%
jednatanja jednatanja 17:37 01.03.2009

Re: Kru,

koliko kosta epidural u nemackoj?

Nemam pojma.
Mislim da je besplatan, tj. da ga pokriva osiguranje.


Da, besplatan je, tj. pokriva ga socijalno osiguranje. U Nemackoj oko 85% stanovnistva je na (jоš uvek vrlo dobrom) socijalnom zdravstvenom osiguranju, 15% ima privatno zdravstveno osiguranje. Sa privatnim osiguranjem u toku porodjaja jedine povlastice su sopstvena soba i Oberarzt, tj, iskusniji lekar vas leči, mada oni naravno leče i ove sa socijalnim osiguranjem, jer u protivnom ne bi imali dosta posla. Epidural je besplatan u svakom slučaju, prisustvo oca se podrazumeva.
jednatanja jednatanja 17:48 01.03.2009

Re: Kru,

Nego se nešto razmišljam, kako bi bilo da pacijentkinje jednostavno prestanu da potplaćuju, tj, da se povede edukacija sa ciljem da nije potrebno podmititi lekara da bi dobili zauzvrat uslugu. Pitam se koliki je procenat onih gde je tražen novac, i gde je dobrovoljno dato, ima malo toga u našoj mentalnosti...znači da se ne doliva ulje na vatru, da se edukuje stanovništvo putem neke kampanje ili slično, jer postoje 2 izvorišta korupcije, osoblje ali i pacijenti.

(p.s. jedna moja poznanica je nedavno imala operaciju, pitam je da li je platila, kaže "ma nije mi padalo na pamet, niti je neko tražio", pravila se blesava to jest profesionalno pristupila slučaju i sve je bilo u redu)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana