eLEARNING KONCEPT

rada_kon RSS / 03.03.2009. u 01:14
 
 
Uopšte ne razumem zašto kod nas nema mnogo zainteresovanih za  distance learning...svi  vole , kanda, da tegle knjige, ustaju rano i idu na predavanja..
...ipak, verujem da će biti sve više polaznika po ovom sistemu...
distancelearning.jpg 
 
eLEARNING KONCEPT 

Koliko ste se puta našli u situaciji da ne možete otići na predavanje koje Vam je bilo bitno ili interesantno?Ili ste možda pomislili da bi bilo dobro da završite neki kurs, ali se on održavao daleko od Vas i niste bili u mogućnosti da redovno pratite predavanja. Rešenje za sve ovo je model učenja koji je sada preko Beogradske Akedemije Računarskih Nauka i Link Group zastupljen i u našoj zemlji, a to je Učenje Na Daljinu ili Distance Learning System. 
Učenje na daljinu, (Distance Learning System) jeste vid učenja tokom kojeg predavač, ako postoji, i polaznik kursa nisu u fizičkom kontaktu.S obzirom na način odvijanja kursa, dopisivanjem, elektronskom poštom i sličnim oblicima komunikacije, postojanje predavača nije neophodno, odnosno polaznicima je dovoljno da na odgovarajući način dođu do štiva koje će im omogućiti učenje i uspešan završetak kursa. 
Učenje na daljinu može se koristiti kao dopuna ili alternativa standardnom praćenju predavanja kada studenti nisu u mogućnosti da se pojave u učionici, ali je najraširenije kao samostalno obrazovanje ljudi koji iz raznih razloga ne mogu da se upišu u određene škole. 

NASTANAK I RAZVOJ 

Učenje na daljinu nije nova ideja, kako bi se dalo pomisliti.Prvi zapisi o ovom obliku učenja datiraju čak iz 360. godine p.n.e., a kao početak njegove novije istorije mogla bi se računati 1840.godina, kada je Isak Pitman davao časove stenografije tako što je lekcije slao posredstvom britanske pošte.Sledeće decenije, njegov brat Ben je isto činio u SAD, a prvo udruženje za razvoj "učenja od kuće" osnovano je već 1873.godine. 
Upliv novih medija u učenje na daljinu osetilo se još 1922. godine, kada je državni koledž Pensilvanije emitovao lekcije preko radija, što je tri godine kasnije prihvatio i Univerzitet u Ajovi.Ovaj je zatim napravio i sledeći korak u razvoju učenja na daljinu, kada je 1933.godine upotrebio televiziju za emitovanje kurseva.I pored upotrebe novih medija, ipak je dominantan način učenja na daljinu ostala korespodencija, barem je tako bilo sve do ubrzanog razvoja medija novog doba, Interneta. 

Distance Learning System 

Učenje putem Interneta može se definisati kao oblik edukacije u kojem se nastavni sadržaji prezentiraju studentima putem Interneta. Pri tome je osnovni zahtev koji se postavlja pred učesnike obrazovnog procesa posedovanje računara s priključkom na Internet. Kada je reč o programskoj podršci koja se koristi prilikom edukacije putem Interneta, najčešće se koriste tzv. Courseware alati, koji omogućuju skladištenje obrazovnih sadržaja na Web Serveru i njihovo povezivanje, komunikaciju medju učesnicima obrazovnog procesa, upravljanje učenjem te proveru znanja putem raznih testova za samoproveru. 

E-learning predstavlja izvodjenje učenja elektronskim putem i zasniva se na korišćenju savremene računarske i komunikacione tehnologije, uz poseban akcenat na interaktivnost i prilagodjavanje učenja potrebama pojedinca. Podrazumeva korišćenje multimedijlanih materijala, konsulatacije sa profesorima, protok elektronske pošte medju učesnicima, postojanje foruma, online testiranje i dr. 

Obuka zasnovana na webu, wbt–web based training se vrši objavljivanjem sadržaja za učenje na WEB sajtu (Internet prezentaciji) obrazovne ustanove. Prednosti ovakvog metoda distribucije materijala za učenje su: brza distribucija, učenici preko WWW pristupaju ponudjenom materijalu, moguće je uključiti hipermedijske materijale, servis mogu koristiti pojedinci ili grupe istovremeno, mogućnost povezivanja „linkovanja”, multimedijalnost sadržaja, jednostavnost obnavljanja i publikacije sadržaja, mogućnost administriranja pristupa, interaktivnost sadržaja itd. 

E-mail je najjednostavniji oblik asinhrone interakcije i najčešće se koristi samo kao dodatak uz druge oblike komunikacije. Prednosti korišćenja e-maila: jednostavnost pri korišćenju, komunikacija je privatna, omogućava dovoljno vremena za razmišljanje i odgovor. 

Mailing liste su servis sa sličnim oblikom interakcije, prednosti i nedostaci kao e-mail, prednosti poštanskih listi i obezbedjuje jednostavnost u korišćenju, prilagodjenost radu s grupom, omogućava deljenje studenata i organizaciju u nekoliko manjih grupa čiji učesnici imaju odredjene srodne karakteristike. 

On-line forumi kao i liste omogućuju javne rasprave, šalju se pitanja, odgovori, razmjenjuju mišljenja, moguće je otvoriti vlastitu diskusijsku grupu po odredjenoj temi. Ovaj način komunikacije omogućava da velike datoteke ne zauzimaju prostor na našim diskovima, omogućavaju obučavanje prepiskom, upotrebom prenosa fajlova, za prenos materijala kursa, i formiranje oglasnih tabli za komunikaciju sa nastavnikom. 

Chat omogućava sinhronu komunikaciju baziranu na tekstualnim porukama preko Interneta ili Intraneta u stvarnom vremenu i omogućava povezivanje svih učesnika u online procesu, razmenu informacija izmedju profesora i studenata, odgovor na postavljena pitanja i dr. 

Videokonferencije Deljene aplikacije (Whiteboards) je način sinhrone interakcije u kojem učenici učestvuju u zajedničkom radu na softverskoj aplikaciji. Postoje dva načina korišćenja podjeljene aplikacije: kao sredstvo učenja kako se koristiti aplikacija i za učenje koncepata i veština. Prednosti ovakvog načina interakcije su simuliranje stvarnosti i podsticanje zajedničkog učenja. 

Odluka da BARN koristi tzv. HIBRIDNI PRENOS koji obuhvata delimično korišćenje Web-a, pomenutih Internet servisa kao i materijala na čvrstim diskovima za prenos fajlova dovodi do kvalitetnog sistema koji pruža najbolje od CBT (Computer Based Training) i WBT (Web Based Training) dok se u isto vreme minimalizuju mane svakog od pristupa. 


PREDNOSTI UČENJA NA DALJINU U ODNOSU NA KLASIČNI PRISTUP 

Učenje na daljinu u odnosu na klasični „tradicionalni" pristup učenju: 

* Omogućuje stalno učenje (lifelong learning), profesionalno usavršavanje 
* Učenici uče nezavisno, vlastitim tempom, na mestu i u vremenu koje sami odaberu, na raspolaganju im je veliki broj predmeta koje nude različite institucije ili nastavnici-pojedinci 
* Vlastiti tempo - učenici prolaze kroz materijal za učenje onom brzinom i onoliko puta koliko žele 
* Mesto učenja može se odabrati – ovisi o mediju koji se koristi za materijal za učenje (uči se na poslu, kod kuće...) 
* Dostupnost tema koje ne nude kursevi/programi u tom području – učenici pronalaze i pohadjaju programe koji ih zanimaju, iako ih ne nude obrazovne ili poslovne institucije u mestu u kojem žive ili rade 
* Učestvovanje u najkvalitetnijim ili najprestižnijim programima – učenik može "pohadjati" barem neke kurseve na kvalitetnim institucijama ili koje drže poznati stručnjaci bez da mijenjeju mesto boravka 
* Odabiranje svog načina učenja – aktivno ili pasivno učenje, različiti nivoi interakcije: "klasični" pisani materijal uz vodjenje vlastitih beleški, interaktivne simulacije, diskusija sa ostalim učenicima (e-mail, telekonferencije, ...), više multimedije - grafike, animacije, zvuka,... 
* Praktičan rad sa različitim tehnologijama – stiču se ne samo informacije o onome što se uči, nego i dodatna znanja i veštine o korišćenju 
* Samostalno učenje – i nastavnici uče od učenika koji samostalno traže izvore informacija. 
* Smanjenju troškova stanarine i ostalih troškova vezanih za boravak u mestu održavanja kursa 
* Izboru škole van fizičkih granica matične zemlje 
* Mogućnosti da radi za vreme studiranja nezavisno od mesta održavanja studija 
* Prevazilaženju nemogućnosti da posećuje tradicionalnu nastavu usled nekog od svojih trajnih ili privremenih fizičkih problema, oštećenja ili bolesti 
* Samoorganizovanju vremena za učenje (visoka motivacija, planiranje vremena i sposobnost za analizu i sintezu sadržaja koji se uči) i dr. 

Dodatne informacije mozete da vidite na sajtu: 
www.conopljanews.com 

Izvor: The conoplja news
_________________



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 01:25 03.03.2009

Hvala tebi za ove info's

Ovde još ne postoji osveščena potreba za 'learning'-om, a kamoli 'distant'-om.
No, svakako ćemo se poboljšavati - ne možemo večno 'avionim kamioni, fore i fazoni'.
rada_kon rada_kon 08:58 03.03.2009

Re: Hvala tebi za ove info's

margos
Ovde još ne postoji osveščena potreba za 'learning'-om, a kamoli 'distant'-om.
No, svakako ćemo se poboljšavati - ne možemo večno 'avionim kamioni, fore i fazoni'.


Jeste da je kod nas potreba za hlebom veća od gladi za learningom, ali imamo mi vojsku studenata i srednjoškolaca koji , ne vidim nešto, da su baš zainteresovani za distance načinom, to me čudi malo...ajd, starije generacije još uvek beže od kompjutera ko djavo od krsta, ali mladi nam vise na netu, tipa FB, a svoje , danas već brze konekcije mogu da koriste za nešto korisnije...to me malo rastužuje... ...imam utisak da su tu, ipak, roditelji malo zatajili ...kupe detetu kompjuter , a onda ne prate za šta taj kompjuter koriste...

Druga je tema, koju spremam, koliko i sami prosvetni radnici , koji nam decu obrazuju, ( mislim pre svega na osnovnu školu ) imaju znanja u radu na računarima...

Važno da dete ima komp i šiba igrice i FB...
reanimator reanimator 09:05 03.03.2009

...

Mislim da se prvi ozbiljniji problemi javljaju kod priznavanja diplome/sertifikata stečene na ovaj način. Nisam u toku...kako je to kod nas regulisano?
debora debora 09:58 03.03.2009

Re: ...

Nisam sigurna da li se ti kursevi priznaju, sem ako nisu deo univerzitetskog programa. Mada, ne znam ni koliki mi je plus kurs koji sam zavrsila u jednoj privatnoj skoli racunara u Bgd, jer diploma izgleda kao najobicnija potvrda, tuzna i ruzna.
rada_kon rada_kon 00:38 04.03.2009

Re: ...

reanimator
Mislim da se prvi ozbiljniji problemi javljaju kod priznavanja diplome/sertifikata stečene na ovaj način. Nisam u toku...kako je to kod nas regulisano?


Priznaju se.

Ovo su samo neki primeri, nešto sam u škripcu s vremenom, alo staviću još linkova

DL Beograd

Medicinski Fakultet Novi Sad

Više informacija Subotica

Virtuelna nastava biologije

Profesorica, odličan sajt, začeci DL ...

IT Academija

Privatna odlična

itd...
rada_kon rada_kon 01:01 04.03.2009

Re: ...

debora
Nisam sigurna da li se ti kursevi priznaju, sem ako nisu deo univerzitetskog programa. Mada, ne znam ni koliki mi je plus kurs koji sam zavrsila u jednoj privatnoj skoli racunara u Bgd, jer diploma izgleda kao najobicnija potvrda, tuzna i ruzna.


Svaka firma će prihvatiti ove sertifikate, ne sumnjaj.

A to što si nabasala na školu sa lošim dizajnerom- nije to problem. Važnije ako si tamo dobila dobro znanje.
cassiopeia cassiopeia 10:33 03.03.2009

E -

Problem našeg školstva je što profesora ne moš' nahvatati ni u realnosti a koliko će im onda biti potrebno da se nauče da za početak odgovaraju na mail-ove a da ne pričam o distance learning. Privatni fakultet Singidunum ima opciju distance learning za tri oblasti. Ja sam se svojevremeno baš interesovala za ovaj način studiranja ali kod nas za moju oblast interesovanja ova opcija na žalost ne postoji. Ima ih u inostranstvu koliko hoćeš ali mi je to bilo skupo.
Znam devojku koja je magistrirala u Engleskoj na ovaj način i jednak je tretman tako dobijene diplome kao i svake druge, baška što je magistrirala na jednom od jačih univeriziteta za njenu oblast interesovanja.
Mnogo vode će proteći Savom da ovo zaživi i kod nas.
Rado hvala ti na informacijama:)
rada_kon rada_kon 00:53 04.03.2009

Re: E -

cassiopeia
Problem našeg školstva je što profesora ne moš' nahvatati ni u realnosti a koliko će im onda biti potrebno ...Mnogo vode će proteći Savom da ovo zaživi i kod nas.
Rado hvala ti na informacijama:)


Dragi cassiopeia ( mnogo ti komplikovan nick, jedva nadjoh značenje )

Nisi u pravu za ovo navatavanje profana...Na DL su svi dostupni 12 sati dnevno i svaki odgovor se dobija u roku od nekoliko sati - u najgorem slučaju u roku 24 sata!

Ja sam veliki optimista i iskreno se nadam da će kod nas ovo da se proširi u vrrrlooo kratkom periodu. Ajd da prognoziram dve , maksimum tri godine ( total sam optimista i nema šanse da mi niko promeni ovaj stav )
Evo jedan super link koji sam danas posetila..tu su počeci i za osnovne i srednje škole...i raduje me da je u komšiluku, što mi daje još više uverenja da će uskoro ovako neke COOL radionice krenuti i kod nas

Pozdrav!
taube taube 16:46 03.03.2009

,

distance laerning system - ja sam za to
rada_kon rada_kon 00:55 04.03.2009

Re: ,

taube
distance laerning system - ja sam za to

Milutin Milošević Milutin Milošević 23:34 09.03.2009

Re: ,

Meni je deo posla da razvijam. Ide nekako, polako ali sigurno.

Samo, očigledno je da ne može samo e-Learning. Zato se danas sve više insistira na Blended Learning-u.

Hvala za dobro predstavljanje razvoja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana