Muzika

Dreamer

Ivana Knežević RSS / 28.02.2009. u 19:54

U "Supermarketu" je izbacivac/prodavac karata rekao da smo dosli na pravo mesto, jer veceras je José James tu, i otvoreni su do 4 ujutro, i on je jazz senzacija... - tako veliki covek a uzbudjen kao devojcica. Zakljucili smo moj friend i ja da mu u toj kombinaciji treba verovati. Nasli smo mesta, kupili pice, doneli sebi stolice i smestili se zgodno. DJ je bio sjajan i mesto ima fin oblik potkovice u tom delu, kao da grli pozornicu, ili su mozda linije prave samo sam ih ja malo iskrivila da bi stale u ovu pricu, ali svaki put kad odem tamo ja vidim potkovicu. Onda su se na pozornicu popeli muzicari koji nisu morali da budu muzicari, izgledalo je kao da su radoznalci iz publike. Smestili su se za svojim instrumentima: keyboard, bubnjevi i bas gitara. Za njima se popeo jedan momak sa New York Yankees kacketom, majicom sa likom Barack-a Obame, pantalonama koje malo vise otpozadi, i uzeo mikrofon. Nije izgledalo da mu je vise od 17-18 godina. Sve na njemu je govorilo i pevalo hip-hop. A onda je poceo da peva. Glasom koji je bar dva puta veci od njega, stilom za koji mu treba bar duplo vise godina, smekom koji verovatno ili imas ili nemas, ali pomaze ako si Sinatra, i to samo Frank of the Sinatras, pa ni to nije dovoljno, jer ovaj glas je tamniji, i mora da je na ulazu pisalo 19+ samo zbog tog baritona koji ne bi smeo da se pusta publici u tako malom prostoru jer ima opojna svojstva, i bocka po kozi, i vlazi oko ociju, i lize po vratu, i nize, i - kako je moguce, pitam se, da sreca sama odlucuje kad ce se pojaviti a kad nece, pa me uvek iznenadi, i ja zaboravim da se zahvalim.

Jazz muzicari sviraju sa drugim jazz muzicarima. Ponekad se sakupe tek tog popodneva, ili prethodne nedelje. Ne znam kako to rade a da se ne smrznu na sceni, ali valjda ne obracaju paznju na publiku vec samo jedni na druge. Sa ovim momkom koji kaze da je prvi put u Torontu nastupaju dvoje lokalnih muzicara - pijanistkinja koja je izgledala kao da mu je profesor muzickog, bubnjar koji lici na Napoleona, onog iz istoimenog filma sa dinamitom za prezime - a basista je izgleda dosao sa njim. On, basista, se poluizvalio na zavesu iza ledja, ispod koje mora da je bilo nesto cvrsto inace bi pao jos kod prve stvari, neobrijan bar nedelju dana, sa dugom cupavom kosom kao hippie iz one generacije koja ne pripada ni boomer-ima ni x-erima, i najvise emocije koju pokaze je da povremeno napuci usne. Izmedju njih, u centru, stoji ova neverovatna pojava koja je jos uvek decak, a ocito nije, i peva kao sto je Marvin Gaye recimo mogao da peva. Jer je rodjen bas za to. I decak ima potpunu kontrolu. Ali nije grub, arogantan, suvisan, smesan. Uziva, skatira, free-style-ira, peva o svemu, i uvek se vrati ljubavi. "Dreamer" se zove njegov prvi album. I tako ga zovu oni iz publike koji ga poznaju od ranije. Pristaje mu. Prekrasan je. Prekrasan je. Prekrasan je.

http://www.myspace.com/josejamesquartet

http://josejamesmusic.com/index.htm

Nastavak price (nekoliko dana kasnije)

Breath of Life daje akronim bol. Ima smisla.  Crni Amerikanci iz Nju Orleansa, muslimani, politicki angazovani, imaju vaznije preokupcije od ucenja slovenskih jezika u 21. veku, ali eto, naisli su na pravu stvar. Podnaslov kaze: a conversation about black music. Dosla sam do njih trazeci info o José-u. On nije crn, vec je mesanog irsko-panamskog porekla, ali peva crnu muziku, koju sada ceo svet peva, no verujem da su braca Salaam vrlo probirljivi koga ce predstaviti svojoj publici. Na linku nize je njihov dopis o José-u, izuzetan i inspirisan:
http://www.kalamu.com/bol/2008/05/18/jose-james-%e2%80%9cthe-dreamer%e2%80%9d/
Sam sajt je riznica za svakoga ko voli takve stvari.

Izmedju ostalog, saznala sam da se pesma John Coltrane-a "Equinox" u njegovoj obradi ne moze naci nigde, bar ne legalno. José-ova verzija (jedno vreme se mogla cuti na njegovom myspace sajtu a vec mesecima nigde, dok danas nisam slucajno naisla na blago - videti nize) je apsolutno neverovatna. Prica o ovoj pesmi i sama postaje legendarna. José je na Coltrane-ovu melodiju napisao svoje stihove. Inace i komponuje i pise originalne kompozicije kad ne radi vrlo originalne obrade. Poslao je svoj demo sa tom pesmom Gilles Peterson-u, poznatom i uticajnom londonskom promoteru koji ima svoju produkcionu kucu, plus radi i program za BBC radio. Gilles ne bi pogledao demo bez preporuke da nije video naslov pesme - Equinox mu je jedna od omiljenih. Nakon sto je odslusao prakticno mu je odmah ponudio ugovor.
Prvi album je bio u pripremi i sve je islo kako treba, kad su se obratili Coltrane zaostavstini da dobiju zvanicno odobrenje da pesmu (i jos jednu) uvrste na album, i da se originalni novi stihovi koje je José James napisao priznaju kao njegovi za buduce umetnike koji ce bez sumnje hteti da obrade bas ovu verziju. Coltrane Estate je rekao glasno i jasno ‘ne'. Nekoliko nedelja pre izlaska albuma na kome su te dve pesme trebale da budu udarne. José se vratio u studio i napisao jos tri kompozicije, koje su ispale fenomenalne, izdao album i Equinox izvodi samo live. (Zapoceo je nastup tom pesmom u petak uvece). Ni to nije sve. Prosle godine mu je izasla ploca - da, prava ploca - sa dve Coltrane-ove kompozicije: Equinox i Resolution, kao test pred izlazak albuma. U 500 primeraka. Ne samo da se ne moze vise nigde naci, vec ce se pretpostavljam za koju godinu placati suvim zlatom ako ko bude prodavao svoj primerak. Google je riznica, svet je pun prica, i ja se zaista, zaista nadam da ce José James postati u godinama i decenijama koje dolaze legenda savremenog jazz-a. A ako neko ko ovo procita poznaje ili ima nekog uticaja na Coltrane-ove naslednike, neka prilozi rec za dobru stvar.
Evo ga ovde kad ne izgleda kao da je pobegao iz skole da bi dosao na gig.

Jose James
Jose James
  p.s. Ovog proleca ce nastupati u Londonu i Parizu, a u julu u Ljubljani na njihovom jazz festivalu.

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 19:59 28.02.2009

Jose

Ivana Knežević Ivana Knežević 21:00 28.02.2009

Re: Jose

Hvala. To je bilo u uzem izboru za prilog ovde.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana